Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A tolerancia bajnokai
  2010-08-10 22:42:31, kedd
 
  Elpusztított falu

beduin | hétfő, 2010. augusztus 2.
a Negev-sivatagban


A Montreal-i ( Kanada) indymedia beszámolója szerint a múlt héten folytatódott az arab lakta falvak szisztemetikus elpusztítása Izrael Állam területén. Ezúttal az Al- Araquib nevű beduin települést vette körül egy hajnalban 1500 rendőr és az ott tartózkodó 300 embert ( köztük 200 gyermeket) erőszakkal eltávolították otthonaikból, A falusiak ingóságait az odahozott szemeteskonténerekbe dobálták-, a házakat pedig ( az olaj-és gyümölcsfákkal, valamint a zöldségeskertekkel együtt) a földbe dózerolták...
Al -Araquib egyike volt annak a 45 beduin településnek az Izrael által 1948-ban bekebelezett, s ma a zsidó állam területének számító Negev-sivatagban, melyet Netanjahuék illegálisnak bélyegeznek, és megsemmisíteni szándékoznak. E pusztulásra ítélt falvakban él Izrael 155 ezer fős beduin lakosságának közel a fele. Ezek az emberek- bár izraeli állampolgárok- nem juthatnak hozzá vezetékes vízhez vagy áramhoz-, ennek következtében pedig körükben a csecsemőhalandóság egyike a legnagyobbnak a világon.
,,Ezt a barbár tett újabb bizonyítéka annak, hogy a nem zsidó származású emberek másodrendű állampolgárok jelenleg Izraelben!"- mutatott rá a ,,Kanadaiak a Közel-kelet Békéjéért ,, ( CJPME) nevű szervezet elnöke, Thomas Woodly, felszólítván mind a kanadai kormánynak, mind a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el az újabb falurombolásokat.

http://www.youtube.com/watch?v=LORUHKiAn6U



Idézet

Orbán Viktor: "A Likud egy nemzeti párt, kormányzópárt és nemzeti párt Izraelben. Mi is nemzeti párt vagyunk Magyarországon, az elveink is közel vannak egymáshoz, szeretnénk, hogyha a jövőben az együttműködésünk az még szorosabb lenne, mint a múltban volt. Ennek a jövőre nézve lehet jelentősége"

Izrael, 2005. június 23.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MIÉÉÉRT? (Muzulmán sírokat rom
  2010-08-10 22:35:31, kedd
 
  MIÉÉÉRT? (Muzulmán sírokat romboltak le izraeli buldózerek)

kedd, 2010. augusztus 10.

Muzulmán sírokat romboltak Izraelben.

Több tucat sírt romboltak le izraeli buldózerek Jeruzsálemben egy régi muzulmán temetőben - közölte kedden az izraeli Iszlám Mozgalom. Az arab izraeliek szervezete szerint a buldózerek mintegy 200, nemrég felújított sírhelyet romboltak le hétfő este a XII. századi temetőben a jeruzsálemi városvezetés rendelete alapján. A temető Jeruzsálem nyugati részében, azon a területen fekszik, ahol a Simon Wiesenthal Központ múzeumot tervez létrehozni.

fn.hu/hirek/20100810/muzulman_sirokat_romboltak_le_izraeliek/?action=nyomtat


k, 2010-08-10 21:33 - vaktyúk


nemcsak a házakat rombolták le, hanem még
Nemcsak a házakat rombolták le, hanem még a fákat és a sivatagban a szegényes ültetvényeket is kiirtották. Egy házat próbáltak a helyiek újjáépíteni, de az állami feladat végrehajtói visszamentek és megint tönkretették.

http://www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=333961
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Halmozd a tőkét, ne siránkozz!
  2010-08-10 22:29:15, kedd
 
  Halmozd a tőkét, ne siránkozz!

2010. augusztus 10. 13:11:31


A polgár ugyanis egyáltalán nem az, aki Tormay Cécile-t olvas, Erdélybe jár, utálja a komcsikat, lenézi a jobbikosokat és a Fideszre szavaz. Polgárságot máshogy nem lehet "teremteni", mint minél nagyobb szellemi és vagyoni függetlenséggel. Keserves lesz, de le kell végre szakadni az államról, és önállóvá kell válni, akinek amennyire az adott helyzetben lehetséges.

Az új Fidesz-kormány politikája más, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Őszintén reméljük, hogy sikeresebb lesz a tornyosuló problémák kezelésében, mint a rontópál elődöké. Az új hatalom politikai kultúrája azonban az eddigiek alapján ugyanazon az alacsony szinten van, mint amit eddig megszokhattunk. Nyomulás, kisstílűség, korlátozott kompromisszum- és egyéb képességek.

Ez nem csak azért szomorú, mert a magyar demokrácia politikai és hatalomgyakorlási kultúrája még mindig a másik biciklijének küllői közé faágat dugás szellemi színvonalán üzemel, hanem mert ez a színvonal, és egyáltalán a politika és a hatalomgyakorlás milyensége sokkal több mindenkit érint, mint amennyit kellene, és azok is elszenvedői és akaratlan résztvevői, akiknek nem kellene annak lenniük.

A független színházak forrásmegvonásának ügye ismét rávilágított, hogy mennyire ki lehet szolgáltatva egy szakma az aktuális hatalomnak. Pedig abban talán mindenki egyetért, hogy egy viszonylag kis közönségű, ám a kulturális életben ettől még fontos alternatív mozgásszínház működésének nem attól kellene függenie, hogy az éppen regnáló kulturális kormányzatnak mik a preferenciái, vagy hogyan kezeli a kasszájában lévő pénzt.

Márpedig az alternatív színházaknál jóval nagyobb és fontosabb intézmények, szervezetek függenek egészségtelen mértékben az állam és az önkormányzatok irányítóitól, aktuális politikájuk minőségétől és céljaitól, sőt a személyi kvalitásaitól, úgy szakmailag, mint emberileg. És persze ennek következtében attól a már említett színvonalú politikai kultúrától, ahol a szakmaiság, meg a hasonló szép szavak rendre alulmaradnak az olyan speciális anatómiai képességekkel szemben, mint a hajlékony gerinc vagy a hosszú, izmos nyelv.

Annak, hogy ez megváltozzon, tényleg nincs más útja, mint halmozni a tőkét siránkozás helyett. A szellemi-, a kapcsolati- és a pénztőkét egyaránt. Igaz, hogy ehhez ma a lehetőségek korlátozottak. Erre is jó példa a független színházak esete, akik a legnagyobb igyekezettel sem biztos, hogy megélnének támogatás nélkül.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a tőke kunyerálása a teremtése helyett ugyanúgy a kultúránk része, mint egy alternatív színház. Miközben sokaknak valóban alig jut még a létszükségletekre is, másutt azt látni, hogy kényelmesebb kuncsorogni, aztán siránkozni az összeg nagyságán, mint a lehetőségeket kihasználva önerőből teremteni tőkét.

Pedig be kell látni, hogy az állam egyrészt nem feneketlen pénzeszsák, akinek feladata mindenre pénzt adni, másrészt addig nem lehet megszabadulni a politika aktuális kénye-kedvétől, a helyi kiskirályoktól, a négyévenkénti lapújraosztásoktól, az igazodási kényszerektől és vörös farkaktól, amíg minden azokon múlik, akik az állami pénzcsapokon ülnek.

Az nehezen várható el, hogy a hatalomgyakorlás máról holnapra "megjavuljon", résztvevői belássák, hogy attól, hogy még valami nem tetszik, nem fair kiéheztetni, vagy zsarolni a vezetőit. Ennek a már említett - nem a gyurcsányi értelemben vett, sőt - demokratikus politikai/hatalmi kultúrának és gondolkodásnak, most már belátható, hogy nagyon-nagyon hosszú idő, akár még évtizedek kellenek, hogy a kívánatos szintre fejlődjön, ha egyáltalán képes lesz elszakadni a kiskapura játszó közép-európai-balkáni hagyományoktól.

Az államtól való elszakadás nem teljesen ugyanaz, mint a kisebb állam elmélete. Nem arról van szó, hogy az állam ab ovo rossz gazda, és adja el az utolsó vízmű-telepet is, hanem arról, hogy túl sok minden függ az államtól, aminek nem kellene, és ez egészségtelen viszonyokat alakít ki a kultúrában, a szellemi életben, de a gazdaságban és a tágabb értelemben vett közéletben is.

Az államtól való elszakadás ráadásul nem csak a liberálisok kedvelt államelméleteivel párosítható, hanem a jobboldalon is sokat emlegetett, vágyott és idealizált polgárosodás alapeleme is.

A polgár ugyanis egyáltalán nem az, aki Tormay Cécile-t olvas, Erdélybe jár, utálja a komcsikat, lenézi a jobbikosokat és a Fideszre szavaz. A polgár az, aki önálló személyiség, önálló gondolatokkal és koherens világképpel, aki képes kezdeményezni, kiállni dolgok mellett és ellen, aki nem zabál be ész nélkül mindenféle politikai ideológiát - a sajátját se -, főleg nem a szélsőségeket, és az élete nem négyéves ellenzék-kormánypárt ciklusokra tagolódik.

A polgárt ezért nem lehet kötélen rángatni, bármit lenyeletni vele, nem hagyja, hogy csak úgy kitúrják a pozíciójából és bármilyen indokkal kizsebeljék. És nem hagyja, hogy a polgártársaival is ezt tegyék, attól függetlenül, hogy azok táncházba, vagy performance-fesztiválra járnak-e. És itt zárul a kör - a polgár az is, aki áldoz a pénzéből a táncházra és a performance fesztiválra, akár szimpla nézőként, akár támogatóként.

Polgárságot pedig máshogy nem lehet "teremteni", mint minél nagyobb szellemi és vagyoni függetlenséggel. Keserves lesz, de le kell végre szakadni az államról, és önállóvá kell válni, akinek amennyire az adott helyzetben lehetséges. Akkor talán majd az állam mindenkori képviselői is nagyobb eséllyel fogják elismerni a hatalomgyakorlás íratlan játékszabályait és határait, mert lesz velük szemben egy olyan réteg - az úgynevezett polgárság - aki, és akiknek intézményei rendelkeznek akkora szellemi és anyagi önállósággal, amit nem borít fel egyből egy hibás politikai döntés, vagy egy szereptévesztő politikus kulturális magánháborúja. Ez lenne ugyanis a lényege annak az áhított demokratikus polgári és liberális Magyarországnak, amit olyan sokan szeretnének.

Forrás: hírszerző.hu

http://www.nemenyi.net/default.asp?Location=_arc&SID=1&AID=11&Direkt= 70280&offsetlo=0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit jelent a túlhatalom?
  2010-08-10 22:25:40, kedd
 
  Mit jelent a túlhatalom?
2010. augusztus 10. 13:44:06


Szűk két hónap múlva ismét választ az ország, a politikában azonban egyelőre az uborkaszezon dominál. Mindez jó lehetőség arra, hogy egy kicsit a napi események fölé tekintsünk; s bár Schmitt Pál első államfői tévés interjúja számos tanulságos mondattal szolgált, a mostani bejegyzésnek egy másik riport lesz a kiindulási pontja. A múlt héten a közszolgálati televízió reggeli műsorában jártam, ahol egy meglehetősen szokatlan beszélgetés során Obersovszky Péter arról próbált meggyőzni, hogy az írásaimban túl nagy hangsúlyt fektetek az úgynevezett ,,túlhatalom" kérdésére.

Egy többpárti választáson az arányokban van kívánatos? - kérdezte a műsorvezető, s hiába állítottam, hogy ebben az ügyben - miután egyetértünk abban, hogy nemleges a válasz - velem nem lesz könnyű vitatkozni, folyamatosan újra és újra visszatért a kiinduló téziséhez. Azóta is sokat gondolkoztam ezen a beszélgetésen, próbáltam keresni azokat az írásokat, amelyek alapján erre a szerintem téves következtetésre juthatott a blog bármely olvasója, de a ,,túlhatalom" szót nem csupán a helyesírás-ellenőrzőm nem ismerte fel, de az eddigi összes bejegyzés közül is mindössze egyben találtam meg, ott is mint percepciót, s nem mint véleményt vagy különösen tényt. Az utóbbi időben néhány meglepő visszajelzés alapján egyébként is gyakran van az az érzésem, hogy talán nem írok elég világosan, vagy esetleg - szeretem inkább ezzel megnyugtatni magam - a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló.

Bárhogy is van, érdemes egyértelműen kimondani: a választói akaratról lehet véleményünk, örülhetünk neki vagy bánkódhatunk miatta, ám egy demokratikus választás nyomán előálló helyzetet az objektivitás látszatát keltve megkérdőjelezni nem lenne szabad. Nincs olyan választási eredmény, amely valamilyen általánosan elfogadott mérce szerint szerencsésebb vagy szerencsétlenebb lenne. Biztos vagyok abban (ez nem irónia, hanem erős bizalom), hogy Obersovszky Péter hasonlóan gondolkodott 2002-ben vagy 2006-ban is, amikor a jelenlegi kormányerők kisebbségben maradtak, s ha esetleg a későbbiekben egy másik politikai pártot bíznának meg a választók a mostanihoz hasonló arányban, akkor is harcolna a ,,nem kívánatos" megállapítások ellen. Ebben a törekvésében teljes mellszélességgel támogatom, pontosan az ilyen helyzetek miatt írtam arról korábban, hogy ,,nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket - előbb-utóbb ugyanis változhatnak a körülmények és módosulhatnak az érdekek".

A ,,túlhatalom" egyértelműen politikai kategória, s mint ilyennek, a politikai szereplők, a publicisták vagy a választók szótárában van helye, de a tárgyszerűségre és elfogulatlanságra törekvő újságírók vagy elemzők számára kerülendő. A Fidesz mostani kétharmados parlamenti többségének, vagy a várható önkormányzati dominanciájának természetesen vannak, lesznek és lehetnek politikai következményei, ezek vizsgálata feladata is egy politikai elemzőnek, de az a minősítés, hogy a választók valakinek túl sok, vagy túl kevés hatalmat adtak, már egyértelműen politikai vélemény. (Ugyanez igaz természetesen akkor is, ha az MSZP-ről beszélgetünk.)

S ha már itt tartunk: látom, hogy sokan az alapján próbálnak meg elhelyezni az egydimenziósnak tételezett politikai térben, hogy éppen mivel foglalkozom. Ha ez a téma, akkor ide, ha az, akkor oda. A ,,túlhatalom" mintájára ilyenkor ,,túlhangsúlyozás" és ,,túlfoglalkozás" a vád. Egyesek szerint patikamérlegen mérem a mondatokat, mások szerint meleget és hideget próbálok meg egyszerre fújni. De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni? Nem, nem vagyok naiv, tudom, hogy minden mondat, amit a politikával kapcsolatban elmondunk vagy leírunk, önálló életre kelhet, politikai tartalmat kaphat, használhat és kárt okozhat, akár a szerző szándékai ellenére is. Ez azonban legyen azok baja, akik azonosítják magukat egy-egy politikai szereplő érdekeivel, az elemzőnek erre csak mérsékelten kell figyelnie.

Éppen ezért a jövőben is kizárólag arról fogok írni, amit fontosnak vagy izgalmasnak tartok, s ha bármivel foglalkozom, azt ezután sem azért teszem, mert ezzel segíteni vagy ártani szeretnék. A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes.

Forrás: Török Gábor

http://www.nemenyi.net/default.asp?Location=_arc&SID=1&AID=11&Direkt= 70282&offsetlo=0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
h.kovács elvtárs a PÁRTlapban!
  2010-08-10 22:17:32, kedd
 
  h.kovács elvtárs a PÁRTlapban!

Itt a kedd, itt a heti Nol-Totó, amiből megtudhatjuk, hogy Kovács László, volt uniós biztos, az MSZP alelnöke még mindig Marx és Engels képe alatt eszik-e virslit barna kenyérrel, akart-e Robert De Niróra hasonlítani, meddig hitt az egypártrendszerben, és az is kiderül, hogy még mindig nem tudja, mekkora a diákhitel kamata.

http://nol.hu/redir/?url=http%3A%2F%2Fwww.noltv.hu%2Fvideo%2F2919.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viktor, Viktor ... Milyen magy
  2010-08-10 22:13:22, kedd
 
  Viktor, Viktor ... Milyen magyar gazdasági érdekek vannak Sukorón?
Szerző: zero
- 2010.08.10. 16:41

Me reggel dobta be a Népszava a hírt, hogy a sukorói kaszinóberuházás befektetője, Ronald Lauder tárgyalt Orbán Viktorral. Arról a sukorói kaszinóberuházásról van szó, amely kapcsán több mint 1 milliárd forintos kár érte az államot, melynek kapcsán külön kormánybiztos vizsgálódik, és az egyik legütősebbnek tűnő adu a Gyurcsány-Veres-Bajnai trió ellen.


"A megbeszélést Estée Lauder fia, a Magyarországon is iskolákat alapító korábbi bécsi amerikai nagykövet maga kezdeményezte. Meg akarta tudni az okát, hogy a Fidesz miért ellenzi hevesen az országnak milliárdokat hozó és munkahelyeket teremtő kaszinóprojektet. Ronald Lauder az azóta külügyminiszterré kinevezett Martonyi Jánost kérte fel, hogy szervezze meg a találkozót. A Martonyi házában megtartott megbeszélésen az üzletember felvetésére Orbán Viktor állítólag azt mondta, hogy Magyarországon jelenleg négy ilyen jellegű kaszinóberuházás van előkészületben, közülük Lauderé az egyetlen, amelynek ügyében tőle nem kértek támogatást, vele nem egyeztettek. Márpedig Orbán nem tűri el, hogy bár ellenzékben van, ilyen horderejű ügyeket nélküle intézzen - hangzott el A Népszava értesülése szerint."

Mivel Szijjártó Peti nyaral, így Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője nyilatkozott: "a stábnak ilyen találkozóról nincs tudomása."

Kora délutánig úgy tűnt, hogy a Népszava "értesülése" a korai kampányrésze, aztán jött a beismerés.

Mégiscsak találkozott Orbán és Lauder.

Havasi nem lát ebben semmi különöset:
"Orbán rendszeresen találkozik külföldi befektetőkkel, korábban például arab, indiai, kínai üzletemberekkel is tárgyalt már, mindig a magyar gazdaság érdekeit szem előtt tartva. Ezen találkozók sorába illeszkedett az említett megbeszélés is."

Havasi nem sok Elnök embereit nézett az biztos, mert ilyen szánalmasan nem lehet kommunikálni.

Bercikén, a Fidesz egyik legnagyobb horderejű elszámolási ügyéről van szó, amelyen a Fidesz már legalább 1 éve ugrál, így cseppet sem mellékes információ, hogy emellett a Főnök, Orbán Viktor teljes titokban tárgyalt a befektetővel.

Mikor történt a találkozó?
Kik voltak jelen?
Mi volt a téma?
Miben állapodtak meg?
Milyen gazdasági érdekeket vélt Orbán Viktor felfedezni a sukorói gigakaszinóban?

Itt az ideje villámgyorsan valódi, pontos információkat adni, mielőtt a visszafelé sül el az a puska.

Szanyi kapitány és a teljes MSZP amúgy köszöni szépen, úgy hiányzott ez nekik, mint a 2 hete a sivatagban kóválygónak az oázis.


http://vastagbor.blog.hu/2010/08/10/viktor_viktor_milyen_magyar_gazdasagi_erdekek _vannak_sukoron
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gyengülő forint az önkormány
  2010-08-10 21:50:14, kedd
 
  A gyengülő forint az önkormányzatokat is súlyosan érinti
2010. augusztus 9. - 11:46

Érzékenyen érinti a helyi önkormányzatokat is a forintárfolyam utóbbi hónapokban tapasztalható gyengülése. A települések április eleji, az 500 milliárd forintos összértéket alig meghaladó kötvényállománya - lévén annak nagy része devizában denominált - ma már több mint 560 milliárd forintot "ér".

Az önkormányzatok pénzügyi helyzete már csak azért is egyre aggasztóbb, mert az elmúlt néhány esztendőben kibocsátott kötvényeket a következő években már törleszteni kell. Ráadásul az azokból befolyt összegeket a települések egy részénél felemésztették a működési költségek, máshol pedig nem termelő, ,,szépészeti" beruházásokra fordították - mutatott rá a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szakértője, Bunna Gyula.

A társaság a közeljövőben készül felmérni a települések átfogó gazdasági helyzetét, figyelemmel az ott élők életszínvonalának várható alakulására is. A szektor kormányzati segítség nélkül képtelen lesz kilábalni abból az adósságcsapdából, amelynek a kötvények csupán alig a felét teszik ki - véli Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

Forrás: VG.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A debreceni a legeladósodottab
  2010-08-10 21:46:42, kedd
 
  A debreceni a legeladósodottabb önkormányzatok között
2010. augusztus 10. - 11:33

Pécs önkormányzata (Fidesz-KDNP) több mint 30 milliárd forintos adósságot görget maga előtt, míg Szolnok (Fidesz-KDNP), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz) és Szeged (MSZP-SZDSZ) is 20 milliárd körüli adósságálománnyal küzd. Módosul valamelyest a kép az egy főre jutó adósságállomány terén: e megközelítésben Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP), az V. kerület (Fidesz-KDNP) és Kaposvár (Fidesz-KDNP) a három legrosszabb helyzetben lévő önkormányzat.

Egyáltalán nem meglepő módon tehát elsősorban a Fidesz-KDNP vezette önkormányzatok küzdenek hatalmas adóssággal, ami mögött már jó ideje kirajzolódni látszik az a fajta gazdaságpolitika és érvelés, amely a 2006 óta tartó megszorítások és a válság nyomán nem a közkiadások lefaragásával reagált, hanem egyre nagyobb mértékű kötvénykibocsátással. (Utóbbi negatív hatásai ráadásul még csak a következőévekben fognak érződni, mikor a kibocsátott kötvényeket törleszteni kell.)

Szembetűnő jelenség, hogy néhány kivételtől eltekintve az önkormányzatok az utóbbi négy évben jelentősen növelték adósságállományukat. Kivétel a XIII. kerület, melynek 2006-os 1,2 milliárd forintos adósságállományát 2010-re 191 millió forintra sikerült csökkenteni. De ugyanígy megemlíthető Győr (Fidesz-KDNP) is, amely a négy évvel ezelőtti több mint 6 milliárd forintos adósságát 400 millió közelébe csökkentette 2010-re.

Az eladósodás ritmusát tekintve egyébként érdekes jelenségre bukkantunk: míg Debrecen adóssága 2006 óta folyamatosan és meredeken ívelt felfelé, addig például Békéscsaba és Szolnok 2008 óta stabilizálta adósságszintjét. Ez tehát azt mutatja, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában a külső körülmények (országos kormányzat gazdaságpolitikája, világgazdasági válság) nem azonos mértékben jelennek meg, illetve kimondható, hogy a külső körülményektől függetlenül alakul az egyes önkormányzatok gazdálkodása.

Progresszív Intézet - Világgazdaság Online


http://szebbjovo.hu/node/4027
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Profit a hisztériából
  2010-08-10 21:42:43, kedd
 
  Profit a hisztériából

2010-08-10 06:33:25

Az oroszok ismét a spájzunkban vannak. S nemcsak jelképesen, hanem a szó szoros értelmében, hiszen piaci elemzők szerint miattuk drágul most világszerte a gabona és az élelmiszer. Pontosabban amiatt indult el a nagyarányú áremelkedés, mert hatalmas területeken pusztították el az aranyló búzatáblákat az Oroszországban dühöngő tűzvészek. Már olyan mértékű a kár, hogy Putyin kormányfő e hét végétől megtiltotta a gabonakivitelt. Ez a lépés lehetőséget adott a befektetőknek arra, hogy a csillagos egekbe tornásszák fel az árutőzsdéken a búza árát.

A nagy időket megélt idős brókerek sem tapasztaltak még olyan ugrást, mint amilyet például a chicagói börze produkált az utóbbi hónapokban, ahol lényegében megduplázódott a tengerentúli gabonaár. De ideát, az öreg kontinensen sem volt ritka a másfélszeres drágulás, miközben Európa nyugati felében koránt sincs a kalászosból hiány.

Az árutőzsde szárnyalása kísértetiesen emlékeztet a két évvel ezelőtti eseményekre, amikor a világméretű élelmiszer-drágulás már az éhséglázadások kitörésének veszélyével fenyegetett. Akkor is a börzéken kezdődött el a folyamat, ami az áruházak élelmiszerpolcain ért véget, ahol egy idő után húsba- és mellbevágóan magas összegek fogadták a vásárlókat. Akkoriban két tényező mozgatta a piacot: a nemzetközi szinten igen alacsony gabonakészletek és azok a spekulánsok, akik az összeomlott pénzpiacokról az árupiacokra menekítették a pénzüket.

Most mindkét kiváltó ok hiányzik. A pénzpiacok úgy-ahogy, de muzsikálnak, a készletek pedig negyvenmillió tonnával nagyobbak, ami valamivel több, mint az Oroszországban most kieső termés mennyisége. Ebből is látszik, hogy valós piaci eredője nem lehet a mostani árrobbanásnak. Azok ,,ugrottak rá" az orosz exportstop hírére, akik nagyot akartak kaszálni a gabonán, vagyis busás haszonnal kecsegtető üzletet szagoltak ki az árutőzsdéken. Számításaik beváltak: menetrend szerint kitört a spekulációs hisztéria, ami az élelmes befektetőknek jókora összegeket hozott a konyhára. Ugyanakkor vannak olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a mesterséges drágítás kifulladóban van, tegnap legalábbis lefelé indultak a nemzetközi árak.

Idehaza viszont akkor sem ússzuk meg azt, hogy többet kell fizetni a lisztért és a kenyérért, ha csakugyan rövid életűnek bizonyul a chicagói vagy párizsi spekuláció. A malmok és a pékek ugyanis a magyar búza árából indulnak ki, márpedig a kenyérnek valóból a szokásosnál jóval kevesebb termett idehaza az idén. Az okokat magyarázni sem kell, hiszen mindannyiunk átélte a tavasz végi, nyár eleji időjárási viszontagságokat. A kevesebb gabonából pedig nemcsak többe kerülő sütőipari termék, hanem drágább takarmány és hús is lehet.

Így megy végig a láncreakció, ami végső soron érthető, hiszen a piac szabálya az, hogy a kevesebb nem lehet olcsóbb. Ami kevésbé elfogadható, ha ismét a nemzetközi árubörze lovagjainak a kezébe kerülünk, és azért kell mélyebbre nyúlni a pénztárcánkba, hogy az ő hasznukat is kifizethessük. Részben elkerülhető lenne ez, ha a kormány csökkentené az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. De emellett a multinacionális kereskedelmi láncok árképzését is korlátozni kellene, mert az árutőzsdei befektetők mellett ezek a cégek azok, amelyek a legtöbb profitot teszik zsebre az élelmiszereken.

Nánási Tamás
mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán is tárgyalt Sukoróról?
  2010-08-10 21:29:52, kedd
 
  Orbán is tárgyalt Sukoróról?

MTI
2010-08-10 05:39


Még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel - írta forrás megjelölése nélkül a keddi Népszava.
A napilap információjára Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábjának vezetője úgy reagált: a stábnak "ilyen találkozóról nincs tudomása".

A Népszava értesülései szerint a megbeszélést Estée Lauder fia, a Magyarországon is iskolákat alapító korábbi bécsi amerikai nagykövet maga kezdeményezte, mert meg akarta tudni az okát annak, hogy a Fidesz miért ellenzi hevesen az országnak milliárdokat hozó és munkahelyeket teremtő kaszinóprojektet. Ronald Lauder az azóta külügyminiszterré kinevezett Martonyi Jánost kérte fel, hogy szervezze meg a találkozót.

A napilap úgy tudja: a Martonyi házában megtartott megbeszélésen az üzletember felvetésére Orbán Viktor állítólag azt mondta, hogy Magyarországon jelenleg négy kaszinóberuházás van előkészületben, közülük Lauderé az egyetlen, amelynek ügyében vele nem egyeztettek. "Márpedig Orbán nem tűri el, hogy bár ellenzékben van, ilyen horderejű ügyeket nélküle intézzenek" - hangzott el a megbeszélésen a napilap értesülései szerint.


http://www.hirszerzo.hu/cikk.orban_is_targyalt_sukororol_.161945.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3391
  • e Hét: 13658
  • e Hónap: 24769
  • e Év: 178265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.