Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Újra itthon
  2010-06-30 07:06:16, szerda
 
  Hirtelen más lett minden. Még a Mosonvármegyét kellett befejeznem - dőltek az írások, nehéz meló a szelektálás - aztán nekem is a kert, az apróbb dolgok, amelyek nélkül a fontosak sem lennének. Három számítógépet kell kitakarítani, meg rendet rakni körülöttem. A versekkel is bajlódni kellene, s a kisházat is kitakarítani. Mindent sorjában. Ma leszedem a meggyet, igaz sok nem termett, de jó lesz a potyogtatós süteménybe. Még van a pincében tavalyról is néhány üvegnyi, így eltenni nem kell.
Aztán jön az újabb elmenetel, szombaton Ostry Grunba megyek. Görföl morgott, hogy haza kell jönnöm kedden este, de én tudom, hogy mi a dolgom. Annak örülök, hogy Szklabonyát, Mikszáth szülőfaluját is megnézzük, de utána haza. És persze visszamegyek a gyerekekért, akiket viszek magammal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ tetején
  2010-06-27 19:26:23, vasárnap
 
  Aztán fent krumplilevessel vártak bennünket a háziak, eszegettünk, iszogattunk. Ernővel el akartunk nézni a kereszthez, de gyakorlatilag nem találtunk volna vissza a tejszerű felhőben. A szállás nagyon jó volt, a csapből oylan hideg víz folyt, hogy a majdnem a fogamhoz fagyott.
Persze váltottuk a világot, aztán nagyon jól aludtam.
Szombat reggel már nem volt kegyelem, gyalog kellett lejönni, bizony éreztem a lábamon. Igaz, olyan bakancsban voltam, hogy végig törte. Ez járt nekem. Másfél óra alatt gyalogoltunk le a fogaskerekűhöz, lejjebb már szebb volt az idő, sütött a nap. A délivel jöttünk le Puhbergbe, ahonnét néhány faluval odébb mentünk, a hegy másik oldalára is fel kellett pillantani. Felpillantottunk.
Egy jó kis ebéd egy étteremben, pisztrángot ettem. Utána búcsúzás és haza.
Még most is szédülök a magasságtól, s fáradt vagyok.
Ernő hivatalosan átadta a stafétabotot, ezután ő nem szervez túrát, állítólag ez az én dolgom lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kevés hó volt
  2010-06-27 07:08:15, vasárnap
 
  26-án reggel 3/4 hatkor ébredtem. Kinyitottam az ablakot, s egy kis felhőszél bejött rajta. Tejfehér volt minden, mint előző este. Felső-Ausztria legmagasabban fekvő menedékháza 2049 méteren a Fischerhütte, itt éjszakáztunk. Megvalósult Dr. Deák álma, barátaival eltöltött egy éjszakát a hegyen. Előző este majdnem éjfélig voltunk fenn, Ernő még leszaladt egy üveg pezsgőért, amit hűteni az ajtó elé tettünk. Csodálkozva jött fel, hogy nincsen bezárva a ház. Aztán minek? Ki szalad fel ide éjjel, hogy lefusson néhány holmival?
Délben indultunk hazulról, nyűgös voltam, magára hagytuk a festőt. Uzsák Zolit felszedtük, s háromra Puchbergbe értünk. Itt átöltöztünk, s a fél négyes fogaskereküvel mentünk fel. Rajtunk kívül egyetlen utas sem volt, de ez nem véletlen, a normális emberek lefelé jöttek. Odafelé szép volt az út sütött a nap, szélcsend volt. (Fotókat töltöttem fel a www.mosonvarmegye.eoldal.hu lapra.) Fent már nem volt olyan szép az idő, a lányokat várta egy teherautó, csomagjainkat felvitték. Szakály Sanyi, Deák, Ancsa, Uzsi és én elindultunk felfelé. A Damböckhausig mentünk, Ernő visszament közben az állomásra, mert azt hitte, hogy egy csomagot otthagyott. Közben eleredt az eső, én javasoltam egy kis pihenőt a menedékházban, ahol finom rumos teát lehetett kapni. Ezt iszogatva Ernő kitalálta, hogy fölszól a felső házba, hogy értünk is jöjjön a teherautó. Fölmásztunk a platóra, s zuhogó esőben jeges vascsőbe kapaszkodva mentünk fölfelé. Kirázott bennünket az autó, de e röhögéstől is majdnem leestünk. Én biztos nem mertem volna vezetni. Aztán már emlékezetből mehetett a kocsi, mert beleértünk a felhőbe. Kevés hó volt elszórtan egy-egy horhosban, de minden zöld volt a sok esőtől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éjszaka a Hóhegyen
  2010-06-24 21:48:42, csütörtök
 
  Ma festés idehaza, pakolás, két helyiség készen van. Nem én csinálom, hanem festő. Egész nap intéztem a dolgaimat, este kb 50 gyerekkel beszélgettem irodalomról. Ők a Felvidékről, Délvidékről és Őrvidékről voltak, focista palánták. Az egykori fradis focista, Köő Lajos (lehet, hogy nem így írja a nevét) szervezte ide őket. Édesek voltak. Gyerekek, kíváncsiak, aranyosak. Nekem kellett feltalálni magamat, de sikerült a nyelvükön beszélni.
Holnap a festés folytatódik, mi a feleségemmel ebéd után elindulunk Ausztriába, a Schneebergre. A felső házban alszunk majd, hóban, szélben. Viszek eszkimó hálózsákot, kaját, italt. Szombaton lejövünk, megnézünk egy vizesést, ebédelünk, aztán haza. Biztosan jó lesz, de most még nem érzem.
Deák Ernő barátom találmánya a dolog, végig ellenkeztem, aztán rájöttem, a barátaim jót akarnak. El kell fogadni.
Fényképezőgép, távcső velem lesz. Meg ti, akik olvastok egy ilyen vénembert.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Kitört
  2010-06-23 21:27:27, szerda
 
  Tegnap este 10 óra körül értem haza, reggeltől este hatig érettségiztettem, után a értekezlet, összeolvasás, bankett. Nagyon elfáradtam. Egy lány kivételével mindenkinek sikerült. Őt nem lehetett átengedni.
Reggel már elkezdtem a rendrakást, aztán elintézni valókat intéztem. Összefutottam Pistával a hivatalban, egy kávé mellett elbeszélgettünk. Még a kertre is volt néhány óra. Istenke lenézett, s látta, hogy most a napot ránk kell ragyogtatnia.
Este szállás után kajtattam az interneten. Két lengyel éjszakát szeretnék lefoglalni július vége felé.
Elindítottam a foglalást Zakopáné mellett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Télnek is pocsék
  2010-06-22 05:59:21, kedd
 
  Az időjárás mindig "hálás" téma, de most nem lehet nem szólni róla, hisz mindenre rányomja a bélyegét. Rothad minden a rengeteg vízben. Errefelé még a szél is tombol. Igaz, a 365 napból 300 napon át. Gyűlölöm a viharos szelet.
Ma véget ér az érettségiztetés, s elkezdem összarkni magamat. Pincétől a padlásig papírhalmazok és könyvkupacok, kéziratok, levelek stb.
Néha a kezembe akad egy-egy Hárs Ernő levél, egy Nagy Gáspár válasz. S valahol vannak levelek Faludytől, s rengeteg Fodor Andrástól. Ezeket is meg kellene menteni.
Terv van elég, de ezekhez két Böröndire lenne szükség.
Egy is sok belőlem - mondja néha a feleségem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra gálya
  2010-06-21 06:13:27, hétfő
 
  Összeraktam ismét a tételeket, ma egy főként lányokból álló osztály érettségizik. Kemény lesz.
Hideg van, nem pihentem ki magamat rendesen, eléggé kimerített az elmúlt hét. Tegnap vendégek voltak, főzicskéztünk, de sajnos a teraszról be kellett jönnünk. A kert kezd elvadulni, folyamatosan gazolni kellene. Remélem jön a jobb idő, hiszt pénteken Schneeberg, előre tartok hidegtől. Nem mintha a hó zavarna, igazán a szelet nem szeretem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A közepébe vágva
  2010-06-18 18:38:57, péntek
 
  Tegnap is este hatkor jöttem haza, mai is. Nagyon fárasztó, többet kell kérdezni, hogy megszülessen az eredmény. A fiúk aranyosak, jobban produkálnak, mint gondoltam. De olyan szeretettel bánunk velük, hogy azt is tudják néha, amit nem tudtak eddig. Holnap végetér a második osztályom érettségije, remélem korán. Aztán hétfőn még egy osztály, és vége. Ráadásul holnap leszek 56 éves. Észre sem vettem, hogy elszállt az idő.  
 
1 komment , kategória:  Általános  
Új színhely, régi muzsika
  2010-06-17 06:06:12, csütörtök
 
  Tegnap a piaristáknál véget ért az érettségi. Nagyon jól szerepeltek a gyerekek, két kettes, két hármas, a többi négyes és ötös. Egy-két kivétellel még meg is komolyodtak.
Este bankett az iskolában, ma pedig egy másik dimenzió: a Hunyadi iskola. Már fáradt vagyok, pedig még öt nap kemény szellemi munka.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ildikó néni oktat
  2010-06-14 17:42:21, hétfő
 
  Mármint a Lendvai. Azt mondta tegnap, hogy az MKP kiesésének a szlovák kuplerájból a Fidesz az oka. (Biztos az éjjeli viharnak is.) Ennek a logikának csak az lehet a gyökere, hogy azt hiszi, Szlovenskoban szlovák nemzetiségű emberek szavaznak vagy nem szavaznak magyar pártokra. Tök hülyeség. A kettős állampolgárság nincs kapcsolatban ezzel, ha igen, éppen a magyar nemzetiségű szavazókat aktivizálta volna. Az ok kettős: sokan mentek el szavazni, és elkopott az MKP. Meg Bugár persze, aki pozsonyi plakátjaival nem vívta ki szimpátiámat, bár ismerem őt is személyesen.
Ildikó néni szeret erkölcsről oktatni. Biztos az MSZMP KB kulturális osztályát vezetve tanulta meg ezt a stílust. Főzenzorként abban a diktatúrában, ahol nem őt üldözték, henm ő üldözött. Fúj, micsoda dolog emlékezni ilyesmire. Volt szerencsém egyik munkatársát ismerni, aki éppen azt a néhány folyóiratot cenzúrázta, amiben írtam.
Hazamehetne kötögetni, hátha pártja nélküle is megújulna, mert nagy szükség van egy szociáldemokrata típúsú pártra. És adjon hálát az Istennek, hogy ez ilyesfajta rendszerváltás volt 1989-ben.
Ezt nem a Fidesz védelmében írtam, csak úgy magam rosszkedvében.
Egyébként köszönöm a kommentet felvidéki hölgy olvasómnak!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.