Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Rosszabbul élünk: kevesebben keresünk kevesebbet, mint egy
  2012-11-20 21:12:25, kedd
 
 
Rosszabbul élünk: kevesebben keresünk kevesebbet, mint egy éve

Közel húszezer fővel kevesebben dolgoztak, mint egy éve, és bár a fizetések emelkedtek, az infláció elviszi az értékét. Egyedül az állam növelte a foglalkoztatottjai számát, négyszer annyian vannak a közfoglalkoztatottak - írja az origo a KSH legújabb jelentésére hivatkozva.

Az idei év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,5, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az előző évi azonos időszakit - idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentését az origo. Az első kilenc hónapban 219 690 forint volt a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban.

Szeptemberben a bruttó átlagkeresetek 3,7, a nettó bérek 1,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A 6,6 százalékos szeptemberi inflációval számolva a családi adókedvezmény hatása nélkül számított reálbérek 5,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérve - írta az ATV portálja az Origóra hivatkozva.

A vállalkozói szektorban a szeptemberi bruttó bérek 6,6, a nettó keresetek 3,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, míg a rendszeres jövedelmek 6,8 százalékkal emelkedtek. Az első kilenc hónapban 7,1 százalékkal nőttek a bruttó keresetek a versenyszférában, a nettó bérek 4,1, a rendszeres jövedelmek 8,1 százalékkal nőttek.

A közszférában csökkent az átlagkereset, ami a KSH szerint azért következett be, mert növekedett a közfoglalkoztatás súlya. Vagyis a több közmunkás lefelé szorítja a fizetési átlagot. Ha ezt a hatást kiszűrjük, 3,5 százalékos volt a bruttó keresetek emelkedése (ez azt jelenti, hogy még így is csökkent a reálbér). Január-szeptemberben a közszféra dolgozói átlagosan 10 ezer forint bérkompenzációban részesültek. Ezt is figyelembe véve 5,3 százalékos volt a béremelkedés, de az infláció ezt az emelkedést elvitte.

A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási ágazatban lehetett keresni, átlagosan 457 200 forintot. Ezt az információ, kommunikáció (405 700 forint) és az energiaipar (387 900 forint) követte. A legkisebb fizetéseket a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (138 800 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (150 800 forint) és a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat (159 700 forint) területén adták.

A nettó kereset 142 000 forint volt családi kedvezmény nélkül, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 100, a szellemi foglalkozásúaké 187 300 forint volt, ez 1,8 százalékkal magasabb az előző évinél.

A versenyszférában 1 millió 817 ezer fő volt alkalmazásban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, ez 34 600 fővel kevesebb, mint egy éve. A közszférában viszont 14 600 fővel többen dolgoztak. A 749 ezer emberből 88 ezren dolgoztak közfoglalkoztatás keretében. Szeptemberig a közfoglalkoztatottak száma a négyszerese volt az egy évvel korábbi szintnek. Összességében 19 600 fővel dolgoztak kevesebben, mint egy éve.


http://www.168ora.hu/buxa/rosszabbul-elunk-kevesebben-keresunk-kevesebbet-mint-eg y-eve-106191.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Netanjahu küldetése, hogy megvédje népét Irántól
  2012-11-20 21:11:29, kedd
 
 
Netanjahu küldetése, hogy megvédje népét Irántól
19.11.2012, 14:35 Oroszország Hangja

A volt amerikai védelmi miniszter-helyettes és a Közel-Kelet specialista Richard Perle biztos benne, hogy a Gázai- övezetben lévő konfliktushelyzet hamarosan megoldódik, hiszen egyik fél sem érdekelt a harcok kiterjesztésében.


Perle-t más, sokkal súlyosabb konfliktus aggasztja. "Amennyiben Irán nem mond le nukleáris programjáról, úgy Izrael támadást indít. Izraeli barátaim azt mondták, hogy Netanjahunak meggyőződése, hogy az Isten arra választotta ki őt, hogy megállítva Iránt, megvédje a zsidó népet" - idézi Perle szavait az olasz Corriere della Sera.

"Netanjahu előbb vagy utóbb pontot akar tenni ennek az ügynek a végére. Félek, hogy a visszaszámlálás hamarosan megkezdődik."


Izrael péntek óta lövi vadászgépekkel, tankokkal a fallal körülvett gázai-palesztin övezetet, civileket gyilkolnak, köztük GYEREKEKET (!) és nőket és ez senkit sem érdekel. Sajnos.
Vagy ha érdekel, akkor az agresszornak fogják pártját. Ez egészen elképesztő!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindent bukhat a Mol a Sanader-ügy miatt
  2012-11-20 20:29:32, kedd
 
 
Mindent bukhat a Mol a Sanader-ügy miatt

2012. november 20., kedd, 19:14
Szerző: Nagy Gergő - Szabó M. István

Ha a keddi horvátországi megvesztegetési perben elsőfokon hozott bírósági döntés jogerőre emelkedik, az akár percunamit is hozhat a Mol fejére - állítják nemzetközi jogászok. A magyar olajipari cég nem csak a horvát skalpot bukhatja, de azok az álmok is véget érhetnek, amelyben a Mol a régió meghatározó társaságává válik.

Elsőfokon 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Zágráb Megyei Bíróság Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt ma délelőtt, mivel megalapozottnak látta többek között azt a vádat is, miszerint Sanader kenőpénz fogadott el a Moltól annak érdekében, hogy a magyar cég átvehesse az Ina horvát olajtársaság feletti irányítást. Az eljárást vezető bíró szerint kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy az ex-politikus vesztegetési pénzt fogadott el.

A bíróság nem fogadta el Sanader védekezését, mely szerint az Inával kapcsolatos megállapodásokra Horvátország energetikai függetlenségének erősítése érdekében került sor, és hogy nincs szó semmilyen vesztegetésről. "A bűnügy, amelyet elkövetett, a Hernádival kötött megállapodásának gyümölcse" - mondta a bíró, aki az ítélet ismertetésekor a vád koronatanújának a vallomásán kívül arra a videófelvételre is utalt, melyen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Sanader kettesben beszélget egy étteremben, ahol a vád szerint a vesztegetési pénzről is szó esett.

Évek óta megy az adok-kapok

A volt horvát miniszterelnök elleni vesztegetési per jelenti az eddigi betetőzést a Mol és a horvát kormány közti sagában. 2009 óta, mióta a magyar olajcég átvette az irányítást az Inában - a horvát bíróság szerint Sanader 5 milliós eurós megvesztegetésének segítségével - folyamatos a nyilatkozatháború a társaság két fő részvényese, a Mol és a horvát fél, vagyis a horvát állam között. Emellett a horvát hatóságok is nekiálltak vegzálni az Inát, hol egyszer egy 1,7 milliárd kunás (kb. 60 milliárd forint) vélt adótartozás miatt, hol pedig amiatt, hogy állítólag engedély nélkül foglalkoztattak 300 magyart. Az Ina vezérigazgatóját pedig idén márciusban őrizetbe vették vesztegetés vádjával.

Ivo Sanader elsőfokon 7 év hat hónapot kapott
Fotó: AFP / Hrvoje Polan

A mostani döntés, mely egyelőre még nem jogerős, komoly következményekkel járhat a Mol-Ina, és a horvát-magyar viszony tekintetében is. Ha Sanadert másodfokon is bűnösnek találják, magyarul a horvát bíróság szerint a Mol bűncselekmény útján jutott hozzá az Ina irányítói jogaihoz, akkor megindulhat a magyar olajcég kiszorulása horvát leányvállalatából, és így a Mol regiós piacvezető álmai is szertefoszolhatnak.

Kende Tamás nemzetközi jogász szerint a mai bírósági döntésből - minthogy az még nem jogerős, elsőfokú ítélet - nem származnak jogkövetkezmények a Molra nézve. ,,Amennyiben azonban a horvát miniszterelnök elleni vesztegetési ügyben jogerős döntés születik, akkor várható, hogy a horvát hatóságok polgári perben követelik majd a Mol bizonyos Horvátországgal vagy horvát hatóságokkal kötött és szerintük korrupcióval érintett szerződéseinek semmissé nyilvánítását. Az sem kizárt, hogy az állítólagos vesztegetés elkövetőivel szemben is fellépnek" - mondta a szakember.
A Magyar Telekom is korrupciós ügyletbe keveredett a Balkánon
Nem a Mol az első magyar cég, mely korrupciós ügyletbe keveredik a Balkánon. A Magyar Telekom, először még Matévként, Macedóniában és Montenegróban is vesztegetési bonyodalmakba keveredett külföldi leányvállalataival kapcsolatban. Az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) azzal vádolta meg a Magyar Telekom három vezetőjét, hogy macedón hivatalnokokat vesztegettek meg 2005-ben és 2006-ban, közel 6 millió dollárt kitevő kifizetéseket tettek hamis tanácsadói és marketingszerződések formájában, mellyel az volt a céljuk, hogy megakadályozzák új versenytárs megjelenését a helyi piacon. Az SEC szerint a menedzserek 2005-ben Montenegróban 9 millió dollárt folyósítottak négy hamis szerződéssel az állami telekom vállalat privatizálásakor - a hírek szerint a volt montenegrói kormányfő, Milo Gyukanovics testvérének. 2011 végén az MTelekom megállapodást kötött az amerikai Igazságügyi Minisztériummal (DOJ), amiben elismerte a tényeket, és a felelősséget és vállalta, hogy 60 millió dollárt pénzbírságot fizet. A magyar cég a vizsgálatok lezárása keretében összesen 90 millió dollárt fizetett a SEC-nak és DOJ-nek.

A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó energiaügyi szakértő szerint a Sanader-ügy csak ürügy, mellyel a horvát kormány nyomást tud gyakorolni a Molra. A konfliktus fő oka, hogy amikor a Mol átvette az Inában az irányítási jogokat, akkor elkezdett költséget optimalizálni, nekiállt lecserélni a vezetést és elkezdte leépíteni a korábbi szubvenciókat. Vagyis amíg még 2003 után egészen 2009-ig a magyar cég folyamatosan fektetett be a cégbe, és finanszírozta a veszteséges üzletágakat, addig ez 2009 után megszűnt, és erre még a gazdasági válság is rátett egy lapáttal. Az Ina, a horvát-magyar viszonytól függetlenül már sokkal kevesebb forrással számolhat, mint korábban, emellett nehéz megértetni a horvát politikusokkal, közvéleménnyel, hogy azért kell bezárni egy üzemet, mert annak termékeire nincsen elég kereslet. Az energiaügyi szakértő pesszimista a Mol-horvát kormány csörte lefolyásának tekintetében.

Semmisségből percunami?

Horvát forrásaink szerint a horvát jog - a magyarhoz hasonlóan - úgy rendelkezik, hogy amennyiben egy szerződés megkötése jogszabályba ütközik (pl. bűncselekmény előzte meg), akkor az a szerződés semmis. Kende szerint ez a súlyos helyzet akkor állhatna csak elő, ha a horvát büntetőbíróság jogerős ítélete szerint a Mol nevében (vagy érdekében) vesztegettek, majd ezt követően ennek hatására a Mol által kötött szindikátusi jellegű szerződések érvényességét bíróság előtt megkérdőjelezik. Amennyiben Ivo Sanader megvesztegetését jogerős bírósági ítélet mondaná ki, akkor a Mol Inában betöltött pozícióját biztosító egyes polgári jogi szerződések is semmissé nyilváníthatóak. De ezt már egy külön - és Kende Tamás szerint borítékolhatóan hosszan elhúzódó - jogvitában kellene kimondani.

Ha a jelenlegi menedzsment jogokat garantáló szerződést semmissé nyilvánítanák, akkor a Mol szinte biztosan újabb perek középpontjába kerülne. Egyrészt indulhatna jogvita Horvátországban amiatt, mert az elmúlt években az Ina vezetésében a Mol többségével hoztak döntéseket - és ezeknek a megalapozottsága kérdésessé válna. Másrészt Horvátországban, de azon kívül Magyarországon és akár más államokban is amiatt, hogy a részvényesek a menedzsment által nekik okozott károkat pereljék. Az is komoly következményekkel járna Kende Tamás szerint, ha a horvát hatóságok az esetleges jogerős ítélet nyomán büntetőjogi igényükkel a magyar társaság vezetése ellen fordulnának.

Megindult a Mol kipaterolása az Inából?
Fotó: Túry Gergely

Ugyanakkor a Mol lehetőségei sem érnének véget a horvát bíróságok előtt a horvátországi beruházásai védelmében. Egyrészt, amennyiben az esetleges eljárások nem felelnek meg a nemzetközi sztenderdeknek, akkor (bár elsőre furcsán hangzik) az ügy a Strasbourgi Emberjogi Bíróságnál landolhatna. Másrészt a beruházását de facto államosító döntéssel szemben a Mol nemzetközi beruházásvédelmi megállapodások (pl. az Energia Charta vagy a magyar-horvát kétoldalú beruházás védelmi megállapodás) alapján nemzetközi választottbírósághoz fordulhatna. A szakember úgy véli, ezen eljárások időbeli és pénzbeli következményei egyelőre beláthatatlanok.

A nemzetközi jogász szerint a horvát állam polgári és esetleg büntető, valamint a Mol által indítandó belső és nemzetközi jogviták, illetve a Molba befektető és majdan befektetésük egy részét esetleg elvesztő magyar és külföldi intézményi és más befektetők által indítandó eljárások hosszú időn keresztül negatív hatással lehetnek a Mol és az Ina megítélésére és részvényárfolyamára is.
Esett a Mol, de kezd magára találni
A kezdeti nagyobb, majdnem 4 százalékot is elérő esés után délutánra kezdett magához találni a Mol, délután háromkor már csak 2,7 százalékos volt a Mol-részvények értékvesztése a nyitóárhoz képest. A nap végére a papír 665 forinttal, 3,68 százalékkal 17 400 forintra csökkent. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője érdeklődésünkre elmondta: úgy látják, hogy bár a piac jelenleg egyértelműen éppen beárazza a bírósági íréletet, de ezt rövid távú rengésnek valószínűsítik. "Az még kérdés, hogy a Mol Inában meglévő pozíciója sérül-e az ügy miatt, és ez a részvénypiacon mibe kerülhet" - mondta az elemző.


http://hvg.hu/gazdasag/20121120_Mindent_bukhat_a_Mol_nem_csak_az_Inat#rss
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A ZSIDÓKRÓl
  2012-11-20 20:03:26, kedd
 
 
A ZSIDÓKRÓL

A zsidók ellen az egészséges nacionalizmust kell bevetni, Magyarországtól Spanyolországig, Németországtól Görögországig! Ettől úgy félnek, mint ördög a fokhagymáról!
Ezért próbálják a nemzeti érzületet aláásni az egész világon. Ezért pártolják a globalizmust (miután az internacionalizmus nem jött be). Ezért támogatják mindenütt a szennyet és küzdenek a nemzet-haza-család eszménye ellen. Ezért támogatják a buzikat, leszbikusokat, az EU-ót és minden degenerált nézetet, a Hit Gyülekezetétől, a Jehova Tanúin keresztül, sok-sok más destruktív szektáig.
Megpróbálják aláásni Európa alapjait, vagyis a keresztény hitet (melyet csak fenntartásokkal támogatok), a görög filozófiát és a római jogot. Hasonlítsuk mindezt össze a szennyes zsidó Talmuddal, vagy akár a Tórával! Sajnos a kereszténységbe sikerült beépülniük, a semmirekellő ószövetség (lényegében a Tóra) ott díszeleg a mi Bibliánkban. Ahol nincs semmi keresnivalója! Az ószövetséget má
r régen a szemétdombra kellett volna vetnünk, hiszen ott a helye. Az ó- és az újszövetség között antagonisztikus ellentét van! Az egyik a rossz-ördögi, a másik a többé-kevésbé jó, a pozitív! Mindezen Vatikánban is el kellene gondolkozni!
A zsidók még mindig nem mondtak le a világhatalomról. De ez csupán hiú ábránd! A világhatalmat senki sem tudja megszerezni véglegesen. Vagyis nem kell tőle félnünk!
A zsidóság nem vallás, de még nem is csupán egy nép, hanem a legordasabb eszmerendszer, és magatartás, amely valaha létezett ezen a földön. Amely ellen tűzzel-vassal harcolnunk kell!
A zsidókat ki kell rekeszteni, éljenek bárhol! Judapesten, vagy Jew York-ban, Izraelben, vagy Judenburgban (Dél-Afrikában). A zsidóellenesség legyen az alapvető nézetünk, etalonunk.
A küzdelem nem könnyű, mert a zsidóknak sikerült megszerezniük a fontosabb országok médiáját és kezükben tartják a pénzrendszert is. Ezek miatt sokan követik őket, a gerinctelen zsidócsahosok számát még megbecsülni sem lehet.
De az igazság a mi oldalunkon van! Össze kell fogni a világ zsidósága ellen! Csak így jöhet el a Szebb Jövő, nem csupán a Kárpát-medencében, de az egész világon! Kitartás Világ!
Legyünk optimisták, hiszen ez az ázsiai horda korántsem olyan erős, mint amilyennek látszik!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Luxus lehet a nyolcvanezer forintos nyugdíj is
  2012-11-20 17:25:28, kedd
 
  Luxus lehet a nyolcvanezer forintos nyugdíj is


Megjelent: 2012.11.20. 16:08|


Hacsak az aktuális magyar kormányok nem nyitják meg a határokat a bevándorlók előtt. Nélkülük ugyanis (vagyis anélkül, hogy nőne a járulékfizetők száma) finanszírozhatatlan lesz a nyugdíjrendszer.

Legalább havi 10 ezer forintot kell(ene) ma félretennie az átlagos keresetű pályakezdőknek ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is a mai életszínvonalukon élhessenek. Ugyanis mire ők elérik a nyugdíjkorhatárt, a népességfogyás miatt már egy nyugdíjas jut egy aktív dolgozóra. Így teljesen ellehetetlenül a hazai nyugdíjrendszer. Szakértők szerint ezt nem várják meg a kormányok, inkább kinyitják a határokat a bevándorlók előtt - írja a HR Portál.

A 80 ezer forintos nyugdíj is álom lehet

Havi 100 ezer forint - az aktív korúak közül nem sokan örülnének ekkora nyugdíjnak. Sok mai nyugdíjas mégis csak álmodozik ekkora havi juttatásról. A legfrissebb adatok szerint ugyanis Magyarországon jelenleg 83 ezer forint az átlagnyugdíj. Azaz a 140 ezer forintos átlagkereset 60 százaléka.

Harminc-negyven év múlva viszont - mai értéken számolva - még a 80 ezer forintos nyugdíj is luxusjuttatásnak minősülhet. Mert annyira megváltozik az ország demográfiai összetétele, hogy nem lesz, aki fizesse a nyugdíjakat. A mostani húszas-harmincas korosztálynak tehát mindenképpen szüksége lesz valamilyen megoldásra, ha az aktív korában megteremtett életszínvonalat nyugdíjas korában is élvezni akarja - hívja fel a figyelmet a portál.

Három aktív dolgozó kell egy nyugdíjhoz

Jelenleg három munkavállaló járulékaiból finanszírozható egy nyugdíjas juttatása. Ám az alacsony foglalkoztatottsági szint, valamint a fogyó népesség miatt csak két dolgozó áll rendelkezésre. A maradék részt az állam teszi hozzá - fejtette ki a lapnak Simonovits András nyugdíjszakértő, aki szerint 20-30 év múlva teljesen felborul a nyugdíjrendszer.

Addig ugyanis feltehetően nem indul látványos növekedésnek a hazai népesség. Így viszont a nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanná válik. A KSH adatai szerint jelenleg évente 90 ezren születnek és 130 ezren halnak meg. S ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a rendszer, legalább 150 ezres születésszámra lenne szükség. Ma viszont egy nyugdíjas év finanszírozásához három ledolgozott év kell. Azaz 20 év nyugdíjhoz 60 évig kellene dolgozni.

A bevándorlók menthetik meg a nyugdíjakat

Simonovits András szerint emiatt nem marad más megoldás, minthogy az állam jelentős számú bevándorlóval oldja meg a problémát. Néhány tíz év múlva ugyanis teljesen lehetetlenné válik a helyzet, az önkéntes nyugdíj-pénztárak pedig csak kiegészítésre lehetnek elegendők. A nyugdíjszakértő szerint a mostani aktív korúaknak arra kell figyelniük, hogy ne költsenek feleslegesen, azaz lehetőleg ne legyen adósságuk, különösen akkor ne, amikor majd nyugdíjba vonulnak. Az adósság ugyanis mindig jobban kamatozik, mint a megtakarítás - hangsúlyozta.

Vagy az öngondoskodás

Sokan azonban inkább az öngondoskodást helyeznék előtérbe, mondván, akkor kormányoktól függetlenül lehetne garantálni az időskori ellátást. A Magyar Nemzeti Bank korábbi felmérése szerint viszont a lakosság több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása, és háromból két ember úgy látja, hogy ha elveszítené állását, fél évet sem lenne képes átvészelni. Ugyanez igaz a nyugdíj-megtakarításokra is: tavalyi adatok szerint az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő pénz 100 milliárd forintra tehető, míg a teljes nyugdíjkassza 3000 milliárd forint. Az öngondoskodás mértéke tehát elenyésző, mindössze három százalékos, ráadásul a befizetések kétharmadát a munkáltatók finanszírozták cafeteria formájában.

Az önkéntes nyugdíjpénztár legnagyobb előnye, hogy a pénztártag saját egyéni befizetései után évi 20 százalék adó-visszatérítést igényelhet az önkéntes pénztári számlájára, évente maximum 100 ezer, illetve 130 ezer forint erejéig, attól függően, hogy mikor megy majd nyugdíjba. (Ha az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének időpontja 2020. január 1-jénél későbbi, akkor 100 ezer forint, ha korábbi, akkor 130 ezer forint az adó-visszatérítés maximális mértéke.)

A lap azt is kiemeli, hogy a munkáltatónak is megéri a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári számláira befizetni. A munkáltatóknak is megéri, mivel közel azonos mértékű a vállalatot terhelő költség, mintha bérként fizetné ki a juttatást dolgozójának (évi 500 ezer forintos keretig), ráadásul teljes egészében elszámolható költségként.

Önkéntes pénztár: kiegészítésnek jó lehet

Szakértők ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy hiába fizethet be a munkavállaló a munkáltatói hozzájárulásokon túl is a számlájára, az önkéntes pénztártagság csak a majdani nyugdíj kiegészítésére elegendő.

Ha egy húszas évei közepén járó átlagkeresőt veszünk ugyanis példának, akkor mire eléri a nyugdíjkorhatárt, nagyjából 40-50 ezer forint nyugdíjra számíthat. Ahhoz, hogy a mai életszínvonalát fenntarthassa, havi 10 ezer forintot kell félretennie 65 éves koráig. Ebben az esetben kapna 15 évig 70-80 ezer forint nyugdíjkiegészítést a pénztárától. Ha valaki a harmincas éveiben jár, akkor havi tízezer forinttal számolva már csak 45 ezer forint kiegészítésre számíthat, míg akik negyven év felett kezdenek el takarékoskodni, már csak 25-30 ezer forint pluszjövedelemmel számolhatnak. A pályakezdőket leszámítva érdemes tehát valamivel nagyobb összeget félretenni havonta.

Az életbiztosítás kockázatosabb

Idén szigorodtak az önkéntes nyugdíjpénztárra vonatkozó adókedvezmények, hiszen korábban 30 százalékot lehetett leírni az adóból a befizetések után. Az elmúlt években ráadásul az életbiztosításokra vonatkozó adókedvezményeket is csökkentették, így az állam már semmilyen formában sem támogatja ezt az öngondoskodási formát.

Simonovits András szerint az életbiztosításoknál viszont jóval nagyobb kockázattal kell számolni, mivel gyakran részvényekbe fektetik a befizetett pénzek egy részét, és csak a másik része megy biztosnak nevezhető alapokba. Úgy vélte, ugyanígy veszélyes lehet aranyba fektetni, miután a nemesfém ára igen nagy kilengésekre lehet képes.

A nyugdíjra spórolók ezek mellett élhetnek az önkéntes nyugdíjpénztár feltételeivel megegyező nyugdíj-előtakarékossági számla előnyeivel, valamint tarthatják pénzüket tartós befektetési számlán. Utóbbi előnye, hogy megúszható a kamatadó, ha a megtakarítást legalább öt évig nem törik fel - említi még a portál.

Forrás: Hír24

http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/11/20/luxus-lehet-a-nyolcvanezer-forintos-nyugd ij-is/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az adóra is adót vet ki a kormány
  2012-11-20 17:22:29, kedd
 
  Az adóra is adót vet ki a kormány

74 komment|
Megjelent: 2012.11.13. 18:00|

Kiszámoltuk, hányszor kell ugyanazért a fizetésért kifizetni a tranzakciós adót.

Tegyük fel, hogy dolgoztunk. A munkánk értéket képviselt a cégünk számára, amely ezért bevételre tehetett szert ennek fejében egy vevőtől. Tegyük fel, hogy a vevőtől épp csak annyi pénzt kapott, mint amennyibe a mi bruttó 180 ezer forintos fizetésünk kerül a cégünknek: 232 ezer forintot. Hányszor is kell összesen megfizetni a tranzakciós illetéket, mire elköltjük a fizetésünket? Úgy tűnik, legalább háromszor.

Először átutalja a vevő cég a munkáltatónknak a pénzt - ez 464 forint.

Aztán a munkáltatónk befizeti a munkáltatói adóterheket - ez 51 300 forint, tehát 102 forint illeték kerül rá.

Aztán levonja a munkavállalói adóterheket és ezeket is elutalja a NAV-nak - ez 62 100 forint, tehát 124 forint illeték kerül rá.

Ekkor kifizeti a fizetésünket, s a 117 ezer forintos utalásra 235 forint illetéket vet ki az állam. (Készpénzben jóval drágább lenne, majdnem 500 forint).

Az első dolgunk, hogy kifizessük a lakás törlesztőrészletét, 57 ezer forintot. Erre 114 forint tranzakciós illeték jut.

Tegyük fel, hogy nem szeretjük utalni a csekket, hisz sok banknál a csoportos beszedés vagy a rendszeres utalás viszonylag drága. Eddig ingyen vettünk fel az automatából (ez sok folyószámla-csomag része). Rezsire 50 ezer forint, költőpénznek 20 ezer, ennyit felveszünk készpénzben. Ez 210 forint tranzakciós illeték. Ugyanennyit kifizetnek majd azok is, akik megkapják a pénzt.

A banki díjak a hónap során összesen 3000 forintot tesznek ki, erre is rátesz a NAV 6 forintot. Rajta hagytunk 7 ezer forintot a számlán, hátha nem kell hó végén. De kell. Inkább bankkártyával fizetünk, mint készpénzben - ez csak 14 forintunkba kerül.

Így húzott ki 1167 forintot a cégünk és a mi zsebünkből az állam egyetlen nettó 117 ezer forintos fizetés után.

A tranzakciós illetéket jövő évtől kell fizetniük a bankoknak. Elvben csak szigorú feltételek teljesülése esetén háríthatják át a díjakat az ügyfelekre, s ezt a PSZÁF is ellenőrizni fogja. Gyakorlatilag azonban sokan arra számítanak, hogy bujtatott módon mégis megemelik majd a díjaikat, s így végül a fogyasztók fizetik azt meg.

Forrás: Hír24

http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/11/13/az-adora-is-adot-vet-ki-a-kormany/



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Korona tulajdona
  2012-11-20 17:17:39, kedd
 
 


A Korona tulajdona

Minden korábban államosított magyarországi föld a Szent Korona tulajdona volt, és maradt egészen a mai napig, hiába függesztették fel Alkotmányunkat 1944 március 19-e óta . Ezeréves szokásjogon alapuló ősi alkotmányunk nem engedte meg soha földjeink elzálogosítását . Mindannyian szomorú szemekkel nézzük jelenlegi kormányunk kétharmados felhatalmazással való bukdácsolásait, olyan cselekedeteit, amelyek ellentétesek azokkal az igéretekkel, amit kampányidőszakban hangoztattak . Szomorú ez a helyzet, mert a megtévesztett választóik nem ezt akarták . A korábban államosított földeket is átjátszották tőkeerős külföldieknek az igéreteikkel szemben . Azt igérték, hogy idegenek nem juthatnak magyar termőföldhöz .

Két hét alatt rendet csinálnak mondták, de csak az ellenzékben tömörülő radikálosokat lehetetlenítették el annyira, hogy még a túrista bakancsot, és a fekete mellényt is betiltották a rettegő idegenek kérésére . Ezek a rettegő alamuszik orruknál fogva vezetik a magyar politika színe-javát, akik így sem ütik meg a leendő minimumot . Amikor 1920 júniusában szétmarcangolták hazánkat, azért tették, mert nemzetiségeink helyi aránya magasabb volt az ott élő magyarokétól . Megismételték ezt az egész Kárpátmedence területére vetítve hétszer, amíg a harmada maradt meg csak belőle . Tényleg csak magyarok maradtak a megcsonkított országban, akikhez a cigányokat és a zsidókat is hozzászámolták .

Azóta szinte minden országban erőszakos betelepítések folynak, megváltoztatva így etnikai arányokat, a kereszténység háttérbeszorításával egy időben . Bármelyik országot részeire darabolhatnák azon elvek szerint, amire a kis Trianon palotában hivatkoztak 1920-ban . Egy csodás földrajzi egységet szedtek széjjel, amit folyók és hegyvonulatok határoltak, amelyek a nyugati kereszténység évezredes határai is voltak egyben . Semmi sem működik azóta rendesen, mert tájidegen elméletek próbálják megvetni lábukat ebben a térségben . A fehér ember kontinensét próbálták ebek harmadjára juttatni ázsiai és tengeren túli erők, amelyek beférkőztek közénk, s magyarként támadnak bennünket az utóbbi százötven év leforgása alatt .

Régebben egyenruhába bujtatták zsoldos katonáikat, kiket egy másszínben megjelenő ellenséggel szemben állítottak fel vitás ügyeik elintézésére . Ma már csak egyetlen ellenséget látok : feketeruhás, rohamsisakos, pajzzsal felszerelt gumibotos embereket, akiknek időnként hiányzik a beazonosító jelzésük, amikor parancsra saját népükre törnek . Kik adják a parancsokat ezeknek az arctalan verőlegényeknek ? Bárhol bevethetik őket a Nemzetközi Jog kifacsart paragrafusai szerint . Régebben voltak partizánok, antifasiszták, usztasák, nemzetközi brigádok, rongyos gárdisták, patrióta szabadságharcosok, de ezekhez hasonlító terroristákat még nem állítottak szembe az emberiséggel . Adófizetőiket verik az adófizetők pénzéből felállított nyomorultak !

Meddig tűrjük még ezeknek a pénznyomtató gazembereknek a magánhadseregeit ellenünk ? Ezek az álarcos zsoldosok bárkit megtámadnak, akiket terroristának hívnak jól bevált szokás szerint . Az ördög ördögöt kiált ártatlan embermilliók felé, akiket lerohan parancsra ez az arctalan sereg . Vízágyúval, könnygázzal, paprikagázzal, gumilövedékkel támadnak mindenkit . Saját anyjának sem kegyelmezne ez a mosott agyú szerencsétlen, ki hipnotizált állapotában esik neki azoknak, akiket maguk előtt lát . Mindenki ellenség számára, aki kimerészelt menni az utcára !

Őrület ami napjainkban folyik az egész világon ! A bankok okozta válsághelyzet miatti feszültség emberek százezreit vonultatja ki az utcákra, a csődközeli állapotba került nemzetek, munkanélkülivé vált állampolgárait . A parlamenti demokráciánk modern rendszere nem engedi meg hibázó politikusok visszahívását, mandátumuk visszavételét, amiért igéreteikkel szemben másként cslekednek . Az igazságosság alapelveit sérti a be nem tartott szó főleg akkor, amikor a demokrácia nevében egyenlőségről beszélnek sokan . Globális méretű jogi csűrés-csavarás folyik, és mentelmet biztosítanak egy kiválasztott népcsoportnak, csináljanak bármit is az emberiség egészével szemben . Kisajátították maguknak a média különféle ágazatait, amivel nagy tömegeket befolyásolhatnak kedvükre .

Minden eszközükkel a pénz hatalmát igyekeznek lenyomni a torkunkon, így a saját termőföldjeink adás-vételével megnyitják az utat Magyarország területi felvásárlása felé . A végtelen mennyiségű papírpénzzel rendelkező pénzbirodalom már eladósította földünk országainak a kormányait, akiktől játékpénzért, valódi javakat, termőföldjeit követeli . Ősi alkotmányunk kizárta a Szent Korona tulajdonát képező földterületek zálogbahelyezését . Ezt a törvényt soha sem szüntette meg senki, csak új alkotmányt létesített, olyan alaptörvényt, amelynek a segítségével törvényesítették hazánk kirablását már másodszor, a felszabadításnak nevezett idegen megszállás után .

Ekkor még egy jól ,,látható" nagyhatalom tört hazánkra, akik 1949-ben reánk erőltették a sztálini ihletítettségű törvényeiket, amelynek segítségével államosíthatták összes értékeinket hazánkban, sőt ezen törvények legitimitására hivatkoznak olyan volt, magasrangú politikusok, mint Biszku Béla, aki semmi kivetnivalót sem lát abban, hogy több halálos itéletet követelt vérbíróitól, akik mindannyian parancsra cselekedtek . Ezek a kiemelt hatalommal rendelkező pártfunkcionáriusok élet és halál urai voltak abban az időben, de most is kiemelt nyugdíjat kapnak a rendszerváltásnak nevezett, generációs változtatások után . Volt párttitkárok gyermekei kerültek szüleik, vagy nagyszüleik pozicióiba, de kiemelt szerepet kaptak ifjú kommunista vezetők is a rendszerváltást követően .

A KISZ KB vezetői közül hárman is miniszterelnökök lehettek az utóbbi huszonkét évben, egy szigorúan titkos tiszt, és a forradalmárok ellen harcoló pufajkás mellett . Valami baj van ezzel a rendszerváltozással nem gondoljátok emberek ? Mi változott, ha a hatalmi szervezetek élén változások alig voltak ? Nemzetbiztonsági Hivatal élén olyanok szerepeltek a közelmúltban, akik maguk is jelentős nemzetbiztonsági veszélyeket jelentettek hazánkra nézve, mert egy idegen ország kettős állampolgáraként töltötték be hivatalukat .

Amikor házat építünk, a biztos alapokat rakjuk le először ! Erős köszikla nekünk az ezeréves alkotmányunk, amit államiságunk fennmaradása is bizonyít . Voltak nehéz évek-évtizedek, sőt évszázadok is a magyarság történelmében, de államiságunk megmaradt ezeknek a megszállásoknak elmúltával . Érthetetlen volt számomra az, amikor az oroszok kivonultak Magyarországról 1991-ben, miért nem állítottuk vissza ősi alkotmányunk jogfolytonosságát ? Ezzel egy csapásra elszámoltathattuk volna azokat a gazembereket, akik egy idegen hatalom érdekében, ellenünk tevékenykedtek . Sokukat félreállítottuk volna a közpénzek kezelése mellől, amelynek segítségével ,,offshore", felépíthették dollármilliós birodalmukat .

VGB


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokkoló adatok a magyar ipari termelésről
  2012-11-20 17:15:08, kedd
 
 
Sokkoló adatok a magyar ipari termelésről

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Idén szeptemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint tavaly, a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést jelez - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest az ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva - írta az MTI.

Az ipar termékek belföldi értékesítésének volumene 6,0 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől, az export volumene 3,6 százalékkal esett vissza. A csökkenés az előző havi 5,1, illetve 2,1 százalékról gyorsult fel.

A termelés az év első kilenc hónapjában 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, az export volumene 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a belföldi eladások 2,5 százalékkal estek.

http://www.168ora.hu/buxa/sokkolo-adatok-magyar-ipari-termelesrol-105907.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vásárlás? Akkor karácsony...
  2012-11-20 17:12:05, kedd
 
 
Vásárlás? Akkor karácsony...

2012. 11. 18. vasárnap. - 15:54

A belvárosban járva akaratlanul meg akad a szemem a fényárban úszó kirakatok előtt. A létrán felmászó mikulás, a gömbök és más karácsonyi díszek úgy fénylenek az utca szürkeségében, mintha nem evilági lenne. Azonban a pillanatnyi varázslat után sokként ért a felismerés, hogy még csak november közepe van. Katalin még el sem jött, hogy azt tudjuk, hogy milyen lesz a karácsonyi időjárás. András sem zárta még el a hegedűt, tehát még az adventi időszak el sem kezdődött. Akkor meg miért készülnek ilyen hamar az üzletek a karácsonyra?

Mi másért, mint azért, hogy az ember vásároljon, fogyasszon. Az igazi ünnepről már mindenki elfelejtkezik, tisztelet annak a pár kivételnek, akinek karácsony nem az ajándékokról szól. De mégis, ilyenkor már mindenkinek azon jár az esze, hogy mit vegyen a párjának, mit a barátainak, még az állatokra is gondolunk, csak Jézus Krisztusra nem. Sajnálatos, hogy erről évről-évre beszélni kell, és a karácsonyra való felkészülést már nem a lelkünkben, hanem fizikailag, akarjuk pótolni a sivár, gyakran személytelen és érzés nélküli ajándékokkal. Szomorú az is, hogy az embereket már ilyen hamar, november derekán figyelmeztetni kell.

Ilyenkor az emberek a szeretet ünnepéről beszélnek, de vajon hány ember gondol arra, hogy valójában ez az ünnep a mi Megváltónk születésének napja. A felesleges vásárlás helyett, a haszontalan ajándékok vásárlása helyett gondoljuk a Fiúra, aki kereszthalált halt értünk.

Gondoljunk az Ő tanításaira, életére és mindazokra, akiket meggyógyított lelki betegségeiből. Utána pedig gondoljunk a nélkülözőkre. Nekik nem a pénzköltésről szól az ünnep, mert nekik már nincs miből költekezniük, és nincs miről lemondani. De mégis közelebb kerülhetnek az Úrhoz, mint azok, akik ,,palotában" állnak a karácsonyfa körül, bontogatva a dobozokat, elfelejtve azt, hogy mindezt az egy igaz Istennek köszönhetik.

Ha visszatekintek életem eddigi decembereire, mindig akad közös pont. Még kislány koromban is, mikor foggal, körömmel küzdöttem azellen, hogy én a vasárnap reggelemet a hideg, huzatos templomban töltsem, mégis mindig mennem kellett. Édesanyám mindig viccesen fenyegetett, hogyha nem megyek az Úr házába, nem jönnek a Christkindl-k. (Sváb falvakban jellemző, hogy szenteste az adott tájegység népviseletébe beöltözött lányok járnak házról-házra, hogy svábul, énekelve közöljék az örömhírt, miszerint ezen a napon született meg a megváltó, majd áldást mondva mennek tovább - a szerk.) Visszagondolva milyen hálás lehetek, hogy nekem lehetőségem volt lelkileg felkészülni ekkora örömhírre, amit ma próbálnak különböző másik, hamis ünneppel palástolni.

Persze, régi, jól bevált szokás volt ez mindig is. Adott egy ünnep, ami elfogadott és mélyen beivódott az emberek tudatába. S azt, amit dédszülő örökített nagyszülőre, majd az a szülőre, s ő a gyermekre elfeledtetni nem lehet. Azt, ami pedig beivódott tudatunkba, s talán még a vérünkben is csörgedezik ez a tudás, elvenni nem lehet. Ha pedig ellopni nem tudják, helyettesítik, hátha úgy sikerül nekik. A terv most is jól működött. Bár a szeretet ünnepéről beszélünk, és a családról, vajon hányszor gondolunk a Szent Fiú születésére? Vagy azt hisszük nagy naivan, hogy csak ez a nap szól majd a szeretetről és a családról? Ezeket az értékeket pedig meg lehet majd vásárolni? Mert ki szereti vajon jobban attól akármelyik rokonát és ismerősét, ha megkapja a legújabb okostelefont?

A hála, amit érte kap, össze sem hasonlítható a tiszta, és őszinte szeretettel. Már csak azért sem, mert ez a hála csak ideiglenes, a szeretet viszont tartós s talán örök is. Ajándékokkal szeretet venni sosem lehetett és sohasem lehet majd. Sok szülő gondolja úgy, hogyha mindent megvesz a gyermekének, az majd jobban fogja szeretni, s talán megkapja a hőn áhított tiszteletet is. De hála Istennek ez nem így működik.

Ahogy nálunk a Fapot (hírnök) hozza a Chriskindl-k közt a hírt, úgy kell nekünk is hírnöknek lennünk, hogy a betlehemi csillagot követve eljussunk az örök boldogsághoz, mely túlmegy az emberi életen és testen, mert az elporlad, de a lélek megmarad.

De máris elszaladtam a december 24-i éjszakához. Ilyen ez az emberi gyarlóság, várja a jót, s gyakran elfelejt várakozni. Nem szabad megfelejtkeznünk tehát a várakozás időszakáról, az Adventről. Az eljövetel az, amire várakozunk, vagyis ,,adventus Domini".

Vajon hányan lehetnek, akik ebben az évben fegyelmezettebbek, jobbak, mint máskor...vajon hány van olyan, aki a Mária tiszteletére tartott hajnali misén is részt vesz. Végül, hány olyan lehet, aki ezek helyett a mikulást várja, aki piros ruhát visel, fehér prémmel. Vajon közülük hány lehet megkeresztelve, és hány olyan aki máskor is jár templomba vagy Isten-hívő?

Mert sem a Mindenható, sem az ő Fia nem akarta azt, hogy egy Coca-Cola reklámból ,,életre kelt" elhízott, öreg, talán enyhén pedofil hajlamokkal rendelkező bácsi fontosabb legyen, mint a mi édes Jézusunk. Már nemcsak Amerikában, nálunk, és Európa többi országában is egyre elterjedtebb, hogy Szent Miklósról nemcsak, hogy rosszul, de rossz időben is emlékeznek meg. Akadnak olyanok, akik úgy adják oda az ajándékot karácsonykor, hogy ezt itt a télapó hozta, de milyen ostoba hazugság ez valójában... Szent Miklósról így megemlékezni pedig gyalázatos.

Testvér! Ügyelj hát oda Te is, hogy a karácsony, és az Advent sem kezdődik el már október végén. Figyelj, hogy az anyagiak ne vakítsanak el, lásd, hogy mit sugall neked az Úr, most, hogy engedi, hogy részese legyél a csodának, melyet ő hozott el nekünk a világra. Az ajándékkal ne önös érdekeket akarj megvalósítani, hanem a másik boldogságát lesd, s igyekezz, hogy jobb ember legyél, különösen ebben az időszakban, ahol nem mást, mint az egyszülött Fiú születésére emlékezünk. Gondolj Józsefre és Mária, Keresztelő Szent Jánosra, Mária Magdolnára, de legfőképpen a Mindenhatóra, és az Ő egy Fiára, aki Isten jobbján ülve fáradozik életünkért minden percben!

Úgy legyen!

Dalma Staß - Kitartás.hu


http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/vasarlas-akkor-karacsony
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem véletlenül ítélték el
  2012-11-20 17:08:50, kedd
 
 
Menti magát a Mol: dagad a korrupciós botrány


Tíz év börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság Ivo Sanader volt horvát kormányfőt. Az indoklás szerint Sanader két külföldi cégtől fogadott el kenőpénzt: az osztrák Hypo Alpe Adria Banktól és a magyar Moltól. Az ítétet nem jogerős, a vádlott a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhet, de addig is börtönben kell maradnia. A Mol Nyrt. a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Sanader a legmagasabb rangú politikus Európában, akit korrupció miatt börtönre ítéltek - emlékeztet a Reuters. A volt kormányfő ártatlanságát hangoztatta, és azzal érvelt, hogy az eljárás mögött politikai okok állnak - írta a Népszabadság.

A horvát kormányfői posztot 2003-2009 között betöltő politikus elleni vádak két fő részből álltak. A nagyobbik tétel a Molt érinti: a vád szerint a magyarországi cég 10 millió eurót juttatott 2009-ben a kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse a horvát INA olajtársaság menedzsmentjogait. (A Mol 2003-tól vásárolta be magát a horvát cégbe, amelynek ma 47 százalékát birtokolja, 44 százalék horvát állami részesedés mellett.) Mind Sanader, mind a Mol visszautasította a vádakat, amelyek az exkormányfővel korábban szoros kapcsolatokat ápoló Robert Jezic vallomásain alapulnak.

A 20 leggazdagabb horvát között számon tartott Jezic maga is összeütközésbe került a horvát korrupcióellenes hatósággal (USKOK): 2010 végén őrizetbe vették őt, mert a Sanader kormányfősége alatt Jezichez került Dioki vállalat - Sanader hozzájárulásával - az állami áramszolgáltatótól olcsóbban kapott áramot, egymillió dolláros kárt okozva ezzel a költségvetésnek - emlékeztet az Origo.hu.

Jezic vélhetően vádalkut kötött a hatóságokkal, amikor előtárta Sanader megvesztegetésének állítólagos bizonyítékait. (2011 áprilisában ki is engedték őt addigi őrizetéből.) Az általa bemutatott dokumentumokkal azt kívánta igazolni, hogy a Mol az ő egyik cégén keresztül juttatta el Sanadernek a tízmilliós vesztegetés egyik felét, amely ma is Jezic cégének számláján áll.

Az állítást ugyanakkor visszautasította a védelem tanújaként nyilatkozó Mihail Gucerijev. A Rusznyefty orosz olajvállalat tulajdonosa - aki közös vállalatot üzemeltet a Mollal a szibériai Zapadno-Malobalikszkoje olajmező kitermelésére - a perben elmondta, hogy az ötmillió euró az ő érdekeltségébe tartozó ciprusi off-shore cégektől származik, nem pedig a Moltól, és a címzett Jezic volt, akitől földet akart vásárolni, ám az ügylet meghiúsult, a pénzt viszont Jezic nem óhajtotta visszajuttatni. A bíróság azonban kétségbe vonta Gucerijev szavahihetőségét.

Sanader 2009 nyarán váratlanul bejelentette, hogy lemond a kormányfői posztról és a Horvát Demokratikus Közösség (HZD) elnöki tisztségéről, és visszavonul a politikától. A kormánypárt tiszteletbeli elnökké választotta őt.

A csöndes visszavonulás után alig fél évvel azonban Sanader bejelentette, hogy mégis visszatér a politikába. 2010 elején azonban a HZD kizárta őt soraiból, a parlament megvonta tőle a mentelmi jogot. Az év végén pedig horvát kérésre letartóztatták őt az osztrák hatóságok, igaz, kiadatására csak 2011 nyarán került sor. (Sanader helyzetét nem könnyítette meg, hogy a HZD tavaly elvesztette a választásokat. Az új kormány, élükön a szociáldemokratákkal többször jelezték kifogásaikat az INA privatizálásának lebonyolítása miatt.)

A Sanader elleni per másik része osztrák vonatkozású: a vád szerint az 59 éves politikus a kilencvenes években külügyminiszter-helyettesként 700 ezer dollár kenőpénzt fogadott el az ausztriai Hypo banktól cserébe a közreműködésért, amely révén a horvát kormány a pénzintézetnél vett fel hitelt. (Ebben az időben zajlott a háború a volt Jugoszlávia területén, a vád ezért is tartja Sanader akkor illegális lobbitevékenységét háborús nyerészkedésnek.)

MOL: sem indíték, sem bűncselekmény

A Mol közölte: ,,Nem tisztünk minősíteni az elsőfokú döntést, Horvátország legnagyobb befektetőjeként tiszteletben kell tartanunk a Horvát Köztársaság független igazságügyi testületének döntését. Mindazonáltal úgy gondoljuk, az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább egy horvátországi politikai ügyről van szó."

A társaság úgy véli, nem lehet úgy elítélni valakit, hogy sem indíték, sem bűncselekmény, sem bizonyíték nincs. Nincs indíték, hiszen a Mol, mint az INA legnagyobb egyéni részvényese komoly áldozatvállalásokkal a csőd veszélyétől mentette meg az INA-t, amikor átvette felette az irányítást 2009-ben. Ehhez nem volt szükség tisztességtelen eszközökre.

Nincs bűncselekmény sem - érvel a magyar cég, mivel a Mol nem adott semmilyen juttatást politikusoknak, vagy döntéshozóknak azért, hogy konszolidálja és megmenthesse az INA-t.

Értelemszerűen nincs bizonyíték sem, hiszen a vád mindössze egy ember vallomására épül, amit két másik tanú és a vádlott cáfolt meg a tárgyalás során - áll a közleményben.

A Mol az elsőfokú ítéletet előzetes döntéshozatalnak tekinti, s emlékeztet arra, hogy minden alkalommal határozottan visszautasította a Mol elleni vádakat. Ezt teszik most is és ugyanígy cselekszenek a jövőben is.

A Mol végül közölte, hogy Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjeként továbbra is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az INA még sikeresebb és nyereségesebb legyen - írta az MTI.


http://www.168ora.hu/buxa/menti-magat-mol-dagad-korrupcios-botrany-106179.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 595 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 12514
  • e Hónap: 23625
  • e Év: 177121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.