Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Közélet(telenség)
  2017-05-31 05:57:14, szerda
 
  Hősök napja, Szép megemlékezések. Erről jut eszembe, hogy Magyaróvár lehet az egyetlen település az országban, ahol az első világháborús emlékműre nincsen felvésve az elesettek neve.
Volt rá szándék pedig, de aztán új szelek fújtak a városban, s drágának találtatott a kivitelezés.
Most üres tábla előtt "tisztelegnek" és koszorúznak.
Jelkép ez is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fölrobbant a kert
  2017-05-28 21:35:47, vasárnap
 
  Szinte fölrobbant a kert, minden virágzik, hatalmas rózsák, buja zöld minden. Nagyon jó itthon. Talán ez az első hétvége az idén, amikor semmi kötelezettségem nincsen.
Még a korábbi könyvek ügyeivel babráltam, megjártuk a piacot is, vettünk még palántákat, voltunk Irénkénél, a gyerekeknél.
A héten Hegyeshalomban is jártam, Szője Laci megbízott néhány munkával. A 96-os könyvet újra kiadjuk, ezzel már a végét járom, s két másik kiadványt is megbeszéltünk.
Várom az iskola végét, és néhány nap igazi szünetet is beiktatok. Addig még van egy alpesi kirándulás, Ernőékkel elmegyünk Bad Isl-be és környékére. Jó lenne, ha nem én vezetnék, egy kicsit megkóstolnám az italokat is, már az ásványvíz a fülemen jön ki.
9-én még Győr, könyvheti program. S azután nyár végén a Széchenyi Egyetem, úgy tudom, Aranyra kell készülnöm, egy továbbképzés keretében. (Előadó leszek, nem diák.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egész nap
  2017-05-22 20:56:06, hétfő
 
  Persze áramproblémánk nem oldódott meg, kihívtam egy villanyszerelőt ma. A kismegszakítót kicserélte, de a probléma maradt.
Ingerült voltam egész nap, ehhez még hozzájárult az is, hogy az egyik laptopomat megölte a kék halál.
Valahogyan az elmúlt egy-két hét nem igazán a lelki megnyugvásé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kis madárka
  2017-05-21 19:43:42, vasárnap
 
  Éjjel vihar volt. Én átaludtam az egészet, feleségem szerint dörgött, villámlott. Azzal keltett, hogy nincs villany a konyhában. Kimentem az órához, egy biztosíték volt leverve, fölkapcsoltam, s rendben volt a konyha. Aztán rájöttünk, hogy a pincében sincsen villany, így melegvíz sincs. Kerestem a hiba okát, a villanyóránál tapogattam. A fa doboz és az óra felső része között pihecsomókat láttam, elkezdtem kiszedegetni, s közben kiesett egy madárfióka. Még repülni nem tudott, de próbálkozott vele.
Gyorsan abbahagytam a szöszmötölést, utána eredtem, s sikerült megfogni. Óvatosan a tenyerembe szorítottam, éreztem szíve lüktetését. S lassan visszatettem a helyére. Sikerült.
Remélem még él. Nem mertem újra hozzányúlni,
Délután kijöttek a szerelők, egy nagydarab ember ment a villanyszekrényhez. Látta a szöszcsomót, s megjegyezte, reméli, nincs benne madárka. Nem nyúlt hozzá. Anélkül is el tudta hárítani a hibát.
Szorítok Isten és az én madárkámért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kálócziak
  2017-05-20 17:49:32, szombat
 
  Nemrég értünk haza Székesfehérvárról. A Magyar Király Szállóban tartották a Kálócziak találkozójukat, s Kálóczi Csaba Mihály könyve című regényét is bemutattuk. A könyvet én szerkesztettem és adtam ki. Kellemes néhány óra volt, Kálóczy Katival is találkoztam, nagyon örültünk egymásnak. Őt is a nagy veszteségek közé sorolom, ámbár van dolga, foglalkoztatják. De a kulturális minisztérium megszünte után szinte a semmibe szállt az a munka, az a teljesítmény, amit csak ő hozhatott létre. Hatalmas határon túli könyvtári adatbázis.
Végtelenül kedves személyiség. Boldog voltam, hogy láttam.
Tegnap Dunaszigeten a bölcsőde átadáson voltam, Nagy Pista hívott, s a Nyugat-Hírmondóba írok róla.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy pesti bemutatóról
  2017-05-14 09:36:04, vasárnap
 
  Most kaptam Bécsből:

,,Kedves Ernő bácsi: Köszönjük!"
Semjén Zsolt az emigráció napszámosának nevezte Deák Ernőt Budapesten a Magyarság Házában

Utóbbi hónapokban zajló Kárpát-medencei könyvbemutató körútjának igen fontos állomásához érkezett április 25-én Deák Ernő, s nemcsak azért, mert Budapesten a Magyarság Házában ismertethette új, Az Öreghegytől a Schneebergig című kötetét, hanem mert azt a Böröndi Lajos költővel folytatott beszélgetésük előtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke méltatta a nagyszámú érdeklődők előtt.

Bevezetőszavaiban Seres Zsuzsanna osztályvezető meg is jegyezte: igazán kivételes alkalom, hogy egy könyvet a miniszterelnök-helyettes méltasson, s ekkor Semjén Zsolt közbeszólt: ,,Ez nem egy könyv, ez Ernő bácsi könyve" - mondta. Ünnepi beszéde elején a politikus emlékeztetett arra, hogy a szabadságharc leverése után kétszázezer honfitársunk lépte át a határt és kezdett új életet az akkori szabad világban. Tanulhattak, munkát kaptak, beilleszkedtek. Voltak, akiknek ez is elég volt, de sokan voltak azok is, akik nem feledkeztek meg hazájukról: közösségekbe, egyesületekbe szerveződtek, és mindent megtettek azért, hogy felhívják a nagyvilág figyelmét Magyarország tragédiájára. ,,Mondhatjuk úgy is: a szabad Magyarország élete az emigrációban folytatódott, amelynek történetéből a 60. évforduló kapcsán számos memoár jelent meg, köztük a Magyar Napló kiadásában Az Öreghegytől a Schneebergig címen Deák Ernő önéletírása" - folytatta a KDNP elnöke.
A kötetet ,,furcsa egy könyv"-nek nevezte, mert az, amellett, hogy önéletírás, a magyar emigráció életét is az olvasó elé tárja. Ha röviden is, de kiváló jellemrajzokkal találkozhatunk benne olyan emblematikus személyekről, mint a svédországi Jakabffy Ernő, Hanák Tibor, a jezsuita András Imre vagy a Bajorországban élő Tollas Tibor.
Semjén Zsolt a Deák Ernő főszerkesztésében kéthavonta megjelenő Bécsi Napló szerepére is kitért. ,,A forradalom harmincadik évfordulója kapcsán, majd az azt követő években, ahogy mindinkább érzékelhető volt a közelgő rendszerváltozás, úgy az emigráció szerepe is felerősödött. A Szabad Európa Rádió és az emigráns sajtó egyre többet foglalkozott az ellenzéki csoportosulásokkal, és ahogy az utazás könnyebbé vált, egyre több hiteles és bizalmas információt tudtak közreadni. Mindez egyfelől védelmet nyújtott egyes veszélyeztetett személyeknek, így a határainkon túl Tőkés Lászlónak, Duray Miklósnak, Szőcs Gézának, az Ellenpontok szerzőinek, vagy hazai viszonylatban például az Antológia estet rendező Lezsák Sándornak; másfelől biztosította a hírek és üzenetek továbbadását is a vasfüggöny mögötti országokba. A Bécsi Napló élen járt ebben: első oldalon tudósított például a Lakiteleki Találkozóról" - magyarázta a miniszterelnök-helyettes.
A továbbiakban kiemelte, hogy Deák Ernő életén keresztül bepillantást nyerünk az ausztriai középiskolai és egyetemi életbe, az ifjúsági mozgalmakba, az egyházi közösségek működésébe és a legkülönbözőbb magyar szervezkedésekbe, s abba is, hogy a kádári titkosszolgálat a különböző akcióival és a beépített ügynökeivel az utolsó pillanatokig, azaz 1990 tavaszáig milyen nagy erőkkel próbálta bomlasztani az emigráció sorait. ,,Ebből is látszik, hogy mennyire félt az erejétől" - jegyezte meg Semjén Zsolt. Elmondta azt is: a kötetből kitűnik, hogy kevés olyan magyar program volt Ausztriában, ahol Deák Ernő ne lett volna jelen, s még ha vitája is akadt sokakkal, de állandóan munkálkodott. Nehéz kiemelni fontos vagy még fontosabb eseményeket, de a Központi Szövetség létrehozását okvetlenül meg kell említeni. És ez az összefogás, amely svédországi mintára született, példát adott az Európa többi országában élő magyarságnak is, és mintegy megteremtette a Diaszpóra Tanács és ezen belül a NYEOMSZSZ létrejöttének a lehetőségét - taglalta a miniszterelnök-helyettes. Beszédét ezzel zárta: ,,Deák Ernő a mai napig szervezi a nemzet sorskérdéseivel foglalkozó Kufstein-konferenciát, szerkeszti az európai magyar emigráció utolsó megmaradt lapját, a színvonalát változatlanul megőrző Bécsi Naplót. Vitába keveredik az egész emigrációval, és az európai emigráció mégis egyöntetűen választja a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége elnökének Deák Ernőt: az »emigráció napszámosát«. Kedves Ernő bácsi: Köszönjük!"
A szerzővel ezúttal is a könyvet szerkesztő Böröndi Lajos költő beszélgetett. Kérdésére, hogy 1956 decemberében, 16 évesen egy szál zakóban Peresztegről miért indult neki a határnak, Deák Ernő elmondta: súlyos tüdővérzéséből meg akart gyógyulni. Kalandos utakon, de végül eljutott a bécsújhelyi kórházba, ahonnan kikerülve valóban gyógyultan folytathatta középiskolai tanulmányait Ausztria különböző magyar gimnáziumaiban. Böröndi arra is kíváncsi volt, Innsbruckban tett érettségi vizsgája után miért nem választotta otthonául az Alpok gyönyörű hegyláncai között fekvő tiroli tartományszékhelyet. Deák Ernő azt válaszolta: a magyar szellemi és szervezeti élet vonzása vezette vissza őt az osztrák fővárosba. Már egyetemi tanulmányainak 1961. őszi megkezdése óta - a Bécsi Egyetemen történészi oklevelet szerzett s nem sokkal később a filozófiai tudományok doktorává avatták - és majd a Tudományegyetemen, illetve az Osztrák Tudományos Akadémián végzett munkája mellett is mindvégig aktív szerepet vállalt az ausztriai és legfőképpen a bécsi magyarok egyesületi életében. Az ő elnöksége alatt (1971-1973) történt meg az ,,Europa"-Club átszervezése. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének alapításától (1980) főtitkára, 1991-2014 között elnöke volt. 1985 januárjától szerkeszti az 1980 márciusa óta megjelenő Bécsi Naplót. A 2001 novemberében alakult Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) elnöke.
Deák Ernő harminchárom évnyi távollét után, 1989 júniusában lépett ismét hazai földre, amikor hazautazott Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére.
A kötet címében szereplő két hegyről a szerző elmesélte: az Öreghegy szülőfaluja határában állt, és valójában nem is hegy, hanem domb volt, amelyre gyermekként elképzelte jövője otthonát szőlőbirtokkal. A havas csúcsos Hóhegy az országhatáron túl magasodott elérhetetlen messzeségben a szabadság szimbólumaként. Az élet érdekes fordulata, hogy az elmúlt években inkább annak hágóit járta - így jutva el a megfogható közelségben dédelgetett álomtól az elérhetetlennek tűnő ábránd valósággá válásáig, vagyis az Öreghegytől a Schneebergig.
,,Nem az életemet írtam meg, hanem azokat az indítékokat, amelyek koragyermekkorom óta valamilyen módon befolyásolták, alakították életemet, egy-egy fordulóponton ösztönöztek, ösztökéltek, így maradtak meg emlékezetemben. [...] Arra törekedtem, hogy felfedjem azokat a meghatározó élményeket, amelyek emlékként nem csupán lerakódtak, hanem tovább is élnek és hatnak bennem, mintegy magyarázatot adva arra: örökölt tulajdonságaim mellett miért lettem olyan és az, aki vagyok" - tette hozzá az elmondottakhoz Deák Ernő, az emigráció egyik vezéralakja, aki bécsi irodájában változatlan eltökéltséggel folytatja napszámos munkáját az ausztriai és a nyugati magyarság megmaradásáért.

Varga Gabriella
a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa (Ausztria)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs - Ismét találkozó
  2017-05-10 05:52:31, szerda
 
  Vagy tíz napja nem jártam itt, de hasznos tíz nap volt. Megjelent A mosoni zsidóság emlékezet harmadik kötete. Hét hónap kemény munkája van benne. Most jöhet az ismertetések készítése, a terjesztés. A bemutató is megvolt szombaton a Fehér Lóban. Volt érdeklődés.
Tegnap este Bécsben a Magyar Otthonban Deák Ernő könyvének bemutatóját moderáltam. Itt is szépen voltak az egyetemről, a CH-ból, s sokan mások. Azt állítják mások, hogy jól moderáltam a találkozót, pedig fáradt voltam. Igaz, ha kell, akkor összekapom magamat. Ez már a 16. találkozó volt a könyv kapcsán. Június 9-én Győrben jövünk össze hasonló céllal a megyei könyvtárban, tegnap érkezett a felkérés.
Találkoztam W. Erzsivel is, aki elmondta, hogy 26-án jeleztek vissza a nyári egyetemi kurzusra a világ minden tájáról. A szórványban magyart tanítók továbbképzéséről van szó augusztus végén Győrött, ahol én is tartok egy előadást.
Most két hosszú nap következik az iskolában, s remélem megérkezik a tavasz is, mert hét végén a kerttel szeretnék foglalkozni. Ha van még mivel, ma reggelre fagyott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éljen május másodika!
  2017-05-01 09:34:48, hétfő
 
  Egy kis visszatekintés:
Kedden, 25-én Pesten voltunk Deák Ernővel, a Magyarok Házában mutattuk be Ernő könyvét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetett be bennünket, szép bevezetőt mondott a könyv elé, amikor előtte be akartam mutatkozni, azt mondta, hogy ismer. Aztán kiderültek a közös pontok: Kovács K. Zoli bácsi, táblaavatás Óváron, a piaristáknál én vártam őt néhány éve.
Jó találkozó volt.
Szerdán a Plauter-kastélyban mutatkozott be a szél-járás Nagymegyeren, ez is kellemes este volt. Bár nagyon fáradt voltam, hisz hetek óta éjfélkor feküdtem le. Pestről visszafelé Sonja vezetett, egy pillanatra elaludhatott, mert úgy 150-nel a szalagkorlátnak ütköztünk Lébénynél. Szerencsénk volt. csak a kocsi sérült meg.
A zsidó könyv harmadik kötete kész, s Kálóczi Csaba Mihály könyve című regénye is a nyomdában van. Ez egy győri munka, de jónak tartottam a regényt, ezért vállaltam a szerkesztését és a kiadását el.
S közben megjelent a Hír 14-is, s a suliban is sokat helyettesítettem, többen hiányoztak.
A hét végén kertészkedtem, pihentem, most megyünk a gyerekekhez, s kicsit kimegyek a Főherceg ligetbe is, sétálunk feleségemmel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 179
  • e Hónap: 1922
  • e Év: 33587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.