Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Május vége
  2010-05-31 05:15:55, hétfő
 
  Ezt sokszor le kell írni, hogy el is higyjem. Tegnap megjött az újabb eső, hidegfront, ma úgy néz ki, hogy megint befűtünk. Az idén kevés lesz a gyümölcs, de tocsog minden a vízben. Meleg kellene, s egy kis szárazság. Persze régen ennyit nem foglalkoztam az időjárással.
Véget ér a dolgozatjavítás, egy kő gördült le. Ma a szél-járást rakjuk össze Jenővel.
Megnéztem a Duna tévében a magyaróvári filmet s igazán szép munka volt. Háromszor szólaltam meg benne, snem is voltam annyira béna. Fölvételkor pedig kicsit nyűgös voltam, utána indultunk Németországba.
A filmecske végigsuhant a város történelmén, s nagyon szép operatőri munkával bemutatta Mosonmagyaróvárt. Profi volt. Az áttűnésekkel, a remek kameraállásokkal, s olyan részletek és szépségek észrevételével, amit én, a benne élő nem látok.
Meg profi volt az utómunka is. Amit nem igazán szoktunk meg,
Jó volt a sok vágás, s az alámondott szöveg is. Néhány helyütt biztosan az én útikönyvem szövegét mondták, ezért ezt észreveszem.
Hónap június 1. Várom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mókuskerék
  2010-05-29 20:37:04, szombat
 
  Ma eljutottam a 70.érettségi dogozatig. Sok örömöm még nem telt bennük. Holnap még öt, és hétfőn a harmadik osztályét is leadom. Közben a Mosonvármegyét is átröpítem holnap a nyomdába. Tegnap elment az osztrák könyv. Lassan lassan eljön a pihenés ideje. Augusztusig Nyugat-Hírmondó sincs, talán lesz egy hónap igazi pihenés. Utazás stb.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Moson vármegyét ünneplik
  2010-05-27 20:48:41, csütörtök
 
  Esik az eső. Annyira azért nem örülök, bár zölden ragyog a kert.
Ma délelőtt érettségi előkészítőket tartottam, aztán az osztrák könyvet néztük át Deák Ernővel. Ez hat órát vett igénybe. Készen van, nagyszerű kiadvány lesz.
Véletlenül nekünk is bedobták a Kisalföld ünnepi számát (Moson vármegye 1000 éves.) Elolvastam benne Nagypista írását, az a változat jelent meg, amit én is láttam előzetesen. Aztán Szabó Miki előszavát. S valahogy nem stimmeltek a számok. Moson vármegye legnagyobb korában 59 településből állt, de a cikkben az elcsatol települések száma sem stimmelt. Aztán rájöttem, hogy Császárkőbányát kifelejtették az ünneplésből. Kicsit nevetséges. Ha az elcsatoláskori állapotot tekintem, ez a település része volt önálló községként a nezsideri járásnak. A járás egészét Ausztriához csatolták. 1971-ben közigazgatásilag Bruckhoz kapcsolták, de ez már nem része az ünneplésnek.
Attól tartok, ez az ünneplés nem is igazán a vármegyéről szól. Ez nagy bukta. Néhány falut elfelejteni a vármegyéből. A különbség Au st. Azt a néhány települést valóban a XVII. században csatolták el a vármegyétől. Azért kicsit illene tudni a vármegye történetet a róla szóló búcsú kitalálóinak.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Gályarabság
  2010-05-26 20:48:47, szerda
 
  Beszűrődnek a hírek kívülről, de még mindig a dolgozatjavítás, és az osztrák könyv. Az előbbivel hamarosan végzek, az utóbbival holnap. Jön dr. Deák Ernő Bécsből, s átpörgetjük utoljára az anyagot. Aztán színrebontom, levilágítom, s megy a nyomdába. Végül a belívek fekete-fehérek lesznek, 1000 euró a különbség, a fotók meg úgyis gyengék voltak.
Közben hallom a viharokat, s örülök, hogy az Országgyűlés megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Röhej, amit a szlovák politika görcsöl. A tiranoni szerződésre hivatkozik, amiben nem szerepel ez a "nemvan" állam. Tudom, sok keserűséget okoz ez a nyilas "ország" az ottaniaknak, de talán aveszély össze is kovácsolja őket. AZ Unióra nem lehet számítani, erősnek kell lenni, s kitartónak. Magyarországon megkezdődött a tiszta beszéd korszaka. Csak így tovább. A múlt bevallása elemi kötelesség.
(Cenzúrázva...)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gelléri Andor Endre
  2010-05-25 06:05:21, kedd
 
  Jó novellát adtak az érettségizőknek elemzésre. Miután tucadszor el kellett olvasnom, s a róla írtakat is, a munkás pünkösdi napokon elővettem egy nemrég kapott Gelléri novelláskötetet, s elolvastam vagy húsz rövid novelláját.
Jó író. tele csupa nyomorúsággal, erotikával ezek a darbok, a nagyon lett lévők világa tárul fel, annak minden pillanatnyi örömével, szomorúságával.
Nekem ezt hozta az érettségi.
Az ausztriai magyar életről szerkesztett könyvet is befejeztem, 336 oldal lett. Jó munka, de dögnehéz volt könyvvé kalapálni. Kirajzolódik viszont belőle, hogy mennyi mindent adtunk Ausztriának észben, koponyában elsősorban a múlt évszázadban, s hogyan fonódnak össze együttélő népek, kultúrák.
Három nap ültem a gép előtt, hogy ez a hét a Mosonvármegyéé lehessen. A kert adott némi pihenést.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Csak robot
  2010-05-21 21:07:50, péntek
 
  Még mindig dolgozatjavítás. Embertelen. Egy kicsit a kerttel is foglalkoztam, mások szerint szép. Én a rengeteg betegséget látom. Vers született néhány. Ezt ajándéknak tartom.
Lassan július 22-24-re keresnek kell Krakkó körül az interneten szállást, 2-3 napra Lengyelországba vágyik az asszony, elmegyünk Auschwitzbe is. Jón velünk Csilla húgom, meg persze az unokám, aki éppen itt nyaral. Addig még dolgozni kell, hogy a rá valót összekaparjam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bencze és nem Ambrus
  2010-05-18 07:54:53, kedd
 
  Bencze Lajossal találkoztam Pozsonyban, s nem Ambrussal. Csak a nevet keverem, az arcokat nem.
Meg a városokat sem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Globális megfagyás
  2010-05-18 06:04:34, kedd
 
  Az idén még nem sok meleg nap köszöntött ránk. Valójában minden nap fűtöttünk egy kicsit, ha másért nem, hogy fürdéskor legyen egy kis langyosság.
Mióta itthon vagyok, csak bámulom ezt a szörnyű időt. A múlt héten esőért könyörögtem, nagy volt a szárazság. Aztánk kaptunk vagy 100 milimétert. A veteményes lefeküdt, a fólia rongyolódik, a cafrinás barackot meg kellett volna permetezni a hét végén.
Viszont finisbe ért az osztrák könyv, föle van a háromszáz oldalnak. Minden a helyére kerül. Igaz, ehhez kellett még a tegnapi délután Ernővel és Jahn Marival. Most neki lehet esni a javításnak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esőerdőben hull a hó
  2010-05-16 15:23:29, vasárnap
 
  Ilyen címen írtam egyszer recenziót, a cím belém ragadt. Ma nem esett a hó, de nem sok választ el tőle bennünket.
Pénteken valóban megjelent a Duna tévé, az ezer éves vármegyéről készült riport velem, s 1956-ról kérdeztek. Ismét kijöttek a könnyeim, nem tudok én erről beszélni. A Vannak vidékek című műsorban lesz, nem kérdeztem meg, hogy mikor. Aztán kocsiba ültünk, és irány Németország. Este hét után értem oda, nagyon nagy volt a forgalom, fájt a szemem. Hajnalban még átnéztem Nagypistának egy írást, jól tette, hogy javíttatta velem. Ő délután a Parlamentben, első ülés, gondoltam rá.
Szandra várt bennünket, aranyos volt, örült, és szépen beszélt magyarul. Jót tesz neki a Vorschule. Ha unatkozik, matekozik, össezadást gyakorol. Szereti. Ez nekem nagyon idegen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pozsony-B. Béla Bratislavája
  2010-05-14 06:40:40, péntek
 
  Tegnap érettségi felkészítőt tartottam a Hunyadiban, majd idehaza egy kis javítgatás. S aztán délután átmentem Pozsonyba, ahol a Csemadokban muravidéki kiállítás nyílt, s ismerősök voltak. Jenő parancsolt rám, nem volt nagy kedvem, készülünk a német útra, s még tanítok is ma. Kellemes volt, leszámítva azt az egy percet, amikor megtudtam, hogy a kiállításmegnyitót követő találkozót én vezetem le.
Bencze Lajossal, Halász Alfréddal és Varga Józseffel beszélgettünk. Vacsora után haza.
Pozsony tele van választási plakátokkal, a legszebb Bugár szlovák nyelvű plakátja, amelyben Bratislavát a tolerancia helyének nevezi.
Nem tudom járt-e már Bratislavában, én Pozsonyban sokszor. Tolerancia sosem jutott eszembe ebben a politikai gyűlölettől átitatott városban. Észak-Koreában állhatnak úgy az emberi jogok, mint Bugár toleráns városában. Amely mellesleg koronázó város, s tele van a történelemhamisítás sebhelyeivel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 179
  • e Hónap: 1922
  • e Év: 33587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.