Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Gyurcsány vicc
  2007-11-30 21:30:51, péntek
 
 

Viccek


































Gyurcsány Ferenc meghal és felkerül Szent Péter elé. Ott állnak két ajtó előtt, majd Szent Péter megkérdezi:
- Na Ferikém, melyiket választod, a Mennyek kapuját, vagy inkább a Pokolba vágysz?
Gyurcsány gondolkodik, mire Szent Péter megszólal:
- Tudod mit, Ferikém?! Nézd meg mind a kettőt! Egy hétig menj le a Pokolba, majd egy hétre menj fel a Mennyekbe! Aztán újra felteszem a kérdést.
Gyurcsány beleegyezik. Lemegy a Pokolba, ahol látja hogy minden tök király. Pia, csajok, buli. Ki sem akar jönni onnan. Letelik az 1 hét, Szent Péter jön érte és felkíséri a Mennyekbe. Ott dögunalom van, se pia, se csajok, se bulik. Alig várja, hogy kijöhessen onnan. Végre letelik az 1 hét. Szent Péter megjelenik előtte és megkérdezi újból:
- Na Ferikém, most már tudsz dönteni? Hova szeretnél menni?
Gyurcsány rávágja:
- A Pokolba!
Erre Szent Péter:
- Biztos vagy ebben? Jól végig gondoltad?
Gyurcsány bólogat. Szent Péter lekíséri a Pokolba, és gyorsan bezárja utána a kaput. Gyurcsány bemegy, de nem látja sehol a csajokat meg a bulit, csak azt látja, hogy tömött sorokban állnak az emberek egy kályha előtt. Erre megkérdezi Lucifert:
- Egy hete voltam itt és akkor tele volt minden csajokkal, bulizott mindenki, tök király volt minden. Hova tűntek az emberek?
Erre Lucifer így szól:
- Ferikém az a kampány volt, ez meg most a reform...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap Bécs
  2007-11-30 20:27:59, péntek
 
  Holnap ismét Bécsbe utazok Szabó Miklós polgármseterrel, hogy fölköszöntsük Smuk Bandit, névnapja alkalmából.
Évek óta részt veszük ezen az esten (miklós először jön) feleségemmel, barátainkkal. Most ketten tudunk menni. Andrást szeretem, sváb emberként ő az egyik nagy magyar odakint. Kár, hogy az ausztriai magyraok között is ellentét feszül, magyar betegség.
S holnap este meggyújtjuk az első adventi gyertyát is, eljött a várakozás ideje.
Ránk férne a várakozás mellett a béke is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Radnóti az Istenhegyi kert
  2007-11-29 21:23:38, csütörtök
 
  Radnóti: Istenhegyi kert

(A feleségem kérte, hogy elemezzem röviden ezt a verset. Öröm volt, ízei szétfolytam az ínyemen. Valami baj lehet velem, élő embernek érzem a vers olvasásakor Radnótit. A verset pedig mainak. Ma is surrannak felén golyók. Csak úgy halunk meg, hogy nem halunk meg.. Ez a legrohadtabb!)

Radnóti az Istenhegyi kert című versében a közeledő halál képeit rögzíti ("Ó, ez a kert is aludni s halni készül"), s a természeti benyomásokat keserűen általánosítja, és a maga halálát érzi előre ("S fiatal férfi te! rád milyen halál vár?") - talán így lehetne összefoglalni röviden a vers lényegét, ha nem szeretnénk kibontani a melankolikus lágy képeket, s ha hagynánk a vers bágyadt zenéjétől megcsalni bennünket.
De félre kell húzni a függönyt, a dekoráció mögé kell látni, s megérezni a halál közeledtének borzongató édességét. S azt, hogy Radnóti tud ,,gyönyörködni" a pusztulásban is, még ha tudja is, a természet hervadó képei az emberi élet hervadását jelzik. S azt is tudja, hogy a természet törvényszerű, csodálatosnak is nevezhető haldoklása bizonyos fokig szemben áll a ,,bogárnyi zajjal" feléje szálló golyó okozta halállal.
Pontos kép 1936. július 20-án: ,,A nyár zümmögve alszik". Az apró zajokból összerakott csönd harmóniát sugall, s ezt nem töri szét a fölmorduló kutya sem. Elmúlás előtti csönd van, hiszen a következő versszakban öreg virág vetkőzik, de meztelensége félhalott pucérság. Ebben a félhalottságban is a természet rendje lüktet.
Az élet álom, súgja Radnóti is a harmadik versszak első sorában, de tudjuk, hogy az idill látszat, a harmónia felrobbanni készül. A vers a Járkálj csak, halálraítélt! című, ugyancsak 1936-ban napvilágot látott kötetben lelhető, s tudjuk ez az a Radnóti kötet, ahonnét a pálya egyenesen felfelé ívelő, s egyre szebb képekbe vakolódik a halál. Csak látszólagos az ellentmondás. Radnóti felélte, megélte már a halált, abban a biztos tudatban írja verseit, hogy meghal, megöli a kor. Szembenéz hát a nem természetes halállal, s a pontos természeti képek rögzítése feladat, amit az utolsó lélegzetvételig tenni kell. ,,Halálos kört röpül / köröttem egy elkésett, szőke méh" - válik lassan-lassan a természet az emberi létezés kifejezőjévé. Milyen gyakran alkalmazott módszer ez, minden mögött, a kert őszbe csúszó látványa mögött is ott az ember, a költő.
Önmegszólító vers az Istenhegyi kert, ezt az utolsó előtti versszak nyitó mondata is egyértelművé teszi: ,,S fiatal férfi te! Rád milyen halál vár?". A költői kérdésre adott válasz a háborúból sorjázik: golyó, bomba, s megtépett hús.
Az utolsó versszakban ,,elalszik" a kert, a költő hiába kérdez. A gyümölcsökben déli nap kering, s hűvösen ott az esti öntözés is.
A vers végének az ilyenféle ellebegtetése a bizonytalanságot erősíti föl, az idill kérdőjeleződik meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a széthullás mindenütt
  2007-11-29 21:18:20, csütörtök
 
  Amerre néz az ember, hogy a címhez kapcsolódjak. Romlik minden. nincs jogbiztonság, az életlehetőségek beszűkültek, nincs véleményszabadság, a demokrácia szót már nem is mondja ki az ember pirulás nélkül.
Nem vagyok elkeseredve, van néhány barát, akivel összetartunk. Nem próbálunk meg elmenekülni az országból. Pedig mi nem a semmiből indulnánk, a német nyelv és az ország ismerete a birtokunkban van.
De magyarok vagyunk, s ez nekünk még jelent valamit.
Már írtam, leányom Németországban él, a vejem német. Ez más minőség. Teljesen más mentalitás. Gondolkodás. Nem érti az, aki csak felszínesen érintkezik velük. Mi érzelmes, szangvinikus nép vagyunk. A német végtelenül önző (ezt igyekszik a rend és az unalom mögé rejteni), és végtelenül egoista. Több álarc merevedett rá. Igaz, ez is tartományonként változik.
Lányomék most Bajorországban élnek, férje gyökerei szászok és lengyelek. De porosz rokon is van (őt szeretem a legjobban)
Unokám jelenleg kétnyelvű, őrlődik a két kultúra között, német óvoda, magyar anya, német közeg.
Nem látok perspekívát hosszú távon, ez a házasság lasan nem működik, a gyerek belénk kapaszkodik, én lökném és vonzanám.
Ma este felhívtuk cottbusi sógornőnket is békítőbírónak.
Kimondtam: a mi generációnknak szüleinket is kellett támogatni (bárcsak támogathanám másfél éve halott anyámat!), s gyermekeinket is. Védtelenek ők is ebben a rohadtul nagy szabadságban. S mi hol vagyunk a rendszerben?
Nem szabad föladni. Nekem, költőként különösen nem. De van ma egyáltalán jelentősége a szónak? A választ már nem hallom meg. Kedves mkt barátnőm azt írná, nem szabad föladni.
Nem adom föl..

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Egy édes vicc
  2007-11-27 08:12:39, kedd
 
  ragyogóan süt a nap, szikrázik a hó, igazi tél lett reggelre. belül is tél van. kocsonya illatot érzek, s rumos teáét..

egy édes vicc:

- Az állatkertben a kisfiú az oroszlán ketrece előtt megkérdezi édesanyját: - Mondd anyú, az orosztlánt is Usten teremtette?
- Persze kisfiam.
- Hú, hogy félhetett közben!

És még az embert is, tehetnénk hozzá. El is borzadt az eredményen.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A politikus és a cápa
  2007-11-25 13:37:41, vasárnap
 
  Miért nem támadja meg a politikust a cápa?
Mert messziről megérzi, hogy rokonok.

Ma hallottam. Rövid és találó.
Valamin kell röghögni is ebben a rettenetes világban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyelv megtartó ereje
  2007-11-24 18:17:57, szombat
 
  Most jöttem meg Bécsből, egy szavalóversenyen zsűriztem a magyar házban (Zentralverbad). Közel ötven gyermek mondott verset, legalább 15 közülük német anyanyelvű, illetve nagyon erős osztrák akcentussal szavalt. De az akarat, a szabadidő ezzel való töltése! Nem is beszélve a családi hátérről, hisz többükkel ott volt a nagyi, a Papa és a Mama. (Anyu és Apu.)
Érzi ilyenkor az ember a nyelv erejét.
Ezt követően Deák Ernővel elmentünk egy cukrászdába, beszélgettünk, elmondtam a kis magyar pornográf helyi viszonyokat. 51 éve él Ausztriába, magyar ügyeken fáradozik most is, nyugdíjasként, de most először mondta ki, hogy már nem bánja, hogy Ausztriában maradt. Ez a förtelmes magyar közélet, a mindenbe beleszivárgó ávós stílus szétrohaszt mindent.
Az üde gyerekarcok vígasztaltak kicsit. Tudom, hogy a csöppségekben két nyelv viaskodik, próbálják egyensúlyba hozni őket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicceljünk!
  2007-11-23 18:57:32, péntek
 
  Ismerősök
- A feleségem gyereket vár!
- Kitől?
- Hát ezt megkérdezni abszolút pimaszság...
- Jó, jó, nyugalom! Azt hittem, tudja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi jöhet még?
  2007-11-23 05:58:38, péntek
 
  Mi jöhet még?


Mi jöhet még? A pusztulás
milyen új szörnyűséget kínál föl?
A vérrel teli jászolban
ringat-e új megváltót karácsony?
Szörnyű teremtményein
Isten is csak ámul?
S új világot álmodik a ma salakából?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
fordítják
  2007-11-22 06:25:57, csütörtök
 
  Állítólag egy héten belül kész a szlovák fordítása a lenti versnek. Ez jó, mert így zárul be a kör. Ardamica Zorán fordítja, Haraszti Marit kértem meg rá. Mari rendes nő, nagyon szeretem. Ezt föltétlenül le akartam írni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 262
  • e Hónap: 2005
  • e Év: 33670
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.