Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
lángos
  2007-12-22 11:59:22, szombat
 
  Végül a receptura.hu oldalról letöltöttem 20 oldalnyi lángos receptet, hamarosam kisütöm, már megkelt. Előtte a kocsonyát porcióztam ki, nagyon sok lett belőle. Elég macerás, mert kicsontozom, kanállal szedegetem le a tetejéről a zsiradékot. Isteni íze lett, félek is tőle, koleszterin, köszvény stb. Persze azért eszek belőle jócskán, kocsonyát most kell főzni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
végre itthon, isteni bableves!
  2007-12-21 20:10:30, péntek
 
  mituán újjászületve kimásztam az autóból, a mai napot a levezetésnek szántam. Délelőtt még a munkahely, majd vásárlás. Aztán egy kis babot áztattam be, füstölt hasaalját szeltem. A babot első forrás után leszűrtem. Szalonnát pirítottam a lábas alján, rádobtam a babot, kicsit rázogattam, majd pirospaprika, víz, a füstölt hasalaja, kis sonkadarabok, fűszer ízlés szerint, és főztem.
Aztán elmentem Rajkán keresztül Bezenyére a feleségemért. Az út szélén már ott leselkedtek határőrségi autóban az új útonállók. Azért ne gondolja senki, hogy csak úgy schengeni határok! Figyelni kell, az unió haláltábora nem maradhat őrizetlen!
Hazajövet folytattam a babot. Kóstolgattam, majd behabartam. Fiam evett belőle először, aztán a feleségem és én. Fölséges íze lett. Holnap ez lesz az ebéd, de rögtön beugrott, hogy ehhez krunplilángost kell sütni.
Idő van bőven, kimegyünk kislányom sírjához a temetőbe, még beszerzünk ezt és azt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karamboloztam egy vaddisznóval
  2007-12-19 20:30:02, szerda
 
  Alig egy órája értem haza. Mosonmagyaróvár és Feketeerdő előtt a sötétből hirtelen elém ugrott egy hatalmas állat. Én fölordítottam, aztán egy nagy robbanást félét hallottam. Füst lett a kocsiban. Nem csináltam semmit, fékeztem, így az úton maradtam. Kb. két másodperc volt. Tudtam, hogy vaddisznó, és azt is, hogy hatalmas. Ráeszméltem, hogy kinyíltak a légzsákok, és hogy élek. (Most reszketek kicsit.) Az autó bal eleje elszállt, a felőlem lévő ajtó is összenyomódott. Kimásztam, hívtam a barátomat, s a rendőrséget. S az utánam lévő autó a vadásztársaságot.
Három kilométerrel korábban ki volt téve a vadveszély jel. A vaddisznó berepült az árokba, kb. száz kilósnak mondták a vadászok, kan volt. Természetesen a kár az enyém, mivel a tábla ki volt téve. Ezt mondta a rendőr is. Most örülök, hogy élek. A szemközt lakó orvosnő átjött, megvizsgált. Nem érzek semmit. Úgy gondolom, olyan volt, mint amikor nekimegy az ember a falnak.
Az egész nap szörnyű volt, a győri ügyvédnővel folymatosan telefonáltunk a cégalapítással kacsolatos dolgokról, vidéken voltam, aztán az alpolgármester irodájában egy egyesület terveiről beszélgettünk. Jó lett volna hazaérni.
Azt mondták a vadászok, 500 ezer forint kárt okoztam, ennyi az értéke a disznónak. Hát, meg kellene tanítani neki, hogy tök sötétben ne vágtasson át az úton. Ha megdöglöttem volna, biztosan nem értem volna ennyit.
Nincs cascóm, mindenki fizet kötelező biztosítást. Már nem is háborog az ember. Örül, hogy életben maradt.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Még öt nap
  2007-12-19 06:26:43, szerda
 
  És karácsony. Számolják szorgalmasan a nebulók is vissza az iskolában.
Nem ráérősek ezek a napok, ma is tanítok, a cégalapítás dokumentumain nyűglödök, közben köszöntgetéseknek is lenne helye. De mikor?
Délután négy órára a hivatalba, fél ötre a piarista iskolába kellene mennem. Jelenits atya jön beszélgetésre. A gond az, hogy ha mindenhova fáradtan zuhan be az ember, akkor sehol sincs igazán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vadas
  2007-12-16 19:13:32, vasárnap
 
  Imádom. Tegnap főztem,német krumpligombóccal.
Egy csinos marhahús darabot répákkal kuktában megfőztem. A Húst kivettem, beletettem egy jénai tálba, mertem rá a levéből annyit, hogy ellepje.
A répákat összeturmixoltam egy kis lével. Nem kellett fűszerezni, mert már előtte jól eltaláltam az arányt. Karamellt készíetettem, erre mertem rá az elkészített mártást. Fölforralta, mustárt tettem bele ízlés szerint, s egy kis ecetet. Belefacsartam egy citorm levét is. Tejföllel elkevertem. Édeskés, savanykás lett, pont jó. Bajor gombócot formáztam vizes kézzel. Bevallom, ezt a novemberben vettem, lefagyasztottam. Félkész áru, 30-50 cent, és lesz belőle 10 gombóc. Ez az a remegős, ruganyos knödel.
Nagyon finom az egész. Készítsétek el zsemlegombóccal, vagy tiroli gombóccal (ez füstölt szalonnás). Fölséges.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Kissé másnapos vagyok
  2007-12-16 08:08:32, vasárnap
 
  Illetve harmadnapos.
Péntek: tanítás, hivatal, aláírtam az elbocsátó szép üzeneteket, elmentem Buda Ferencért, ebédeltünk a szállodájában, majd kivittem a Gyásztérre. Aztán felszetünk a fiamat, elmentünk Bécsbe. A Huma egyik sörözőjében letelepedtünk, söröztünk, majd a Swedenplatz. A fazekakat felvittük a konyhába az irdatlan mennyiségű gombócokkal. (Tamás is hozott egy fazék káposzát, s egy "kevéske" képviselőfánkot.)
Sokan lettünk. Jánosi levetítette a Feriről készített filmet. Ferenc verseket olvasott föl.
(Azért nem véletlen az a Kossuth-díj!)
Iszogattunk. Elég rendesem.
SZép este volt. Én az előző napok okán tele voltam feszülétséggel. Erre pont rossz volt az alkohol.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bezárt a bolt
  2007-12-13 20:48:21, csütörtök
 
  Ma testületi ülés volt. A Flesch Károly Kulturális Központot jogutód nélkül megszüntette a testület (Én vagy/voltam az igazgatója), s alapított egy nonprofit káeftét erre a feladatkörre. Ennek február végéig én vagyok az üv. igazgatója.
Aztán nyírnak ki.
Kicsit nosztalgoa van bennem, ezt a jól működő céget én hoztam fel, s én számolom most fel. Írtam alásorban a kiléptetéseket a közalkalmazotti széfrából, s hamarosan az új munkaszerződéseket is el kell készítenem. A nosztalgia mellett el kell ismernem, van az új cégben fantázia, a nagyobb mozgástér, az egszerűbb gazdálkodás melengeti a szívemet.
Ámbár ezt nem rám találták ki érzésem szerint ...
Igaz, 16 év után, ennyi tapasztalattal, egy mentálisan, szellemileg és emberileg lerobbant világban az ember elveszíti illúzióit. De azért lejegyzi majd az utókornak tapasztalatait.
Magyarul: meg fogom írni ezt a történetet is, mint Magyaróvár '56-ját, nevekkel, s dokumentumokkal illusztrálva.
Holnap este Bécs, karácsonyi vacsora, beszélgetés és iszogatás.
Rám fér.
Az ember csinálja a dolgát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tárkonyos gombócos káposzta
  2007-12-12 19:36:16, szerda
 
  Megígértem, itt a recept.
Füstölt szalonnát pirítottam két hatalmas lábosban (lábas másutt, felénk az á utáni ózás még él). Aztán vágott hagymát szórtam rá, s kicsit fonnyasztottam. Aztán zöldpaprikát kockáztam rá, úgy úri kedv szerint. Amikor összepirultak, egy marék rábaközi savanyított káposztát tettem rá, s egy csöpp (gondulomformán - anyám után szabadon!) pirospaprikát.
Abbahagyom, elmegyek sörért.
Visszajöttem, egészségetekre!
Egy réteg gombóc következik, amit vizes kézzel formázok.
A gombócok: minden kiló darált húshoz 20 dkg rizs kell, négy tojást ütök bele, kevés szárított tárkonyt ( lehet a boltban kapni--Kotányi!), borsot, sót. S ezt összedolgozom, és gombócokat formázok belőlük.
Én ma öt kiló hússal, s ugyanennyi káposztával dolgoztam, 60-70 gombóc lett belőle. De mint írtam, pénteken este Bécsben a Swedenplatzon ez lesz a karácsonyi vacsora, ahol Jánosi Buda Feriről készült filmjét mutatják be, s Feri fölolvas (én viszem, holnap jön hozzánk).
Szóval a gombócokra császárszalonnát, sonkadarabokat, s kolbászt karikázok, szelek, majd újra egy réteg káposzta, végül megint gombóc és így tovább.
A tetejét mindenképpen káposztával kell lezárni.
Főzöm. Első este. Holnap újra főzöm egy kicsit, a káposzta másnap, illete harmadnap érik össze. Az utolsó főzéskor hántolt árpát szórok a tetejére.
Jó étvágyat. Szerintem érdemes elkészíteni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy esős nap reggele
  2007-12-12 06:02:50, szerda
 
  Esőkopogásra ébredtem. Lehetne hó is, de gyöngék (és sötétek) a hajnalok, nem fagy. Tényleg a várakozás ideje van. Hogy múljék már ez a sötétség. El tudom képzelni, hogy fenn, amikor a fél éves éjszaka véget ér, milyen nagy az öröm.
A nagy hajtásban most már meg kellene állni. Nehéz persze.
Ma tanítással kezdek, aztán délután bevsárálás, fel kell tennem a tárkonyos gombócos káposztát. A receptjével (tudom) még adós vagyok, de készítés közben nagyszerűen le lehet írni.
Akkor majd visszajövök.
S még valami, ha tudja valaki a szombati lottó számokat, azt, hogy mit húznak majd ki, nyugodtan megírhatja. Biztosan megjátszom őket!
SZép szerdát!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma Kópháza, Sopron
  2007-12-09 07:28:04, vasárnap
 
  Ez az első hétvége, hogy a feleségem iskolaidőben nem utazik Pestre (Germanisztika), s én sem megyek se Bécsbe, se Szlovákiába. Ez jó. El tudunk menni Sopronba édesanyám sírjához, apámhoz a balfi állomásra, s Kópházán öcsém kislányát megnézni, aki már három hónapos is elmúlt.
Előtte még egy hatalmas szelet bőrős combot megsütök. Leves tegnapról van, s egy kis fasírt is.
A hét zaklatott lesz. Hétfő, a szokásos hét eleji szervezés, majd ebéd a Fehér Lóban. Keddre nem látszik különös dolog, s remélem szerda is szép nap lesz. Csütörtökön jön Buda Ferenc költő. Ferit régóta ismerem, még Erdélyben, a Házsongárdi temetőben futottunk össze. Most Bécsbe hívták karácsonyi összejövetelre. Előtte nálunk alszik, s csinálunk egy kis találkozót neki. Csütörtökön testületi ülés is, ahol valószínű megszüntetik a kulturális központot, s létrehoznak egy kulturális nonprofit társaságot. (Később erről.) Pénteken délután Bécsbe utazunk nagy fazék töltött káposztákkal, ez lesz a karácsonyi vacsora a Swedenplatzon. Az egyik fazékkal én készítem tárkonyos gombócokkal, a másikkal Tamás. (30 főre!) Ez nem a hagyományos, tekercses alföldi káposzta, teljesen más. A receptjét majd leírom, de most mennem kell, még befutok a városba ceruzaelemekért, hogy egy interjút le tudjak hallgatni.
Szép napot mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 719
  • e Hét: 3863
  • e Hónap: 13826
  • e Év: 58799
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.