Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Hogyan lehet méltóan ünnepelni
  2010-03-16 05:18:15, kedd
 
  Tolerálni másokat. Az ünneplésben.
Petőfiék majdnem vissazfordultak a kávéházba, mert cudar volt az idő, s ilyen időben nem lehet forradalmat csinálni. Lehetett.
Az ünnep az együvé tartozás jelképe is.
Volt akit zavart az idén a sok aktuálpolitika. Engem nem. Tudni lehetett, hogy a választások előtt ez így van rendjén. A jó ünnep kisajátítható úgy, hogy mégis romlatlanul megmarad.
Iszonyú szélvihar és hideg volt tegnap. A mosoni ünnepséget végigdideregtük. Próbáltunk előtte. A gyerekek végül megértek a műsorra, szép volt, kerek az egész. Lupus ünnepi beszéde karcos volt, tömény aktuálpolitika. Ez azért nem volt teljesen rendjén, mert biztos rontott annyit, mint amennyit használt. Túl direkt volt. Jankovicsé a 48-as szobornál puhább, irodalmibb, sejtetőbb. És rövid volt. Az irodalmi műsor kissé hosszú volt, jó hangok, Kátai zenéje mindig megteszi a magáét. De nyugodtan vissza lehet térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy egy-egy középiskola húsz perces műsorával ünnepel a város. A kívülről vásárolt néha-néha jobb ennél. Igaz, azzal nincsen munka.
A koszorúzás már-már kabarisztikussá vált. Vagy ötven szervezet - egy része a közelgő önkormányzati választásokra alakult technikai szervezet tagság nélkül - koszorúzott. Itt már nem 1848-ról volt szó.
Aki nem hal meg időben, vagy nem hülyül meg, az emlékszik a hetvenes, nyolcvanas évek 48-ára (sok szél és szépség volt abban is belül), aztán a váltás utáni aktuálpolitikára is.
Mindenesetre ez koszorúzáskényszer az ünnep szépségének értékéből vont le.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mesterházy
  2010-03-15 06:09:38, hétfő
 
  Azt szeretem az újságírásban, hogy sokféle emberrel beszélgethetek, s hogy egy idő után érzem a beszéd és a szöveg közti különbséget. Már csak mosolygok azon, hogy hordják körbe a politikusokat, mint a zászlót, s interjú-adás kényszere is hajtja őket.
Mesterházy Attilával beszélgettem néhány percig pénteken, s ő is viselkedett. Tudom, baromi nehéz mit mondani, de néha néha mégis érzi az ember, hogy ha fontos mondat is elhangzik. Engem az a mondat lökött meg, hogy szerinte a Fidesz és a Jobbik nem demokratikus párt. (Az egész interjú olvasható a www.mosonvarmegye.eoldal.hu portálon.) Nem szeretem, ha egymást minősítgetik a pártok. Minősítjük mi őket hamarosan. Ennek ellenére abban igazat adok neki, hogy új politikai stílus kellene. De ehhez új poliitkára is szükség van.
Ha végiggondolom, hogy kikkel készítettem már interjút (Horn Gyula, Kovács László, Orbán Viktor, Balsai István, Navracsics, Áder stb) egészen elképedek. A Horn-interjú közvetlenségére emlékszem, meg egy Orbán telefonosra, amikor még a külügyi bizottság elnöke volt. Úgy kezdtük, hogy kért egy perc türelmet amíg felteszi a lábát a székre, mert nagyon elfáradt.
Ámbár ez munka, s én csak kérdezek, mégis van benne valami jó is. Bár választások körül ez a jó nagyon csekélyke, sima szöveget hallok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét itthon
  2010-03-15 05:55:53, hétfő
 
  Pénteken este fél tízre értünk Jászapátira. Szombaton piac, temető, eszegetés és iszogatás, sógornőm fölköszöntése. Nincs valami jól, de nehéz belőle bármit is kihúzni.
Szegényt meggyűrte az idő. 22 éve lett öngyilkos a férje, öt éve a fia. Már szinte mindenki kihalt körülötte, mi vagyunk a legközelebbi rokonok. Nagyon megszokta az egyedüllétet, már-már betegesen. Tegnao ebéd után idnultunk haza, hatalmas szélviharok közepette, majdnem lefújta a kocsit a pályáról.
Pesten könnyen átjöttem, szép volt zászlódíszben, ehhez képest kicsit színtelen Óvár. Bár örültem, hogy a VÜF sok új, tiszta zászlócskát tett ki, de néhány nagyobb is elviselhető lenne valahol. Az szomorú, hogy közintézményienken koszos zászlók "lobognak".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kupi
  2010-03-12 05:33:45, péntek
 
  Tegnap Győrből elhoztam a szél-járás első számát. Este Jenő és Mártika el is jöttek érte. Ma már nincs energiám postázni, ez a jövő hétre vár.
Reggel két órám lesz, ezen elpróbáljuk a műsort. Nekem tetszik, jó zenékkel tarkítottam a szöveget.
Aztán kettő előtt egy rövid interjút készítek Mesterházy Attilával Ezt a hatos oldalra gondolom. Sajnos Bezenyére már nem tudok kimenni Pistáék rendezvényére, kocsiba ülünk, és gyorsan megjárjuk az Alföldet. Előtte még vásárlás.
Elég fáradt vagyok, rám férne egy kis pihenés is. A szobámban hatalmas kupi, irathalmok. Rendeb kellene tenni.
De amikor átfésülöm és összerakom a dolgokat, akkor egy pillanat alatt összeomlik minden.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Startpisztoly eldördült
  2010-03-10 17:37:15, szerda
 
  már csak három hét és vége. Nem a kampánynak, az kampánynak eddig is gyenge volt, hanem ennek az egész állóvíznek. Érdekes Magyarországot szeretnék. Én tudom kire szavazok, melyik pártra, bár a legnagyobb ellenfelének óvári arca is szimpatikus. Szeretem, ha intelligens emberek küzdenek egymás ellen. Most Bekére gondoltam. Innen lehet tudni, hogy Nagypista és a Fidesz. Nálam ez soha nem volt könnyű eldöntendő feladat. Főként azért nem az helyben, mert a lobogó alá sokan beállnak, ha győzelemre áll, aztán ki is surrannak alóla.
Nem szép dolog, hogy az erkölcs és a politika szembeállítódott.
A döntésem nem egyéni sérelmek és egyéni motivációk eredménye, hanem lassú gondolkodási műveleté.
Friss külpolitikát szeretnék, keményebbet, érdekeinket védőbbet és komolyabbat. Egy feje tetejéről talpára állított - és nem liberális - gazdaságpolitikát, ahol nem arról van szó, hogy hány embernek kell még éhenhalni, hogy egy szűk réteg zsírosodjon.
Nem örülök neki, tanítványaim is kérdezik, hogy kire kell szavazni. 75 érettségizőm van, nagyobb részt első szavazó. Kínok között mondom el nekik, hogy én hogyan szavazok, s hogy gondolkodjanak. Beszélgessenek otthon róla. Nem tűnik úgy, hogy ezt rajtam kívül mással is meg szeretnék beszélni. Vigyázni kell, nem agitálni, de okosnak lenni. Azt szinte mindenki elfogadja, hogy a nemzeti az érték is lehet. Hisz ezt tanítom Illyésen át Nagy Gáspárig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyorsasági verseny
  2010-03-09 06:13:10, kedd
 
  Nem aludtam jól, fél háromtől csak ütődtem az ágyban. Aztán ötkor felkeltem, megcsináltam feleségem adóbevallását, most már mindhármunké készen van. Végiggondoltam a hónapot, s elborzadtam.
A hét is sok. Ma hat órám van, újabb szövegértés a fiúosztálynál, most a Szavadkai városháza című írásomra készített feladatsort oldják meg. Ez olyan 10-11. osztályos szint. Ezt követően még egy próbaérettségivel kísérletezek, s én többet nem nagyon tudok tenni. Hat hónap alatt négy szövegértési feladatsort írtunk meg élesben, s közben gyúrtam a tételeket is, s nem is szólva az új anyagról.
Sok írni és szerkeszteni való is van előttem, s el kellene hozni a bécsi Kaláka évkönyveit a nyomdából. S csütörtökön a szél-járás is készen van. Amúgy is be kell mennem Győrbe a nyomda hivatalos papírjaiért, a Mosonvármegye pályázatához. És még a sógornőmet is meg kell Jászapátin köszönteni. Marci nem törte magát, hogy elszaladjon velünk, élvezi az itthonlétet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem az a talajmenti
  2010-03-08 06:13:29, hétfő
 
  Mármint a fagy. A gép szerint mínusz kilenc fok van odakint. El is ment a kedvem a tavasztól. Pedig már kinyitottam a kerti csapot is, most zárhatom el.
Hétvégén születésnapoztunk is Majorokban, ettünk és iszogattunk. Most megint sanyargathatom magamat, hogy fogyjak egy kicsit.
SZombaton Jászapátira megyünk, sógornőm 60 éves, meglátogatjuk. Aztán vissza a március 15-i megemlékezésre. A mosoni temetői műsort én állítottam össze, a kilencedikesek adják elő. Nem a megszokott sémákat használjuk. S majd délután a városi ünnepségre megyek. Kell egy fotó a Nyugathírnek. A múlt héten szerződést kaptam tőlük erre az évre, s B. Lacival megbeszéltem a teendőket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép péntek
  2010-03-08 06:07:19, hétfő
 
  Valóban szép este volt Bécsben pénteken. Az előbb elolvastam Pista blogját, s tudom, hogy ő is jól érezte magát. Szép számú közönség, de számomra a legnagyobb meglepetés Kovács Pista volt. Nagyszerű költő és ember! A Kriegsarchivumban kutat március végéig, s eljött meghallgatni. Valaha ő volt a magyar kulturális attasé Krakkóban.
Persze ismerőseim is ott voltak, de ismeretlenekkel is találkoztam.
Pista igazi meglepetés volt, olyan profi módon vezette a találkozót és kérdezett, hogy kénytelen voltam elfogadni az irányítását. Verseket választott felolvasásra, s én engedelmesen olvastam. Tetszett a közönségnek.
Szóval szép este volt, éjfél után kerültem ágyba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi van a fogyókúrával?
  2010-03-05 06:07:03, péntek
 
  Jóval kevesebbbet ettem a szokásosnál. Télen kevesett mozogtam, sokta ültem a gép előtt, s nassoltam. Ez utóbbiban Zsóka is tevékenyen részt vett, este egy kis csoki, valami ropogtatni való. Ez utóbbi egyáltalán nem volt. Tegnap például reggel egy pohár tejet ittam, délben két kanál borsófőzeléket ettem, amibe olyan vékony rántást tettem, hogy a fiam hazajőve berántotta. Este későn végeztem, s így hét óra utánra maradt a vacsora. De már nagyon éhes voltam, s ránott csirkemellett készített Zsóka, egy szeletet ettem meg öt-hat szem hasábkrumplival. Máskor ennek a duplája lett volna. Erre két pohár rozét ittam.
Valójában nem fogyókúrázni akarok, hanem tudatosabban enni kevesebbet, s jóval többet mozogni.
Ma délután ötkor indulunk Bécsbe, fölszedjük Nagypistát, s irány. Remélem kellemes est lesz kellemes emberekkel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Firefox, a pocsék böngésző
  2010-03-04 21:01:38, csütörtök
 
  Ma teljesen széthullott a Firefox, eddig is vacak böngészőnek tartottam. Minden korábi lapot egyszerre nyit meg, lassú, és ronda is.
Fél napja ellenőrzöm a gépemet, hátha vírus, de semmi.
Mst letörlöm, s keresek mást.
Amúgy szép volt a napom, csak munkás.
Délelőtt a szél-járás korrektúrázás, aztán egy csöpp pihenés. S Győr Tomival. Kész a Vármegye. Aztán Szlovákia az Asszonyért, s terjesztés.
Holnap Bécs, könyvbemutató. Én leszek a vendég, az ünnepelt. Jó annak lenni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 4872
  • e Hónap: 14835
  • e Év: 59808
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.