Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Interjú Cséfalvay kanonokkal
  2007-12-04 21:41:39, kedd
 
  Karácsonyi Beszélgetés Cséfalvay Pál kanonokkal
( A jövő héten megjelenő Mosonvármegye egyik szép interjúja. A főcim: Dunakilitiről Esztergomba)

Ha egy képzeletbeli rangsort kellene felállítani, hogy ki vitte legtöbbre a falunkban, Cséfalvay Pálra voksolok. Egyszerű névjegyén is röviden, apró betűkkel tudatja, hogy kanonok és múzeum igazgató. Ahol megtalálható, az pedig a Vizivárosi Plébánia Esztergomban.
- Olvastam a Ki-kicsoda kiadványt. Cséfalvay Pál életútjáról, és eredményeiről. Ebbe a könyvbe, nem akárki kerül...
- Remélem sokan élnek még szülőfalumban, akik emlékeznek Szabó Lajos plébános úrra - kezdi a beszélgetést a kanonok úr. Ő karizmatikus egyéniségével, fantasztikus hittel , odaadással vett részt a falu életében, felrázta azt, és többünket elindított a tudás megszerzésének útján. Az idősek emlékezhetnek arra az epizódra vele kapcsolatban, amikor a háború alatt letérdelve könyörgött egy orosz tiszt lábainál, hogy több halálraítéltnek kegyelmet kaphasson. Az én apám is közöttük volt. Plébános úr volt az, aki a Mária kongregációt megalapította Kilitin, lelkigyakorlatokat tartott, a hittanosokat napokra elvitte ministrálni az Esztergomi Bazilikába. Az ő hatása, hogy a papi hivatást választottam.
1947- ben a Piaristákhoz kerültem gimnáziumba. Kollégista voltam, otthonról természetben fizettek utánam, még ölfát is vittek a szüleim tüzelésre. Aztán két év kispap előképző következett, majd Szeminárium, ahol már Szabó Jóska, Szabó Laci bátyja előttem járt, és sok segítséget is adott. Vagy ott volt Varga Jóska, aki tanárnak készült, és az is lett belőle. Összetartottunk, földiek voltunk. Az államosítás után el nem ismerve addigi tanulmányaimat a Révai gimnáziumban újra gimnazista lettem, ahol 1 év alatt tettem le vizsgáimat. Onnan Pannonhalma, majd a Hittudományi Akadémia következett. 1958. június 15-én voltam első misés a kiliti templomban.
- Keveseknek adatott meg akkoriban, a továbbtanulás. A családok büszkék voltak magasabb iskolát végző gyermekükre. Egy hívő katolikus családnak pedig szebb sem lehetett, minthogy fiúkból pap lesz.
- Szüleim is büszkék voltak rám. Sokan voltunk, a tágabb család és népes gyerekhada mindig templombajáró, ministráló volt. Hogy én tanulhattam, ezt félő és féltő tisztelettel kezelték szüleim. Amikor először mentem végig reverendában a faluban, hatalmas boldogságot éreztem. Biztosan nagyon fájhatott édesapámnak, amikor megkért, ne menjek ki papi ruhában. Ilyen idők jártak akkoriban, és igen nehéz időszak következett később is. Édesapám kuláklistára került, nekem pedig minden indoklás nélkül bevonták papi működési “engedélyemet". Nyergesújfalu templomában kántorkodtam aztán, közben pedig kitanultam a műköves szakmát.
1962 ben nyugati nyomásra enyhült az egyházellenes politika, és 3 év elteltével visszatérhettem a hívek közé.
- Hogyan lesz egy fiatal papból művészettörténész, aki az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen szerez diplomát, majd Párizsban fejleszti tudását? Hazánkban szinte eléthetetlen álom volt Párizs!
- 1967-ben kerestek olyan fiatal papot, aki érdeklődést mutatott a továbbtanulásra, és aki a Keresztény Múzeum segítségére lenne művészettörténeti jártasságával. Igen nagy procedúra volt az egyetemre kerülni. A diploma után kineveztek megbízott múzeumigazgatónak, következő évben pedig Lékai László Apostoli Kormányzó Úrnak volt lehetősége Párizsba küldeni továbbtanulásra. Két évig voltam ott, ami felejthetetlen élményt jelentett, és igen nagy lehetőséget a további ismeretszerzésben.
- Milyen érzés az Eszetrgomi Bazilika Kersztény Múzeumának hallatlan kincseivel, múltjának kezelésével foglalkozni?
-A tudomány legszebbikével, a művészettörténelemmel foglalkozni nagyon felemelő. Az ismereteket átadni a Hittudományi Főiskolán szintén az. Hitem és foglalkozásom tartalmas szépsége, annak vállalt gondjai teszik igazán egésszé, értelmessé életemet.
- Névjegyén a Vizivárosi Plébánia szerepel. Plébánosa az ottani templomnak?
-1982-ben ürült meg a Plébánia, addigra egyre kevesebb pap szolgált. Megkértek, vállaltam. Ismertem a terület komoly hitéletét, van egy csodás mag, aki részt vesz az egyházközösség életében. Fiatal családok, akikben ott a remény is, hogy nem lesznek üres padsorok a templomban. Szeretek szolgálni a hívők körében.
- Kilitiről mit sikerült átmenteni az Esztergomba?
- Mindent. Géneken keresztül viszonylagos egészséget, szüleim tiszta önfeláldozó szeretetét, családom összetartozásának fontosságát, s onnét hoztam munkabírásomat. Kilitiről való az elfogadás, egymás segítése és szeretete. Egyre többet gondolok a falumra, arra a közösségre, ahol szegénység volt, de egyformán voltunk szegények, így nem éreztünk külömbséget a majorban lakó cselédek, a kisfalusi zsellérek, és közöttünk. Erről írni is akarok, feldolgozni ezt az időszakot
- Milyenek a Karácsonyok? Gondolom ekkor van a legtöbb feladat.
1952 ben voltam otthon utoljára Karácsonykor. Lélekben azonban többször otthon voltam, s imádkozom szülőfalum minden lakójáért. Kívánom, hogy át tudjon járni mindenkit a szeretet, és legyen Karácsony az isteni rácsodálkozás alkalma.
Magyar Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap Győr
  2007-12-04 20:46:16, kedd
 
  Ma négy órára hazajöttem, eztán Marci fiammal bevásároltunk. És a gép elé ültem, készül a Mosonvármegye. Sok az anyag, reklám mindenféle, valahogyan össze kell rázni. Befejeztem Szitás Péter verseskötetét is, holnap átnyomjuk a nyomda szerverére. Ez a második köny ebben a hónapban, kicsit elfáradtam.
Holnap tanítás után Győrbe megyek Tamással, beszaladunk a nyomdába, s egy kicsit levegőzünk. Rám fér. Közben a jövő hét jár már az eszemben, csütörtökön jön Buda Feri, tartunk egy kis találkozót neki itt, azátn pénteken kimegyünk Bécsbe karácsonyi vacsorára és Bécsi Napló szerkesztőségi értekezletre. Én anyám nagy (örökölt) fazekában viszem 30 főre tárkonyos gombóccal telerakott savanyú káposztát. Levetítjük a Buda Feriről készült filmet is. Meg verseket olvasok föl én is. Igaz, csütörtökön testületi ülés, döntenek a kulturális központ megszüntető iratáról, s a nonrpofit kft alapító okiratáról. Ott kell lennem. Közben meg kellene írnom a marketing iskolába a szakdolgozatot, január 15-ig le kell adni. A témavázlat kész, a tanárnő kicsit kibővítette. Ez olyan amerikai marketing féle, hogy toljunk ki a dolgozókkal és adjuk el a szemetet című. Hát kiváncsi vagyok, hogy meg tudom-e írni? Pontosabban a mikorra.
A városi szilvszter is az én dolgom, minden szerződés kész. Én a feleséggel Szencen szeretnék szilveszterezni Bárdos Gyulánál. Ott is alszunk utána. Ágit is régen láttam, kiváncsi vagyok színházi élményeire is, szombaton Stuart Maria volt egy szenci előadáson. Hiába hívott, én Bécsbe mentem. Azt hiszem, nem úszom meg, hogy ne lássam egy darabban. Mondjuk, ahogyan fejét veszik - mint ahogyan említettem neki a telefonban.
Bárdosékat szeretem, Gyuszi az egyetlen normális politikus, akit nem láttam elkurvulni az elmúlt húsz évben.
Ezt le is írtam egy könyvben, s ő olvasta. Még ritkább: az egyetlen politkus, aki olvasni is tud.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 4023
  • e Hónap: 13986
  • e Év: 58959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.