Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Ne becsüld le a nőt.......
  2009-01-28 21:33:17, szerda
 
  Ne becsüld le a nőt.......

A rendőr leállít egy hölgyet.
- Gond van? - kérdi a nő.
- Gyorsan vezetett. Kérem a jogosítványát.
- Hát, sajnos nincs nálam. Már negyedszer vonták be alkoholos
befolyásoltság alatti vezetés miatt.
- Értem. Akkor kérem a forgalmit.
- Sajnos az sincs meg. A kocsi lopott!
- Lopott?
- Igen. A tulajt megöltem, és feldaraboltam.
- Micsoda?
- Testrészeit nejlonba tekerve betettem a csomagtartóba. Megmutassam?
A rendőr döbbenten nézi a hölgyet, aztán a kocsijához megy, és rádión
segítséget kér. Kisvártatva öt rendőrautó érkezik szirénázva. A
parancsnok előreszegezett fegyverrel közelít a nőhöz.
- Hölgyem, feltartott kézzel azonnal szálljon ki a kocsiból!
- Valami baj van? - kérdi a nő ártatlanul.
- A főtörzs azt állítja, hogy ön autót lopott, a tulajdonosát pedig megölte.
- Micsoda?
- Nyissa ki, kérem, a csomagtartót!
Az asszony felnyitja a csomagtartó tetejét. A csomagtartó teljesen üres.
- Ez az ön kocsija? - kérdi zavartan a parancsnok.
- Persze. Itt a forgalmi.
- A kollégám azt állítja, hogy önnek jogosítványa sincs .
A nő keresgél a táskájában, aztán előveszi a jogsit. A parancsnok
átvizsgálja, az engedély azonban kifogástalan.
- Köszönöm hölgyem. A kollégám szerint ön jogosítvány és forgalmi
nélkül lopott kocsit vezetett, tulajdonosát pedig feltrancsírozva
gyömöszölte a csomagtartóba.
- Fogadjunk, azt is hazudta, hogy a megengedettnél gyorsabban vezettem!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
A Horthy Miklós Társaság volt
  2009-01-28 20:55:09, szerda
 
  2009-01-28. 18:35

A Horthy Miklós Társaság volt elnöke tart előadást a Kormányzóról
Meghívó

A két háború közötti Magyarország és Horthy Miklós alakja a magyar közgondolkodásban

Máig dúl a vita: lovas tengerész vagy a haza megmentője, fasiszta diktátor vagy korlátozott jogkörű kormányzó, háborús kalandor vagy országot visszaszerző államfő? Államfő, akinek országa: hárommillió koldus országa vagy a trianoni traumából lassan felvirágzó haza? Haza, melyben ,,fasizmus" tombol, vagy haza, mely nem tűri a szélsőséget, ahol egy időben ül börtönben Rákosi Mátyás és Szálasi Ferenc, ahol parlamentáris demokrácia van? S e nemzet - melyet ma is bűnös nemzetnek mondanak - túlélve a trianoni sokkot sok minden épít: iskolákat, egyetemeket és kórházakat, s egy olyan országot, ahol létrejön a társadalombiztosítás, ahol nem adósság, hanem kintlévőség van, s fejlődő gazdaság és erős pénz.

E máig nem tisztázott kérdésekről tart a Déli Harangszó Baráti Kör szervezésében 2009. február 9-én, hétfőn, 18 órakor az Erzsébetligeti színház Harmónia termében vetítéssel egybekötött előadást Dobai Miklós, a Horthy Miklós Társaság volt elnöke.

Cím: Budapest, 1165. Budapest, Hunyadvár u. 43/b.
Megközelíthető: az Örs vezér teréről 276E jelzésű autóbusszal, leszállás a Hunyadvár utcánál, vagy HÉV-vel az Imre utcáig, s onnan 3 perc gyalog.

A belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az előadó Posta Imre
  2009-01-28 20:48:12, szerda
 
  Meghívó

Szeretettel meghívjuk a 2009. február 7. szombat, 15 órakor kezdődő előadásra

Az előadó Posta Imre

Az előadás címe:
Magyarország jelene és jövője, az izraeli titkosszolgálatok szerepe hazánkban

Az előadás előtt 14 órai kezdettel sajtótájékoztatót tart Posta Imre
A sajtótájékoztató és az előadás helyszíne: Szerencs, Meggyes Panzió

Sármásy Marianna

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Téves alapállás. (Magyar-kiseb
  2009-01-28 20:32:06, szerda
 
  Péteri Attila Árpád



Téves alapállás. (Magyar-kisebbségi szindróma)



Több, mint bosszantó és sajnálatos az a rosszindulaton alapuló ,,herce-hurca", ami a magyar-kisebbségi ellentéteket -különféle érdekkörök képviselői által- hosszú idő óta, tudatosan, szándékosan, folyamatosan szítja. A fogalmak valós tartalmának esetleges ismerethiányán túl másra nem nagyon lehet gondolni. A tények ugyanis makacs dolgok.



A helyzet, kendőzetlenül kimondva az, hogy a magyarság -mint befogadó nemzet- soha nem a fajtája alapján ítélte meg a hozzánk érkezőket, hanem emberi minőségük alapján. Nos, ezen tényt forgatják ki előszeretettel a közéletből jól ismert csoportok és alkalmi szóvivőik, akik az eredendően nem létező ellentéteket akarják elmélyíteni. Épelméjű ember által nem vitatható, hogy az általános viselkedési kultúra alapvető kritériumainak egyik legfontosabb formája, egymás személyiségének kölcsönös tisztelete, ide értve az emberi méltóságot is. Ez minden normális társadalomban így van, az egész világon.



A történelmi korszakokon végighaladva, az emberiség léte kezdeti szakaszától bizonyított, hogy a mindenkori uralkodó réteg, a rend, a fegyelem, a fejlődésüket biztosítandó életkörülmények működőképességét, törvényekkel igyekezett szabályozni. Mivel elődeink közül sem volt mindenki törvénytisztelő, ezeket az egyéneket valamilyen formában kordában kellett tartani. Köztudott -induljunk ki ebből- hogy mint a Kék Bolygó legkártékonyabb faja, mi emberek sem vagyunk tévedhetetlenek és tökéletesek. Közöttünk is vannak -finoman fogalmazva- születési rendellenességgel világra jött példányok, akiknek nincs ínyére a többségi réteg által elfogadott rendszabályozó eszközök tárháza, azok betartása. Semmilyen formában. Ezeket hosszan lehetne sorolni.



Részletekbe nem belemélyedve most csak a magyar-cigány témakört szeretném megemlíteni, mint aktuális eseménysort, amely különösen a 90 utáni időszak óta csúcsosodott ki mára, kibékíthetetlennek tűnő ellentét formájában. Holott erről szó sincsen. A magyar nép mentalitásától távol áll a kirekesztő magatartás, viszont e pozitív jellembéli tulajdonság nem tévesztendő össze a társadalomba beilleszkedni nem akarók, vagy nem tudók viselkedési kultúrájának negatív megjelenési formáit elítélő magatartás kinyilatkoztatásával. Amit pl. a Jobbik politikai párt vezetése és tagsága magáénak vall és segítő szándékkal a társadalom egésze elé tár, mint elmérgesedett állapotot, amelyen változtatni kell.



Nos, ez az a fordulópont a nézetkülönbségeket illetően, amiről írásom elején már szóltam. Mely szerint, bizonyos érdekkörök mesterségesen szítják az ellentéteket, torzítják a valóságot, semmibe véve a tényeket. Ezek pedig nem mások, mint az érvényben lévő törvények szerinti létforma gyakorlása, vagy azok áthágásából adódó véleménykülönbség. Mert mit mond a törvénytisztelő? Ember, aki itt élsz közöttünk, tartsd be Te is a mindenki számára érvényes szabályzókat, hogy zavartalanul élhesd napjaid, velünk együtt. Mit mond az ezzel egyet nem értő, többnyire cselekvéseivel bizonyítva, engem nem érdekelnek a törvények. Ha éhes vagyok és nincsen pénzem, állásom, megyek lopni, zsiványkodni, mert nincs más választásom. Kik körül kerülnek ki az esetenként, kényszerűségből így gondolkodók? Többnyire a vidéken ellehetetlenült helyzetbe került elesettek, a kisemmizettek, a méltánytalanul magukra hagyottak köréből, ezek pedig írva mondva, zömében a cigánysághoz tartozók. Miért kell félni ennek kimondásától? Amíg nincs diagnózis, nem lehet a gyógyulás útjára lépni. Sem egyénileg, sem társadalmilag.



Nyilvánvalóan, senki nem tehet róla, hogy hová születik, ám az sem tartható figyelmen kívül, hogy sajnálatosan ezen réteg soraiban lelhető fel a legtöbb törvénysértő, a részben rajtuk kívül kialakult közállapotaink miatt.



E nemkívánatos és sürgősen megoldásért kiáltó helyzetben nem az a megoldás, hogy letagadjuk és meghamisítjuk a valóságot, továbbá mesterséges megnevezési vitákat keltünk (cigány vagy roma a cigány, magyarul?), hanem az, hogy nyíltan beismerjük a tagadhatatlan tényállást és ebből levonva a konzekvenciát, keressük a kivezető utat. Kölcsönös beismeréssel és együttes akarattal, a hivatalos kormányszervek és a cigányság vezetőinek bevonásával. Nem pedig egymásra mutogatással, álproblémák köztudatba emelésével, mellébeszéléssel, a média csúsztatásaival, felelőtlen megbízóik által. Inkább hatékonyságra törekedve, semmit sem túlbonyolítva, egyszerűen lépve, a száraz tényekből kiindulva.



Semmiképpen sem elfogadva a politika torzóinak címkézését, művi magyarázkodását, mint pl. a szállóigévé vált Kuncze féle ,,megélhetési bűnözés", fogalomzavaron alapuló megnyilatkozását favorizálva. Ez még tüneti kezelésnek sem tekinthető, nem más, mint figyelemelterelő mély-cinizmus. Üres semmit mondás, a gondok arcátlan lekezelése. Amíg ezen logikátlan érvelések maradnak elfogadottak a politikai zsargonban és a közbeszédben, semmi komoly előrelépésre nem lehet számítani.



Ezért lenne szerencsés, ha minden érintett, földön járó maradna s a szomorú valóságból kiindulva alakítaná ki állásfoglalását, a kölcsönös érdekeken alapuló folyamatos PÁRBESZÉD fenntartásával, a problémáink azonnali megoldására koncentrálva. Azért van pl., a közszolgálati m1, hogy a megbeszélni valóinkat közvetítse. Ne pedig elhallgassa a lelkek millióit mérgező sorskérdéseinket, az azokra adandó, előrevivő válaszokat.



Nem hiszem, hogy értelmes emberek ezt ne látnák be, a tűzhöz közelállók részéről -ide értve minden közeli- és távolabbi érintettet- s ne lehetne változtatni a mára ,,elüszkösödött", tarthatatlan állapotokon.



Ne feledjük: Eppur si muove, ami szó szerint annyit jelent: És mégis mozog... (a Föld).


/Péteri Attila Árpád/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eltorzult magyar alkat, zsákut
  2009-01-28 20:20:10, szerda
 
  Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar liberalizmus
Szalai Erzsébet | szerda, 2009. január 28.

Hogy mit is jelent Kelet-Európa, ezen belül Magyarország tényleges alávetettsége, arról már sokat írtam. Nagyon röviden: a kelet-európai átalakulás jellegét alapvetően a centrumkapitalista országok és a globális tőke érdekei határozták meg. Emellett a helyi politikai, gazdasági és kulturális elitek rövidlátásának, önzésének és behódoló magatartásának is szerepe volt abban, hogy ezen országok többségében klasszikus félperifériás kapitalizmusok alakultak ki. A magyarországi elitek különösen élen jártak a gazdaság teljes megnyitásában, a belső anyagi és humán erőforrások, erőtartalékok szinte teljes kiszolgáltatásában.


Benti kép: Ők se az SZDSZ-t választották - a Humanista Párt a IX. kerületben két forduló között
Kinti kép: Szalai Erzsébet, a szerző


SZALAI ERZSÉBET:
Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar liberalizmus




A magyar liberálisok bajban vannak. Ez derül ki abból, hogy elkezdtek haragudni a népre. Legalábbis megszólaló képviselőik nyilatkozataiból ez látszik. Lengyel László például nacionalizmusáért (Harmadik nacionalista forradalom? A válság hozadéka. HVG-Online, 2009. január 2.), Heller Ágnes a szabadság elutasításáért kárhoztatja az istenadtát (Húsz év múlva. Heti Világgazdaság, 2009. január 3.). Többen a magyar modell válságáról, sőt torz nemzeti karakterről kezdtek el beszélni.

Amikor nemzeti karakterről, nemzeti alkatról van szó, akkor elsősorban Bibó István gondolatai a mérvadóak. Bibó lehetségesnek tartja ugyan valamiféle nemzeti alkat létezését, de annak ilyen vagy olyan megmutatkozását szigorúan bizonyos történelmi konstellációk előállásához köti, és még ebben az esetben is igen óvatos, semmiképpen nem tételez fel egyenes vonalú összefüggést: ,,...jaj annak, aki nekiáll, és konkretizálni akarja, tételekbe akarja foglalni, kötelező erőre akarja emelni azt, amit ilyen (a nemzeti alkatra vonatkozó - Sz. E.) törvényszerűségként felismerni vél." A nacionalizmusról és a szabadság ,,elutasításáról" magam a következőképpen fogalmaznék: mindkettőre volt már bőséges példa a magyar történelemben, ám elsősorban az ezeket kiváltó társadalmi tényezők azok, amelyek szisztematikusan ismétlődnek. Bibó mutatott rá arra is, hogy a kelet-európai népek nacionalizmusra való ,,hajlama" a nemzeti határok szinte állandó bizonytalanságából fakad. Ehhez hozzátenném: ez a bizonytalanság semmiképpen sem független a Kelet-Európát körülvevő nagyhatalmak megosztó politikájától. Ami pedig a szabadsághoz való viszonyt illeti: a kelet-európai, de főként a magyar nép folyamatosan azt tapasztalta meg, hogy egyéni, de főként kollektív szabadságjogai jórészt illuzórikusak voltak, vagy ha ritka történelmi pillanatokban mégis valóságossá váltak, annak szinte mindig arculcsapás lett a vége. Mély beidegződésként alakult ki ezért a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság érzése és az a meggyőződés, hogy az autonóm és főként kollektív fellépésnél célravezetőbb az egyéni kiskapuk megtalálása.

Csak az űr maradt

A politikai rendszerváltás után eltelt húsz év társadalmi-gazdasági és politikai folyamatai sem kedveztek azon készség kialakulásának, amelyet Bibó ép reagálókészségnek nevez. Valóban, a létezett szocializmus évei alatt hibernálódott nacionalizmus rég nem látott erővel tör felszínre, és az emberek ismét egyre erősödő mértékben váltak és válnak szkeptikussá egyéni és kollektív szabadságjogaik valódiságát illetően. Nem elutasítják ezeket - egyszerűen nem hisznek bennük.

De miért is lenne ez másként? Ma már közhelyszámba megy az a megállapítás, hogy egzisztenciáját tekintve a társadalom kétharmada a rendszerváltás vesztese, és csak legfeljebb öt-tíz százalék az, amely az egyértelmű nyertesek közé sorolható. A szegények köréből egy, a társadalomból tökéletesen kizárt, a visszatérés akár csak halvány reménye nélkül élő masszív underclass réteg alakult ki. A kulturális hanyatlás a társadalom szinte minden rétegét érinti, elharapódzott az erőszak (különösen megdöbbentő a fiatalkorúak által elkövetett erőszakos cselekmények számának gyors növekedése), és az erő kultusza a társadalom számára kezd elfogadottá válni - miként az erősektől való mindent átható félelem is.

Mindezzel szoros összefüggésben a létezett szocializmusban létrejött kényszerközösségek (melyekben mindazonáltal működtek spontán csoportdinamikai folyamatok is) mára teljesen felbomlottak, és helyettük jórészt csak az űr maradt. Pontosabban: bár megkezdődött a társadalom spontán önszerveződése, ez a folyamat egyelőre még gyenge, nem függetlenül attól, hogy a politikai elit (és mellettük az újsütetű, hataloméhes fiatal politikai aspiránsok) már a legkisebb csírákat is igyekszik bekebelezni.

És ez az a pont, ahol a szabadságjogokhoz való ,,közömbös" viszony és az erősödő nacionalizmus szorosan egymáshoz kapcsolódik, egymást erősíti.

Egzisztenciális fenyegetettség - kulturális hanyatlás -, erőszakkultusz és az erőszaktól való félelem - közösséghiány: mindez alapjaiban ássa alá az emberek biztonságérzetét. Márpedig közismert társadalomlélektani jelenség, hogy a biztonság egyfajta minimuma nélkül még valóban létező szabadságjogainkat sem tudjuk felismerni és kihasználni, nemhogy újakat lennénk képesek a magunk számára kiküzdeni. Pontosabban: elemi biztonságigényeink kielégítése nélkül a szabadság nem más, mint puszta fikció.

A kiszolgáltatottság, a biztonság teljes hiánya és a szabadsághiány kikezdi, gyengíti az egyéni identitásokat, ami ellen az emberek kollektív identitásuk megerősítésével próbálnak védekezni. Térségünk hagyományai alapján és az egész térség külső viszonyrendszerében ismételten jelen lévő alávetettségünk körülményei között ez szükségképpen a nemzeti identitás túlhangsúlyozásához, vagyis nacionalizmushoz vezet. A kollektív identitás megerősítésével azonban soha nem tölthető ki teljes mértékben az egyéni identitás szintjén tátongó űr, sőt még mélyülhet is, ha a nemzeti érdekek érvényesítése tartósan akadályokba ütközik. Vagyis az erősödő nacionalizmus nemcsak hogy nem képes hosszabb távon enyhíteni az alávetettség érzését, de még erősítheti is - tartósítva ezzel a tényleges alávetettség állapotát. Mert a túl erős indulatok elfojthatják mind a realitásérzéket, mind az adott helyzet meghaladásához szükséges alkotó, kreatív energiákat. Ezzel visszajutottunk kiindulópontunkhoz, az ,,ép reagálókészség" hiányához.

Hogy mit is jelent Kelet-Európa, ezen belül Magyarország tényleges alávetettsége, arról már sokat írtam. Nagyon röviden: a kelet-európai átalakulás jellegét alapvetően a centrumkapitalista országok és a globális tőke érdekei határozták meg. Emellett a helyi politikai, gazdasági és kulturális elitek rövidlátásának, önzésének és behódoló magatartásának is szerepe volt abban, hogy ezen országok többségében klasszikus félperifériás kapitalizmusok alakultak ki. Vagyis kettős gazdaság- és társadalomszerkezetek, nagy egyenlőtlenségek, és ami a jelenlegi gazdasági világválságban különösen nagy veszélyeket hordoz, a világpiaci folyamatoknak való nagyfokú kiszolgáltatottság jellemzi helyzetüket. A magyarországi elitek különösen élen jártak a gazdaság teljes megnyitásában, a belső anyagi és humán erőforrások, erőtartalékok szinte teljes kiszolgáltatásában.

Az emberek mindezt érzik - és nacionalizmussal, valamint a szabadságjogok iránti szkepszissel reagálnak rá. A történelmileg hordozott vírusok virulenssé váltak.

A kisemmizettek kisemmizése

A fent vázolt helyzetért több más körülmény és szereplő mellett kiemelt felelősség terheli a liberális, pontosabban magát annak valló értelmiséget is. Bibó a liberális öndefinícióról a következőket írta 1973-ban: ,,Nem vallhatja magát liberálisnak (valaki - Sz. E.), amennyiben liberalizmus alatt a vagyonszerzés, a tőkefelhalmozás és az egyszemélyes tőkeuralom, a munkavállalókkal szemben való abszolút tőkéstulajdoni kizárólagosság elvét vallja". Márpedig a hazai liberálisok - pontosabban neoliberálisok - hangadó csoportjai pontosan ezt vallották és vallják ma is. Ők voltak azok, akik az ideológiát szolgáltatták a gazdaság teljes és kritikátlan, megfontolatlan megnyitásához a ,,mamuttulajdonok" előtt, akiknek a munkaerő ára mindig túl magas volt és jelenleg is az, és akik még ma is a megmaradt közszféra teljes piacosítását szorgalmazzák. Békesi László szerint például hibás kormányzati stratégia az, hogy a jelenlegi válságban az egyik legfontosabb cél minden munkahely lehetőség szerinti megtartása legyen. Jöjjön a megtisztító vihar! - mondja még ma is, amikor a foglalkoztatási mutatónk az egyik legrosszabb Európában. Iványi György még ennél is továbbment a kisemmizettek további kisemmizésére való felhívásában, amikor a ,,szlovák csoda" egyik lényegi és követendő elemét úgy fogalmazta meg, hogy bizony a szlovák romák éhséglázadását letörő erőszakos karhatalmi fellépés miatt a jogvédők nem rohantak Strasbourgba.

A neoliberális lélektani hadviselés egyik döntő eleme az általános bűntudatkeltés. Bauer Tamás szerint például mélyen szégyellnünk kell magunkat azért, mert az Egyesült Államokból induló gazdasági válság nyomán elszabaduló kóbor tőkék a múlt év végén éppen bennünket támadtak meg másodszorra. A neoliberálisok úgy állítják be, mintha a Bokros-csomag utáni néhány év a rendszerváltást követő időszak aranykora lett volna, amelynek sajnos véget vetett a populista, ,,osztogatásos" gazdaságpolitika, ami elsősorban felelős az újabb súlyos külső eladósodásért. Holott valójában döntően Bokros idején épült ki az az alapvetően monokulturális, döntően egy felvevőpiacra (a németre) épülő gazdaságszerkezet, melynek a mai recesszióban igen-igen megisszuk a levét. De ezt a levet már elkezdtük inni 2000 után néhány évvel is, mert felvevőpiacainkon az átmeneti élénkülés már akkor elkezdett recesszióba fordulni. Aki az ápolónőknek, orvosoknak, tanároknak és egyéb közszolgáknak adott 50 százalékos béremelést kárhoztatja az utóbbi években jelentősen megugró külső eladósodásunkért, az erről mélyen hallgat. Miként az eladósodás többi tényezőjéről, a profitkivonásról, a hullámszerűen ismétlődő forráskivonásról, a privatizációs bevételek elapadásáról és a tőke érdekeltsége miatti alacsony foglalkoztatásból adódó csökkenő adóbevételekről is. És szintén hallgat a méregdrága autópálya-építésekről.

Különösen félrevezetőek a neoliberálisok elmarasztaló gazdasági helyzetértékelései akkor, amikor azokban nem a társadalom fokozódó kiszolgáltatottságáról, a szegénység bebetonozódásáról esik szó, hanem arról, hogy végzetesen lemaradtunk a kelet-európai versenyben. Makromutatóink alapján. Mintha a gazdaságelmélet nemzetközi színtereken ma már szinte fő áramnak számító irányzata - a fejlődés-gazdaságtan (fémjelző nevei: Francois Perroux, Celso Furtando, Jan Timberger) - nem tárta volna fel már régen, hogy ezek a mutatók csak nagyon kevéssé képesek leírni a társadalmak tényleges állapotát. (Hogy a magyar Jánossy Ferencet ne is említsem, aki már az 1960-as években is ezen megközelítés alapján tette kritika tárgyává a szocialista gazdaságok szerkezeti sajátosságait.) Nem beszélve arról, hogy - mint arra Kádár Béla és Szelényi Iván is rámutatott - ezek a mutatók döntően csupán a rövid távú gazdasági helyzetet tükrözik, pontosabban a neoliberális közgazdászok a rövid távú gazdasági helyzet (helyzetek) leírására alkalmazzák azokat. És főként nem beszélve arról, hogy ezzel a hozzáállással és főként annak propagálásával még egy lökést kap a Kelet-Európán belüli esztelen, hosszabb távon minden szereplő érdekeivel ellentétes versengés - nemcsak a befektetőkért, hanem főképp a presztízsért - mely csak olaj a (politikai jobboldal által egyébként is folyamatosan szított) nacionalizmus tüzére.

A felelős: az áldozat

Súlyos tények mutatják ma szerte a világban, hogy a neoliberális gazdaságfilozófia megbukott. A nemzetközi színtéren vezető gazdasági szakemberek és társadalomkutatók szorgalmazzák a piaci mechanizmusokat kordában tartó nemzetközi intézmények kiépítését egyfelől, az állam szerepének újragondolását másfelől. Sőt radikális baloldaliak már a kapitalizmus végéről beszélnek, és egy egészen új rendszerre való átmenet szükségességéről. Ennek feltételeiről, lépéseiről értekeznek (lásd például Wallerstein nyilatkozatait). Erről tudomást sem véve, a hazai neoliberális értelmiségiek a bennünket is keményen érintő válság okaként a neoliberális reformok következetes végrehajtásának elmaradását, elmulasztását jelölik meg, viktimológiai magyarázatokat adva a kialakult helyzetre, melyek szerint elsősorban az áldozat felelős az őt ért támadásokért. Ebből az analízisből egyenesen adódik, hogy ők a válság szülte gazdasági nyomásban látják most a lehetőséget a neoliberális reformok teljes végigvitelének kikényszerítésére.

Ez az érvelés egyáltalán nem új keletű. Polányi Károly 1946-ban megjelent könyvében a következőket írta erről: A liberális vezetők szerint a XIX. század tragédiája abból származott, hogy ,,a dolgozók nem voltak képesek felismerni a korlátlan gazdasági szabadság jótékony hatását az összes emberi érdekre, köztük a sajátjukéra is. Így aztán - mondják - a nép intellektuális és morális gyengesége hiúsította meg a hatalmas intellektuális és morális haladást, az önzés erői semmisítették meg azt, amit a felvilágosodás szelleme elért. Dióhéjban ez a gazdasági liberálisok védekezése."

A kapitalizmus történetében nem először kerül egymással éles ellentétbe az emberjogi és a gazdasági liberalizmus. Hazánkban kevés liberális ismerte ezt fel időben, de akik felismerték - közülük kimagaslik Tamás Gáspár Miklós -, azok kénytelenek voltak a kapitalizmus egész rendszerének kritikusává is válni (még ha annak jelenkori meghaladhatóságát illetően véleményük el is tér egymásétól). A liberális színtéren ma szinte csak a gazdasági liberálisok hangját hallani, az emberjogi liberálisok átfogó kérdésekben jórészt hallgatnak. A gazdasági liberálisok logikájából viszont az a - sokszor nem is titkolt - következtetés adódik, hogy széles társadalmi csoportokat igenis fel kell áldoznunk az ,,előrehaladásunkért", sőt a puszta megmaradásunkért. (Például: ,,Ha így mennek tovább a dolgok, a tehetséges emberek tömegesen fogják elhagyni az országot" - és elszigetelten, csak a ,,magyar megoldásban" gondolkodva ennek fenyegető erejében sok igazság is van.) Talán ideje lenne emlékezetükbe idéznünk Déva várának történetét.

Szalai Erzsébet, szociológus

Megjelent:
- Szociális Charta, 2009. január 19.
http://charta-2008.tvn.hu/prg/index.php?f=646.frg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szili indulhat Pécsett
  2009-01-28 20:14:55, szerda
 
  Szili indulhat Pécsett
Index

2009. 01. 28., 13:51 | Frissítve: 6 órája

Semmiképpen sem szeretnének megyei jogú várost bukni az EP-választások előtt a szocialisták, így több balos politikus szerint az lenne a célszerű, ha Szili Katalin indulna a Tasnádi Péter pécsi polgármester halála miatt kiírandó időközi választáson. A házelnöknek az MSZP-sek szerint meglenne az az előnye is, hogy kampányában egyenlő távolságot tarthatna a helyi szocialistáktól és ellenzéktől.


Nem volt téma a szocialisták tegnapi elnökségi ülésen, hogy ki is léphetne a rákbetegségével küzdő, majd tragikus hirtelenséggel elhunyt Tasnádi Péter helyére. Igaz, az ülés alatt még nem szembesült a testület a pécsi polgármester elvesztésével, a hírek akkor arról szóltak, hogy Tasnádi állapota kritikus. Így ha hivatalos álláspont nincs is, de gondolkodás azért már van, hogy kit kellene Pécs megtartásáért ringbe küldeni.

Azt a legtöbb szoci evidenciaként kezeli, különösen a ferencvárosi fiaskó után, hogy az EP-választások előtt a párt nem bukhat el egy megyei jogú várost, különben menthetetlenül beleég a baloldalba a vesztes billog. A pártlogika alapján Pécs városáért a két Baranya megyei nagy egyikének, Puch Lászlónak vagy Szili Katalinnak kellene szorítóba állni. Előbbi, aki egyben az infrastrukturális tárca államtitkára is, inkább a megye elnöki posztot akarná, ráadásul kevésbé eladható a népnek.

A házelnök beágyazottságával szintén nincs baj, igaz, pártnépszerűsége egy kicsit megkopott, amikor Toller László balesete után egy rövid ideig kézivezérelte Pécset, és sokat hezitált, hogy elinduljon-e a polgármesternek vagy sem. (Emlékeztetőül: először ambicionálta a dolgot, majd visszahúzódott Tasnádi javára, majd újból polgármester akart lenni, ám a megyei szervezetek akkor már kitartottak Tasnádi mellett.)

Mindenestre forrásaink szerint még így is ő a legesélyesebb, hogy a szocialista akolban tartsa a várost, hiszen az Országgyűlés elnöke az ország egyik legnépszerűbb politikusa, többek között azért, mert sokszor úgy tűnik fel, mint aki felette áll a pártpolitikának. Ezt pedig, vélekedett egy szocialista vezető, egy kampányban előnyére fordíthatja, hiszen majdnem egyenlő távolságot tarthat a szocialistáktól és az ellenzékiektől, mondván: többé-kevésbé független közjogi méltóságát nem pártpozícióért, hanem a pécsi emberekért hagyja oda.

Persze egy elnyert polgármesteri széknek egyéb haszna is lenne: a Gyurcsány-féle vezetéssel korábban rendre összeugró Szili direkt területi bázist tudhatna háta mögött, ami pártpolitikai befolyását is növelhetné. Persze ha harcba száll Pécsért, kockáztatni is sokat kockáztat, ugyanis, magyarázza egyik forrásunk, ha a nép fel akarja törölni a szocialistákkal a padlót, akkor azt Szilivel is megteheti.


http://index.hu/politika/belfold/szilipecs970/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormány fejezze be kiárusító
  2009-01-28 19:56:19, szerda
 
  A kormány fejezze be kiárusító politikáját

A Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) és a Magyarországért Párt (MOP) elítéli a regnáló kormány ámokfutását, meggondolatlan hazát kiárusító politikáját.

A Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) és a Magyarországért Párt (MOP) elítéli a regnáló kormány ámokfutását, meggondolatlan és rövidlátó politikáját. Ennek legutóbbi bizonyítéka, hogy az "élelmiszerre rászoruló araboknak" földbérletet ígért, ami minden bizonnyal letelepedésre is lehetőséget ad számukra.
Nem a humanitárius lépéseket kifogásoljuk, bár ez a felajánlás nem annak számít, hanem az arab nagytőkéseknek felkínált területet és haszon szerzési lehetőségeket, annak a veszélyével, hogy a vidéki gazdákat cselédsorba kényszerítsék.
Addig, amíg a magyar kormány a hazai gazdatársadalom megélhetését, gazdasági és működési feltételeit nem biztosítja, addig sem erkölcsi, sem politikai jogosultsága nincs arra, hogy a magyar gazdákra ráeressze az idegen tőkét.
Nem értjük, hogy a magyar miniszterelnök miért nem piacszerző körútra ment, és miért a hazát árulta.
Nem értjük, hogy egy szakminiszter hogyan adhatja nevét, szaktudását egy ilyen kétes értékű megállapodáshoz.
Nem támogatjuk az idegen kultúrájú népek betelepítését, főleg a szégyenteljes 2004. december 5. népszavazás után.
Az a nemzetpusztító politizálás, ami Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető, különösen az IMF és az EU-s hitelek visszafizetésének biztosítékaként elzálogosított nemzeti vagyon vonatkozásában, megítélésünk szerint kimeríti a Büntető Törvénykönyvben körülírt hivatali visszaélés (225. §), a hűtlen kezelés (319. §), és a hazaárulás (144. §) bűntettét.
Gyurcsány Ferenc a Szent Korona elzálogosításával véglegesen "kiírta magát" a magyar nemzet tagjai sorából.

Takács András
MTI-OS közlemény
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél a Magyar Köztársa
  2009-01-28 19:55:38, szerda
 
 
Nyílt levél a Magyar Köztársaság Elnökéhez, a politika szereplőihez és a néphez!

Sólyom László,
Ön a Magyar Köztársaság jelenlegi elnöke. Azé a köztársaságé, melynek népe a történelem során számtalanszor bizonyította, hogy helyén a szíve. Ez a nép az 56-os forradalom leverése óta békésen tűrte diktátorainak túlkapásait.
Bölcs ez a nép, nem dől bele minden kardba, pedig lelkét naponta bőszen döfködik: Írják, megosztják a magyart, mert félnek, hogy felébred, hogy ötszáz éves álma véget érhet.
Sólyom László,
Ön kapott egy levelet, de a néptől kaphat menlevelet, ha helyéről önként felállva mindenről töredelmesen beszél. Ott a csúcson felkiált, elég már a hazaárulásból, a népirtásból, a lélekrombolásból! Ön a jog szemétdombjáról mindent látott, de hallgatott, mi több segítséget adott a pusztításhoz, a rothasztáshoz.
Önök leszerepeltek!
E népnek ebből elég, el innen hitvány csőcselék! Aki méltatlan e nemzetet vezetni, ott nincs helye, hol egykoron Mátyás neve íródott örökre, a nép szívébe.
Ébresztő nemzetem, mert a világ pusztul bele, ha elvész a magyar!

Egységbe!

Burjánzó bankok, mint rákos gócok a testben fölfalnak mindent. Jelen világ, kamatrabszolgaság a neved. Köldökzsinórra szoktatott fulladozó gazdák földjeire ácsingózó keselyűk rajtra készen repülnének a koncra. Hontalan leszel magyar? Csak rajtad áll.

Hazafiak, utcára vinni embereket nem nehéz, de onnan hogyan tovább? Óriási a tét, s ha hibáztok, örökre elvész e lehetőség. Harcot ne ily módon kezdjetek! Csak néhány ember kell, és máris teljes a káosz. Ne ti legyetek az ürügy, a hatalom várva várt eszközei, ne adjatok esélyt a provokátoroknak! A prostituált médiára nem számíthattok. Ti lesztek a fasiszta csőcselék, akik ellen fel kell lépni bármi áron. A tisztán látni képtelenek is ellenetek fordulnak, csakhogy béke, "rend" legyen. Nem számít hány ember esik áldozatul, soha nem is számított nekik. Ne feledjétek, erőszakra Isten nem ad felhatalmazást!

Van más út.
E gátlástalan hatalmi "elit" a csoportosan, bűnszövetségben elkövetett tetteiért a hatályos törvények szerint is eltávolítható. Egy ilyen, a kötelességeire figyelmeztető levelet kapott Sólyom László.
http://www.tempopart.hu/aktak/kbej7/solyom090119.pdf
Ez mellé kellene békésen felsorakozni.
A jelenlegi hatalom jogi csapdába esett. Ebből csak anarchiával tud kikecmeregni. Ne adjunk nekik erre esélyt!
Honfi
2009.01.28.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Nemzeti Jogvédő Alapítvány é
  2009-01-28 19:54:36, szerda
 
  A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat munkacsoportot hozott létre a nemzeti vagyon jogi védelmére
2009. január 28. NJSZ hír

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat szakmai munkacsoportot alakított a nemzeti vagyon védelmét szolgáló jogi lépések megtétele érdekében. A csoport megalakulásának és a munka azonnali megkezdésének időszerűségét elsősorban az adja, hogy megjelent az elmúlt időszak felháborító privatizációs gyakorlatáról szóló kormányjelentés. Ezen túlmenően sürgetővé teszi a nemzeti jogvédők fellépését az ország egyre nyomasztóbb eladósodása s ehhez kapcsolódóan a nemzeti vagyon elzálogosítása, valamint a magyar termőföldre, a vízkincsünkre s a nemzet más pótolhatatlan javaira leselkedő veszély.

A munkacsoport egyrészt a múltban elkövetett, a nemzeti vagyon elherdálását eredményező jogsértéseket kívánja feltárni és orvosolni, másrészt a jövőre nézve a megmaradt nemzeti vagyon védelmének jogi kereteit fogja kidolgozni, és érvényesülésüket kikényszeríteni. A jogellenes privatizációs ügyletek felülvizsgálata érdekében, elsősorban próbaperek indítására, illetve indokolt esetben büntető feljelentések megtételére kerül majd sor, továbbá egy átfogó jelentés készítésére. A megmaradt nemzeti vagyon védelmében olyan vagyontörvény tervezet kidolgozását és szakmai- politikai elfogadtatására tűzte ki célul a munkacsoport, amely hatékonyan akadályozhatja meg a megmaradt nemzeti vagyon eladását, illetve hatékony szabályozást ad a csalárd módon elidegenített nemzeti vagyon jogi eszközökkel történő visszaszerzésére.

A munkacsoport az ecuadori példát figyelemre méltónak tartja, ahol a megválasztott elnök teljesítve választási ígéretét nemcsak felfüggesztette a dél-amerikai ország törvénytelen külső adósságainak fizetését, hanem bíróság elé is állítja az országot eladósító mintegy kétszáz felelőst, köztük nyolc volt elnököt is. A külső államadósságok és nemzeti vagyonvesztés eredetét és jogosságát vizsgáló bizottság egy amerikai ügyvédi iroda segítségével készítette jelentését, amely az elmúlt 30 év vagyonvesztését és államadósság keletkezésének hátterét vizsgálta ki. A jelentés szerint 1976 és 2006 közötti időszakban a felelősök hamis ideológiára hivatkozva indokolták meg a külföldi kölcsönök és hitelek felvételét, továbbá uzsorakamat, közvagyon eltulajdonítása, hűtlen kezelés, irathamisítás, zsarolás, tiltott vagyonszerzés a többi súlyos vád ellenük. Már ki is adták az utasítást, hogy a megnevezettek nem hagyhatják el az országot, és vagyonukat sem adhatják el.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédein kívül külső szakértők is dolgoznak a munkacsoportban, így dr. Bencze Izabella, aki a szakterület első számú hazai szakértője, s aki a csoport szakmai irányítását vállalta, valamint dr. Morvai Krisztina, aki a kérdéskör emberi jogi és büntetőjogi összefüggéseinek feltárásán dolgozik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szívszorító mese: Gyurcsány és
  2009-01-28 19:53:36, szerda
 
  Szívszorító mese: Gyurcsány és a 11 éves kislánya
2009.01.28. 11:01 zero

Minket nagyon meghatott ez a tanulságos mese ... igyátok ti is Ferenc szavait, és térjetek vissza az egyetlen és helyes ösvényre:

http://www.youtube.com/watch?v=Zz-t4aBMRIo&eurl=http://vastagbor.blog.hu/2009 &feature=player_embedded


Igazából úgy lett volna korrekt:

Ahol zsidóznak, ott zsidó vagyok. Ahol cigányoznak, ott cigány vagyok, ahol magyart bántanak ott magyar vagyok.

De a magyar nem számít ...

Húsz éve ezt a szart hallgatom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Elég volt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ennyi a kormányzat teljesítménye??????????????????????
Ez a legfőbb téma???Minden rendben van????
Árulja el valaki,ha ez egy fasiszta ország miért itt él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége????
A büdös k anyját az összes hataloméhes tehetségtelen ex kisz titkárnak,cenzornak meg a faszom tudja minek!!!!
Nem az a baj hogy volt komcsik hanem az hogy ENNYIT TUDNAK....
Mert hol vagyunk most a ,,sikeres üzletemberekkel"?
Egy nagy rakás szar kellős közepén .....
Büszkék lehetünk a vértelen rendszerváltozásra ,ez a sok nagyképű görény elbaszta egy egész nemzedék életét....

Kedves Feri!

Összefoglalva: engem nem érdekelne, hogy ki milyen származású, ha nem kellene napról-napra azzal szembesülnöm, hogy te és a maffiózó társaid a tényleges munka helyett ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak.

Érdekes módon az egyik kisebbség képviselői jelentősen felül vannak reprezentálva a bűncselekményt elkövetők között, a másik kisebbség képviselői pedig jelentős többségben vannak a bizonyos párt (pártok) és a médiában dolgozók között.

Mikor fogsz a kisebbségben élő határon túli magyarságért kiállni? Mert a környező országokban van tényleg rasszizmus. Leírom most is: gyere szépen és énekeljük el a magyar himnuszt hangosan a főtéren Szabadkán. Ha a nyolc napon túl gyógyuló sérüléseink meggyógyultak, menjünk el Újvidákre és énekeljük el a magyar himnuszt nyilvános helyen ismét. Miután ismét járóképesek leszünk, menjünk el Belgrádba és énekejük el a magyar himnuszt nyilvánosan. Remélem az magyar állam fedezni fogja a 100%-os rokkantságból következő költségeket.

És mi történik akkor, ha Magyarországon felcsendül bármilyen idegen himnusz hangosan és nyilvánosan? Megmondom. Semmi. És ez normális.

De az nem normális, amit te és a haverjaid napról-napra csinálnak. Szóval rasszista az apád fasza, az.

Elképzelem, ahogy a kislány odamegy az Ferihez:
-Apa, egy nagymagyarországos pólós fiú állandóan zsidózik meg cigányozik! Gyertek be, és intézzétek el!
-Na de kislányom, én már túl fontos ember vagyok ahhoz, hogy csak úgy kirúgassak embereket az iskolából. Azt még elintéztem, hogy a bátyád leérettségizzen, de ez már nem menne. Ráadásul a végén még felvenné a HírTV kamerája...
-Akkor meg miért vagy ennek a qrva országnak a miniszterelnöke, ha még ennyire sem vagy képes?
-Kedves, hogy tőlem idézel édesem - ezt majd bele is fogom építeni a beszédembe -, de értsd meg végre, hogy nem tehetem. Kérd meg Gyuribácsit, ők majd lekommandózzák a kis fikalógós orbánkatonát. Soha többet nem kell majd látnod!
-Jaj apu, tudtam, hogy fontosabb vagyok neked, mint a demográfia!
-Azt demokráciának hívjuk, kicsim. Jól tanuld meg, ha nagy korodban eleget emlegeted, akkor vagyonokat kereshetsz vele. Amúgy meg csodálom, hogy egyáltalán felmerülhetett benned ez a kérdés...



http://vastagbor.blog.hu/2009/01/28/szivszorito_mese_gyurcsany_es_a_11_eves_kisla nya#comments

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1115 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 14411
  • e Hónap: 25522
  • e Év: 179018
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.