Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Váltóláz
  2016-07-29 06:01:27, péntek
 
  Kedves Ernő!
Nagy élvezettel olvasom az önéletrajzi könyvedet, egészen új oldalról ismertelek meg, vagy legalábbis eddig nem tűnt fel: pompás humorod van!
Az emigrációs magyarok közötti viszályok, áskálódások, fenekedések, aljasságok viszont nem töltöttek el nagy örömmel. Sőt mondhatom, kifejezetten elszomorítottak. Csak nehogy e könyv után újabb támadások érjenek! Mindenesetre nagy tisztelettel nézek rád, hogy mindezeket elviselted, a jó kedélyedet megőrizted, és a harcot nem adtad fel.
Csak egyet sajnálok: egy ilyen emberre, mint te vagy, itthon is nagyon nagy szükség lenne! Kár, hogy el kellett menned, és nagy veszteség az országnak.
Üdvözlettel:
Péter

Deák Ernő küldözgeti át a "könyvünkre" érkezett reakciókat. Tudom, hogy sok olvasata van a dolognak, de továbbra is fontos könyvnek tartom, korrajz.

Verseken babráltam vagy fél óráig, egy kínrímekkel teli, kicsit romhányison csiszolgattam. Mert van vidám versem is. Persze inkább a kor és látlelet féléket adom közre.
A köteten is dolgoztam, most verscserék jönnek. A Váltóláz cím marad. Szerintem telitalálat, bár nem hiném, hogy könnyen kitalálható, hogy miért ezt adtam az új könyvnek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fut velünk
  2016-07-26 19:22:37, kedd
 
  Fut velünk
(Ady Endrére gondolok)

Fut velünk egy rossz szekér
Olyan taliga féle inkább
Legalább megy drukkolnak
A partról az optimisták

Mi húzza? Ló vagy ökör
Újkori robbanómotor talán
Összevesznek a fennülők
A technika diadalán

Hogy szakadékba fut az út
Nem érdekel itt senkit
Varjak készülnek felettük

Várnak várnak még estig
Tudják övék az éjszaka
Fut fut tovább a taliga

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Németország és a hallgatás
  2016-07-26 19:16:53, kedd
 
  Tegnap este hívtak Cottbusból bennünket, jön a jövő hét végén porosz sógornőm a fiával. Zsóka említette nekik a bajor terroristákat, terelés a válasz.
Már Húsvétkor is ez volt Drezdában. A migránsokról nem beszélünk. Ez tabu. Vagy nem szabad beszélni? Jóban vagyunk, szeretem sógornőmet, de ez furcsa szituáció. Most megkérdezem tőle, hogy mi ez a hallgatás.
Bajorországban más a helyzet, nyíltan szidják Merkel mamit, s nagy a szimpátia velünk.
Agymosás?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oláh Jancsi meghalt
  2016-07-25 20:41:56, hétfő
 
  Szegény Jancsi súlyos beteg volt, s ma elment. Nem csak jó költő volt, irodalomszervező, lapszerkesztő, jó ember. A facebookon tudtam meg Lackfi Jancsitől, fiától. Ilyenkor nem nagyon tud szólni, írni az ember: kevesedünk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tusványos
  2016-07-23 13:34:37, szombat
 
  Harmadik éve ügyelek arra, hogy meghallgassam Orbán Viktor tusványosi beszédét. Gondoltam arra a két-három tételmondatra, ami köré fel fogja építeni beszédét. Bejött. Tudja, hogy mit kell mondani ma Európában, azt hiszem, valóban nagy formátumú politikus lett.
Azért az jó, hogy büszke lehet valamire és valakire az ember.
Igaz, tavaly elhatározta, hogy elsősorban külpolitikával foglalkozik. Kár, hogy a belpolitika egy kicsit mellémegy. S az egy lépés előre, kettő hátra tűnik sokszor fel az embernek, vagy véli úgy a körülötte lévő valóságot. Sz. Sanyi esete erre jó példa.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Punnyadás
  2016-07-22 14:14:51, péntek
 
  Ezt a szót tanítványaimtól hallottam először, hangutánzónak véltem, de nem lehet az, hiszen a "döglés", heverészés szinonímája. Az elvan az ember mint a befőtt állapotra.
Zsóka és Melinda négy napot Jászapátin voltak, én idehaza, körmöltem a cikkeket, próbáltam szinten tartani a kertet.De nagyon nem volt kedvem gyomlálni.
Szerdán Soponkeresztúrra mentem (Deutschkreutz), az ottani kastély tulajdonosa fogadott, festőművész. Anton Lehmden. Kár, hogy nem tudott magyarul, de így is érdekes volt. Jó festő, több képe is tetszett, az életfelfogása meg különösen. Ernő nem nagyon akart tolmácskodni, pedig ő beszélte le a randevút, szerinte a szél-járásba írjak az élményről. Uzsák Zoli fotózott. Aztán gyors ebéd Kópházán a Terciában, majd haza, Bécsből jött W. Erzsi a felsőőri tankönyv ügyeit rendeztük, szerződés, aláírások stb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyartanítás a szórványban
  2016-07-19 16:28:04, kedd
 
  Tisztelt Böröndi Úr!

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán (Győr) 2016 augusztusában megvalósuló: A nyugati szórványban magyar nyelvet tanító pedagógusok szakmai továbbképzése keretében végzett munkáját a szervezők megbízási díj fizetésével szeretnék honorálni. Ennek kifizetéséhez a Széchenyi István Egyetem megbízási szerződést köt Önnel. A szerződéshez tartozik egy adatlap is, amelyet mellékelten küldök. Kérem, hogy a kitöltött adatlapot (aláírás nélkül) 2016. július 21-én (csütörtökön) 13 óráig szíveskedjék visszaküldeni.

Még csak általánosságban beszéltünk róla a bécsi szervezővel, de jó programnak ígérkezik 24-én - állítólag - a verselemzés módszereiről tartok előadást, s Kovács Pista költő barátommal és feleségével Ildikóval vezetek le egy délutáni beszélgetést a magyar-lengyel kapcsolatokról, s '48 tanításának lehetőségeiről.
Kíváncsian várom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bori férjhez ment
  2016-07-17 05:46:52, vasárnap
 
  Az már önmagában is megható volt, hogy Stipkovits Bori néhány hete elbiciklizett, hogy meghívjon bennünket az esküvőjére tegnapra. Hat éve érettségiztettem a Piaristában, nővérét előtte két évvel. Szeretni való lányok voltak akkor is.
Persze, hogy elmentünk a református templomba tegnap délután ötre. Júlia és Adamát atya adta össze őket. Sok kedves ismerős az iskolából és a városból, szép ünnepség ovisokkal, énekkel.
Fazekas Marci vette el a leányzót, nem féltem, kapott egy határozott, aranyos menyecskét.
Csak jót tudok kívánni nekik, ilyenkor azért érzem, hogy a tanítás több a tanításnál.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most minden tagom fáj
  2016-07-13 08:11:20, szerda
 
  Vasárnap, háromnegyed órás araszolás a határon. Csókolom: Európa. Az osztrák agyhalottak azt hiszik, itt jelentkeznek migránsaik. Nem, mennek azok keresztül-kasul. Ez csak szivatás, és nekünk szól.
Puchberg, sehol egy árva parkoló, végül egy kerítéshez támasztottam az autót. Föl fogaskerekűvel a hegyre. Az első menedékháznál föladtam, egy osztrák leányka kváddal vitt föl 2049 méterre. Közben élvezte, hogy rettegek a szakadékok szélén. Pedig csak egyszer lehet leesni. Berendezkedtünk, beszélgetés, naplementét néztünk a keresztnél. Sokat beszélgettem Martos Péterrel, csak a nevét ismertem, tudtam hogy a Die Pressénél és más lapoknál dolgozott, dolgozik.
Reggel aztán én is gyalog vissza. Ahogyan lecsorogtunk Puchbergbe, leszakadt az ég. Azért elmentünk a vízesés melletti étterembe búcsúestebédre. Jó volt hazajönni, várt a kutya és a lányok (tyúkok).
Azóta alig tudok menni és ülni, minden megdolgozott izom fáj.
Jövő héten Deutschkreutz Ernővel, egy festő vár bennünket a kastélyban, a képeit kell megnéznem és írnom róluk a széljárásba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végrehajtják rajtam a hegymászást
  2016-07-09 06:43:19, szombat
 
 
Bécs, 2016. június 17.
Kedves Mindnyájan!
Most már véglegesedett az idei Schneeberg kirándulás programja:
2016. július 10-11-én, vasárnap-hétfőn.
Találkozás Puchbergben a vasútállomáson 13 órakor, indulás a fogaskerekűvel 14.00 órakor; 14.40 órakor vagyunk a Hochschneeberg végállomáson. (Amennyiben elszalasztanánk ezt az időpontot, a következő szerelvénnyel indulunk 15.30 órakor Puchbergből, és 16.00 órakor vagyunk a végállomáson.)
A Hochschneebergtől gyalogszerrel indulunk a csúcsra (2063, ill. 2075 m), rövid pihenővel a Damböck menedékháznál. Onnan két lehetőség kínálkozik a továbbjutásra a Fischer menedékházig, de ezt el lehet dönteni ott helyben. A csomagokat Michael, a Fischer menedékház bérlője házhoz szállítja azokkal együtt, akik nem kívánnak gyalogolni.
A naplemente és a napfelkelte miatt az éjszakát a Fischer menedékházban töltjük. Valamennyi szobát lefoglaltam.
Visszaút a fogaskerekűn a Hochschneebergi végállomástól hétfőn 11.15 vagy 13.15 órakor, érkezés Puchbergbe 11.53, ill. 13.53 órakor. Utána betérünk a ,,Vízeséshez“ címzett Sebastianhütte vendéglőbe.
Feltétlen számítanánk jöveteletekre - Kérem minél előbb jelezzétek csatlakozástokat.
A találkozás reményében szívélyes üdvözlettel:

Deák Ernő
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 190 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.