Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Ma Budapest - Szárharminckilencedik nap
  2019-06-13 07:47:18, csütörtök
 
  Viszek egy kis meleget, hátha arra fáznak.
Estére idehaza leszek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még mindig 1991. Százharmincnyolcadik nap
  2019-06-12 15:49:53, szerda
 
  De hát ez mégis csak termékeny időszak!

Igen. De a háttérben ott vannak a piszkálódások is. S a bizottsági tagságot is túlértékelték. Mindnyájunknak új volt ez a szerep, magának a testületnek is. De ez az újrakezdés időszaka, a város üzemei hullanak szét, az általam nem látható vadprivatizáció is tapintható: elbocsátások, fizetésképtelenség.
Nem akarom menteni az első testületet - legnagyobb erénye, hogy igyekezett rendbe tenni a várost, működtetni intézményeit, s hogy nem tisztogatásokkal kezdte - de nem volt igazából koncepciója a városra. Sodródtunk.
Visszatérve a bizottsághoz, én nem jelentkeztem, azt sem tudom, hogy kinek jutottam eszébe. Azt tudom, hogy Tuba Laci volt a jelölt, de őt nem választották meg. Rólam úgy szavazott a testület, hogy ott sem voltam. Azt hiszem egy író-olvasó találkozóra hívtak éppen akkor a Rábaközbe.
S még valamit, ez volt az az időszak, amikor nem pártkatonákat, hanem szakembereket kerestek. Később minden testület bizottsági helyeit - a külsősöket - már hű katonákkal töltötték be. S ez egyre nevetségesebbé vált. Kivétel volt az 1998 és 2002 között általam vezetett kulturális bizottság. Meg lehet nézni a névsort.

Ez az év az újságalapítás éve is.

Ez a másik nagy meglepetés. Késő délután otthon ért a telefon, hogy átmennék-e a művelődési központba, ahol szeretnének velem beszélgetni. Vagy harminc-negyven embert találtam a nyelvi laborban. Jórészt frissen alakult egyesületek tagjai voltak. A kérdés az volt, hogy ha a Moson Megye Polgáraiért Alapítvány Moson Megye néven időszaki lapot indít, vállalnám-e a szerkesztői feladatokat.
Az újságírás és a szerkesztés nem teljesen fedi egymást, ilyet még nem csináltam, de más sem, hisz negyven év kihagyás után nyílt lehetősége a városnak, hogy lapja legyen.
Igent mondtam. Nem tudtam, hogy milyen veszélyes terepre merészkedtem. De nem voltam egyedül, leginkább Tóásó Gyulával kooperáltam, aki valódi szívügyének tekintette a lapot.
1991. szeptember 28-án írtam: ,,Az első szám megjelent, kevés helyesírás-és nyomdahibával. Lehetett volna rosszabb is."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pennen - Szárharminchetedik nap
  2019-06-11 17:34:56, kedd
 
  Van a szónak egy dögleni értelmű jelentése is, nem csak alszik, pihen. Hát ma ez volt. Tettem vettem, ezt és azt. Gyomláltam két percig, vásároltam. Aludtam (egy óra), és javítottam az amerikai regényt. Már kész a borító, a héten akár nyomdába is mehetne, de még le kell tárgyalnom a költségeket Kaliforniával.
Zsóka egész nap suliban volt, most hoztam haza.
Agyalok a verseskötet címén. Átégett idő? A megolvadt idő? Nem tudom. Jó cím kellene.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megolvadt? - Százharminchatodik nap
  2019-06-10 18:36:53, hétfő
 
  Ma megnéztem a mindenkimagyarorszaga.hu lapot. Forró ősz elé nézünk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megalvadt idő - Százharmincötödik nap
  2019-06-09 20:25:32, vasárnap
 
  megalvadt idő

mintha örökké nyár volna
végtelenített rigófüttyel
vonatkerekek csattogásával
(nagyapám megy a frontra)

szád ívére emlékszem még
abból a megalvadt időből
s lehunyt szemünk mögött
hullámzott a tenger

és örökké kivégzőosztag
géppuskakattogás
megalvadt vér a női mellen
mindig október 26-dika

mintha se vége se hossza
pedig se vége se hossza
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Falunap - Százharmincnegyedik nap
  2019-06-09 06:05:28, vasárnap
 
  Lecsattogtam a maradék füvet miután megjöttem a Tescoból. Korán mentem, mielőtt még az éhezők megrohanják a boltot, hisz két napig zárva lesz.
Töltött dagadót sütöttem, újkrumplival (opekáne). Megjöttek Újbarától P. Sanyiék, könyvet szeretnének készíteni. Aztán miután elmentek, kinéztünk a falunapra. Jó emberek között lenni, beszélgetni. Este Jenő és Márta szaladt át a Csallóközből, lezártuk a szél-járást. Kedden megy a nyomdába.
Jó idő van, gyomlálásra való. Igaz, a gyom megvár, nem tépi ki magát tövestól.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kő marad - Százharmincharmaik nap
  2019-06-08 05:04:22, szombat
 
  Olvasom: harminc évvel ezelőtt fölfakadtak a sebek, fórum Mosonmagyaróváron '56-ról. Túlélők, hozzátartozók.
S a sebeket nem sikerült begyógyítani. Csak bekötözni. Születtek visszaemlékezések, versek, emlékmű, utcaneveket kereszteltek át. Dudást elítélték. Méltóságteljes megemlékezések zajlottak, aztán a feledés pora belepte '56-ot. De valahogyan nincs egyben az egész. Nincsen rendszerbe szedve. Egy-két magányos "partizán" őrzi házi kincstárában a múltat. Egy.két konok ember.
Nem akarom - tudatosan - a múzeum szót használni, akár lehetne is. "Minden láng csak részekben lobban."

Más: Vereb atyát új igazgató váltja a piaristáknál ősszel.

Más: a tegnapi nap a kertészkedés napja volt. Az éjszakai vihar zöldre mosta a kertet. Egy kicsit nyírtam is a füvet miután felszáradt, aztán ebédet főztem. Friss zöldség levest kis spárgával. Mandulás rántott csirkemell volt a második, petrezselymes újkrumplival, spárgával és hollandi mártással. Nagyon finom volt, és könnyű étel. Vacsorát nem ettem.

Más: Korán ébredtem, s az agyam a visszaemlékezésen járt, 1991-nél tartunk. Forduló év az életemben. S aztán eszembe jutott Vida Pista is, és sok más ebből az időszakból. Mindnyájunkat sikerült egymás ellen fordítani a rá következő másfél évtizedben. Mi meg, kis lökött értelmiségiek egymás ellen is harcoltunk, pedig összefogásra voltunk ítélve. Erre a gimnázium kis büdösében - dohányzó - már rá kellett volna jönnünk. Sokkal szélesebb a kör, mint a kedves olvasó gondolná!
S mind elvesztünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jogsi - Százharminckettedik nap
  2019-06-06 06:34:48, csütörtök
 
  Lejár a jogsim, tegnap az okmányirodában jártam. Előtte már az orvosit elintéztem. Elég hamar végeztem, nagyon kedvesek voltak. A múltkor a lányom a magyar személyijét intézte, évekkel ezelőt lejárt. Meglepődött, hogy gyorsak és kedvesek voltak. Azt mondta, Németországban ez nem így van. Ott hosszabbíttatta meg a jogosítványát. Még ittléte alatt meg is jött az irat postán.
Aztán délután, ahogyan enyhült a hőség a kertet nyírtam. Kicsit gyomláltam - jót tesz a deréknak.
Majd befejeztem a szél-járást. Ma a borítót véglegesítem.
Lassan összerakjuk a nyarat is, Zsóka a suli után elmegy pár napra a nővéréhez.
Aztán Bükre megyünk egy-két napra, én július 14-én a Schneebergre, július végén jön Sandra, pár nap Zakopánéban vele. A szállót már lefoglaltam, kifizettem.
És tervezek pesti napokat is.
Ebben a pillanatban nincs új feladat.
Tegnap Imre felhívott Rajkáról, ősztől heti nyolc órát vállalok, a tanítás életem része volt, s ha hívnak és meg tudom oldani, segítek.
Zsóka marad a piaristáknál, heti 12 órában.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
menekültek Tirolban - Százharmincegyedik nap
  2019-06-05 06:00:19, szerda
 
  Tegnap Deák Ernőék voltak a vendégek. Győrbe mentünk Radek Józsihoz, megtárgyaltuk Ernő vaskos tanulmánykötetének a kiadását. Ernőéknek megmutattuk a nyomdát is. Majd meghívtam őket egy jó ebédre a Flamingóba.
Ernő egy vaskos dossziét hozott ajándékba, s csak miután elmentek néztem bele. A tiroli menekültek anyaga volt 1945 és 1949 között. Iratok franciául, németül és magyarul, listák a táborokról. Névjegyzékek kézzel és géppel vezetve, Néhány Vöröskeresztes irat. Egy-két jegyzőkönyv.
Most hirtelen nem is tudom mi legyen vele. Még azt sem tudom, hogy hogyan került hozzám. Azt igen, hogy miért, hiszen több helyen említettem az általam kiadott antológiát 1949-ből, s azt, hogy az első menekülthullámot elmosta az idő, s 1956.
Még Ernőt kell kifaggatnom. Amikor telefonban szőrmentén említette a dolgot, azt hittem, néhány fénymásolatot hoz, amit valamelyik levéltárból menekített ki. Ez nem az.
Van egy vaskos füzet is, ez csak neveket, adatokat tartalmaz. Olyan mint egy szállodai bejelentő.
De hát ki vagyok én, hogy ilyen terheket raknak rám?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éberhard - Százharmincadik nap
  2019-06-04 05:20:09, kedd
 
  Péntek este készített velem a Pátria rádió egy interjút az előadásom után. Azután Szenc. Kicsit későn feküdtünk le, de hát meg kellett váltani a világot. Bárdos Gyuszival beszélgettünk a felvidéki kudacról, hogy valami nagyon nincsen rendben a magyar politikával. Szerintem neki kell a dolgok élére állni, s a Csemadoknak jobban kibújni a háttérből. Mozgósításban pedig lehet tanulni a Fidesztől.
Szili Kati egy mondata megütötte a fülemet: el kell gondolkodni, hogy a felvidéki magyarságot hogyan lehet Brüsszelben képviselni. Szabad idézés volt, nem pontos.
Reggel Jenővel és Kiserzsivel kimentünk a szenci piacra. A mosoni jobb, és olcsóbb!
Aztán reggeli, s a nagy melegben öltöny. Az Apponyi kápolnában Éberhardon egy emlékező szertartás, szép, és jó beszédekkel, majd koszorúzás.
Majd ebéd, s a konferencia. Jó beszédekkel, s persze nagy csúszással. Én voltam az utolsó, s rájöttem, ha felolvasom a beszédet, az emberek nem bírják ki, már órák óta ültek. Így félretolva a mikrofont szabadon beszéltem. Előtte Bárdos Ági fölolvasta a két verset. Így meg volt alapozva a siker.
Utána többen jöttek gratulálni. Egy idős hölgy azt mondta, hogy az nagy teljesítmény, hogy mindenki figyelmét föl tudtam csigázni.
Márta fia hozott haza.
Néhány nap pihenőt engedtem magamnak, tegnap füvet nyírtam.
Ma Deák Ernőék jönnek, a tanulmánykötet nyomdai dolgait rendezzük Győrben, aztán meghívom a csapatot ebédelni.
Zsóka még nem tud fájós lábával vezetni, így én viszem suliba.
Tegnap Bogi hívott Pestről, átvitték a gépemet az Iskola utcai épületbe, s készen van az irodám. Jövő csütörtökön személyesen is felmegyek, aztán rendszeresítjük Pestet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1322
  • e Hét: 4466
  • e Hónap: 14429
  • e Év: 59402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.