Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Pince
  2015-01-31 19:06:26, szombat
 
  Persze a könyvek. Lemegy az ember a pincébe, hogy befűtsön a kazánba, hét vége van, ne fogyjon a gáz. Azt levesz a polcról egy könyvet, meg még egyet. Belelapoz, csak úgy lazán. És egész este olvas. Nincs az olvasásnál nagyszerűbb dolog.
Engem nem leszoktatott róla az elektromos világ, hanem még inkább beleszerettetett.
Aki nem tud olvasni, és most nem analfabétizmusról beszélek, hanem arról, hogy szeret olvasni - az sivár életet él, még ha nem is tudja.
Pedig lenne mit dolgozni, de azt holnapra hagyom. Még a verseskötet szerkesztését is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Úton, és jött a hó
  2015-01-30 19:55:01, péntek
 
  Ma az Erészeti és Faipari Egyetem diplomaosztoján voltunk Sopronban. Szép volt. Elkezdett a hó ömleni, s mikor elindultunk Győrbe, már alig lehetett közlekedni. Pista (államtitikár úr vezetett). Kópházán ebédeltünk, s háromra értünk Győrbe. Itt tárgyalás, s haza. Végül szerencsésen megérkeztünk.
Két dologgal is adós vagyok. A kultúra napi díjátadásról való véleményemmel, s a kolbásztöltő fesztiválról. Holnap. Mindkettő kicsit nehéz ügy nekem, de már teljesen őszintén fogalmazhatok őszintén. Hogy az utókor, ami nem igazán érdekel, héhány doglot tudon. Ha nem is kiváncsi rá, akkor is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy szép este
  2015-01-29 06:31:22, csütörtök
 
  Kicsit korán indultunk, így fél hatkor már a Bankgasse előtt voltunk. Igaz, nem volt forgalom. Szűk körű rendezvény volt, az átadást követően vacsorával. A nagykövet úron kívül ott volt a konzul, s a Pázmáneum vezetője, s persze Mari (Jáhn), akit én nagyon szeretek. Pista is időben érkezett. A vacsora is jó volt, nem volt túl nehéz. Éppen időben, kilenc előtt pár perccel ért véget a rendezvény. A követség fotósa ígért képeket, szeretném az eseményt megörökíteni a szél-járásban. Villámgyorsan kiértem Bécsből, háromnegyed tízkor már idehaza voltunk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma este Bécs
  2015-01-28 08:57:08, szerda
 
  Wurst Erzsi magas kitüntetést kapott, s ezt ma este adják át Ausztria magyarországi nagykövetségén. Erzsi küldetett meghívót. Így én feleségemmel megyek, Pista Pestről külön, előtte még van egy tárgyalása.
Örülök Erzsinek. Azért nem megyünk együtt, hogy ne kelljen idehaza várni, a pesti kocsira. Én jól ismerem a követséget.
Tegnap itthon dolgoztam, raktam össze a verseskötetet, s kezeltem István naptárát. Ez a hét is megtelt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Menekültek-közöny
  2015-01-27 04:58:05, kedd
 
  Évek óta dőlnek az ezzel kapcsolatos hírek, s mintha be lennénk oltva érzékenység ellen. Európa bezárkózott, rozoga védvonala itt van nálunk Keleten. S a hírek szerint jönnek vízen, szárazföldön az emberek, hogy valahogyan megkapaszkodjanak Noé bárkájának szélén. S lapáttal verik le kapaszkodó kezüket a már a bárkán tartózkodók. S közben nem veszik észre a hatalmas rést a hajófenéken, ahol dől be a víz.
Nem látunk arcokat a hírek mögött.
Tergnap láttam kettőt. Hazafelé a müncheni gyorsról az előttem ülőket szedték le rendőrök menetközben. Két fiatalembert. Felszálláskor tudtam, hogy bizonyára illegálisan akarnak átszökni Ausztriába valamelyik menekülttáborból. Ez látszik. A kemény arc, a látszólag fesztelenség. De kopottság és elszántság. A bűfékocsis hölgytől két kávét kértek németül, s euróval fizettek. Aztán Komárom körül a felfegyverkezett rendőrök igazoltatták őket, s olyan szó nélkül mentek velük, mintha minden ellenállás kiveszett volna belőlük.
Nem hiszem, hgy ezt így kell csinálni. A nemzetközi vonat lassan fegyveres őrjáratok terepe lesz. Ha semmiképpen nem lehet őket átengedni, akkor jobban kellene vigyázni rájuk a táborokban.
Azt már csak kajánabb énem jegyzi meg, hogy azért megérdemelné Nyugat, hogy rájuk szabadítsuk őket. Franciaország főként, amely úgy látszik nem fárad ki az értékpusztításban, s Európa elpusztítási kísérleteiben. Az, hogy ma így néz ki ez a világ, nekik köszönhető. Erről máskor, most csak egy megjegyzés.
Ha ma lenne 1956, lepattannánk a közöny faláról. Igaz, akkor is lepattantunk. Az egyszerű osztrák emberek szolidáritása verte szét a politika közönyét. Meg másoké is. A nagypolitika a vérfürdőt szereti.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Biztos a bizonytalanság
  2015-01-26 13:49:03, hétfő
 
  Hetek óta a kötet címén jár az agyam. Most Ahogyan felkel a Nap a munkacím. Valójában ez az oszlop a tervezett kötetben. Sajnos, nincs idő összerakni, elég zsúfoltak a napjaim. Amikor szabad vagyok, és otthon tudok maradni, akkor lehet a könyvvel foglalkozni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a tél!
  2015-01-25 19:37:15, vasárnap
 
  Ez a normális, esik a hó. Ma alig tudtam bemenni Óvárra.
Csütörtökön Pesten ébredtem valahol Pünkösdfürdő körül. Ernő itt kapott lakást a minisztérium révén, így van helyem, ahol aludhatok. Csak messze van a Kossuth tértől, s az idő valóban pénz. De jó hely.
Busszal, Hévvel és Metroval bementünk a minisztériumba, itt vártam Pistát, s tízkor irány Mezőfalva. Sajtótájékoztató, a génmanipulációtól mentes takarmányól, tejről. Ez folyt két napig az országos médiumokból. Jó volt, okos volt. Nekem előtte nap átadta az anyagot azzal, hogy nézzem át, s készítsek belőle egy rövidebb verziót. Ez jó volt, mert a kocsiban kiderült, nem értettem meg mindent. Így neki is egyszerűbben kellett elmondani.
Aztán Óvár, kórház, új sürgősségi avatás. Késtünk, de ideértünk, mikor ő jött sorra. Már nem zavart, előre jeleztem.
Ötkor kiállításmegnyitó, mindketten elmentünk, majd virilista est. Morogtam előtte magamban, de jól szervezett, gördülékeny volt. Lillával volt egy csörtém, nem nagyon érti, hogy a sajtó hogyan működik, s kiszolgálni kell, nem irányítani (próbálni). Akkor is, ha az nem él az információval. Én ezt jól megtanultam az elmúlt évtizedekben. Persze nagyon nehéz.
Ami meglepett, milyen kellemes, jó társaság volt. S persze az elmúlt évtizedek alatt hatalmas körrel érintkeztem, s úgy tűnt, nem sok helyen rontottam el a dolgokat.
Ami aztán végképp meglepett, Szeredi Ádám említette, hogy olvassa a blogomat. Jól esett, de persze a napi több száz rákattintás mögött emberek vannak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kifelé
  2015-01-20 05:45:35, kedd
 
  Kifelé megyünk januárból.
Tegnap hajnalban Pest, most a vonaton kicsit relaxáltam. Sok elintézni való volt, Hiába vittem magammal munkát, nem értem rá a saját könyvvel foglalkozni. Talán ma, idehaza. Délelőtt nem is megyek sehova. Holnap Pest, s ott is alszom, csütörtökön aztán délután vissza, a kórház sürgősségi osztályát adják át. Előtte még Mezőfalva.
Jövő héten Bécsbe is megyünk Zsókával, Wurst Erzsi kitünetési ünnepségére a nagykövetségre. Pistát is bejelntettem tegnap, ő is el tud jönni a dolgok tegnapi állása szerint. Nagyon szép a magyar követség épülete a Bankgassen, érződik benne a történelem. Az új nagykövetet még nem ismerem, de remélhetőleg karakán ember, mert Bécs nagyon fontos hely. S bevallom, elődje megosztó személyiség volt, s nem mindig kezelte megfelelően a magyarellenes szélsőséges osztrák liberálisok megnyilvánulásait.
Persze nem az én dolgom megítélni mások cselekedeteit, vagy meg nem tett lépéseit.
Kíván némi logisztikát a hét, de melyik nem kívánt?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végére értem
  2015-01-17 22:04:36, szombat
 
  Tormay C. naplója elolvastán határoztam el, hogy újra előveszem Károlyi Mihály naplóját. T. sziszegő gyűlölettel ír Károlyiról, mint Tisza hallgatólagos gyilkosáról, s mint gyenge, jellemtelen politikusról, felnagyítva testi hibáit.
Nos, itt állok középütt, mint a belga a flamondok és a vallonok között. A napló visszaemlékezés, ellentétben T.C naplójával. Tehát van valami szépítgetés benne, az az érzésem, hogy Károlyi, akit ezer szál köt a múlthoz, a szocializmus (általa elképzelt) feltétlen híveként próbál feltűnni. Igaz, a könyv a Kardos féle Magvetőnél jelent meg, s 1954-es az utolsó rész.
A szépítgetés mellett is elmondható, hogy inkább elviselője, mint irányítója volt 1918-nak, s sorsának.
Okos, művelt ember volt. De a Duna menti népek konföderációjáról álmodozni Trianon ideje alatt? Egy "államférfinak", amikor mindenki a másik rovására területet akart nyerni? Ekkor mondani azt, hogy a határok nem lényegesek? Nem reálpolitikusra vall. Szovjetunió béli látogatása, illetve ennek a leírása maga a mese. Semmit sem látni?
S a végén azt mondani, hogy a szocializmus nem csak gazdasági kérdés, de etikai is helyes, de rosszul látja, hogy annak vadhajtásai nem gyermekbetegségek. Maga a rendszer beteg.
Mindszentyről csak negatív beállításban ír, így most az ő visszaemlékezéseit kell elolvasnom. Szerencsére az is megvan.
Károlyi tehát roppant ellentmondásos, történelmi megítélése még várat magára. S ez legyen a történészek dolga.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Szép nap
  2015-01-17 07:20:35, szombat
 
  Ragyogó napsütés, szép nap volt a tegnapi. Munkával telt. Már elkezdtem a Mosonvármegyét, dől a sok információ, jónak tűnik a rendszer. A kéretlen dolgok között is lelek közölhetőt. Tamással a Tanoda projketnyitóra mentünk, aztán egy kicsit beszélgettünk, elvoltunk. Régen persze többet találkoztunk, most, ha sűrű Pesten, csak egy-egy telefon. Egy év híján harminc éves barátságunk, s ez szép idő. Ebéd után két óra kert, az előkert díszfáját raktam rendbe. Nagyon elterebélyesedett, láncfűrésszel elrendeztem. Ma délelőtt persze a levágott gallyakat kell fölaprítanom. Bundival csak előrehúztuk.
Az itthon töltött néhány nap - még ha munkával, dolgaim elrendezésével is telt - feltöltött. Pista Nyíregyháza mellé megy böllérfesztiválra. Eredetileg vele mentem volna, de Ernő bekevert. Végül én mondtam le róla, hisz ez nem munka, hanem szórakozás. Igaz, az ilyen alkalmak mindig alkalmasak a kapcsolatok építésére.
Hétfőn viszont Pest, ismét összejött egynéhány egyeztetni való dolog. S neki kellene állni a városkönyv olvasásának, de ez "nagyszerű" időtöltés lesz a vonaton majd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 221
  • e Hét: 383
  • e Hónap: 2126
  • e Év: 33791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.