Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Cár vagy királynő lesz a szerb elnök?
  2012-05-26 21:54:03, szombat
 
  Cár vagy királynő lesz a szerb elnök?

Makai József
// 2012 // máj // 22


Nem a papírforma jött be, és Szerbia új elnöke mégiscsak Tomislav Nikolic lett. De mire megy a hatalmával? Elkezdődhet-e Szerbiában is az alkotmányos forradalom időszaka?


A Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltjének negyedik nekifutásból sikerült győznie: 2003-ban eredménytelen volt az elnökválasztás (az akkori szabályok szerint az első fordulóban legalább 50 százalékos részvételi arány kellett az érvényességhez), 2004-ben és 2008-ban pedig megnyerte az első fordulót, hogy aztán Boris Tadic, a most leköszönő államfő szerezzen több szavazatot a másodikban.

Normális esetben szinte mindegy lenne, kicsoda Szerbia köztársasági elnöke. Közvetlenül választják meg ugyan, ám az alkotmány szerint gyenge, protokolláris posztról van szó. Arról, hogy az államfő személye ennyire fontos kérdés lehet és lett, elsősorban Tadic tehet. A távozó államfő egyszer kifejtette, hogy nem áll szándékában "angol királynőnek" lenni. Példaképének talán minden orosz legújabb kori cárját, Putyint tekintette: Tadic nem kitapogatta, hanem szétfeszítette az alkotmányos kereteket, önjáró hatalmi központ lett. Nem csak marginalizálta a kormányfőt - a pártonkívüli, a karizmával nyomokban sem rendelkező Mirko Cvetkovicról talán még családtagjai is elfelejtették, hogy miniszterelnök -, hanem megtartotta a Demokrata Párt (DS) elnökének funkcióját is. Tadic maga volt a hatalom. Az elnök meghatározta a külpolitikát, az elnök befektetőkkel tárgyalt, az elnök gyárat avatott, az elnök autópályát avatott, az elnök meglátogatta a filmforgatást és elégedett volt a látottakkal.

Tadic minden részletre odafigyelt. Egyébként harmadszor jelöltette magát államfőnek, bár az alkotmány két elnöki ciklusról rendelkezik (először akkor nyerte meg, amikor még az úgynevezett régi, 2006 előtti alkotmány volt érvényben). Ha most Nikolic túllépi alkotmányos jogosítványait, jó eséllyel csak a Tadic által kitaposott ösvényen bandukol majd.

A változás joga

Nagy diadal ez a mostani Nikolic számára, aki évek óta ellenszélben politizált: ő az egyetlen szerb politikai szereplő, akitől elvitatták a változás jogát és képességét. Nikolic évekig hatásos karaktergyilkosság áldozata volt. Ehhez persze alkalmas alanynak bizonyult. Gyakran tűnt esetlennek és lomhának, politikai lépései (például éhségsztrájkja) pedig átgondolatlannak és ezért nevetségesnek. Leginkább a Vojislav Seseljhez és az ultranacionalista Szerb Radikális Párthoz (SRS) köthető múltjával támadták. Csakhogy Seselj 2003 februárjában önként Hágába távozott, és azóta a Nemzetközi Törvényszék előzetesében várja az ellene zajló eljárás végét. Nikolic átvette tőle az SRS irányítását, majd több mint három évvel ezelőtt szakított mentorával és a párttal, saját híveivel pedig létrehozta a SNS-t.

Ekkorra datálható Nikolic lassú átváltozásának kezdete. A folyamat legfontosabb állomása, hogy az EU már nem ellenség a haladók számára. Koszovó kérdésére most nem érdemes sok szót vesztegetni: ebben a kampányban sem a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó tartomány volt a központi probléma. Már négy évvel ezelőtt, közvetlenül Koszovó elszakadása után megtartott voksoláson is kiderült, hogy Szerbia polgárait más témák (megélhetés, munkahelyek, gazdaság, vízummentes utazás, EU) foglalkoztatják.

Most, 2012 májusában tehát adott volt egy Nikolic, aki azt állította, támogatja Szerbia EU-tagságát, amire a válasz az volt, hogy megválasztása az erőszakos és kaotikus kilencvenenes évekbe taszíthatja az országot. Nehéz lenne cáfolni, hogy Nikolic nacionalista, és a mostani elnöknél konzervatívabb. Ám a szerbiai politikai palettán alig akad politikus, aki nem nacionalista, és Tadic is rájátszott a nacionalista érzelmekre, amikor azt látta jónak. Vagy jusson eszünkbe Zoran Dindic, a mártír-miniszterelnök, aki a boszniai háború idején meglátogatta Radovan Karadzicot, amikor úgy gondolta, hogy ez erősítheti saját pozícióit.

Nem hiszünk a politikusok változásában? Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnöke EU-párti és a Liberális Demokrata Párt (LDP) szövetségese, miközben a kilencvenes évek elején félkatonai alakulat, az ún. Szerb Gárda alapítója volt. Egyébként pedig a "következetes" - a változást elutasító - ősradikálisok kevesebb, mint öt százalékkal most estek ki a parlamentből (elnökjelöltjük Seselj neje, Jadranka volt).

A demokraták, jó baloldali pártként, sikeresen megszerezték az igazság-monopóliumot, és évekig hatásosan eldönthették, mi is az egyetlen üdvözítő megoldás Szerbia számára. Érdemes visszaolvasni a magyar sajtót: a mostani választást is az "EU-párti demokraták" és a "csetnik Nikolic" - a jó és a gonosz - párharcaként írták le.

Akik a radikálisoknál is szörnyűbbek voltak

Ám van egy kis probléma Nikolic és a haladók démonizálásával. Nevezetesen az, hogy a kilencvenes években a radikálisok valóban ritka undorító alakok voltak, de volt még egy náluk is szörnyűbb formáció. Ez pedig a demokraták mostani koalíciós partnere, Szerbia Szocialista Pártja (SPS). Szerbia legsötétebb korszakában - a háborúk, a soviniszta hisztéria, a hiperinfláció, a gazdasági összeomlás idején - azok a szocialisták voltak kormányon, akik most megbízható koalíciós partnernek számítanak a DS szerint. A szocialisták jelenlegi elnöke (a választás harmadik helyezettje), Ivica Dacic belügyminiszter pedig az SPS arrogáns és önelégült szóvivője volt hosszú évekig, a néhai állam- és pártelnök, Slobodan Milosevic szócsöve. Az akkori szocialista kormányokat az akkori radikálisok (egy részük most a haladók körül sertepertél) néha támogatták, néha nem, általában önként vettek részt a háborúkban, de az irányítás bizonyosan nem náluk volt. Igazságtalan elvitatni tőlük a változás jogát, miközben az SPS lusztráció és felelősségre vonás nélkül megúszta.

Persze mindettől függetlenül Nikolic borzalmasan rossz elnök is lehet. De egy próbát megér. Jót tesz Szerbiának, ha megtapasztalja a különféle formációk hatékonyságát, jobb, mint ha azt sulykolnák, hogy a DS-nek nincs alternatívája. Márpedig ez volt a demokraták taktikája, amivel évekre túszul ejtette a szerbiai és a nemzetközi közvéleményt.

Kormányalakítási dilemmák

A nagy kérdés most az, hogy Nikolic mire megy a győzelmével. Pártjával - 2003 és 2008 után - harmadszor nyerte meg a parlamenti választást, de előfordulhat, hogy ezúttal sem tud kormányt alakítani. Legalábbis így nézett ki vasárnapig.

A május 6-i, egyfordulós parlamenti választások a demokraták szokatlan gyorsasággal megállapodtak a szocialistákkal és a körülöttük keringő kisebb szervezetekkel, az Egységes Szerbiával (JS) és a szürreális nyugdíjas-párttal (PUPS) arról, hogy folytatják az együttműködést. Ebben a megállapodásban a szocialistáknak óriási súlyt adott a frissen megszerzett 44 mandátum. Amelyek most talán még többet érnek: ugyan az SPS vezetőségének tagjai azt mondták, hogy a demokraták változatlanul számíthatnak rájuk, de Dacic pártelnök azt is kijelentette, hogy most minden sokkal, de sokkal bonyolultabb lett. Ezt a bonyolult helyzetet, úgy érzem, csak több tárcával és több pénzzel lehet egyszerűsíteni, ígérni pedig a haladók is tudnak.

Kedden délután mindenesetre úgy tűnik, hogy a DS nem akarja veszni hagyni a lehetőséget, és felgyorsítaná a tárgyalásokat. Nikolic elnök annak adhat kormányalakítási megbízást, aki jelzi, hogy biztosítani tudja a törvényhozási többséget.

Ugyanakkor semmilyen megállapodás sincs kőbe vésve, és a szocialisták bármikor dezertálhatnak a haladókhoz. De még ebben az esetben sem lenne meg a többségük a 250 fős belgrádi skupstinában, azaz további partnereket, kisebb pártokat kellene bevonni a kormányzásba (egyébként a DS-SPS koalíció esetében is ez a helyzet). Ez pedig tovább növeli a koalícióalakítás költségeit, függetlenül attól, melyik kispárti blokk környékéről (a regionális pártok, a liberális demokraták, az EU-szkeptikusok) próbálnának meg további támogatókat szerezni.

Van még egy megoldás, igaz, nem a legvalószínűbb: az ország gazdasági és szociális helyzete, az EU-val folytatandó csatlakozási tárgyalások kérdése, vagy akár Koszovó státuszának a kérdése is jó kifogás lehet arra, hogy nagykoalíció alakuljon. Ha ehhez meg tudnák nyerni a szocialistákat is, akkor a kétharmados többséggel akár új alkotmányt is írhatnak, így Szerbiában is elkezdődhet az alkotmányos forradalom korszaka.

http://www.komment.hu/tartalom/20120522-velemeny-makai-jozsef-car-vagy-kiralyno-l esz-a-szerb-elnok.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél Dániel Péternek, a Horthy szobor meggyalázójának
  2012-05-26 21:29:30, szombat
 
 


Nyílt levél Dániel Péternek, a Horthy szobor meggyalázójának.
Akinek tudatlanságától csak a gyűlölete nagyobb.



Bevezetőül annyit, hogy Önt méltatlannak találtam arra, hogy személyesen írjak levelet, de így talán elolvassa és rádöbben történelmi ismereteinek hiányára és gyáva, cselekedetének aljasságára, primitívségére és hiábavalóságára.



Most cáfolhatatlan történelmi tényeket sorolok föl, amit minden épeszű, 8 általánost végzett magyar ismer, vagy ismernie kellene, ha az önhöz hasonló történelemhamisítók az utóbbi évtizedekben nem igyekeztek volna eltorzítani az emberek történelmi tudatát.



1. Horthy volt az, aki a 133 napos vörös rémuralom után rendet tett az országban. Hogy ennek során némi antiszemitizmus ütötte fel a fejét, az azzal magyarázható, hogy a vörös uralom népbiztosainak nagy többsége zsidó volt, élén a tömeggyilkos Számuelli Tiborral, és az emberek az un. Tanácsköztársaságot az orosz bolsevik emlőkön nevelkedett zsidók művének tekintették.

2. A gyalázatos Trianoni ?béke?diktátum, mely hazánk kétharmadát és a magyar lakósság egy harmadát elrabolta, az országot gazdaságilag tönkretette és magyarok százezreinek kellett elmenekülnie, akik szükséglakásokban és vasúti vagonokban húzták meg magukat. A Horthy rendszer 20 éve alatt, hazánk fölzárkózott Európához. A hatalmas infláció után a Pengő stabil valuta lett. A magyar ipar sok terméke világszínvonalra emelkedett. Mezőgazdaságunk az ország ellátása mellett számtalan országba exportálta termékeit. Közoktatásunk, egyetemeink példamutatóan kiépültek. A ?3 millió koldus? /?/ is jobban élt, mint napjaink megszámlálhatatlan létminimum alatt nyomorgó lakósa.

3. A Trianoni igazságtalan területcsonkítást igyekezett részben kiigazítani. Igaz, ez csak Hitler segítségével volt megvalósítható, de akkor Hitlerről még nem az a kép volt a köztudatban, amit az önhöz hasonló történelemhamisítók hintettek el az utóbbi 60 évben. A 30-as években Curchill ?Hitler és kísérete? c. írásában a következőket írta: ?Újra európai nagyhatalommá tette Németországot. Nemcsak, hogy visszaszerezte országa hajdani pozícióját, hanem jelentős mértékben meg is változtatta az első világháború eredményeit. Bárhogy is vélekedjünk ezekről az eredményekről, kétségtelen, hogy az emberiség legkiemelkedőbb eredményei közé tartoznak. / 82. 140. old. / Lehet, hogy némelyeknek nem tetszik Hitler rendszere, de azért csodálják nagyszerű, hazafias tetteit?. Ha az én hazám vereséget szenvedne, remélem mi is találnánk ilyen nagyszerű vezért, aki újra lelket öntene belénk. / 144. old. /

4. A Horthy rendszer alatt a zsidóságnak a gazdasági és a kulturális életben kiemelkedő

szerepe volt. A háború alatt 1944. Márc. 19.ig Magyarország volt a zsidóság menedéke.

Ide menekültek a zsidók a környező országokból az üldözések elől. 1944 nyarán, Horthy tiltotta le a zsidók deportálását. A budapesti zsidóság /250.000 ezer fő/ Horthynak és később Szálasinak köszönheti megmenekülését, mert az Eichman kommandó örömmel hurcolta volna el az összegyűjtött zsidókat.

5. A Nürnbergi Perben Horthyt csak tanúként hallgatták meg. Portugáliában, az emigrációban, főleg az általa megmentett zsidók támogatták.



Aki a fentiek alapján Horthyt / hibái ellenére is / tömeggyilkosnak és háborús bűnösnek tartja, az tudatlan, eszelős gyűlölködő, ellentéteket szító provokátor, vagy feltűnési viszketekségben szenvedő nímand, aki így akar az érdeklődés középpontjába kerülni.



Szalay Róbert történelemtanár

ONLINE HÍRSZOLGÁLAT www.szittya.com/hirek.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lázár elbocsátó szép üzenete
  2012-05-26 21:21:34, szombat
 
  2012.05.26. 10:28

Lázár elbocsátó szép üzenete


Törjön százegyszer százszor-tört varázs:
Hát elbocsátlak még egyszer, utólszor,
Ha hitted, hogy még mindig tartalak
S hitted, hogy kell még elbocsáttatás.
Százszor-sujtottan dobom, ím, feléd
Feledésemnek gazdag úr-palástját.
Vedd magadra, mert lesz még hidegebb is,
Vedd magadra, mert sajnálom magunkat,
Egyenlőtlen harc nagy szégyeniért,
Alázásodért, nem tudom, miért,
Szóval már téged, csak téged sajnállak.

(via)

Fiúkérés volt tegnap Lázárhelyen. Az esemény rendhagyó volt ugyan, mégsem a kormányzati férfiszerelem megnyilvánulásának számít. Egyszerűen az érzelmek városa annyira rajongja polgármesterét, hogy a Nemzet Vezetőjének oda kellett menni, és a köztől el kellett kérni személyes használatra a lézerblokkolós héroszt. Az összképet picit rontja, hogy fő és alvezérét ünneplő tömeg helyett a bár mennétek már a francba mindketten kiáltozástól volt hangos a város. lázár - fiúkérés.jpg“Nem akarok pesti politikust csinálni Jánosból, nem is állna jól neki" - mondta Orbán, és bejelentette: Lázár személyéért cserébe megépítik a Lázárhelyet Szeged központjával összekötő vasutat, elvégre van ennek a nemzetnek olcsón dolgozó Közgépe, és a szokott 2 milliárd/km igazán nem nagy ár egy ekkora formátumú politikusért, mint Lázár.

Szokatlan megmozdulás ez a fiúkérés még Orbántól is. Én legalábbis nem emlékszem, hogy járt volna például elkérni a testrészeként nyilvántartott Kusza Szemet annak kedves feleségétől, és nem kérte el a hangszálaként funkcionáló Szijjártót sem kedves mamától. Így ez a gesztus csúnya rivalizálás alapja lehet a Fidesz második vonalában a főnök figyelméért és elismeréséért küzdő kishercegek között. Nem lennék meglepve, hogyha rogánantit legközelebb valamelyik szappanoperában kéne felkérnie ország világ előtt a következő feladatra. Mert ami jár, az jár, nehogymá' csak a Jancsi bohóc érdemeljen ekkora figyelmet.

Mindenesetre Lázárhely érzelmes népe tegnap az “Orbán segge már tiszta, mert kinyaltad bazmeg" rigmussal elbocsátotta lángolva szeretett vezetőjét, és az integetésre föltartott középső ujjakat se nagyon lehetett barátságos tenyérnek nézni. Ahogy a helyi mondás tartja: aki ezt az üzenetet nem érti, az annyit is ér.

http://varanus.blog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha két forintot érne még Orbán szava
  2012-05-26 21:19:22, szombat
 
  2012.05.25. 05:43

Ha két forintot érne még Orbán szava

Nem sok szórakoztatóbb dolog van annál, mikor közjogi méltóságaink Európába mennek. Lehet valami külön vírus csak nekik, ami a határt átlépve megtámadja és maga alá gyűri őket, mert mire megérkeznek a célállomásra addig általában a legalapvetőbb három dolgot elfelejtik:

1: Kik ők.

2: Honnan jöttek.

3: Mekkora jelentőséggel bírnak.

Ekkor aztán beindul a banzáj, csúcsra jár a cukiság faktor, és Európa Alekoszainak műsorán röhög a kontinens.

Kövér László Berlinben járt. Nem mondom, Merkel asszony annyira zavarba tudja hozni az embert, hogy orbánviktor módra képes előtte levilágbajnokozni egy Bajnai teljesítményt, de nem gondoltam, hogy Morcos Bajusz házelnököt is elkapja a térdremegés, és lányos zavarában ilyen kicsúszik a száján:

"Magyarország minden tőle telhető támogatást megad Németországnak a gazdasági válság leküzdéséhez."

Azoknak a németeknek, akiknek válság ide, válság oda, annyi pénzük van, mint még sose volt. Lovagias ez a fiú én mondom. Isteni szerencse, hogy nem vette komolyan senki, és nem mondták neki, hogy akkor Lacikám dobjál már ebbe a kalapba ötszáz eurót a berlini hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére, mert lett volna nagy zavart kapkodás és zsebturkálás a delegációban nyomban, hogy a kiküldetési kávépénzből valahogy összeguberálják a bedobni valót. Ezzel szemben az Aldi tulajdonos Albrecht család simán kifizeti a komplett magyar államadósságot zsebből, ha akarja.

Ezzel párhuzamosan Orbán Brüsszelben lazult, ahol a Visegrádi Négyek nevében kijelentette:

"állítsák meg a bankok ,,Közép-Európából történő, anyabankok irányában zajló" tőkekivonását"

A hatást el tudjátok képzelni? Én is. Lelki szemeim előtt megjelent az európai bankvezérek hahotázó feje, amint éppen Orbánt és a megegyezésre törekvést hallgatták. Ezek szerint mégse volna baj, ha Viktor szerződésen szereplő aláírása és a szava többet érne egy lyukas garasnál. De amikor a Bankszövetséggel kötött megállapodás nem éri meg még a félév fordulót sem, akkor bizony oda kell menni és könyörögni kell, hogy ne vigyétek már el a tőkét az országból szeretett európai anyabankok, léccilécci, mert éhen találunk dögleni. Hiába no, a bankok félévente arcon szarása lehet mégsem a legjobb unortodox fegyver a vágyott gazdasági növekedés felé vezető rögös úton.

Így mulattatják odakint a népeket nagyjaink. Érdekes, hogy a határt átlépve milyen gyorsan elfelejtik: mi nem a gazdag, feltételeket diktáló nagybácsi vagyunk, hanem a maroknyi csóró, hülye rokon, akiket egy futbalkos messiás vezet.

http://varanus.blog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határtalanul vágyott haza ez az ember
  2012-05-26 21:09:09, szombat
 
  Határtalanul vágyott haza ez az ember

szombat, május 26, 2012


...Straubingban négy vonatot engedtünk el magunk előtt, hogy beszélgethessünk. Kint sétáltunk a hóviharban, amely éles, fagyos hógolyóival az arcunkat pásztázta. Erdélyről, a magyar sorsról beszélgettünk. Azóta nagyon sokszor voltunk együtt s mikor a Hídverők megindult, az első szám Nyirő József novellájával indult. Ma is megvan a levele, amivel felhatalmazott, hogy bármikor és bármely írását jelentessem meg. Mikor kivándorolt, pár sorban, de megrázó melegséggel búcsúzott. A hazatérés vágyának kínzó szenvedélye vonta komorságba sorait. Nagyon, határtalanul vágyott haza ez az ember...


Ragyogó nyári napsütés tört be a sepsiszentgyörgyi hegyeken át az étkezőkocsi ablakára. Az aktatáskámat a fülkében hagytam, magam pedig a példásan tiszta "kerekes korcsmában" telepedtem meg.
Közvetlen az ajtó mellett üldögéltem, a harmadik asztalnál két apáca ült és vidáman beszélgettek valakivel, akinek arcát a tükörből láthattam csupán. Vidám hangjára, szabadon eresztett jókedvére lettem figyelmes.

Már jó iramban robogott velünk a gyors, még mindig csak ez a két asztal volt foglalt. Az apácákkal beszélgető férfi hátranézett. Kissé szűkebbre húzta a szemét és örökre felejthetetlen vidámsággal átszólt hozzám:
- Nem félsz ott magadban egyedül?
- Nem vagyok egyedül, velem vannak a gondolataim.
- Dobd ki az ablakon az egész társaságot, gyere ide hozzánk!

Átmentem és bemutatkoztunk.
A bemutatkozás csak részemről volt szükséges, mert a férfit ismertem. Nemcsak én ismertem, akkor ismerte már, legalábbis nevét, az egész ország.

Nyirő József.

Vidáman végigittuk az utat Kolozsvárig.

S akkor megismertem valakit, akiről úgy éreztem, hogy minden pohárka borral valami emésztő lángot akar magában eloltani. Valami emésztő és egész lelkét megsemmisítéssel fenyegető lángot.
Embert, aki ennyire tisztán látta volna a jövőt, a magyar tehetetlenséget, az eljövendő tragédiát, keveset láttam. Egy önmagát marcangoló és az önkínzást, a pesszimizmusát, a bánatát vidám álarc mögé rejtő embert ismertem meg. A nagy írót megcsodáltam benne és a legnagyobb magyar prózaírónak, a második negyedszázad legelragadóbb stilisztájának és írójának tartottam. Az embert megszerettem. Úgy maradt meg az emlékezetemben, mint vidám, féktelen kedvű, de belül vérző szívű nagy-nagy lélek.

1947 februárja. A Bajorerdő Waldlerbahnján se fűtés, se ablak. Ültem és hivatásszerűen vacogtam, pedig zsúfolt volt a vonat. Bajor szó körülöttem, bajorerdei tájszólás, amit nyolc év alatt nagyrészt még megérteni sem tanultam meg. A térdemen tartott könyv hátára rakott apró papírokra jegyezgettem. Valamit írtam a hazátlanságról, az idegen hegyekről, az egyedüllétről.

Éreztem, hogy valaki a hátam mögül beleles az írásomba.
Hadd lessen. Bajor a szegény, úgysem érti.
Gyűltek a rímes sorok a papírszeleten, amikor valaki megfogta a vállamat.

- Ki vagy Te, testvér? - szólított meg valaki magyarul.

Hátranéztem. A sepsiszentgyörgyi napsütéses táj villant az agyamba, az apácákkal vígan tréfáló, nevető szemet láttam. Minden, minden megváltozott azóta, ez a férfi is, csak a szeme ragyogása maradt a régi. A szeméről azonnal megismertem!

- Jóska Bátyám!

Nézett, nézett... Két meleg könny gördült le a szemén s úgy a maga kissé érdes hangján dúdolni kezdett.
- Szegény székely nép, akármerre lép, akármerre jár...

Úgy a két ülést elválasztó támlán keresztül összeölelkeztünk. Emlékeztünk a múltra, a sok együtt töltött napra, beszélgetéseinkre, ömlött belőlünk a szó. Hol sírtunk, hol nevettünk. Egy torzonborz öreg bajort meghatott ez a könnyben fürdő vidámság, felállt és helyet cserélt velem, hogy ne kelljen feltérdelve a padra beszélgetnünk, hanem egymás mellett ülhessünk.

Straubingban négy vonatot engedtünk el magunk előtt, hogy beszélgethessünk. Kint sétáltunk a hóviharban, amely éles, fagyos hógolyóival az arcunkat pásztázta. Erdélyről, a magyar sorsról beszélgettünk. Azóta nagyon sokszor voltunk együtt s mikor a Hídverők megindult, az első szám Nyirő József novellájával indult. Ma is megvan a levele, amivel felhatalmazott, hogy bármikor és bármely írását jelentessem meg. Mikor kivándorolt, pár sorban, de megrázó melegséggel búcsúzott. A hazatérés vágyának kínzó szenvedélye vonta komorságba sorait. Nagyon, határtalanul vágyott haza ez az ember.

S most nincs többé. Meghalt s olyan űrt hagyott az élők között maga után, amit nem pótol hamarosan senki. Nyirő Jóska egy volt és sem az ember, sem az író nem pótolható.

Mikor megtudtam, hogy beteg, írtam neki. Valahogy benne van a válaszában, amit akkor magam is éreztem, amikor a különböző lapokban megjelent "nekrológokat" olvastam, hogy magára hagyta a magyarság ezt a nagy fiát, s ha nem volt a magyarságban az életében nyomorgott íróhoz annyi ragaszkodás, hogy írói nagyságához mérten segítette volna, akkor ne írjon ma nekrológot róla más, mint az a sok-sok névtelen kisember, az a sok-sok nyomorgó magyar emigráns, aki magától elvont dollárokkal és pfennigekkel segítette súlyos betegsége alatt.

,,Nyolc havi munka áll mögöttem és még nem tudom, mennyi következik. Nagy bajocska lett volna belőle, ha a magyarság segítségemre nem siet. P. Takács Gábor kezdeményezésére. No, nem a barátok és eszmetársak jöttek a segítséggel, hanem kilencven százalékban előttem ismeretlen magyarok megható megértéssel. Ez már így szokott lenni. Vannak olyan kedves barátaim is, kik még egy kurta levél erejéig sem erőltették meg magukat."

Mit érezhetett ez a férfi, amikor ezeket a sorokat írta? Milyen bujkáló mélységes fájdalom sír ebben a levélben, amikor legfőbb gondja a levele végén, hogy ,,a behasadt levélpapírt ne tekintsd tiszteletlenségnek, de a gépelő gyakorlatlansága okozat és nekem nehéz volna újra diktálnom fizikailag véve az egészet".

Mit érezhetett az a soha nem nyugvó lélek, akinek eleme volt az írás, amikor a diktálás is nehezére esett már, amikor nyolc hónap munkakiesés miatt panaszkodik, amikor tele volt még hazavágyással, munkakedvvel, és csak a névtelenek szeretete vette körül. Mert a kedves barátok elhagyták és a betegséggel még a szokásos formaság szerint "jó egészséget" kívánó levelezést is megszakították!

A levelén ott a megszokott, egész egyéniségét visszatükröző aláírás. Nézegetem, míg a halottról e sorokat írom. ,,Nyirőjóska".

Igen! Talán csak hivatalos írásokban szerepelt, hogy Nyirő József. A magyar halhatatlanok sorába, a magyarság szívébe mint Nyirő Jóska vonult be. Ő sohasem volt a magyarságnak, Erdélynek "Nyirő József", ő Jóska maradt. A testvér, a bátyja, a szeretett öccse, az apja mindenkinek, akiben Erdély és a magyarság szeretete élt és él. És ha idegenben lévő sírján az áll a kereszten, hogy ,,Itt nyugszik Nyirő József", akkor az a felirat igazat mond! Igazat, mert ott csak Nyirő József nyugszik. A másik, a "Nyirő Jóska", az ott van minden magyar szívben mindaddig, amíg a földön csak magyarul beszélnek.

Nyirő József halott. A Magyarok Istene adjon porhüvelyének örök békességet.

Nyirő Jóska él és mindörökre köztünk is marad.



Alföldi Géza
Megjelent a Hídverők 1953/21. számában.

http://radicalpuzzle.blogspot.com/2012/05/hatartalanul-vagyott-haza-ez-az-ember.h tml
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Muzulmán Testvériség jelöltje az esélyes Egyiptomban
  2012-05-26 20:56:40, szombat
 
  A Muzulmán Testvériség jelöltje az esélyes Egyiptomban

2012, május 26 - 08:46


Az előzetes eredmények szerint egy iszlamista jelölt és a népfelkeléssel tavaly elűzött diktátor, Hoszni Mubarak volt minisztere jutott be az egyiptomi elnökválasztás júniusi második fordulójába.

Jóllehet a választási bizottság csak vasárnap közli az elnökválasztás szerda-csütörtöki első fordulójának nem hivatalos eredményét, az egyiptomi sajtó, és ennek nyomán a hírügynökségek sőt maguk a jelöltek is kész tényként kezelik, hogy Mohammed Murszi, a mérsékelt iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltje végzett az élen a szavazatok 25 százalékával.

Ellenfele a második fordulóban a most 24 százalékot elért Ahmed Safík lesz. A politikus a Mubarak-rezsimben hat éven át a légierő vezérkari főnöke, majd kilenc éven át a légi közlekedésért felelős miniszter volt, sőt a rendszer utolsó bő egy hónapjában ő volt a kormányfő.

Rajtuk kívül még három jelöltet tartottak előzetesen képesnek arra, hogy bejusson a második fordulóba. Közülük a Muzulmán Testvériségből kilépett, és külön induló Abdel-Moneim Abul Futúh 20 százalékot ért el. Meglepetésre nagyjából ugyanennyi szavazatot szerzett a nasszerista baloldali Hamdín Szabáhi. Szintén meglepetés Amr Músza viszonylag gyenge eredménye. Az Arab Liga volt főtitkára, noha hosszú időn át a népszerűségi lista élén állt, állítólag csak a szavazatok nagyjából tíz százalékát szerezte meg.

A Muzulmán Testvériség már péntek este megkezdte a kampányt a második fordulóra; fölhívta a vesztes jelölteket, hogy "mentsék meg a forradalmat", vagyis sorakozzanak föl az iszlamista jelölt mögé. Futúh máris közölte, hogy a Muzulmán Testvériség jelöltjét támogatja.

MTI - barikad.hu

http://barikad.hu/a_muzulman_testveriseg_jeloeltje_az_eselyes_egyiptomban-2012052 6
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét kettős mércét alkalmazott a rendőrség
  2012-05-26 20:53:25, szombat
 
  Ismét kettős mércét alkalmazott a rendőrség

2012, május 26 - 16:46


A Dániel Péter elleni tüntetésen megtámadott és előállított T. Istvánné védelmének ellátását akadályozó, rendőrségi törvénysértésekről

NJSZ, 2012. május 24. Nemzeti Jogvédő Szolgálat, www.njsz.hu

A Dániel Péter elleni tüntetésen megtámadott és előállított T. Istvánné védelmének ellátását akadályozó, rendőrségi törvénysértésekről 2012. máj. 20.-án civil szerveződés keretében, több tucat felháborodott személy törvényes bejelentett tüntetést tartott, a Bp. VI. ker. Andrássy út 45.sz. alatt lévő Liberális Klub előtt, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó szobrát meggyalázó Dániel Péter ellen. A jelenlévők között szóváltás alakult ki, melynek során egy férfi , Dániel Péter hívei közül arcul ütötte a tüntetésen résztvevő T. Istvánné, amerikai-magyar állampolgárt. A helyszínen, a tüntetőkhöz képest túlméretezett létszámban jelenlévő rendőrök, az idős hölgyet megütő férfi cselekedetét becsületsértésként minősítve a helyszínről elengedték, aki így bejuthatott Dániel Péter rendezvényére.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető elnök helyszíni jogvédő erőfeszítései ellenére megtörtént előállítás fogva tartási helyszínére, a Bp.VI.ker. Rk-ra gyors riasztás alapján a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeletes együttműködő ügyvédpartnere, dr. Novozánszky Ilona, 19 óra után érkezett , ahol azonnal bejelentkezett ügyeletes tisztnél és kérte, hogy - a jogszabályoknak megfelelően - tegyék lehetővé, hogy az előállított személlyel beszélhessen és meghatalmazását aláírathassa vele.

A VI.ker. Rk-on eljáró rendőrök, példátlan módon akadályozták, megtagadták, hogy a védő kapcsolatba léphessen, az előállított T. Istvánnéval és elláthassa védelmét. Miközben a védelem ellátása céljából várakozó ügyvédet valótlan tájékoztatással távol tartották a gyanúsítottól, addig a hölgyet védő távollétében törvénytelen módon kihallgatták és rabosították. A védőnek, közel 3 órás várakoztatás után azt nyilatkozták, hogy az előállított ,,jegyzőkönyvbe"mondta, hogy nem kéri a jogvédő védelmét. A rabosítás majd szabadulás után jelentkezett az NJSZ ügyvezetőjénél, T.Istvánné és közölte, hogy ,,neki meg sem mondta a kihallgató rendőr, hogy a jogvédőktől valaki ott várakozik, hogy védelmét elláthassa és, hogy ő kihallgatása során nem nyilatkozta, hogy nem kéri a jogvédő védelmét, hiszen az ügyvéd jelenlétéről nem is volt tudomása. "A Bp.VI.ker. Rk. képviselője végül is, méltatlan módon hazudott a védőnek és megakadályozta őt abban, hogy a Be.-ról szóló 1998.évi XIX.sz.tv-ben biztosított védői jogait gyakorolja, továbbá az előállított védelemhez való jogát súlyosan sértette azzal, hogy elhallgatta az előállított elől a védő jelenlétét. Az Alaptörvény XXVIII. cikk (3) bekezdésben foglaltak biztosítja mindenkinek a védelemhez való jogot, az eljárás minden szakaszában. A NJSz Elnöksége és közreműködő ügyvéd partnerei felháborodva elutasítják és elítélik a VI.ker-i Rk-nak, a védő jogait és a fogvatartott védelemhez való jogának súlyos megsértését megvalósító magatartását. Példátlan a Bp.VI.ker. Rk. magatartása, a védő több órán át tartó várakoztatása, majd valótlan tartalmú állítással a védő eltávolítása a kapitányságról. Az NJSz elnöksége a jogsértések miatt panaszt terjeszt elő a Független Rendészeti Panasztestülethez.

barikad.hu

http://barikad.hu/ismet_kettos_mercet_alkalmazott_a_rendorseg-20120526
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fű alatt akar a Fidesz új állampolgárokat toborozni
  2012-05-26 20:50:17, szombat
 
  Fű alatt akar a Fidesz új állampolgárokat toborozni

2012, május 26 - 11:52


Megdöbbentő felfedezést tett Gaudi-Nagy Tamás a több tucat jogszabály hatályon kívüli helyezését irányozó, ún. deregulációs törvény vitájában. Az állampolgársági törvényt módosítaná a fülkeforradalmi kétharmad, mindezt társadalmi vita nélkül, "egyfajta fű alatti módszerrel".

GaudiA kétharmados többség egy olyan törvénybe rejtette a magyar állampolgárság megszerzésének könnyített feltételéről szóló szabályokat, amely törvény csupán arról szól, hogy több tucat módosító jogszabályt, amelyre már nincs szükség a magyar jogrendszerben, ki kell gyomlálni, hatályon kívül kell helyezni. Azonban Zsiga Marcell fideszes miskolci alpolgármester, országgyűlési képviselő (aki arról híresült el, hogy szerinte negyvenhétezer forintból is meg lehet élni) több tucat módosító javaslatot nyújtott be, amelyeknek egy része érdemi jogszabály módosítást is tartalmaz. Ezzel a jogalkotási törvényt megint durván megsértette a fülkeforradalmi többség. Répássy Róbert államtitkár az Alkotmányügyi bizottsági ülésén hétfőn elismerte, hogy ők adtak "kodifikációs" segítséget Zsiga Marcell részére, aki korábban ilyen szintű érdeklődést nem mutatott a jogalkotási munkával kapcsolatban.

Az állampolgársági törvényt módosító javaslata azt célozza, hogy a köztársasági elnök a jelenlegi szabályokhoz képest sokkal szélesebb körű mérlegelési lehetőséget kapjon a magyar állampolgárság megadása körében. Aki nem áll magyar büntetőeljárás hatálya alatt, illetve nem tekinthető büntetett előéletűnek, továbbá személyével kapcsolatban a nemzetbiztonsági szervek nem emelnek kifogást, s honosításához fontos érdek fűződik, minden egyéb további feltétel nélkül - például a magyarsághoz való kötődés valamiféle igazolása nélkül - honosítható.

Mindezt aggályosnak nevezte Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő az Országgyűlés 2012. május 21-i plenáris ülésén. A részletes vitában Gaudi szerint felháborító, hogy nem folyhat erről társadalmi vita. Ez a rendelkezés alkalmat adhat arra, hogy olyan személyeket is magyar állampolgárrá tegyenek, akik nem kívánatosak, az egyéb feltételeket nem tudnák teljesíteni. Ugyanakkor megdöbbentő az is, hogy több elszakított területen élő magyar ifjúsági vezető az új könnyített állampolgársági törvény szabályai szerint sem kapta meg a magyar állampolgárságot. Olyan személyekről van szó, akik már évek óta bizonyították elkötelezettségüket a nemzeti ügyek iránt, ennek ellenére a nemzetbiztonsági szervek szerint nem méltóak a magyar állampolgárságra. Ezt már többször kifogásolták jobbikos képviselők, korábban is kezdeményezték a döntések felülvizsgálatát, de eddig falakba ütköztek. Répássy Róbert államtitkár válasza nem volt megnyugtató, hiszen csupán annyit mondott, hogy nem kell aggódni, a köztársasági elnök majd bölcsen fog élni ezzel a lehetőségével. Ismerve az elmúlt két év eredményeit, komoly okunk van jogi garanciát követelni a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban.

Felmentést adhat

Gaudi-Nagy Tamás ezért módosító avaslatot nyújtott be a törvényhez. Eszerint a köztársasági elnök az állampolgársági ügyekért felelős miniszter javaslata alapján felmentést adhat a honosítás további feltételei alól, ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik. A Jobbik képviselőjének módosító javaslatát itt olvashatja el.

barikad.hu


http://barikad.hu/fu_alatt_akar_a_fidesz_uj_allampolgarokat_toborozni-20120526
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wallenberg „emléke túl magasan szárnyal”
  2012-05-26 20:44:28, szombat
 
  Wallenberg ,,emléke túl magasan szárnyal"

2012. május 26. 09:35:54

A Mazsihisz honlapján olvasható beszámoló szerint pénteken ,,nagy tömeg állt sorba a Wallenberg-szobornál". A nemrég disznólábakkal elcsúfított szobornál tartott csendes megemlékezésen jelen volt Izrael Állam magyarországi nagykövete és Dániel Péter ,,kékszalagos betyár" is. Két decens úr.

A Mazsihisz honlapján olvastam az alábbi hírt:

,,A Wallenberg-szobornál hirdettek meg csendes koszorúzást a pár napja történt provokáció után. Izrael budapesti nagykövete, a Mazsihisz és az Élet Menete Alapítvány is a szoborhoz hívott minden jóérzésű embert egy szál virággal.

Raul Wallenberg svéd diplomata II. kerületi szobránál koszorút helyezett el Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke is.

A magyar kormány nevében Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára helyezett el koszorút a Wallenberg-szobornál, amelyre május 22-én ismeretlenek disznólábakat tettek."

Ma megtudtam, hogy a futóbolond Dániel is elfutott Wallenberg szobráig. Most nem festékes bödönnel érkezett, hanem virággal. Helyes, üdvözlendő cselekedet ez egy olyan ember részéről, akit eleddig csak romboló hajlamairól ismertünk. Dániel Péter aztán elkapta egy szóra Ilan Mor izraeli nagykövetet, aki nemrég - írtam már korábban erről - azt fejtegette, hogy ,,hetven évvel ezelőtt egy magát felsőbbrendűnek tartó faj akarta kiirtani a zsidókat, ma egy magát felsőbbrendűnek tartó vallás" törekszik ugyanerre. Dániel persze nem háborodott fel a nácizmust az iszlámmal összemosó megállapításon (az ő festékes lelke csak az ,,antiszemitizmusra" érzékeny, tudjuk), nem vonta kérdőre a súlyosan előítéletes Mort, hanem megkérte arra, hadd készítsenek a haverok kettőjükről közös képet.

A felvétel elkészült, s fölkerült a bolond Dániel fészbuk oldalára (pontosabban ,,péter dániel" elnevezésű ,,tartalékprofiljára", mert ,,főprofilját" még mindig blokkolják gaz újnyilasok, ónácik, horthysták és egyebek). A két nemes lelkű férfiút ábrázoló kép alatt a következő szöveg olvasható:

,,Ilan Mor izraeli nagykövet úrral, tegnap a Wallenberg-szobornál. A kegyelet és tisztelet virágaival jelképesen megtisztítottuk a szobrot. Bár igazság szerint Raoul Wallenberg emlékét senki nem képes meggyalázni. Hiszen egy igaz ember, egy humanista hős emléke túl magasan szárnyal ehhez."

Tessék csak jól megnézni a képet. A futóbolond ügyvéd mellett a napszemüveges, iszlámfóbiás izraeli ember. Íme, meglelte hát a zsák a foltját (kérdés, melyikük a zsák, melyikük a folt). S aki nem látná, annak elmondom: fölöttük magasan - sőt túl magasan - szárnyal Wallenberg emléke. Mert ugye az emlék szárnyalni szokott (legalábbis a dánieli körökben). Hogy merre, milyen irányba tart a wallenbergi emlékröpte - azt sajnos nem tudom.



Szalay László

Forrás: Szalay László


http://nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=100230
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NYÍLT LEVÉL - ROMÁNIA BUDAPESTI NAGYKÖVETE RÉSZÉRE NYÍRŐ JÓz
  2012-05-26 20:42:00, szombat
 
  KÉPVISELŐK!

ÖNÖK A MI ADÓNKBÓL EL ÉS KITARTVA
ENNYIT SEM TETTEK MEG!
SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT!

Lengyel Károly



Tárgy: NYÍLT LEVÉL - ROMÁNIA BUDAPESTI NAGYKÖVETE RÉSZÉRE NYÍRŐ JÓZSEF SZÜLŐFÖLDJÉBEN TÖRTÉNŐ ÚJRATEMETÉSÉRŐL




NYÍLT LEVÉL

ROMÁNIA BUDAPESTI NAGYKÖVETE RÉSZÉRE

N Y Í R Ő J Ó Z S E F

SZÜLŐFÖLDJÉBEN TÖRTÉNŐ ÚJRATEMETÉSÉRŐL

Románia Nagykövetsége - Budapest

1146 Budapest, Thököly út 72.

Tel.: 384 02 71

Fax: 384 55 35

E-mail: postmaster@roembud.axelero.net

Honlap: www.mae.ro

Tisztelt Alexandru Victor Micula Nagykövet Úr!

Mivel az Európai Unió tagállamainak polgárai az Európai Unió határain belül szabadon választják meg lakhelyüket, éppen így érvényes ez a nyughely kiválasztására.

Köztudott Nyírő József végakarata, hogy szülőföldjében nyugodjon. Ezzel a történettel Önök, a román állam nem tehetnek mást, mint elfogadják az egyén szándékát.

S mivel egy halott ember nem képes Románia belügyeibe, valamint egyéb politikai megnyilvánulásaiba beleavatkozni, ezért kívül esik a nyughely megválasztásának joga, vagy annak helytelen politikai döntés alapján történt megtagadása a román állam joghatóságán.

Szeretném felhívni Nagykövet úr szíves figyelmét, MAGYARORSZÁG területén is találhatók román nemzetiségű magyar állampolgárok nyughelyei. Ezzel kapcsolatban, kérem, gondolkodjék el a következő kérdésen! Most akkor a magyarok valakit nálunk nem kívánatosnak tartanak, még eltemetni se engedjék?

Nem, a magyarok ezt nem teszik. Önök sem ilyenek! Történelmünk során még ellenfeleinknek is megadtuk a végső tiszteletet, mint azt az országszerte számos hadisír állami költségvetésből, valamint civil összefogás eredményeként történő gondozása is mutatja.

Tisztelt Nagykövet Úr!

Előre is köszönöm bölcs politikai belátásukat Nyírő József újratemetésének ügyében. Végezetül arra kérem Önt, szíveskedjék eljuttatni ezt a kérést a megfelelő döntési szintű román vezetőkhöz.

Kérem Önt, emlékeztesse Románia megfelelő vezetőit, hogy MAGYARORSZÁG támogatta országuk Európai Uniós csatlakozását, s hogy ebben a közösségben nem szokás hasonló politikai felhanggal megtagadni egy végső nyughely megválasztásáról szóló végakaratot.

Kérem Nagykövet Úr, idézze emlékezetükbe azt a régi mondást, miszerint három dolgot nem lehet sokáig eltakarni: a Napot, a Holdat és az Igazságot.

Megköszönve megtisztelő figyelmét és az Igazság melletti kiállását, maradok üdvözlettel:

Lengyel Károly

Ferencváros, 2012. május 26., Pünkösd előtti szombat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 434 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 13470
  • e Hónap: 24581
  • e Év: 178077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.