Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Az én koncepcióm - Kétszázhatodik nap
  2019-10-16 06:53:44, szerda
 
  Kezdjük az alapoknál az oktatással.
1. Újra létre kell hozni a Közoktatási Minisztériumot. Ez az alap-közép-és felsőoktatás minisztériuma kell, hogy legyen. Ezzel a hármas tagolással. Az állam feladatát ezek között a keretek között kell megfogalmazni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emeregy - Kétszázötödik nap
  2019-10-16 06:27:28, szerda
 
  Ma nagyszervízre viszem a kocsit, kismotorral megyek a városba. A cím a Kossuth Rádió újkori neve, minidig borzongtam ettől a recsegő összetételtől.
Hallgatom a reggeli krónikát, mint 30 éve mindig. (Nekünk alapból a Kossuth van beállítva.) Homokba dugott fejek írják a kommentárokat. A választások elemezgetése egyre gyöngébb. Túl van dimenzionálva a megyei közgyűlések szerepe. Valójában szerep nélküli testületekről van szó, akinek tagjaira nem szavazhat megyei jogú városban élő.
Ne csapjuk be magunkat.
A választások Fidesz győzelmet hoztak. A nagyvárosokban elért gyöngébb eredmény jelzés. De ezt még nem mondtam ki: az első szavazókkal sem törődött senki. Az elmúlt tíz évben százerek nőttek fel 18 évessé. A családi háttér nem közéleti szerepre sarkall. Az iskolára sem lehet számítani. Hol vannak a huszonévesek? Nem mennek el szavazni? És a harmincasok? Ők sem mentek el.
A hetven, nyolcvan évesekkel győzni lehet, de országot építeni már nem.

Szeretnék magyar rádiót hallgatni. Közszolgálatit.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Veseskötet - Kétszáznegyedik nap
  2019-10-15 08:02:30, kedd
 
  Tegnap a kerttel és a versekkel foglalkoztam. A köteten átvezettem Jánosi javaslatait. Jó az idegen szem, néhány ellentmondásra felhívta a figyelmemet. S most elektromosan küldöm neki a végleges változatot.
Érdekes, rájöttem, hogy egy-egy vers külön világ, s hogy egy ciklusban már csöppet erősödik vagy csökken jelentősége. Olyan ez, mint amikor rájön az ember, hogy cseppekből áll össze a tenger.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Választások - Kétszázharmadik nap
  2019-10-14 12:17:02, hétfő
 
  Szinte pontosan ezt jósoltam Pestre, ami bekövetkezett. A közvéleménykutatók szánalmas alányalása, és orbitális tévedése. A rosszul megválasztott üzenetek (alkalmatlan, alkalmatlan), kontraproduktív hatása. S az ellenséggyártás. Ez ide szokott vezetni. Nincsen párbeszéd, beszélgetés. A kritikus értelmiség ellenségként kezelése nagy hiba. Most nagyon kellene vigyázni, az éjjel nappal a Kunigunda utcában tartozkodó elemzőket is haza kellene küldeni.
Az M1 választási műsora csak rátett egy lapáttal. Gyalázatos volt.

Óváron bejött a papírforma. Tudtam, hogy Szabó Miklós esélyes, s ezt tudták azok is, akiknek sikerült megtorpedózni az összefogást. A részvétel gyalázatosan alcsony. 16 000 szavazó maradt otthon. (Valljuk be, végignézve az arcokon, sehol nem volt kiugró egyéniség, Teljesítmény. Valódi teljesítmény. Egyik oldal sem hozta az arcokat.) A Fidesz jól mozgósította a táborát, ők el is mentek szavazni. Az ellenfél sehogyan sem mozgosított. Persze szétforgácsolva nehezebb, és nagyon lejtős pályán még inkább az.
Tudtam, hogy a Jobbik lejmenetben van, nem gondoltam, hogy ennyire, s hogy helyben az LMP kamikázé párt. A DK erösödése borítékolható volt.
Szabó civil erősödése, két képviselővel, jel kell, hogy legyen, a jobboldalon nem maradhat el a fiatalítás, s a kiszorítósdinak itt van vége. Most kellene kompromisszumokat kötni, s felhagyni az értelmiség elüldözésével, s a kritikus hang elfojtásával. Legyen ez az eredmény jelzés. Mert könnyen ráomolhat az épület azokra, akik a maltert kispórolják belőle.

Személy szerint elkönyveltem a papírforma sikerét, s nekem jó ez az eredmény, még akkor is, ha nehezen látom helyrehozhatónak az elmúlt - nevezzük így - hibáit. Mosonmagyaróvár az én városom is, Akkor is, ha Magyarország a hazám, amelynek nem mindig látszik része lenni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pest - Kétszázkettedik nap
  2019-10-11 07:17:24, péntek
 
  Tegnap kigyalogoltam magamat. A kossuth téren baleset volt, állt a kettes villamos. De végül eljuottam a Ferenc körútra. Jánosi a vonaton hívott. Megbeszéltük a kéziratot. Javításait megfontolom, s a hét végén elpostázom elekrtonikusan a kötet végleges anyagát. Kedves volt, szerinte jó kötet lesz.
Megnéztem a lányokat a minisztériumban,aztán elmentem az Iskola utcába. Itt rendbe raktam a gépemet.
Tormay A régi ház című regényét olvastam a vonaton. Jó könyv, egy összeolmó világról, a XIX. század eltűnéséről. Ragyogó a stílus.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mások - Kétszázegyedik nap
  2019-10-10 06:28:35, csütörtök
 
  Az elmúlt hónap nagy tanulsága, sokat kell beszélgetni a kölykökkel. Az, hogy megkérdezik, hogy szeretem-e őket, már nem lep meg. Ki kell mondani, hogy igen. Ez kell nekik még 18 év körül is. Az viszont igen, hogy arról érdeklődtek, hogy ők rosszabbak-e, mint a korábbi tanítványok. Rögtön jött a jó válasz: csak mások vagyrok. Védtelenebbek ebben a veszett világban, ahol ömlik rájuk jó, rossz a kütyükből.
Az irodalom jó példa sokmindenre, igaz szeretere, szerelemre, gondolkodásra. Így hát beszélgetünk. Antigoné kapcsán arról, hogy van-e jó döntés az életben. Hogy a jó csak a rossz mellett jó, s hogy a szépség viszonylagos fogalom.
Mások a mai gyerekek. Egyre jobban meg vagyok győződve arról, hogy 6-10 év között meg kell rendesen tanítani írni olvasni őket, s nem nyelvtannal, bonyolult számokkal küszködni. Aztán erre világot lehetne építeni, mint ahogyan velünk tették valamikor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Választások - Kétszázadik nap
  2019-10-09 18:16:30, szerda
 
  Tudom, sokan nehezményezik, hogy a választásokról nem írok. Nincs mit. Egy nagyságrend fölött, úgy 30000-es településig ez nem politika. Fölötte már igen. Ez a legsilányabb választási kampány. Szex, családtagok inzultálása, hamisítás. És az emberek teljes hülyére vevése. Sokan azok? Nem lenne jó.
A legnagyobb baj, a közszolgálati rádió elsilánytása. Kiegyensúlyozatlansága.
A legnevetségesebb az alkalmatlan szó ilyetén való használata. Az alkalmas polgármesternek, képviselőnek, akit megválasztanak. A demokrácia így működik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kérdezés - Százkilencvenkilencedik nap
  2019-10-09 09:30:51, szerda
 
  Az élet lényege a kérdezés, a kiváncsiság. Ha a kiváncsiság kialszik az emberben, meghalt. Akkor is, ha biológiailag még él.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csöndes munka - Százkilencvennyolcadik nap
  2019-10-08 06:28:31, kedd
 
  A korábbi jegyzethez: Így már más volt. Előttük a kinyomtatott vers, lehetett írni a lapra. Csöndben dolgoztak. Ahogyan néztem, nem lesz elégtelen. Mert egy hallott műről akkor is lehet gondolkodni, ha nem készültek rá előre. Csak el kell olvasni, olvasgatni. Lyukas órámban elmentem patronért a nyomtatóba. Hétfőre szövegértéseket nyomtatok.

Ma pihenőnap, kicsit a kertben babrálok, ebédet főzök, s egy programról a minisztériumnak felkészítő. Aztán a holnapi órákra készülök. Holnapután Pest.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vissza az időbe - Százkilencvenhetedik nap
  2019-10-07 06:19:49, hétfő
 
  Ma iskola. Csak egy pillanatkép: Petőfi látomásos költészete az egyik dolgozattéma, a másik Arany balladaköltészete, Az Ágnes asszony. Mindkettő érettségi tétel. A 11-es szöveggyűjteményben találhatóak a versek, csak szöveggyűjtemény nincs. Állításuk szerint nem is volt (!), aztán amúgy is vissza kellett adni.
Vers nélkül beszélünk versről? Órai elemzéskor az egyik gyermek telefonjáról olvastam fel az egyik verset. A projketor éppen nem működött. (Én is 12-es szövegyűjteményt vittem)
A mai dolgozathoz nyomtattam ki harminc példányban verseket. Persze idehaza. Saját nyomtató, patron, papír. De nem tűröm el, hogy vers nélkül elemezzünk verset.
Aztán az már csak hab a tortán, hogy megtudtam, a szeptemberi bért - óeraadóként - csak novemberben kapom meg. Nos, azt hiszem, én szponzorálom az oktatási rendszert.
Nem vagyok elégedetlen, megengedhetem eme luxusokat magamnak. És mások?

Lassan leírom az elképzelésemet, hogyan kellene azonnal a feje tetejére állítani ezt a szűkösségében is pazarló rendszert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 4023
  • e Hónap: 13986
  • e Év: 58959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.