Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Növekvő iráni gazdaság az USA
  2010-12-06 21:38:21, hétfő
 
  Növekvő iráni gazdaság az USA nyomása ellenére

Irán küzdelme jó példa a cionistákkal szembeszálló embereknek, és annak, hogy lehet növekvő piacokról, gazdaságról beszélni a cionisták, és az USA nélkül is. Vagyis a jól jövedelmező piacok, üzletek, a nemzet érdeke érvényesülhet cionisták nélkül is. (Sőt, még sokkal jobban is.) Sokak számára (mint például politikusaink) a pénz és a cionisták elválaszthatatlanok.

Irán kiváló üzleti partnerre talált Venezuelában, mely mára 10%-ban részesedik a legnagyobb iráni olaj vállalatban, az LNG-ben. Vanezuela, amely szintén nagy olajkitermelő, iráni cseppfolyósított gázt vásárol, és Teherán szintén innen szerzi be gázszükséglete egy részét. Ezért Törökország segítségére van Iránnak abban, hogy Részesedjen a Törökorszáággal jó kapcsolatot ápoló Argentin gázügyletekből, és ott saját telephelyeket létesítsen, valamint beszálljon a dél-amerikai gáz-üzletekbe. Venezuela szintén segítségére lesz ebben Iránnak, és partneri országai már meg is rendelték az első szállítmányokat. Az első cseppfolyósított gázt szállító tartályhajók el is indultak Argentína és Kuba felé.


Gyártó István - Jövőnk.info
2010. december 06.

http://jovonk.info/2010/12/06/novekvo-irani-gazdasag-az-usa-nyomasa-ellenere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Etno-korrekt december 6.
  2010-12-06 21:35:35, hétfő
 
  Varga B. Tamás: Etno-korrekt december 6.
barikad.hu
2010, december 6 - 19:48


Rövidesen indul a barikad blogoldala, a barikadblog.blog.hu.A publicisztikai vonatkozású oldal indulása előtt közöljük Varga B. Tamás írását, aki a jövőben rendszeres írója lesz barikadblog.blog.hu.-nak.

Feladó:
Joulupukki
(született: Kohn Ábrahám)
Északi sark

Címzett:
Varga B. Tamás dalnok
(született magyar)
Őrhalom

(A levél tartalma Szalai Annamária által átvizsgálva, címzettnek továbbítva - Szabad Magyar Forradalmi Cenzorhivatal)

Hohohohóóóóó! Kedves Tamás!

A Mikulásnak írt leveledet megkaptam. Sajnos, Törökország csatlakozásának küszöbén, illetve most, midőn megtudtuk, hogy Izrael is Európában van, az uniós jogszabályok nem engedik meg többé, hogy egy halott katolikus pap látogasson el - ráadásul késő este - a gyerekekhez. Így innentől a társult tagállamok országaiban Szent Miklós, Myra néhai püspöke nem kívánatos személy többé. Helyét én, Joulupukki vettem át, bizonytalan időre, 2/3-os többséggel jelölve. Ez amolyan puttony-forradalom volt itt mifelénk, melynek részleteivel nem untatlak.

Kezdem inkább a jó hírrel: a fosszilis energiahordozók árának drasztikus emelkedése miatt virgácsot idén nem kapsz.

És most vegyük sorra a kéréseidet! Először is: mi a bánat vagy te? Szupermodell? Vagy szépségkirálynő? Mi az, hogy szabadságot kérsz a politikai foglyoknak, és egyenlő jogokat minden magyarnak a saját hazájában? Konzultáltam a kis manókkal is az ajándék-osztályról, ők ilyenekről még nem is hallottak! Lapra szerelt Sjörkenmörgen heverő oké. Kínai villogós rénszarvas fejdísz oké. De ez a szabadság-cucc? Na neeem! Hohohohóóóó! De még mennyire, hogy nem!

A második kérésedet sajnos igen-igen magamra vettem. Tulajdonképp mit értesz az alatt, hogy szeretnéd, ha eltörölnénk a finnugor elméletet? Mi bajod vele? Hiszen pont a ti akadémikusaitok találták ki annak idején. Nekem például anyám tót volt, apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az. Mégis finn vagyok. Az más kérdés, hogyha egy finnek beszélsz a magyar rokonságról, akkor vagy körberöhög, vagy körbehány (attól függően, hogy a Koskenkorva nevű vodkánk mellékhatásainak tekintetében épp melyik fázisban leledz). Hát Tamás, de tényleg! Neked az semmit sem jelent, hogy mennyi szavunk közös? Hogy csak néhány olyat mondjak, amely mindkét nyelven ugyanúgy hangzik: Windows, Puma, Kossuth, Empiriokriticizmus, Fülkeforradalom, Alkohol, Facebook, Trianon.

Ha már Trianon, rögtön rá is térhetünk a következő kérésedre. Figyelj ide, Tamás! Gondolkodjunk józanul! Szerinted, van arra akár egy hangya...lábnyi esély is, hogy a puttonyomban elfér egész Erdély, a Felvidék, a Vajdaság, az Őrvidék, és Kárpátalja! Ha egy marék földet kértél volna tőlem, meg egy kulacs vizet, hát ... talán... Persze, ahhoz küldened kellett volna egy fehér lovat is. Amivel ugye mit kezdjek? Egyrészt a hóban nem praktikus a fehér ló. Másrészt Rudolfot se akarom megsérteni. Úgyhogy ezt a kérést is bebuktad. Hohohohóóóó! De még mennyire, hogy bebuktad!

De most komolyan: mért nem tudsz te normális dolgokat kérni? Tudod, szaloncukorka, csoki, nyalóka, ilyesmi. Hiszen nyalni jó dolog! És a szopogatás is... ööö... egyre elfogadottabb. Erről viszont eszembe jutott utolsó előtti kérésed: Alföldi Róbert eltávolítása. Tamás! Te magadnál vagy? Az évszázad Luciferét elmozdítani? Ezekben a vészterhes időkben? Azt az embert, aki akkora színész, hogy képes volt röhögés nélkül alakítani a gonoszt abban a színdarabban, amiben az egyszerre háromfelé néző Szarvas József volt Ádám, és a nyugdíj-korhatáros Papp Vera alakította minden idők legszottyadtabb Éváját? Tudod, ez mekkora tett volt? Arról nem is beszélve, hogy ma, Magyarországon egyedül a Robi mer tiszta szívvel kiállni az Egységes Román Nemzetállamért! Amúgy pediglen, ha elmozdítanám, mit érnék vele? Hiszen, ha kidobják az ajtón, mindig befúrja magát a hátsó bejáraton.

És akkor el is érkeztünk utolsó kérésedhez: hogy minden magyar egyet akarjon, és vegyem le rólatok a turáni átkot. Tamás! Ezt pont te mondod? Akit a Facebook-on ezerszer bejelöltem, és válaszra sem méltattál? Aki nem fogadtad el ismerősödnek még a ,,Rajok vagyunk, vazee" csoportot sem? Te beszélsz egységről? Amikor ezernyi dalod közül egyben sem hangzik el, hogy ,,zsamo", vagy ,,zsase"? Aki a Klub64-ben kipát csináltál félbe vágott narancshéjból?

Szóval megmondom a frankóságot, megmondom a tutiságot: kapsz szépen egy tábla Csehországban gyártott, de Magyarországon csomagolt Tibi csokit, mellé egy kínai világító Házi áldást, és tetejébe egy listát azokról a Torrent oldalakról, ahonnan letöltheted a saját dalaidat, ha netán elszállna a winyód.

Ne haragudj, hogy csak ennyi időt tudtam rád szánni, de még a Hanuka-ajándékokat is ki kell hordanom a gyerekeknek. Ez amolyan másodállás-féle nekem nálatok, ,,magyarban".

Maradok tisztelettel:

Joulupukki

P.S.: Én a helyedben kétszer is meggondolnám, hogy elküldjem-e azt a levelet a Kisjézusnak! De erről a napokban hivatalos levelet is kapsz majd az Államvédelmi Osztály alosztály-vezetőjétől.


Eddig a levél. Most itt ülök a fényesre kefélt cipőcskéim mellett, a lépcsőfeljáróban. És izgulok, hogy vajon ma mivel lesz tele a hócipőm?

Szebb Jövőt! (és ne feledjük: Egy az Isten! Egy a Nemzet!)

Varga B. Tamás

Őrhalom, 2010, Karácsony hava, Szent Miklós napján - vagy, ha úgy tetszik: Álom hava, Torzon napján



barikad.hu

http://barikad.hu/varga_b_tam%C3%A1s_etno-korrekt_december_6-20101206
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy nap Petike megkérdezte apu
  2010-12-06 21:20:18, hétfő
 
 
Egy nap Petike megkérdezte apukáját, hogy kaphatna-e egy mountain-bike-ot
születésnapjára.
Az apa így szólt:- Petikém, most vettünk fel nyolc millió forint kölcsönt a
házra, sajnos,nincs most pénzünk biciklire. Várj Karácsonyig.

Eljött a Karácsony, Petike megint rákérdezett.- Sajnos még mindig sok a
tartozásunk, talán majd máskor...

Két nappal később Petike nagy bőröndöt cipelve kilép a házból.
Az apja megkérdezi:- Miért mész el kisfiam, nem szeretsz már minket?
- Tegnap este , mikor elmentem a szobátok ajtaja előtt, hallottam, hogy azt
mondod, hogy elmész, és anya megkért, hogy várd meg, mert mindjárt ő is
elmegy.

- Hát dögöljek meg, ha én itt maradok ekkora tartozással!!!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
6 hét, 6 hónap, 6 év
  2010-12-06 21:18:39, hétfő
 
  6 hét, 6 hónap, 6 év


6 hét után: Szeretlek
6 hónap után: Persze, hogy szeretlek!
6 év után: Ha nem szeretnélek, már rég leléptem volna

6 hét után: Maradj csak,majd én
6 hónap után: Azt akarod, hogy én csináljam meg?
6 év után: Na, hozod már végre?

6 hét után: Jó estét,imádott szerelmem!
6 hónap után: Hahó! Jó napod volt?
6 év után: Van posta?

6 hét után: Drágám! Irénke van a telefonban!
6 hónap után: Téged keresnek
6 év után: Vedd már fel a telefont!

6 hét után:Hát szívem,tényleg nem volt vidám gyerekkorod!
6 hónap után: Tényleg, nagy bunkók a szüleid!
6 év után: Volt kitől örökölnöd!

6 hét után: Édes, elviszlek Párizsba!
6 hónap után: Tényleg vidékre akarsz menni hétvégén?
6 év után:Miért? Nem jó itt?

6 hét után: Gondoltam, biztos örülsz ennek a nyakéknek
6 hónap után: Hát.... egy váza mindig praktikus
6 év után:Tessék! Vegyél belőle, amit akarsz!

6 hét: Nem számít, nem fog foltot hagyni!
6 hónap: Vigyázz már!
6 év: Kétbalkezes vagy, mint anyád!

6 hét: Erről nem egészen ugyanúgy gondolkodunk!
6 hónap: Na, ebben tévedsz!
6 év: Már megint hülyeségeket beszélsz!

6 hét: És még jól is főzöl!
6 hónap: Mi van vacsorára?
6 év: Megint spagetti?

6 hét: Mit szeretnél inni?
6 hónap: Szívesen meginnék egy Martinit!
6 év: Hé! A jégkocka hol marad?

6 hét: Milyen gyönyörű vagy ebben a ruhában!
6 hónap: Megint vettél egy új ruhát?
6 év: Mennyibe került ez az izé?

6 hét: Menjünk a Te szüleidhez
6 hónap: Maradjunk itthon, rengeteg a munkám!
6 év: Na, jól vannak anyádék?

6 hét: Hmmmm! Ez az illat,egészen megszédítesz!
6 hónap: Kicsit erős, nem?
6 év: Mi ilyen büdös?



 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Lemondott az Advenio igazgatós
  2010-12-06 21:07:57, hétfő
 
  Lemondott az Advenio igazgatósági tagja a Securitate-kapcsolat miatt
2010. december 6., hétfő, 19:42


Lemondott az Advenio Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról Heltai Péter, az MTV korábbi főszerkesztője a róla szóló "sajtóhíresztelések" miatt, lemondását az Advenio kezdeményezte. A Hírszerző szombaton a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írta, Heltai korábban a román állambiztonsággal, a Securitatéval állt kapcsolatban, beszámolói alapján több jelentés készült.


Az Advenio Zrt. kezdeményezésére Heltai Péter hétfőn lemondott a Class FM-et tulajdonló cég igazgatóságában betöltött tagságáról - közölte az Advenio Zrt. A cég szerint Heltai lemondásának oka, hogy "az elmúlt napokban szárnyra kelt sajtóhíresztelések negatívan befolyásolják a társaságnál végzett munkáját". Annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy "jelenléte a társaság terhére váljon", az igazgatóságban betöltött pozícióját "a híresztelések tisztázódásáig" nem kívánja betölteni - írták.

Heltairól, az MTV korábbi főszerkesztőjéről a Hírszerző szombaton azt írta, kapcsolatban állt a román állambiztonsággal, a Securitatéval - ezt Heltai megerősítette a lapnak, de azt állította, nem volt sem besúgó, sem ügynök. A lap szerint Heltai a Securitate "Hegel" fedőnevű informátora és forrása volt. A róla szóló leleplező iratokat a Hírszerző a kolozsvári származású, Berlinben élő képzőművésztől, Gáll Tibortól kapta meg. Ezek az iratok két olyan jelentést is tartalmaztak, amelyeket a Securitate tisztjei készítettek 1985-ben "Hegel" beszámolói alapján. A Hírszerző az iratokra hivatkozva azt írta, hogy "Hegel" az ellenzéki barátaival folytatott beszélgetéseiről legalább két alkalommal is biztosan beszámolt az állambiztonságnak, vasárnap pedig arról írt, hogy Heltait a Securitate a magyar ellenzékiek megfigyelésére is megpróbálta rávenni.

Heltai Péter filozófus-újságíró, a Duna TV reggeli műsorának kreatív igazgatója, több jelentős médiacég igazgatóságának tagja. 2009-es alakulása óta a Class FM-et működtető Advenio Zrt. igazgatósági tagja, idén július óta pedig felügyelőbizottsági tagja az RTL Klubot és számos más tévécsatornát működtető Magyar RTL Zrt.-nek. Az Advenio Zrt.-ről és az azt tulajdonló cégről itt olvashat bővebben.

Jelentés a házibuliról

Gáll Tibor két titkosszolgálati jelentést is a Hírszerző rendelkezésére bocsátott, amelyek 1985-ben készültek, a Hegellel egy kolozsvári lakásban folytatott beszélgetések után. Az egyik dokumentum szerint Hegel 1985 elején részt vett egy házibulin, melyet a szintén kolozsvári származású Keszthelyi András lakásán tartottak, és amelyen jelen volt Gáll is. Az ott elhangzottakról Hegel beszámolt a Securitate tisztjeinek. A másik, 1985 decemberi dokumentum szerint, Hegel találkozott Gállal, aki a segítségét kérte: segítsen kapcsolatot teremteni szegedi és a romániaiak egyetemi hallgatók közt. A tisztek mindkét jelentés végén feladatokat adtak Hegelnek.

A Hírszerzőnek egy kolozsvári származású, névtelenséget kérő értelmiségi azt mondta: az 1980-as évek elején Hegel többször is találkozóra hívta, ahol az 1982-ben a Securitate által megszüntetett szamizdat kiadványról, az Ellenpontokról, és folyóirat szerzőiről faggatta. A forrás szerint az ügynök a jelenlegi magyar kormány kulturális államtitkáról - az Ellenpontok másik szerkesztőjéről -, Szőcs Gézáról is jelentett. Szőcs a Hírszerzőnek azt mondta: miután kikérte a róla szóló Securitate-jelentéseket, maga is kérvényezte a CNSAS-nál a Hegel felfedését, de az iratot még nem kapta meg.

"Rendkívül bonyolult"

Heltai a Hírszerzőnek elismerte, hogy valóban kapcsolatban állt a Securitatéval, ám az ügy szerinte "rendkívül bonyolult". Heltai szerint egy székelyföldi, tiltott rendezvény után a Securitate tisztje a rendőrségen megpróbálta rávenni, hogy írja alá a beszervezési papírt, és írjon jelentéseket, de ő erre nem volt hajlandó. Később újra beidézték, és ekkor állítólag azt kérték tőle, hogy beszélgessen néha velük.

Heltai a Hírszerzőnek azt mondta: több alkalommal bevitték, időnként megütötték, és diktáltak neki. "Ilyenkor a legérdektelenebb dolgokról hadováltam. Féltem, azon járt az eszem, hogy eltüntetnek. Már nem emlékszem, hogy konkrétan miket írtam le az elém tett papírra" - mondta. Heltai szerint a jelentések alatt szereplő feladatokról ő nem is tudott, így soha nem is teljesíthette azokat. Szerinte a nyilvánosságra került jelentések is őt igazolják: "csak olyasmi van a dokumentumokban, amit a Securitate egyébként is tudott".

A Gállnak íródott levél még csütörtökön került nyilvánosságra a Tumblr blogszolgáltatón. Az [origo] csütörtökön megkereste Heltait, aki akkor azt mondta: három éve ismer hasonló pletykákat, amelyek szerint ő ügynök lett volna, de ez nem igaz. Heltai kijelentette: ha valóban kiadtak ilyen dokumentumot, kénytelen lesz beperelni a CNSAS-t, mivel az nyilvánvalóan hamisítvány. Az [origo] pénteken megkereste a CNSAS-t, hogy erősítsék meg a levél hitelességét, de azt közölték: leghamarabb hétfőn tudnak ezzel foglalkozni. Az ígéret ellenére azonban hétfőn estig nem kaptunk választ kérdéseinkre.






A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://www.origo.hu/itthon/20101206-lemondott-az-advenio-igazgatosagi-tagja-a-sec uritatekapcsolat-miatt.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alföldi mellett a "Magyar" Szí
  2010-12-06 20:51:45, hétfő
 
  2010-12-06. 20:35
Alföldi mellett a "Magyar" Színházi Társaság

Nyilatkozatban ítélte el a Nemzeti Színházat és Alföldi Róbert főigazgatót a közelmúltban ért támadásokat a Magyar Színházi Társaság (MSZT) hétfőn.
Az MSZT közleménye szerint a magyar színházak és színházszakmai szervezetek többségét képviselő, hangsúlyozottan nem politikai ernyőszervezet hétfői közgyűlésén a magyar közélet tisztaságát veszélyeztető jelenségekkel foglalkozott, különös tekintettel a Nemzeti Színház körül kialakult "hisztérikus hangulatra".
A Magyar Színházi Társaság messzemenőleg tiltakozni kíván "minden olyan megnyilvánulás ellen, amely a művészeti és szellemi élet szabadságát veszélyezteti" - fogalmaz a nyilatkozat, hozzátéve: "felemeljük szavunkat a Nemzeti Színházat és annak vezetőjét a közelmúltban ért nemtelen, kirekesztő támadások ellen". Az MSZT közgyűlése ezért arra kérte a kulturális kormányzatot, hogy "tegyen lépéseket e kulturálatlan támadások ellen, és védje meg az intézményt és annak vezetőjét, valamint a művészeti élet egészét az utcai és útszéli atrocitásoktól".

(MTI)

http://kuruc.info/r/2/70560/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eddig tartott a szemfényveszté
  2010-12-06 20:46:18, hétfő
 
  2010-12-06. 19:15
Eddig tartott a szemfényvesztés: nem lesz kétkamarás parlament sem

Gulyás Gergely szerint az új alkotmánykoncepció végleges szövegében várhatóan már csak az egykamarás parlament marad benne. Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke hétfőn azt mondta: szerencsésebbnek tartaná, ha az alkotmányt nem csak két egymást követő Országgyűlés kétharmados döntésével lehetne módosítani.
Gulyás Gergely újságíróknak úgy nyilatkozott: az egy- vagy kétkamarás parlament alternatívaként szerepel a tervezetben, erről az alkotmány-előkészítő bizottság a jövő héten dönt. Leszögezte: a bizottságban jelentős többségben vannak azok, akik az egykamarás parlament mellett teszik le a voksukat. Szerinte a koncepció végleges változatában már csak ez marad benne. A fideszes politikus az alkotmánymódosítás jövőbeli módjáról azt mondta, még nincs végleges álláspont.
Személyes véleményét hangsúlyozva kiemelte: nem tartaná szerencsésnek, ha a szabályok annyira rugalmatlanná válnának, hogy két egymást követő Országgyűlés tudná csak kétharmados többséggel az alkotmányt módosítani. Úgy vélekedett: vagy a jelenlegi szabályok maradnak meg, vagy nagyobb többséghez kötik az alkotmánymódosítást. Felhívta a figyelmet, hogy a múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum munkaanyag, azt még megtárgyalja a bizottság, utána az Országgyűlés is, majd elkészül a törvénytervezet szövege, amelynek szintén lesz parlamenti vitája.
A Szent Korona kapcsán kiemelte: a koncepció annak említését teszi szükségessé. Hozzátette: fenntartják azt, amit a szocialista-szabad demokrata többség által meghatározott, ma is hatályban lévő alkotmánykoncepció rögzít: a preambulum történeti részében a Szent Koronának a magyar államiságban betöltött fontos szerepére utalni kívánnak.
Az abortusszal kapcsolatban kitért arra, hogy a koncepció azt mondja: az államnak védelmi kötelezettsége van a fogantatástól a halálig. Ismertetése szerint két alkotmánybírósági határozat teszi egyértelművé, hogy az államnak a megfogant élettel kapcsolatban is van védelmi kötelezettsége. Az új alkotmányba ez kerül bele - húzta alá. Leszögezte: nem igaz az az interpretáció, hogy az emberi élethez és méltósághoz való jog a magzati életet feltétlenül és abszolút voltában illetné meg ugyanúgy, mint ahogy megilleti a megszületetteket.
Az új alkotmány nem teszi majd szükségessé a magzati élet védelméről szóló jelenlegi törvény módosítását azzal, hogy az alkotmányból semmilyen kötelezettség a törvényhozóra nem hárul majd, ,,nem tudunk olyan szabályozást elképzelni, ahol a nő döntési szabadsága ne maradna meg". Gulyás Gergely szerint a múlt héten, amikor ismertté vált az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciója, lelepleződtek az MSZP eddigi nyilatkozatainak valótlanságai. A szocialisták azt mondták ugyanis, hogy ha a Fidesz kétharmados többségre tesz szert, akkor Orbán Viktor erős elnöki rendszert, de inkább királyságot szeretne.
Egyértelmű, hogy megmarad az elmúlt 20 évben megszokott közjogi berendezkedés, de lesznek kisebb-nagyobb pontosítások - közölte még. Úgy fogalmazott: örülnek a társadalmi vitának, amely a koncepció ismeretében megkezdődött, azt szeretnék, ha az tudományos műhelyeken, egyetemeken, ,,falvakban és városokban", mindenütt folyna.
Az MTI kérdésére, hogy az eseti bizottságok várják-e még a miniszterelnök véleményét, azt válaszolta: az Orbán Viktor melletti tanácsadó testület várhatóan egy későbbi szakaszban ismerteti majd a véleményét; senki nem volt köteles ismertetni az álláspontját, a közjogi méltóságoknak volt erre lehetőségük, a miniszterelnök ezzel egyelőre nem kívánt élni.

(MTI)

http://kuruc.info/r/2/70556/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Görög válság jöhet az USA-ban
  2010-12-06 19:55:06, hétfő
 
  Görög válság jöhet az USA-ban

* MTI

2010. december 6., hétfő 08:22

Több ezer milliárd dolláros rejtett adósságot halmoztak az amerikai államok és egyes nagyvárosok, ami a közeli években a másodlagos jelzálogpiaci adósságok által okozotthoz hasonló pénzügyi válságot idézhet elő, és a görög krízishez hasonlóan láncreakciót indíthat el az amerikai kontinensen - jelentette vasárnap a The New York Times.

A szakemberek attól tartanak, hogy hiába indul be a gazdasági növekedés, a helyi szintű, az országos közvélemény elől rejtve maradt adósságok bedönthetik az egyes államokat és önkormányzatokat.

Illinois állam még mindig a tavalyi közoktatási és társadalombiztosítási számlákat törleszti, Arizona felfüggesztette egyes szervátültetések végrehajtását a Medicaid program keretében, Newark városa pedig kénytelen volt elbocsátani rendőri állományának 13 százalékát.

Két egyetemi közgazdászprofesszor, Joshua D. Rauh és Robert Novy-Marx számításai szerint az állami és önkormányzati szintű tartozások a helyi nyugdíjprogramokkal szemben összességében mintegy 3500 milliárd dollárra tehetők.

"Úgy tűnik nekem, hogy helyesen tesszük, ha most farkast kiáltunk" - jelentette ki Felix Rohatyn pénzügyi befektető, aki a hetvenes években segített megmenteni a csődtől New York városát.

Az amerikai városok csak nagy ritkán válnak fizetésképtelenné, arra pedig a nagy gazdasági válság óta nem volt példa, hogy egy állam csődbe jutott volna. Közgazdászok viszont most attól tartanak, hogy a befektetők hátat fordíthatnak a leginkább eladósodott államoknak, ami ahhoz hasonló válságot idézhet elő, mint amelyen most Európában terjed országról országra.

A lap rámutatott, hogy Illinois és Arizona mellett olyan államok is eladósodtak, mint New York és Kalifornia. Harrisburg, Pennsylvania állam fővárosa idén fontolóra vette, hogy csődöt jelent 68 millió dollárnyi felhalmozott adóssága miatt.


http://index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/06/gorog_valsag_johet_az_usa-ban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elárvereznek egy egész magyar
  2010-12-06 19:19:03, hétfő
 
  Elárvereznek egy egész magyar falut

* Index

2010. december 2., csütörtök 14:16

Nemesvid 2006-ban az éves költségvetésénél 2,5-szer nagyobb hitelt vett fel a szennyvízcsatorna kiépítésére, most 89 milliós vagyona értékesítésével próbál menekülni az időközben 350 milliósra duzzadt adósságból. Bárki vehet 50 ezerért erdőt, 10 millióért focipályát, faluban szó szerint minden eladó.

Egy olyan csatornarendszer kiépítése miatt vernek dobra egy községet, amire végül a lakók négyötöde rá sem csatlakozott.

Az utolsó lehetőségbe kapaszkodnak Nemesviden. A Somogy megyei faluban 2006-ban nagy beruházásba, a csatornarendszer kiépítésébe kezdtek. A szomszédos falvakkal közös, 928 millió forintos beruházáshoz az önkormányzat 150 millió forint, az időközben megszűnt helyi vízközmű-társulat 170 millió forint hitelt vett fel - ez utóbbi a társaság megszűnése után az önkormányzatra szállt át.
Eladó az egész falu

Nemesvid, 91. hrsz. lakóház 10 millió forint
Nemesvid, 132. hrsz. lakóház 8,5 millió forint
Nemesvid, 153. hrsz. lakóház 5,6 millió forint
Nemesvid, 489. hrsz. lakóház 7 millió forint
Nemesvid, 245. hrsz. lakóház 2,75 millió forint
Nemesvid, 247. hrsz. beépítetlen terület 69 ezer forint
Nemesvid, 264. hrsz. beépítetlen terület 300 ezer forint
Nemesvid, 335/1 . hrsz. lakóház 550 ezer forint
Nemesvid, 338. hrsz. beépítetlen terület 800 ezer forint
Nemesvid, 366. hrsz. beépítetlen terület 800 ezer forint
Nemesvid, 371. hrsz. beépítetlen terület 150 ezer forint
Nemesvid, 372. hrsz. beépítetlen terület 150 ezer forint
Nemesvid, 373. hrsz. beépítetlen terület 150 ezer forint
Nemesvid, 374. hrsz. beépítetlen terület 150 ezer forint
Nemesvid, 396. hrsz. beépítetlen terület 450 ezer forint
Nemesvid, 397. hrsz. beépítetlen terület 750 ezer forint
Nemesvid, 401/2. hrsz. beépítetlen terület 700 ezer forint
Nemesvid, 404/3. hrsz. beépítetlen terület 850 ezer forint
Nemesvid, 404/4. hrsz. beépítetlen terület 850 ezer forint
Nemesvid, 404/5. hrsz. beépítetlen terület 850 ezer forint
Nemesvid, 509. hrsz. beépítetlen terület 1,6 millió forint
Nemesvid, 012/4. hrsz. gyep, szántó 2,5 millió forint
Nemesvid, 0143/6. hrsz. erdő 50 ezer forint
Nemesvid, 0143/41. hrsz. gyep 250 ezer forint
Nemesvid, 0143/44. hrsz. szántó 180 ezer forint
Nemesvid, 0143/45. hrsz. szántó 180 ezer forint
Nemesvid, 44. hrsz. sportpálya 10 millió forint
Nemesvid, 124/2 hrsz. kultúrház 15 millió forint
Nemesvid, 250/A/1-3 Községháza alsó szint 18 millió forint

Az írásos vételi ajánlatokat december 10. 12 óráig kell eljuttatni a Nemesvid Község Önkormányzata, 8738 Nemesvid, Rákóczi F. U. 2 címre. Az ajánlattétel követelményeit az itt letölthető .pdf-ben olvashatják [1].

Mindezt úgy, hogy a falu éves költségvetése a Napi Gazdaság beszámolója szerint [2] évi 140 millió forint, saját bevétele 7 millió forint - ez alapján csak a tőketartozást leghamarabb 50 év alatt tudná törleszteni a falu, de a következő húsz évben kamatostul 640 milliót - négy és fél évnyi teljes költségvetését - kellene visszafizetnie. Az évi hétmillió forintos saját bevételből pedig havi másfél millió (évi 18 millió forint) kamatot kéne megfizetni.

A település június óta csődgondnokság alatt áll, a pénzügyi gondnok, Veres-Bocskay Katalin szerint az egyetlen lehetőség a falu értékesíthető vagyontárgyainak eladása lehet. Veres-Bocskay a cégközlöny november 25-i számában hirdette meg eladásra az önkormányzat forgalomképes, azaz értékesíthető ingatlanait, köztük a sportpályát (ár: 10 millió forint), a községháza alsó szintjét (18 millió forint), a kultúrházat (15 millió forint), de a szemfülesek 50 ezer forintért 1436 négyzetméter erdőt, 69 ezer forintért 992 négyzetméter beépítetlen területet vehetnek. (A teljes listát keretes anyagunkban olvashatják.)

Az értékesíthető ingatlanokat 89 179 000 forintos kikiáltási áron hirdették meg, ez aligha fedezi a 350 milliós tartozást. Veres-Bocskay tájékoztatása szerint ugyanakkor a falunak nincs egyéb értékesíthető vagyona. Értékelése szerint a jelen gazdasági körülmények között az is kérdéses, hogy egyáltalán ennyiért el tudják-e adni a meghirdetett vagyontárgyakat. Ha nem sikerül, a falunak januárig kell egyezségre jutni a hitelezőkkel, akik végső esetben ugyanezeket a vagyontárgyakat tudják majd lefoglalni. A falu más forrásból nem számíthat bevételekre, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések sem számíthatnak ilyen nagyságrendű költségvetési segítségre, amire pedig igen, azt legfeljebb működési költségekre fordíthatják, adóságcsökkentésre nem.
nemesvid kozseghaza
A nemesvidi községháza, az alsó szint eladó
Fotó: ernistegi

Veres-Bocskay szerint neki nem feladata annak vizsgálata, hogy kit terhel a felelősség a gazdaságilag nehezen indokolható hitelfelvétel miatt. "Ezt a hitelt valaki folyósította is" - mondta, utalva a hitelezők felelősségére is. A települést 2002-2010 között Árvai Tibor vezette előbb SZDSZ-esként, majd függetlenként. A tanárember Árvai délelőtt nem ért rá beszélgetni, tanórára sietett. Azt ígérte, délután válaszol kérdéseinkre, de nem reagált telefonhívásainkra.

A nemesvidi csatornázás nem csak az anyagi terhek miatt kudarctörténet, a falu lakóinak négyötöde nem csatlakozott rá a kiépített hálózatra. A Napi Gazdaság beszámolója szerint emiatt az államkincstár 150 millió forintos bírsággal sújtotta a települést.

http://index.hu/belfold/2010/12/02/elarverezhetnek_egy_egesz_falut/?rnd=615
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
nyugdíjas elfoglaltság
  2010-12-06 18:54:51, hétfő
 
  nyugdíjas elfoglaltság

Amint megöregszünk, csökken a képességünk különbségeket tenni a világ dolgaiban.
Ideje hát, hogy reményt és ihletet merítsünk azon "szeniorok" figyelemreméltó teljesítményeiből,
akiknek bátorságuk van szembenézni a kor rémisztő kihívásaival.


Ilyen például Harold Schaumberg, nyugdíjas vegyészmérnök.


Gyakran kérdezték tőlem:

"Mit csináltok ti, öreg fiúk egész nap, most, hogy nyugdíjba vonultatok?"
"Nos, nekem az a szerencsém, hogy vegyészmérnöki képzettségem van

és így sok örömet szerezhetek magamnak azzal, hogy sört, bort

és egyéb alkoholtartalmú folyadékokat vizeletté dolgozok át."


Legyen hát Harold példakép és ihlet mindannyiunk számára!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 736 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3010
  • e Hét: 13277
  • e Hónap: 24388
  • e Év: 177884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.