Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
savanyított zöldbab
  2007-06-30 21:09:12, szombat
 
  akkor a recept.
A jól megtisztított, zsenge zöldbabot bő vízben felteszem a gázra. A vízbe cukrot és ecetet teszek, és egy kis kaprot. Kicsit főzöm, hogy a bab puha legyen. Leszűröm, a levét félre teszem. A babot übvegekbe teszem a kaporral együtt, s a félretett levet felforralom további cukorral és ecettel. Jó édeskéks legyen, de érezni kell az ecet ízét is. Ráöntöm az üvegekben lévő babra, lezárom, és száraz dunctba teszem. A pincében ezután eláll. Télen nagyszerű savanyúság.
(Tehetek a forrásban lévő vízhez a végén nátrium benzonátot is, de nem fontos.)
Korábban ezt SZászországban ettem egy kis faluban a lengyel határ mellett.
NAgyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
elmentek
  2007-06-30 16:51:31, szombat
 
  A német rokonok tegnap visszajöttek az Alföldről, aludtak egyet, s ma reggel elutaztak. Jó volt velük, tetszett nekik a kert, jókat főztünk.
A mai nap a rendezgetésé, igaz fél nyolcra be kell mennem a városba, a Főherceg Vendégházban nyitom meg Matusz Péter kiállítását. Péter rajzait ismertem, festményei számomra nem igazán izgalmasak, most viszont kis tárgyakat is láttam, kisplasztikákat.
Holnap egy hét egyedüllét, a felségem a fiunkkal Debrecenbe megy, s a jövő vasárnap jönnek vissza. Nekem van még dolgom a cégnél, és az újságot is össze kell raknom.
Délután zöldbabot tettem el savanyúságnak, saját recept szerint.
Legközelebb leírom, hogy hogyan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
www.felvidek.hu
  2007-06-29 20:55:24, péntek
 
  Köszönöm azoknak, akik elolvastak.
Tegnap Somorján voltam Deák Ernővel, egy meghatóan szép költői esten. (Én voltam a költő.)
Pogány Erzsiék fölpakolták az egész dolgot a címben jelölt lapra. Az ma. marokkói szervert jelent, a felvidék szó jobb, ha nem szlovák szerveren van. Az erdély is így érhető el.
Ez is eruópa.
Ezen a lapon néhány napig sokat meg lehet tudni rólam. Meg vagyok hatódva.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
a lélek tápláléka
  2007-06-27 20:22:52, szerda
 
  a vers a lélek tápláléka. hadd másoljam ide egyik viszonlag friss versemet. Holnap a szlovákiai Somorján lesz iró-olvasó találkozó velem, s Deák ernő mutat be Bécsből. Ernőnek holnap lesz a nyári szünet előtt az utolsó előadása az egytemen (finnugrisztika), s ezért húzós lesz a dolog. Hozzám jön Óvárra, s innét egy kocsival Somorjára. Megtehető este hétig az út, de igyekezni kell. Bárdos Ági, a szlovák tévé magyar adásának munkatársa mond tőlem verseket. Ennek külön örülök, Ági érti dolgaimat.
Valószínű Ernőék nálam alszanak, s úgy mennek vissza Bécsbe. Ezután jön a nyári szünet. Vagyis egy kicsit könnyebb lesz. Még nem tudom hogy hova megyünk, de egy hétre el kell menni valahova a feleségemmel. Valószínű Kréta lesz július végén. Aztán augusztus elején ő megy két hétre unokára vigyázni Németországba, nekem meg itt a fesztivál, álláspályázat, töprengés, hogy én hogyan szeretném tovább az életemet.

ragyogás


a pillanat a melyben felragyog
szerelmünk örökké bennünk lüktet
belül él és kifeszül mint
összerándulás előtt a tested

ízeidet fölszívtam egészen
fénylett bennük melegen a nyár
arcomat szemhéjad mögé zártad
magaddal vitted akár

a gyönyört amelyben megfürödve
a kéj csúcsán elheveredtünk
visszük kétfelé eggyé forrott
egy és oszthatatlan szerelmünk

a pillanat amely fölragyog
örök mint Isten tágra nyílt szeme
benne tündöklünk együtt s
bennünk fénylik tekintete
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
elszállt
  2007-06-26 21:02:41, kedd
 
  az előbbi bejegyzésem elszállt. jó ez, a semmi lapozza most. Azt a címet adtam neki, hogy egy pisztoly csattant el. Tóth Árpád versét, aki a pillanatot rántja össze.
Még leírtam, hogy jó volt a német rokonokkal, csak fáradtan nehezebben jöttek elő németül a dolgok.
Meg, hogy jelent valamit, ha Tóth árpád jut az eszedbe. Hirtelen, Hisz évekig nem jutott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
jönnek a germánok
  2007-06-22 20:42:09, péntek
 
  mindenki leérettségizett, most az önéletírásba hadd toldjak be egy jó hírt. Ez a két nap izgalmaival, felelősségeivel jelent azért valamit a gyerekeknek. fontos nekik a dolog. persze lehet, hogy elítélendő tanár vagyok, segítettem többeknek is. néha egy szóval, néha egy mondattal, de volt olyan is, hogy mindenképpen Kosztolányit kellett húznia valakinek. "véletlenül" sikerült". tudta ő a többit is, de belém kapaszkodott, kétségbe volt esve. egy csöppet sem bánom a kegyes csalást.
este hét óra után értem haza, megkönnyebülve. aztán leesett az ég. vihar, eső, kicsi jég... nem okozott kárt. a kert lélegzik.
holnap reggel piac, főzés, szerkesztés, s jönnek a germánok. négy német rokon, magyarul egy kicsit csak az egyikük beszél. porosz és száz népek. hogy a hely is be legyen tájolva. egy hétig kevés lesz a magyar szó idehaza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A történet folytatódik
  2007-06-22 05:57:17, péntek
 
  18 éves voltam. Gyári munkás. Fonóipari szakmunkás, ahogyan az érettségi bizonyítványomban állt. Valahogyan rám szakadt a család. Mentem a gyárba a három műszak szerinti rendben, mostam a gyerekekre, főztem. Ez utóbbiban segítettek azok az asszonyok, akikkel együtt vonatoztam. Elmondták, mit, hogyan kell elkészíteni. Próbálkozásaim eljutottak abba a stádiumba, hogy diós kiflit is tudtam sütni, s vittem édesanyámnak a kórházba. A legnagyobb baj az volt, hogy apám nem tudott fejni, illetve neki nem adta le a tejet Zsuzsi. A fejést is meg kellett tanulnom, engem szeretett a tehenünk.
Ez nem volt könnyű, vagy én voltam gyenge legényke.
Be kellett hajtani az istállóajtót, nehogy valaki megzavarjon bennünket. Zsuzsi hátra-hátra nézett, hogy konstatálja, ennél a bensőséges eseménynél ketten vagyunk. Ha valaki jött, mintha visszaszívta volna a tejet. Nagyon fájt a kezem eleinte, de aztán ebbe is belejöttem. Korábban én legeltettem, így volt ,,kapcsolatunk". Akkor értettem meg, hogy az állatoknak is van lelke, s hogy szeretnek harmóniában élni velünk.
Egy jó másfél évvel később Zsuzsi még az elléssel is megvárt, leszerelésem másnapján segédkezhettem a kisborjú megszületésénél. Amikor eladtuk aztán később, anyámmal nem mertünk kimenni az istállóba sem, bent morzsolgattuk könnyeinket.
Jó január végéig ment ez így, s én egyre fáradtabb voltam, s aztán megkönnyebbültem, amikor édesanyám hazajöhetett kórházból, s visszavette tőlem anyai teendőit.
Iskola volt ez is, nem kívánt, de később is hasznos iskola. Ma is kérdezik többen, hogy honnét tudok főzni? A kényszer vitt, rá, s a kíváncsiság tartotta meg bennem a hajlamot. Ma is sokszor főzicskélek, találok ki dolgokat, s egyre inkább az egyszerű ételek vonzanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csattant egyet
  2007-06-21 20:55:46, csütörtök
 
  fél hatkor jöttem meg a vizsgáztatásból (a legjobb jegy hármas lett!), s 37 fokot írt ki Mosonmagyaróváron a kórház melletti kijelző. fél óra múlva viharfelhők, s mostanra 18 fokra zuhant le a hőmérséklet. Egyelőre élvezem. a kert nyújtózkodott esőért, aztán kapott jó nagy szelet. Én meg ágyért ásítozok, s holnap nyolctól megint érettségi. még 11 nebuló.
a legszörnyűbb felelet ma a Himnusz és a Szózat elemzése volt. tényleg nincs remény.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Holnap havazás
  2007-06-20 20:17:14, szerda
 
  elég őrült cím. az előbb viszont esett az eső, nem olyan sok, s nem hűlt le a levegő, de csak néztem az égi áldást, s vártam valamit.
igen ez az állandó várakozás.
holnap érettségi, még ebben a szisztémában nem érettségiztettem, kicsit izgatott is vagyok, s féltem a gyerekeket is. bármilyen zsiványok is, szurkolok értük. jó látni, amint megkomolyodnak, érzik kicsit a dolog fontosságát is.
38 fokot ígérnek, öltöny, nyakkendő. szép nap vár ránk. egyébként iszonyúan el szoktam fáradni ilyenkor, de jó fáradtság ez. s péntek este a banketton összetegeződök velük, ez régi jó szokásom, s csak a jóra emlékezünk? már nem is tudom, volt rossz is? zsiványkodtak? jól tették. gyerekek voltak, s lassan felnőtté válnak, s vár rájuk ez a rettenetes világ.
most kinyitok egy sört.
aki olvassa, annak is az egészségére!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még soha nemvoltam 53 éves
  2007-06-19 06:26:33, kedd
 
  s mivel ez csak ma lehetséges, egy pillantra megálltam.
Tegnap (is) nagyon meleg volt. A könyvbemutató kellemes, sok ismerős, régi arc. Elég későn értünk haza.
Ma munka, Győr, szerkesztgetés, s dondolkodás. Ez utóbbi eléggé veszélyes szokott lenni önmagamra, de talán ma mégsem.
Arra gondoltam hajnalban, hogy a megszületés anya és gyermeke "élménye". S újra fáj mama tavaly nyári elvesztése.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 496
  • e Hét: 3640
  • e Hónap: 13603
  • e Év: 58576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.