Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Moson,1953 - Hatvannyolcadik nap
  2019-02-04 09:49:29, hétfő
 
   
  Ekker Lászlótól kaptam, kicsit stilizálva teszem közzé.

1953 év végén négy év után újra a mosoni rokonok közé kerültem a hegyeshalmi állásom miatt. Nem örültem elhagyni Budapestet, és a kinevezési papíromat még össze is gyúrtam haragomban, de nem volt más választásom, élni kellett.
1949 után ott fedezték fel talentumomat, mint énekkari szólistáét. Majdnem minden színpadon szerepeltem, sőt a Zeneakadémia nagytermében is. Az énektanításomat egy operaénekes művésznél a textil szakszervezet fizette. Az időben a családfenntartó az apám volt, és az élet nehéz volt, mint mindenkinek. A vidéki élet más volt, mint a fővárosban. Nagyanyám házát államosították, már négy rokoncsalád lakott ott, az egyik az élelmezését oldotta meg. Apám havonta küldött pénzt nagyanyámnak. A helyzetbe mindenkinek bele kellett rázódni, ismertük a társadalmi élet korlátait, és csendesen élni. Jó hírt keveset mondtak Mosonról, hogy a korábbi terrorhullám kiket sújtott, és minek ne tegyük ki magunkat, és vigyázzunk, hogy kivel beszélünk, és provokáló történetekre ne reagáljunk, hogy véleményünket ne használhassák fel ellenünk, mert több kényszerített besúgót az ÁVO finoman vagy durván felhasznált, munkájukban.
A nagyanyám volt házában láttam a megszüntetett mosoni hentesektől elvitt húsipari gépeket, megrozsdásodva, tönkremenve. A hatóság nem törődött vele. Hentesre se volt szükség. Mosonban volt egy tréfás mondás a helyzetről: hallgatni arany, beszélni Andrássy út hatvan.
A középrétegben a lelket a tiltott külföldi rádiók, mint a Szabad Európa, BBC és a többiek magyar műsorai tartották. Egy ittas ávós a vasútállomási restiben dicsekedett, hogy ők zavarják a külföldi magyar hírek vételét. Budapesten, egy másik tréfában az utcán kérdezik, hogy hány óra van? Nyolc óra, válaszolja gyorsan valaki. Honnan tudja, kérdez vissza a másik. Most csukják az ablakokat, kezdődik a BBC magyar adása.
Mosonban meghívtak egy egyházi esküvőre, amit késő este tartottak titokban, nem meghirdetve. Az új házasokat ismertem, a titokban tartott esküvőre sokan jöttek el, a rendszertől való félelem ellenére.
Megérkezésem után találkoztam a templom karnagyával, hangversenyre készülnek, kérte, énekeljek egy Bach áriát. Ott hallgatta az ávótól fenyegetett plébános, nem tudta, ki énekel. Egy üzlet kirakatában egy régebbi eseményről készített fényképét kitették, hogy megfélemlítsék Steurer Józsefet, de az ÁVO né¬hány hét múlva elhurcolta, és egy internálótáborban rövidesen meghalt.
Itt, vidéken, este sötétedés után nem illett kimenni, otthon Budapesten akkor kezdtünk menni látogatni. Minden reggel a vasútállomáshoz gyalogoltam a hegyeshalmi vonathoz. Többnyire az én óraim délre befejeződtek, és így az Ausztria felől érkező kocsiba szálltam vissza Mosonba, ebben még volt nyugati levegő, és szimbolikusan egy mély lélegzetet vettem belőle. Ha jó idő volt, akkor kerékpárral hasítottam Hegyeshalomba.
Még Budapesten a Széchényi Könyv¬tárban, a folyó¬irat osztályon átnéztem a század eleji moson-megyei sajtót. Az egyik 1919-es újságban írtak egy ismerős üzletember problémájáról a helyi direktóriummal. Apám korabeli fiával beszélgetve elmondtam az apjáról szóló cikket. mint érdekességet. Azután hirtelen megbántam, mert félelmetesen elsápadt. De nekem ez nem volt kutatási témám, azt hiszem, hogy abban az időben senki sem olvasta rajtam kívül a proletárdictatura mosonmegyei újságját.
Másnak többet erről nem beszéltem, de Mosonban is voltak, akik 19-ben érdeklődtek az új eszmék iránt. 1945 után kérte gimnáziumi osztálytársát egy diplomás, hogy írja le és igazolja 1919-es szereplését, ami miatt utána valamilyen problémája volt. Sajnos a résztvevők elhal¬tak, tő-lük részletekről nem érdeklődtem, amikor lehetett volna, de a forradalmi évek alatti piaristákról is a kortársak nem mindig pozitívan emlékeztek meg.
De ez is mára régmúlt lett, akkor sem volt minden szép és jó és mindenkinek elfogadható...
Azután sokan elkerültek különböző okok miatt más¬felé. Anyai nagyapám vasutas volt, és sokszor beszéltek Matuska Szilveszter biatorbágyi robbantásáról. Nagyapámnak akkor kellett volna Budapestre menni, így elkerülte a balesetet. Csupán érdekesség, hogy budapesti, bankos kollégájának a felesége Matuska Szilveszter lánya volt.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: családfenntartó, vasútállomáshoz, énektanításomat, direktóriummal, megrozsdásodva, államosították, megfélemlítsék, osztálytársát, véleményünket, hangversenyre, kényszerített, megszüntetett, hegyeshalomba, problémájáról, szimbolikusan, használhassák, szakszervezet, középrétegben, robbantásáról, vasútállomási, nagytermében, zeneakadémia, talentumomat, részletekről, történetekre, kollégájának, megérkezésem, terrorhullám, nagyanyámnak, befejeződtek, piaristákról, félelmetesen, érdekességet, operaénekes, élelmezését, hentesektől, mosoni rokonok, hegyeshalmi állásom, kinevezési papíromat, operaénekes művésznél, textil szakszervezet, apám volt, élet nehéz, élelmezését oldotta, helyzetbe mindenkinek, társadalmi élet, nagyanyám volt, megszüntetett mosoni, tréfás mondás, tiltott külföldi, többiek magyar, ittas ávós, Ekker Lászlótól, Szabad Európa, Steurer Józsefet, Széchényi Könyv¬, Matuska Szilveszter,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Hiányzik  Png kislány  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png rózsa csokor  Egy lelki imádság  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png cica  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Örülök, hogy látlak!  Elköszönt  Nem tudhatod  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Lóhere  Éretlen vers  Nagyon különös  Németh László tollából  Png csokor  Png kislány  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Soha ne kedvezz...  Alázat  Soha ne kedvezz...  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy hatékony szolga  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Lóhere  képre írva  Bounty krémes  Png kutya  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A boldog családok mind hasonló...  Fekete-erdő desszert  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png nő  Alázat  Sose bánj semmit  Png virág  Idő  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png telefon  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  képre írva  Png kutya  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
mosoni rokonok, hegyeshalmi állásom, kinevezési papíromat, operaénekes művésznél, textil szakszervezet, apám volt, élet nehéz, élelmezését oldotta, helyzetbe mindenkinek, társadalmi élet, nagyanyám volt, megszüntetett mosoni, tréfás mondás, tiltott külföldi, többiek magyar, ittas ávós, vasútállomási restiben, külföldi magyar, másik tréfában, utcán kérdezik, egyházi esküvőre, titokban tartott, rendszertől való, templom karnagyával, ávótól fenyegetett, üzlet kirakatában, régebbi eseményről, internálótáborban rövidesen, vasútállomáshoz gyalogoltam, hegyeshalmi vonathoz, mély lélegzetet, század eleji, egyik 1919-es, ismerős üzletember, helyi direktóriummal, apjáról szóló, időben senki, proletárdictatura mosonmegyei, résztvevők elhal&#172, forradalmi évek, felesége Matuska, családfenntartó, vasútállomáshoz, énektanításomat, direktóriummal, megrozsdásodva, államosították, megfélemlítsék, osztálytársát, véleményünket, hangversenyre, kényszerített, megszüntetett, hegyeshalomba, problémájáról, szimbolikusan, használhassák, szakszervezet, középrétegben, robbantásáról, vasútállomási, nagytermében, zeneakadémia, talentumomat, részletekről, történetekre, kollégájának, megérkezésem, terrorhullám, nagyanyámnak, befejeződtek, piaristákról, félelmetesen, érdekességet, operaénekes, élelmezését, hentesektől, kirakatában, érdeklődtek, biatorbágyi, elfogadható, mindenkinek, kerékpárral, mosonmegyei, találkoztam, beszélgetve, tönkremenve, hegyeshalmi, fenyegetett, nagyapámnak, rokoncsalád, dicsekedett, felhasznált, szerepeltem, szilveszter, érdeklődtem, választásom, rendszertől, karnagyával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 4813
  • e Hónap: 14776
  • e Év: 59749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.