Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Kedves vendégek
  2023-07-31 06:30:06, hétfő
 
  Tegnap benéztek Jávor Mikiék az új Szél-járásért. Miklósnak van benne egy elbeszélése. Kár, hogy a kutyusunk a viharban beszökött, így a jóízű beszélgetés rövidre sikerült. Kismiki nagyon aranyos srác lett, büszkén mondta, hogy már nincsen pelus. A múltkor Miklósékkal egy vagonba sodort az élet Pest felé, s jól elbeszélgettünk. Én nem igazán ismertem őt, csak hallomásból tudtam ezt-azt, de aki ismer engem, az tudja, hogy fölül tudok emelkedni surlódásokon. Itt most 2016-ra gondolok, arra a testületi ülésre, amikor Rákosi elvtárs szellemében egy versemet elemezték. Olvastam a jegyzőkönyvben hozzászólását. Ehhez csak annyit, hogy nekem nincs is meg az a versem, a Mosonmagyaróvár című. Amire emlékszem belőle, az ma is vállalható. Nekem talán az volt a gondom vele, hogy nem tartottam valóban jó opusznak a vers követelményei szerint. Nem is tettem el a többi közé, de nem ez az egyetlen, most is bukkannak föl verskezdemények a jegyzetek között. Ez is ilyen volt, egy naplójegyzet.
Egyébként versben nem ismerek irgalmat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabad gondolkodás
  2023-07-26 07:08:19, szerda
 
  A tegnapi jegyzetre rímel ez a face bejegyzés. Melengeti a szívemet. Kardos Anita írta:

Tanár úr! Öntől tanutam meg a gimiben a szabad gondolkodást. Feleléskor nem a vázlatot kérte, hanem lehetőséget adott a szövegkönyv használatára és értelmezésére. Örökké hálás vagyok ezért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Merjünk gondolkodni
  2023-07-23 06:25:53, vasárnap
 
  Nem szívesen írok politikáról, hisz az ember a maga belső világában úgy szeret élni, hogy körülötte rend van. Nem állott nyugalom, hanem izgalmas rend.
Én elsősorban a saját területemre figyelek, s ez a politikában az agrárium, hiszen hiába lévén humán beállítottságú, tíz éve belekóstoltam ebbe a világba, és sok érdekes, izgalmas dolgot fedeztem fel. Több szegmensével ismerkedtem meg, s annak politikai oldalával is, nem csak a szakmaival.
Szerencsés vagyok, hogy nem az elrontott oktatáspolitikával kellett nyűglődnöm. (Közös eltolás ennek a szakmának a művelőivel - de ezt most hagyjuk.)
Tusnádfürdő.
Nem hallottam élőben az Orbán beszédet, a korábbiakat jórészt igen, s általában jól felépírtett, okos, gondolkodásra késztető beszédek voltak. Azt sugallták, hogy a politika lehet emberre szabott is, s hogy a politikus is ember. S jó volt látni, érezni, hogy az állóvíz felkavarása reakcióra sarkallja az ellenfelet, s az ellenségből dühöt vált ki. (Mint ahogyan a menekültek fogalmát elválasztanám a migránsétól, az ellenfelet is megkülönböztetném az ellenségtől.)
AZ elmúlt évek nagypolitikája arról szól, hogy ne merjünk gondolkodni, ezt látom a német médiában is, azt, hogy csak egyféle véleménynek szabad teret engedni: az egyén másokra kényszerített "szabadságának".
Nem értek mindennel egyet, ami a magyar politikában történik, de a diskurzus szabadságánál kezdődik a demokrácia. Merjünk gondokodni. Erről szólt nekem az Orbán beszéd.
Erről szólt nekem az elmúlt másél évtized itt, helyben is. Ahol beérett a gyümölcs, a gondolkodás betiltása olyan kulturális és morális lejtőre juttatta ezt a kisvárost, ami rövid távon nem orvosolható.
Egy ideig azt gondoltam, hogy belső megtisztulás segítene rajta. De ez már átvezet egy későbbi jegyzethez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És még
  2023-07-20 15:31:10, csütörtök
 
  Azt meg el is felejtettem, hogy legkisebb öcsém Kópházára nősült, egy horvát leányt vett le, akinek a nagyapja cseh volt. Ez aztán Közép-Európa.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átlátni az átláthatatlant
  2023-07-20 04:58:22, csütörtök
 
  Ha belegondolok, a szűkebb család nyelvileg és kulturálisan egyre sokszínűbb. Megtaláltam a szót, majdnem a gazdagabbat használtam.
Nuty - új nászasszonyunk is belekevert egy kis román színt. Lányom németországi élettársának édesanyjáról van szó. Szerb apa, magyar anya lánya, akinek szülőföldjét Romániába hasította a hóhérok bárdja Trianonban. Így ő már románnak nevezi magát, mondván, hogy ott él. Kétszer ment férjhez, magyar román beütésekkel. Öt gyermeke van, mind beszél magyarul, írni már csak románul tud. Unokái egy része is tud magyarul, de már román társsal az oldalukon, akik nem tudnak magyarul. Mivel sokuk Németországban él és dolgozik, egyfajta németet is beszélnek.
Nuty kisebbik lányát Bécsbe sodorta a szél, vasárnap eljött férjével az édesanyjáért, most ott van a Mama. Az ő férje, Muszti becenevű török, a becenév a Musztafából ered. Vele németül tudtunk szót váltani. Persze a képlet ott sem egyszerű, ránézésre görög "feje" van. Nem véletlen, hiszen az egyik szülő görög, a másik török. Szimpatikus ember volt.
Unokám német apától származik, vagyis a drágaságom német, inkább annak vallja magát, ott nőtt fel, azt a rendet/rendetlenséget ismeri. Kitűnően beszél magyarul, de olvasni inkább németül és angolul szeret. A múltkor Püskin Zsuzsa néninek a kérdésére inkább németnek vallotta magát. Ezt én addig így nem hallottam. Beszélgetésünkkor elárulta, hogy ha nagyon hosszú ideig van Magyarországon, akkor már magyarul is gondolkodik.
Holnap megint tele lesz a ház, én meg csak kapkodom majd a fejem a német, magyar, román beszéd hallatán. És megpróbálom átlátni az átláthatatlant.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hova tűnt az olvasni tudó nemzedék?
  2023-07-18 06:12:12, kedd
 
  Pénteken jönnek lányomék (Tibi és Zsóka). Közben leállt a hidrofor, Tibi ígérte, hogy megcsinálja, vagy veszünk egy újat. Ma elmegyünk Zsókával a szél-járásokért (Hova tűnt az olvasni tudó nemzedék? - kérdezte Sz.F. bécsi barátom. Kihalt, tehetném hozzá. Ma a selejt diadalát üljük,)
Remélem a nagy meleg elmúlik lassan, s jöhetne eső is. Ebben az időben nem sok kedve van az embernek semmihez.
Ma Pestre szándékoztam menni, de a telefont nem veszi fel a fodrász sem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Patópálkodok
  2023-07-17 05:04:29, hétfő
 
  Igaz, olyan határidős munka nincsen, hogy nekiálljak dolgozni. A múlt hét amúgy is nászasszonyom látogatásával telt el. Aztán szombat este lánya elvitte Bécsbe egy hétre. Voltunk Kilitin, Dunaszigeten, Sopronban, így hamar elszaladt az idő. Csak a saját dolgaimmal nem foglalkoztam igazán. Egy verstöredéket javítgattam készre tegnap.
Persze ebben az őrült melegben nincs nagy kedvem sem. Soha nem bírtam a hőséget. Meg aztán nem mondhatom, hogy az elmúlt időszak eseménytelen volt, s az előttem lévő sem látszik annak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zakuszka
  2023-07-13 08:16:14, csütörtök
 
  Tegnapelőtt, a legnagyobb melegben, tárcsán meggrilleztük a három kiló padlizsánt és az egy kiló kaliforniai paprikát. Pontosabban én csak kukta voltam, Nuty dolgozott. Majd utána Szenc. No aztán tegnap délelőtt tovább dolgozott vele nászasszonyom, s ment az üvegekbe az anyag. Nagyon finom volt, de Nuty szerint nem volt igazi a paradicsomlé, így neki kevésbé ízlett. Majd küld Zsombolyáról, ha Zsókáék jönnek haza. Jöhet, bármilyen mennyiségben.
Jött Dani, kiszedett néhány bokrot, ebédeltünk (hideg ringlóleves, rakott krumpli), s pihenés után Dunakiliti, majd Zátony. Ma meg Sopronba megyünk, s valahol visszafelé ebédelünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fut az idő - és mi is
  2023-07-11 06:34:19, kedd
 
  Hét végén elmentünk Zsombolyára, elhoztuk hozzánk nászasszonyomat egy kicsit pihenni. Vasárnap egyik lánya elviszi Bécsbe, s a jövő hét végén jönnek Zsókáék, és visszaviszik Zsombolyára.
Ezért mostanság csak kirándulástervek vannak, a szél-járás úgyis nyomdában van.
Meleg van nagyon, kedvem sincsen a kertben semmit sem csinálni. Csak öntözni, azt meghálálja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Herczeg Ferenc
  2023-07-07 15:32:47, péntek
 
  Úgy tudom, a jövő évtől kötelező érettségi tétel lesz, ezért ma a könyvtárban voltam, hogy olvassak tőle valamit. Az élet kapuja lett a választás. Németh G. Béla avitt, tendenziózus előszava igazán felkeltette az érdeklődésemet. Irredentizmusát külön is kiemeli, pontosabban a határon túli magyarság felett érzett aggodalmát, amely szerinte a megbékélést nem segíti. AZ olvasott ember azonban tudja, hogy Babitstól József Attiláig a magyar irótársadalom egységes volt ebben a kérdésben.
Nos, kiváncsian fogok az olvasásba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2023.06 2023. Július 2023.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 600
  • e Hét: 5341
  • e Hónap: 15304
  • e Év: 60277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.