Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Hétvége: szerda
  2008-04-30 20:27:52, szerda
 
  Nehéz nap. Reggel két irodalomóra (Petőfi). Unokám reklamál, be szeretne jönni velem az iskolába, hogy megnézze, opa hol tanít. 10 órakor hazajöttem érte, s bementünk. Megnéztük a kápolnát, s bementünk Lusus (Farkas atya) hittanórájára. Tetszett neki az épület. Ezután fagyiztunk.
Anyja délután vizsgázott autóvezetésből, átment. S aztán este, szokás szerint feleségem és a kedves német veje összetűzött. Így szokták. Abszolut érdektelen, hogy kinek van igaza.
Ma megjelent a Kisalföldben a jegyzet, nem örülök neki, de a füllentéstől már undorodom. Helyre kellett igazítani az "új" igazgatót, s a hozzám elérkezett visszahang azt jelezte, sokan megértették, mi történt ebben a kis piszkos városban. Bocsánat, ha valaki nem érti!
Konokul csak az igazat kell mondani.
Holnap május elseje. Nos, mi a fene miatt van munkaszüneti nap?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határtalanul
  2008-04-29 17:36:36, kedd
 
  Ma reggel a hivatalban kezdetm, a polgármesterrel egy rövid interjú, majd az alpolgármesterrel évődtünk. Kedvelem Pistát, valahogyan nem tudok haragudni rá, pedig nem állt ki mellettem. ... Aztán egy nyelvtanóra a 11 osztályban, mondatelemzés, ágrajzzal, szintekkel, tömbösödéssel. Jövő kedden dolgozatot írnak belőle.
Hazajöttem befejezni a csülkös bablevest. Majd telefon a nyomdába, elkészült a darnózseli újság: irány Győr. Leadtam a példányokat Darnózselin, s számlámat is. Visszafelé meglátogattam Tamást, majd bementem a könyvtárba, vittem ajándék darnói újságot, Bécsi Naplót, a levéli pravdát. Kicsit beszélgettem Tuba Lacival, hazajöttem, s a kisunokámat beraktam az autóba, s kiszaladtunk Oroszvárra (Rusovce) a boltba. A volt határon átsuhantunk, semmi érzés. Idefele nagyobb volt a forgalom, jöttek "haza" azok, akik a magyar oldalon vettek házat. A melletünk levő házat is szlovák állampolgár vette meg (ügyvédnő), aki tud magyarul. Szemközt vele tiszta szlovákok laknak. Köszönünk, s intünk egymásnak.
Egy évtized, s Pozsony itt lesz kis falunkban. Ez a gazdasági érdek diktálta honfoglalás.
Most cigánypecsnyét gyártok vacsorára, már leágyaztam néhány szeletet olajjal, fokhagymával, sóval borssal berdözsölve. Kenyérrel és uborkával faljuk majd be.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Néha egy visszajelzés!
  2008-04-28 21:35:38, hétfő
 
  Olvasom: nincs üzenet. S ez van szinte mindig. Közben jó páran ide néznek. Legalább írja valaki azt, hogy : le vagy szarva!
Ilyen felhívás után meglepő, ha nem írja senki.
És még valami, én a blogról azt hittem, hogy napló. Erre sokatok oldalán csillogó-villogó giccsfotók vannak szöveg helyett.
A blog: napló.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kicsit felhúztam magamat
  2008-04-28 21:09:41, hétfő
 
  Reggel tanítás, majd végig itthon a kertben. Kiváve egy gyors bevásárlás, s Dunakilitin véradás.
Azon húztam fel magamat, hogy az utódom a megyei lapban úgy nyilatkozik, mintha ő találta volna fel a spanyolviaszt. A múlt heti testületi ülésen a beszámolóját megtámadták, s rám hivatkozott, hogy nem segítettem! Hát ez furcsa egy dolog, a kivégzett ember felelőssége, hogy nem egészen volt jó a kötél minősége.
Természetesen a jó hírnév bepiszkítása jogán küldtem a Kisalföldnek egy niylatkozatot, ezt idemásolom.
Elnézést a történetet nem egészen értőktől, azoktól, akik számára Mosonmagyaróvár egy jelentéktelen pötty a térképen.
Rosszízű történet

Meglepődtem a Kisalföld szombati számában megjelent tudósításban ,,megszólításomon", a testületi ülés kulturális központot érintő napirendje kapcsán. Ebben a központ beszámolójakor azt állítja az új igazgató, hogy segítséget kért tőlem az anyag összeállításában, de én azt a választ adtam, hogy adja be a két-három évvel ezelőtti beszámolót, hiszen ugyanazok az adatok. Ez az állítás egyszerűen nem igaz. A polgármester úr ugyan kérte a beszámoló kapcsán segítségemet, s amit én meg is ígértem, hozzátéve: elvárom, hogy az intézmény vezetője hívjon fel. Erre a telefonhívásra azonban nem került sor. A központ titkárnőjétől viszont kaptam egy e-mailt ebben a tárgyban. Én elküldtem a tavalyi beszámolót azzal a megjegyzéssel, hogy mintának szolgálhat, a konkrét adatokat pedig minden bizonnyal szolgáltatni tudják a szakalkalmazottak, hiszen márciusra készül el a tavalyi statisztikai jelentés. S hozzáteszem, egy ilyen beszámoló formába öntése ugyan igazgatói dolgozat, de a csapatnak kell azt adatokkal feltölteni.
Erre az e-mailra sem kaptam választ.
Ezek után több mint furcsa az írás állítása, s úgy érzem sikerült rossz színben feltüntetni. Ez azért is esik rosszul, mert aki ismer, az tudja, hogy még akkor is segítettem volna, ha mindenki előtt nyilvánvalóak eltávolításom körülményei. S mivel az önkormányzat mondott fel nekem harminc évnyi ,,közszolgálat" után, s a felmondó levélben a munkavégzés alól a felmondási idő tartamára felmentettek, még különösebb ez a rosszízű történet.

Böröndi Lajos

Hát ennyit erről a napról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győr szép
  2008-04-27 22:05:39, vasárnap
 
  Erre ma ébredtem rá igazán. Feleségemmel és unokámmal a szigetközi úton mentünk be fagyizni a Baross utcába. A kocsit az Árpád úton hagytuk, s gyalogoltunk. Kényelmes, szép vasárnap délután volt. SZépek a házak a belvárosban, sok a gyalogosok számára fenntartott utca, kedves emberek. (SOk ismerősbe botlottunk.) Fagyi után kimentünk a SZéchenyi térre, ahol egy színpadon éppen Tóth Vera vergődött vagy száz fős "tömeg" előtt. Unokám szerint hangos volt, s gyorsan elmentünk onnét. A Vaskakas Bábszínház előtt megpörgette a falra szerelt biciklikereket, a szerelemsek lakat szívét sokáig bámulta, nem tudta mire vélni a rengeteg lakatot a falon.
Sütött a Nap, nem siettünk.
Győr szép.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
férfisírás
  2008-04-25 20:03:00, péntek
 
  Néhány hete megbeszéltük Bécsben Dr. Deák Ernővel, hogy ő a Mosonvármegyébe ír a könyvemről, s én megpróbálom Vida Pistát megfűzni (régi barát, a Kisalföld helyi szerkesztőségének vezetője), hogy írjon a Bécsi Naplóba. Ma küldte el az írást, torokszorító. Idemásolom:


Megrepedt a fémkeretes szemüveg
(Böröndi Lajos : A Bárány vére Versek
BmegB Feketeerdő 2008.)

Ötven vers meg egy rövidke curriculum vitae utószó gyanánt, s utolsó szó jogán. Vagyis csak negyvennyolc, mert az ,,és bocsásd meg a mi vétkeinket,, című darab román és szlovák fordításban is szerepel Böröndi Lajos A Bárány vére címe legújabb versfüzérében. Hatvanegy oldalas mindössze karcsú, tetszetős, kézhez álló, jól illusztrált versfüzér. Nyitó-és zárósora keret is, summázat is: ,, behorpadt sírokon/ gazlik a jövő... Sírás ketrecében állunk.,,
Böröndi aligha gondolt rá, mikor ,,A hatalomról,, című József Attilá-s és Petri György-ös szövege született, hogy mélyközelből milyen hamar megtapasztalja visszavont-vonatott igazgatói pályázata okán eme alapigazságot:
,,A hatalom hatalmaskodik / ilyen a természete. / Az ember nehezen bírja, / de nem hal bele. / Verset ír, dalt dúdol, s / megcsodál újra minden csodát. / Tudja: játék is az egész / játék a világ. / S ha kedve támad, lekapcsol / televíziót s rádiót. / S választ magának új hatalmat, / új leváltani valót. ,,
Talán a fentebb emlegett curriculum vitae sem véletlenül záródik ekként: ,,Az utolsó szó jogán mit is mondhat a költő Nagy Imre elrepedt szemüvegén át szemlélve a világot? Irgalmazzon nekünk az Isten!,,
Eme irgalom óhaj - ha nem kell is azért igazán drámaira hangolnunk- azért beszédes. Elég, ha csak az utóbbi három kötetcímet szemléljük: Összegyűrt idő (2004), megváltásra várva (2006), A Bárány vére (2008)- máris szemantikailag kitetszik, az ötvenen már túllépett alkotó kevésszavúbb, mélyebb, s a transzcendencia előtt lelkének ablakát szélesebbre táróbb lett. Távolságtartó, hűvős, leíró, szemlélődő lírikusi magatartását, mely korábbi köteteinekdomináns létformája volt: ("Szemlélődni és megőrizni mindent. / Nem ítélni holtak s élők fölött.
/ Ez köthet össze múltat és jövőt: / tégedet velem!,, (Fejet hajtva), újabban egyre markánsabb közéleti költői hang színezi. Nem mintha korábban ez a történeti érzékenység nem nyugtalanította volna Böröndit. (V. ö. Történelmünk című egysorosa: "összekevert igeidők".)
A Bárány vérében viszont direktebb, szókimondóbb, ha tetszik, radikálisabb. Ennek forrása 1956 emléke, s napjaink forradalomra vetülő furcsa, bizarr, helyenként sunyin parodisztikusan groteszk fénytörésének egyenes beszédre késztető reakciója.

,,Ezerkilencszázötvenhat

Jó lenne kikerülni, de
nem lehet ötvenhatot.
Amikor feketén ragyogtak
porcukor égen a csillagok.
A rózsák megalvadt szirmain
lecsepegett a vér.
Rozsdafoltok a lepedőn, a
földön félig rágott kenyér.
Lerázni volna jó azt, ami
folyton folyvást nyugtalanít.
Ami szívedet rágja, semmit
nem tudsz vele tenni. Amit
génjeidben örökítesz
tovább, akaratlanul is.
Mert nem csak az akarat
köt valahova, a hit.
Valami más is, aminek neve
sincsen, kimondani sem lehet.
Ezerkilencszázötvenhat is ilyen,
benned él és veled szeret.
Belőle vagy? Vagy ő van belőled?
Te élsz vele vagy ő veled?
Mindegy. Lassan följön a Nap.
Köröttünk meghasadt egek.,,


E tematikához szervesen kapcsolódik a szabadság értelmezése, s dichotóm lényegének kínzó óhajtása, mely szintén újszerű ilyen direkt tónusban a kilencedik Böröndi- verskötetben: ,,nem menekülhetsz a szabadság / bilincse rajtad szólításra vársz mint a halálra ítélt rabok,, (szabadság)
Amúgy a már legutóbb is megfigyelt Kazinczy Ferenc epigrammatikus ajánlása szerinti versválogató szűkmarkúság teszi egyre veretesebbé a szövegeket. Önmagával szemben is szinte kíméletlenül húz, elvet, megrostál. Ahogyan formálódik, letisztul, sűrűsödik, csiszolódik s így nemesül a víz koptatta kő, úgy klasszicizálódik a Böröndi-líra.
,, Fölveszel egy hófehér kavicsot,
kezedbe simul, őrzi akár egy
csepp tenger az idő egészét,
részeddé válik, s te is része vagy,,,

Szépséges hiányversek születnek ilyenformán: egy-egy motívumuk, soruk egy újabb darabban önálló életre kel, indamód kapaszkodik tovább kibontva, tovább értelmezve, csatolva, rétegelve, árnyalva az alaptémát. Fájdalmas lajstrom sejlik a félszáz versből: Emese, az emlékekbe bábozódott égivé lett lény emléke: ,,,Valaki aki nincsen / Aki mégis mindig van / Bebábozódva fénylik / Gondolatainkban,,
Az anya megcsonkító hiánya ( Anyámat halál szólongatja) is rendre kísérti, no meg 1956 meghatározó képsorai: a magyaróvár-ipartelepi torkolattüzek.
Mester a sokat hivatkozott Weöres, Rónay, Vörösmarty, Fodor András után ezúttal kettő idéztetik. Az angyalokhoz nemrégiben költözött Nagy Gáspár (Néven kell nevezni) ,,Hiányzott nagyon odafentről Istenem / A tisztalelkű jó szándékú Gazsi?,, meg a tárgyias líra utánozhatatlan egyetemese Pilinszky János (... égve felejtett villany) .

a történelem vége

csak az anyag körforgása
mondják azok
kik mindenből kiábrándultak
a lélek nélküliség lelketlenség
lehet így is
eleje vége a történetnek egyre megy
játék az egész
és a kiscipő a napsütésben?
és Pilinszky égve felejtett villanya?

Az ő tónusába születő ,,számvetés,, minőségében is az Apokrifra hajaz.

,,hóesésbe alámerülő kert
szemhéj belső falán lemenő Nap
kifeszített ernyők a tengerparton
nevetés némafilm kopó csíkján
vonatkerekek fémes csattogása
csönddé összeállt sűrű illat
integetés egy nyári délutánban
bevakolt ablakok a napsütésben
égve felejtett villany,,

Persze a Bárány elfolyó vére fölött mélázó Isten is ott lenne még valahol; talán a kert őszi fényében mozdulatlan, csak hát Isten egyre csak sír. ,,Lassan tanulom észrevenni,,

Vida István

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
munkába temetkeztem
  2008-04-25 05:59:01, péntek
 
  egy óra tanítás után néhány apróságot intéztem el a városban (bementem a hivatalba kicsit "körülnézni"), s idehaza végre sikerült összeraknom a szomszédasszony fűnyíróját. Mindig utáltam a legot, ő pedig biztosan arra gondolt, hogy egy fűnyíró összerakása egy férfinak semmiség.
A rajzokat nézegetve aztán teljesen eltévedtem, de végül működik. Ez néhány órámba telt.
Ezután fűnyírás, ültetgetés, Megjöttek (visszajöttek) a gyerekek Jászapátiról, a picike mesélt.
Átnézett Tóásó Gyula is gyomírtóért, testületi ülésről jött.
Tegnap volt napirenden a kulturélis központ tavalyi munkájának értékelése. Természetesen elfogadták, ámbár az én munkám van a tavalyi évben. Perverz városban szinte kicsit minden perverz.
Ma tanítok, két órám van, s a harmadikban hittant kellene helyettesítenem, Lupus azt mondta, beszéljek a kötetemről. Hisz tele van bibliai utalásokkal.
Aztán vidék, délután temetés. Egyik kolléganőm férjét temetjük. Azt hiszem a templomi szertartásra már nem megyek el, túlságosan sok volt a gyászmiséből az elmúlt két évben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
munkás nap volt
  2008-04-23 06:36:14, szerda
 
  Kezdő "munkanélküliként" tegnap nem volt egy csepp megállásnyi időm sem.
Egy órát tanítottam csupán, aztán ebédfőzés (spárgakrémleves, lángos), majd barátommal néhány vidéki hivatalt kerestünk fel. (Darnózseli, Rajka). Ezt követően fogadóóra az iskolában (sokan jöttek), majd este gyorsan befejeztem a Darózseli Szóharangot, s FTP-n feltöltöttem technikai beigazításra. Jövő kedden lesz készen.
Néhány sör kíséretében vacsoráztam, majd kalandoztam a neten.
Szeretem az ilyen napokat,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ezt szeretem
  2008-04-21 21:56:10, hétfő
 
  Azt hittem, Isten kihagyja az esőből a Szigetközt. De nem. Két órája zuhog.
De jó!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sírfelirat
  2008-04-20 05:10:12, vasárnap
 
  Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.