Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Durva
  2023-08-31 07:03:51, csütörtök
 
  Holnap ránktöri az ajtót szeptember. De félre az idővel! A múlt század elején az idő kérdése a filozófia és az irodalom fontos témájává vált. A szubjektív és az objektív idő. Mára már azt gondolom, hogy csak szubjektív idő van, illetve a belső idő az, ami velünk van. Ez az élet. Az órával mérhető legyen a tudományé.
Egyre biztosabban gondolom, hogy hiába írható le az ember a matematika, a fizika törvényei szerint, mindez nem számít egy pillanatban, amibe belesűrűsödik minden.
Tegnap Győrben voltunk, majd kijavították a terasz apró hibáját. Kicsit hideg volt, de az időjárás is az a téma az idő mellett, ami állandóan foglalkoztat bennünket. Persze az elmúlt két nap hirtelen változása megviselt, ehhez a fogászati beavatkozás következménye - fájás, éhség, rosszkedv is hozzájárult. S az a tudat, hogy ma délután megint jelenésem van a fogorvosnál.
Ma különleges ebéd lesz, sertésláb, rántva. Macerás, de már a fagyasztóban vannak a rántani való tallérok. A krumpliszeleteket megfőzöm kissé, majd sütöm. Tartármártás lesz hozzá. Én készítem a majonézt is el.
Már csak fogak kellenének, de ezt nem nagyon kell rágni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az elmélkedés ideje jött el
  2023-08-29 19:38:19, kedd
 
  Megírtam a Somogynak Kerék Imre búcsúztatóját, e kapcsán is elgondolkodtam a lassan kihunyó világról. A bennem sötétülő világról. A nyár elröppent, s csak bámulok utána. Sárga fényekkel teli volt, virágokkal, s a kert most másik oldalát mutatja.
S azon is, hogy elkezdődik az iskola, s talán utolsó szezonom jön el. Ez már nem az én világom. Nem rosszabb, de más. Az írásbeliség alkonyának eljöttét vélem érezni. S csak remélem, hogy lesz föltámadás újra. A szervereket lekapcsolják, és elsötétül minden, Nem marad meg más, csak a könyvekben följegyzett. Élvezem a technikát, de csak használom, nem az a cél nálam. Könyvek között szeretném a hátra lévőt eltölteni.
Olvasom Herczeg Ferenc visszaemlékezéseit, s a Várhegy jó, talán azért is, mert ez Versecről, Temesvárról, az ifjúkorról szól, nem úgy, mint az azt követő, a pesti figurákról, színészekről, írókról. Azokból éppen a kor levegőjét hiányolom.
Föl kell forgatni a pincét, s öreg könyveket lelni, hogy újraolvassam őket. Majd a hosszú téli estéken, gondolom én.
Egyébiránt Márta néni könyvét szerkesztgetem, lassan értem, hogy valójában saját Holocaustja mellett az utolsó pillanatban a széthullott, megtizedelt család emlékmorzsáit is bele akarja zsúfolni a könyvbe.
Mindig elkeserít, ha bele kell élnem magamat a meghurcoltak helyzetébe. Másként én nem tudok szerkeszteni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Svéd gombasaláta
  2023-08-28 07:20:30, hétfő
 
  Tökéletes lett. Szinte saját gyötrésre készítettem, hiszen a fogam miatt csak megnyalhattam. De a feleségem szereti. A mostani siker egyik titka a gomba. Kétfélét pirítottam össze, s a csiperkét kihagytam. A Facéra is feltettem, s egyik Brazíliában élő kapcsolatom (névrokon), kérte a receptet. Leírtam neki, a fordító majd átteszi spanyol nyelvre. Biztosan sikerült, mert visszajelzett. Ime a recept:
1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 30 dkg gomba (én két féle gombából készítettem, szinte bármilyen jó), 2 db babérlevél, só, bors, 1 db citrom leve, kevés kakukkfű,1 evőkanál balzsamecet, 1 nagyobb paradicsom hámozva, apró kockára vágva, 1 evőkanál cukor.

Az apróra vágott hagymát megfonnyasztottam olívaolajon, majd a két gerezd fokhagymát összezúzva hozzáadtam. 1-2 percig tovább pirítottam, majd a felszeletelt gombával összeforgattam, s addig sütöttem, amíg a leve elpárolgott. Hozzáadtam a citrom levét, a babérlevelet, s összeforgattam vele. Sóztam, borsoztam, hozzákevertem a szárított kakukkfüvet, cukrot, majd a balzsamecetet. Jól összekevertem, majd tálkába tettem, s petrezselyemzöldjével meghintettem.
Én a hűtőbe tettem, mert hidegen, pirítós kenyérre téve eszem. Melegen is ehető. Reggelire nagyon finom.
Megjegyzem, én narancsból készült balzsamecetet használtam.
A recept persze csak kiindulási alap, hisz folyamatosan kóstolgatva változnak az arányok. Egyébként több receptet is elolvastam a neten, s azok keverékéből állítottam össze a sajátot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt is túléltem
  2023-08-26 13:57:00, szombat
 
  Szinte már bérletem van fogászatra. Csütörtökön is először röntgen, majd 20 perces beavatkozás, s jövő csütörtökön ismét jelenés. Nagyon várom a végét.
Szinte semmit sincs kedvem csinálni, persze ez az őrült meleg nem is engedi. A kertet is hanyagolom, csak egy-két dolgot engedek meg magamnak. Így tettem el céklát télire, s néhány üveg lecsót.
Szerencsére a légkondi is visszakerült a helyére a terasz után, így hűsölünk egy kicsit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A megpróbáltatás folytatódik
  2023-08-24 06:09:07, csütörtök
 
  Éjfélkor vihar volt, Bundi kopogott a teraszajtón és levonult a pincébe. Persze ezzel kettévágta az éjszakámat. Nehezen aludtam vissza. Viszont volt egy jó kis zápor, ma nem öntözünk. Igaz, kezd ősz lenni a kertben.
Délután fogászat. Most kezdődik az implantálás. Nagyobb élvezetet is el tudok képzelni. Lassan már egy éve tart a restaurálás, nagyon szép kell, hogy legyek majd. Lehet, hogy a cigánypecsenye már nem is olyan távoli álom?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elismerések
  2023-08-23 05:48:19, szerda
 
  Ilyentájt elismeréseket is átadnak az arra méltóknak - néha nem méltóknak is. Engem nem zavar, hogy ezek mögött ott a politika is, hiszen mégsem a kismókus őrs dönti el, hogy kit tüntetnek ki.
Az idén kettőnek különösen örültem. Az egyik Németh Alajosé volt, ez állami kitüntetés, s 1956 mosonmagyaróvári tragédiájának feltárásért kapta. A másik helyi: B. Mária Pro Urbe díja.
Az már csak az én örömöm, hogy N. Alajosra tett javaslatot én irányítgattam a cél felé. s hogy a másik két javaslat is sikeres volt. S azt hiszem, még egy pesti gimnáziumi tanáréban is közreműködtem.
Jó dolog jó ügyekben tevékenykedni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ehhez talán öreg vagyok - podcast
  2023-08-21 19:01:32, hétfő
 
  Már közel egy éve jelentkezett egy Ausztriában is élő magyar, hogy szeretne velem egy kicsit hosszabb beszélgetést irodalomról, közéletről készíteni. Egy un, podcast. Nem álltam eddig kötélnek, de utána néztem, s vállalható dolgok ezek, és sokan nézték meg a youtubon is.
Szeptemberben kimegyek egy stúdióba Bécsbe, és összehozzuk. Nekem videorészleteket, fotókat kell küldenem addig.
Ez ma a világ, és rájöttem, hogy elég sokan értenek, ismernek a szűkebb magyar világban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vége van a nyárnak
  2023-08-19 05:46:02, szombat
 
  Jó harminc fok volt tegnap is, de akkor is ez már nyárvég. Végül jól tettem, hogy elmentem a MAK megnyitóra. Találkoztam egy kézfogásra főnökömmel is, s a közönség nagy részét is ismertem. Sőt a képeket is. Persze évről évre megújulni nem könnyű.
Lebó Ferivel ölelkeztem, Varga Gyuri örült nekem, bár látszik, hogy nagyon nincs jól. Füredi Ágiékkal váltottam néhány szót. Árvay Pistát is régen láttam, egy kézfogás erejéig váltottunk néhány mondatot.
Jól tettem, hogy a Jónás a cetben című versemet olvastam föl, ez tele volt áthallásokkal, az ember mai kérdéseivel, vívódásaival. Köszöntésem után Pista halk megjegyzést tett a blogra, s ez számomra azt jelzi, hogy igazam volt, vannak másként olvasók is. Akik megmagyarázzák neki, félremagyarázzák, hogy óvatosnak kell lenni velem. Nehogy egy telefon, egy kávé, ahol két perc alatt tisztázni lehetne mindent. S jót nevetni magunkon.
Igaz, a Feljegyzések kötet jegyzeteit sem kiköpni, sem lenyelni nem könnyű, de ez az én életemről szól, s hűen adja vissza azt a várost, amelyiknek képét én megrajzoltam.
De ha vers, akkor leírom: Bence Lajos a Muratájba kért tőlem néhányat, Lajossal decemberben ismét fölvettük a barátság elejtett szálát. S a Jónás a cetben jön a Bécsi Naplóban, s a Soproni Füzetek ismét verset akar tőlem. A Somogyban kell egy szép búcsúztatót írnom Kerék Imréről. S a Hitelnek is szeretnék két-három opuszt postázni.
Közben nyűglődök az NKA elszámolással is. Húsz könyvtárnak kellett köteles példányt küldenem, s lassan jönnek vissza az igazolások. De mégis jó volt a Végső kihallgatást megjelentetni, hisz nívós helyeken jelent meg róla kritika. Legjobbnak Péntek Imréét tartom a Magyar Naplóban.
S ha már munka: három könyvön is dolgozok, a legszívenütőbb Márta néni visszaemlékezése a theresienstadti munkatábori hónapjaira. Aztán egy angol-magyar munkatankönyv, és a kufsteini konferencia kötete.
Talán ebből is látszik, hogy a gyűlölködésből jól ki lehet maradni értelmes munkával, csak egészséggel bírja az ember.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mint a víz
  2023-08-18 16:42:44, péntek
 
  Úgy folyik el az idő. Már augusztus második felében járunk, s ez a nyár valahogyan nyűgösebb volt. Lehet, hogy én veszek mindent a szívemre, a sok változás körülöttem kizökkent a nyugalomból. A terasz átépítése, apró hibák, amiket ki kellett javíttatni, a sok gyom, ami lassan ismét legyőz. Az lehet a baj, hogy egyszerűen nem tudok kikapcsolni, és mindent meg akarok oldani.
Erről kellene leszokni. El kell fogadni, hogy a világ, a dolgok nem javíthatók.
Ma elmegyek a MAK kiállításra, Varga Gyuri szeretné, ha verset olvasnék föl. Én nem szeretném, de a kívánságát tiszteletben tartom. Sandra elvisz és hazahoz.
Holnap Csabát várjuk, megköszöntjük, elmegyünk a hegyeshalmi Flamingó étterembe ebédelni. Régen láttam, örülök, hogy velünk lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mária mennybement
  2023-08-16 06:31:41, szerda
 
  Augusztus 15-ke munkaszüneti nap Ausztriában és Bajorországban is. Ugyan a polgárok zömének fogalma sincs, hogy mit ünnepelnek, hiszen a keresztény egyház szétverése a liberális "demokrácia" sikertörténetévé válik lassan. Ha siker a nihil és az aberráció ünneplése.
Viszont e határszéli kisvárosban ez a nap azt jelenti, hogy tele vannak a boltok osztrák vásárlókkal.
Hogy kompenzáljuk ezt, ma kimegyünk Pandorfba, néhány ruhadarabot szeretnénk venni. Én pólót, mert lassan szétmennek a régiek. Ha már ott vagyunk, bemegyünk a Billa pluszba is.
Aztán a gyomlálás, a kert rehabilitációja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2023.07 2023. Augusztus 2023.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 497
  • e Hét: 5238
  • e Hónap: 15201
  • e Év: 60174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.