Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Vezetés, utazás, fáradtság
  2017-12-28 20:53:07, csütörtök
 
  25-én beültünk az autóba, s levezettem 600 kilométert, hogy másnap elhozzam az unokámat Bajorországból. Most itthon örülünk egymásnak. Sajnos nekünk egy héttel kevesebb a szünet, mint nekik, így haza is kell vinnem. Ezt némi kacskaringóval tudom megtenni: Drezdába megyünk, ott leszünk a német nagyinál év végén, majd elsején Hofon, Nürnbergen át haza, s azonnal jövök vissza. A gyerekek költöznek ide, vigyázni a kutyára, hogy a petárdázástól ne féljen.
Aztán nekem tanítás 3-án.
Zsóka elsejétől nyugdíjas, de heti három németórát vállalt Darnózselin.
Fáradt vagyok, de az egész hónap kedvetlenséggel telt el. Ma Bécsből volt itt W.E. is, a Kaláka évkönyv dolgában, s hívott Pista is. Egy kicsit kizökkentem a depresszióból.
A városmonográfia szinte teljesen készen van, olvassuk, javítjuk, s fűzöm össze a pédéefeket. Bizony van föle a négyszáz oldalnak, mégis azt gondolom, egy kötet lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utóirat
  2017-12-24 17:46:05, vasárnap
 
  Utóirat
(Mosonmagyaróvár, 1956)

hajszálaink közül fűszálak nőttek
elsimított arccal fekszünk mi a megöltek
nekünk fekete Nap ragyog
s üszkös rongyok a csillagok

Istennél van az irgalom
s talán a megbocsátás is ott van
vele számoljanak el minket túlélő
gyilkosaink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Svéd gombasaláta
  2017-12-24 08:47:54, vasárnap
 
  Nagyon lassan keveredek ki a náthából, de úgy tűnik, végül sikerül. A káposzta az elmúlt két nap étke volt. Tegnap délután svéd gombasalátát készítettem. Vettem kétféle gombát, s volt otthon szárított vargánya. A feleségem nagyon szereti. Szerencsére kétféle balzsamecet is van itthon - ebből is a drágább a jobb. Pirítóson ezt reggeliztünk. Korán kikevertem két tojássárgáját olívaolajjal, cukorral, citrommal, sóval és borssal, kis mustárt és tejfölt adtam hozzá, s ehhez tettem a franciasaláta alapot. Persze almát is kockáztam bele, én így szeretem. Ehhez tengeri halat rántunk, és készen van a menü. Halászlevet már tegnapelőtt főztem, Zsóka nagyon szereti.
Kimegyünk a temetőbe délelőtt, s aztán istentiszteletre. Holnap nem tudunk menni - ahogyan szoktunk - mert vezetek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csönd
  2017-12-22 08:22:55, péntek
 
  Gondoltam: felveszek a suliban egy tíz másodpernyi zajt a szünetből, hogy ne legyen akkora csönd karácsonykor - sem. Tegnapelőtt délután kis műsorral és egy kis összejövetellel zártuk az évet az iskolában. Tegnap már csak egy órám volt, jöttem is haza, kúrálni magamat. Úgy látszik, nem tudok kikeveredni a náthából.
A mai nap a téblábolásé, rendezgetésé. Tegnap volt a téli napforduló, most már várom a világosságot.
Főztem egy fazék káposztát mindenféle hússal, az lesz a mai-holnapi eledel. Aztán halászlé, franciasaláta és rántott hal a karácsonyi menü. Ketten leszünk a mamával, s hétfőn nekivágok a nagyvilágnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Arany Jánossal Ácson
  2017-12-18 18:50:41, hétfő
 
  Egy volt kedves tanítványom ajánlott az ácsi református gyülekezet figyelmébe, s hívtak meg Arany Jánosról előadást tartani. Múlt csütörtök este voltam ott, s nagyon kedves este volt. Nekem is alkalmat nyújtott újra átgondolni a 19. század irodalmát, Arany munkásságát, s a kötelességtudó, munkás költőre hívtam fel a figyelmet.
A lelkész úrral is jól elbeszélgettünk.
Vannak még szép dolgok az életben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Klári néni meghalt
  2017-12-15 06:10:27, péntek
 
  Karsai Klári néni meghatározó egyéniség volt, életem szerves része, kritikusa, segítője. Hozzám (is) tartozott. Néha komolyan is beszéltünk egymással, de akkor nagyon fontos sorsfordító dolgokról volt szó. Halála nem egyszerűen az eltávozás, hanem a hiány naponta szívre mért ütése.
Szerettük egymást. Bár anyámmal egyidős volt, inkább testvérinek nevezhetném a kapcsolatot.
Most nem tudok többet írni róla. Később...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felvidék - Folytatás
  2017-12-13 13:00:43, szerda
 
  Másnap, szombaton először Szelmenc, a kettévágott falu, majd Borsi, Rákóczi szülőháza. Gyalázatos idő volt. Először eső, majd hó. És persze hideg.Jenő egyik régi kollégájánál ebédeltünk, a falu nevét elfeledtem. Majd a Kassa melletti Buzitára mentünk, ahol Gál Sándort köszöntötték. Kicsit késtünk. A műsor után összetalálkoztam Szentmártoni Jánossal, az írószövetség elnökével, Mezey Katival, Pécsi Gyöngyivel. Meg Köteles Lacival. Szóval sok ismerőssel. Jó későn indultunk el a szállásra, egy kis panzióba a Krasznahorkai vár lábához. Sokáig beszélgettünk, majd jó alvás.
Reggel hó, fagy szikrázó napsütés. Reggel után Szilice, hegymászás, egy szép református templom megszemlélése, majd Balassagyarmaton át hazafelé. Balassagyarmaton letettük Katát (Petőfi programos), s Léván megálltunk vásárolni, s Szencen kiástuk az autót, és irány Feketeerdő.
Gömörben is voltunk, egy Gömör nevű településen, ahol Tompa és Petőfi találkoztak egyszer, s ahol Mátyás királynak egy szobra áll.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felvidék
  2017-12-12 19:09:47, kedd
 
  Görföl Jenő szerint azért kell náluk menni, hogy lássam a szép Felvidéket. Amúgy gyorsabb lett volna itthon, pályán. AZ orrunkig sem láttunk, akkora volt a köd. Csak sejteni véltem Zólyom várát, S Kassára már öreg sötétségben értünk. Onnét még jó darab Tárkányig, ahol a polgármester és néhány embere várt bennünket. Pálinkával, haluskival. Dög fáradtan zuhantunk ágyba egy falusi vendégházban, s egész éjszaka hallottam az eső kopogását. De legalább a Bodrogközben voltam.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felvidék: Hétvége Szenctől Királyhelmecig
  2017-12-11 12:01:50, hétfő
 
  Péntek reggel indultunk. Az autómat a Csemadok szenci üdülőjében hagytam. Innét indultunk öten Keletre. A vége Tárkány a Bodrogközben. S készültünk Gál Sanyi köszöntésére is Buzitán, 80 éves lett Sanyi.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Októberi eső
  2017-12-05 14:20:36, kedd
 
  Októberi eső

Korán sötétedik. A korábban szép színekben játszó fák levelei lassan, haldokolva hullnak a sárba, a barna ragyogást belepik a rothadás foltjai. Hideg eső szemerkél a téren, a reflektorok fénypásztája előtt egy pillanatra fölragyognak a vízcseppek, majd lehullanak a verem-mély sötétbe.
A koszorúzás is a vége felé jár. Az áldozatokra emlékező tömeg lassan szétszéled, elszivárog. A hivatalos személyek már percekkel korábban elmentek, miután elvillant az utolsó vaku is, s a televízióstábok összepakoltak. Laptopjukon kopogják a rövid hírt a sajtó szolgái, s küldik a vágóképeket a 10 másodperces tudósításhoz. Ennyi fér bele az esti híradóba, s elsőnek kell lenni. Sietni kell, hosszú volt a műsor, névsor, vers: A Szózat éneklése közben, meg tánc.
Október vége van, a hatvan évvel ezelőtti vérengzésre emlékeztető szobor tompán ragyog a fényben, a kereszt szárnyairól csöpög az eső. A talpazat talpig fehérben a rengeteg virágtól.
Most éppen az iskolák tanulói vonulnak a szobor felé a cserkészek után. Még néhány koszorúzó ácsorog hátul, s oldalt a három-négy túlélőnek kitett széken ülnek azok, akik nem csak lelkükben őrzik a sebet, de lábuk, combjuk is emlékezik a géppuskákra.
Lassan az utolsó koszorú is a helyére kerül, a technikusok összepakolnak, lekapcsolják a reflektorokat.
S a túlélők egyedül maradnak a sötétben, miközben egyre jobban esik a mocskos októberi eső.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.