Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
szél-járás
  2015-02-27 08:55:07, péntek
 
  Most kicsit lassabban akarom összerakni a számot. Persze ehhez az is kell, hogy időben itt legyenek az anyagok. Mindig ezt írom: jó szám lesz, de most valóban úgy tűnik: változatos. Az irodalom rovat már készen van, az életpályás sorozatban az ausztriai magyar apácákról írt F. Klári, egy apáca éleútját vázolja föl. A helyismeret utolsó tanulmányát szerkesztem be, s az eddigieket átküldtem olvasásra, javítgatásra Melindának. Nagyon fontos, hogy több szem lássa, az én szemem nagyon szelektív.
Örülök, hogy tiszta időre ébredtünk, tervbe van véve sok minden, de aztán ellustul az ember. Igaz, mostanában könnyebben fáradok. Persze ha csak azt veszem, hogy a héten vonattal 1000 kilométert utaztam, akkor érthető. S a kor is számít, bár mindig furcsállom, hogy 61 év.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életünk - folytatás
  2015-02-26 20:08:33, csütörtök
 
  Egy települést lassan is meg lehet szeretni, mint ahogyan embereit is.
Ehhez persze ők is kellenek. 1977 őszén Tuba Laci eljött Szombathelyre, s megkért, hogy dolgozzam az óvári könyvtárban. Jól esett a felkérés, akkor már ismertem feleségemet, Dunaújvárosban találkoztunk, kötelező úttörővezető képzésen. Ő utána fél évre a Szovjetunióba ment oroszt tanulni, én három lánnyal lengyelországot stoppoltam végig. Akkor ez divat is volt. Krakkó, Varsó, Gdans, Poznan, Lublin, Kattowice. Ősszel. Az utolsó fél évben már mentem Egerbe, ő jött Szombathelyre. Hazavittem, bemutattam szüleimnek, én is voltam Jászapátin. S végül elhatároztuk, hogy együtt kezdjük el a nagy életet. Őt Alattyánba akarták elhelyezni egy cigányiskolába, engemet Fertődre a Kertészeti Szakközépiskolába. Szerződés kötöttem a megyével, ösztöndíjat kaptam, mert anélkül nem tudtam volna tanulni. Hatan testvérek, egy kereset. Mondtam Tuba Lacinak, neki kell elintézni, hogy Óvárra helyezzenek el, s ketten vagyunk.
Zsóka a kettes iskolában kezdett, én a könyvtárban. Albérlet. Ígértek valamiféle átmeneti lakást, de ezt nem tartották be. Egy év után elhatároztuk, hogy így nem kell Óvár, elpályázunk, mi betartottuk a megbeszélteket, a város nem. Ki is néztem egy baranyai települést, ahol szolgálati lakással pont ilyen tanárpárt kerestek.
Szörnyű helynek láttuk Óvárt, itt mindig fújt a szél, szürke volt, kopott volt és nagyon szocialista.
Én már megjelentem országos lapokban is versekkel, itt az számított, hogy néha a Kisalföldben is. Sőt, az sem számított. Szerencsére a könyvtár jó menedék volt, új könyvek, lapok. Én a vidéket jártam, tartottam a falusi tanácsokkal a kapcsolatot.
Végül 1979-ben a Kápolna tér 9-es szám alatt kiutaltak egy komfort nélküli egyszobás "lakást". Budi az udvaron, vaskályha. Ide született első leányunk. Ez aztán el is döntötte, hogy megpróbáljuk megismerni azt a helyet, amiről általános iskolás korunkban mindketten annyit tudtunk, hogy Mosonmagyaróvár: Timföldgyár.
Kisgyerekkoromból előjött egy emlék, Lackovits Dezső a répszeszemerei temetőből, akiről apám azt mondta, hogy Óváron lőtték meg. De ez nem volt tárgyiasult emlék, csak egy mondat a ködből.
Kevés pénzünk volt, szinte semmi, én előadásokat is vállaltam a TIT-nél, s írásokból is kaptam rendszeresen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fáradtan
  2015-02-26 18:48:00, csütörtök
 
  Meglepett, hogy hét közepéig Pesten jó idő volt, hazajövet eső, nyirkosság. Aztán ma Pesten is eső. Igyekeztem vissza, jött Erzsike Bécsből a Kaláka évkönyv kapcsán. Lassan elkészül. (Nem én készítem, "csak a nyomdai, kiadói ügyeket intézem, s írtam bele.)
Kivittem az este az állomásra, kicsit beszélgettünk. Ő szervezi a bécsi könyvbemutatómat.
Néhány nap szabadságot kivettem, Győrbe is kell menni a Palatiához, s a verseskötetet véglegesíteni kell. Már átvezettem Pista észrevételeit (Többségükkel egyetértettem), megjelölte a neki nagyon tetsző darabokat. Ilyenkor mindig ámulok, hogy mi, hogyan rezonál az olvasóban. Bennem nem egészen úgy van, mint benne, de mindenki a maga helyzetére, műveltségére szereli a megértést.
A kultúra fogja össze a világot,ez a kötőanyag. Aki ezt nem fogja fel, az nem igazán él emberi életet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életünk elmosódó háttere
  2015-02-24 20:14:21, kedd
 
  1977 késő tavaszán Ferenczy tanárnő a Szombathelyi Főiskolán azt mondta, hogy jó lenne, ha a nyári gyakorlatomat a magyaróvári könyvtárban tölteném. Nem igazán lelkesített, mert Sopronba szerettem volna menni, de Zsuzsa kedvéért mindent.
Voltam már egyszer Mosonmagyaróváron, 1971-ben, honismereti táborban. Szigeti Gábor volt a csoportvezető, s a Fogkefében interjúvoltunk, tanultunk emberekkel beszélgetni. Ortutay minsizter is itt volt. Nagyon szép emlékekkel utaztam haza, s egy kislány címével, akit Szatmári Jolánnak hvtak, s katonaságom alatt ő tartotta bennem a lelket. Ő végül a nyiregyházi főiskolára járt.
Jöttem hát szakmai gakorlatra, s elsőre megútáltam a várost, gyalog mentem az állomásról a gazdász kollégiumba. Azt gondoltam, nincs még ilyen hosszú, unalmas város a térképen, s én Sopronhoz szokva szép házakat is ismertem, itt meg minden puszta sivatag volt.
A könyvtár jó volt. Kedvesen fogadtak. Reggelit a Fő utcai tejcsarnokban ettem, később harisnyabolt, a volt mozi mellett. Mentem a többiekkel, ebéd az egyes iskolában.
Jó volt, hogy vége volt, s őszre el is felejtettem a várost.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kunsziget
  2015-02-24 13:51:33, kedd
 
  Egy kicsit pihentem, tegnap nagyon nehéz napom volt. Reggel megetettünk az állatokat - ömlik az eső - csirkepörköltet készítettem, majd a városban voltam. Egy kis tárgyalás itt-ott. Délután háromra Kunsziget, oda jön István is, járgányok átadása a polgárőrségnek. Viszek fotómasinát is. Itt szerepe nincsen, de Pista választókörzete, illik megjelenni. Ma - remélem - kicsit neki is lazább napja volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vers-nap
  2015-02-23 20:06:48, hétfő
 
  Korán Pestre mentem, nyolcra már a minisztériumban voltam. Összeraktuk a hetet. Néhány telefon, átszervezés.
Pista mielőtt a Parlamentbe ment "korrektúrázta" a tervezett kötetet. Neki is kinyomtattam egy példányt, hisz neki kellene bemutatni. Jól esett, hogy sokszor megjegyezte, hogy ez jó. De némelyikről konzultáltunk. A lélek karbatartása volt.
Aztán haza, nyomda, korrektúra, bevásárlás, egy kis esti séta.
Holnap innét megyek Kunszigetre, ott találkozunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvbemutató
  2015-02-22 18:13:47, vasárnap
 
  Egy dolgot lejegyzek még: szerda délután elmentem a Károli Gáspár Egyetemre Szakály Sanyi könyvbemutatójára. Boros Péter minsizterelnök úr volt az ajánló. Sokan voltunk, kellemes délután volt. Itt Oláh Jancsival is összefutottam, s Újvári Gáborral. Mindig azt hiszem, hogy nem lesz ismerős ilyen helyen, aztán nem is egybe futottam bele.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kutyáztam
  2015-02-22 18:10:11, vasárnap
 
  Azért aztán a hétvége is rövidnek tűnt. Pénteken délben hazaértem Pestről, s kicsit ledőltem, majd beugrott, hogy megígértem Stipkovits Áginak, hogy segítek az olvasóverseny zsűrizésében. Bementem a Piarista-iskolába, jó két órát tartott a verseny. Jó volt látni, hogy a gyerekek izgultak, ötletesek voltak. Kis honvágyam is volt.
Aztán szombat Sportgála, udvar rendezgetés, s ma már készülődés Pestre. Bundim végig velem volt, kicsit szófogadóbb volt, beszélgettem vele, simogattam. Nagyon várt már pénteken, nehezen viseli el, ha éjszaka nem vagyok itthon.
Befejeztem a Moosnvármegyét is, s összeraktuk Melindával a Darnózseli Szóharangot. Tanítgattam neki a kiadványszerkesztést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kemény hét
  2015-02-20 20:59:58, péntek
 
  Ezt a hetet el lehet felejteni. Urtaztam, utaztam, mentem, Pest, Pest, Veszprém. Egy éjszaka fönt.
Elfáradtam. Március elején néhány nap szabadság, Zsókát kiviszem Szlovákiába táborozni, érte is kell menni. S szél-járás készítés, s a verseskönyv utómunkálatai.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Napló
  2015-02-15 07:21:30, vasárnap
 
  Küldtem három verset Oláh Jancsinak a Magyar Naplóhoz. Szeretem ezt a folyóiratot, jók a versek, tetszik, hogy minden számban van egy hosszabb interjú.
Nemrégiben boltot is nyitottak, s Szakály Sándor barátom küldött meghívót a könyvbemutatójára oda. Nem tudtam elmenni. Ha kicsit kitavaszodik, egyik nap megnézem őket.
Jancsi felesége, Kati is jó költő, s fiúk Lacjfi János. "Terhelt" család.
Kell egy pohár jó víz a sok cukros, s mérgezett folyadék után. A M. Napló ilyen "pohár víz". Persze nem baj, ha nem kellenek a versek, bár a kapcsolat ezen szála miattam szakadt meg, nem küldtem évekig semmit.
Jó lenne, ha Deák Ernő önéletírását meg tudnák könyv alakban jelentetni. Ha nyertek rá pénzt, én szerkesztem náluk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 218
  • e Hónap: 1961
  • e Év: 33626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.