Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Megfestett idő
  2018-03-27 07:13:05, kedd
 
  Az alábbi írásom jelenik meg a szél-járás következő számában.


A megfestett idő
Portrévázlat Varga György festőművészről

Közel négy évtized megszenvedett barátság köt össze bennünket. Mindketten konokul tesszük a dolgunkat, s ha közben egy-egy évre elsodor egymástól bennünket az élet, akkor is tudunk egymásról, s a távolodások és közeledések ellenére próbálunk megmaradni még gyomorforgató időkben is egymásnak.
Varga György a Szigetköz festőjének mondja magát - talán mert ez olyan jól hangzik, s mert ha senki nem dugja az embert bele egy skatulyába, akkor belemászik maga egy választottba. Az azonban igaz, hogy az utóbbi időkben többet van szigetközi (sérfenyőszigeti) kis házukban, mint a mosonmagyaróvári panellakásban. Persze így közelebb van a természethez, sőt benne él.
A Szigetköz sem egyetlen arcú táj, ha főútján autózunk Győr fel, nem sokban különbözik a Kisalföldtől, de ha a vízhez közelebb merészkedünk, már másik arcot mutat. S a holt ágak csönde és szépsége megfoghatatlan, talán csak a festő ecsetjéről csöppen a vászonra olyan gyönyörűség, mint amit Gyuri akvarelljein látunk. De más a víz partjáról, a lábukat vízben áztató fák mellől, mint a vízről nézve. Emlékszem, nekem a rábaközi legénykének mekkora, életet meghatározó élmény volt az, amikor fotós barátommal csónakba szálltunk Rajkánál, s egy délelőtt lecsorogtunk Mosonmagyaróvárig a Mosoni-Dunán. Az azóta választott lakóhelyemet, Feketeerdőt, többször is megpillantottam fél órán belül a vízről, s után a térképet böngészve csodálkoztam csak el, hogy micsoda kanyarokat vettünk a folyón.
Varga György Mosonmagyaróváron született bő hetven évvel ezelőtt, s az iskola után szerszámkészítőként dolgozott a fémszerelvénygyárban, majd a Timföld-és Műkorund gyárban Mosonmagyaróváron. Aztán a rendszerváltás után dekoratőr, majd raktárvezető egy vállalkozásnál, majd néhány év “főállású" festőművészkedés következett. Nyugdíjba a Hansági Múzeumból ment, ahol kilenc évig volt restaurátor.
Ennyi a civil foglalkozásokról.
Amúgy kézműves ember is ő, szebben mondva szobrász, akinek kisplasztikáiból is meg lehetne tölteni egy kiállítótermet, s bőrből készült képeiről nem is beszélve. S egy köztéri szobra is látható a mosonmagyaróvári városi könyvtár előtt (a lánykori nevén Engels, asszonynevén Erkel Ferenc utcában), amit Kibomlásnak nevezett el nem kis unszolásunkra, miután lemondott a késő kádári évek olyan szépen csengő Kibontakozás névről. (Kibontakozni ölelésből kell, mondtuk neki.)
Igazán akvarelljei ragadtak meg először. Nem csak azért, mert az akvarell a pillanat művészete, hanem mert a hideg vizek, az ember nélküli táj a Szigetköz igazi arcát mutatják fel. S mert ezekben az alkotásokban képes volt a pusztuló (pusztított) világ megragadására. Valami bensőséges viszony alakul ki e képen ábrázolt világ és a kép nézője között. Olyan kapocs, amely visszakapcsolja a Paradicsomba, amire nosztalgiával gondol, de amiből kiűzetve mindig ott van valami keserű íz a szájban.
Egyszerűen szépek ezek a képek. A korhadt fák, a barna melankóliája, a felragyogó vörös szépsége mind mind arról a csodáról beszél, amit át tudunk élni e képek előtt ácsorogva.
Majd egy kis váltás következett, amit lehet művészi fejlődésnek is nevezni: Egyre elvontabbak lettek a képek, én a modern felé tolt látásmódban ott véltem felfedezni Mosonmagyaróvár 1956-os tragédiájának művészi megélését, a karcolt kis keresztek, a sejtető templomfalak eltolták a látásmódot a misztikum felé, több lett a sejtetés, mint a megfestett valóság.
Betudható ez az öregedésnek is? Annak, hogy a világ legparányibb részeiben csak megértve az időt lehet elmerülni? Lehet. Mint ahogyan az is, hogy Varga György sem akar mindenáron ünnepelt sztár festő lenni, a szónak a mai, felszínes, műanyag ízű értelmében. Egyszerűen festőként akarja átélni a körülötte lévő világot, amely többször mutatta neki is a borús, mint a derűs arcát.
Szülővárosa pazarlóan bőkezű soha nem volt vele, elismerés inkább csak barátai részéről érte, ritkán adatik meg neki az önálló tárlat lehetősége, felkérés nem érte az elmúlt években. Ezért is érte meglepetésként, hogy 2018. március 13-án Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök szülőföldje, a Szigetköz iránti elkötelezettséget tükröző alkotói pályájáért, sokrétű kulturális szervező tevékenységéért.
Hogy megszülethessen ez az írás, Sérfenyőszigetig kellett menni Feketeerdőtől. Mindkét falu a Szigetközben van, de egy éve nem jártam Gyurinál. Előkerült a birspálinka, a KOMP, amit győri és felvidéki barátaival szervez, a vándortálat, s az is, hogy Varga György mindig közösségben szeretett élni. Neki a barátság több egyszerű találkozásoknál. Ezért is hiányoznak a néhány évtizede még élő kerti beszélgetések, amikor verseket olvastunk fel, s a társak alkotásait nézegettünk, s borozgattunk a nagy diófa alatt.
A diófát aztán kivágta. De még megvannak az asztalok, a kert, s lehet nyomni a csengőt, és be lehet kukucskálni a műterembe. S lehet váltani néhány emberi szót.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feltámadás
  2018-03-26 11:58:11, hétfő
 
  Ez oyan szép a tavaszban, a remény feltámadása. Amíg Berzsenyi a Közelítő télben arról kesereg, hogy csak a természeti megújulás a megélt, az emberi nem, valahogyan a langyosodó időben, Nagypéntek tájékán azt reméljük, az emberi is.
Jó lenne már befejezni a munkát, már ami a tanítást illeti. Jól ráhúztam ezt a tanévet, ideje már nyugdíjba menni, s mellette dolgozni kedvtelésből, jó kedvvel. 33 éve tanítottam egy év megszakítással. Jórészt óraadóként, de mindig 2-3 osztályban. A piaristáknál voltam kinevezve félállásba, s most két éve itt Darnózselin. Sok öröm volt benne. Nagyot változott a világ: a gyerekek is, a tanárok is. Nem mondanám, hogy jó vagy rossz irányba, de változott. S én nehezen változok vele.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aludni kellene
  2018-03-24 06:56:51, szombat
 
  Már egy ideje nem hallgatok híreket. Ami a rádiókból, tévékből folyik, az nem hír. Mocsok csupán. Gyűlöletkeltés. Uszítás. Ez nem az én világom.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem emlékszem
  2018-03-20 08:58:19, kedd
 
  Nem emlékszem egy hetes hóra, fagyra március végén. Igaz, én még csak 64 éves vagyok. Lehet, hogy az idén is Istenke tette el a befőttet? S elfagyott minden? Bár csodás öngyógyításra képes a természet. Tanulni kellene tőle.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
kész
  2018-03-19 05:47:39, hétfő
 
  Azzal,.hogy ma elküldöm nyomdába a Mosonmagyaróvár című könyvet, teljesítettem az elmúlt három év két nagy feladatát: Kiadtam a Mosoni zsidóság emlékezetét három kötetben, s ezt a hatalmas monográfiát: Most talán én tudok legtöbbet ennek a régiónak sorsáról, múltjáról.Persze ezeken kívül számtalan könyvet készítettem.
Azt hiszem, ez a két említett kiadvány nem született volna meg Nagy István képviselő, államtitkár nélkül. Nem csak azért, mert az anyagi fedezet 90 százalékát ő biztosította, hanem mert végig mellettem volt.
(Tegnap pakoltuk be autójába a beregszászi gimnáziumnak készült magyar-ukrán iskolai tematikus szótárt, ez csak hab a tortán ...)
Nem szoktam könnyen dicsérni, de kettőnk közös ügyei másoknak kamatoznak, a nyers érdek fölött állnak. Ebből még a legkisebb politikai tőkét sem próbált, próbáltunk kovácsolni, pedig lehetett volna. Tudjuk, hogy a haza nem házakból áll csak, ami lélekkel tölti meg az a kultúra, az ember.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Betiltva
  2018-03-17 19:18:47, szombat
 
  Nevetséges, szánalmas és hatalmas öngól Alföldi letiltása Zalaegerszegen. Régi bolsevik reflex. Nem mintha Alföldi minden dolgát szeretné, bár okos, művelt, nagyszerű színházi embernek tartom. Nem szeretem, hogy rajta gyakorlatoznak szerencsétlen flótások. Ha mártírt maszkíroznak belőle. Úgy tűnik, ez a szerep jól áll neki, és mintha élvezné is.
Én egyébként a Nemzetiben Madách rendezésén akadtam ki. Nem szeretem, ha egy mondatot is kihúznak az eredeti darabból. Bár olyan piszok tehetségesen rendezte meg Az ember tragédiáját, hogy csak azt a mondatot húzta ki belőle, amiért Madách az egészet megírta.
Mindenféle betiltást, letiltást, bolsevik módszernek tartok.
Erről jut eszembe, március elsején a Cselley-házban egy nagyon kellemes beszélgetés volt velem. Örültem a meghívásnak, sokan is voltunk Egyik ismerősöm elképedve mesélte, hogy ő tévedésből a könyvtárba ment először, ahol közölték vele, hogy ott nincs ilyesféle rendezvény, egyébként is engem ott letiltott az önkormányzat.
Ezt a kommentálást most kihagynám...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gödördíj
  2018-03-14 06:24:24, szerda
 
  Ma föladtam a súlyadókat, amit nyugodtan lehet gödördíjnak is nevezni. Ez az az adónem, ami után semmi szolgáltatás nincsen, sőt megrongálják közlekedési eszközömet. Munkaeszközömet.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összeállt
  2018-03-13 06:43:59, kedd
 
  A könyv nyomtatására a pénz. Tehát jövő héten nyomdába megy.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Célegyenesben
  2018-03-10 09:06:43, szombat
 
  Úgy tűnik, a Mosonmagyaróvár könyv kiadása célegyenesbe jutott, a nyomdára összeállt a pénz. Ma kaptam rá ISBN számot az Országos Széchényi Könyvtártól.A borító kész, kb ötven oldal korrektúrázása van hátra.
Szerdán kimentünk egyik kolléganőmmel a gyerekekhez Alsóbodokra, tartottunk rendhagyó órákat. Jó fárasztó nap volt, Aztán másnap eléjük Fazekas Zolival.
Közben a Hír14 is nyomdában van, még március 15-e előtt megjelenik. Most a szél-járáson bütykölök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alsóbodok
  2018-03-04 10:52:11, vasárnap
 
  Hét darnózseli oskolást viszünk ma ki Alsóbodokra (Fölvidék), olvasótáborba. Zsóka marad is, én Éberhardról jövök vissza. Két évtizede minden évben itteni gyerekeket viszünk oda, hogy ismerkedjenek egymással. Ez olyan önkéntes vállalás nekünk.
Szerdán megyek utánuk Krisztivel (ig. helyettes), s tartok egy.két órát. A Himnuszról, s nemzeti jelképeinkről gondoltam. Meg egy kis játékos verstant.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 189 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 262
  • e Hónap: 2005
  • e Év: 33670
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.