Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Műcsarnok
  2017-02-28 18:53:50, kedd
 
  A múlt csütörtökön mutattuk be a Műcsarnokban a Bécsi Naplót. Szép, elegáns rendezvény volt, fotósokkal tévékkel. Ernő volt a levezényló, Mezey Kati a vendéglátó. Én négy saját verset olvastam föl.
A végén interjúzás, majd vacsora egy olasz étteremben. Fél egy volt mire hazaértem. Ott volt Semjén titkára is, aki rögzítette velem április 25-ét, állítólag ekkor lesz Ernő könyvének a Magyarok Házában bemutatója, s Semjén lesz a vendéglátó.
Közben megbetegedtem, így kicsit nehezebb volt az utazás. S hét végén elhoztam Sandrát egy hétre Németországból, ott tavaszi szünet van. S szombaton visszük vissza.
Most egy gyors lélegzetvétel, 10-én Szombathelyen szerepelünk. S mikor már azt hiszem nem lehet tovább, itt az innsburcki meghívó. Tirolban páros könyvbemutató lesz, az én Váltóláz kötetem, és Ernő önéletírása. Május 12-e a céldátum.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Varga Gabi írása a linzi találkozóról
  2017-02-24 06:15:35, péntek
 
  Deák Ernő Linzben is bemutatta új könyvét

(Varga Gabriella)

Őszinte szeretettel, tisztelettel és megbecsüléssel fogadták a magyarok február 19-én Linzben Deák Ernőt, aki feleségével, Szonjával és Böröndi Lajos költővel érkezett felső-ausztriai honfitársaihoz, hogy egy éve megkezdett Kárpát-medencei körútja keretében nekik is bemutassa Az Öreghegytől a Schneebergig - Utam állomásai című új, önéletrajzi ihletésű kötetét. Egykori iskolatársak, Központi Szövetségbeli szövetségesek, megannyi kedves ismerős, barát és érdeklődő olvasó várta és fogadta az ausztriai magyar közélet prominens személyiségét, a Bécsi Napló főszerkesztőjét, aki egészen megilletődve élte meg a szeretetteljes, szívélyes fogadtatást, és aki ezúttal is elmondta: közösség nélkül nincs magyarság, de minden közösség csak akkor életképes, ha megtalálja a kapcsolatot a másik közösséggel.
A linzi könyvbemutatón Deák Ernővel Böröndi Lajos költő beszélgetettIrodalomkedvelő linzi közönségA vendégek kötetei és a Bécsi Napló utóbbi két lapszáma az előadói asztalonBöröndi Lajos - felkérésre - egy-egy vers erejéig saját könyveibe is belelapozott
A Linzi Magyar Római Katolikus Lelkészség és a Kőrösi Csoma Sándor Program közös szervezésében megvalósuló könyvbemutatót 2017. február 19-én, vasárnap közvetlenül a 11 órakor kezdődő, Vencser László igazgató és Szabó Ernő házigazda-plébános által bemutatott szentmise után tartottuk a Guter Hirte (Jó Pásztor-) templom közösségi termében. A Bécsből és Mosonmagyaróvárról érkező vendégekre, Deák Ernő leírt és kimondott szavaira a szentmisén részt vett hívek többsége: mintegy negyvenen voltak kíváncsiak, köztük Fábián László mérnök, a linzi magyar katolikus egyháztanács világi elnöke és kedves felesége, Kati, Simonffy Erika, a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületének tiszteletbeli elnöke és a kultúregyesület vezetőségének több tagja, Máthé Attila, a linzi református gyülekezet szeniorja és még sokan mások.



Köszöntőmben elmondtam a jelenlévőknek, hogy két olyan vendég érkezett ma Linzbe, akiket méltán nagyra tarthatunk azért, amit az irodalom, a kultúra, a közélet, a történetkutatás asztalára letettek. Deák Ernőről ismert, hogy az ausztriai és a nyugat-európai magyar közösségi életben az évtizedek folyamán - és ma is - betöltött funkciói jelentősek, történeti munkái számosak. Jelenlegi tisztségei közül kettőt emeltem ki: azt, hogy több mint 30 éve, 1985 januárja óta szerkeszti a kéthavonta megjelenő és világviszonylatban is rangos Bécsi Naplót, valamint hogy elnöke a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ-nak). Böröndi Lajos bemutatásához szóba hoztam, hogy neve mellett rendszerint ezt a felsorolást találjuk: költő, tanár, újságíró, sajtóreferens, lapszerkesztő, lapkiadó - és a sor még így sem teljes. Tény, hogy versesköteteinek száma tizenöt, és az is, hogy Deák Ernővel idestova harminc éve együtt dolgoznak. Deák Ernő tavaly a könyvhétre megjelent, Az Öreghegytől a Schneebergig - Utam állomásai című könyvének a bemutatásával is együtt járják a Kárpát-medencét. A kötet önéletírás - folytattam -, de mivel ennek az útnak az állomásait hat évtizede Ausztria területén találjuk, az olvasmányt okkal érezhetik önmagukhoz közel állónak az itt élő magyarok. Ezekkel a gondolatokkal adtam át a szót a linziek előtt ugyancsak ismerős Böröndi Lajosnak, aki tizenkét évvel korábban járt már Linzben saját kötetét bemutatni, és aki most a Deák Ernővel folytatott beszélgetést vezette.



Böröndi Lajos első kérdésére, hogy tudniillik 1956 decemberében, 16 évesen miért hagyta el Magyarországot, Deák Ernő azt válaszolta: azért, mert akkorra világossá vált számára, hogy ha otthon marad, belehalhat súlyos tüdőbetegségébe, ha pedig nekivág a világnak, felcsillan előtte a gyógyulás reménye. Hozzátette, az is a gondolatai között forgott: mindamellett, hogy meggyógyul, talán többet tud tenni népéért és hazájáért Nyugaton, mintha Magyarországon maradt volna. Ezt, vagyis a magyarság ügyének szolgálatába állított tevékenységét gyógyulása után már az Innsbruckban, majd a Bécsi Tudományegyetemen folytatott tanulmányai alatt megkezdte és azóta is - immár több mint hat évtizede - töretlenül folytatja. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének - melynek alapításától (1980) főtitkára, 1991-2014 között pedig elnöke volt - megalakítására és az azt követő időszakra visszatekintve Deák Ernő Linzben így fogalmazott: ,,Ez volt a mi erősségünk: hogy volt közöttünk szeretet, összetartás, nem kezdett ki minket az irigység és a féltékenység. Tudtuk, hogy ez a jövő felé vezető egyetlen út: nem izolálódni, nem ingadozni ide-oda, nem is asszimilálódni, hanem a magyarságunkat megőrizve, az osztrák társadalomba beilleszkedve élni."

Deák Ernő Linzben is hangot adott meggyőződésének, mely szerint: ,,Közösség nélkül nincs magyarság. De minden közösség csak akkor életképes, ha megtalálja a kapcsolatot a másik közösséggel." Kifejtette azt is: aki az ellentéteket szítja, az a magyar közösségi szellemnek árt. Azt kell keresnünk, hogy hol vannak és melyek azok a tényezők, amelyek minket összekötnek, összetartanak, amelyek mindnyájunkra nézve érvényesek. Magyarországnak és Ausztriának is olyan magyar embereket kell látnia, akik képesek felülkerekedni a kicsinyességen, a féltékenységen, az irigységen, akik a közös érdekeket tekintik szem előtt - szögezte le. Végül megállapította azt is: ilyen téren jelenleg az ausztriai magyarok nincsenek a helyzet magaslatán, és ez nagyon nagy probléma.



Böröndi Lajos Linzben is fontosnak tartotta megjegyezni: ,,Azért kellett megíratni ezt a könyvet Ernővel, mert az a leghitelesebb tanú, aki részt vesz az eseményekben. Magyarországon gyakran látni példát arra, hogy valakinek az emlékeit mások írják meg. Én nem szeretném harmadkézből olvasni, hogy Deák Ernő mit tett. Természetesen mindaz, amit a könyv lapjain olvasunk, az ő szemüvegén keresztül látott világ, amiből nem mindig a pozitív fény csillan elő" - magyarázta a könyv szerkesztője. Böröndi Lajos - kérésre - két versével is megörvendeztette a közönséget, és, mint kiderült, Váltoláz című legújabb kötetéből többet is hozhatott volna magával.

Szabó Ernő linzi magyar lelkész záró szavaiban a maga, Fábián László mérnök, az egyháztanács világi elnöke és a linzi magyar egyházközség nevében mindenkori támogatásáról biztosította Deák Ernőt és ezt a támogatást itt most nyilvánosan is megköszönte híveinek.

Az alkalmat megragadtuk arra, hogy kifejezzük hálánkat Deák Ernőnek azért, hogy immár több mint hat évtizede rendületlenül a magyarság ügyét szolgálja. Úgyszintén megköszöntük legfőbb segítsége és támasza: felesége, Szonja hozzáállását is, amellyel férje magyar ügyért végzett tevékenységét akkora odaadással és lelkesedéssel, fáradságot nem ismerő munkával segíti.

Az együttlét - az itt jellemző gyakorlatnak megfelelően - szeretetvendégséggel zárult. Hirtelen gazdag asztal terült kinek-kinek az otthonról hozott finom falatjaiból, amit a szorgos kezű asszonyok és férfiak jó szívvel tettek a vendégek elé.

Bárhonnan is nézzük: mindenkinek kijárt a taps ezekben az órákban Linzben: azoknak is, akik az előadói asztalnál ültek, és azoknak is, akik a közönség soraiban foglaltak helyet. Mert kortól, nemtől, foglalkozástól, lakóhelytől, felekezeti hovatartozástól és minden egyéb tényezőtől függetlenül az egymásra találásra, az összekapaszkodásra, a kölcsönös tiszteletre és megbecsülésre mutattak követendően szép példát. Felejthetetlen vasárnap volt.

- Gabi Körösi Csoma ösztöndíjas Bécsben -
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Linz
  2017-02-20 12:01:35, hétfő
 
  Nem nagy kedvvel mentem Tegnap Ausztriába. Ernőék előtt hagytam Bécsben a kocsit, az övökével mentünk Linzbe. Fáradt is voltam, s kicsit sűrűre sikeredtek az elmúlt időszak eseményei.
Linzben egy szép magyar mise, utána Ernő könyvéről beszélgettünk, amit kétsaját vers felolvasása keretezett.
Vettek a verseskötetemből is, s Ernő könyve is fogyott.
A büfé után Kammer felé vettük az irányt, itt a t partján sétáltunk egyet, s haza.
Nyolc óra volt, mire hazaértem. Zsóka közben gyermekeket táboroztatni utazott Szlovákiába.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A belső csönd
  2017-02-18 06:35:18, szombat
 
  Aztán két nap a suliban, pótoltam a dolgokat. Készen van a Kaláka évkönyv, már nyomják, tegnap elszaladtam Győrbe is, hoztam az újságokat, s beszéltem Radekkal. Jövő hét végén itt lesznek a könyvek. Örülök, hogy ennek az ügyeit is sikerült jól lebonyolítani, ráadásul jó kiadvány lett. Egy írásom van benne Aranyról, s a bécsi találkozómról is szép, okos cikket írt Gabi.
Holnap Linz, korán indulok, Bécsben hagyom a kocsit, s Ernőékkel megyek tovább.
Csütörtök este ismét Budapest, a Műcsarnokban Bécsi Napló est, Mezey Katiék szervezték. Nekem verseket kell felolvasnom. Már gondolkodom, hogy melyik legyen az a három négy.
S lehet, hogy a jövő hét végén el kell szaladnom Ingolstadtba, Sandra szeretne egy hétre eljönni, nekik szünet lesz akkor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
újra itthon
  2017-02-15 20:21:46, szerda
 
  Megérkeztünk Szabadkáról, ahol tegnap este egy könyvbemutatót vezettem le. Deák Ernő önéletrajzi könyvérő beszélgettünk a Pannon Tv meghívására a városi könyvtárban.
Ernővel és velem is készített interjút a tévé, én vittem szél-járásokat, saját könyvet. Szép este volta ragyogó szecessziós épületben. Utána vacsora, majd a szállásra mentünk. Ma elbúcsúztunk a tévésektől, s megnéztük a piacot, sétáltunk a romjaikban is szép épületek között.
Délébe léptük át a szerb-magyar határt.
Vasárnap Linzbe utazunk, ahol a mise után beszélgetünk Ernő könyvéről.
(Tegnap még Szabadkára menet beugrottunk a Magyar Naplóhoz Pesten.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fák sebeit kötözöm
  2017-02-13 06:55:15, hétfő
 
  Ez az Arany János sor jutott eszembe tegnap, amikor metszettem a sárgabarackfát. Lesz mit rendbe tenni a kertben, a tél megviselte, és a tavalyi elhanyagoltság.
Nem mellesleg kétszáz éve született Arany János.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Interjú a szabadkai rádióban
  2017-02-10 20:33:15, péntek
 
  Ez nehéz hét volt. Főként a szerda és a csütörtök. Reggeltől estig a suliban voltam. Amúgy is elfáradtam az elmúlt hetek utazásaiban, s egyeztetéseiben. De azért örülök a jövő heti két napnak. Kedden Szabadkára megyünk Ernővel, este találkozó a könyvtárban. Ott is alszunk. s szerdán jövünk vissza. Ma délután kettőkor telefonos interjút kért a rendezvényről a szabadkai rádió, élőben kapcsolt.
Holnap szerkesztem az újságot, s kicsit a szél-járást is. Meg főzök. Háromféle marhahúsból és karajcsontból a levest, szép lassan. S rakott brokkolit.
Lassan összehangolom az itthoni négy gépet is, dolgozni kell.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs, egy szép este
  2017-02-06 10:50:37, hétfő
 
  Felsőőrröl megjőve iskola, számlák, utalások, unalmas napi malom. Szombaton kicsit pofozgattam a szél-járás új számát, elkezdtem a újságot is. Tegnap ebédre Bécsbe mentünk Ernőékhez, beszélgettünk, szunyókáltunk, s este a Bornemiisza Péter Társaságban találkozó. Ernő könyvéről beszéltem, beszélgettem vele, két verset is fölolvastam az új könyvből. Jó este volt, jó emberek között. AZ idő is kitűnő volt, nem zavart a vezetés.
Készülünk a szabadkai találkozóra, sajnálom, hogy nem lehetek ott a Gulyás Lajos megemlékezésen. S remélem az iskola falán hamarosan Vass Mártára emlékező tábla is lesz, ideje lenne szembenézni a múlt minden szeletével.

Ui. Az egyesület könyvtárában föllapozhattam egy eredeti Bornemisza Péter kötetet, Debrecenben adták ki.Különleges érzés egy ilyen könyvritkaságot kézben tartani.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy jó nap
  2017-02-02 07:31:16, csütörtök
 
  Elég korán elindultam tegnap Bécsbe a hó miatt. Jól tettem, A hóeltakarítók akadályozták a pálya forgalmát. Ernőék lakása előtt tettem le a kocsit, onnét az övökével mentünk Felsőőrre.
Nagyszerű emberek közé cseppentünk a két tanítási nyelvű gimnáziumban, itt rendhagyó óra a nagyoknál.
Majd a szomszédos faluban ebédeltünk, egy igazi hangulatos kisvendéglőben. Ezt követően megnéztük Vasvörösvárt, Alsőőrt, Vasjobbágyit, szép tornácos házakat fényképeztem (A neveket régi magyar nevükön használom, az osztrák nem mindig jut eszembe.) Este a református közösségi teremben mutattam be Ernő önéletrajzi könyvét, sokan voltak, Nagyon hangulatos volt az egész. Gúthy lelkész úr szerint történelmet írtunk a bécsi és a burgenlandi magyarok közeledésében.
Vissza későn Bécsbe, ott még nagy hó volt. Kiástam az autót és haza. Vacak út volt, köd.
Vasárnap ismét Bécs, Ernőéknél ebédelünk, majd este a Bornemisza Társaságnál lépünk fel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 218
  • e Hónap: 1961
  • e Év: 33626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.