Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
vacak egy idő
  2007-02-25 09:44:56, vasárnap
 
  De a kedvem nem az. nem egészen az. Elterveztem, hogy babrálok a kertben, de még most, 10 óra felé sem éri el a hőmérséklet a nulla fokot. Még jó, hogy tegnap egy kicsit az előkertben dolgoztam: földet vittem a csenevész sövényvesszőkre. Így hátul már mélyül az új komposztáló hely, ahova majd az a sok fű került, amit Marcink (a kisfiam: 2 méter 45-ös láb stb) majd lenyír. Nagyon ígéri, hogy az idén ez az ő feladata.
Reggel rendet próbáltam tenni a számítógépben, töröltem a fölösleges dtróposta leveleket, töredezettséget javítottam. Reggelire baracklekváros kenyeret ettem csalánteával, majd elmentem a Tescoba, apróságokért. Délután befűtök a kazánba, átkapcsolom reggelig a gázt. Készülődök a jövő hétre.
Szerencsére megvan az ünnepi szónok: Duray Miklós elvállalta március 15-öt. Neki kell állni a Mosonvármegye szerkesztésének is, s fejben a Kht-vá való átalakítást "megírom", hogy a jövő hét végén le tudjam jegyezni.
Egy ideje nincsen bennem vers, de tegnap finomítgattam néhány korábbin is.
Megtaláltam ferenczy Klári e-mail címét, két hete ígértem neki egy verset. Most átküldöm. Ő is Bécsi Naplózik, szereti a dolgaimat. Bádenben él.
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
jaj de jó
  2007-02-23 19:22:23, péntek
 
  jaj de jó, hogy holnap nem kell Pestre utaznom!
ma sms-ben mondták le az iskolát, így tudok egy jó kis pihenőnapot tartani.
Így kipihenem zavarodottságomat, amit ezen a fórumon egyik kedves barátnőm szóvá tett.
nehéz hét volt.
ja de jó, lehet verset olvasni!
jaj de jó, lehet főzicskélni!
jaj de jó, két nap!
és egy vers itt, nem ma írtam, valamikor az év elején.




sóvárgás haza után


ez a tenyérnyi ország
vércsepp a kés pengéjén
megsimogatlak ne tégy
úgy mintha nem félnél!

ragyog fekete csillag
korom fekete égen
ez az ország túlél engem
vagy túl én élem?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ha péntek, akkor hétvége jön
  2007-02-23 06:16:06, péntek
 
  biztosan magánbeszédet folytattam az előző jegyzetekben, azért tűntem követhetetlennek. ma viszont péntek van, s jön pár nyugalmas óra. Zaklatott volt a hét, s benne én is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs
  2007-02-20 20:52:03, kedd
 
  Háromkor indultunk, s hétre már itthon is voltam Feketeerdőn.
Bécs 24. kerületébe mentünk, két órát beszélgettünk Bandival, főként kisebbségi dolgokról és közös rendezvényekről. Fáradt voltam, s most is vagyok. De még gyorsan lemásoltam Garamvölgyi Gyurinak a tavaly decemberi HírTV-ből felvett néhány percet velem, amit az '56-os könyvünkről elmondhattam élő adásban.
Most rettenetes fáradt vagyok. megyek.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Jaj de reggel van!
  2007-02-20 06:04:33, kedd
 
  korán feküdtem tegnap, ennek az árát be is szedte a teremtő: korán ébredtem.
Tegnap főnökeimmel ültem össze, az intézmény átalaktási tervén kell görcsölnöm. Hurrá! Sőt, hurrá. Hurrá?
Letolások a Mosonvármegye cikkeiért. Mulatságos telefonok.
Kínomban már nevettem.
Ma csak két óra, dolgozatot iratok Juhász Gyulából és József Attilából. Ez a választék.
Délután négyre kell kiérnünk Miklóssal (polgámester úrral) Bécsbe Smuk Bandihoz.
Remélem időben hazaérünk. Miki nem szeret nagyon elmaradni, rátelepedni az emeberekre, így van esély korai hazajövetelre. A szerdai napot ugyanis elmélkedésre szánnám.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
leeresztettem
  2007-02-18 19:49:38, vasárnap
 
  Éjfélig beszélgettünk Deák Ernővel, hozott egy kis munkát is, nyelvileg át kell néznek a felsőpulyai (Oberpullendorf) konferencia leadott anyagait, s március 24-ig könyv lesz belőle. persze a nyomdát is nekem kell intéznem. Igaz, honoráriumot is ígért, s amúgy is jó gyűjtögetni az Eurót, mert március 10-én egy kelta emlékek nyomában témájú kirándulás ttervzünk Toscanaba. Én ragaszkodtam Firenzéhez is, így nyolc nap néz ki. Egy kicsit kombinálni kell, mert mi Húsvétra Cottbusba megyünk, s egy napra Berlinbe. Hazajövet pedig rögötn Olaszország. Inkább Itália persze. A tanítást át kell szerveznem, de nem tudom, hogyan.
Mindenesetre ez jobb ötlet, mint az ausztrál meghívás elfogadása. Az sem időben, sem pénzben nem lett volna összehozható az idén.
Jó a tervezgetés, már legalább egy hete nem léptem át az országhatárt. A jövő héten ez nem így lesz, A polgármesterrel kedd délután Bécsbe megyek, csütörtökön pedig Dunaszerdahelyre egy kiállítást megnézni.
Vissza a mához.
Délelőtt misén voltunk a piarista kápolnában, Szonjának tetszett Lupus (Farkas atya) stílusa. Délután meg az erődt jártunk, lementünk a kisDunához, hóvirág borít mindent. íSzedtem egy kis csokollal. Védett amúgy, bár itt terítve van az erdő. Eszembe is jutott, mit szól az EU, hogy egy csokornyi virággal vétkezem. Meg az is, hogy az embereket is védetté kellene tenni.
Holnap nehéz nap lesz. Négy óra, délután egykor főnökeim várnak rendszerdöntögető megbeszélésre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szombati nap
  2007-02-17 18:44:28, szombat
 
  Hát nem mangoldos palacsintát gyártottam, hanem spenótosat, s gombával töltöttem meg. Lefagyasztott (saját) spenótot turmixoltam a palacsintatésztába. Van mangold is lefagysztva (levelnként), ez gyakorlatilag olyan, mint a spenót, úgy kell elkészíteni. A magot Németországból hoztam, mind egy szálig kikelt. Már vettem új vetőmagot Ingolstadtban, most lila erű lesz. Ez a növény állítólag rendkívül egészséges. Én szeretem így "bekevere" használni.
Kicsit tapogattam a kertben, málnavesszőket ültettem a hátsó kerítéshez, s hajnalban írtam egy új verset is, karbantartottam a naplót, a kézzel írtat, a Moson Megyei Műhely új kéziratait javítgattam. Még a piarista olvasóverseny kérdéseire kell elkészítenem a javító kulcsot, de ez gyorsan megy. Az Esti Kornálból állítottam össze a feladatokat.
Meglep: Koszotlányi prózáját imádom. Az Édes Anna, az Aranysárkány, a Pacsirta gyönyörű próza, az anyanyelv ékszerei ezek. Az Esti évtizedek utáni újraolvasás után egyenetlennek tűnik. Néhány novella gyönyörű, de van zörgő is. Milyen meglepő felismerés.
Vörösmartyval vagyok úgy, hogy szinte várom, hogy taníthassam. Egyre érettebb leszek hozzá. Furcsa ez az irodalom, de jó, hogy benne élhetek, véd a külső téboly ellen egy kicsit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Főzicskélek
  2007-02-17 06:53:48, szombat
 
  Ma 2007. február 17-e va. Édesanyám ma lenne 77 éves. Augusztusban veszítettük el, s hiánya lüktet bennem azóta is.
Hat gyermeket nevelt fel, szeretetben, tisztes szegénységben. Szegénykém élete alkonyán már lemondott arról, hogy össze tudja kottyogni egy fészek alá a családot.
Ma Bécsből várok vendégeket, Szonját és Ernőt (dr. Deák), este felé jönnek, beszélgetés, eszegetés. Holnap délelőtt a piarista kápolnába megyünk misére, Szonja nem hagyja ki. Kedves osztrák asszonyka.
Tegnap tárkonyos gombóccal megkínál káposztát főztem. Egy kis szalonnát pirítottam, hagymát fonnyasztottam rajta, egy marék savanyú káposztát megsütöttem vele, majd pirospaprikávalátforgattam, s bele az első réteg gombóc. (A gombóc: 1 kg darált lapockához 20 dkg rizst keverünk, 2 tojást, fűszereket. Egy kevéske tárkonyt ne feledjünk belőle. De óvatosan, mert illatos fűszer! Fűszer alatt sót, borsot értek!)
Erre néhány szelet békon szalonnát fektetek, karikára vágott kolbászt, néhány karika zöldpaprikát, néhány szelet paradicsomot. Ezt a réteget megismétlem, amíg tartanak a gombocók. Káposztával fedem le, annyi vízet önötk rá, amennyi ellepi. Fölfőzöm. Később újra fölfőzöm.
Ez tegnap este megtörtént. Ma reggel kerestem a spájzban (éléskamra magyarul) gerslit, más néven árpakását, esetleg hántolt étkezési árpát, amit árpagyöngyének is neveznek jobb sorsú vidékeken. Az első név a zacskóra volt írva, de feleségem jászsági lévén, ismerem a többi nevét is. Azok a szebbek.
Ma még vargányalevest is készítek, s mangoldos palacsintát, de ezeknek a receptjét később írom le, mert már küldenek a fürdőbe, indul a nap.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Triptichon
  2007-02-13 20:44:15, kedd
 
 
Az alant említett verset közzéteszem. Tudom, hogy Tollas Tibor áthallások vannak benne, pontosabbanm tudatosan vannak benne.
2004 decemberében Grazban mutattuk be az Összegyűrt idő című kötetemet, s ott utána egy család vacsorára hívott. Engem az aszatfőre vezettek, s a háziasszony boldogan modnta, ebben a székben ült Tollas Tibor. Meghatott voltam, és szomorú.


Böröndi Lajos


Triptichon


1956

Micsoda szüret! Halottak a fákon.
Kénezett arccal az utcán is fekszenek.
Értelmetlenül összekuszálódott minden,
arat a halál, tombol a rettenet.

Halvány sugár volt a szabadság egén
a miénk. S lekapcsolták a Napot.
Sötétség borult ránk, s ragyogtak az
égen vöröses sárga gulag csillagok.


1990

Szabad vagy! Súgtad magadnak aztán,
'89-ben el is hitted ezt.
Nem tudtad, hogy a belső sötétség a rosszabb.
A belső hideg sokkal hidegebb.

Rácsokat építettél magad köré s hagytad,
Hogy ismét berácsozzák az eget.
Hogy a sárgás vörös gulag csillagok megint
az egeden fényeskedjenek.


2006

Alig gyermek voltál akkor félig
elharapott szavakban élt tovább '56 hite.
Nem tudtad, hogy benned él igazán,
benned fénylik, benned van ereje.

S úgy adta apád, anyád tovább, mint
a félve átnyújtott stafétabotot.
Most eszmélsz magadra, most, amikor
újra ,,bebádogoztak minden ablakot".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
esik az eső
  2007-02-06 22:06:30, kedd
 
  mióta megjöttünk németroszágból, nincsen nagy kedvem semmihez. vers sincs. egy csöppet tanítottam, holnaptól indul be rendesen a mókuskerék. az idő meleg, esik az eső, közben azt érzem, hogy jön a rossz idő.
ráadásul adóbevallásokat töltöttem ki.
szép tevékenység, a perverzió egyik fajtája.
az az igazság, hogy hiányzik Sandra (Sandra Polke), az unokám. nagyon hiányzik. másfél napot együtt voltunk, mesétltem, mellémbújt az ágyba, szeretett bennünket.
Péntek délelőtt negyed 11-kor indultam el, s már három körül Köschingeben voltam, ami szinte lehetetlen. néha 180 kilométert mutatott a kocsi órája.
szombaton bementünk vele Ingolstadtba, marktkauf, stb. séta az óvodáig, megmutatta, hova nem szeret menni, játék beszélgetés. gyönyörűen beszél magyarul, s németül is, hisz telefonált drezdába a másik nagyanyónak, apját rendezte. lassan felnőtt nő lesz, nyáron betölti a négy évet.
mi meg itt ülünk feketeerdőn, dolgozunk Bezenyén, óváron, tűrjük a sértegetéseket, s perc emberkék trükkjeit.
ez van.
ez nem a mi hetünk.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.