Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Idő előtt leváltották a Momentum elnökének apját az Országo
  2018-01-09 18:56:15, kedd
 
 
Idő előtt leváltották a Momentum elnökének apját az Országos Betétbiztosítási Alap éléről

Czinkóczi Sándor
gazdaság
ma 10:17


Januártól nem Fekete-Győr András, a Momentum elnökének apja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója - derült ki az OBA honlapján megjelent közleményből.

A váltás azért meglepő, mert Fekete-Győr kinevezése eredetileg 2020-ig szólt volna. Akkor érte volna el a nyugdíjkorhatárt.
Fekete-Győr AndrásFotó: OBA

A most leváltott ügyvezető az OBA 1993-as létrehozása óta az alap ügyvezetőigazgató-helyetteseként dolgozott. 2010 augusztusában nevezték ki öt évre az OBA ügyvezető igazgatójának, amit 2015-ben meghosszabbítottak még öt évvel.

Az idő előtt távozó Fekete-Győr helyére Kómár András került, aki 2017 eleje óta volt tagja az OBA igazgatótanácsának. Kómár korábban a Magyar Nemzeti Bank képviseletében vett részt az Európai Bankhatóság és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság több munkacsoportjának és bizottságának munkájában.

Az OBA ügyvezetőjét a szervezet igazgatótanácsa nevezi ki, amelynek tagja többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Magyar Bankszövetség főtitkára is.
Fekete-Győr András, a Momentum elnökeFotó: botost/444.hu

Az apja leváltásával kapcsolatban kerestük Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét is, aki azt válaszolta, hogy a váltás hátteréről a Magyar Nemzeti Bankot kell kérdezni. Ő az ügyben nem szeretne nyilatkozni.

A pártelnök tavaly januárban a 444-nek azt mondta, hogy ha az ő politikai szerepvállalása miatt az apját kezdenék el támadni, az is azt mutatná meg, hogy a jelenlegi rendszerben nem a teljesítmény számít az előrejutásban.

https://444.hu/2018/01/09/ido-elott-levaltottak-a-momentum-elnokenek-apjat-az-ors zagos-betetbiztositasi-alap-elerol


--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------


Tipikus maffia lépés. Látványosan a rokonokat "teszik el láb alól" a bosszú és a megfélemlítés kapcsán, csak hogy mindenki értse, akinek félnivalója van.

végül is kígyó is megmarhatta volna.
Vagy megigazíthatta volna a létrát a kocsiján.
Végül is elküldhették volna síelni is Ausztriába

Januártól nem Fekete-Győr András a Momentum elnökének apja.
no de ki az anyja? lesz még róla pár cikk a ripostban, meg a tv2-n, hogy egy migránssal csalja az urát!

egy kuláktulajdonos malom szeretője
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apátia uralja az ősfideszes várost
  2018-01-09 18:13:04, kedd
 
  Mi vesz rá egy hét gyermekes, mélyen hívő keresztény, jobboldali civilt, aki nyíltan vállalja, hogy Fidesz szimpatizáns volt 2010-ig, hogy Hódmezővásárhelyen, az egyik leginkább Fideszes városban elinduljon a Fidesz ellen? Véleménye szerint az értelmiségnek, az erkölcsös és a jóérzésű embereknek már vállalhatatlan Orbán Viktor pártja. Vállalhatatlan a sok apró bűn, ami stagnálásban és kiszolgáltatottságban tartja városát és az országot. Az érzelmektől nem mentes, tanulságos videót mindenkinek ajánljuk.

Apátia uralja az ősfideszes várost


Unyatyinszki György2018. január 9., kedd 06:12


Márki-Zay Péter szerint igyekeznek elrettenteni a helyi polgárokat attól, hogy felvállalják szimpátiájukatFotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet


Megtiszteltetés számomra, hogy támogatásáról biztosított Lázár János miniszter - ez áll a hódmezővásárhelyi Hegedűs Zoltán fideszes polgármester-jelölt terjesztésre váró szórólapján, amely megelőzi a jelölt alkalmasságáról szóló egyéb érvek felsorolását. Vele fog megmérkőzni február 25-én a függetlenként induló Márki-Zay Péter, akit az összes ellenzéki párt - akár kéretlenül is - a támogatásáról biztosított a településen. Alig négy éve 61 százalékos többséggel választották meg a - közelmúltban elhunyt - fideszes Almási Istvánt Hódmezővásárhely polgármesterének, a fennmaradó szavazatok pedig megoszlottak a helyi ellenzéki jelöltek között. Ez már önmagában mutatja, hogy milyen kihívás elé néz a független jelölt, aki ,,kiábrándult fideszes"-ként jellemzi magát, és aki - szokatlanul - a fideszesek támogatását szeretné elnyerni. Hódmezővásárhelyen annak eredtünk nyomába, miként vélekednek az esélyekről a helyiek.- Hegedűs Zolit támogatom majd. A lényeg, hogy rosszabb ne legyen! - mondta lapunknak egy idősebb nő, aki a város főterén sietett át. A sétálóutcára szemeteszsákokat és seprűket hordozva három nő fordult ki, a közmunkásokra jellemző láthatósági mellényüket - hogy csak alig legyen észrevehető - gondosan behajtogatták a zsákok közé.
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A lelkünkre beszéltek, hogy csak akkor nyilatkoznak, ha személyük nem derül ki, mert féltették a közmunkásállásukat - beszélgetésünk is innen indult. - Minek nekünk Szegedre tartó új villamos vagy az új utcakő? Munka kell, de többünknek csak a közmunka maradt - nyilatkozta a társaság legfiatalabb tagja. Egyedül ő mert beszélni arról, hogy Márki-Zay Pétert támogatja majd, hátha több munkahelyet tud teremteni, mint a fideszes vezetés.

Ezen a ponton érdemes átugranunk a Fidesz hódmezővásárhelyi irodájában szerzett tapasztalatainkra, mikor a párt helyi képviselőit igyekeztünk megszólaltatni - sikertelenül. Várakozásunk során a párt egyik munkatársától érdeklődött egy időszaki segédmunkából élő férfi, hogy milyen lehetőségek vannak a városban közmunkához jutni, ha megszűnik a munkaviszonya. Tehát nem a helyi munkaügyi hivatalhoz vagy az önkormányzathoz fordult, hanem a Fidesz helyi irodájához. Távozásakor bizakodás látszódott tekintetében, annak ellenére is, mikor keserűen tudomásul vette, hogy szükség esetén mennyire kevés bérre számíthat.

- Helyi vállalkozó vagyok, aki néha közszereplést is vállal - beszédesen ezzel hárította kérdéseinket egy középkorú férfi. Egy nyugdíjas férfi pedig a város főterén, ahol a Fidesz színeiben Hegedűs Zoltánnak gyűjtötte az aláírásokat, azt kérdezte: Ön szerint jönne ennyi milliárd a városba, ha az ellenzék vezetné? Majd azonnal válaszolt is: Aligha. - Ne vicceljen, tudja, milyen itthon - vetette oda, amikor megjegyeztük, hogy elvileg a városvezetés politikai színezetétől függetlenül kellene érkeznie egy településre az uniós és kormányzati forrásoknak. A helyi ellenzékkel és a független jelölttel szemben sem volt rossz szava, sőt, megjegyezte, hogy ,,ott is vannak jó emberek". A várost szerinte jól irányítja a Fidesz, de beszélgetésünk során - szinte vétlenül - kibukott belőle a vezetés egyik gyenge pontja. - No jó, a fiam is elköltözött Budapestre, mert nem tudta a munkaadója itt megfizetni - mondta.
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

- A tanultabb fiatalok Szegedre mennek, esetleg a porcelángyárban vagy egy-két közepes-nagyobb cégnél tudnak elhelyezkedni, de más nincs, csak a ,,százhúszas" bér - mondta lapunk kérdésére egy huszonéves férfi, aki az említett okokból lépett a honvédségbe. Az őt kísérő középkorú nő fogadkozott, hogy nem foglalkozik a helyi politikával, mert az túl ,,mocskos" számára - szavazni sem szokása -, ám egy jelenség mellett nem tudott elmenni szó nélkül. - Egyre inkább nyugdíjastelep ez a város - mondta.

- Ha választhatnék, a Fidesz támogatását szeretném kérni, de mivel igencsak lejáratták magukat, azt sem fogadnám el. Ezért is lettem független jelölt - mondta lapunknak a helyi politikai viszonyokra reflektálva Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt. Bár a sajtót bejárta, hogy utcájukba aznap helyeztek térfigyelő kamerákat, amikor bejelentette indulását, Márky-Zayt ez kevésbé zavarja, a kamerákra is szomszédai, barátai hívták fel a figyelmet. Elmondása szerint a helyi polgárokat igyekszik elrettenteni a kormánypárt attól, hogy felvállalják nézeteiket, illetve az ő társaságát.


https://mno.hu/belfold/apatia-uralja-az-osfideszes-varost-2438771
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Népszava: egy titkos kormányjelentés szerint nagy bajban van
  2018-01-09 11:52:43, kedd
 
  Egy titkos kormányjelentés szerint nagy bajban van a szakképzés


Népszava|2018. jan 9. 05:00
Egyre népszerűtlenebb hiányszakmák, eredménytelen Hídprogram, lemorzsolódás, elöregedő pedagógusok - ez jellemzi a szakképzést egy a kormánynak készült, nem nyilvános jelentés szerint.
hirdetés

Hiába próbálták ösztöndíjjal népszerűsíteni a hiány-szakképesítéseket, annak nem volt egyértelmű pozitív hatása, ahogyan a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését szolgáló programoknak sem - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízásából készült, lapunk birtokába került nem nyilvános, 2017 júniusi jelentésből. A hiány-szakképesítések (mint például ács, cukrász, szakács, hegesztő) támogatására 2010-ben hozták létre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat, ám az eredményekből nem olvashatók ki pozitív irányú változások, a hiányszakmák továbbra is népszerűtlenek.

A lemorzsolódás csökkentését és a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését célzó Arany János Programok és a Hídprogramok sem javítottak sokat a helyzeten. Előbbiekben egyre kevesebb iskola és diák vesz részt, a jelentés szerint itt "feltétlenül szükséges a kedvezőtlen tendencia megfordításához szükséges lépések kialakítása. A Köznevelési (Híd II.) és a Szakképzési Hídprogramban is egyre kevesebben vesznek részt. A Híd II.-ben ráadásul csak a képzést megkezdők 10-30 százaléka szerez részszakképesítést. "A hátrányos helyzetű fiatalok szakmához juttatására bár történtek intézkedések, de ezek nem érték el az elvárt eredményt" - olvasható a jelentésben. Pedig a lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás mértékét a jelentés szerzői is aggasztónak tartják. "Legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban" - írták. Hozzátették: miközben Magyarország egyre távolodik a kitűzött céltól (vagyis attól, hogy 2020-ra 10 százalék alá csökkenjen a korai iskolaelhagyók aránya) a tagországok összesített átlaga folyamatosan javul. A jelentés megemlíti: míg a gimnáziumokból lemorzsolódottak aránya alacsony és egyenletesen 7 százalék körüli, a szakgimnáziumokból lemorzsolódottak aránya meghaladja a 15 százalékot. Ugyanez a szakközépiskolákban már 25 százalék, és folyamatosan romló képet mutat.
A kormány csak főz, de a főztje nem ízlik senkinek - FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A kormány csak főz, de a főztje nem ízlik senkinek - FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A jelentés szerint ez összefügg a diákok alacsony szövegértési és matematikai eszköztudásával. "A teljes 15 éves korosztály mintegy 25 százaléka alapvető számolási és szövegértési problémákkal küzd, gyakorlatilag funkcionális analfabétának tekinthetőek, így a szakmai készségeik megfelelő fejlesztése sem lehetséges" - írták.

Problémát okoz a pedagógushiány és a tanárok elöregedése is. Miközben a kormány nyilvánosan tagadja, hogy hiány lenne pedagógusokból, a jelentésben feltüntetett adatok szerint a középfokú oktatásban teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott pedagógusok száma a 2016/2017. tanévben 306-tal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 913-mal kevesebb, mint a 2014/2015-ös tanévben. Hosszabb időtávra visszatekintve, 3899 fővel kevesebb, mint a 2007/2008-as tanévben. A jelentés szerint a szakközépiskolákban tanítók száma csökkent jelentősen: a 2012/2013-as tanévben 8910, a 2016/2017-es tanévben már csak 7382 főt tett ki.

A szakgimnáziumban tanító pedagógusok korcsoportonkénti megoszlásáról azt írták, hogy a 2012-2016-os időszakban a 25-29 évesek, a 30-34 évesek és a 35-39 évesek körében jelentős a csökkenés (a 25-29 évesek csupán 52 százaléka maradt a tanári pályán), a 60-64 évesek korcsoportjába tartozó tanárok létszáma viszont több mint a duplájára nőtt. Ugyanez a tendencia érvényesül a szakközépiskolában tanítók esetében is. A jelentés szerzői szerint a pedagógus életpálya bevezetése "nem feltétlen" oldja meg a problémát, ahogy a kormány által sokat emlegetett, az utánpótlás biztosítására létrehozott Klebelsberg Ösztöndíj sem. "A szakképzést érintő szakmai tanárhiányon az eltérő, közismeretre fókuszáló szempontrendszere okán a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj sem tud jelenleg értékelhető módon segíteni" - fogalmaztak.

A jelentés szerint mindebből jól látható, hogy az elmúlt időszakban bevezetett szakképzési intézkedések hatása "nem tudta megfelelően ellensúlyozni a korábban elindult kedvezőtlen folyamatokat".

Juhász Dániel

http://nepszava.hu/cikk/1149765-egy-titkos-kormanyjelentes-szerint-nagy-bajban-va n-a-szakkepzes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan kell egy országot tönkretenni!
  2018-01-09 11:41:22, kedd
 
  Hogyan kell egy országot tönkretenni!


Végy egy diktatúrát. Hülyítsd hozzá az embereket a boldogabb jövő ígéretével. A kudarcokat fogd a nép ellenségeire. Ha mégis kiborul a bili, hívd a testvéreket rendet
tenni.
Ha sehogyan sem megy a dolog, keverd meg egy kicsit a sz@rt! Csak épp annyira, hogy néhány nagyravágyó megalkuvóval és sleppjével meg tudj állapodni a ,,rendszerváltásról". Nem baj, ha néhány forrófejű is belekerül, legalább hitelesebb lesz a kép. Majd később úgy is kiszorulnak. A gazdasági hatalmat, pozíciókat úgysem érik el, olyan jó helyen vannak.
Ítéld el a régi ideológiát! Dicsőítsd a magántulajdont. Privatizálj, kárpótolj, mert az állam nem jó gazda. A kezedben lévő állami vagyont tedd tönkre, hogy fillérekért megvehesd. Mindent kótyavetyélj el. Ha nem tudod megvenni, add el külföldieknek. Onnan is csurran-cseppen valami.
Amikor már kevés marad a bukszában, és az emberek kezdenek rájönni, hogy valami nem stimmel, akkor kellően sajnálkozz a média segítségével, hogy nincs ipar. Ami megmaradt az a külföldiek kezén van. Pl., a magyar tej, hús, mezőgazdaság azért veszteséges, mert a feldolgozó üzemek nem a termelők kezében vannak. Az EU-s visszásságokról ne beszélj, mert azt mi akartuk. Már csak Európa legjobb termőföldjét kell megszerezni, átjátszani. A hátralévő pár évet röhögve kibírjuk. Az időközben szokásos államcsődöket egy-egy /megszorításos/ csomaggal simán átvészeled úgy, hogy te vagy az ország megmentője.
Uszítsd egymásnak az embereket, jobboldal-baloldal, többség-kisebbség, stb. Hadd foglalják el magukat, mert ha ráébrednek arra, hogy magyarok is lehetnének akkor az veszélyes lehet.
Híven kövesd a Világbank utasításait, támogasd a multikat mindenféle kedvezménnyel, had lopják ki a nép zsebéből az alamizsnát is.
Minél kevesebb pénzt adj az oktatásra, egészségügyre. Ez több előnnyel is jár. Az európai hírű oktatási rendszert reformizáld. Tedd fizetőssé, így egyre hülyébbek lesznek az emberek. Feltétlenül hints rájuk egy kis győzikesót, valóságsót, idióta reklámokat, bugyuta amcsi filmeket.
Kampányolj a drogok szabad fogyasztása mellett. Etesd őket mindenféle szeméttel, génkezelttel, lejárt, romlott vackokkal. Aki nem bolondul meg, azt ne engedd gyógyítani az országban maradt orvosokkal. A rákosok várjanak a kezelésre. A szívesekkel tegyen még pár kilométert az a néhány mentő. A fontos gyógyszerekből legyen időnként hiánycikk.
Mindezekhez a kulcsszó: ,,nincs rá pénz" és a ,,reform". Hadd hulljon a férgese.
Amikor a 10 millióból már csak a fele marad meg, akkor jó munkát végeztél. Kisült a kalács és talán elérjük az igazi ,,liberalizmust".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Javaslat a nyugdíjrendszer reformjára:
  2018-01-09 10:38:05, kedd
 
  Javaslat a nyugdíjrendszer reformjára:


- Felosztó-kirovó rendszer helyett sorsolásos - aki nyer, az nyugdíjas
lesz, aki nem, az dolgozik tovább.
- Testvérnyugdíjas program - mindenkinek kisorsolnak egy
testvérnyugdíjast, akit el kell tartania, ezzel párhuzamosan a
nyugdíjjárulék megszűnik. Akinek nem jut testvérdolgozó, az így járt.
- GDP rulett - a kormány minden évben egy szektortól vagy egy nagyobb
cégtől elvesz annyit, amennyi a nyugdíjra kell. Ehhez szerencsekereket
használ Alkotmánybírók jelenlétében.
- Nyugdíjszerző háborúk indítása szomszédos országokba, akikre nem
annyira figyel a nemzetközi közvélemény.
- 13. havi munka bevezetése - ennek bevételét a Nyugdíjasmentő Alapnak
ajánlják fel.
Mit tegyünk a kötelező magánnyugdíj-pénztárban lévő megtakarításunkkal?
- Nyomtassuk ki az utolsó egyenleget, keretezzük be és emlékezzünk rá!
- Hagyjuk bent egy évig és a pénztár magától is lenullázza, ami az
addigiból megmaradt.
Amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel.
- Olcsóbb magánnyugdíjasokat vásárol Kínából.
- Módosítják az Alkotmányt, így minden 4 életben töltött év csak 2
évnek fog számítani a jövőben.
- Matolcsi György felteszi a 24-esre Monte Carloban.
- Keres egy olyan excel rovatot a költségvetésben, ahova befér ez az
összeg, és beírja.
A legrosszabb mondat, amit a nyugdíjas postástól hallhatunk 20 év múlva:
- Ne tessék aggódni, a Gitta néni a 3/d-ből sokkal rosszabbul járt,
tőle minden hó végén elviszek 980 forintot a diákhitelére.
- 82 évesen már nem szedem olyan gyorsan a lépcsőket, de már csak 6
évem van hátra a nyugdíjig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titkolja a számvevőszék, mi alapján büntetik a Jobbikot
  2018-01-09 09:30:26, kedd
 
  Titkolja a számvevőszék, mi alapján büntetik a Jobbikot

2018. január 09. 09:16
Hunhír.info

A Magyar Nemzet készített interjút Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék szóvivőjével, azt akarták megtudni, pontosan mi alapján számolta ki az állami szerv a Jobbik 331 milliós büntetését, amit a pártnak két héten belül kell átutalnia.


A kérdezz-felelek gyakorlatilag végig arról szól, hogy a lap próbálja megtudni, mi alapján kalkulálta ki az ÁSZ a végösszeget, a szóvivő pedig próbálja kikerülni a konkrét választ. Horváth Bálint szerint azzal hogy a számvevőszék módszertana elérhető, az ÁSZ minden fontos információt nyilvánosságra hozott, ráadásul a Jobbik maga nem cáfolta a tényállásokat, csak a jogalapját kifogásolják. Ellenvetéseiket nem fogadta el a pénzügyi ellenőrző szerv.

Addig világos a történet, hogy az ÁSZ szerint a Jobbik a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban rendelt plakátokat.

"A valós ár és a Jobbik által igénybe vett ár különbsége a 331 millió forint. A Jobbik azzal, hogy ezeket a megrendeléseket lényegesen a piaci ár alatt vette igénybe, ekkora összegű tiltott vagyoni támogatást kapott cégektől" - foglalja össze a lényeget Horváth.

Az ÁSZ az "ellenőrzési bizonyítékokat" nem hozza nyilvánosságra, csak annyit árul el, hogy azokról a dokumentumokról, szerződésekről, számlákról van szó, amelyek az ÁSZ ellenőrzésének a látókörébe kerültek, ezekkel pedig egy hatóság fordult az ÁSZ-hoz.

(Magyar Nemzet)


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=110869
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály
  2018-01-09 09:24:08, kedd
 
  Folyamatosan készített havi monitorozásunknak köszönhetően villámgyorsan összesíteni tudtuk a nemzeti tőkésosztály tavalyi egész éves eredményeit. Az eredmény megdöbbentő: a tíz kormányközeli vállalkozó érdekeltségei tavaly összesen nettó 2.115 milliárd forint értékű közpénzes megbízást nyertek el. Az összeg nagy része, nettó 1.963 milliárd az első ötnél landolt2018. január 5. péntek

2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét
Az Átlátszó a közbeszerzési közleményekre alapozott számításai szerint Szíjj László vállalkozásai 606,5 milliárd forint értékű tendert nyertek el tavaly. Második helyen a ZÁÉV végzett 430 milliárddal, harmadik a WHB lett 342,5 milliárddal. A Mészáros-család cégei negyedik helyen zárták 2017-et 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás.

Az elmúlt évben hónapról hónapra figyelemmel követtük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Most elkészítettük az éves összegzést. Röviden: a nemzeti tőkésosztálynak nagyon jó éve volt.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést. A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László lett, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A július nem bővelkedett állami megbízásokban, de augusztusban ismét megindult a pénzeső, az első akkor a WHB és a ZÁÉV lett. Szeptemberben ismét Szíjj László nyerte a kormányközeli tenderbajnokságot, októberben Mészáros Lőrinc végzett a dobogó tetején, novemberben pedig a Valton.
Évvégi hajrá

Decemberben Mészáros Lőrinc lett a listavezető, a hozzá köthető (saját vagy gyerekei tulajdonában lévő cégek) ugyanis összesen nettó 105, 5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ennek nagy része, 63 milliárd forint egy útépítési megbízás a Duna Aszfalttal közösen, 21,5 milliárd egy vízügyi projekt, 13,7 milliárd forint pedig egy vasútépítési munka.

Az év utolsó hónapjában második lett Szíjj László 86,7 milliárd forinttal (ebből 63 a felcsúti polgármester cégével közösen elnyert útépítés), harmadik a WHB 12,9 milliárd forinttal (ennek jelentős részét, egy 10,7 milliárdot kitevő megbízást a Mikulás hozta), negyedik pedig a ZÁÉV 10,6 milliárd forinttal. Ötödik helyen, az első négytől jócskán lemaradva Balásy Gyula végzett 3,95 milliárd forinttal: a kormányzati propagandakampányokat levezénylő cégeket ezúttal Magyarország külföldi reklámozásával bízta meg a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.2.115 milliárd forint értékű tendert nyertek 2017-ben

Folyamatosan készített havi monitorozásunknak köszönhetően villámgyorsan összesíteni tudtuk a nemzeti tőkésosztály tavalyi egész éves eredményeit. Az eredmény megdöbbentő: a tíz kormányközeli vállalkozó érdekeltségei tavaly összesen nettó 2.115 milliárd forint értékű közpénzes megbízást nyertek el. Az összeg nagy része, nettó 1.963 milliárd az első ötnél landolt:

- Szíjj László 606,5 milliárd

- ZÁÉV 430,79 milliárd

- WHB 342,5 milliárd

- Mészáros Lőrinc 299 milliárd

- Varga Károly 284,64 milliárd forint értékű közbeszerzés győztese lett.

Az éves szinten Top5 vállalkozás mindegyike az építőiparban dolgozik, ahogy a 67,27 milliárd forinttal hatodik helyre került Market is, amelynek Garancsi István a tulajdonosa. Hetedik lett a Fidesz kedvenc biztonsági cégeként elhíresült Valton 30,84 milliárddal, és a reklámosok zárják a listát: Balásy Gyula érdekeltségei 27,66 milliárd forint, Kuna Tibor kommunikációs cégei 14 milliárd, Csetényi Csaba vállalkozásai pedig összesen 12,4 milliárd forint értékű tendert nyertek 2017-ben.

Nagy részét az EU fizeti

Mivel a kormány évek óta folyamatosan Brüsszel ellen hergeli a szavazókat, érdemes megnézni, hogy az öt legsikeresebb cég által elnyert tenderek hány százalékát fizeti az Európai Unió.

Ez az információ minden közbeszerzési dokumentumban megtalálható, abban ugyanis kötelező feltüntetni az ajánlatkérőnek, hogy a megbízás árát a magyar költségvetésből, vagy valamilyen uniós forrásból fedezi. Táblázatunkban ezt is vezettük (kék színnel jelölve) a tavalyi év során, és most mutatjuk az összegzést.

A Mészáros-család cégei által elnyert közbeszerzések 83,3 százalékát az EU fizeti.

A WHB esetében ez az arány 74,5 százalék, Varga Károly vállalkozásainál 58,9 százalék, a ZÁÉV-nél 46,4 százalék, Szíjj László érdekeltségeinél pedig 44,1 százalék.

A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek." - Orbán Viktor, 2017.12.22.Ennek fényében elég érdekes, hogy Orbán Viktor tavaly többször nyilatkozott úgy, hogy a magyar gazdaság a saját lábán áll, és nem az európai uniós források működtetik.

Erdélyi Katalin


atlatszo.hu/2018/01/05/2017-ben-szijj-laszlo-cegei-nyertek-a-nemzeti-tokesosztaly -kozbeszerzesi-versenyet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bedőlhet a Dunaferr, őrizetben az állítólagos orosz tulajdon
  2018-01-09 09:10:55, kedd
 
 
2018-01-08

Írta radiantonia

Bedőlhet a Dunaferr, őrizetben az állítólagos orosz tulajdonos
Fél éves késéssel, a minap tette közzé az orosz érdekeltségű Dunaferr központi cége a 2016-os mérlegét. Van miért aggódni, a könyvvizsgáló szerint például ,,lényeges bizonytalanság áll fenn". Időközben a tulajdonos oligarchát letartóztatták Nizzában, ha egyáltalán ő a tulajdonos.Szabad sajtó, szabad olvasók - Fizess elő az Átlátszóra az új évre!

level_800A Financial Times robbantotta a hírt november végén, hogy Dél-Franciaországban a rendőrség őrizetbe vette Szulejman Kerimov orosz üzletembert, felsőházi képviselőt (az FT cikke előfizetőknek érhető el itt). A Ria Novosti orosz hírügynökség szerint Kerimovot adóelkerülés gyanújával vették őrizetbe, ami a francia Riviérán lévő ingatlanjaival függhet össze. A Bloomberg híre kifejezetten pénzmosást említ. A politikus szóvivője szerint Kerimov tisztázni fogja magát.

A Portfolio gazdasági portál felidézte, hogy az 51 éves Kerimov vagyonát 6,3 milliárd dollárra becsli az orosz Forbes magazin. Családjához tartozik Oroszország legnagyobb aranytermelője is. Mi is közöltünk cikket a Kreml-közeli oligarcháról, akinek akkor éppen Fehéroroszországban gyűlt meg a baja.

Tavaly év elején terjedt el: Kerimov az orosz Vnyesekonombank mellett, esetleg utódaként érdekelt lett a Dunaferr Dunai Vasmű (jelenleg ISD Dunaferr Zrt.) ciprusi tulajdonosában is, a hírt azóta sem cáfolták. A HVG augusztusi cikke pedig arra is emlékeztetett: a Dunaferr egyik beszállítója a miniszterelnök apja, Orbán Győző bányája, a hetilap mindezt kapcsolatba hozta a Paks2 beruházással.

Legalább ilyen fontos azonban, hogy a közel 50 ezer fős Dunaújvárosban a hétezernél több dolgozót foglalkoztató Dunaferr a legnagyobb munkáltató.

Jelentős bizonytalanság áll fenn a vállalkozás jövőbeni folytatásával kapcsolatosan - ilyen körmönfontan fogalmaz a Dunaferr könyvvizsgálója, az Ernst&Young, a mondás köznapian annyit tesz: a cég bármikor bedőlhet.

Az ISD Dunaferr fél éves késéssel, a napokban hozta nyilvánosságra 2016-os éves beszámolóját, ami lesújtó adatokat tartalmaz. A veszteség csökkent ugyan az előző évihez képest - méghozzá jelentősen, 33 milliárd forintról ,,mindössze" 14,5 milliárdra - a saját tőke azonban horribilis mínusz 43,6 milliárd forintot tett ki. A kötelezettségállomány pedig gigantikus, 264 milliárd forintos volt.

Rádi Antónia

https://blog.atlatszo.hu/2018/01/bedolhet-a-dunaferr-orizetben-az-allitolagos-oro sz-tulajdonos/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az O
  2018-01-09 09:07:00, kedd
 
  2018. január 4. csütörtök
Huszonévesen milliárdosok - így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja
Kennedyk vagy Alijevek? A nyugati vagy a keleti változatra hasonlítanak jobban a közelmúltban kialakult magyar politikus- és oligarcha-dinasztiák? Az Orbán-Tiborcz házaspár, a három Mészáros-testvér és Matolcsy Ádám vagyona összesen tízmilliárdos nagyságrendű, Mészárosék második generációja ráadásul több százmilliárdos tőzsdei értékű cégek döntéshozó és ellenőrző testületeiben is szerepet kapott.


A náci Németországban sem történt meg, hogy a nagyipari állami beszállítókat, például a Kruppot vagy a Thyssent Hitler strómanjai vagy rokonsága szerezze meg és működtesse. Erős a párhuzam? Autokráciák és diktatúrák különféle módon viszonyulnak a magántulajdonhoz.

Magyar Bálint szociológus, volt SZDSZ-es politikus, a posztkommunista maffiaállam könyvsorozat szerzője szerint a kommunista diktatúrákban a fogyasztási javakból (üdülő, autó) több és drágább jutott ugyan a nómenklatúra tagjainak, de nem volt módjuk kiurgóan számottevő, örökíthető vagyont felhalmozni, vagy éppen a politikai ranglétrán a magas rangú szüleikhez hasonló karriert befutni. Még a klánszerűen működő Apró családnak is csak egy rövid időre sikerült bejuttatnia Gyurcsány Ferencet a száz leggazdagabb magyar közé.

Az akkori elit gyerekeinek természetesen könnyebb volt az élete: jobb iskolák, állások vártak rájuk, mint a proletárdiktatúra proletárgyerekeire. De állami üzletből eredő milliárdokra (kivételes eseteket, például Dobi István fiát leszámítva) nem számíthattak. Ellentétben napjaink oligarcháival és, mint látjuk, az ő gyermekeikkel.

Az örökíthető vagyon nagyságáról, növekedésének elképesztő mértékéről szólnak az évenként megjelenő gazdagember-listák, illetve például az Átlátszó összefoglalói: nemrég a Horthy-rendszer legvagyonosabbjaival mértük össze Mészáros Lőrinc birodalmát, és azt is bemutattuk, mi áll hetvenszeres tőzsdei árfolyam-emelkedés hátterében.

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa - infografikákkal

Égig érő fák nőttek a pesti tőzsdén Mészáros Lőrinc nyomában

A Fidesz-közeli családoknak 2010 előtt is csurrant-cseppent. Már a kilencvenes évek elején pártszékházpénzt teleportáltak ,,közeli" cégek érintésével Orbán Viktor édesapja bányavállalatába. Majd Orbán feleségéről, Lévai Anikóról derült ki, hogy nem csak jelentős föld- és szőlőbirtokos, de szőlészete állami támogatásokra is pályázik.

A másodvonalbeli politikus-elitben immár külön kaszt a feleségeké: Vajna Tímeáé, Rogán Cecíliáé, illetve a Habony-menyasszonyok gyorsan rotáló csapatáé. Az sem szúr különösebben szemet, amikor - ahogy Lázár János kisfiai Mádon - iskoláskorú gyerekek válnak földbirtokossá, éltes matrónák pedig, például Kósa Lajos miniszter 82 éves édesanyja pedig mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosává.

Szintlépés azonban a második generáció, a leszármazottak és házastársaik százmilliós, milliárdos tételekkel való kistafírozása, piacvezető cégek menedzsmentjébe való beemelése.
A trónörökösök

A miniszterelnök elsőszülött lánya lakodalma napjáig lehetett hinni abban, hogy Ráhel az apja körüli felhajtás ártatlan áldozata. Attól kezdve azonban egyre világosabb, hogy a trónörökösi szerep kicsit sincs ellenére. A Forbes 2016-ban őt, a Napi 2017-ben a férjét szerepeltette a legbefolyásosabb személyiségek listáján - szép teljesítmény egy huszonéves lánytól, és kora harmincas párjától.

Orbán Ráhel a Fidesz alapítása utáni évében, 1989-ben született, 28 éves. A Corvinusra írt szakdolgozata az állami Magyar Turizmus Zrt. pályázatán ,,újszerű témaválasztás" kategóriában első helyezett lett, ezután a sokat emlegetett svájci elitegyetemre járt MBA-zni. Majd mindazoknak, akik sokallották a nagyjából 15 millió forintos tandíjat, nyilvános facebook-posztban üzent, s tette szállóigévé a saját lábon állás kifejezést.

Eddig ismert munkáltatói a magánszférából valók, amelyek közül többen állami és önkormányzati szervezetek jóindulatától függenek, vagy legalábbis arra vannak ráutalva: Zsidai Roy például az okosba ingatlanbérlés nagymestere, a Sziget Fesztiválra pedig bőven hullott az állami támogatás.

Az Orbán-Tiborcz házaspár vagyonának túlnyomó része a férj nevén van. Ha viszont nem kötöttek ellenkező tartalmú házassági vagyonjogi megállapodást, a 2013 után újonnan szerzett javaik közösek.

Kapcsolódó cikkeink

Kastélyok, villák, székházak - így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

A koronaékszer jelenleg a BDPST Zrt., amelyről nemrégiben árulta el Tiborcz a baráti Origóban, hogy valóban az övé a meghatározó tulajdonrész. A holding jellegű céghez tartozik egyebek mellett a bodajki és a turai kastély, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek, és egy Andrássy úti palota első szintje. A társaság eszközállománya több mint 2 milliárd forint volt a 2016-os mérleg szerint.

A Heti Válasz év eleji számában jelent meg, hogy hirtelen 17-re nőtt a Tiborczhoz, illetve a BDPST-hez köthető cégháló tagjainak száma. Legutóbb az a Longoria Holding Zrt.-t került bele, amelyhez egy visegrádi és egy belpesti - ötcsillagos álomhotellé fejlesztendő - gigaépület tartozik. Az új szerzeményeket is figyelembe véve nem túlzás sokmilliárd forintra becsülni a házaspár vagyonát.

A most 31 éves férjről először a HVG írta le 2012 tavaszán, hogy Orbán Ráhel udvarlóját tisztelhetjük a személyében - ekkor még Közgép-érdekeltségű, önkormányzati megbízásokkal már szépen kipárnázott E-OS Innovatív Zrt. (jelenleg Elios) igazgatósági tagja volt. Fivére, Tiborcz Péter a Fejér megyei közgyűlés alelnökeként tevékenykedett 2006-2010-ben, 2015-ben pedig a NAV informatikai fejlesztési főosztályát vezette néhány hónapig.

Tiborcz István évekig közvetett résztulajdonos volt az önkormányzati közvilágítási munkák garmadáját elnyerő Eliosban, ezután fordult az ingatlanbiznisz felé. Legutóbbi szerzeményét, egy XII. kerületi villát az Átlátszó mutatta be. Családja sikerrel vásárolt be az állami földárveréseken is.

Tiborcz István barátja Paár Attila győri milliárdos, az építőipari közbeszerzéseken taroló WHB első embere, de jó viszonyt ápol Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával is. A Heti Válasz kettejükhöz köthető mutyinak mondta például a Mahart-székház tömbjének állami gigahitellel támogatott luxusszállodává alakítását.

Hivatalos kinevezés nélkül tárgyalt az Orbán-Tiborcz házaspár Bahreinben a helyi energiaügyi miniszterrel. Tiborczék tartják a kapcsolatot a Magyarországon tüsténkedő arab és török befektetők krémjével, a török Adnan Polattal és a néhai Gaith Pharaonhoz kötődő körrel is.

Az underground prófétálás

Orbánék maszkulin világában vajon miért az elsőszülött lány, miért nem az egyetlen fiú, az 1992-ben született Orbán Gáspár a trónörökös? A sportsérülés miatt a profi labdarúgó karriert kényszerűen abbahagyta, Afrikában önkénteskedett, majd visszatérve a keresztény underground egyik frontembere lett.

Orbán Gáspár megtérését keresztény forrásaink komolynak és átéltnek mondják, az általa és két társa által vezetett Felház karizmatikus mozgalomról a 24 készített remek riportsorozatot.

Nézegetve a felházas videókat, megállapítható, hogy Orbán Gáspár van olyan tehetséges szónok, mint az apja. Ráadásul olyan korú publikumra van erős befolyása, amit idősebb Orbán már évek óta képtelen elérni.

A Mészáros-testvérek

Nemrég írtuk: a kisbefektetők tolonganak a Mészáros-birodalomba tartozó tőzsdei cégek papírjaiért. A két nagyobbik társaság, az Opus Global és a Konzum tőzsdei kapitalizációja (azaz a vállalat értéke) a Konzum tervezett tőkeemelése után összesen 300 milliárd forint lesz, de már most is meghaladja a 200 milliárdot. A portfolióba tartozik egyebek mellett a vidéki printsajtót felvásárló Mediaworks, a Hunguest szállodalánc és az MKB Bank, de oda tart a Mátrai Erőmű is.

A tőzsdei cégek igazgatóságában és felügyelőbizottságában éppúgy ott szerepelnek Mészáros Lőrinc gyermekei, mint a szintén holdingként működő Talentis Groupban, ami egyebek mellett az Echo TV tulajdonosa. Ott vannak az agrárcégekben is: a jelenleg Agrosystem néven futó Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak ifjabb Mészáros Lőrinc a vezérigazgatója.

Ő legfiatalabb Mészáros-gyermek, mindössze 24 éves. Nővérei, Beatrix és Ágnes már betöltötték a harmincat. Beatrix az Opus Global Nyrt. elnöke is - de életrajzát, ahogy az igazgatósági tag Ágnesét sem, még nem töltötték fel a cég honlapjára, ami tőzsdei cégeknél kivételes.

Mészáros Ágnesről annyit ugyanakkor tudni, hogy második házassága igazi dinasztikus frigy: a család közbeszerzéses partnere, a Swietelsky Vasútépítő volt első embere, Homlok Zsolt a férje. Homlok tavaly alakult cége konzorciumban 5,5 milliárd forintos munkát nyert pár hónappal az esküvő után.

A Mészáros-testvéreknek egyelőre menedzser-szerep jut a család vállalatbirodalmában, a központi cégekben (R-Kord, Mészáros és Mészáros, Búzakalász 66 Felcsút) továbbra is édesapjuk, idősebb Mészáros Lőrinc és felesége a tulajdonosok. Akad azonban vagyon a fiatalok nevén is: a család Fejér megye legnagyobb földbirtokosai közé tartozik. A kormányzati ,,Földet a gazdáknak" programnak köszönhetően a második generáció Alcsútdoboz és Etyek környékén jutott termőföldhöz.
A Telekom örökében

Nagy kérdés, mennyit érhet az Origó-csoport: a médiapiacot ismerő, a gazdasági mindennapokban jártas forrásaink tippje is szóródik 4-től 10 milliárd forintig.

Azért nem egyszerű kalkulálni, mert a cég, még a T-csoport uralma idején, jelentősen, több százmilliós értékben veszteséges volt. Amikor viszont 2016-ban Száraz Istvánhoz, majd a közelmúltban Matolcsy Ádámhoz, Matolcsy György jegybankelnök fiához került a New Wave Media Group-ra átkeresztelt vállalat, a veszteség megszűnt, kormányzati reklámok ömlenek az általuk gyártott médiafelületekre.

A központi cég 2016-os mérlege szerint az árbevétel 5,3 milliárd, a saját tőke 1,2 milliárd, az eszközállomány 3 milliárd forint volt. Ráadásul az Origo továbbra is az egyes számú online hírportál, vagyis a tulajdonosa kulcsszereplő a médiapiacon.

A vállalatcsoportot tulajdonló 31 éves Matolcsy Ádám 2004-2007 között tanult a BME-GTK közgazdász szakán, de nem jutott el a diplomáig. Alapszakos papírt az Egyesült Királyságban regisztrált Open University-n szerzett távoktatásban. Nős, felesége kozmetikus.

Sajtóhírek szerint Matolcsy Ádám bulibáróként mulat a Sziget Fesztiválon a többi tenderarisztokratával, luxusvillát építtet a Balatonnál. Még bútorgyára is van, amit a Fotex-től szerzett 2015-ben, s amit félmilliárd forinttal dobtak meg az európai uniós adófizetők, és közbeszerzéseken is tarol.

Matolcsy Ádám fivére, Matolcsy Máté Huba (34 éves) kevesebbet szerepel a hírekben, egy időben az MKB Bank elemzője volt. Az övé lett viszont az apai örökség Növekedéskutató Intézet. A jelenleg MÉM Műhelyként futó cég 1997-ben Privatizációs Kutatóként indult, majd Növekedéskutatóként vált ismertté, és megszakításokkal 2010-ig vezette az MNB mostani elnöke. A MÉM Műhely nem nagyon pörög a 2016-os mérlege szerint.

A lázadó oligarcha fia

,,Hajrá, apa!" - bíztatta Simicska Lajost 28 éves Ádám fia Orbán Viktor gecizésére, de mondott ő ennél erősebbeket is.

A Pázmányon történészként végzett, de jogot is hallgatott fiatal férfi egészen a közelmúltig nem állt bele sem a politikába, sem apja gazdasági ügyeibe. A G-nap után viszont átvette a Magyar Nemzet kiadójának vezetését, amit 2017 novemberéig vitt, amikor is a régi Simicska-bizalmas Faragó Csabának, az ÁPV Rt. egykori vezérigazgatójának adta át a széket.

Megmaradt azonban édesapja médiabirodalmában, méghozzá a stratégiainak tartott, 2018 után is fejlesztendő online portfolióra lát rá. Orbánék valószínűsíthető újabb választási győzelme esetén a Magyar Nemzet print kiadásának, valamint a Lánchíd Rádiónak a további finanszírozása kérdésessé válhat, az online és a televíziós portfolió így hangsúlyosabb lehet.

A KDNP második generációja

Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes lányáról, Semjén Emeséről az Átlátszó írta meg, hogy a Zambiában működő magyar kereskedőházban dolgozott a közelmúltig.

Harrach Péter alelnök Tamás fia fideszes színekben politizál, a ,,vörös" XIII. kerületben önkormányzati képviselő. A Magyar Idők szerint 2018-ban az országgyűlési választásokon ezen a nehezített pályán indul egyéniben, a szoci Hiszékeny Dezső körzetét kellene elhódítania.

Fivére, ifjabb Harrach Péter 2014-ig volt önkormányzati képviselő Zuglóban, jelenleg a Karácsony Gergely polgármester által vezetett kerület tulajdonában lévő Lipták Villa tagintézmény-vezetője.

A miniatűr kormányzópárt választmányi elnöke, Latorcai János egyik fia, Latorcai Csaba az első Orbán-kormány idején a kancellárián, majd a kultuszminisztériumban dolgozott, 2002-2006-ban képviselő volt Budapest II. kerületében, később az emberminisztérium, jelenleg pedig a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az örökségvédelem és a kiemelt kulturális beruházások területén tevékenykedik.

Fivére, Latorcai Zsombor az állami tulajdonú MVM környezetvédelmi osztályvezetője, majd cégjegyzésre jogosult vezetője, továbbá felügyelőbizottsági tag két MVM-leányvállalatban.

Torgyán fia, menye és násza, Medgyessy nevelt lánya

A néhai kisgazda pártelnök Torgyán sem ment a szomszédba némi nepotizmusért: Attila fia az MTI tanácsadó testületének tagja volt, menye az állami Malévben, nászasszonya pedig a szintén állami Szerencsejáték Zrt.-ben volt felügyelőbizottsági tag. Torgyán Attila jelenleg keresztény könyvkiadót vezet.

A publicisták ízekre szedték a kétezres évek elején a Medgyessy-családot is, kétségesnek tartva, hogy Tornóczky Anita lehetett volna-e köztévés riporter, ha nevelőapja nem az akkori kormányfő. Tornóczkynak köszönhetjük, hogy szállóigévé vált az ,,és ezt így hogy?" riporteri kérdés. Televíziós karrierjét már befejezte, jelenleg állatvédőként tevékenykedik.

Bárándyék és a Schmidt-Ungár família

Igen, olyan is létezik, hogy társadalmilag elismert, piaci egzisztenciát épített családok tagjai állnak be a politikába, akár több generáción keresztül, ráadásul nem is feltétlenül ugyanazon a politikai térfélen.

A Bárándy ügyvéd-dinasztia doyenje, a 2014-ben elhunyt Bárándy György az állambiztonságnak dolgozott Bokor Péter fedőnéven 1949-től 1989-ig, a néhai sztárügyvéd mégis számos jobbos kötődésű ügyfelet képviselt, például a mostanában migránstébolyban szenvedő Földi Lászlót is. Fia, Bárándy Péter a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere volt. Az ő fia, Bárándy Gergely pedig jelenleg is az MSZP országgyűlési képviselője, a párt etikai bizottságának elnöke. Mindketten tagjai a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodának, de Bárándy Gergely ügyvédi tevékenysége jelenleg szünetel.

Ungárékon akkor segített nagyot az állam, amikor a családi cégük, a Pió-21 Kft. versenyen kívül jutott hozzá a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztő Nyrt. állami tulajdonban lévő 5 százalékos részvénypakettjéhez, amit az állam a 2011-ben bekebelezett magánnyugdíj-pénztári vagyon részeként szerzett meg. A BIF Nyrt. ma már 45 százalékban az Ungár-Schmidt családé: a 2006-ban elhunyt családfő, Ungár András özvegye, Schmidt Mária múzeumot igazgat és ideológiai támaszokat kreál a Fidesz-kormánynak, míg fia, Ungár Péter az ellenzéki LMP elnökségi tagja és önkormányzati képviselője.
Keleti oldal

A nyugati politikusok sem szentek, de szigorú összeférhetetlenségi szabályok tartatják be velük a köz- és magánszféra átlátható szétválasztását. Keleten viszont politikai hatalom és gazdaság, formális és informális szerepek összefonódása jellemzi az uralkodó elit klánrendszerű fogadott családját, ahol a nem vérségi kapcsolatokat is rokonivá nemesítik.

Magyar Bálint szerint a hazánkban kialakuló struktúra a leginkább az orosz vagy a közép-ázsiai patrónus-kliens rendszerekhez vált hasonlatossá. Hogy mennyire, azt éppen az Átlátszó cikksorozatában bemutatott azeri pénzmosoda esete mutatja: Jakub Ejjubov, Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyettese fiának offshore cége terítette a Magyarországon a feketepénzeket:

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából - Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Hiába tettünk feljelentést, nem nyomoznak az azeri pénzmosoda után

Nem feltétlenül a rokonság vagyonosodásával van probléma, de még a dinasztikus politizálásban erős Egyesült Államokban sem lenne elfogadható, ha a Clinton vagy a Bush család közbeszerzésekből gazdagodott, vagy strómanhálózatot épített volna.

Még a gyakorta lemaffiózózott Silvio Berlusconi is előbb volt médiamágnás, és utána próbált csak szerencsét a politikában. Miközben Orbánéknál éppen fordított a helyzet.

Ilyesmire csak Kelet-Európában volt példa a közelmúltban: a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu három gyereke közül Nicu fiát szánta külügyminiszternek. Ő azonban jobban szerette az aranyifjak életét, Monacóban dorbézolt el hatalmas összegeket. Ceausescu másik fia, Valentin az államppárt központi bizottságában lett tag, és szerepet kapott a Steaua Bukarest labdarúgó klub vezetésében is.

Magyar Bálint szerint a kelet-európai és balkáni országokban most is megvan a hajlam a magyarhoz hasonló, központosított patrónus-kliens rendszerek kialakulására. Csakhogy Magyarországgal ellentétben Szerbiában, Romániában vagy Bulgáriában az arányos választási rendszer, valamint az elnök és a kormány közti osztott végrehajtó hatalom egyelőre megakadályozza, hogy olyan hatalmi monopólium jöjjön létre, amely felszámolja a konkurens klánok permanens versenyhelyzetét.

Rádi Antónia

https://atlatszo.hu/2018/01/04/huszonevesen-milliardosok-igy-all-a-sajat-laban-az -orban-rezsim-masodik-generacioja/?honnan=Nemzeti_Hirhalo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 310 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2679
  • e Hét: 7116
  • e Hónap: 98107
  • e Év: 2635144
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.