Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Ma Jászapáti, holnap Kolzsvár - Százhetvenharmadik nap
  2019-08-14 19:22:40, szerda
 
  Elmentem a lányokért Jászapátira. Korán indultam, már negyed kilenckor az Iskola utcában voltam, a minisztérium ottani épületében. A szemüvegemet hagytam itt a múltkor. Egy kávé, beszélgetés a lányokkal ás tovább. Kettőkor indultunk vissza Apátiról, s hatra itthon voltam. Holnap Görföl Jenővel Kolozsvár a Csemadok képviseletében. Kötő konferencia. Kemény nap lesz, végig a kocsiban.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétköznap - Százhetvenkettedik nap
  2019-08-12 04:52:44, hétfő
 
  Próbálom a dolgokat - a káoszt - átlátni körülöttem. Lassan megy. A nagy meleget sem bírom, így a kert is elvadult. Ma a lányok Jászapátira mennek, igazán hagynak dolgozni. Unokám ittléte átrajzolja a napokat, de nagyon jó vele. Mindnyájunknak jót tesz a sok kirándulás. Fogyási tervem kissé megrekedt, ámbár négy kiloval könnyebb vagyok. De szállodákba nem koplalni megy az ember, s én külföldön a helyi ételeket kóstolom meg. Igaz, Sandra napi gyaloglásokra kényszerít, s ez jó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kincses Felvidék - Százhetvenegyedik nap
  2019-08-11 06:04:18, vasárnap
 
  Három szép nap Görföllel, Mártikával és a lányokkal. Jártunk Gácson Rimabányán egy szép Árpádkori templomban, Poprádon, átnéztünk a lengyel oldalra. És Kassán, ahol lemehettünk a kriptába köszönni a fejedelemnek. És Rozsnyón, Besztercebányán. Meg persze Késmárkon,
A kocsi a szenci üdülőben parkolt, tegnapelőtt este onnét jöttünk haza.
Ülepedni kell a dolgoknak.
Most néhány nap itthon nekem, a lányok Jászapátira mennek, én szerdán kocsival hazahozom őket, s csütörtökön Kolozsvárra megyek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folytatás - Százhetvenedik nap
  2019-08-10 19:14:25, szombat
 
  A választások előestéjén Jeszenszky Gézával és Duray Miklóssal vezettem le egy találkozót a kultúrházban kisebbségi ügyekről. Gézát lekísértem a lépcsőn és váltottunk pár szót. a rövid beszélgetésből kiderült, tudja, hogy kormányváltás lesz. Jeszenszky akkor külügyminiszter volt.

Mit jelentett ez Mosonmagyaróváron?

Ugyanazt, amit országosan. Míg a korábbi testületben két szocialista képviselő volt, most a szabaddemokratákkal együtt többségbe kerültek. Hozzáteszem, ekkor még 23 képviselőből állt a városi testület.
Ez a testület is tanulta még a város dolgainak intézést, menet közben szerezte meg a gyakorlatot. Én eleinte furcsa helyzetben voltam igazgatóként. Megpróbáltak ugyan besorolni a lassan kialakuló két tábor mindegyikébe, de nem illettem sehova igazán. 1993-ban Kloss Andor, a Kisalföld akkori főszerkesztője megkért, hogy készítsek egy interjút Horn Gyulával, aki éppen Óváron volt. Akkor Horn a külügyi bizottság elnöke volt. Emlékszem: nagyon kellemes beszélgetés volt, az irodában ő mindenkit kiküldött, s pezsgőt töltött, s elkészült az interjú. Intelligens, határozott politikusnak láttam. A tegeződést is fölajánlotta. Az interjú egy oldalon megjelent, majd később Székelyhidi Laci bácsi egy olvasói levélben felrótta ezt nekem. Azt írta, hogy nem csoda, hogy B.L. készítette az interjút, hisz ,,madarat tolláról". Jót nevettem. Később Laci bácsival nagyon jó barátságba kerültünk, '56-os ügyek kapcsán egy húron pendültünk. Soha nem említettem neki ezt a dolgot.
Így aztán sokan besoroltak a szocialisták közé. De nem igazán illhettem oda (sem), hisz 1997-ben lejárván az igazgatói megbízatásom, többen közülük indítani akartak ellenem egy tagot, de végül nem akarták fölrúgni a békét. Hiszen az intézmény szépen beágyazódott a város közéletébe. Igaz, annak vezetője az általa szerkesztett újságban gyakran bírálta a döntéseket, de úgy tűnt, ez nem jelentett törést. Köszönhető ez a kiegyensúlyozó szerepet játszó polgármesternek, s Szirányi Péternek, aki az MSZP frakcióvezetője volt. Péterrel sok vitánk volt, de inkább eszmecserének nevezném ezeket. Szerintem alapvetően kedveltük egymást.
Ma is vallom, egy intézményvezetőnek együtt kell dolgozni a testülettel, s a szabadság fenntartása amíg lehetséges, addig nincsen nagy gond. Nem kell egyet érteni mindenben. Politikai erőtérben mozgunk, de ezt tudomásul véve pezsgő közéletet teremtve lehet jól dolgozni.
Ennek ellenére úgy véltem, hogy a helyi hatalomba bekerülve lehet azokat az értékeket jól képviselni, amelyeket vallok. 1994-ben függetlenként indultam lakókörzetemben, s elég jól szerepeltem. Akkor Báznai Bertold, az SZDSZ színeiben győzött ott. Alpolgármesterként jól lehetett vele együtt dolgozni, az intézményt mellszélességgel támogatta.
Ekkor rájöttem, hogy csak csapatban szabad indulni. Elolvastam a törvényt, s 1998-ra összeálltunk tízen, hogy a kultúra képviseletében juttassunk be képviselőt a testületbe. Azóta is vallom, egy település értelmisége nem dughatja a fejét a homokba, aktív szerepet kell, hogy vállaljon ott, ahol él, alakítóan kell gondolkodnia a közösségről, s be kell épülnie a helyi hatalomba. Mert különben másodrangú pártkatonák foglalják el az iránytó helyeket, s ott vagyunk újra, ahol voltunk.

Később mások is ,,elszerették" ezt az ötletet.

A Lajta Néptáncegyesület színeiben kerültem a testületbe 1998-ban. A Lakásbérlők Egyesülete már korábban föltalálta ezt a lehetőséget, az SZDSZ-szel karöltve 1994-ben Nyitrai József már testületi tag volt. Aztán fölbontotta a kapcsolatot a szabaddemokratákkal, s 1998-ban az egyesület színeiben már ketten lettek képviselők. Ő és dr. Árvay István.
Úgy tudom, elemezve az 1994-es választási eredményeket, a szocialistáknál volt szándék arra, hogy megkeressenek. Pártszínekben való indulást azonban nem vállaltam volna. Ez olyasféle elkötelezettséget jelent, ami a magamfajtának mindig problémát okozott volna. Ráadásul hihetetlenül berzenkedtem az MSZP és az SZDSZ országos koalíciója láttán, s úgy véltem rossz az irány. Már megint nem rólunk szól a történet.

Ez az évtized hozta magával a kiteljesedő intézményi kapcsolatokat, s egyre több szál kötött Erdélyhez, a Felvidékhez, s többször megfordultál Lendván is.








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Röpül az idő - Százhatvankilencedik nap
  2019-08-10 05:08:55, szombat
 
  Szép volt a pesti kirándulás. Megrendítő volt látni a koreai hajóbeleset helyszínén a sok koszorút, gyerekrajzot, írást. Hivatalos dolgaimat is el tudtam intézni. Sétáltunk, metróztunk, villamosoztunk, vonatoztunk.
Nagyon elfáradtam.
S másnap reggel néhány holmit bepakolva feleségemmel és unokámmal Szencre robogtunk, hogy egy másik autóba átszállva három napon át bejárjuk keresztbe-kasba a Felvidéket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És tovább - Százhatvannyolcadik nap
  2019-08-06 20:11:04, kedd
 
  Összeállt az elkövetkező másfél hét programja is. Három nap Felvidék, majd jövő szerda Jászapáti, aztán csütörtök és péntek Kolozsvár. Majd 19-étől két három nap Burgenland, s 25- én Drzeda. Valahogyan nincsen benne óvári ünnep. Nem is értem, hogy miért nincsen. Vagy talán mégis?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma Budapest - Százhatvanhetedik nap
  2019-08-06 05:11:19, kedd
 
  Kiszsóka kívánsága a mai nap. Kicsit pörgös az élet, hiszen holnap Fölvidék, három napos túra Görföl Jenőékkel. De ez az én kívánságom, unokámnak szeretném erőmhöz képest megmutatni Magyarországot. S annak történelméről legyen több fogalma a németekénél.
Bemegyek az Iskolai utcai irodába is, majd ebéd, néhány dolog elintézése a minisztériumban, s városnézés a két csajszival.
Vonattal megyünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 292
  • e Hét: 3436
  • e Hónap: 13399
  • e Év: 58372
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.