Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Rembrandt és a holland arany évszázad festészete
  2014-10-30 20:13:02, csütörtök
 
  Ma volt a megnyitója a Szépművészeti Múzeumban a fenti címmel összeállított tárlatnak. Húsz eredeti Rembrandt kép (köztük négy önarckép) és mások. Pistával, s Lőrincz barátommal mentünk. Kövér László beszélt, aztán egy holland úriember. Ez utóbbi kissé furcsa beszédet mondott. Az, hogy felmagasztalja a Hollandiában kialakult szabadságmodellt - rendben van. De, hogy mit keresett a beszédben a Majdan tér, nem tudom.
Voltak áthallások, de udvariasak vagyunk. Kerényi Imre közben kiment, de aztán visszajött. Tudom, hogy mire gondolt. Amire én.
Ember Ildikó mondott értő szavakat a képekhez, jó volt hallani.
Utána Herceghalomba mentünk, a Tejterméktanács konferenciájára. Itt egy órás fórumon vett részt az Államtitkár úr. Innét aztán egy gyors ebéd után hazajöttünk.
Fáradt vagyok kissé. Mitől is?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszámoló
  2014-10-29 18:58:12, szerda
 
  Valahol a Műegyetemnél vesztettem el a fonalat. Szép ünnepség volt, méltóságteljes. Éppen nem esett, de fekete felhők körös körül. Aztán itthon ragadtam. 23-án Andau. Pontosabban Kapuvár először, itt a hivatalban gyülekeztünk, hogy kimenjünk az andaui hídhoz. Wurst Ersi szervezte Bécsből a rendezvényt, de voltak a követségről, s sokfelől. Kövér volt a fővendég, de eljött Német Zoli a megyei közgyűlés frissen megválasztott elnöke, Széles Sanyi kormánymegbízott, s ott voltunk mi Pistával.
Szél volt, hideg volt, de egy tucatnyi osztrák is ott didergett, hogy emlékezzen. Koszorúk, Himnusz, s robogtunk vissza. Néztem a hideg, ólomszürke csatornát. Ezen evickélt át közel 60 000 ember '56 novemberében. Nem tudom elképzelni, pedig a valóság néhány méterre volt tőlem.
26-án Gyásznap, 'szép' megemlékezés. Az államtitkár úr kemény beszédje. Ketten írtuk raktuk össze, immár a régi módszerrel, alig tudjuk, melyik mondat az ővé, s melyik az enyém. Ez egymás gondolatainak tökéletes ismerete.
Erzsi is itt volt Bécsből, kivittem a vonathoz. Aztán belehallgattam az internetadó-tüntetésbe, s jó érzékkel konstatáltam, hogy ez nem az, amiről szól. Egy kis liberálnáci utójáték, nyugati tapsikolással. Jó, hogy újraolvasom Tormay Cecile Bújdosó könyvét, így egybekattannak a dolgok.
A könyv beleragad 1918-19-be, sok a napi salak és indulat benne, de nagyon jó kornapló. Károlyi Mihály szerepének értékelésével teljesen egyetértek, s hozzáteszem, naplóját újra kell olvasnom e napló fényében. Az már csak adalék, hogy Navracsics meghallgatásán fölemlegették Tormay nevét. Persze lefasisztázták azok, akik a bolsevik és náci haláltáborok őreinek méltó utódai, s akik Európára rohasztották a véget nem érni látszó huszadik századot.
Nem hiszem el, hogy egy sort is olvastak Tormaytól. Aki ma Nobel-díjas lenne, ha az ötös bizottságban akkor nem R.Martinra szavaztak volna hárman, hogy a francia öreg most, s Tormay később még lehet Nobel-díjas. Cecile a rákövetkező évben meghal. S irodalomtörténeti tény, hogy az utolsó szűrön esett ki.
Nála nem kellett volna megnézni, mint Kertésznél, hogy tud-e késsel villával enni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most itt
  2014-10-28 14:56:28, kedd
 
  Holnap indulunk haza Magyarorszägra. Ket nap unokäzäs. Hosszu beszämolo lesz.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Híd Andaunál
  2014-10-23 20:33:50, csütörtök
 
  1956. Édesapám föl akart ülni a családdal a vonatra, és irány Sopron. És a határ. Anyám lebeszélte róla. Már hárman voltunk gyermekek.
Nincsen a mit lett volna ha ...
Ma Kapuvárra mentünk, onnét a hídhoz. Kövér László volt a díszvendég. Jó volt látni a csatornát, a fémes vizet, az összegyűlt maroknyi osztrák magyart.
Előtte majd egy óra Hámori szobájában Kapuváron. Gyűltek a vendégek. Jött Széles Sanyi, Németh Zoli, a bécsi magyar követség megbízottja, Erzsi Bécsből, meg mi ketten Pistával. Aztán Kövér is megjött. Beszélgetés, majd a program.
Egyszer, kettesben anyával, vagy Sandrával el kell menni a hídhoz. Csak mi leszünk, és a lápvidék. Itt menekült Ausztriába kb. 60 000 magyar 1956 októberében.
Meg kell állni, és nézni a tájat. S gondolkodni.
Ma protokoll volt, helyén voltak a dolgok. De kell a magány is, az elgondolkodásnak is el kell jönni. Hogy kibírjuk azt a kevés időt, amit Isten még ajándékoz nekünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Prelüd
  2014-10-20 20:47:33, hétfő
 
  Valaki álma vagyunk csupán, egy metafora. Régóta érzem ezt, egy könnyű kis zongoradarab, egy kocka lego. Nem látjuk az egészet, de érezzük belül. Azért kell lehunyni a szemet, hogy tisztábban lássunk. S hogy védekezzünk a ránkömlő szemét ellen.
Jó lenne egy nap anélkül, hogy bekapcsoljuk a rádiót, a televíziót. Csak ülnénk a csöndbe lassan alámerülő szobában és hallgatnánk Vivaldit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem a versek ideje
  2014-10-20 20:24:43, hétfő
 
  Nem számít, hogy a versek ideje van-e van nincsen ideje a versnek. Mivel a vers az élettel azonos. Mostanában csurognak, csepegnek. Pedig magamnak írom őket, még ha néha keresek is helyet nekik.
És az olvasás ideje van. A vonatozásnak ez is haszna, nem csak az, hogy látod a sok lárvaarcot reggel, a böröndtologatókat visszafelé.
Ma egy első világháborús "antológiát" olvastam, kezdtem el. Nagy, színes kiadvány. Van néhány meglepetés benne. S elsősorban az a felismerés számomra, hogy olyan jól elvakartuk a történelemben ezt a borzalmat, amely forrása lett egyéb borzalmaknak.
Lassan fölismerem: népirtásban egyik oldal sem tiszta, ártatlan bárány. Tulajdonképpen ma is folyik az első világháború, néhány tűzszünet beiktatva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kis csönd
  2014-10-18 05:49:36, szombat
 
  Jó ez a szombat reggel. Milyen régen nem volt ilyen nyugalom. Nem rohanok sehova. Tíz órára megyek lecseréltetni a nyári gumikat. Nem hiszek a meleg őszben, pillanatok alatt ránkronthat a hideg. S hosszú út előtt vagyok, nem kockáztathatok. Aztán a hivatalba nézek be. S teszem az itthoni dolgokat. A kert sincs még becsomagolva, a szőlő ott van a kerítésen. Bornak kevés, enni sok. Lehet, hogy kipróbálom a Pista ajánlotta módszert, pár fürtöt a száraz pincében fellógatok, s karácsonykor kicsit beáztatom, és lesz friss szőlőm.
Verseken babrálok, elég sok van kiadatlan. Többön igazítottam is kicsit. Most, hogy nyugodtan újraolvasom őket, tetszenek. Egy másik szelete életemnek. Illetve s hangok erősödnek fel bennük, nem az amit a hétköznapokban mutatok, hallatok. Pontosan akkor fogalmazok, ha azt írom, annál többszólamú a hang. Nem csoda. A hétköznapok egysíkúak kissé. Nehéz ezt prózában megfogalmazni, de arra való a vers, hogy ne kelljen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közöttünk élnek
  2014-10-17 21:11:01, péntek
 
  Pór Ferivel beszélgettem, a Belvárosi Kávéházban. Pista sorozata: Közöttünk élnek. Ő nem tudott itt lenni, én voltam helyette a partner. Kellemes volt. Laza, de nem túlzottan. Sokan voltak.
Reggel feltettem Lörincz Ernőt a vonatra. Örültem, hogy itt volt. Nagyon jól megértettük egymást. Megkedveltük Zsókával együtt.
Aztán Tamásnál voltam, a könyvtárban, a hivatalban.
Szép nap volt, mondhatnám, ha nem lenne anakronizmus: egész nap esett az eső.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fáradtság
  2014-10-16 18:10:19, csütörtök
 
  Három nap Pest, aztán tegnap este haza. Eljött hozzánk L. Ernő beregszászi lelkész barátoom. Ma Bécsben voltunk, bemutattam Deák Ernőnek. Én holnap maradok, ő elmegy. Este én vezetem le a Közöttünk élnek sorozatot Nagypista helyett. Szombaton szalagavató, előtte elmegyek az első világháborús kiállításra. Államtitkár úr Pestre megy,hivatalos delegáció fogadására. Aztán hétfőn megyünk fel ismét. Erős hét lesz, ünnepségek, gyásznap. Andauban megemlékezés, Kövér László lesz a szónok. Szombaton Békéscsaba, kolbászfesztivál.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most kell okosnak lenni
  2014-10-14 05:32:40, kedd
 
  És szerénynek. A múlt hét péntekén még Zalaszentgrót, Hévíz, választási találkozók, beszélgetések. Szombaton Pistával egy bárányt feleztünk el, szerencsére nem nekünk kellett levágni. S vásárolgatás. Vettem egy szép szövetkabátot, s egy jó cipőt, s egy szép inget. Ugrott egy ötvenes. De nem volt mit tenni. Míg itt voltam, nem sokat kutyagoltam az utcán. Kocsival a hivatal, szemben az iskola, s aztán autó megint.
Most azért autó, vonat, Metró.
Aztán vasárnap. Egy kis feszültség volt bennem a választások kapcsán. De győzött a papírforma. Most nagyon okosnak és szerénynek kell lenni a megválasztottaknak. Három ciklus egymás után óhatatlanul a megkopást is jelenti. A Fideszét, s bármelyik pártét. Azért kell valóban szolgálni. Különösen igaz ez az óvári testületre, hisz kompromisszumra nem kényszerített a biztos többség. Ezért kell mindent a másik oldalról is megvizsgálni. Az elmúlt év nagypistástul testületestül a város javára vált, még ha voltak kisiklások is. Ez is szolgáljon arra.
Minden győzelem önvizsgálatra késztet.
Szombaton küldtem a Hitelnek három verset, s ma már jött is Falusi Márton válasza, közlik mind a hármat. Jól esett a gyors válasz, s a kedves hang.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 183 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.