Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Irány Beregszász
  2013-08-31 07:31:48, szombat
 
  És hideg van. Legyen az előző jegyzet záró mondata ez.
Az elmúlt hét zajos volt, és utazós, meg kapkodós, a tegnapi nap volt a csúcspont. Pótvizsgával kezdtem, mind a négy tanulóm megfelelt. Aztán a hivatal, az ottani kocsi papírjait intéztük, Pista úgy döntött, én megye Beregszászra a tanévnyitóra ma, ami holnap reggel lesz. Átadom a jutalmakat, s vissza. Sikerült Árpival, az ottani igazgatóval beszélnem.
Majd jött Jenő, Győr, majd négy után Árvayhoz mentünk kakaspörköltre, s iszogatásra. Azért nyolc után hazajöttem, így is kicsit érzem még a fejemben.
A jövő hét már a tanításé is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért hó
  2013-08-29 18:16:47, csütörtök
 
  Szemesen lezártam a szonettes kötetet, találtam-írtam egy záró szonettet, s egyet kicseréltem. Abban esik a hó augusztusban. De hát ezt megértük néhányszor már, hogy hull a hó. Belül.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
esik a hó
  2013-08-28 13:28:06, szerda
 
  Drezdát szerencsésen megjártuk, szép a táj Prága fölött. A kiscsibénk örült német nagymamájának, ők is imádják. Aztán másnap kora reggel beszálltam egy autóbuszba, s meg sem álltunk Balatonszemesig. Én azt gondoltam, lelkigyakorlatra megyünk az iskolával (vagy ötvenen), de valójában egy kommunikációs és együttműködési tréningen találtam magamat. A szálloda közepes, az ellátás jó, de fürödni nem volt időnk. Ültünk egy teremben három napig, s gyakorlatoztattak. Nem mondom, hogy rossz volt, azt sem, hogy kellemetlen. Talán hasznos is. Nehéz volt három napig csak ezzel a dologgal foglalkozni. Pályázati pénzt tréningeztünk. Ami bizonyos: nagyon jó volt együtt lenni a kollégákkal, s még inkább meggyőződtem róla, hogy jó csapat vagyunk. Jó beszélgetések részese voltam, s jobban ismerem őket.
Aztán ma a hivatal, elküldtem a Lajtapressz anyagát, úgy néz ki, szombaton én megyek Beregszászra évnyitóra Pista helyett. Van érvényes útlevelem, másoknak nincsen. Egyszerűen hozzászoktak az emberek, hogy nincs rá szükség. De Ukrajna nem EU.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyönyörű tájak
  2013-08-25 20:29:42, vasárnap
 
  Tegnap reggel kocsiba ültünk, s fél háromkor szálltam ki belőle Drezdában. A cseh autópálya borzalmai változatlanok, de gyönyörű a vidék. Különösen Prága fölött. Prága már nem gond, szép lassan átsuhanok rajta. Nem arra, amerre a táblák írják. A rövidebb út: Pankrác, a Vencel tér, az Argentinska ulica, és már kész is. Ezt az elmúlt harminc évben megtanultam. S Észak-Csehország nagyon szép. Litormezice, Teplice, az Érchegység.
Drezdában frissítő (Kafezeit), s vacsora, beszélgetés. Én korán ágyba bújtam. Reggel nyolckor autóba. Sandrát fölpuszilgattam, s elindultunk. Gyors út volt. Prágán tíz perc alatt átértem.Szép város, még így is. Ismerem jól a belső részét. Hozzáteszem, én Berlinbe vágyom ismét, pedig sokszor voltam ott. Más. Más a levegője.
Reggel három nap Balatonszemes: a piaristákkal továbbképzés (lelkigyakorlat). Miért így írom? Hisz én is piarista tanár vagyok. Nem kívülről szemlélem a rendet. Mert igyekszem nem túlzottan elköteleződni sehol. De oda tartozónak vélem magamat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Javítás
  2013-08-23 20:02:44, péntek
 
  Aztán beugrott. Huszonötödik Színház volt a neve, nem huszadik. Tudtam, hogy nincs rendben a név körül, de leírtam. Persze, rajtam kívül ki emlékszik erre. S nem Alföldi rendezte Az ember tragédiáját. Öregszem, hiába. Persze attól még a lényeget kimiskárolták belőle.
Micsoda világban élünk, Istenem!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
nem mindig
  2013-08-22 20:32:10, csütörtök
 
  Kicsit kidühöngtem magamat az előbb, kár. Fordul egyet a malom, s más búzát őröl.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem az én napom
  2013-08-22 19:21:51, csütörtök
 
  Reggel hivatal, aztán Telenor, nem tudtak eladni egy mobil internetet, várni kell. Vagy ellenőriznek, vagy csak egyszerűen hülyék. Maradjunk a másodiknál. Nekem csak egy kérdésem van: mint keres ez a néhány "dögnehéz" szolgáltató itt? Pénzt. Persze. Ideje lenne kimondani, mint néhány éve északon, hogy az internet hozzáférés jár. Amelyik szolgáltató nem tudja biztosítani ezt, az hazamehet.
Az újság készül, a vége felé jár, sok dolog kimaradt, de a terjedelem adott. Van, amit nem is szeretnék megjelentetni.
A tegnapi napot is nehéz kipihennem. De azért összeáll a kép. Holnap néhány apróság, csomagolás, tankolás. Szeretek nyugodtan beülni az autóba. De Prágáig az utat sehogyan nem kívánom. Benes óta nem sok betont tettek rá.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olvasom
  2013-08-22 05:42:15, csütörtök
 
  Az Istvánról írt blogokba belenéztem. És az Rtl ünnepi közvetítésébe is. Előtte való nap véletlenül hallottam-láttam Szörény-Bródy vélekedését az előadásról. Én nem mondhatok véleményt, mert nem voltam képes öt pernél tovább nézni a darabot. Mondhatnám: hallgatni. Olyan gyönge volt az ének. Az sem zavar, hogy ma tehetség híján nem rendeznek, hanem átrendeznek klasszikus darabokat. Az egész Alföldi jelenséget is végtelen idétlen tréfának tartom. Azt is, hogy lehetett kísérletező színházzá változtatni a nemzetit.
Sok színház van. A Huszadik Színház például anno jó kísérletező színház volt. Ott tudnám elképzelni A. Róbertet. A nemzeti másra való. Az ember tragédiája például oda, de úgy, hogy az utolsó mondat is elhangzik. Madách azért írta a darabot. A Nemzetiben ez elmaradt. Akkor figyeltem fel arra a jelenségre, hogy klasszikus műveket átoperálnak valami mássá.
Nem vagyok Madách, de az én műveimet (ha vannak olyanok) hagyja mindenki békén! Írjon magának újat! Ha az meg nem megy, menjen el napszámba kertet ásni.
Úgy látom, az infúziós palack újratöltve ezzel a kis történettel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Front
  2013-08-20 05:50:36, kedd
 
  Néhány napja megint eszelős meleg, aztán tegnap megérkezett - a szél. Meg a kissé hűvösebb.
A ház körüli teendőkkel voltam elfoglalva, délben mentem be a városba, a testvérvárosi csoporthoz.
Ma augusztus huszadika van,Pro urbe átadás, aztán Lébény, a várossá vált település ünnepsége. Pista itt beszédet mond. Erről röviden tudósítok.
Vitéz Harmath Lajos bácsi kapja a Pro urbét, 91 éves az öreg. Az elmúlt húsz évbn a hagyományőrzőket "vezényelte". A minap találkoztam vele, elég rossz bőrben van. E díj névsorára gondolva Lajos bácsi az érdemesek közül való. Bár már nem igazán értelmezhető azt, hogy mit jelent a városért végzett több évtizedes munka formula.
Holnap Szabó Árpádékkal kirándulok Bécsbe, ők Kárpátaljáról jöttek. Aztán két nap az újság befejezésére, s szombaton reggel Drezdába visszük Szandrát. Vasárnap már vissza is, s hétfőn fél hétkor indul a Deák térről a busz, a Piaristákkal megyek lelkigyakorlatra Balatonszemesre. Három nap. Majd 30-án pótvizsgáztatok, 31-én Zalába a Hönel síremlékhez. S és elkezdődik az, ami igazán véget sem ért. A futás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összetorlódott idő
  2013-08-18 15:07:40, vasárnap
 
  Ismét több napot egymáshoz toltak, hogy augusztus 20-ka környékén legyen egy hosszú hétvége. Főnökömmel összeírtuk mely napokon és rendezvényeken leszünk együtt. Két kiállításmegnyitóval kezdődött, egy levéltárival és egy Varga festménykiállítással. egyik sem érintett meg különösebben. A levéltári persze fölhívja az intézmény fontosságára a figyelmet, s hogy múltunk iratait milyen méltatlan körülmények között őrizzük. A Varga 66 pedig tele utóízekkel, hisz nem sok újdonság keletkezett az elmúlt időben, régi, öreg dolgok alatt pedig már álltunk eleget.
Ma Tejfalu (az odaátti) kápolnájának felújítását ünnepeltük. Két órás misét celebráltak. Pista vezetett, délre itthon voltunk. Ez protokoll volt, persze azzal kiegészítve, hogy becsüljük somorjai-tejfalusi barátainkat, s szép lett Isten háza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 246 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.