Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Igen és nem
  2021-11-29 08:12:10, hétfő
 
  harmincnyolc éves lenne ma Emesénk.

Nem jó néhány nap van mögöttünk: péntek Győr, kórház, a parkolóban három órát vártam Marcira. A feleségét vittük be. Aztán a sötét hétvége, kelletlenül, de tettem a dolgomat. A depresszióra hajlamot a szürke időjárás csak fokozta. Ilyenkor olvasni kellene, de Bethlen István monográfiával vagyok félbe, s ez nem üdítő olvasmány.
Ma négy órám lesz, s készülök Pestre is, ez még egy kicsit függőben van, délután eldől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jön a tél
  2021-11-26 07:09:20, péntek
 
  A nátha már megjött. Nem kívántam. Pedig még nincsen készen a kert, de tavaszra is kell hagyni valamit. Egy kis ásás, meg a diólevél egy része maradt. Talán lesz alkalom elrendezni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szalon
  2021-11-23 07:45:04, kedd
 
  Az idén sikerült Győrnek megszervezni a könyvszalont. Értem, hogy Pestet is ide kell hozni, hiszen még csak Bp. a főváros. De azért a helyi, netán megyei dolgok is kaphattak volna némi nyilvánosságot. Azért a kétes érték is bekerült. Nehéz dolog persze ez, s kritizálni könnyű. A pesti könyvhét szörnyű szeméthalmazához képest ez üdítőbb volt. Ott az ezotéria és a selejt alól nehéz volt némi értéket előbányászni.
Deák Ernő harcolta ki, hogy vastag, két évvel ezelőtt nálam megjelent tanulmánykötetét is bemutathattuk. Vasárnap 11 órakor. Párhuzamosan futó bemutatókkal. Nem véletlen, hogy nem volt közönség.
De Jánosi Zoli jelentkezett, s együtt ebédeltünk, s borozgattunk. Jó volt találkozni vele. S összefutottunk az utcán Fűzfa Balázzsal, ő ismert fel, nagyon régen találkoztunk.
Aztán tegnap vissza a valóságba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olyan semilyen hét
  2021-11-20 06:32:01, szombat
 
  Szürke, unalmas hét van mögöttem. Tanítottam, próbálom betörni a gyerekeket, feleltettem is. Van némi eredménye a néha haverkodós szigornak. Persze Zrínyi volt terítéken, azért ez nem áll annyira közel hozzájuk, de megértették, hogy a magyaroknak önerejükre támaszkodva van esélyük csak a győzelemre. Abban a korban persze a török ellen, de nagy az áthallás.
A szél-járás is készen, az utolsó javítgatás, s remélem, hétfőn mehet a nyomdába.
A kert is alakul, de nem kapkodok, a jó téliesítés fontos. Ma a diófát kezelem le mésszel, hátha.
Tegnap volt itt Csaba segíteni, egy erős, jó kötésű gyerek, akit persze próbálok formálgatni is. Kiásta a kánahagymákat, fát vágtunk.
Sajnos a főzéssel nem tudom visszafogni magamat, nem lehet két emberre főzni. Jó hogy besegít a kutya is. (Nem a főzésbe.)
Ma Marci fiamék jönnek. Ők megint más világ. Aranyos fiú, sokat dolgozik, de önfejú. Akár az apja- mondja a feleségem. Pedig inkább rá hasonlít. Ránk-pontosítom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
korrektúra
  2021-11-18 06:49:22, csütörtök
 
  Három versem jön a decemberi Hitelben. A héten jött meg a korrektúra. Örülök neki,hisz ezt a lapot Csoóri alapította, s Nagy Gáspár is dolgozott benne, több versemet is hozta.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A végső kihallgatás
  2021-11-15 17:04:00, hétfő
 
  Gyakran mondtam már, nem lesz több verseskötet. Most azt írom, szeretnék még egyet, a munkacím legyen A végső kihallgatás.
Erre az is ösztönöz, hogy tudom, érett, jó verseket is írok, s messze elkerülöm a szalmacséplést, a szómágiát, a szélhámoskodást, a ma mindent beborító blöfföt. Az irodalom szélhámosai persze nem is szeretnek ezért. Szekérderéknyi liheg ál folyóiratokban, növeszti a szeméthegyet.
A vers is tanulás, de nagyszerű dolog.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
december
  2021-11-14 19:33:08, vasárnap
 
  december

ez a december is elmúlik egyszer
de illata sokáig érződik még
hűlő csendjét majd visszasírod
mikor a nyárból lesz majd elég

a megváltásra már nem is gondolsz
a békét belül keresed
nem leled meg de lehet hogy
így a jó hogy nem leled

hisz a nyugtalanság éltetett mindig
az elveszthető remény
a félig kigondolt vers izgatott s hogy
mitől lesz költemény egy költemény

a megsemmisülés nem izgat
az is a terv része volt
amit Isten kigondolt valaha
hiába papolsz

most kicsomagolhatsz az óra
lassan az éjfélt üti
december havában a fényt
az idő majd újra szüli

vége az évnek a függöny
ismét összement
trombita recseg csak a csönd
vacog odabent
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tengerpartra kifekszik a tenger
  2021-11-11 19:37:22, csütörtök
 
  A tengerpartra kifekszik a tenger - Pilinszky 100

Van olyan, hogy egy verssor eltalál, s évtizedekig ragyog bennünk, és végigkísér életünkön át. Van olyan is, hogy csak érezni akarjuk és érteni nem. Van olyan, hogy valakit csak családi nevén nevezünk, s ez az egészet olvasztja magába. Nevet, történetet, történelmet, emberi és nem emberi világot.
Vagyis van olyan, hogy Bartók, Illyés, Pilinszky.
,,A tengerpartra kifekszik a tenger." Meg: ,,Alvó szegek a jéghideg homokban." És aztán forgolódunk ágyunkban, és érezzük a végtelen magányt.
Pilinszky János száz éves lenne. Az elérhetetlen jeges hegycsúcs, a botrány. A felszabadító, aki a verset a világ tengelyévé varázsolta, s aki rávilágított arra, hogy vannak belső tengerek, s hogy az ember történelme szenvedéstörténet, tettei botrányosak. S hogy Isten meghívottja szűk börtönébe zárva keresi a létezés értelmét.
A hetvenes években a világra csodálkozó ember felszabadító élménye volt Ő. S hirtelen megértettük, lehet a csöndet úgy versbe fogni, hogy az fájjon. Hogy a versbeszédből minden kihulljon, mint a rostán kipergő fölösleg. S megértettük, hogy a vers titok is, és megfejthetetlen, hámozhatjuk mint a narancsot, értjük, látjuk, aztán nem értjük és nem látjuk, de lehunyt szemhéjunk mögött lüktet.
A vele való találkozás drámai, villámcsapásként éri a versolvasó embert. Összekoccanó rímei, egymáshoz - egymásból alig következő sorai kínzó szomjúságot okoznak. És belehalunk ebbe a szomjúságba.
Sok mindenre alkalmas és alkalmatlan az évforduló. Ritkán arra, hogy az ember egyben újra végigolvassa az egészet. Pedig ezt tettem én, és rám omlott a felismerés: Pilinszky János életműve a legnagyobbak közül való, a mindig elővehető, a mindig olvasható, mert minket fejez ki.
A koncentrációs táborok botránya, léte indította el benne a fölismerést, hogy a megváltatlan ember vágya megváltásra az emberiség legnagyobb óhaja.
Számomra napi olvasmány a tékozló fiú huszadik századi olvasata: az Apokrif. S mindig remélem a megtalálást, a hozzá vezető út végén a föloldozást, hogy a csorgó könnyek vájta ráncok, az üres árkok elhozzák a katarzist.
De még a megtisztulás, a megbékélés nem következett be.
Böröndi Lajos

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Temetők
  2021-11-11 06:57:00, csütörtök
 
  Kedden Győrben felvettük a bécsi adventi meghívókat Csabával, majd Répceszemerére mentünk. Mennyire más Rábaköz, olyan gyermekkori. Gyenge minőségű földek, cserjék. Sehol egy autó, sehol egy ember a faluban. Amúgy szép kis település, csak belefagyott az időbe. Apai nagyszüleim sírján gyújtottunk gyertyát, majd Csapodra mentünk. Ugyancsak csönd, és csönd. Itt anyai nagyszüleim sírját néztük meg. Majd Sopron, szüleim sírja. Ebéd a Puskásban.
Csöndes, szép nap volt. Jól elbeszélgettünk útközben, jó, hogy nem voltam egyedül, 16 éves tanítványom jó útitárs volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Terv - áthúzva
  2021-11-06 06:53:36, szombat
 
  Úgy terveztük, hogy vasárnap Répceszemere, Csapod, Sopron. Temetők - a múlt héten Újvidék miatt nem tudtunk menni. Most fiam náthásodott be úgy, hogy nem jöhetne, s kettőre megjön a lányom Németországból.Ma itt volt fogadott fiam - tanítvány - egy kicsit a kertet bűvöltük, s eljön velem erre a körre kedden. Az idén így alakult.
Tegnap hívott Nagypista is, jót beszélgettünk. A személyes találkozás hiányzik, egy jó hónapja nem láttam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 4813
  • e Hónap: 14776
  • e Év: 59749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.