Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Újra itthon - új az év?
  2023-12-31 06:00:14, vasárnap
 
  Pénteken kerekedtünk útra, csütörtökön még Bécsből itt volt Wurst Erzsi. Egészen jó volt az út Drezdáig, Brünn fölött volt köd csupán. Prága sima haladás volt, igaz, nagyon jól ismerem az utat. A főpályaudvar, a Nemzheti Múzeum és a Venel tér mellett mentünk el, s utána már a hegyek jöttek, a szép Szudéta vidék. Terezin mellett elhaladva gondoltunk Márta nénire.
Aztán a szokásos, kimentünk a temetőbe, bevásároltunk, s én Sandrával elmentem a Dm-be Teebaum öl samponrét. Ez a legjobb a viszkető fejbőrre. Aztán persze leültünk a Fetscherplatzra, a szokásos padunkon beszélgettünk kicsit.
Aztán tegnap reggel vissza. A szlovák határig Sandra vezetett, az Érchegységben zuhogott az eső, aztán ragyogó napsütés Prága alatt. Itthon Bundi birtokba vett bennünket.
Most két nap idehaza leszünk, kedd Győr. Nekem szerdán tanítás, majd irány Ingolstadt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cseh matrica
  2023-12-27 19:17:01, szerda
 
  Ez sem lett olcsóbb. 9000 Ft 10 napra. Tavaly olcsóbb volt, ez több 20 Eurónál. De megvettem, kinyomtattam, a kocsiba teszem. Prágán még kétszer átmegyünk kocsival az idén.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jövendölés Magyarországról
  2023-12-26 19:19:46, kedd
 
  Valószínű csak legenda, vagy szóbeszéd a Pió atyának tulajdonított szöveg, a Jövendölés Magyarországról. Valami alapja lehet, még ha az általa írt jegyzetek között nincs is nyoma. Hallomás talán, egy beszélgetés későbbi lenyomata. De jó benne hinni:
,,Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pió atya
  2023-12-26 15:39:11, kedd
 
  A karácsonyt jórészt kettesben éltük át. 22-én eljött Csabus ebédre, feldiszítettük a fát, és megajándékoztuk, ő is kedveskedett nekünk. Szép és bensőséges volt. 24-én kettesben voltunk Zsókával, majd 25-én Marciék jöttek ebédelni. 22-én sült tarja volt, borsmártással, 24-én bébipulykát sütöttem, s Marci rántott karajt kért még. Ma is pulykát ettünk, de tejszínes gombamártással, s gombás rízs volt a köret. Süteményhegyek.
Dolgozgattam is egy kicsit, és tévézni is próbáltam, de annyi hitványság dőlt rám, hogy lemondtam róla. Aztán 25-én este véletlenül az M5-ön ragadtam, s Pió atya címmel ment egy kétrészes, nagyon szép film.
Persze utána néztem Pió atya történetének, s ismét tanultam valamit. Ezért az egy filmért érdemes volt bekapcsolni a televíziót. Amúgy iszonyú tudtatlanság és igénytelenség dőlt a legtöbb adóból, s gyógyszerreklámok géppisztolysorozata. Lehetett volna a kiírni: Úgyis megdöglessz, zabálj drága gyógyszereket! Van ország, ahol tilos gyógyszereket, és annak látszó pirulákat reklámozni. Magyarország nem az az ország.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olyan furcsa
  2023-12-24 10:43:06, vasárnap
 
  Hogy hirtelen lett idő. Nem futunk sehova. Igaz, tegnap hóviharban jöttünk meg Győrből, aztán alig találtam ki a tyúkokhoz. Majd elkezdett olvadni. Ma már minden csak latyak.Ma amúgy vége az egymás taposásának a boltokban. több kl sem nyitott. Szeretet van. ezt ordítja mindenki és minden médium.
Megfőztünk korán, megyünk Marciért Győrbe a Metroba. Délig dolgoznak.
Szenteste jön. Korán lefekszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éhen nem halunk
  2023-12-23 18:37:58, szombat
 
  Már fől a húsleves, vettem egy bébipulykát, azt sütöm mg holnap, párolt savanyúkáposzta és krumpligombóc lesz hozzá.
Lassan az idei munkákat befejezte, a pénzügyeket elsimítottam, várom a jövő hét második felét, amikor Drezdába megyünk Szandráért.
Tudom, adós vagyok két jegyzettel. Egy közlekedéssel kapcsolatossal, valamint az ellopott újság megszűnésével . Hogy ne menjen feledésbe ez a gusztustalan történt, bizonyítékul a közélet leépülésére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És felemelt az Isten
  2023-12-19 08:50:09, kedd
 
  Kedves Böröndi Lajos! Nagyon megérintett apámról szóló búcsúztatója, szinte megjelent előttem apa, ahogy élt a versei között, azzal a hittel, hogy a vers a legfontosabb az alap és minden ami bennünket körülvesz a verstől és a versben lesz csak érthető. Az Ön barátsága nagyon sokat jelentett!!! Köszönöm!!! Üdvözlettel: Mónika

(Kerék Imre lánya írta.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elfárad a lélek is
  2023-12-19 07:15:24, kedd
 
  Ámbár a karácsony tája általában a lemerülés ideje nálam, s ennek oka az elvégzett sok feladat, de lassan az öregséget is érzem. Nem a testét, arra még csak finom jelek vannak, hanem a lélekét. Nem ég az a lelkes tűz, amit egy elvégzett munka okán érezni szoktam.
Persze sok a vállalás. Meg azért jól esik, ha látom az eredményt, például a Somogyban Kerék Imrére való megemlékezést olvasva. Meg a Berzsenyi-egyetem tegnap kapott könyvében a megjelent visszaemlékezésemet. S tudva, hogy jön még vers a Muratájban, s hogy a Soproni Füzetek. De valahogyan mégis a lélek elfáradásának jeleit érzem magamon. Bosszant persze az is, hogy én minden vállalásomat teljesítem, s velem szemben ez nem így van.
Vasárnap a Fehér Ló 25 éves megemlékezésén mondtam egy rövid beszédet, Szép ünnepség volt, de bennem semmi lelkesedés. Sörös Kati miatt vállaltam a részvételt, igazából nem szeretek asszisztálni a folyamatosság mellett. Mintha lenne olyan. Elhangzott egy versem is, szépen mondta a kislány. Jó vers Az Isten az utcasarkon című.
Persze ezek a nyafogások sem érnek semmit. Ma délelőtt kiszaladunk Ausztriába vásárolni, s utána Márta néni könyvéért a nyomdába. Ez a könyv is kiégetett belőlem sok energiát, de van hozadéka is: az a felismerés, hogy minden szörnyűség megtörténhet velünk újra. Fáj egy kicsit, hogy végül Márta néni nem veheti kézbe a könyvet, hacsak odafent nem. S hogy micsoda rendezés, a megjelenés előtt néhány nappal halt meg.
Este a kezembe veszem a kötetet, s elolvasom egyhuzamban. Aztán átnézem a nálam lévő eredeti dokumentumokat (Svájci menlevél, thersienstadti étkezési jegyek, levelek az első nagy világégésből, a pesti gettóból néhány irat), hogy teljes legyen a fölismerés: az emberiság története szenvedéstörténet. (Pilinszky)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márta néni elment
  2023-12-16 15:18:12, szombat
 
  Kedden jön ki a nyomdából S. Halász Márta dokumentumkötete, a theresienstadti munkatáborban töltött időről, édesapja életéről, aki a budapesti gettóban szabadult föl, s a szolnoki építészcégről.
Márta néni néhány hete hívott, hogy jó lenne, ha karácsonyra ... Mert a kivizsgáláson találtak néhány dolgot.
Nekiláttam, megcsináltam, nyomdába került a könyv. S ma jött a hír, hogy Márta néni tegnap meghalt.
Milyen igazságtalan az élet!
Megrendített.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most nincs idő jegyzetelésre
  2023-12-14 06:24:41, csütörtök
 
  Talán a két ünnep között.
Közben megjelent a Soproni Füzetek, benne két versem.. Aztán a szombathelyi főiskola Szabó Gézára emlékező kötete, benne írásommal. Jött Somogy is, Kerék Imrét siratom benne. Kész a mecséri újság, és szépen alakul a Szél-járás is. A jövő hét még bizonytalan. Lehet, hogy Románia és Németország is "útba esik"? Márta néni könyvét is nyomják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2023.11 2023. December 2024.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 732
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 15436
  • e Év: 60409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.