Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
végszó
  2011-11-30 21:03:18, szerda
 
  végszó

az eldúdolhatatlan dalt
az összedrótozhatatlan egyetlen verset
a lélegzet nyelvét
szerettem volna egy percbe
sűríteni

ennyire telt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sötét van
  2011-11-30 18:26:38, szerda
 
  nagyon nehéz idő ezek, sötétben kelünk s fekszünk.
Kissé lehangolt vagyok, tegnap igazán kudarcos napom volt, semmi nem úgy jött be, ahogyan szerettem volna. Este testületi ülés is volt, jó volt látni a fiúkat. Előtte hívott Pista, egy verset kért, s ma reggel tudtam meg, hogy kitette a fészbukra, amit sokan lájkoltak. Ez jól esett, de az még inkább, hogy milyen jó ízléssel választotta ki azt az egyetlen darabot a kötetből, amit a legjobban szeretek.
Jár az agyam. Ilyenkor nem szeretem magamat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Burda Zsuzsa üzent
  2011-11-28 20:14:19, hétfő
 
  Egy e-mail, amelyben Zsuzsa elküldte blogja elérhetőségét. Nagyon kedves, egy recenzió volt benne korábbi könyvemről.
Idemásolom:


Böröndi Lajos költői fele: A páva szeme

Mindig a teljesség igényével nyúl a toll és a papír után. Sokat ír! Aki azt állítja, hogy rosszul ír azért van, mert jól ír.

,,Fekszem az idő hűvösében
Iszonyú fáradt vagyok
Valamit akart velem az Isten
Hogy belém értelmet álmodott?"

Kérdőjeles a versrészlet: Böröndi biztosan tudja, hogy Isten nem álmodik. Isten Teremt!

,,Hogy még jobban tudjon fájni
A magány az elhagyatottságban"

És ez önmagának válasza. A csend nem lüktet, aki túl sokat ,,van" egyedül, mégis annak érzi. Dead bírd, című (Koppány Attilának) jegyzett versében, talán a kép csendjében érezte a lüktetést. Böröndi költészete csendes, nem hivalkodó, mégsem találja meg azt a csendet, amire vágyik.
,,Külön világunk védelmez, megóv, hogy ne vesszen a gyermek belőlünk ki." Lassan, énekelve versében érzi ő, érezteti velünk, kell a külön világ, hogy lélegezni tudjunk! Jütland májusi fényben, e versében újra éled a természettel, a hitével ,,Élettel telik meg az öreg test is, /s vágyakozással lesz teli."
,,Átvérzel rajtam /Az elragadtatottságban" akár hihetnénk, hogy az előző vers, folytatás. Nem, ez újrakezdés az Elragadottság című vers első versszak két utolsó sorában, majd az őszi hangulat - ban ,,Élvezi az őszből itt maradt pillanatot."
Olyan esendő versben: ,,De védekezni nem tud, nem mer /Fölsebzik durva rossz szavak" /Amikor földre rogy még érzi/ a vér ízét s az alkonyat / Olyan esendő az ember amikor /Ruhái lehullanak." Itt a civil embert, a hétköznapot és a forradalmat érzem hasonlítani az esendőségben ,,De védekezni nem tud, nem mer"
,,Ha elhallgat egy pillanatra minden, hallom még: belül egy / pásztorfiúcska énekel" mondja a költő: Tágra nyílt pupilla című versében, mert a világ mindig kinyílik a költő előtt, az újrakezdés lehetőségének látásával.
Állandó a múlt olvasása, kutatása, keresése? Maga elé vetíti Böröndi, honfitársai, nem sorstársai1956-véres zászlaját, ,,amit már régen / a történelem lapjaira kellett volna/ száműzni." írja: Keserű versében ,,Magyarnak lenni sorscsapás./Magyarként nem magyarnak lehetetlen" Sirám csupán? Sorsvállalás? Magyarsághordozás? Kérdezhetné, az olvasó.
Az Október csöndje versében érezzük a folytatást, a költői sorsvállalást:"Október csöndje súlyos nehéz ólomkabát."
Böröndi Lajos ,,pávaszemében" hullámzik egy ,,szerelmesvers" így kisbetűvel, egybe írva fonódva, akár a szerelem maga. Kedvencem ez a vers, mint sokan kérdezném a múzsája nevét, nem árulja el. A vers minden sora a gyengédségé, érzéki simogatás az ,,éhező" olvasónak.
,,ebben a versben megsimogatlak/ mezítelen szégyenlős tenyeremmel" a világirodalom legszebb szerelmes verse díjat, akár odaítélhetjük a költőnek. Emeli a díjra ítélést az Ezüst című vers utolsó két sora ,,Tengerzúgás van és szomjúság/ Meg szívverés és semmi más nincsen" Azután, mint a hóesés, amikor betakarja a tájat. Fölzengeni vélem versében fedi-óvja az érzést, a szerelmet ,,Hányféle nem emberi nyelven/ mondható el, hogy szeretlek?/ Szótlan, fény nélküli szobában,/ véletlen érintéssel."/ Egy zongora leütött billentyűjében/ fölzengeni vélem a himnuszt, / amit majd hozzád írok."
A lecsendesülés a kötet harmadában Sarkady Sándor köszöntő. ,,Igazság pajzsával jöttél vad- keletről a vadnyugatra./ Paripád meseszép volt!/ Írja múlt időben: ,,Ló sincs most, elfogyott a zab is, mégis gazdag vagy Sándor!" Gazdagnak érzi, akinek lecsendesültek a vágyai az elmúlottak, hangyaként gyűjtögetett verseket, két vaskos kötete summázza munkáját, amit őriz Lajos könyvespolca.
Konok embernek vallja magát Böröndi Lajos a" töredék" című verse igazolja. ,,Isten szomorúan tekint rám/ neki fáj igazán konokságom.../ vallomásféle, magábanézés, mint a ,,vallomás az anyanyelvről" mi ez, ha nem a verse igaza. ,,ha fáj csak magyarul/ Könyörögsz, hogy legyen már elég!" Folytatja az önmaga előtt takargatott érzéseit a ,,Nem jön válasz" című versében ,,Kín és gyönyör, miért ez a két/ testvérérzés uralta az életem?" ,,S nem a másodperc tűzében égni, /elvérezni egy mozdulaton! Böröndi, Folyamatos az ösztönszerű feltámadásban hitével, hazájával való vívódásaival. Szeretem - nemszeretem mégis Haza, érzi ,,gyanakvóan, folyton becsapott nemzedék/ gyermekeként" a ,,Nincs választás" versben.
Mire a kötet végére érek, felfedezem a költő jövőbe látását az ,,Alámerülő nyár"- ban."A domboldal rozsdabarna tűzben ég, /gyönyörködünk a pusztulásban, míg/ az idő végül az egészet elnyeli." - itt a vörös iszapra gondolok én! ,,Vígasztalnak? Ki kit vígasztal?/ Nehéz a törvényt elfogadni./ a szív lázad ameddig teheti."

Kerestem természet könyvekben, madarak, szárnyasok között a Páva micsoda madár is lehet?
(Rikácsoló hangú fácánféle madár. Pulykát ingerlő játékos mondókát ismerünk, gyermeki csúfolódásokat, ,,Szebb a páva, mint a pulyka, mert a ......." Páváskodik: Cifra ruhába jár, hivalkodik, pöffeszkedik. A pávaszem jelentése: Páva farktollának végén levő, kerekded, színes rajzolat. Akár díszítő elem a Népművészetben. A hím páva díszes farktolla.)
Böröndi Lajos költő versei kiteljesítik, szembefordítják a Pávát és a Pulykát, majd összegezi kettőjük örök harcát: A páva szeme, című verse soraiban.
,,Olyan a páva szeme
Téged néz, de te látsz vele
Mert a páva is te vagy
Megdermedt vágy és indulat"
Én így szeretem a költő Böröndi verseit, amikor olvashatom a páva szemével.

L. Burda Zsuzsanna

Böröndi Lajos költő: következő kötete elé:Elpereg lassan címmel. Bemutatója 2011. december 1. 17-órakor a Huszár Gál Könyvtárban. Beszélgető partnere: Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elpereg lassan - megjelent
  2011-11-28 18:36:56, hétfő
 
  Kijött a nyomdából a könyvem. Nagyon tetszik!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
nem történt semmi
  2011-11-27 21:26:39, vasárnap
 
  Pénteken ketten ültünk az autómban délután. A társam azt mondta, hogy tulajdonképpen nem történt semmi az elmúlt húsz évben, ami történelemmé válhat.
Azt nem tudom, hogy mi a történelem. De az én történelmem szerint az elmúlt húsz évben bekövetkezett a remény devalválása. A hité. S meztelenül ott maradt a pénz, az érdek. Az ember elveszett. A kultúra megszűnt mint menedék. Ha a történelmet nézem, a berlini fal leomlása a legnagyobb esemény. A Szovjetunió megszűnése kevésbé. De a falak bent nem omlottak le. A diktatúra ugyanis belül van, nem kívül. Az elmúlt húsz évben annak hiánya fáj ezen a tájon. Vágyunk az erőszakra, a szellem terrorjára, a szabadság diktatúráját még nem tudjuk élvezni.
A hit lenne talán megint az erő. De hit sincs, álszenteskedés annál inkább.
Nagyon elfáradtunk, friss népek állnak a kapuban, beengedni nem kell őket, betörik azokat. Élettől duzzadnak, mi pedig fanyalgunk, s az addig lévő időt fölösleges dolgokkal töltjük ki. Világnapokkal, versenyekkel, hülyeségekkel. S keressük a devianciát, hogy szobrot állíthassunk neki.
Közben az élet éléséről feledkezünk el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kertész
  2011-11-27 05:35:00, vasárnap
 
  K. dosszié címmel került a kezembe Kertész Imre könyve, ez tulajdonképpen a Sorstalanság széljegyzet-könyve. Napló-regény a Nobel-díjas könyvhöz. Úgy kezdtem neki, hogy minden előítéletet elhessentettem magamtól, Kertész nyilatkozatait, taszító gondolatait.
Így egészen közel jut az ember a Sortalansághoz. Amit a holocaustról ír, mint mindent eltakaró szóról, s a lényeget elfedőről, azzal teljesen egyet lehet érteni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szelet vetettem
  2011-11-26 17:16:37, szombat
 
  S vihart arattam.

A múltkori Giesswein bejegyzéssel. Akaratlanul is megsértettem néhány embert, s fél információk miatt valótlanságok is kerültek a blogba.
Ezért elnézést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hullámzás
  2011-11-25 05:19:16, péntek
 
  Elég sok tennivaló vár rám, jön az év vége, ilyenkor mindenki gyorsan el akar intézni mindent.
Ma Mosonvármegye is van, itt is változás lesz. Nyomda, formátumváltás, s egyelőre még nem tiszta minden előttem. Ez az év a nagy kísérletezésé volt, leginkább az vált világossá, hogy van bőséges anyag, információ, amit ilyen-olyan módon lappá lehet gyúrni. S az is, hogy feladatkiosztó bőven akad, de dolgozó kevesebb. Legalábbis az én igényeim szerint.
Remélem a verseskötet is elhagyja lassan a nyomdát, jó lenne már kézbefogni. Pesten van, kötészetben.
A jövő hét fordító hét lesz. Ez az év a gyors változások éve volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rózsák
  2011-11-23 06:39:21, szerda
 
  Rózsák

A rózsák elhullajtották szirmaikat
Illatuk elszállt ami maradt
A romlást juttatják eszedbe
A mindenben ott munkáló
Múlandóságot

De az igazi kert belül virágzik
Rózsái belül illatoznak
S az utolsó lélegzetvételig
A szépségről s az élet
Nagyszerűségéről tesznek
tanúbizonyságot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Estére
  2011-11-20 19:55:44, vasárnap
 
  Estére


Mint a méz, érintése. Akár a bársony.
Langyos, cukrozott tej íze.
Álmosságé a szájban. Ölelés.
vadkörte emlékezete.

Napfényé. Amely összepántol.
Eggyé forraszt. Egy vágy leszünk.
Arany csorog a délutánra.
Kőre, levélre, fűre, fára.

Estére elveszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.