Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
kazán
  2015-02-14 20:57:16, szombat
 
  Azt írja az egyik olvasónk, hogy nincsen faapríték tüzelésű kondenzációs gázkazán, mint ahogyan a Haller-iskola projektéről írtuk a Mosonvármegye címlapján.
Padlót fogtam. Fogalmam sincsen. A hivatalból kaptam a közleményt, abban ez van, s valószínű a projektzáró szövegből való.
Rákerestem, úgy tűnik, valóban két különböző kazánról van szó, s lehet, hogy csak a vessző rakta egymáshoz őket. De nem is ez az érdekes. Az sem, hogy ilyenkor tollat fog a kedves olvasó, s ledorongol. Az inkább, hogy rögtön beugrott, középiskolában én feleltem ötösre a kazánokból úgy, hogy alig értettem, amit mondtam. Nits tanár úr volt, aki megpróbált valamit ilyesféle dolgokból belénk verni. Nekem gázkazán van a pincében, ha gond van, gázszerelőt hívok.
Az olvasónak persze köszönöm az észrevételt, de milyen kár, hogy ha valamin fennakad valaki csak akkor fog tollat. Ha tetszik egy írás, inkább a kezét töreti el, mintsem megdícsérné.
Persze, lehet, hogy nincs is jó írás?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pirkad
  2015-02-14 06:18:46, szombat
 
  Korán ébredtem, járt az agyam. Néha nem lenne baj, ha nem járna. Gép elé ültem, s a tegnap említett verseket kivettem a kötetből, újakat tettem bele. Most érzem késznek. Nyers még kicsit, de készen van.
Jó érzés.
Összeraktam az adózáshoz szükséges papírokat is. Sokfelől jött, ez azt jelzi, hogy sokirányú elfoglaltságom nem teljesen eredménytelen. A Szerzői Jogvédőtől is kaptam, s valóban, tavaly némi jogdíj is befutott. Ez meglepett, de úgy látszik kezd rend lenni, hiszen verseimet sokfelé előadják, s van egy levédett, megzenésített opuszom is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs utókor
  2015-02-13 21:29:41, péntek
 
  Ma itthon dolgoztam, néhány dolgot elintéztem telefonon, bevittem Zolihoz a számítógépet, ránézett és meggyógyult, bevásároltam. Állandóan szólt a telefon, hívott Pálffy Margit (színésznő) és Sárándi Jóska (költő) is.Összerendeztem a gép agyát, kivittem jó néhány fotóalbumot a külső tárba. Pista fotóarchívumán is dolgoztam.
Reggel kiderült, hogy a kitüntetési bizottság ülése elmarad, hétfőn lesz, így hétfőn tovább maradok Pesten. A jövő hét még képlékeny nagyon. Hétfőn, szerdán és pénteken lesz parlament, de ez nekem sem szabadság, hisz sok átszervezést kell elvégeznem.
Csináltam egy nyers vázlatot a kötet borítójáról, s fölraktam a fészbukra. Sokaknak tetszik.
Olvastam a kötetből néhány opuszt feleségemnek, azt mondta joob, mint az előző, de egy verset ki akar vetetni. Ebben vulgáris kifejezések is vannak, s azért. Nem való hozzám.
Néha olyan jó vulgárisnak lenni, de igaza van, nem verseskönyvben, hisz az utókor ...
Nem akarok utókort.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Budapest
  2015-02-12 21:26:42, csütörtök
 
  Verőfény, Ezüstben ragyogott a Parlament. Ebédelni a Szabdság térhez közeli piacon ebédeltünk. Séta. Előtte egyeztetések, a programok összecsiszoszlása. Haza Államtitkár Úrral. Jóízű beszélgetés.
Különbözünk egymástól, de végül mindig van közös nevező.
Zajos, szemetes világban élünk, szűkebb és tágabb, majd még tágabb környezetünk is tele van beteg emberrel. De kompromisszumokkal eléldegélünk azért valahogyan. S akad egy-egy fölsugárzó emberi szó.
A tágabb világ nagyon veszélyes lett. Belül úgy látom, hogy háború jön. Féltem gyermekeimet. Sokat várok a keddi Putyin Orbán találkozótól. Ritkán volt kiegyensúlyozó szerepünk ebben a beteg Európában. Most úgy tűnik van. Orbán miniszterelnök úr igazi államférfivá "cseperedett" föl az elmúlt 15 évben. Persze elmúlt az a világ, amikor egy telefonos interjúban 1995-táján azt mondta nekem, hogy várjak egy kicsit, amíg felteszi a lábát pihentetni, mert egész nap a külügyi bizottság ülésén volt. S készült egy jó interjú vele.
Kedden nem megyek Pestre, úgy tudom, nem is jutnék be a munkahelyemre. A Merkeléhez nem is összehasonlítható biztonsági intézkedésekre van szükség.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gólyakalifa
  2015-02-12 06:23:39, csütörtök
 
  Babits egy korai regénye viseli ezt a címet. Valaha úgy tudtam, hogy erős Bergson hatásra írta a művet, de diákként másként olvas az ember. Azért betettem a táskába, vonaton jó lesz. Régi vágyam, hogy újraolvassam az irodalom javát. Ebben a korban persze másként olvas az ember, hiányzik belőle a mohóság, elidőz a részleteknél. Babit is 33 éves volt csupán, mikor ezt a művet írta.
Közben a kötet borítóján gondolkodok, mindig zavart, ha fotót kellett a megjelenés előtt álló kötetbe tenni - bár a Szépirodalminál megjelent elsőben is volt -, s igyekszik előnyös fotográfiát keresni az ember.
Hát ilyen aztán nincsen. (Dorion Gray arcképe ugrik be, a tökéletes O.W. regény.) Végül ismét az 1988-ban készült csornai kép maradt. Azt a pillantot valahogyan elkapta Tamás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zászló nélkül
  2015-02-11 13:24:25, szerda
 
  Zászló nélkül

szánalmas látni
a győzelemre áhítozó arcokat
a torzulást
amely letörli a rájuk fagyott mosolyt

ebből is végleg kimaradtál
zászló nélkül
pohár borral a kezedben 
állsz a tömegben
és egy dalt dúdolsz
a csitári hegyekről


Ez a kötetzáró vers. Régen írtam, vagy tíz éve, de jónak vélem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várom
  2015-02-11 06:12:45, szerda
 
  Az egész ország víz alatt van. Valójában nyár eleje óta esik. Amerre járunk, azt látom, hogy áll a víz. A kert is nehezen szívja el. Már ránk férne a tavasz, s egy kis szárítás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyors váltások
  2015-02-08 19:51:47, vasárnap
 
  Aztán két nap idehaza, újságkészítés. Pénteen Bécsbe mentem, Ernő könyvének begépelt és kinyomtatott anyagát vittem ki. Most ő dolgozhat.- igaz, nem hajt az idő. Korán hazajöttem, mert este fel kellett mennem Pestre, hajnalban ugyanis Szatmár megyébe mentünk Pistéval. A román oldalra, böllérfesztiválra. Itt találkozott Kelemen Hunorral, s néhány ismerősbe is belefutottunk. Szerencsére rövid program volt, kora délután be a kocsiba és haza.
Rövid hét vége volt. Holnap Pest. Igaz a rövidbe belefért a kötet szerkesztése, s a végső cím: Elhúzódó tűzszünet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hétfő
  2015-02-05 21:33:04, csütörtök
 
  A Metro átrobogott a Kossuth téren, s eszembe jutott, hogy Merkel jön, azért zárták le a teret. Azért bejutottam. Láttam, ahogyan megérkezik, s bekíséri Orbán a Parlamentbe.
Éjjel Pesten aludtam, s másnap haza, s azóta újságkészítés, cikkek írása. A könyv szerkesztésére sem futotta. Holnap Bécs, Ernő könyvének kinyomtatott anyagát viszem ki. Aztán Pest megint, szombat hajnalban át a román határon, egy kis program.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
32 éve
  2015-02-04 19:37:24, szerda
 
  32 éve, hajnalban történt ...
Egész nap ezzel az érzéssel mentem, s nem tudtam nem rá gondolni. Harminckét éves felnőtt nő lenne.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 356
  • e Hét: 5097
  • e Hónap: 15060
  • e Év: 60033
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.