Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Sárváron voltam
  2008-10-31 19:35:04, péntek
 
  Reggel barátomnál, majd egy kis bevásárlás. Aztán ebéd után Sárvárra mentünk, hogy Varga Gyuri megnézhesse a Vár kiállító termét, ahol jövő pénteken nyílik tárlata. Én nyitom meg.
Elmentünk Lakatos Jóskához (náthás volt), beszélgettünk, én egy kis interjút is készítettem. Szép dolgai voltak kiállítva fából (fára). Ő barát, együtt gondolkodunk.
Megszállottak vagyunk.
Eredetileg Nagypista vitt volna bennünket (Óvár alpolgármestere), de ma délben Lengyelországba utazott. Így az általa megígért program az én költségem maradt. Értem őt is, de ...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
SZél-járás
  2008-10-30 22:11:12, csütörtök
 
  A fenti címmel szrkesztünk néhányan egy művészeti folyóiratot. A kiadó én vagyok, s az irodalmi rész szerkesztője is, s jórészt a kiadványszerkesztő is. (És a rávaló előteremtője.) Főszerkesztője Görföl Jenő Pozsonyból.
Ma egész este dolgoztunk, a 34. oldalig jutottunk el. Olvasmányos illusztrált lap lesz. Szerkesztőség Bécsben Pozsonyban és Magyaróváron.
Ezeket a dolgokat már megszerveztem, ma Vida Pistánál jártam, mert az ő közreműködése is fontos számomra. Komoly, értékközpontú lapot szeretnénk, aminek a terjesztése is másként kell, hogy legyen, mint ma Magyarországon dívik.
Voltam barátomnál is, kicsit kedvetlen volt, igaz, egy hétig nem találkoztunk. Holnap Sárvár, Lakatos Józsi kiállítását nézzük meg a Várban, s egy interjút szeretnék vele készíteni.
Az én kocsimmal megyünk, Nagypista nem tud jönni, ahogyan korábban ígérte, mert gyermekeit viszi el Auschwitba, ahogyan kell ma egy apának tennie. Mert a mai gyerekek azt hiszik, hogy a borzalom csak virtuális térben működik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alig élek
  2008-10-29 19:49:39, szerda
 
  Reggel elvittük Köschingben a picikénket óvodába, sokáig állt az üvegajtó mögött, integetett. Cudar idő volt, a tőlünk kapott új csizmát vette fel. Aztán nekivágtam a "sivatagnak". Idehaza 20 fok meleg, furcsa volt. Bécs fölött kezdett megváltozni az idő.
Tegnap délután hívtak a holland tévések (BIJ BRAND), hogy ma négykor jönnek forgatni. Éppen csak hajat tudtam mosni, betoppan Garamvölgyi, hogy nálam van a találkozó. Aztán egy szimpatikus stáb érkezett, s a fekete '56-os könyv kapcsán beszélgettünk, s az okán, hogy éppen Gyuri feladata volt 1984 után engemet, mint Sárándi Jóska barátját feltérképezni. Hosszúra sikeredett, valamikor februárban megy adásba.
Legérdekesebb az a kérdés volt, hogy hogyan vélekedünk a szabadságról. Arról fecsegtem, hogy mi romantikus nép vagyunk, s nem ezt vártuk. ...
Kedves csapat volt, bár így utólag látva, erőszakos, célratörő kissé. S nehezen belátó, hogy a világ nem fehér és fekete csak.
S hogy nem voltam akkor sem áldozat, s Gyuri sem a hóhér.
Talán mégis ráéreztek valamit a pókháló furcsa természetére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Napsütes Cottbusban
  2008-10-26 16:54:17, vasárnap
 
  Ma csak delutän voltunk a värosban, a temetöt kererstük fel, s setältunk egy nagy parkban. Cottbus körül nagyon sok liget van, s ki kellett hasznälni a szep idöt.
En föztem, huslevest es pörköltet, meg hortobägyi palacsintät.
Holnap kilenc utän indulunk Ingolstadtba, Drezda, Hof, Regensburg az iräny.
Hoztam lapotopot, egy kicsit szerkesztgettem az ujsägot is, de csak kedvtelesböl, nem szeretem a kisebb betüs klaviaturät.
Olvasgattam a 2008-as Körkepet, s meglepett, hogy nehäny valoban jo darab mellett milyen sok szänalmas iräs lelhetö. Veletlenszerü vagy brutälisan felelötlen välogatäs. Vagy csak egyszerüen ilyen a mai magyar proza. Akkor inkäbb Kosztolänyi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma Potsdamban voltam
  2008-10-25 18:23:03, szombat
 
  Alig negyed óräja jöttünk haza Potsdambol Cottbusba (nincsenek hosszu ekezetek a nemet klaviaturän). Megneztük a värost, a kastelyt, ahol a "bekekötes" törtent. En vezettem, oda - vissza 300 km volt.
Ezt is lätni kell egszer.
Egy csöpp kis etteremben ebedeltünk, anya schnitzelt, en berlini csülköt, finom volt.
Tegnapelött indultunk el, szörnyü cseh utak, dugok utän 7 ora alatt ertünk Drezdäba, ott aludtunk, s tegnap reggel jöttünk Cottbusba.
Holnap fözöcske, templom (van itt egy evangelikus a belvärosban), aztän alväs, mert mäsnap jo 7-8 oräs vezetes Ingolstadtba.
Jo eljönni hazulrol.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ránkvarasodó ünnep
  2008-10-23 05:45:32, csütörtök
 
  Végül szépen ért véget az este, A Crédosok vártak, s miután megérkeztem elénekelték azt a versemet (A Szózat éneklése közben) amit vagy három éve zenésítettek meg.
Hajnalban szélviharra ébredtem, már régen fújt, így el is felejtettem, hogy egy utálom legjobban.
Délelőtt az olasz kápolnában szentmise, ennek keretén belül a tanítványaim '56-os műsora. Ezt én állítottam össze, így nem maradhatok távol.
Aztán jó lesz kicsit odébbállni ebből az országból, ahol "behorpadt sírokon /gazlik a jövő."
Legyetek jók, visszajövök.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki sem látok magamból
  2008-10-22 14:21:45, szerda
 
  Egy kicsit forr az élet körülöttem, alig van idő valami pihentetős dologra.
Nehezen mondok nemet felkérésekre, most azonban mindent egymásra szerveztem. Főként ma.
S elég későn tudtam meg, hogy itt van a Credo együttes, este 6-kor lép fel a Piarista kápolnában. Jóskáékat látnom kell, ahogyan lehet megyek oda a táblaavatóról. (Előtte levezetek egy könyvbemutatót, tárgyalok a könyvelőmmel, s háromra nyugdíjasokhoz megyek.)
Holnap aztán kitör a szünet. Három kiló savanyúkáposzta és darált hús betankolva, holnapután Cottbusban töltött káposztát és hortobágyi palacsintát főzünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szél-járás
  2008-10-19 12:28:41, vasárnap
 
  Aztán az idő, mint Berzsenyi után tdujuk: szárnyas.
A folyóiratot bütyköltük Görföllel péntek délután, aztán szombart a pihenésé volt. Délelőtt kimentünk Pozsonyba vásárolni, délután a pincét rendeztük, lassan kész a belső helyiség. Zsókáék is elköltöztek tegnap Köschinben egy másik lakásba, ott vannak drezdai rokonai. (anyós+após).
Én átrendeztem az útikönyvet a nomdai kilövés szerint, egy vers is született.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van értelme - néha úgy látom
  2008-10-16 17:42:04, csütörtök
 
  A tanításnak. Tegnap Ebinger Endrét vártuk az iksolában, ő ebben az épületben tanított, amíg 1956-ban el nem vitték. Nem csinált semmit, a városi Nemzeti Tanács tagja volt 24 évesen.
Beszélgettünk a gimnazisták előtt, s ma rákárdeztem. Még száz kérdás jött. Más dolog személyessé tenni a forradalmat.
Endre aranyos volt, néhány újabb adalékot megtudtam Óvár 56-járól.
Aztán azonnal kocsiba ültünk Tamással, s Győrben néhány nyomdai dolgoról tárgyaltunk Radek Jóskával. Utána Kóháza, elhoztuk anyám léánderjét. Ausztrián keresztül jöttünk vissza.
Ma reggel a hivatal, a fidesz cédét kértem, aztán tanítás. Három óra.
Majd az asszony ápolása. Már három hete nincsen jól (epe, hasmenés stb.)
De este már rántott csirkét kívánt. Pedig biztosan finom a főtt krumpli. (Én füstölt, főtt dolgokat eszek, úgy diabetikusan.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A jó hír is gyorsan jár
  2008-10-15 06:56:01, szerda
 
  Deák Ernő hívott tegnapelőtt, s gartulált a Magyar Naplóban látott versemhez. Amit én nem láttam. Ennek örülök, a Napló jó fórum, csak anyagilag haldoklik, mint minden, ami valamiféle értéket hozdoz.
Aztán a darnózseli újságnak általm neki, s ért még néhány megbízás. Közben a nátha engemet is elért, de nem kellett volna egy ingben sétálni a hét elején!
MA Ebinger Endre lesz az iskola vendége, én hívtam, s beszélgetek vele 1956 Óvárjáról. Hat évre ítélték a Szigethy Attila-perben, s ebből hármat le is ült. Után Győr, néhány árajánlat megbeszélése a nyomdában. Aztán elszaladunk apámhoz a barátommal, hogy a leándert elhozzam.
Készül a folyóirat és a Magyaróvár könyv is.
Attól félek, még Bécsbe is ki kell szaladni anyagokért, egy évkönyvet készítünk a Bécsi Magyar Iskolának.
És a jövő csütörötkön délután Drezdába megyek a feleségemmel, s másnap Cottbus. Egy kis rokonlátogatás a rideg északon. Onnét megyünk le Bajoroszágba a picinyemhez.
Marci hazaköltözik a macskához.
Megy a szekér.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 179
  • e Hónap: 1922
  • e Év: 33587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.