Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Sásony és Petőfi
  2009-01-31 21:17:04, szombat
 
  Ma délelőtt Winden am See-be, hajdani nevén Sásonyba utaztunk Tamással. Petőfi emléktáblát avattak, állítólag 1840-ben átgyalogolt Petőfi a községen. Lehetséges.
Szép, hogy egy ottani magyar ajkú szervező mindent vállalva megszervezi ezt az egészet. Anyagiakat sem rwstell áldozni rá. A polgármseter melléje áll, s éppen a faluban lakik az osztrák PEN Club elnöke, vállalja a beszédet. Aztán Kiskunfélegyháza is segít egy kicsit.
A tábla szép, az avatást két órás műsor előzte meg, félegyházi és soproni csoportok léptek fel. Moson vármegye települése volt 1921-ig. a falu, elhangzik ez is.
Utána beszélgetés, sok ismerős nekem, Sopronból, Győrből. Ottófival, Győr egyik alpolgármesterével összeismertetett Szilágyi Ákos, adtam egy szél-járást is nekik. S másokkal is.
SZép és kellemes volt, eljött Nagypista is, Óvár alpolgármestere. S néhány óvári is.
Ennek ellenére a táblát sikerült jól eldugni egy udvar tűzfalán. Ez engem zavart. Szóvá is tettem, s valaki megjegyezte, hogy eredetileg nem ott lett volna. Ez olyan piszokul ismerős.
A helyi polgármester elmondta beszédében, hogy eddig nem nagyon emlegették, hogy a település valaha Westungarnhoz tartozott. Én kiegészíthettem magamban, hogy a nezsideri járáshoz Moson megyében. A mai Moson megyének nem jutott szerep ebben a kis ünnepségben.
Hozzáírom még: 1920-ban 1091 lakosa volt a településnek (ma kb.1300), ebből 43 vallotta magát magyarnak, 1015 fő németnek, 2 fő horvátnak. Egyéb 32 fő volt.
A mai osztrák népszámlálások egyébként nem kérdeznek rá a nemzetidésre, a használati nyelvet firtatják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bevándorlók és a kisebbség
  2009-01-30 19:45:35, péntek
 
  Kicsit felhúztam magamat. Az júnió egyik biztosa arról beszélt a Hírtv-ben, hogy a kisebbségi kérdés és a bevándorlás tk. azonos, a bevándorlóknak meg kell tanulni a többség nyelvét. Ezt éppen egy szlovák-magyar viszonyt taglaló kérdésre tette. A biztos román származású.
Faludy Gyuri bácsi jutott eszembe, aki azt mondta nekem, hogy a Nyugattól kell igazán óvakodni.
S az is eszembe jutott, hogy ha már ez a jó kis kormány van hatalmon, ugyan nyilatkozhatna a trianoni szerződésről, s arról, hogy magára nézve érvénytelennek tartja. (Már csak ránk vonatkoztatva érvényes.) S adott esetben arról is,hogy esetleg lehetségesnek tartaná el nem ismerni Szlovákia (Hitler utoolsó csatlósa), Ukrajna, s a déli államok állami létét a mai feltételekkel. Róluk sincs szó azon a papíron.
Nem szarnák össze magukat ugyan Brüsszelben, s zavarban lennének kicsit.
AZ Unioval szemben sokkal keményebbnek kell lenni. Nyugat halálra van ítélve, csak Kelet mentheti meg.
Ha a mai szlovák kormány jó nekik, egy hülye magyar miért zavarná őket.
Még valami, az uniós választát igazából bojkottálni kellene, a magyar pártok hulladék embereiket küldenék ki oda, a mi pénzünkön. Legyen már egyszer tét.
Csókoltatom a barátokat, s az ellenségenek gyors halált. (Bár nélkülük nem lenne ilyen kéjesen jó az élet.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép nagy állatkert
  2009-01-30 05:35:43, péntek
 
  Mármint a világ. Az elébb olvastam egy bunkó e-mailt, egy nőféle teremtmény kéri számon rajtam, hogy nem válaszoltam levelére, amiben egy ingyenes köszönetnyilvánítás felől érdeklődik. S pont a válaszlevelem fölé írta követelődző sorait.
Hát, amikor a petróleumlámpát szeretnék a pendrájv bemenethez csatlakozatni!
Nyűgös napom volt tegnap, három óra a piarsitáknál, aztán "betegnéző" barátomnál, majd bementem az adóspapírokért a műv. házba. Vili odaadta az Isten pénze képeit (jó felvételek), erről az előadásról is meg kell emlékezni a Szél-járásban. És készítettem a Bécsi Magyar Iskola évkönyvét.
A borítót terveztetik át éppen a lányok.
Ma Görfölt várom, hogy egy kicsit elrendezzük a kéziratokat. Előtte benézek a városba. Attól félek, hogy még megvan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hull a hó
  2009-01-29 08:56:25, csütörtök
 
  Azért van benne valami szépség. Nem a lapátolásban, autóvezetésben, a nézésében.
Tegnap Jánossomorján voltam Burda Zsuzsánál, elámultam, milyen szép dolgai vannak. Még az sem zavart, hogy másol néha, Klimt másolatai tetszettek. De nem csak azok.
S a szél-járásra gyűjtött nekem előfizetőket - ezen külön meglepődtem és hatódtam. Az meg tetszett, hogy a lakás könyvekből és képekből áll. Én is így szeretek élni.
Jól elbeszélgettünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Petőfi emléktábla Sásonyban
  2009-01-27 06:33:49, kedd
 
  Sásony (Winden am See) hajdan Moson vármegyéhez tartozott, most Ausztriához. Szombaton itt avatnak Petőfi emléktáblát. Kimegyünk. Állítólag volt a faluban 1840 telén Petőfi. Ez lehetséges, akkortájt volt Sorponban katona, ennek állítanak emléket.
El kellene szaladni lefotózni (az idő legyen szép!) Bad Deutsch Altenbrug Árpád-kori templomát, állítólag Istávn alapította. Jön róla egy kis írás a Széljárában, fotóval kell jönnie.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kezdődik
  2009-01-26 06:25:33, hétfő
 
  Az egy hét programsorozat, utazások, munka után visszazökkenés jön a tanításba. Rendes ütemet kell tartani.
Nem baj ez.
Holnap egyeztetek időpontot az alpolgármseter úrral, az a terve, hogy elmegyünk együtt Tiszalökre, hogy az ötevenes évek tiszalöki tragédiájával megismerkedjek. Szívesen elmegyek vele két napra, s a téma is érdekel.
Amúgy a hét inkább az adminisztrációé.
A városkönyv sikeresnek mondható, szépen fogy, számlázgatnom is kell. Azért is örülök neki, mert sokat dolgoztam vele. Hogy ne legyen száraz információhalmaz. S jó, hogy szellős, sok képpel és történettel.
Az is jó, hogy voltak partnerek benne. Azt meg már megszoktam, hogy az ilyen kiadványokra a rávalót össze kell kalapozni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sikerült
  2009-01-24 20:55:03, szombat
 
  A feleségem ma volt fonetika vizsgán Pesten. Német fonetikán persze. Délben telefonált, hogy sikerült. Így végre kész a germanisztika szak utolsó előtti féléve.
Furcsa, egyre jobban értjük a német nyelv természetét, s egyre jobban idegenkedünk tőle. Tegnap Kántás Bécsben föl volt háborodva, hogy Ernő a seitenblicket kacsintásnak fordította. Ők csak ötven éve élnek osztrák környezetben, nekik a heute heute, míg azt a német hojtének ejti. Nos,végül megyegyzetünk az oldalra nézésben. De inkább a nézés pillantás. Nincs ilyen magyar kifejezés.
Csodálatos a nyelvek természete.
Én török nyelvtant lapozgatok hónapok óta, s nagyon érdekesnek tartom. De nem mondom senkinek sem, mert hülyének tartanak. A magyar nyelv természetét értem, s imádom, nagyon logikus. A körülöttünk lévő nyelvek lassúak ehhez képest, a miénk gyorsan, az elején rögzíti a lényeget. Azt, hogy beszállunk egy buszba vagy kiszállunk-e belőle a németben a közlés végén tudjuk meg, a magyarban rögtön. Be. Egyébként az igekötőket és történetüket külön szeretem a magyar nyelvben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egész nap olvasás
  2009-01-24 06:21:30, szombat
 
  Pontosabban bérolvasás.
10 órára kiértem a Schwedenpaltzra, kisütött a nap, egész nap jó idő volt. Persze ezt én csak az ablakból láttam, s a nagy forgalmat is a Donaukanal mellett. Este hatig szerkesztettünk. Végül az én írásom került bele a Szemerédi támadásra válaszként, s ezzel le is zártuk a Bécsi Napló szintjén a vitát.
Jó cikkek lesznek benne. Jeszenszky Gézának egy külpolitikai elemzésére emlékszem, a vajdasági magyar szervezetek tiltakozására egy Göncz Kinga interjúra (állítólag egy szerb lapban az autonómia ellen szólt.), a gázról, s az amerikai magyarokról szólunk benne és még sok másról.
Csak annnyi szünetet tartottunk, hogy egy közeli étteremben megebédeltünk.
Este fél nyolca értem haza.
Még fáj a szemem kicsit.
Ma délelőtt rendezgetem az asztalomat, van egy kis pörkölt, s talán leves és palacsinta lesz még.
És folytatnom kell a Bécsi Magyar Iskola évkönyvét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megint Bécs
  2009-01-23 07:16:59, péntek
 
  Pedig jó lenne egy kicsit itthon tennei-venni. Éjfélkor értünk haza Szigetszentmiklósról. Szép volt az ünnepség, valóban a lényegről szólt. Jenő Krisztusfejei is mutattak a falon, jó az a kiállítás. Szarka vetette fel (a Ghymes kamaraváltozata adott elő néhány megzenésített verset -tetszett), hogy miért nem adja ki Jenő. Meg lehetne tenni. Akár csak A/5-ben is, kicsit vastagabb műnyomón, kísérő jegyzetekkel.
Oda is és vissza is a Báderben ettünk. Jó kis vendéglő ez Bicskénél. Jövő héten komolyan neki kell ülni a szél-járás márciusi számának, még sok megbeszélt kézirat hiányik.
Én meg hamarosan elindulok, nem jó egyedül menni, de ma ez lesz. Péntek van ráadásul, nagyobb a forgalom. Bécsben meg a múlt héten is voltam, , akkor hó esett, most sár van. Amúgy kiváncsi vagyok, hogy Deák Ernő végül mit kezdett a Szemerédi féle "cikkel".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utóirat
  2009-01-22 09:44:26, csütörtök
 
  A díjakhoz még.
Amikor Eörsi Pista meghalt (ismertem személyesen, volt a lakásomon is Óváron), az SzDSZ vezérkar (Pista liberális volt) ott állt a sírnál (egy lépéssel beljebb talán jobb lett volna ...), s hosszan sorolta érdemeit. Kossuth-díj és miegyéb.
Nekem erős hiányérzetem támadt, s elképzeltem, hogy Pista fölül a koporsóban, s rájuk szól, hogy: "Nono, barátaim! És a Sztálin-díj? Azt el tetszettetek felejteni."
Humoros kis történet lett volna, ha volna a halálban némi humor.
Röhej ország persze vagyunk, de humoros nem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 119
  • e Hét: 281
  • e Hónap: 2024
  • e Év: 33689
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.