Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Dr. Deák Ernő
  2010-05-12 22:07:46, szerda
 
  Háromra ígérkezett Deák Ernő Bécsből, hogy befejezzük a könyvet. Hat órát dolgoztunk a számítógépen, de még nincsen kész. Persze késett. Nagyon fárasztó munka.
Azt találta ki, hogy június 26-án délután felmászunk a Schneebergre, ott alszunk (2084 méter), s megnézzük a naplementét és a napfelkeltét. Jó ötlet. Önkínzóknak. Eredetileg 19-én gondolta ezt a túrát, de én mondtam, hogy aznap még érettségiztetek. (Születésnapom.) Erre áttette 26-ra. Most nem mondhatok nemet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
postaláda
  2010-05-12 05:49:34, szerda
 
  Most, hogy nincsen hó, több időm van az utcai szemlélődésre. Egy kis körzetben én terjesztem a Mosonvármegyét, jó szórakozás látni, miféle szerkezetekrt erősítenek föl kerítésre, ólajóra az emberkék.
Az egyiknek az lehetne a címe, hogy: Gázolj magadnak postaládát! Elüt az ember egy útszéli jelzőoszlopot, aztán dróttal fölerősíti postaládának. Ennek van egy butított változata, egyszerűen levágja bicskával a literes ásványvizes üveg tetejét, s ezt rakja ki.
Az sem semmi, hogy a boltban kapható legolcsóbb, legkisebb ládácska rozsdásodik a kapuban. Ezzel semmi gond, csak nem lehet beletenni az újságot. Gyűrni csupán.
Aztán van, aki megadja a módját, elegáns üveg ládikót készíttetett, bedobod a cájtungot, s látod a lap címlapját.
Van olyan is, akinek egyszerűen nem futja rá. A ház vagy ötven milla, s éppen erre nem futotta.
Ő reklámál, ha nem kapja meg a lapot. Olyan is van, aki beszögezi felül, nem lehet fölnyitni. Gondolom egyetlen öröme, hogy látja, amint nem tudja bedobni a postás a levelet. Nagy élvezet lehet.
Van aki előbb rakta fel a ládát, mint a drótkerítést, így sikerült bezárni ládikóját. Rájöhetett, mert egy öklömnyi nyílást barmolt rá. Éppen befér a csuklód, s mivel szerencsétlenkedsz, éppen odaér a kutya, akinek szintén te vagy az egyetlen öröm az életében.
Szerintem a postaláda a tulaj jellemére enged következtetni.
S van olyan is, fiatal idős egyaránt, aki jön eléd, örül a lapnak és megköszöni. Tegnap is akadt néhány. Nos, nekik készíted a Mosonvármegyét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Barátság?
  2010-05-11 18:21:08, kedd
 
  Sokkal fontosabb, mint gondoltam. Édesanyám gyakorta átment beszélgetni Ilonka nénihez a hetvenes években Kiskópházán. Azt mondta, csak éppen behúzom az ajtót, s mindjárt jövök. Két óra telt el. Mi morogtunk vele, s ő azt mondta, kell az embernek valaki. (Aki nem férj, nem gyerek stb.) Ezt én is csak néhány évtizede fogtam fel.
Kevés barátom van. (Sok-sok ismerős.) Ilyenkor, mikor egy kicsit averzió van, válság van, jön rá az ember, hogy kell az embernek valaki, aki nem feleség, nem gyerek. Aztán ez segít rendezni a dolgokat.
Nem nevesítem azt a két embert, aki a szívemhez ilyen szempontból a legközelebb áll, de kell az embernek ...
Drága édesanyám már három éve nincsen, olyan jó volt vele lenni. Nagyon szerettem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ausztriai magyarok
  2010-05-11 06:57:20, kedd
 
  Tegnap ezer félét csináltam. Három órám volt, intézni való, ebéd, majd a Lajta lakóparkot szórtam le a Mosonvármegyével. S vártam Deák Ernőt Bécsből, hogy az osztrák könyvet összerakjuk. Persze késett, este hét után toppant be.
Valójában az ausztriai magyar egyesületekről készül egy német-magyar nyelvű könyv. Igazi kuriózum lesz, olyan összefoglalása az osztrák kisebbségi létnek, amilyen még nem volt. Azon kívül, hogy én szerkesztem Jahn Marival, az elősző magyar részét is én írom. Jól haladtunk, kétszáz oldalnyi szöveg a helyén van. Fél 11-kor még beszélgettünk Ernővel a nappaliban a könyvről, s örült, hogy értem és érzem fontosságát. Mondta, hogy neki ez azért is fontos, mert nem biztos, hogy a következő (40.) évfordulós kiadványt már ő készíti. Nem értettem elsőre, aztán leesett: hisz majdnem hetven éves.
Aztán kocsiba ültek, s haza. Holnap ismét jönnek, hogy nagyvonalakban készen legyünk. S már csak finomítgatások. Mondta, hogy az osztrák kancellár asztalán úgyanúgy ott lesz a kész könyv, mint Orbán Viktorén. Természetesnek veszem, hisz tükör ez a valódi kisközösségi létről, ami a társadalom ragasztója is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezer év
  2010-05-11 06:08:12, kedd
 
  Legszívesebben azt írnám: évet sem tudunk magunkban elrendezni, nemhogy ezret. Én nem vagyok túlságosan lelkes az ilyen ünnepeljük meg a vármegye ezer évét ötlete kapcsán, bár tudom, hogy az azonosságtudat erősítéséhez ez is hozzá tartozik.
Tegnap délben mégis meglepődtem. Hívtak a Duna Televíziótól, hogy fölkeresnének pénteken egy interjú erejéig, hogy erről (is) beszélgessünk. Megkérdeztem, hogy miért pont engem. S rájöttem beszélgetés közben, hogy távolról nézve egyszerű ez, az Interneten föllelték dolgoimat, a honlapokat, az írásokat, s számukra egyértelmű, hogy ezen a vidéken engemet keressenek föl. S a vármegye első iskolájában (piarista) szeretnék elkészíteni az interjút. Szabódtam kissé, de végül megállapodtunk 11 órában. Azért ebben, mert mondtam, hogy egy órakor már Németország felé vezetek.
Szóval van olyan, hogy a teljesítmény számít. Elszoktam tőle.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tafrina
  2010-05-10 05:34:53, hétfő
 
  Jól elintézte a tafrina a nektarint és az őszibarackot. Igaz későn is permeteztem, s nem igazán tudtam, hogy virágzás elején is kellett volna score-val. Talán helyrejön.
Javítgatom a dolgozatokat, már csak egy osztályé érintetlen. Lassan megy, s bizonytalan vagyok az értékelésnél. Persze mire készen leszek, bennem is összeáll. Már biztosan tudom, hogy az első feladatnál rosszul kérdeztek, túl tág a téma, és eröltetett.
Amúgy sincs túl jó kedvem, kiszívja az osztrák könyv is az erőmet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Montanaro
  2010-05-07 20:12:36, péntek
 
  Dolán Gyuri mondta, hogy találkozik Monatnaróval. Volt olyan, hogy ez az oxitán francia zenész a kedvemért eljött Óvárra koncertezni. Ölelkeztünk, tudja, hogy a belső kör barátai ezt így... (Nem minden nép ölelkezős.)
Szeretem Montanarót. A Kelti szél cédéje dedikálva nálam van.
Ilyen dolgok is voltak Magyaróváron. Aztán innen ment a Művészetek völgyébe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
nappista
  2010-05-06 21:49:17, csütörtök
 
  Ma a hivatalban kezdtem, néhány percet beszéltem Pistával. Tegnap volt az első parlamenti napja, s azt mondta: megható volt.
Ez szép mondat.
Aztán ügyelet az angol érettségin, majd piac.
És itthon érettségi dolgozatok javítása. Meg az osztrák könyv szerkesztése. Itt a 80. oldal körül járok.
Nappista. Polgármester "szeretne" lenni, s mondom neki, hogy nem szeretem a funkció halmozást. Pont én. Aztán rájöttem, hogy kit tudnék helyette javasolni?
Nehéz dolog ez. Neki is, szerintem. De elképeszt munkabírása. Igaz, fiatal gyerek. Kevés ilyen ambíciójú ember van a városban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécsben
  2010-05-06 08:41:26, csütörtök
 
  Kedden ügyeltem a matematika érettségin, majd kocsiba ültem, s Bécs. Délre ott voltam, óriási forgalom, alig találtam parkolót.Ebédeltünk Ernővel és Szonjával, s dolgoztunk a könyvön. Persze a kéziratok rendezetlen állapotban, fotók gyűjtése. Morogtam, mert arról volt szó, hogy kész az anyag, nekem csak meg kell szerkeszteni, s a magyar szöveget átnézni. Mari három után jött, sorrendgyártás stb. Hat órára értem haza.
Ilyenkor tavasszal Bécs még szebb és színesebb, mint máskor, jó lett volna sétálni.
Aztán másnap e-mail kupacok, hogy ezt módosítsam, azt máshova tegyem. Szóval jó osztrák-magyarokkal dolgozni.
Nem panaszkodok.
Szerdán ismét érettségi ügyelet, majd haza, vártam Tamást, mentünk a Mosonvármegyéért Győrbe. Jól elbeszélgettünk, s az újság is kész lett. Aztán szétosztottuk a terjesztőknek. Vettem a Metroban egy új hintaágyat a teraszra. Összeszereltük. Elment az idő. Az eső megmosdatta a kertet, most a legszebb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dolán Gyurinál
  2010-05-04 05:52:27, kedd
 
  Aztán suli után Tomival elmentünk Velky Grob-ba Dolán Gyurihoz. Szencen találkoztunk, s ebéd után néztük meg épülő "intézményét". Tetszett a kibontakozó festőtábor helye, új dolgai különösen. Gyuriban azt szeretem, hogy folyamatosan megújul, meglep. Egy rövid interjúban az eddigi pálya legutóbbi dolgait rögzítettük, így meg tudom írni a pályaképet. Kitűnő festő, a szó modern értelmében, hisz akciói a romlékony időben sokszor csak egy-egy hétnyi érvényűek. A homoktól a szövetet felvérző időig eljutva szépen elmondta, hogy az örökkévalóság kb 30 évnyi idő.
Azt is szeretem benne, hogy soha senkiről nem mond rosszat, ugyan érzékelteti, hogy mit gondol festészetéről, de úgy maga, hogy beenged másokat is.
Hét végén megy Avignonba, s hónap végéig Franciaországban lesz.
Egy közös könyvet határoztunk el, színes festményekkel. Szerelemes, erotikus, élettől duzzadó versekkel és dolgokkal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 4023
  • e Hónap: 13986
  • e Év: 58959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.