Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Készen vagyok
  2009-05-31 18:20:35, vasárnap
 
  Ma egész nap az érettségi dolgozatokat rendeztem. Újraszámoltam a pontokat (tévedtem egyszer), s megírtam a szaktanári jelentést, kinyomtattam a tételeket.
Kész. Elég volt belőlük.
Nem volt könnyű javítani. Nem egzakt a magyar. Jobb lett volna a régi módszer, egy esszé, egy mű elemzése. Esetleg egy korszak.
A "régi jobb volt" - Babits is ezt mondta. Egyértelműen látszik, hogy tudatosan züllesztették le a színvonalat. Minden idők legpocsékabb kultuszminisztere, Magyar Bálint ismét hallatta a hangját, van ötlete az oktatás "javítására". Én már azt hittem, elmenekült az országból. Megbízói csak löknek neki egy kis száraz kenyeret valahol tőlünk nyugatabbra!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hollandi mártás
  2009-05-30 21:08:55, szombat
 
  Burda Zsuzsa kérdezi, hogy mi az a hollandi mártás, a héten halhoz ettem. Ezt én még soha nem készítettem el magam, Németországban veszek zacskóban. Túl olcsó ahhoz, hogy pepecseljek vele. Forró vízhez öntöm, s habverővel keverem, verem fel egy kissé.
De utána nézem, a legegyszerűbb recept ez lehet:
Hozzávalók:

3 tojássárgája,
1 dl tejszín vagy tejföl,
1 kanál citromlé,
15 dkg vaj,
só, bors (cayenni).

A hollandi mártás elkészítésének módja:

A vajat felolvasztjuk és félretesszük.
A tojássárgákat a tejföllel elkeverjük, majd lassan adagolva az olvasztott vajat is hozzáadjuk, habverővel állandóan keverve gőz fölött.
Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hull a hó
  2009-05-30 07:15:12, szombat
 
  Azért nem egészen, de nem sok hiányzik hozzá. A hét elején őrült meleg volt, ment az öntöző, de reménytelennek látszott. Aztán csütörötkön hirtelen felére esett a hőmérséklet, aztán most még lejjebb. Tegnap délutántól esik, s ez nagyon jó, de a meleg eső jobb lenne. Igaz, a növények élvezik, nem nagyon szeretik a hőséget.
Pedig erre a három napra a kert rendbetételét terveztem. Füvet kell nyírni, fölkötözni a szőlőt, gyomlálni, ritkítani a petrezselymet és a sárgarépát, szedni a borsót.
Nos Istenke másként gondlota, de jól tette, az eső mindennél fontosabb.
A jövő héten Stp. Ági tizedikeseit vizsgáztatjuk, kedden leadom az érettségi dolgozatokat, szombaton Sopron, Könyvhét Görföllel, s korrektúrázom a Szél-járást.
Ma ismét borsóleves fasírttal, a tavyli cukkini utolja belekeverve. A fóliában már van uborka, paprika, kint hagyma. Új ízek végre.
Tegnap aztán nem egy, hanem két vers született.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Göncz Kingával
  2009-05-29 19:55:47, péntek
 
  Ráfér a közéletre egy viharos szél - így fogalmaz Nagy István blogjában. Ezzel teljesen egyetértek. Óváron különösen. Nem pártállás szerint gondolom én, ő talán igen.
A tisztesség, a kulturáltság, a műveltség nem párt kérdése. Ebből a szempontből az ő csapata is sáros.
Az elmúlt két hétben kicsit zavaros volt az életem, sok feladat, írás, tevékenység. Volt jó is benne, barátkozás, beszélgetés, normális dolgok. Mégis, valahogyan olyan kisszerűnek látszanak a dolgok körülöttem.
Igaz, a vers. Ma írtam egy nyolc sorost. A vers a fontos.
Este elmentünk Tomival Göncz Kinga sajtótájékozatójára, én kérdeztem. Mindig én kérdeztem az elmúlt hónapban mások helyett is. Szegedi Csanádot, Vona Gábort, Ádert, Draskovicsot, Hiller István, Navracsicsot, s most Göncz Kingát. Ez egy szakma. Ennek ellenére ma is élveztem, hogy Göncz Kingával is tudtam természetesen beszélgetni. A tájékoztató előtt is, s közben is. Megköszönte a "jó" kérdéseket. Pedig volt azért benne egy kis provokáció.
De ez egy ilyen műfaj.
Ő Brüsszelbe megy. S én hova?
Tudom a választ, csak azt nem bírja a nyomdafesték.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Végre eső
  2009-05-27 05:25:44, szerda
 
  Éjjel közepén hallottam, hogy eleredt az eső, szépen esett, nem nagy viharral jött. Tegnap szemlélve a kertet szomorúan láttam, hogy az öntözés éppen csak életben tartja. Dolgozatjavítás, újsággyártás volt a program. Azért volt egy csöpp pihenés is.
Újkrumpliből egy kis borsóval új répával levest főztem, halat sütöttem egy serpenyőben (fagyasztott filéből), petrzselymes újkrumplival, friss spárgával. És egy kis hollandimártás. Nagyon finom lett, még MArcinak is ízlett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A véletlen szórakoztató is leh
  2009-05-26 06:24:34, kedd
 
  Korán keltem, mint mindig, s készítgettem a Mosonvármegyét, Az egyik oldalra szépen beszerkesztettem a Szigetköz konferenciáról szóló tudósítást, kerestem hozzá két vizes képet. Az egyiken egy vizimadár fiókáival látható, a másik a Mosoni-Dunán készült.
Ahogyan rápillantottam az elkészült oldalra felnevettem: A jobb alsó sarokban a temetkezési vállalat hirdetése.
Hát passzol a Szigetközhöz, amiről fura vélelenül éppen az EP választások előtt kellett protkó rendezvényt tartani. Búcsúfényképeszkedés?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lezárandó dolgok
  2009-05-25 20:18:35, hétfő
 
  Próbálkoztam megkapaszkodni Mosonmagyaróvárott, most le kell zárnom ezt a fejezetet. Lehet, hogy kinőttem a várost. Már lassan minden szórakoztat benne, az erölködés, hogy idegenforgalom, hogy kultúra, de pusztítsuk azt, ami érték. Stb.
Én egy évben 50-60 ezer kilométert vezetek. Körül kell nézni a városon kívül.
Amúgy kész a szél-járás új száma, 31 szerző van benne, nagyon jó! Ez nem a város szintje. Tudom, hogy vannak lehúzó erők, de ...
A redőnyöket le kell engedni.
Én leengedtem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hideg van
  2009-05-24 08:00:23, vasárnap
 
  Borus időre ébredtünk, kicsit csepergett az eső. Ez akorábbi napokhoz képest nagy változás. Körbejártam a kertet, látszik az öntözés, szépek a növények. Csak minden egyszerre érik.
Beszaladok a városba, s utána dolgozatjavítás.
Kicsit fázom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó csapat
  2009-05-23 18:47:27, szombat
 
  Egy órája értem haza Pozsonyból. Gyönyörű város, régen jártam már a belvárosban, így idegenvzetővel pedig egyenesen csodálatos. A két órára 60 eut fizettünk, negyven embert kalauzolt Éva, és tökéletesen birtokában volt a város történetének. Délelőtt én kalauztoltam a cspatot Óváron, A Vár, a sétálóutca, a Gyásztér. Három órás program volt.
Most elfáradva ülök a gép előtt.
Holnap reggel még bemegyek a szállódába, viszek 10 könyvet magyaróvári '56-osból. Aztán a holnapi napaotz az érettségi dolgozatokkal "kívánom" tölteni. Hétfőn még át kellugrani Nickelsdorfba, a Sparkasséból küldünk 100 eurót Németországba. És feladom az osztrák postát egyúttal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szél-járás
  2009-05-22 06:22:31, péntek
 
  Tegnap nem tanítottam, a gyerekek Szegedre mentek tanulmányi kirándulásra. A Bécsi Naplónak írtam egy rövidet az áprilisi szavalóversenyről, s ezzel a kényszerű kötelezettségeket elvégeztem. Főztem. Kapros túróscsuszát pörkölttel. S vártam, hogy jöjjön Görföl és Mártika. Persze a megbeszélt időpont helyett háromra értek ide, de hétig gyártottuk a Szél-járást. Jó szám lesz, de még nagyon nyers. Fotók hiányoznak.
A kert gyönyörű, már néhány dolog innét kerül asztalunkra. Hagyma, saláta, s lassan paprika is. Én a paradicsomot várom, minden mennyiségben képes vagyok enni.
Aztán este hívtam Platthy Ivánt, ő hoz egy csoportot Pestről, este együtt vacsorázunk, s holnap én vezetem őket a városban, s délután Pozsony. Kiderült Stipkovits Pali (volt polgármesterünk, rendes ember) ismerősei is, őt is felhívtam. Engem Lupus kért meg, hogy legyek idegenvezető, ő nem nagyon ér rá. Rájöttem, hogy régi pesti kapcsolata "áldozata" vagyok. Ma Balogh Jóska (Győr volt polgármestere) "vendégei" Győrben.
Összeért a világ.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2009.04 2009. Május 2009.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 165
  • e Hét: 327
  • e Hónap: 2070
  • e Év: 33735
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.