Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Önizsgálat
  2009-12-31 09:58:06, csütörtök
 
  Az elmúlt két hét a lassabb életé, persze az a hajsza, ami azelőtt volt nem élet, csak látszata annak.
Többet beszélgettünk, jókívánások sora, s ilyenkor mindig kiderül: kinek számít az ember. Tegnap Nagy Józsival telefonoztunk Sormorjára, januárban összejövünk. Rendes barát, nem felejt el egyetlen ünnep előtt sem fölhívni.
Kicsit az elmúlt éven is töprengtem, ami nekem fontos volt, azokban a dolgokban sikeresnek mondhatnám magamat. Sok helyütt vers, találkozások, találkozók, lapok, könyvek. Utazások. Össze sem tudom hirtelen számlálni megjelenéseim számát. De nem is kell. Szeretek tanítani, a gyerekeket is szeretem.
A legfontosabb barátság túlélte az elmúlt éveket. Én is túléltem őket. A cigánykodásokat már közben felismerem. Bár még mindig tud fájni, ha átvágnak, hazudnak.
Dénes Gyuri bácsi mondta nekem egyszer Pozsonyban egy interjúban: A szemetet mossa az ár. Kívül ez van. A szűkebb régióban, s az országban is.
Békés új esztendőt kívánok azoknak, akik eljutottak idáig!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vágta Galántán át Komáromba
  2009-12-30 06:06:15, szerda
 
  Tegnap vettem egy komolyabb fényképezőgépet, Jenő szerint ezért késtünk el Galántáról, ahol a magyar kultúra napi dolgaikról beszélgettek Huszár Lacival és Mézes Rudival. Aztán ebédeltünk, ez is elhúzódott, így sikerült Révkomáromból is elkésnünk. Háromra azért odaértünk kettő helyett a Madách kávézóba. Kopócs Tibor és szűk társasága várt bennünket, s győriek, itt a kiadványok, lapok együttműködési szándékáról beszélgettünk egy keveset. Ez a szándék bennünk induláskor megvolt.
Magyarkomáromon át jöttünk haza. Jól elment a nap, ilyen is kell.
Január 15-én Zentára megyünk, azért kicsit fölkészülök a környékből, s arra még nem jártam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Atelier
  2009-12-29 06:39:04, kedd
 
  Tegnap még elmentünk Győrbe, Sandra nem nagyon akart, de ki kell mozdulni. Egész nap nyűgös voltam, gondolkodtam. (Nem fájt, válaszolom a kérdésre.) Hasznos dolgot nem végeztem, bár az is jó, ha leállítja kicsit magát az ember.
Ma Görföl Jenő jön értem, s elmegyünk Kopócsékhoz egy kis beszélgetésre. Az Atelier egy felvidéki művészeti folyóirat, a 12. évfolyamát jegyzi az idén. Régiós szemlélet jellemzi, s sok a közö vonás a szél-járással. A decemberi számban Lacza Tihamér Görfölt mutatja be, s én is írtam egy-egy flekket Varga Gyuriról és Lebo Feriről. Természetes hát a barátkozásra való törekvés.
Azt hiszem Révkomáromba megyünk.
Előtte Tamást megköszöntöm, hisz ma Tamás nap van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mérgezett egerek
  2009-12-28 11:54:01, hétfő
 
  Reggel sorba kellett állni a postán, leveleket adtam fel, újságokat, s három telefonszámla csekkjét. Mit csinálna az ember, várakozik. Aztán új ablak nyílt, s persze a szemfülse hátsók előre mentek. Egy középkorú emberke hangosan morgott, hogy milyen szemét lett a világ. Aztán sikerült fölhúznia magát (ha már senki sem reagált rá), s jól le is tolta az elől állót. Nem vettek tudomást róla.
Majd csak sikerül belekötnie valakibe, hiszen biztosan ez volt a cél.
Olyanok lettek az emberek, mint a mérgezett egerek. Vágynak a szeretetre, sőt követelik azt. Aztán maguknak maradnak.
Beteg világ.
Találkoztam Simon Zsuzsával is, dicsérte a Mosonvármegye internetes kiadását. Mit mondjak, jól esett!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra itthon
  2009-12-27 19:40:07, vasárnap
 
  Már tegnap ebéd után elindultunk, s kicsit megváltozott az életünk azáltal, hogy itt van az unokánk. Teljesen lefoglal bennünket. Rosszabbul beszél magyarul, mint korábban, de alig van magyar környezetben, s most ez a két hét erre is jó. Vannak szavak, amelyeknek nincsen magyar megfelelője benne. Folyamatosan javítjuk, s állandóan beszélünk. Most alig szólal meg németül, egyre folyékonyabban tér vissza a magyar. Reggel ráripakodtam, s mondott valamit németül. Mondtam neki, hogy ezt nem értem. S a válasz: az a jó!
Van feladat. Imádjuk. Ma elmagyaráztuk, hogy a magyarok leves után is esznek valamit. S hogy köszönni hogyan kell. Azt tudta, hogy Bajorországban "güszgott" van, de a Csókolomot is meg kell tanulni.
Eddig pici volt, most 6 évesen két világ határán áll.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viszlát Magyarország!
  2009-12-25 06:35:06, péntek
 
  Úgy terveztük, hogy nyolckor indulunk (most fél hét), de még elmegyek fürödni, bedobálok néhány holmit egy táskába, egy szendvics, és nekivágunk az útnak. Jó, hogy kamionstop van. Igaz, a németek az ünnepet mászkálásra is használják. Az útvonal unalomig ismert: Bécs, Linz, Regensburg, Ingolstadt.
Csöpörög az eső, utálok esőben vezetni. De sebaj.
Marci fiunk el tudnak jönni, 28-án dolgozik először, de pihenni akar, meg unja az utazást.
Vasárnap jövünk vissza unokástól. Itthon úgyis csak a gép előtt ülnék.
Ja, és még egy könyvet is keresek, amivel elütöm az időt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
lassan
  2009-12-24 20:30:21, csütörtök
 
  az a jó a karácsonyban, hogy megállít egy-két napra. azt mondja, hogy ne rohanj. s te kicsit furcsán nézel hátra, eltöprengsz kissé, aztán ismét nekilódulsz.
meg az a jó a karácsonyban, hogy jókívánságok érnek el. meg te is kívánsz mindenkinek, pedig nem is gondolod komolyan.
aztán még az is jó a karácsonyban, hogy van kocsonya, meg karácsonyfa.
meg az még, hogy véget ér ez is. ha nem érne véget, akkor nem lenne semmi jó a karácsonyban, mert mindig karácsony lenne. A karácsony előtt jó meg az alatt, meg karácsony után.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éva nap van
  2009-12-24 04:50:08, csütörtök
 
  Édesanyám neve is Éva, s nővéremé is. Édesanyám három éve, apám háromnegyed éve nincsen. Sokszor eszembe jutnak, s József Attila szavaival még ma is "ők mozdulnak bennem".
Tegnap elkapott a nátha, s a rosszkedvvel párosítva. Kúrálgattam magamat, mostanra jobb lett. Aztán még elrendezni való dolgok voltak, fát is vágtam, kiporcióztam a kocsonyát. Kicsit szomszédoltunk is, kocsonyával a kézben, s jött Balázs, hozta Mikó Judit mézesét a fára, rajta a családtagok neveivel.
Ma még a savlekötőt váltom ki, tankolok, s ki kell takarítani, s átnézni a kocsit. Plédet is be kell tenni, elfér. S holnap nyolc óra körül elindulunk. Már várnak bennünket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Melengeti a szívet
  2009-12-23 19:03:48, szerda
 
  Ma megnyitottam a Győri Szalon honlapját (www.gyoriszalon.hu), s a szél-járásról és a verseskötetemről olvastam szép ismertetőt. Joó Józsi írta őket, akinek a véleménye, szava mindig számított.
Finom, kiegyensúlyozott írások.
S elolvastam a Kisalföld mai számában is a szél-járás ismertetőt, smár csak szánakoztam: látszott, mennyire igyekeznek, hogy a nevem ne szerepeljen.
Nyomorúságos dolgok ezek, s szánalmasak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Véget ért a várakozás
  2009-12-23 06:26:55, szerda
 
  Aztán hirtelen csönd lett, holnapig már szinte alig van tennivaló. Ha az olvasást, főzést nem tekintem annak.
Tegmap nagyon nehéz nap volt, a falvakat jártam a Mosonvármegyével, itt volt Bécsből Erzsi, s egy kocsonyát tettem föl. (A legnagyobb, kb20 literes lábasba.)
Kinyitom az elektromos levelesládát, s dől belőle a sok kör e-mail. Nem tudom, de ez olyan személytelennek tűnik. Azért kapom csak, mert a címemet megjegyezte a gép. Jobb az igazi posta.
Ma délelőtt kimegyek Burda Zsuzsához, s valóban befejeztem ezt az évet.
S le is zártam már.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 1939
  • e Év: 33604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.