Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Tegyünk úgy, mintha rendben lenne
  2021-04-29 07:08:06, csütörtök
 
  Lehetne úgy is tenni. A jövő héten érettségi. Remélem, az utolsó életemben, amelyik ilyen módon zajlik.
Nem kell elmondani, hogy mit jelent a ballagási ünneplőbe öltözni, izgatottan leülni, s dél környékén kijönni a teremből mondva: nem is volt olyan nehéz.
És később egy csapat tanár előtt felelni, még jobban izgulni.
Most nem ez van. Lebutított érettségi, aminek az lesz a következménye, hogy a kimaradt dolgok már soha nem épülnek be a mostaniak lelkébe, agyába.
Magányos érettségi, semmi közös tanár-diák izgulás előtte hónapokig. 72 órát pihennek a dolgozatok, majd kijavítom őket. Aki elérte a 25 pontot, azt nem fogom már igazából látni.
Persze, nem lehet mást csinálni. Lehet, másként rosszul.
Ha véget ér ez az egész, el kell kezdeni összerakni újra a tanítás világát. Az alapoktól kezdve, beépítve az elmúlt pár év tapasztalatait.
Föl kell állítani egy jó minisztériumot, s összegyűjteni egy nagy csapatot. S nekiveselkedni. "Ez a mi dolgunk, s ez nem is kevés." Hogy Vörösmarty is közbeszóljon ismét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csönd
  2021-04-26 05:59:49, hétfő
 
  Persze a rendhez hozzátartozik, hogy megjöttek a gólyáink is, s szorgoskodnak a fészekben. Valahogyan hozzátartoznak a lelki békémhez.
Nem sokat mozgolódtunk a hét végén. Tegnap a hegyesi tóhoz mentünk sétálni, s Zsóka ivott egy pohár sört. Visszafelé a Flamingóban péntek délre foglaltunk helyet, jó lesz már étteremben ebédelni.
Megírtam kilépő nyilatkozatomat a Bécsi Napló szerkesztőségéből, vállalhatatlan Deák politikai pálfordulása. Erről majd később
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megjöttek
  2021-04-22 06:10:20, csütörtök
 
  Győrújbarátról hoztam hat tyúkocskát, jércéket inkább. Még félnek, de már kiváncsiskodtak is tegnap az új helyükön. Meg kell szokniuk mindent, a hangokat, az ólat, a létrát, az ételt. Nehéz tyúknak lenni,
Bundi határozottan féltékeny volt, este kicsit meg kellett simogatni, beszélgetni vele.
Az állatoknak lelke van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hitel
  2021-04-20 08:29:40, kedd
 
  Három verset küldtem a Hitel folyóiratnak. Léka Géza jelezte, hogy "természetesen" jönnek. A természetesen esett igazán jól.
Amióta a rendszerváltás hajnalán megjelent a Hitel, s a verseket Nagy Gazsi gondozta, jelenek meg ott. Nem gyakran. Hiszen legfeljebb két évente jelentkezek. Meg a MN-nél. Elég ez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy mondat
  2021-04-19 09:11:57, hétfő
 
  egy mondat

csak azért az egy mondatért
volna érdemes élni de
még nem tudom kimondani

majd ha megöregszem - mondom
magamban közel a hetvenhez

a kor nem az évektől függ
hanem attól hogy mikor adjuk föl
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Festés
  2021-04-18 17:10:38, vasárnap
 
  Itt voltak a gyerekek. Marci tegnap kifestette a hálót, nagyon szépen dolgozott. Én meg az időjáráson morgolódtam, virágzik minden a hidegben.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olvass álhíreket!
  2021-04-16 06:04:11, péntek
 
  De melyik hír álhír? Egyáltalán mi a hír? Az egyik hulladék televízió állítólagos hírműsorában mindig így jelentkezik be: Legfontosabb híreink közül... És jón a lefejezte, megerőszakolta, tavalyelőtt nyáron történt, büntetőfékezett stb féle "színes paletta.
Ezek nem hírek. Kielégítik a gyilkos ösztönöket, s a fotelforradalmárok igényeit.
De honnét lehet tudni, hogy a neten melyik platform a hiteles? Rutin kell hozzá. Amelyik visszakereshető, van gazdája. A végződése eu vagy hu. (Bár ez sem mérvadó.) Amelyiket egy kiforrott csapat működtet. És amelyik kerüli a szélsőségeket. Lehet baloldali pl. az index, jobboldali pl.az origo, azért ez a kettő a tájékoztató csatorna. Amúgy az olvasott cikket úgyis az olvasó minősíti.
Persze a gyűlölködés kifizetődőbb.
A facebook nem közösségi médium, a legalantasabb ösztönök kiszolgálója. Ráadásul ma már agyoncenzúrázott, szélsőbaloldali orgánumféle. Inkább hívnám globálnáci médiumnak.
Megérne egy misét arról is elmélkedni, hogy baloldali-e ma a baloldalnak becézett gyülekezet? És jobboldali-e a konzervatív oldal? Nagyon összekeveredtek a fogalmak. Tudatosan keverik össze őket.
Én reggel megnézem e-mailjeimet, törlöm a kéretlen reklámokat, az ismeretlen ajánlkozásokat. Aztán a facebookon megnézem a hírfolyamot. Napi szinten törlök és tiltok le uszító emberkéket. Néhány üzenetet innét küldök. Majd megnézem az időjárást, a blogomat. S végül marad az index. Aztán elolvasom - átlapozom - a Kisalföldet. (Jobb volt mikor álellenzéki volt.) Szombaton megveszem a Magyar Nemzetet, s néha a Magyar Hangot (Jó indulás, rossz sodródás.)
Aztán az iskolai dolgaimmal foglalkozok, s ha az idő engedi, jön a kert.
Két könyvön dolgozgatok: a Feljegyzések a Hold túlsó oldaláról címet viselő jegyzeteimet korrektúrázom, s a Dudás-per dokumentumainak kiadványszerkesztését végzem. Napi egyszer elmegyek bevásárolni. És persze telefonok, Pozsony, Bécs Németország, Pest.
S várom, hogy elmúljék ez a borzalom, s utazhassak megint.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma Győr - beoltják a mamát
  2021-04-15 10:41:16, csütörtök
 
  Mármint a feleségemet, másodjára. Az orosz vakcinát kapja.
Tegnap Szakály Sanyiék jó korán jöttek, így tudtunk egy kicsit beszélgetni is. Ma olvastam el a tegnapi Magyar Nemzetben a vele készült interjút a Bethlen-korszakról. Okos, jó válaszok. Sándor nem csupán jó történész, de diplomatikus is. Az, hogy korábban őt is csőbe húzták, és félremagyarázták, az az ellenség természetéből fakad. (Nem tévesztettem el, az ellenfél az nem ellenség.)
Kicsit szomorú az ember a sok gyarlóságot látva maga körül.
Este még egy hosszú telefon volt Béccsel. Az előző mondatból következik ez is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csak ha kedvem van
  2021-04-14 07:14:33, szerda
 
  Csak ha késztetést érzek, akkor jegyzetelek. Már nincs bennem az elfolyó idő megörökítésének vágya. Úgyis elsodorja a homok ezeket a jegyzeteket is. A verseket is. Mondhatnám: befedi a sok szemét.
Szörnyű idő van, hideg, szinte értelmetlennek érzem a kertben végzett nagy munkát. S a fák virágzását, hisz nem lesz itt gyümölcs. De teszem a dolgomat.
Tegnap Pesten voltunk Zsókával. Kocsival mentem, mert Szakály Sanyi intézetéből a pozsonyiaknak hoztam egy tucat könyvet. Nála tettük le a kocsit is, s utána villamossal a minisztériumba. A kabinetben volt egy kis dolgom.
Ma Sanyi Sopronba megy. Előtte nálunk ebédel. Örülök neki. Zsóka megtudta, hogy mit és hogyan szabad ennie, azt és úgy főzi. Örülök, hogy jól van Sándor, dolgozik ismét, s örültem a Széchenyi-díjának is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rossz döntés született
  2021-04-09 08:26:34, péntek
 
  Az érettségikkel kapcsolatban. Már maga az kétségbeejtő, hogy három héttel az írásbelik előtt döntöttek: csak írásbeli lesz. Mivel kőkeményen állították, hogy az érettségik rendben meg lesznek tartva, a szóbeli tételekkel ostromoltam a gyerekeket. Próbaérettségit kellene írni, de még be sem engedtek bennünket az iskolába. Én ugyan egyet októberben - óvatosságból - megírattam, de ez kevés.
Vagyis az elkövetkező három hétben találkozunk, ha kell a lakásomon, illegálisan, és gyakoroljuk az írásbelit. Persze, aki akarja, csak azzal. Én két hete kaptam meg a második vakcinát. S amúgy is csak négyes-ötös csoportban tudnánk összejönni, nem üzemeltetek idehaza tantermet.
Szegény hátrányos helyzetű gyerekek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.