Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
És újra itthon
  2017-01-31 07:36:29, kedd
 
  Hogy holnap Bécsen át Oberwartba mehessek. Deák Ernővel töltöm a napot. Van sok megbeszélnivalónk a gimnáziumi óra és a könyvbemutató között.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
megfagyunk
  2017-01-28 06:15:23, szombat
 
  Szép napsütésben vezettem végig a tegnapi napot. De most 12fok van mínuszban. Én meg már fejben arról álmodozok, hogy a kertben mit hova ültetek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olyan csönd van
  2017-01-24 06:23:05, kedd
 
  Olyan csönd van

Olyan csönd van hogy hallani
tegnapi lépteink neszét
amikor a jéghideg éjben
néztük a sűrű hóesést

csak csodáltuk hogy milyen gyönyörű
ez az Isten teremtette éj
aztán fájlaltuk hogy ez is mint
minden véget ér.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vass Márta
  2017-01-24 06:22:13, kedd
 
  Tegnap este a Vass Mártáról szóló részen dolgoztam. Megvisel kissé. Negyven évig tanított a Polgári iskolában, amikor nyugdíjba ment, köszöntések, a polgármester elismerő beszéde. S pár év múlva kiderítették, hogy zsidó felmenői vannak, (őt katolikusnak keresztelték), besúgták, elvitték, s kidobták a vonatból. Aztán eltörölték az emlékét is. S ma sincsen másképpen.
Vass Márta emlékét a volt iskola falán emléktábla kellene, hogy őrizze!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kölcsey
  2017-01-21 06:55:03, szombat
 
  Kölcsey

2016 januárja

Jobban szeretted a hó fölött repülő varjúcsapatot,
mint fácánok felriadását a csalitosban.
Régmúlt korok romjai fölött elmerengtél:
milyen nagyszerű és esendő az élet.
S fájlaltad hogy az emberi nagyság mivé lett,
Athén szétporladt, s Róma fölégett.

Nem idézlek, tanulságul ki elé is állítódhatnál,
magad is kétségek között vergődő lélek.
Engem ma reggel a szánd meg
Isten a magyart - sor éget, s vélem
az áldd meg után elég nagy ütésnek,
kijózanítónak. S dicső múltba nem réved
már ezután az ember, ennyi elég szívének.

Pozsony túl harsány volt, lelkes,
Cseke túl csöndesnek találtatott.
Néha lehúzott, s boronghattál ,,kedvedre"
míg életnek tűnt az élet.

Naponta eszembe jutsz. S ez így lesz
Amíg élek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Téli álmot kellene aludni
  2017-01-19 06:39:20, csütörtök
 
  Lassan ébredezek a téli álomból. Ez úgy karácsony óta tart. Hideg, sötét, hízás. Igaz, téli álomban a medvék felélik zsírtartalékjukat. Én fordítva működök. Persze megérkezett a sonka, szalonna oldalas a füstről.
Készülünk Németországba, már fél éve nem láttam az unokámat. Igaz, most is cseteltünk, ő is megy suliba. Tegnap lefotózta a francia dolgozatát, egyes lett (kitűnő!). Örülök, hogy ezekről értesülök, ha máshogyan nem, a facén. Nagyon jó a nyelvérzéke, a magyar és a német anyanyelvi szinten (a német jobban), az angol jól megy, s most a francia is.
Nos én is készülödök suliba, igaz, délelőtt kicsit lazább. Holnap meg megnyertem néhány helyettesítést, de ebéd után Győrbe megyek az újságért, előtte még próba a hétfői műsorra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sűrű kicsit
  2017-01-14 06:17:13, szombat
 
  Hét végére letisztult néhány dolog. Amúgy a nagy hideg kicsit megviselt, lelassított. Állatkáinkkal foglalkoztunk, legyen víz, szalma, tápláló ennivaló. Bundit leengedtem éjszakára a pincébe, nem tudtam, hogy ilyen fegyelmezett is tud lenni. Az újságos ládában aludt, pedig van lent egy "gondolkodó" fotelje is.
Megyünk egy hosszú hétvégére Németországba is, s február elsején lesz Ernővel az oberwarti (Felsőőr) találkozó. Délelőtt a gimnáziumban a magyarul is tanulóknak, este a városkában. Szép kis település, még lehet magyar szót hallani benne. Kicsit messze van, de mit tegyünk?
Aztán ötödikén a bécsi Bornemissza Társaságban mutatjuk be Ernő könyvét. Ez vasárnap. S tegnap hívtak Szabadkáról, február 14-én estére vagyunk hivatalosak egy estre. Igent mondtam, de egy kis logisztikát igényel a dolog.
Viszont valószínű a Művészeti Akadémia (Budapest) Bécsi Napló esten nem tudok részt venni a hónap végén. Ernő szeretné, hogy mint szerkesztőségi tag néhány verset felolvassak. Mezey Katival is szívesen találkoznék, s pesti barátaimmal.
Nem tudtam vállalni a kolbásztöltő fesztiválban a zsűrizést sem. Kicsit későn szóltak, akkor vagyunk a gyerekeknél, s megbeszéltük, hogy foglalnak helyet szombat estére az ingolstadti Asia Palastban, meghívtam a családot egy keleti vacsorára.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki a közszereplő?
  2017-01-13 18:45:39, péntek
 
  Vajna filmügyi kormánybiztos nem. Legalábbis ezt állítja magáról. Én márciusban - amikor magánbejegyzésem miatt karaktergyilkosságot követtek el ellenem - az voltam? Elfogadtam, hogy igen. Pedig, ezek szerint kár volt. Sőt még szerzői jogi pert sem indítottam a helyi önkormányzat ellen, pedig azt simán megnyerhettem volna. Sőt, föl sem buzdítottam a brahi sajtót.
Szép világ! Egyébként Vajna közszereplő, ehhez nem kell bírósági ítélet. A fejfájára pedig senkinek nem írják fel, hogy pert nyert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elkezdődött
  2017-01-12 07:09:27, csütörtök
 
  A mosoni zsidóság emlékezetének harmadik kötetét kezdtük el szerkeszteni. Vass Mártával kezdődik, aki iskolaigazgató is volt, keresztény, zsidó őseiről nem is nagyon tudott. Ez sem volt mentség. Bár nem volt összeírva, a város szorgos polgárai gondoskodtak róla, hogy ne élje túl a kort. Halála is rejtélyes, állítólag valahol Auschwitz felé dobták ki a vonatból holttestét.
Megviselt az első két kötet is, ez is nyomaszt, de meg kell csinálni, mert a hallgatásnál, és az elhazudásnál szörnyűbb nincsen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt az Orbánt szeretem
  2017-01-10 15:49:55, kedd
 
  Orbán Viktor beszéde Nagy Gáspár szobrának avatásán
2017. január 7. Budakeszi

Kedves Márta Asszony! Tisztelt Budakeszi Polgárok!

Kell lennie valaminek az elszántságon túl, ami ennyi embert rávesz, hogy szombat délután a farkasordító januári hidegben önként kockáztassa a fagyhalált, és mindezt egy szobor felavatása érdekében. Ez az elszántságon túli valami pedig maga a szeretet. Szerettük Nagy Gáspárt, ezért vagyunk ma itt. Gyakran mondjuk temetői búcsúbeszédek zárásaként: emléke legyen áldott, és most azért jöttünk össze, hogy szobrot állítsunk az áldott emlékű, szeretett barátunknak, Nagy Gáspárnak. ,,Szerethetett engem az Isten, mert teremtményének engem is elfogadott, sárból, agyagból, apám s anyám álmaiból." Ezekkel a szavakkal búcsúzott tőlünk tíz évvel ezelőtt Nagy Gáspár, az öröknyár hírnöke. Ebben az utolsó négy sorban minden benne van, amit ember magáról mondhat: a sziklaszilárd és mégis alázatos hite, a pannonhalmi bencés gimnázium szellemisége, és ott van a bérbaltavári szülői ház melegsége. Nagy Gáspárra úgy emlékszünk, mint aki személyes küldetésének tekintette az '56-os mártírokra való emlékezés örök érvényű keresztény parancsát, és ezzel a nyolcvanas évek derekán elevenébe talált az akkor harminc éves júdásfa árnyékában hűsölő elvtársaknak.

Tisztelt Budakeszi Polgárok!

Annál az embernél, aki hajlandó az igazságért elmenni a falig, csak egy különb van: aki a falakat le is meri bontani. Nagy Gáspár ilyen ember volt. Nem ő kereste magának ezt a küldetést, inkább csak hagyta, hogy a küldetés megtalálja őt. Le merte írni, amiről mások legfeljebb csak beszéltek, és beszélni mert arról, amiről a legtöbben csak hallgattak. Szelíd hajthatatlanságával széttörte az októberi tavasz hőseiről gyártott kommunista hazugságokat. Két évtizeden keresztül 23 ügynök leste minden egyes mozdulatát. Azóta már mindannyian megértettük: a végelgyengülés felé araszolgató gulyáskommunizmus okkal tartott az ő tetemre hívó szavaitól, amikor megadják az igazságot és vele a végtisztességet az '56-os forradalom szabadságharcosainak, ott és abban a pillanatban orra bukik, és megsemmisül a magyar kommunista rendszer. Az ő versei és személyes kiállása nyitotta meg az utat, amely ide elvezetett. Már ahhoz is, hogy rendszerbontó költeményei legalább a nyomdáig eljussanak, kivételes költői bravúrokat kellett bemutatnia a cenzorok által felállított felemás korlátokon, és neki ilyen feltételek mellett sikerült elérni azt, amire a magyar irodalom történetében csak a legbátrabbak és a legelkötelezettebb költők voltak képesek: verseivel fordítani tudott a magyar nemzet sorsán. Egy egész nemzedék, a mi nemzedékünk tanulta tőle már akkor is a helyes, vagyis egyenes testtartás bátorságát; tanultuk tőle a küldetéstudatot, amellyel akár az utolsó töltényig kész volt védelmezni a magyar szabadság ezeréves hagyományát; tanultuk tőle a kitartást, amely a nyolcvanas évek legfagyosabb periódusában is emelt fővel viselte a cenzúrát, a szilenciumot és a meghurcoltatásokat. A mi igaz hősünk volt ő, aki bármerre is járt a Kárpát-medencében, lábnyomában mindig a szabadság kis körei támadtak, akárcsak itt, Budakeszin. Politikai, szellemi testamentuma velünk él, iránytűnk és vezércsillagunk, kormányzati munkánk vezérfonala is. Botcsinálta utánzóként valahogy úgy mondanám: nem felejteNI, méltó maradNI, hazát emelNI.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mielőtt azonban lelepleznénk ezt a szobrot, fontos lenne az ő szavaival élve valami szabadítót mondani. Valamit, amit azoktól a költőktől tanulhatunk, akik hozzá hasonlóan Petőfi rendjéhez tartoztak, és akik a ma oly divatos, egynémely országban kötelező politikai korrektséget a hamis próféták legfőbb ismérvének tekintették. Ma velük együtt kérdezzük, és minden nap egyre sürgetőbben, hogy vajon mi lesz hazánkkal, ezzel a boldogtalan, farizeusi Európával, amely cinkos lelkiismeretét modern mesékkel csitítja, miközben sorsa csak egy szalmaszálon függ? És Nagy Gáspártól jön a felelet: ,,a remény sohasem meghaló, ha minden utolsó szalmaszál abból a jászolból való."

Emléke legyen áldott!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.