Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Nagy Imre és Kádár - Negyvenegyedik nap
  2018-12-30 07:27:18, vasárnap
 
  A múlt nem hagy békén bennünket. Két összenőtt figurája Kádár és Nagy. Egymás foglyai a történelemben,
Jó lenne tisztábban látni. Ma minden érv és ellenérv igaz ellenük és mellettük. Szeretném, ha vaskos monográfia dolgozná fel a kor történetét, s benne ezt a két alakot. Áldozat és gyilkos. Vagy gyilkos és áldozat?
A szobrokkal úgy tűnik, nem tudunk kibékülni. Én szoborpárti vagyok, s nem igazán mozgatnám ezeket a kortörténeti kellékeket. Azért mert elvisszük, elássuk, szétverjük őket, azok még ott vannak.
Ágnes asszony is moshatja ezerszer ki a lepedőt, a folt ott van.
Meg kell békélni a szobrokkal.
Meg magunkkal is. S a múltat másként kell megérteni. El úgysem törölhetjük, még ha szeretnénk is néha.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Világmegváltás - Negyvenedik nap
  2018-12-29 06:23:58, szombat
 
  Wurts Erzsi volt itt tegnap Bécsből. Közös dolgaink elsimítása ürügyén. Készül a Kaláka évkönyv, borítékot nyomatok Győrben a Kaláka Clubnak, s a Mátyás év záró kiadványáról is beszéltünk.
Meg persze osztrák és magyar politikáról. Meg a szórványság ügyes-bajos dolgairól.
Erzsi megjegyezte, lassan megszűnik a szórványság Nyugaton. Valójában az emigráció által éltetett magyar szervezetekről beszélt, amit az utóbbi években Magyarország tart infúzión.
Ezek az emberek beépültek az adott társadalomba, megőrizvén magyarságukat egy élhető világot teremtettek maguk körül, s a szerencsésebb országokban a helyi politikát is tudták kis mértékben befolyásolni.
De hiszen hatalmas méretű a kivándorlás - mondják a másik oldalon. De az új generáció nem hálás menekült, emigráns, hanem pénzt akar keresni, s nem szervezeti életet élni.
Fordul a világ és változik. A fejlődés szót én már az emberrel kapcsolatban húsz éve nem használom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sopron - Harminckilencedik nap
  2018-12-28 07:30:27, péntek
 
  Tegnap Sopronban voltunk. Első a temető, szüleim sírja. Aztán húgomat látogattuk meg, majd egy jót ebédeltünk. S Kópházán öcsémnél zártuk a napot. Az idő is szép volt, olyan márciusi.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez már nekem is sok - Harmincnyolcadik nap
  2018-12-27 16:45:42, csütörtök
 
  Olvasom Simon Zsuzsa blogját ma reggel Földes Gáborról. S arról, hogy a győri színházban nem nagyon tudnak róla. Felejtés mindenütt. Igaz, Óvár sem gondolt arra, hogy egy táblát állítson emlékének, egy utcát nevezzen el róla.
Én a Győri Nemzeti Színházat ezennel Földes Gábor Színháznak nevezem át.
S javaslatot teszek egy Földes-emlékéremre, amelyet saját költségen elkészíttetek, s egy háromtagú emlékbizottság minden év október 26-án egy arra méltó személynek nyújt át. Az érem 100 ezer forinttal jár, amelynek fedezetét öt évre biztosítom.
Ezen javaslathoz keresek szellemi támogatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elvesztett érdeklődés - Harminchetedik nap
  2018-12-27 06:40:46, csütörtök
 
  Ez még a tegnapi nap, bár számolásban nem voltam erős. S nincs semmi jelentősége, hogy hányadik.
Készül a szél-járás idei negyedik száma (kicsit megcsúsztam, s az anyagiak előteremtése sem kevés idő.) Gál Sanyi 2017-es naplójának új részletét olvasgatom, korrektúrázom. Valahol azt írja, hogy idővel elvesztette érdeklődését a regény és a novella iránt. De a vers maradt!
Nos, valahogyan én is így vagyok. Próbáltam újra elolvasni Németh László Égető Eszterét, s abbahagytam. Elvesztettem az érdeklődésemet. Szabó Magdát el tudtam olvasni. Novellákban kevés maradt fönn bennem.
De a vers él! Ratkó József járt az eszemben a minap. Egyszer vezettem le vele egy találkozót. S Buda Feri. Kitűnő költők. Ratkó már régen halott, Feri még él. A múltkor Szabadkán beszélgettünk róla Smidt Jancsival.
Elteltek az ünnepek, elviseltük. Ami biztosan nem fog hiányozni, az a karácsonyi zene. Igaz, sem nem karácsonyi, sem nem zene. Nyivákolás, amerikai vernyogás. Észveszejtő értéktelenség zenében, ünnepben, jókívánságban. De bizakodó vagyok. Kihullik a szemét az idő rostáján.
Gondolom, lassan elkezdik kipakolni a boltokban a húsvéti nyuszikat. Kár, hogy nincsen húsvéti zene. A keresztre feszítésről, a feltámadásról. Persze nem szeretnék ötleteket adni ...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kellemes az ünnep? - Harminchatodik nap
  2018-12-26 06:47:12, szerda
 
  Az még csak hagyján, hogy kellemes ünnepeket kívánnak, s nem érzik ennek a szónak a kellemetlen ízét. De ma reggelre kaptam egy linket, amire kattintva megköszönthetem magamat. Nem kattintottam rá. Elég a face. SMS már csak egy-kettő jött, jó tíz éve másodpercenkét csipogott a telefon.
Képeslap is jött néhány.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Múlt és jövő - Harmincötödik nap
  2018-12-24 06:56:40, hétfő
 
  Én nem vagyok pesszimista a város '56-jának emlékezetével kapcsolatban. Hiszem, hogy nem törölhető el a múlt, s minden a helyére kerül az időben. Ez nem holnap lesz, csak holnapután. Szerkesztve a Mosonmagyaróvár könyvet láttam, hogy sok a fehér folt a múltban. A zsidóság emlékezetét szerkesztve pedig azt, hogy van még teendő, néven nevezni való.
Sokkal nagyobb távlatban kell szemlélni a dolgokat. A mai heveskedések elmúlnak, a varjú karóra kerül, a feldícsért értéktelenségek kihullanak a szemétbe. De ehhez az is kell, hogy a sebészkést most feltárásra használjuk. Igaz, ölni is lehet vele. (Ennyi kajánság belefér.)
Ma kettesben leszünk itthon. A franciasaláta már a hűtőben van, rántott karaj készül hozzá. Az aszpikos zöldségek is várnak sorsukra.
Holnap istentisztelet, temető. Holnapután jönnek ebédre Marciék. Aztán 27-én Sopron, temető. 28-án jön Bécsből Erzsike, dolgozunk kicsit. s Talán utána két napra Deák Ernőék. Szilveszter kettesben, illetve hármasban a kutyával.
Nem megyünk Drezdába, tavaly ott voltunk. Zsókáék tegnap szerencsésen megérkeztek A kicsimnek is elkezdődött a suliszünet, náluk Vízkeresztig nincsen iskola.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rádiózás, tévézés - Harmincnegyedik nap
  2018-12-23 06:26:21, vasárnap
 
  Sokat ülök autóban, s legtöbbször én vezetek. Alapból a Kronehit (osztrák) adó szól. Ezt jórészt értem is, hiszen reklámok, útinform, játék és zene az egész. Jó zenék. Ha a vételi körzetből kimegyek, már nem igazán rádiózok. Van egy pendrájvon, tele Faludy verssel (ő mondja őket), Dinnyés Jóskával és még egyébbel. Ezt dugom be (nincs cd lejátszó a Vitarában). Szerdán, a nagy havazásban Győrig ezt hallgattam.
Reggelente a Kossuth szól a konyhában. Nyolc óráig szoktam hallgatni. Aztán szombaton délelőtt és vasárnap. Néha a misét is.
Televíziót alig nézek. Filmet szinte soha, unalmas ismétlések. A három történelmi csatornát (Viasat History, History, Doq) nézem, sok jó dokumentumfilmet adnak. Este hatkor a TV2, esetleg az RTL. Az egyes számomra nézhetetlen, a Duna már nem érdekel. De mondom, a televíziózás nem köt le. Olvasni, az az igazi! Sok verset, s újra a klasszikusokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olvasási szokásaim - Harmincharmadik nap
  2018-12-22 16:36:39, szombat
 
  Minden reggel belenézek az indexbe. Aztán kiszedem a postaládából a Kisalföldet. Fél éve - szinte munkaköri kötelességként - ismét előfizetem. Két éve mondtam le, miután tisztességtelenül viselkedtek velem szemben (maradjunk ennél a kifejezésnél).
Könnyű olvasmány, de szerencsére olvasok mást is. Ez tájékozódásra alkalmatlan. (Amikor újabb és újabb tulajdonosváltás után kirúgták a főszerkesztőt, elvártam volna, hogy ezt meg is írják. Legalább abban a hangnemben ahogyan ezt velem tették.)
Szóval átfutok a megyei lapon. Aztán belenézek a 444-be és a 888-ba.
A Szabad Földet péntekenként elolvasom. Előfizette nekem tavaly karácsonyi ajándékként dr. Nagy István. A Magyar Napló jár, havonta elolvasom minden sorát. Szombatonként megveszem a Magyar Időket a Lugas hétvégi mellékletéért. És a Magyar Hangot, bár ez túl drága, s és eléggé szélsőséges.
Néha elolvasom a Demokratát, a Magyar Mezőgazdaságot. S persze a Bécsi Naplót, ha már tagja vagyok a szerkesztőségnek.
Gyakran megnéztem a régió településeinek honlapját. A leginformatívabb Jánossomorjáé, majd Lébény jön.
A facebookot nem tekintem médiumnak, de néha egy-egy idézett cikkre rákattintok. Itt követem például Pusztai Zoli verseit. Jó költő, rossz "politikus".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsonyfa - Harminckettedik nap
  2018-12-22 06:29:18, szombat
 
  Most itthon lassan teszek veszek. Szerdán Pest volt, A miniszteri kabinet karácsonya, Szép volt, Gór Nagy Mari tanodásai adtak műsort. Aztán csütörtök havazás, Győrbe mentem az újságért, s Radek Józsival beszélgettem. Néhány árajánlatot is megbeszéltünk, S elhoztam a helyi nyomdából a piarista naptárakat.
Tegnap délelőtt a városban császkáltam, bevásároltunk, s ebéd után a karácsonyfával nyűglődtem. De végük sikerült befaragnom a tartóba, Normanfenyő, szép, formás.
Ma főzés: Húsleves, rántott gomba, hal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 189 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.