Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
tavasz
  2009-09-16 07:51:23, szerda
 
  Tegnap este lementem a pincébe, hogy a tavalyi nyugdíjbefizetéseket megnézzem egy adatlap kitöltéséhez, s egy üres papír hevert az íróasztalon. Mielőtt kihúztam az adópapírosokat őrző fiókot, kb egy perc alatt lefirkáltam az alábbi tizenkét sort.
Hogy ezt miért írom? Révkomromban a minap azt kérdezték, hogy hogyan írok verset. Hát így. Illetve így is. Előtte egy perce nem tudtam, hogy vers lesz.
A "szüleményben" ma két szót persze megváltoztattam, de idemásolom:

tavasz

napfény záporzik tétován
repülni készül egy bogár
szárnyát óvatosan kitárja
s fény ömlik a két fényes szárnyra

gyors levelet hoz a fűzfa
a régit már rég a folyóba dobta
most gyönyörködik a képben
önmagában a patak vízében

tegnap még szürke volt minden
mára megváltozott egészen

amire sosincs elég szavad
megjött végre a tavasz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Somorja
  2009-09-16 06:51:43, szerda
 
  Ma késő délután elmegyünk Somorjára Nagy Józsit megnézni. Már régen láttam, hiányzik.
Azt hiszem, hogy a mi barátságunk is több évtizedes már, s ehhez hozzátartozik az is, hogy meglátogatjuk egymást.
Mikor tavaly hirtelen csönd lett körülöttem, március első hetében megjelent váratlanul. Hogy megnézze a kertben a bokrokat - mondta. Aha. Persze.
Nagyon jól esett.
Pozsonyon keresztül nem jó Csallóközbe menni. Mindig dugó van, de más út nincsen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pered
  2009-09-15 06:22:47, kedd
 
  Szombaton jön Deák Ernő Bécsből, hogy elmenjünk együtt Peredre, a Kárpát-medencei Kulturális Napok ünnepségére. Ide kell kiszállítanom a folyóiratból a felvidéki példányokat. Erről valójában néhány napja értesültem, arról, hogy ott leszek. Jenő azt szeretné, ha ott is aludnánk. Már hetekkel ezelőtt a húsz évvel ezelőtti osztályom találkozóra hívott. S ígérkeztem.
Most nem tudom, hogy mit tegyek - de Ernő jön, a lap is fontos. Az ünnepi műsor 14 órakor kezdődik, Pered meg valahol a Galántai járásban van.
Még vissza sem érek időben. Az ünnepi ülés tiszta protkó, beszéd, a két ország politikusainak köszöntője, himnuszok, kulturális műsor. Nem is ez a lényeg, hanem a beszélgetések, ismerkedések. S álítólag a magyar minisztériumból ott lesz Kálóczi Kati, vele örömmel találkoznék, mert szűk leveleiből kevés infó hámozható ki.
Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyszerre kell két helyen lennem. Megpróbálok üzenni a gyerekeknek. Majd a negyvenediken ott leszek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hirtelen csönd
  2009-09-15 06:14:11, kedd
 
  Elment a szél-járás harmadik száma a nyomdába, s hirtelen kevesebb lett a dolgom. Aztán ma reggelre bejelentkezett Magyar Ági Kilitiről, s küldött anyagot a Dunakiliti Krónika következő számába, hogy ne unatkozzak.
Rakosgattam a papírhalmazt szobámban egyik helyről a másikra. Szelektálok.
Ma két óra a suliban, a 12. osztályosokkal megiratom az idei érettségi szövegértési tesztjét. Jó játék lesz mit javítani, de ad egyféle képet arról, hogy az ilyen feladatokban mennyire sikerült gyakorlatra szert tenniük.
Délután egy kis kertészkedésre is szükség van. Az eprest rendbe kell tenni. Nem elég, hogy a múltjkor fűnyíróval átmentem rajta, most sorokba is kell rendezni a meghagyandó töveket. Sajnálom a ritkítást, pedig ennek hiányában kevesebb lesz a termés, és kisebbek a szemek.
Legalábbis ezt mondták nekem a nagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hozzányúltam
  2009-09-14 06:09:32, hétfő
 
  A borhoz, s közben megjött Görföl Jenő. Elsőként letolt, hogy nem tüntetem fel jó színben a blogban, aztán nekiláttunk dolgozni. Este tízre átment eftépén a nyomdába az anyag.
Dícsértem már eleget a számot, bár én már annyiszor elolvastam, hogy sok izgalmat nem jelent. Remélem, hogy kevés hiba maradt benne.
Ma az elsősök gólyatáborba mennek, így csak egy nyelvi órám van a végzősöknél. A nyelvújítás lényegét foglalom össze, s holnap szövegértési tesztet iratok. Ehhez még ma be kell izzítani a nyomtatómat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szorgos hétvége
  2009-09-13 18:33:18, vasárnap
 
  Az imént felsorolt dolgok zömével elkészültem, még a tanmeneteket is elkészítettem. Már csak a szerzők hiányoznak a szél-járásból, s várom Jenőt.
Deák Ernő tegnap délre negyedszer írta át egyik dolgozatát, azt hittem nem kap az agyam vért. Már elrendeztem, megszüntettem a fattyúsorokat, egy szó megváltoztatása borított mindent.
Aztán telefonált, s újrakezdtem. Én sem vagyok normális.
Amúgy jó hétvége volt, rengeteg munkával, kerttel. Már csak Koppány Attila megnyitó szövegével vagyok adós, de fejben készül. "Fázom ezek alatt a képek alatt, s didergésem az emberiségé, a széthullás, a rend fölbomlása érződik a vásznakon. Pedig az építész szigorú rendet tart dolgai között, s ha festő is egyben, ez képeinek is szervező ereje. A rend utáni vágyódásra is gondolok a 'rendetlenség' közben, s reményre. Ezek a kékhideg dolgok azonban vacogó szájjal mondatják velem, a vágy kevés, kellene valami kapaszkodó is." - Valahogyan így kellene kezdeni.
Most egy pohár bor után nyúlok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsleves
  2009-09-12 06:26:00, szombat
 
  Ma délelőtt csak húslevest főzünk, elmaradásaimat kell rendeznem. Ez a város képeskönyvének "befejezése", egy környezetvédő brossúra képeinek föliratozása, majd levilágítása, egy Koppány Atilla tárlatmegnyitó megírása, s három tanmenet elkészítése. Ez utóbbi valójában a tavalyiak aktualizálása, s egyet tegnap már elkészítettem. Egy kicsit kertészkedni is kellene, az eprest kigyomlálni, és megritkítani.
A piacra is kimegyek, már hiányzik.
Most azonban felteszem a húslevest.
Szép fehérrépa, s sárgarépa van idehaza, nem bolti, s hoztam be karalábét is a kertből, s egy szál lestyánt (másutt leostyán). Ezeket megtisztítom. A tarjacsontot vízbe teszem, s forr egyet, ezután kiveszem, s leöntöm a ruskós levet. Majd lemosom a húsoscsontot, visszateszem, bele a zöldségek, s lassú tüzön mosolyog az egész két-három órát. Csirkezúzát teszek hozzá, vegeta, bors, egy húsleveskocka. (A zellert kifelejtettem, azt is hozok a kertből!)
Kóstolgatom.
A betét: daragaluska. Fölverek két tojás fehérjét habbá, ebbe teszem vissza a sárgákat, só, zöldségzöldje, kevés dara, s fél óra pihentetés. Egy kis lábasba szedek a levesből, ezt fölmelegítem, s kiskanállal beleszaggatom a habos galuskákat. A levesnek nem szabad forrni!

Tegnap készítettem egy lábas granadírmarsot, az lesz a második. Feleségem pedig süteményt süt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szél-járás 2009/3.sz.
  2009-09-12 06:11:18, szombat
 
  Tegnap egész délután korrektúráztam, ma a feleségem olvas. Persze kár a sietséggel, hiszen hiányzik a szerzők névsora és a titulusa. Tegnapelőttre ígérte Jenő. Legfeljebb nem jelenik meg a jövő héten.
Így, egyben elolvasva érdekes, izgalmas szám. Különösen jó a Páneurópai piknik osztrák (korabeli) sajtóvisszhangjáról írt írás, a három túraajánlat, s Lebó Feri dolgairól készült dolgozat. Nem is szólva az 1956-os dolgokról, Gulyás Lajos emlékezetéről és Ebinger írásáról.
Csütörtökön a nyomdával is elintéztem az anyagiakat, Radek Józsi (is) rendes, alkalmanként 20 ezer forintot leszámol a kialkudott árból. Ez nem tűnik soknak, de a Dunabank és a Rajkai Takarék hasonló támogatásával bizony a nyomdaköltség negyven százaléka. S nem egyszeri ígéret.
A postaköltséggel nem tudok mit kezdeni, drága és pocsék mindkét királyi posta. (Osztrák és magyar.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonvármegye
  2009-09-11 05:54:24, péntek
 
  Ahogyan kinyitottam, majdnem kiverte a szememet László László neve, egy l betű kimaradt. Pedig hányszor meredtem a képernyőre, s majd a kinyomtatott papírra. Ez az a hír, amit csak én láttam.
Sajnálom, mert jó a szám. Már kinéztem magamnak egy korrektort magam helyett. Igaz a szám zömét Ildi és Zsóka elolvassa.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ábrahámhegy
  2009-09-09 08:20:08, szerda
 
  Ücsögök a gép előtt, várom Görfölt és Mártát, 8 órára ígérkeztek. Jenő pontosan nem tud jönni, de ilyen Deák Ernő is. Azt hiszem, ez kisebbségi szokás.
Megyünk Ábrahámhegyre Tubához, s nekem vissza is kell érnem délután ötre, fél hatkor szülői értekezlet az érettségizők szüleinek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 4813
  • e Hónap: 14776
  • e Év: 59749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.