Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Életünk - folytatás
  2015-02-26 20:08:33, csütörtök
 
  Egy települést lassan is meg lehet szeretni, mint ahogyan embereit is.
Ehhez persze ők is kellenek. 1977 őszén Tuba Laci eljött Szombathelyre, s megkért, hogy dolgozzam az óvári könyvtárban. Jól esett a felkérés, akkor már ismertem feleségemet, Dunaújvárosban találkoztunk, kötelező úttörővezető képzésen. Ő utána fél évre a Szovjetunióba ment oroszt tanulni, én három lánnyal lengyelországot stoppoltam végig. Akkor ez divat is volt. Krakkó, Varsó, Gdans, Poznan, Lublin, Kattowice. Ősszel. Az utolsó fél évben már mentem Egerbe, ő jött Szombathelyre. Hazavittem, bemutattam szüleimnek, én is voltam Jászapátin. S végül elhatároztuk, hogy együtt kezdjük el a nagy életet. Őt Alattyánba akarták elhelyezni egy cigányiskolába, engemet Fertődre a Kertészeti Szakközépiskolába. Szerződés kötöttem a megyével, ösztöndíjat kaptam, mert anélkül nem tudtam volna tanulni. Hatan testvérek, egy kereset. Mondtam Tuba Lacinak, neki kell elintézni, hogy Óvárra helyezzenek el, s ketten vagyunk.
Zsóka a kettes iskolában kezdett, én a könyvtárban. Albérlet. Ígértek valamiféle átmeneti lakást, de ezt nem tartották be. Egy év után elhatároztuk, hogy így nem kell Óvár, elpályázunk, mi betartottuk a megbeszélteket, a város nem. Ki is néztem egy baranyai települést, ahol szolgálati lakással pont ilyen tanárpárt kerestek.
Szörnyű helynek láttuk Óvárt, itt mindig fújt a szél, szürke volt, kopott volt és nagyon szocialista.
Én már megjelentem országos lapokban is versekkel, itt az számított, hogy néha a Kisalföldben is. Sőt, az sem számított. Szerencsére a könyvtár jó menedék volt, új könyvek, lapok. Én a vidéket jártam, tartottam a falusi tanácsokkal a kapcsolatot.
Végül 1979-ben a Kápolna tér 9-es szám alatt kiutaltak egy komfort nélküli egyszobás "lakást". Budi az udvaron, vaskályha. Ide született első leányunk. Ez aztán el is döntötte, hogy megpróbáljuk megismerni azt a helyet, amiről általános iskolás korunkban mindketten annyit tudtunk, hogy Mosonmagyaróvár: Timföldgyár.
Kisgyerekkoromból előjött egy emlék, Lackovits Dezső a répszeszemerei temetőből, akiről apám azt mondta, hogy Óváron lőtték meg. De ez nem volt tárgyiasult emlék, csak egy mondat a ködből.
Kevés pénzünk volt, szinte semmi, én előadásokat is vállaltam a TIT-nél, s írásokból is kaptam rendszeresen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fáradtan
  2015-02-26 18:48:00, csütörtök
 
  Meglepett, hogy hét közepéig Pesten jó idő volt, hazajövet eső, nyirkosság. Aztán ma Pesten is eső. Igyekeztem vissza, jött Erzsike Bécsből a Kaláka évkönyv kapcsán. Lassan elkészül. (Nem én készítem, "csak a nyomdai, kiadói ügyeket intézem, s írtam bele.)
Kivittem az este az állomásra, kicsit beszélgettünk. Ő szervezi a bécsi könyvbemutatómat.
Néhány nap szabadságot kivettem, Győrbe is kell menni a Palatiához, s a verseskötetet véglegesíteni kell. Már átvezettem Pista észrevételeit (Többségükkel egyetértettem), megjelölte a neki nagyon tetsző darabokat. Ilyenkor mindig ámulok, hogy mi, hogyan rezonál az olvasóban. Bennem nem egészen úgy van, mint benne, de mindenki a maga helyzetére, műveltségére szereli a megértést.
A kultúra fogja össze a világot,ez a kötőanyag. Aki ezt nem fogja fel, az nem igazán él emberi életet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 4095
  • e Hónap: 14058
  • e Év: 59031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.