Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Deák Ernő 70
  2010-07-07 10:32:00, szerda
 
 
Deák Ernő a Sopron közelében fekvő Pereszteg községben született, amely csak néhány kilométer távolságra van Nagycenktől, ahol a legnagyobb magyar, Széchenyi István élt és dolgozott. A Bécsben született és meghalt Széchenyi tagadhatatlanul nagy hatással volt és van ünnepeltünk szellemiségére.
Édesapját korán elveszítve, 17 éves koráig félárván nevelkedett. Az 1956-os magyar forradalom után nem kalandvágyból, hanem betegsége miatt sodródott Ausztriába. A későbbiekben a hiányzó családját az Ausztriában működő magyar iskolák (Kammer, Iselsberg, Innsbruck) diákközösségei pótolták. Ezekben az iskolákban nagy árvaságában először tapasztalta meg a közösség kohéziós erejét. Életre szóló barátságok születtek itt. Különösen az innsbrucki iskola oltotta belé a magyar távlatokban és keretekben való gondolkozást, és adta meg élete új tartalmát, célját. Bécsi egyetemi évei alatt szakmai kérdések mellett a nép és a haza, az irodalom és a történelem foglalkoztatták leginkább.
Sok fájdalmas tapasztalat kellett ahhoz, hogy feladja emigráns nézeteit, és erősödő meggyőződéssel kezdje hirdetni ausztriai magyar mivoltát. Az elsők között volt, akik megfogalmazták, hogy a menekülteknek két hazájuk is lehet. Az egyik a földrajzi: az ország, ahol az ember él; a másik a szellemi, amelyhez tudatosan ragaszkodik. Akkor még a politikai emigráció azt vallotta, hogy csak ideiglenesen él Nyugaton, és amint lehet, azonnal hazatér. Új Magyarország felépítése volt a cél. Deák Ernő viszont már a nyolcvanas évek elején tisztán látta, hogy a "visszatérésből" nem lesz semmi. A nyugati szórványokban élő magyarságnak, ha nem akar asszimilálódni és felszívódni, hosszú távra kell berendezkednie. Sokan, köztük sajnos Tollas Tibor is, ezekben a nézetekben az 1956-os eszmék elárulását vélték felfedezni. Deák Ernő kereszttűzbe került, akiket "otthagyott", épp úgy lőtték, mint akikhez "közeledett". Végül is a történelem őt igazolta, hiszen a volt emigráció nem költözött vissza Magyarországra.
Elévülhetetlen érdeme, hogy a bécsi nemzetiség jogait a burgenlandiaké mellett elismertette az osztrák kormánnyal 1992-ben. Ő kezdeményezte és szervezte meg az Ausztria Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségét (1980). Ez volt az ausztriai magyarok első öszszefogása.
Tengernyi munkája mellett Hanák Tibor betegsége miatt nyakába zúdult a Bécsi Napló főszerkesztősége is. A lapot elismert, színvonalas újsággá fejlesztette fel. Kiváló munkatársakkal vette körül magát, és semmilyen körülmények között nem volt hajlandó lepaktálni a kommunistákkal. Deák Ernő mindvégig hű maradt az 1956-os forradalom eszméihez.


(Deák Ernő az idén júniusban töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból a hónap végén a Schneeberg csúcsán, a 2070 méteren épült Fischerhüttén ünnepeltünk, ott töltöttünk el egy éjszakát. A hegyet másfél évtizede minden évben meghódítjuk, s elneveztük Szabadság hegynek. Ez a Peresztegről és Kópházáról is látható hegy hósipkájával gyermekkorunkban a szívünkhöz nőtt. Deák Mosonmagyaróváron is számtalan alkalommal járt, s segítségével született meg az 1956-os sortűzról szóló - Dokumentumok 1956 - dokumentumkötet. ) Böröndi

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ostri Grunban
  2010-07-07 05:23:28, szerda
 
  Élesmartnak nevezik magyarul a térképeken ezt a szép kis közép-szlovákiai nyaralóhelyet nem messze Zsarnócától (Zsarnovise).
Tavaly voltam itt két napot Görföl honismereti- történelmi táborában, most három gyereket vittem Marcival egy hétre. Szép hely, kár, hogy az első három nap csak előadások és punnyogás volt, a környék túrákra alkalmas. Mi vasárnap elmentünk Rózsnyóra egy kis értekezletre (Kovács Lacistúl), s hat templomot jártunk körül (kívül-belül), a két úr könyvfélét fabrikál az Árpád-kori templomokból.
Tegnap buszos kirándulás indultak a gyerekek Alsósztregovára és Szklabonyára. (Mikszátról és Madáchról tartottam előadást előző nap.) Én Sztregováról Balassagyarmaton keresztül hazajöttem. A Mosonvármegyét kell elrendezni. S holnap este megyek vissza a gyerekekért, előtte kimegyek az asszony elé az állomásra, aki jön haza Jászapátiról. S szombaton pedig már jönnek a német vendégek is.
Jó egy kicsit lazítani, bár nehéz rászokni a pihenésre, hogy csak úgy leülsz a hegyekkel szemben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 4095
  • e Hónap: 14058
  • e Év: 59031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.