Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Elhallgatott adóemelések a jövő évi adócsomagban
  2014-10-21 20:32:35, kedd
 
  Elhallgatott adóemelések a jövő évi adócsomagban

2014. október 21., kedd, 17:57 Utolsó frissítés: 1 órája

Szerző: hvg.hu

Az önkormányzatok arra vetnek ki adót, amire csak akarnak. Jön a befektetésialapok különadója. Durva adó a netezésre, csipszadó az alkoholokra. A pálinkánál minimális átalányadó. Áfamentesen lehet tankot venni. Családi adókedvezmény a gyerektelenekre is. A fiktív áruszállítással bűvészkedő adócsalóknak odacsapnak.

Szinte csak a jó dolgokat mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a délutáni sajtótájékoztatóján a 2015-ös adócsomagból. A nyilvánosságra került vaskos dokumentumban azonban találtunk olyan tehernöveléseket, amelyekről a tárcavezető megfeledkezett szólni, meg olyanokat is, amelyek a tehercsökkentések fontos részletei.
Szabad kezet kapnak az önkormányzatok, hogy adóztassanak

Az önkormányzatoknak megengedik, hogy lényegében bármely vagyontárgyra adót vessenek ki. Az általános indoklás szerint a települések települési adót “vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát." A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja. Az adónak nem lehet alanya szervezet, vagy vállalkozás. A javaslat mentesíti a helyi iparűzési adó alól azokat a szövetkezeteket, amelynek nettó árbevétele legalább 95 százalékban tagjai részére történő értékesítésből vagy tagjai termékeinek értékesítéséből származik.

A munkabéren kívüli juttatások (cafeteria) adóztatását jelentősen átszabják. A béren kívüli juttatások után 51,17 százaléknyi adót és járulékot kell fizetnie a juttatást biztosító cégnek, míg a béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatások után még magasabb, 65,79 százalék lesz a közteher.

A béren kívüli juttatásokat átszabják

Fotó: Fazekas István

Az élelmiszerfelügyeleti díjat a többszörösére emelik. Most lényegében a takarmánnyal, feldolgozott állattal, állatgyógyszerrel kereskedők, állatok szállítását végző cégeknél most a nettó árbevétel 0,1 százaléka az élelmiszer-felügyeleti díj. Jövőre sávosan 6 százalékig fog felmenni a kulcs.

A befektetési alapok forgalmazóitól a forgalmazási díj egynegyedét elveszi különadóként a kormány.

A bankadó csak egyetlen ponton változik: az ukrajnai helyzet miatt az OTP Bank óriási veszteséget szenvedett el, az ott elszenvedett veszteség miatt csökkenhet a bankadója.
Családi adókedvezmény a gyerektelenekre is

Az első házasokat megillető havi adókedvezmény részleteibe sem ment Varga. A dokumentumból kiderül, hogy elég, ha csak az egyik fél köti az első házasságát, mindketten havonta 5-5 ezer forinttal csökkenthetik a személyi jövedelemadójukat. Két éven át. De ha két évnél korábban esik teherbe a nő, akkor addig a pillanatig jár ez a havi 5-5 ezer forintos kedvezmény, utána már a családi kedvezmény (egy gyerek után 10 ezer forint, vagyis összesen ugyanannyi, mint a fejenkénti 5-5 ezer forint) jár. Ez voltaképpen nem más, mint a családi adókedvezmény előrehozása és kiterjesztése a gyerektelenekre is.

Az elhangzott, hogy fokozatosan növelik a kétgyerekesek családi adókedvezményét 2018-ig. Most gyerekenként havi 10 ezer forinttal csökkenthetik a két gyereket nevelők (akár házasságban, akár élettársi viszonyban élnek) a befizetendő adójukat, járulékaikat, jövőre havi 12500-12500 forinttal mérsékelhetik a rájuk vonatkozó elvonást. Havi 2500 forinttal nő évről évre a gyerekenkénti levonható összeg, így éri el 2018-ra a 20 ezer forintot.

Az alkoholra chipsadót vetnek ki

A jövő évi adócsomagban a kormány arra hivatkozva, hogy lezárják a szabad pálinkafőzés miatt indult uniós kötelezettségszegési eljárást, chipsadó (népegészségügyi termékadó) hatályát kiterjesztik az alkohol italokra. Ebből a körből az általános indoklás szerint ugyanakkor - a méz kedvező élettani hatására tekintettel (most szó szerint idéztünk) - az adóköteles termékek köréből kikerülnek azok a termékek, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, de cukortartalma nem haladja meg a 40 százalékot. A mézes pálinkák így úgy fest, megússzák az új adót.

Durva adó jön a netre is

A távközlési adó módosításával az adócsomag, az indoklás szerint összefüggésben az internetes kommunikáció térnyerésével, az adó körébe vonja az internet-hozzáférés szolgáltatás nyújtását. Az adó alapjaként az internet-szolgáltatást igénybevevő előfizető, felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban mért adatforgalom áll, ez minden megkezdett gigabyte-ként 150 forint lesz.

A cégek által megfizetett távközlési adóból ugyanakkor levonható a cégek által fizetett társasági adó. Ugyanakkor, ahogy a 2 forint/perc, illetve sms-es díj esetében is áthárították a szolgáltatók ezt a díjat, úgy minden bizonnyal a szolgáltatók most is hasonló lépéssel élhetnek majd, vagyis az internetszolgáltatás díjának emelkedése jöhet.

Az internetszolgáltatás díjának emelkedése jöhet

Fotó: Fazekas István

A gépjárműadóról szóló törvény egyik érdekes pontja az, hogy ha személygépkocsi kerül a magyar állam tulajdonába - az autónak nincs törvényes örököse, nem volt végrendelet sem - akkor az adott személygépkocsi mentesül a cégautóadó hatálya alól addig, ameddig a Magyar Állami Vagyonkezelő Zrt. egy adott állami szervhez nem adja oda a személygépkocsit.

Az önkormányzatok mehetnek a stikában pálinkafőzők után

A magánfőzéshez kapcsolódó bevételeket a javaslat áttelepíti az önkormányzatokhoz, adóbevallás és adófizetés hatósági körét is megkapják. Magyarul nem a NAV, hanem a helyi önkormányzatok ellenőriznek, és hajtják be az adott. A palackozott fröccsről ugyanakkor nem kell majd adóbevallást benyújtani.

A magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak a gyümölcstermelő magánszemélyek alkalmazhatják a továbbiakban. Emellett pedig be kell jelenteni a helyi önkormányzatnak, ha az ember desztillálóberendezést vásárol. Ha az adott évben valaki nem állít elő párlatot, akkor nem kell adóbevallást benyújtania és adót fizetnie sem (ugyanis ezer forintos éves átalányadót állapít meg erre a tevékenységre jövő év január 1-jétől). A kormány minden bizonnyal így válaszol az EU előtt elmeszelt szabad pálinkafőzésre, ahol az adómentesség volt az egyik fő probléma.

Emellett a bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára (1 liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni) változik az eddigi 0 százalékról.

Támogass, adód csökken

A cégek csökkenthetik a társasági adójukat, ha felsőoktatási intézményt támogatnak.

Egy tankot kérnék, de áfa ne legyen rajta!

Az áfaról szóló törvény módosításában a kormány megteremtené a haditechnikai eszközök és szolgáltatások nemzetközi megállapodáson alapuló beszerzésének áfa mentességét.

A javaslatok között szerepel az is, hogy munkaerő-kölcsönzés esetére átmeneti jelleggel fordított adózást állapítanak meg.

Mindent tudni akarnak az internetes vásárlásról

A javaslatok között szerepl olyan változtatás is, mely szerint az adóhatás megkeresheti a telekomcégeket nyújtó adózót az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény szerinti elektronikus kereskedelemi szolgáltatásnak a szolgáltatás nyújtójára, valamint a szolgáltatás ellenértékére vonatkozó forgalmi adatai az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást igénybevevő személyhez nem köthető módon történő beszerzése érdekében. Mindezt pedig azért, hogy elősegítsék az adófizetési kötelezettség erősítését.

Odacsapnának az adócsalóknak

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKAER) vezetne be a kormány, ez az e-útdíj által érintett gépjárműveket érinti, amelyek Magyarországról az EU más tagállamaiban, illetve onnan hoznak be terméket, visznek ki, illetve belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést végeznek.

Az állami hatóságok a rendszer alapján tudni szeretnék, hogy ki szállít, ki adja fel az adott terméket, mi a felrakodás címe, ki a címzett, és hol rakodnak ki. Emellett pedig például közölni kell a gépjármű rendszámát, és a szállított termék bruttó tömegét is.
A javaslat között szerepel olyan is, mely szerint komolyan szankcionálnák azt, ha nem jelentenek be egy bizonyos terméket. A közúti fuvarozással járó tevékenységgel kapcsolatos bejelentési kötelezettség nem teljesítésének jogkövetkezménye, hogy a be nem jelentett termék igazolatlan eredetűnek minősül, és az állami adó- és vámhatóság a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Kedvezményes áfa lesz a marhahúsra

A köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott állatok értékesítésére vonatkozó áfa-kulcs 27-ről 5 százalékra csökken átmenetileg. Az új előírásokat 2015. június 30-át követően kezdődő elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakokra kell először alkalmazni.

Az illetékes résznél az adócsomag tisztázza azt a kérdést is, hogy korábban ha egy éven belül adott el valaki ingatlant, és vett újat, akkor a különbözet leadózása úgy történt, hogy a vásárolt ingatlan vételára utána illetéket rögvest be kellett fizetni az államnak, később lehetett csak pénzt visszakapni. Most változtatnak ezen a gyakorlaton: ha lakásvárlást követően tudja csak az adott illető értékesíteni másik ingatlanát, akkor nyilatkozatot lehet benyújtani, mely alapján az adóhatóség a forgalmi értéket ugyan megállapítja, de nem kell fizetési meghagyást kiadnia.
A módosítások között szerepelnek olyanok is, melyek az illetékbélyegek visszaszorításának irányába mutatnak. Például közigazgatási hatósági eljárásban lehet majd utalni is, nem kell illetékbélyeget ragasztani, illetve amennyiben a bírósági eljárási illeték összege az 500 ezer forintot meghaladja és a polgári perrendtartásról szóló törvény nem határoz meg 31 napnál rövidebb keresetindítási határidőt, az illetéket átutalással is meg lehet fizetni az állami adóhatóság.

Cikkünket folyamatosan frissítjük

http://hvg.hu/kkv/20141021_Elhallgatott_adoemelesek_a_jovo_evi_adocs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti Internetbolt
  2014-10-21 20:26:07, kedd
 
  Nemzeti Internetbolt


2014.február 21.

Magyarországon 2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök, a kabinet és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodás aláírási ünnepségén. A kormányfő emlékeztetett, Magyarország az Európai Uniónak azt a vállalást tette, hogy...

150 Ft adó /gigabájt!!! Ezeknek teljesen elment az eszük! Digitális le vagyunk szakadva, nálunk a legdrágább az internet Európában, erre havi
30 GB adatforgalmra 4500 ft lenne az adó. Miért nem tiltják be mindjárt?!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zselésfejű Washingtonban barchobázik
  2014-10-21 20:19:19, kedd
 
  Zselésfejű Washingtonban barchobázik

Posted on 2014/10/21 Szerző: Admin

Legfőbb “barátunk és természetes szövetségesünk" az égvilágon semmit nem közöl arról, hogy ki az a féltucatnyi korrupt, aki nem teheti lábát az USA földjére. Titok! Személyiségi.
Mindössze azt hozták a világ tudomására, hogy van ez a hat “magas beosztású" - oszt' slussz! Persze ezt a hatot is előbb tudta El Qro bizalmasa - Vadai - mint bárki más hivatalos. El is kotyogta idő előtt, Nemzetthy és Nemmegszorító Kormányunk csak néhány órával később értesült az eredetileg tíznek beharangozott lista hatra szűküléséről. Ami azért nem kis megkönnyebbülés Magas Köreink számára - ugyanakkor nagy izgalom is, mert állításuk szerint a neveket pedig még mindig nem tudják. Ez pedig a hihetetlennel egyenlő!
Döbrögi legott ki is futtatta Zselésfejűt Amerikába (most van állítólag úton) hogy tudja már meg első kézből a listát. Meg szimatoljon már körbe ott a tegerentúli hangulat után. Mert azért nem mindennapos dolog az, hogy a “legfőbb stb. stb. stb." ilyen goromba módszert alkalmaz vazallusaival szemben.
Borítékolhatjuk az alábbiakat:
- Zselésfejű hangulatjelentésétől Döbrögink nem lesz boldog!
- Bár az Istenadta nép sok mindent nem fog megtudni a lényegről, hamarosan komoly felfordulás lesz ám itten!
Mert a “legfőbb..." példát akar, és példát is fog statuálni! Elszánta rá magát. Az EU - pedig, (amely most éppen saját kormányának megalakításával van még elfoglalva) majd szépen felsorakozik az USA mögé.
Csak emlékeztetnénk: még tavaly háborgott az EU Nagyasszonya - Viviane Reading - hogy mindent el fognak követni Döbrögi hatalmának illegitimmé nyilvánítása érdekében.
A Nagyasszony háborgása óta eltelt három választás, és a neoliberális kedvencek mindhárom alkalommal csúful beégtek! Ami nem jó a latorszövetségnek! Jó lenne az, ha hűségesküt fogadtak volna Döbrögiék! Ha felhagytak volna a “szabadságharcnak" nevezett előadással, meg a bankmolesztálással, no meg az oroszbarátsággal. Mint a Döbrögiék helyére ácsingózók! (Akik persze nem kevésbé korruptak - de hűséges vazallusok!)
Szóval jó hírt nem fog hozni Zselésfejű az ő Főnökének! Abban is biztosak lehetünk, hogy Brüsszelben is fenik már a kést.
Itthon majd menesztenek néhány korruptat. Hatot! Lesz majd úton - útfélen kinyilatkoztatott hűségeskü a NER - részéről, de a kocka el van vetve!
A szépreményűek pedig készülődnek már a háttérben. A “nem korruptak"! A MEGBÍZHATÓAK!
(A szomszédban - Horvátországban - épp a múlt héten közel tucatnyi politikust vettek “őrizetbe"! Mert korruptak voltak!)

http://balrad.wordpress.com/2014/10/21/zselesfeju-washingtonban-barchobazik/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Döbrögi megint avatott, és Ő HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ!
  2014-10-21 20:12:28, kedd
 
  Döbrögi megint avatott, és Ő HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ!

Posted on 2014/10/21 Szerző: Admin

A kormány a következő négy évben újabb munkahelyeket hoz létre, és az üzleti világgal szorosan együttműködve szeretné elérni a teljes foglalkoztatottságot, és jelentősen növelni a szakképzett munkaerő létszámát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Siemens képzési központjának megnyitása alkalmából tartott ünnepségen.
Orbán Viktor kiemelte: szeretnék elérni, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud. A miniszterelnök elmondta, a Siemens több mint 600 millió forintos beruházással építette át a duális, vagyis gyakorlatorientált képzésnek helyt adó korábbi tanműhelyét, amelyben így akár 100 diákot is fogadni tud a német cég.
Orbán Viktor szerint Magyarországon helyre kell állítani a szakképzés becsületét, a Siemens képzési központjának megnyitása azt mutatja, hogy a cég bízik a magyar emberek szakértelmében és úgy véli, érdemes befektetni a magyar fiatalokba.
(figyelo)
Bal-Rad komm: “...amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud."
-Hát akkor nagyon fel kell duzzasztania a kormányapparátust! Tekintettel arra, hogy ha gyarapodni is akar a munkavállaló, bizony komoly fizetést kell kapnia! (No meg egy kis “mellékes" ugye...!)
Döbrögink pedig már alig várta, hogy valamit végre ismét avathasson, végre ismét szólhasson a NÉPHEZ! Amikor senki nem kérdezhet! - csak Ő hirdetheti a hülyeségeit. Most aztán felavathatott egy tanműhelyt. Ahol akár 100 tanuló is...!
Ez a futballbolond a magyar szakképzés becsületének VISSZAÁLLÍTÁSÁNAK SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL halandzsált megint!
Hát nem kellett volna széjjelverniük azt is!
A Siemens pedig nem a magyar fiatalokba fektet be! Saját - jól felfogott hasznát nézi csak! (Ráadásul le is írhatja a nem is létező adójából a költségeket.)

http://balrad.wordpress.com/2014/10/21/dobrogi-megint-avatott-es-o-hosszu-tavra-t ervez/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz ismét hazudni fog az internetadó bevezetésével.
  2014-10-21 19:59:03, kedd
 
 
A Fidesz ismét hazudni fog az internetadó bevezetésével.
2014.10.21. 19:37

Már előre lehet borítékolni a kormány propaganda minden mondatát a bevezetni kívánt internetadóval kapcsolatban. Ismét zengeni fog az egyenlő közteherviselés, a multik megadóztatása, és az ez nem megszorítás szlogen. Minden, magát valamire is tartó fidesznyik kis köcsög oda fog állni a mikrofon elé, és ártatlan arccal bele fog hazudni a kamerába ezzel kapcsolatban is. Előadják majd még az államadósság csökkenése című mesét, meg a költségvetés egyensúlyban tartása miatta matiné korhatáros változatát. Ezt a hat év alatti értelmi képességgel rendelkező állampolgároknak számára többször is megismétlik, nehogy az a másfél milliós szavazóbázis akár egy százalékot is csökkenjen.

Pedig nem nagyon kellene senkinek messzire menni ahhoz hogy meggyőződjön pont az ellenkezőjéről annak, amikor a kormány a nem megszorításról beszél, vagy a multik meg a bankok megadóztatásáról tart mesedélutánt. Csak meg kell néznie az agyát használó szavazónak, minden ilyen nem megszorítás mennyivel növelte a saját költségeit, amit ezen megadóztatottak rendre vele fizettek ki. A bankok az egekig emelték a költségeiket, a chips adótól felmentek az árak, a telefonálás is többe került mint a nem megszorítás bevezetése előtt. De számos más különadó is rendre árdráguláshoz vezetett, de ezzel néha csak a fizetésnél szembesült a vásárló. Vagy már nem is vette észre, ezt is hozzáírta a világ egyik legmagasabb Áfájának a következményeihez.

Az annyira cinikus mikor a kormány vezetői, de maga a nemzet pocakos focihuszára is előadja ezt a nem megszorítás dumát. Szinte látszik rajtuk, még ők maguk sem hiszik el bárki is beveszi tőlük ezt a dumát, de azért következetesen ragaszkodnak hozzá. És képesek annyiszor elismételni bármelyik változatát, ahányszor ilyen irányú kérdést tesznek fel nekik ezzel kapcsolatban.

De az internetszolgáltatás adóztatása azért is különleges, mert nehéz volt ehhez épeszű indokot találni. Legalábbis olyat, ami azért egy kicsit is hihető, vagy nem lesz belőle közröhej tárgya Már eddig is megnyomta a szolgáltatás terheit a sok adó, de most azért mégis sikerült egy új fogást találni magában a rendszerben, ami a Fideszben számára az ördög maga. És ez az ingyenesség. Mert a neten lehet ingyen telefonálni, ezért nem kell külön fizetni. És ezt a kormány nem tűrheti. Semmi nincs ingyen, mindenért fizetni kell. Az orvosi ellátás is ingyenesen jár mindenkinek, még a TB-t nem fizetőknek is, mert nincs munkahelyük, vagy megélhetésük, csak havi szinten fizessen érte, még ha nincs is jövedelme az illetőnek.

Orbán Viktor és bandája nem tűri az “élősködőket", a segélyen tengődőket, az ingyen levő dolgokat. Mindent meg akar adóztatni, mindenkit munkára akar fogni. Azért az a dolog nem zavarja ilyen kijelentések közben neki, és a hozzá hasonló politikából élőknek az adófizetők állnak minden számlát. Számukra nem teher semmilyen adóemelés, vagy a munkabér költségeinek a növekedése, azt mind az állam állja nekik.

Biztos nagyon fontos dolog most az internet megadóztatása, más megoldás nem is létezik az állam működési költségeinek az előteremtésére. Nagyon kell az a pár milliárd forint, mikor stadionok nőnek a pusztában, és a nézőik is másfél millába kerülnek. Az államadósság is ettől fog jelentős mértékben csökkenni, ha már a magánnyugdíj három milliárdja ehhez nem volt elég. A korrupciós üzletág sem teljesít valami nagyon jól, éppen emberére akadt az azt végrehajtó, és most megy a nagy mosakodás, meg a nem tudtam róla magyarázat.

Azonban a legbosszantóbb dolog az egész előadásban maga az a műsor lesz, amit hozzáraknak a kormánypártból indoklásként az internetadó bevezetéséhez. Sokszor el fog hangzani a mindenkinek fizetni kell, nem maradhat ki senki, a szolgáltatók aránytalanul nagy hasznot tesznek zsebre és visznek ki az országból, a felhasználók érdekében kell bevezetni ezt az adót, ettől jobb lesz a szolgáltatás minősége, és egyéb ilyen szemen szedett hazugságok fogják majd elhagyni a hirtelen magukat szakértőnek tartó kormánypárti politikusok mocskos pofáját. Még azt is hozzá fogják tenni, ezt a szolgáltatóknak kell majd befizetni, és nem a felhasználóknak. Annál a résznél azonban mélyen kussban lesznek, mikor valaki megkérdezné tőlük ezt miért ne tudnák áthárítani a lakosságra, ahogy az rendre történni szokott az ilyen nem megszorítás esetében. Ilyenkor majd jön a kormány mindent megtesz ez ne fordulhasson elő, hiszen ez az állampolgárok érdeke, és védelme miatt is fontos ez, és nemzeti keresztény szerény kormány ebben a legjobb.

Csakhogy venné már végre észre az értelmét használó ez a kormány bizony nagyon szeret hazudni. Még úgy sem lehet rájuk ezt mondani, nem kedvelik azt igazmondást, ezek egyenesen, és következetesen valótlant állítanak. Maga Orbán Viktor a legjobb példaadó ebben, és ez nem csak néhány ember kiváltsága a kormány soraiban. Már egy külön gépezetet is az felállított a kormányzat az állam pénzén minden ilyen nem igaz állítás elhitetéséért. Van nekik ehhez szóvivő, közmédia, hírlap, alapítvány, nézőpont. De a pártjukban is megvannak ugyanezek, csak ott van frakcióigazgató, Kommunikációs igazgató, nem kócos fogú szóvivő, rezsitábornok. És mindezt nagyon is jól működik. Sajnos sokan el is hiszik nekik.


http://banditapolitika.blog.hu/2014/10/21/a_fidesz_ismet_hazudni_fog_az_interneta do_bevezetesevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Étolajsejkek
  2014-10-21 19:51:19, kedd
 
  Étolajsejkek

Most már érthető. Érthető, mi áll az Amerikai Egyesült Államok rejtelmes lépése mögött, mellyel megtagadta bizonyos - és illusztris - magyar állampolgároktól egy életre a beutazási engedélyt. Mocskos az ügy, undorító és bizony árt mindenkinek. Dióhéjban úgy foglalnám össze, hogy ha éhesek vagyunk, mert drága az ennivaló, arról nagyban ezek az emberek tehetnek - bár ez nagyon leegyszerűsített magyarázat.


Banánköztársaság, Kiemelt | Szerző: szeletommy | 2014. október 21



Ami a legmegdöbbentőbb: nem külpolitikai kérdésről van szó, illetve csak érintőlegesen az, valójában korrupcióval állunk szemben. Az Index tegnap briliáns tanulmányt tett közzé az ügyben, jómagam is abból értettem meg, mi zajlik itt már évek óta - és amint megértettem, el is kezdtem fenni, fenegetni jó gurkha szablyámat, mert valahogy nem látom kizártnak, hogy szükség lesz rá. Tehát, kezdjük az elején. Minden az étolajjal kezdődött.

Ami alapélelmiszer. Mindenki használja. Van belőle olcsóbb és drágább, tetszik tudni, miért? Mint az Index tanulmánya kinyomozta:
A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó, Bunge nevű cég is.

Abból, hogy az áfacsalások zavarják őket, a Bunge nem is csinált titkot. Már három évvel ezelőtt nagydobra verték, hogy becslésük szerint csak a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legkevesebb mintegy 20−25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka. Ráadásul ha az értékesítés során többször is csalnak, még nagyobb lehet a költségvetést érintő kár.

Világosan látszott, hogy a környező országokban is a magyarhoz hasonló árakon van a napraforgó és a repcemag, a gyártók is hasonló önköltség mellett dolgoznak, mégis nagy tételben van a magyar piacon olyan importáru, aminek a fogyasztói árából áfával együtt lehetetlen ezt az önköltséget legálisan kitermelni.

A Bunge által gyártott Vénusz és Floriol emiatt jóval drágább, mint a boltokban található más hasonló termékek. Rögtönzött kutatásunk szerint míg a legtöbb üzletben a Vénusz 400 forint körül kapható, addig egyes import olajok és sajátmárkás termékek akár már 250 forint környékén is megvehetők. (Index)

Az üzlet egyszerű, egyszerűbb, mint a faék. Természetesen nem annyiba kerül az olaj, vagy bármi más, amennyiért adjuk, hanem többe, de nem is abból élünk. Hanem abból, hogy magas az áfája, amit - mivel a cégünk a könyvelése szerint ráfizetéses, és abból él, hogy hét végén zárva tart - visszaigénylünk és vissza is kapjuk. No, de ez csak akkor működik, ha az az áfa képtelenül magas és az adóhivatal nem ellenőrzi a könyvelésünket - hiszen ha jönne egy komoly rovancs és megtalálnák a valódi adatokat, a számviteli osztályt bele is főznék a tulajdon olajunkba, elevenen. Csakhogy nem jön rovancs, nem is fog jönni. Arról gondoskodva vagyon. Hogy miképpen?
Bár Horváth állítását, miszerint bizonyos cégeket nem vizsgál az adóhatóság, nem tudta semmilyen konkrétummal bizonyítani, könnyen lehet, hogy az amerikai követségre a piaci szereplőktől befuthattak olyan jelzések és információk, amelyek a volt adóellenőr állítását igazolják.
Így például az olyan korrupciós ajánlat is, amellyel információnk szerint éppen a Bunge-t keresték meg egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői.

Az ,,üzlet", amit kínáltak, pofonegyszerű volt: ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik forrásunk szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégia megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét.

Mily szép módszer, leben und leben lassen, mindenki jól jár, kivéve a fogyasztót, aki nyögheti a 27%-os áfát, de ő meg kit érdekel? Csakhogy a Bunge-t nem lehetett bevonni ebbe a körmagyar néptáncba, ők nem akartak így játszani, értesítették a dologról az illetékes amerikai szerveket.

Azok pedig léptek, mégpedig pont azt tették, ami hatáskörükben egyáltalán lehetséges volt. Hogy mekkora üzlet ez? Hatalmas. Tessenek belegondolni, alapvető élelmiszerről, közszükségleti cikkről van szó, minden konyhában akad étolaj. Gigászi forgalma van, és a visszaigényelt áfát tulajdonképpen kétszer húzzák ki a zsebünkből - egyszer, mikor kifizetjük a kasszánál, másodszor, mikor az államkincstár is visszaadja. Aztán megy az áfa vándorútra, egyik kézről a másikra, míg egy-két magánszámlán ki nem köt. Lesz belőle kacsalábon forgó, úszómedencés villa, Lamborghini, miegyéb. Akkora pénz van benne, hogy mikor a lehetetlen Sólyom Airways az élethalálharcát vívta, ezzel próbált kikászálódni a végromlásból. Igen, jól tetszenek látni: saját márkás liszt, saját márkás étolaj... Hogy aztán Welsz Tamásnak sok más, nagyívű tervéhez hasonlóan ezt sem sikerült megvalósítania, az sajnálatos, de érte jött a kegyetlen vég, megmarta egy igazságszérummal (nátrium-pentothal) töltött afrikai pók egy budapesti rendőrkocsi hátsó ülésén. Banális, gyakori halálok mifelénk. Így jár a kisfiú, ha beleszól a nagyfiúk játékába.

Eddig ez egyszerű magyar korrupció, nemzeti hagyományaink része, mint a dorozsmai szélmalom vagy a kilenclyukú híd, mi benne a különleges?

Hát sok van, mi csodálatos, de a leginkább az, hogy ez minden alapvető élelmiszerrel kapcsolatban működik. Nem véletlen, hogy évek óta folyik a harc az ilyen árucikkek áfájának csökkentéséért, méghozzá tíz százalék alá, ugyanis ebben az esetben már nem volna érdemes áfát csalni, nem jönne vissza elég pénz, a piac konszolidálódna és érdekes módon a fogyasztó is többet ehetne. Nem kell ahhoz nagyon csavaros észjárás, hogy rájöjjünk: ha nincs áfa, a vételár 27%-a, ha van egy kevés, akkor is legalább 17%-a maradna a lakosságnál, ennyivel ehetnénk többet. Nem bagatell számok ezek, kérem tisztelettel. Nagyon nem. Tessenek egy közmunkás, egy nyugdíjas, egy szabadúszó költségvetéséhez viszonyítani: a jövedelem több, mint negyede maradna meg! Ezt a pénzt teszik zsebre alapítványokon és egyéb görbe utakon keresztül a mi kis hiénáink, akik szó szerint a zsírunkon híznak, a húsunkat eszik. Mondom: az összes alapvető élelmiszerről van szó, hiszen az étolaj áfáját nem szabályozzák külön. Lisztről, kenyérről, bármiről. Viszont nem ígérte meg az összes politikai párt a választások előtt, hogy eltörlik ezt az áfát?

De, megígérték.

És megtették?

Nem, sőt, harsány gúnykacajjal söpörték el az erről szóló indítványt. Amint a Népszava írta október 14-én, vagyis a minap:
Az MSZP magyarázatot vár arra, miért nem támogatta a kormánytöbbség az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről szóló szocialista javaslat parlamenti napirendre vételét. Az ellenzéki párt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke lemondásának valódi okait is firtatja.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a testület hétfői ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével egyetért Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is.

Ennek ellenére a plenáris ülésen leszavazták a szocialisták javaslatának napirendre vételét - tette hozzá. Harangozó Gábor szerint az áfakulcs mérséklése a családok terheinek csökkentésével valódi “rezsicsökkentést" jelentene, illetve hozzájárulna a feketegazdaság és a feketefoglalkoztatás visszaszorulásához.

Naná. Majd bolondok lesznek levágni az aranytojást tojó tyúkot, ahogy Rákosi mondta volna. Hiszen ebből él az uralkodó osztály, ebből dőzsöl, ebből mulat egzotikus kéjszigeteken, az ő yachtjára vár a tenger, nem fogja tán meglékelni?

És ebből lett elege az Amerikai Egyesült Államoknak. Mondom: nem külpolitikai ügyről van szó, habár a külpolitikánkat sem kedvelik. Hanem egyszerű korrupcióról, annak is a legundorítóbb formájáról. Az élelmiszerpiac korrumpálásával kimeríthetetlen gazdagságra tett szert az az uralkodó, pár ezer-tízezer főből álló klientúra, amelyiknek tehetetlenül - és mindezidáig értetlenül - néztük a gazdagodását. Honnét jön ez a tengersok pénz?

Most már tudjuk: tőlünk.

A hasunkból, pontosabban.

És nem is szégyellik.

,,nem tudja a részeg,
ha kedvét pezsgőbe öli,
hogy iszonyodó kis szegények
üres levesét hörpöli."

Eszembe jut egy Párizs nevű város, ahol csak a kenyér árát kellett volna maximálni, de nem tették. Ebből az alkalomból aztán leromboltak egy erődöt és kihirdettek bizonyos emberi és polgári jogokat is.

Ha tűrjük, hogy megegyék vagy inkább elrulettozzák előlünk az utolsó falatot is, megérdemeljük a sorsunkat.

Quo usque tandem, meddig még?

Szele Tamás

http://gepnarancs.hu/2014/10/etolajsejkek/#.VEYngyJXwmQ.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2008: A Fidesz hallani sem akar az internetadóról
  2014-10-21 19:23:03, kedd
 
  2008: A Fidesz hallani sem akar az internetadóról
2014, október 21 - 15:57



Másfél órája, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: kiterjesztik a távközlési adót az internetes tartalmakra is. Igen ám, de ahogyan sok egyebet, korábban ezt is ellenezték, mikor ellenzékben voltak. A cím 2008-ból származik.

A HVG talált rá egy 2008-as sajtótájékoztatóra, ahol Nyitrai Zsolt a párt információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője elmondta, nem támogatnak semmiféle (!) adóemelést vagy új adónemet (ugye, változnak az idők... - a szerk.), főleg ha az internetre vonatkozik, ráadásul ez a kultúrát is csonkítaná. Ezt azután nyilatkozta Nyitrai, miután elterjedt a hír, az MSZP-kormány "Európában ismeretlen módon" bevezetné az internetadót.

Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől - hangsúlyozta akkor.

"Felszóltjuk a kormányt, hogy vonja vissza ezt az elképzelését, az internet adó bevezetésének gondolatát - mondta Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: a Fidesz elkészítette módosító javaslatait, amelyben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt a mobil telefonokkal kapcsolatban kezdeményezik, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből." - állt a felhívásban.

alfahir.hu





hazai pálya

view counter

Jön az internetadó: 150 forintot fizethetünk egy gigabytért
2014, október 21 - 18:16

Belföld
Friss hírek

Újabb fejőstehenet talált a kormány: a telefonhívások és sms-ek megadóztatása után itt az internetadó: minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot fizetnek majd a szolgáltatók, de a végén úgyis a felhasználók állják - írja a vs.hu.

A kabinet éles szemével kiszúrta, hogy egyre többen beszélnek az interneten keresztül, de galád módon nem fizetnek adót. Ez pedig skandalum! Úgyhogy hamarosan vége lesz az internetes ingyen trécselésnek. A szolgáltatók már most megnyugodhatnak, ezt az adótnemet is simán át tudják majd hárítani a fogyasztókra.

Az adó mértéke 150 forint lenne minden megkezdett gigabyte adatforgalom után. Ezt a szolgáltatóknak kell befizetniük, havonta, miután kiszámolták, hogy mennyi is volt egy-egy hónapban az adatforgalmuk. A törvény ugyanakkor nem tiltja az adó áthárítását a fogyasztókra.

Az adónak - szemben a telefonhívásokra kivetett közteherrel - nincs maximális összege, ezért egyes cégeknek igencsak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk. A szolgáltatók felé ugyanakkor könnyítés, hogy a távközlési különadóból levonhatják az előző évben befizetett társasági adó időarányos részét.

Az internetadó ötlete már 2008-ban, az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció idején is felmerült. Akkor a Fidesz ezt élesen ellenezte: Nyitrai Zsolt képviselő azt mondta: a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik, hiszen az tovább mélyíti a Magyarországon a digitális szakadékot.

vs.hu nyomán - alfahir.hu

http://alfahir.hu/jon_az_internetado_150_forintot_fizethetunk_egy_gigabytert
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb botrány a pénztárgépek körül: eltűnt az egyik forgalma
  2014-10-21 19:09:15, kedd
 
  Újabb botrány a pénztárgépek körül: eltűnt az egyik forgalmazó

2014.10.21. 09:00

Elérhetetlenné vált a trafikos ügyfelei és a sajtó számára a villámkarriert befutott pénztárgép-forgalmazó cég, a Timing In Central Europe Kft - írja a Népszabadság.


A tavaly százmillió forintos forgalmat elérő pénztárgépekkel foglalkozó vállalkozást nem lehet elérni, már internetes honlapja sem hozzáférhető. Így pedig veszélybe kerültek az ügyfelek, akik nem tudják frissíteni szoftverüket, és szervizelni sem tudják azokat. Emiatt sokan feljelentést fontolgatnak.

http://www.penzcentrum.hu/print.phtml?id=1042343
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Extrém mértékben szűnnek meg a magyar cégek
  2014-10-21 18:45:04, kedd
 
  Extrém mértékben szűnnek meg a magyar cégek

2014. október 21., kedd, 10:26 Utolsó frissítés: 2 órája

Szerző: hvg.hu

Hosszú évek folyamata szakadt meg közel egy éve, és most már biztosan elmondható, hogy csökken a magyar vállalkozások száma, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A csökkenés egyik oka sajnos továbbra is a cégek nagyarányú fizetésképtelenné válása, mivel a Bisnode Bedőlési Index (csődök, felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya) ma Magyarországon 3,10 százalék, amit tovább ront a rengeteg kényszertörlési eljárás is.

A Bisnode csoport az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan ebben a negyedévben is elkészítette elemzését, mely 2014 harmadik negyedévének vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását és a fizetési késések alakulását.



Társas vállalkozások száma, összetétele, új cégalapítások



2014 harmadik negyedévében 9,6 százalékkal kevesebb új vállalkozás alakult, mint 2013 azonos időszakában. Az idei harmadik negyedévben valamivel több mint 6700 új vállalkozást regisztráltak Magyarországon, azaz ma naponta közel 75 cég alakul, míg korábban napi száznál is több új társas vállalkozás megalakulása volt jellemző hazánkban. Jelenleg így 546 ezer cég működik, ami az egy évvel ezelőtti állapothoz képest 1,5 százalékkal kevesebb. A hosszú éveken keresztül tartó folyamatos cégszám-növekedés Magyarországon 2013 közepén megállt, és csökkenésnek indult a vállalkozások száma. A csökkenés egyik oka, hogy a kft. alapításhoz és működtetéshez szükséges tőke ismét 3 millió forintra emelkedett. A hatóságok is egyre szigorúbban lépnek fel az adót nem fizető, vagy nem fellelhető vállalkozásokkal szemben, és egyre több cég kényszertörlését rendelik el, és egyre több vállalkozó ellenőrzi szerződéskötés előtt üzleti partnerei megbízhatóságát, így a rosszul gazdálkodó cégek a piaci nyomás által is szelektálódnak. A vállalkozások számának csökkenését erősíti az is, hogy 2014 harmadik negyedévében 31 százalékkal több cég szűnt meg valamilyen módon (felszámolás, csőd, végelszámolás, törlés stb. miatt), mint 2013 azonos időszakában.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből látszik, hogy a legtöbb iparágban csökkent a cégek száma. A legnagyobb mértékű csökkenés a nemfém ásványi termék gyártása, a papíriparban, a fafeldolgozás és textilipar terén történt. A majdnem minden területen jellemző cégszámcsökkenés ellenére a közigazgatásban, a vegyiparban, és az élelmiszergyártásban a vállalkozások számának növekedése még mindig 1 százalék felett van.

Megyei bontásban már az összes megyében csökkent a működő cégek száma 2013. október 1. és 2014. október 1. között. A legnagyobb mértékben Fejér megyében csökkent a számuk, melynek mértéke 4,4 százalék volt.

Jól látszik, hogy a nyugati országrészben az összes céghez viszonyítva már kevesebb cég alakul, míg keleten arányaiban több új vállalkozást hoznak létre. Az ország szétszakadásának okai között keresendő, hogy a keleti országrészben alapított vállalkozások állami támogatásban részesülnek, ezért több nyugati vagy fővárosi cég is keletre települ, vagy ott hoz létre új vállalkozást. Ezt igazolja, hogy a működő cégek átlagos számához képest Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében alakul a legtöbb cég.

Fizetési határidők, fizetési késedelmek

2014 harmadik negyedévét összevetve 2013 azonos időszakával azt láthatjuk, hogy az átlagos fizetési határidő csökkent, azonban az átlagos fizetési késedelem lényegében nem változott.

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon 2014 harmadik negyedében 26 nap volt, míg egy évvel korábban átlagban 30 napra fizettek a cégek, derül ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból. Fizetési késedelem tekintetében mindkét időszakban 20 napos átlagos késedelem volt jellemző azon vállalkozásokra, amelyek nem tudták időben kiegyenlíteni számláikat. A határidőben fizetett számlák aránya javult, mivel jelenleg a követelések 67 százalékát fizetik maximum egy nap késéssel a cégek, míg egy évvel ezelőtt csupán 64 százalékát.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban és a papíriparban kell számolni, ahol 35 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő. A legtöbbet késő szektorok listáját az építőipar vezeti 40 napos átlagos fizetési késedelemmel, míg az ingatlanügyletek (39 nap) és a papíripar (28 nap) is a legtöbbet késő három iparágban szerepel. Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb határidővel számláikat, esetükben - a Bisnode adatai alapján - 30 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő. Legnagyobb fizetési késedelem tekintetében más megyék cégei kerülnek előre, ugyanis Szabolcs-Szatmár-Bereg, Budapest és Csongrád megye vállalkozásai késnek a leginkább - 21 nap felett - számláik kiegyenlítésével.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy igen értékes információ az, hogy egy cég általában határidőben vagy késve fizeti számláit. Szerencsére a gazdaságilag aktív cégek nagy részéről ez az információ ma már könnyen elérhető, így üzletkötés előtt következethetünk arra, hogy üzletfelünk feltehetően milyen fizetési morállal fogja kiegyenlíteni számláját. Ez alapján úgy alakíthatjuk a feltételeket, illetve a beszedési folyamatot, hogy utólagos fizetés engedélyezése esetén nyugodtak lehessünk kintlévőségünk felől.

Fizetésképtelenségi eljárások, szektoriális kockázatok

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát. Korábban egyértelműen állíthattuk, hogy ha egy cég fizetésképtelenné vált, akkor előbb utóbb felszámolási vagy csődeljárás indult ellene. 2012 márciusától azonban elkezdett nőni a kényszertörlési eljárások száma, amit például abban az esetben indítanak meg, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Ez alapján elmondható, hogy a kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezők, hanem a Cégbíróság által.

A kényszertörlési eljárások száma ugrásszerűen emelkedik. Míg 2013 harmadik negyedévében valamivel több, mint 5600 kényszertörlés indult, addig 2014 azonos időszakában már több mint 9700. Rossz hír, hogy a kényszertörlések növekvő száma mellett a felszámolások száma is nőtt. Míg 2013 júliusától szeptemberéig több mint 2700 felszámolást indítottak, addig az idei év azonos hónapjaiban már 60 százalékkal többet. A végelszámolások tekintetében viszont csökkenés következett be: az egy évvel ezelőtti közel 2150-hez képest idén a harmadik negyedévben csak közel 1930 végelszámolás indult.

2013-ban 2,46 százalék volt a Bisnode Bedőlési Index (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított aránya) értéke. 2014 első félévében romlott ez a mutatószám, mivel az index értéke 2,79 százalékra emelkedett, mely sajnos az elmúlt negyedévben tovább emelkedett és elérte a 3,10 százalékot. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kényszertörlések száma extrém módon emelkedik, aminek egy részére szintén fizetésképtelenség miatt került sor. Ha a kényszertörlésekkel is számolnánk az indexben, úgy értéke 11,06 százalék lenne, ami már ijesztően magas érték. A szálláshely-szolgáltatás és az építőipar esetén pedig már 17 százalék fölé emelkedett a kényszertörlési eljárásokat is tartalmazó index értéke.

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját a gazdaság szereplőinek tájékoztatása érdekében.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy, az oktatás és a tudományos tevékenység régóta megtalálhatók a listán. Az egyéb feldolgozóipari és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása tevékenység az elmúlt időszakban sokat javított, és előkelőbb helyen szerepel a listán, mint korábban. Az információ, kommunikáció iparág bedőlési aránya hátrább sorolta a szektort a top 10-es sorrendben.

Az építőipar évek óta a legkockázatosabb iparágnak számított hazánkban, de az elmúlt időszakban már megelőzte a vendéglátás, jóval az országos átlag feletti 5,92 százalékos bedőlési arányával. Az élelmiszergyártás is rosszabb helyen szerepel a listán mint korábban, míg a szállítás, raktározás javított pozícióján.

Megyei szinten Nógrád megyében dől be a arányaiban a legtöbb vállalkozás, míg Komárom-Esztergom megye cégei vannak a legnagyobb biztonságban. Az országos átlag alatti bedőlési arány a nyugati megyékre jellemző, míg keleten, különösen észak-keleten általában nagyobb valószínűséggel dőlnek be a cégek.

Mi várható az év hátralevő részében?

A cégadatokból kiolvasható jelek nem jeleznek pozitív tendenciát a gazdaság fejlődésével kapcsolatban. Rengeteg céget zárnak be, illetve sok vállalkozás kerül kényszertörlés alá is. Ennek következtében a cégek száma stabil csökkenésnek indult hazánkban, ami önmagában nem lenne negatív folyamat, mivel a lakossághoz képest eddig nagyon sok cég működött Magyarországon. Az viszont, hogy a cégek továbbra is magas határidővel és késedelemmel fizetik számláikat, arra utal, hogy sokan nem tudták üzletmenetüket stabil alapokra helyezni.

A legkockázatosabbnak mondott építőipar helyét átvette a vendéglátás, ugyanis itt vált az elmúlt időszakban a legtöbb vállalkozás fizetésképtelenné, melynek oka, hogy a kereslet nem növekszik olyan mértékben, hogy a szektort életben tartsa. Vélhetően a nagyarányú NAV-ellenőrzések sem kedveznek a vendéglátósoknak, ami remélhetőleg hosszabb távon egy átláthatóbb, és megbízhatóbb iparághoz járul hozzá. Addig azonban várhatóan még sok vendéglátós húzza le a redőnyt.

2015 évi előrejelzések az elmúlt hónapokban szép számmal keletkeztek. A GKI nem túl derülátó, mivel Magyarország nemzetközi megítélése negatív. Az IMF is lassulást prognosztizál 2015-re, illetve az infláció növekedését várja. A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet is kedvezőtlen, illetve az orosz-ukrán válság is hatással lehet hazánk teljesítményére.

Már egyértelmű, hogy hazánkban egy kisebb cégvilág fog működni az elkövetkező időszakban. Remélhetőleg ez a csökkenés egy stabilabb és megbízhatóbb, kockázatmenetesebb cégkört fog jelenteni, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált.


http://hvg.hu/kkv/20141021_Extrem_mertekben_szunnek_meg_a_magyar_ceg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jövőre megadóztatják az internetet
  2014-10-21 17:23:39, kedd
 
 
Jövőre megadóztatják az internetet

kasnyikm
gazdaság
ma 15:12


Úgy tűnik, a kormány megtalálta azt a területet, ahonnan még le lehetne szívni néhány milliárdot a magyar fogyasztók pénztárcájából.

Az internet-előfizetéseket.

Ezért jövőre kiterjesztik a távközlési különadót az internetszolgáltatókra is, derült ki a nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatójából. Ha ezt a mostani formában teszik, az azt jelenti, hogy az évi 500 millió és 5 milliárd forint feletti árbevételt hozó cégek a bevételük 4,5 százalékát, az 5 milliárd feletti bevételt termelő cégek a 6 százalékát kötelesek befizetni az államkasszába. Amit szinte bizonyos, hogy a több oldalról is (gyenge kereslet, romló jövedelmezőség, eleve magas adók) sanyargatott szolgáltatók nem fognak lenyelni - még akkor sem, ha ezt, mint Varga Mihály elmondta, leírhatják a társasági adójukból.

Tehát átterhelik a fogyasztókra, akik így jövőre nagy biztonsággal számíthatnak majd arra, hogy néhány százalékkal drágul az előfizetésük.

Ez könnyen egy újabb olyan adóvá válhat, ami látszólag a rugalmatlan nagyvállalatokat sújtja, de valójában szinte problémamentesen áthárítható a magyar fogyasztókra. Ilyen volt korábban a chipsadó (“népegészségügyi termékadó") vagy a csekkadó (“pénzügyi tranzakciós illeték") is. Miközben a magyar fogyasztókra már most Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa nehezedik. A kormány egyébként nem is tagadja, hogy itt a fogyasztás megadóztatása a cél, mivel az adóterjesztésének indoka az, hogy

a kormány úgy találta, hogy egyre többen telefonálnak ingyen az interneten.

http://444.hu/2014/10/21/jovore-megadoztatjak-az-internetet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 589
  • e Hét: 10856
  • e Hónap: 21967
  • e Év: 175463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.