Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Lagzi Lajcsi energialopása és a magyar valóság
  2015-09-29 21:39:04, kedd
 
  Lagzi Lajcsi energialopása és a magyar valóság

szerző
Tamás Gábor
publikálva
2015. szept. 29., 17:09



A helyzet kétségbeejtő. Az egyik legnagyobb közműszolgáltató cég szakemberével csevegtünk.

Amikor G. Lajos 54 éves mocsai ingatlanberuházót vezetőszáron hurcolászták kihallgatási helyszínekre a rendőrök, a fél ország fölhördült, hogy így látja viszont az ország egyik legnépszerűbb előadóművészét, a korábban elképesztő nézettségi adatokat produkáló kereskedelmi tévés sztárt, aki 2001-ben Orbán Viktortól a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, 2006-ban Gyurcsány Ferenctől a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta meg. Most pedig azzal vádolják, hogy közüzemi szolgáltatásokat lopott nagyüzemben.

G. Lajos egész élete egyetlen vállalkozás, amelyben most éppen bukót húzott. Csak azt nem értettem, hogy egy gazdasági, pénzügyi és vagyoni háttérrel rendelkező ember, amilyen G., hogy keveredhet áram- meg vízlopási ügybe.

Aztán leültem beszélgetni az egyik legnagyobb, ma még Magyarországon működő közműszolgáltató cég szakemberével, aki azzal kezdte, hogy a társadalom oly' mértékben romlott meg napjainkra, hogy a közművek jogtalan igénybevétele szinte nem is számít bűnnek. Az ide vezető folyamat a 90-es évek elején, majd később, a nagy energiaszolgáltatók 95-96-os privatizációja után két irányba indult meg. Az egyik a valóban pusztán megélhetési okokból elkövetett szabálytalanságok köre, amely főleg Kelet- és Dél-Magyarországon jellemző. Például a légvezetékre hajított rézdrót, amellyel néhány rezsót, esetleg kisebb teljesítményű fűtőeszközöket lehet üzemeltetni, vagy amikor - ez a rosszabbik változat - biciklitömlővel kötik át a gázmérőt. Megkérdeztük, az ilyen esetekből lett-e bármikor is bűnvádi eljárás. ,,Inkább nem lett", hangzott a válasz, egyetlen komoly esetet kivéve, amikor a szabálytalan vételezés egy szabolcsi faluban kettős emberhalált okozott.

Azt is mondja viszont a szakember, hogy e módszerek társadalmi és gazdasági veszélyessége alig kimutatható ahhoz képest, amit az úgynevezett profik művelnek e sajátos piacon. Laptopját kinyitva mutatja azokat az elérhetőségeket, amelyeken ,,energiatakarékos", ,,költségkímélő" megoldásokat kínálnak olyan vállalkozások, amelyek gyorsan megszüntethető e-mail-címeken hirdetik magukat. Ezek alig burkolt felhívások a lopásra - mondja. Ajánlatuk lényege az, hogy például a mérőket nem, vagy csak nagyon nehezen azonosítható módon manipulálják, ráadásul kapcsolataik révén tudomást szereznek az esetleges ellenőrzések helyszínéről és időpontjáról is.
false



Fotó: MTI

A műfaj legdurvább változata azonban az, amikor egy új beruházás energetikai tervei közé kerül be egy ,,fekete" villamoskábel, víz- vagy gázvezeték. Egyetlen kapcsoló vagy szelep elfordításával képes szabályozni a tulaj, hogy az aktuális fogyasztást mérje-e a felszerelt számláló vagy sem. Ez viszont általában több millió forintos pluszberuházás (benne persze az úgynevezett csöndpénzzel), vagyis a megrendelőnek több éven át kell ,,spórolni" a számlákon azért, hogy befektetése megtérüljön.

A gyanú szerint ebbe a bonyolult ajánlatrendszerbe szaladt bele százhússzal G. Lajos. Nehezen hihető, hogy több éve működő vállalkozása energiaszámláira ne lett volna legalább annyira rálátása, hogy gyanakodjon: mintha kevés lenne az annyi. Esete szimpla ügy: ha lopott, bűnhődjön.

A közműves szakember legyint, és gyűrött táskájából elővesz egy összetűzött papírköteget, amelyen csak Budapesten és közvetlen környékén működő százmilliós, milliárdos forgalmú cégek szerepelnek. Olyanok, amelyek termelési kibocsátásuk (számítható adataik) alapján vélhetően manipulálnak az energiafogyasztásukkal. Elképesztő cégnevek szerepelnek a lapokon. Az ország egyik legnépszerűbb pékségének külvárosi sütőüzeme, aztán egy olyan étterem, amelyet manapság fogalomként szokás emlegetni a gasztronómiában, továbbá tésztagyár, világmárkás autófényező, sőt a gyanú szerint egy komplett futballpálya is.

A közműszolgáltatók technikai felkészültsége mára a legkülönfélébb módszerekkel képes - legalábbis elvileg - kiszűrni a szabálytalan energiavételezést, de a jelenlegi rezsiharc erősen leszűkítette a mozgásterüket. A hőkamerától a mérő működését befolyásoló mágnesezés kimutatására alkalmas eszközökön keresztül a bekötési pontokra illesztett áramlásmérő berendezésekig sokféle technika rendelkezésére áll az ellenőrző kommandóknak. Működésüket azonban megnehezíti a rezsiharc miatti csökkenő árbevételekből adódó ,,relatív létszámhiány", és emiatt a felderítések hónapról hónapra nehézkesebbek.

Nagy kérdés, hogy az állam a nagy visszaállamosítással tehet-e bármiféle rendet abban a káoszban, ami e területen napjainkra kialakult. G. Lajost napestig lehet vezetni bilincsben mindenféle tévékamera előtt, de ettől a rendszer egésze nem javul meg. Miután a közműcégek és a vállalkozások (is) állják a rezsicsökkentés számláját, e népboldogítással a kormány semmit nem oldott meg, sőt mélyítette a gondokat. Az állam nagyjából jövő ilyenkor egy leromlott rendszer birtokába jut, amelyben a most porig alázott lakodalmas zenész említésre alig érdemes kispályás szereplő, az aranytrombitájával meg a kitüntetési keresztjeivel együtt is.


http://magyarnarancs.hu/publicisztika/lagzi-lajcsi-energialopasa-es-a-magyar-valo sag-96642
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy reggel Stirlitz beköszön Müllerhez, akinek az arca nem s
  2015-09-29 21:37:11, kedd
 
  Egy reggel Stirlitz beköszön Müllerhez, akinek az arca nem sok jót ígér:
- Herr Gruppenführer, történt valami? Csak nem Berlin elővárosában vannak az oroszok?
- Stirlitz, ugyan, hagyja már ezeket az ostoba vicceket! Borzasztó álmom volt! Láttam, mi lesz Németországgal 2015-ben!
- Na ne már, annyira rossznak látszott?
- Szavakat alig találok rá Stirlitz! Képzelje el, hogy a mi Németországunkban egy asszony a kancellár, a külügyminiszter pedig egy homokos, a Daimler-Benz gyárban törökök dolgoznak. Németország fizeti a görögök és a spanyolok adósságait. Fáklyás menetek helyett szivárványos parádék vannak, pénzt fizetünk a zsidóknak és Amerikából egy nigger parancsait teljesítjük. Oroszország háborúzik Ukrajnával, Németország meg - képzelje el Stirlitz -, NÉMETORSZÁG arról győzködi Oroszországot, hogy ne háborúzzon!!!
- És képzelje Stirlitz, Ausztria külön ország megint,és ott szakállas nők énekelnek!
"Ez elég nagy gebasz lehet..." - gondolta Stirlitz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kassszik NER
  2015-09-29 21:28:57, kedd
 
  Kassszik NER

azt mondják az ellenzéki képviselők, hogy túl nagy gigatárca a miniszterelnökség, aztán azt, hogy minek válasszák ketté, hát tessék eldönteni, hogy mit akarnak, de úgyis mindegy, hogy mit akarnak, mert Orbán Viktor eldöntötte
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dollármilliókért árult állami pozíciókat az atlantista kormá
  2015-09-29 21:19:18, kedd
 
  hidfo.ru 2015.09.27. 12:29 Térségi hírek
Dollármilliókért árult állami pozíciókat az atlantista kormányfő

Egy kijevi kerületi bíróság kezdeményezésére eljárást indít a Legfőbb Ügyészség Arszenij Jacenjuk ukrán kormányfő ellen, aki több millió dolláros korrupciós ügy miatt kell feleljen.

Az atlantista kormányfő 3 millió dollár kenőpénzért nevezte Volodimir Iscsukot a BRT állami műsorszolgáltató és telekommunikációs társaság élére. A vádról és a kormányfő ellen induló eljárásról az ügy kivizsgálását kezdeményező Szerhij Kaplin országgyűlési képviselő számolt be saját Facebook-oldalán. A korrupciós ügyről később a kormányfő sajtószolgálata is beszámolt.

Augusztus 17-én Mikola Tomenko ukrán képviselő kijelentette, hogy a parlamentnek már nincs ráhatása a stratégiai pozíciók kiosztására, mert az amerikai kormány dönt arról, hogy ki milyen pozíciót tölthet be Ukrajnában. A képviselő szerint az ukrán miniszterek kinevezéséről és lemondásáról a kormány egyeztet az Egyesült Államok kijevi nagykövetségével, és Washington gyakorlatilag kézi vezérléssel irányítja az országban zajló eseményeket. Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete napi rendszerességgel jár a kijevi politikusok irodáiba, és minden fontos döntésről vele kell egyeztetniük. Tomenko azt is hozzátette, hogy ezzel az ukrán politikusok nagy része tisztában van.

Mikola Tomenko szerint az amerikai lobbisták napi rendszerességgel jelennek meg a kijevi politikusok irodáiban, emellett Martin Nunn, a Whites Communication vezérigazgatója gyakorlatilag az országgyűlés tagjává vált, olyan gyakran jelenik meg a parlament környékén. Az EuroMajdant követően a megvesztegetés nyílt gyakorlattá vált; a kormánypolitikusok pénzt fogadnak el az amerikai lobbistáktól, és azt nevezik ki egy adott posztra, akit ki kell nevezniük.

Az atlantista hatalomátvétellel azonban nem csak nyílt gyakorlattá vált a korrupció, hanem a korrupció elleni harc is egyszerű politikai eszközzé vált. Petro Porosenko 2015 április 17-én nevezte ki Ukrajna új korrupcióellenes hivatalának vezetőjét, Artem Sytnyket. Alig 4 hónappal a kinevezése után máris korrupciós vádba keveredett, és bírósági eljárás indult ellene, mert pozíciójával visszaélve ismeretlen magánszemélyeket vitt magával magas szintű, bizalmas jellegű találkozókra.

http://hidfo.ru/2015/09/dollarmilliokert-arult-allami-poziciokat-az-atlantista-ko rmanyfo/



NÁLUNK MÉG JÓ LESZ VALAMILYEN ÁLLAMTITKÁRNAK, FEL SE TŰNNE SENKINEK, BESIMULNA EBBE A TOLVAJBANDÁBA!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balog egészségügyi szűrővizsgálattal kedveskedik a kontinen
  2015-09-29 20:50:51, kedd
 
  A szűrés mindenesetre helyes gondolat. Krómkénsavba tenni, és platinaszűrőn átszűrni. Az aranygyűrűk fennakadnak...

Kötelező elmeorvosi vizsgálatra kellene küldeni a tisztelt ház embereit, a saját költségükön. A söpredéket pedig visszafordítani. Egy rohadt pirulát nem ír fel az orvos, ha nincs TBm ezeket meg ingyen teszik tisztába. Egyszerűen nemzetellenes bűncselekményért lecsukni a francba ezt a pedofilgyanús senkit.
Balog láthatóan értelmi fogyatékos. A cionista rendszerben, a demokráciában ez a helyi vezetőknél elvárás?
A hab a tortán, hogy állítólag nem fog tiltakozni a kormány a kvóta ellen és a letelepített muszlimok havi 1000 Eurót kapnak majd adómentesen (ez mai árfolyamon 313 000 Forint). Csinálják csak....ha ezt tényleg meglépik, ember nem lesz, aki rájuk szavaz.


******************************

2015. szeptember 29.

Balog egészségügyi szűrővizsgálattal kedveskedik a kontinensfoglalóknak - ha már egyszer annyit fizetnek a közösbe


Kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhetne el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben, ha a parlament elfogadja az erről szóló kormányzati törvényjavaslatot. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek az egészségügyi törvény módosítására tett javaslatát. Ennek alapján a szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölné ki. Az indítvány értelmében, ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. Ebben az esetben a tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amelyet a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a vizsgálati minták levételéről. A törvénymódosítás kimondaná, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók, ami Balog Zoltán indoklása szerint lehetővé tenné az egészségügyi ágazat hatékony reagálását, Magyarország közegészségügyi-járványügyi biztonságának szavatolását. A költségvetés állja A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban részt vevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül felmerülő költségeit a központi költségvetés téríti meg. A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba. Balog Zoltán általános indoklásában azt írta: Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete jelenleg stabil, azonban a tömeges bevándorlás okozta migrációs nyomás szükségessé tesz olyan intézkedéseket, amelyekkel a kialakult helyzet hatékonyan kezelhető. A most javasolt szabályok biztosítják az ország közegészségügyi-járványügyi védelmét - hangsúlyozta a miniszter. (MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/2/149071/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orgován Béla jobban teljesít!
  2015-09-29 20:05:16, kedd
 
  Orgován Béla jobban teljesít!

Nagyon érdekes ez a tápiósági börtönviselt közmunkás!
Nem régen még segélyből tengette az életét, azóta Quaestor vezér lett, (ami teljes csődöt jelentett) ezek után ez a fazon 17 millát tudott össze spórolni.
Ezért érdemes hazajönni külföldről a magyar fiataloknak! Tessék! Itt van egy börtönviset ember 8 osztállyal és egyszer csak talál a párnacihában 17 millió forintot!
Magyarország! Én így szeretlek!

*********************



Orgován Béla szerint legális jövedelemből származik az a 17 millió, amiből céget vesz


ma 13:48

A Quaestor-csoportot tíz napig irányító tápiósági szobafestő két hete tért vissza a hírekbe, mégpedig azzal, hogy 17 millióért megveszi a Rikvest Számítógép Szerviz Kft. felét. Tarsoly utódja, és egyben az elődje is a Blikknek most elmondta, hogy tiszta a pénz, amiből céget vesz és aktív tulajdonosként járulna hozzá a vállalkozás sikerességéhez. Az Együtt vagyonosodási vizsgálatot indított a férfi ellen, Orgován áll elébe, nincs takargatnivalója.

http://444.hu/2015/09/29/orgovan-bela-szerint-legalis-jovedelembol-szarmazik-az-a -17-millio-amibol-ceget-vesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most itt a bevándorlás ügy
  2015-09-29 19:52:02, kedd
 
  Most itt a bevándorlás ügy . Mindenki erre figyel a kétkulacsos patkányok ott fent szabad a rablás ! Ami még megmaradt . Mert rabolni való mindíg van .!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viktorék megtalálták az Újsimicskát a NAV élére
  2015-09-29 19:46:11, kedd
 
  2015.09.29. 12:20

Viktorék megtalálták az Újsimicskát a NAV élére


Na jóóól van, megnyugodtam srácok. Nem változik itt a világon semmi, gyalogoltok a régen kitaposott úton tovább. Vidaildi ment a NAV éléről, ti pedig megtalálták a helyére a legalkalmasabb személyt.

Már úgy értem az Újsimicskának legalkalmasabbat.

Egy ideje járta a pletyka, hogy olyan biztosan közelít Tállai András a NAV főnökség felé, mint a tél jön a Trónok Harcában. Aztán tegnap aszonták a hírek, hogy miniszterhelyettes lesz vargamiska mögött és felügyelni fogja az adóhivatalt. Varga meg ma pontosított: Tállai nem csak felügyelni, hanem vezetni is fogja az adóhivatalt, mert megérdemli.

Megtérülő befektetés lett az az ominózus Orbán-Puskás festmény.

orban_taps.gif

Avatottabb és rátermettebb személy pedig biztos nincs széles e hazában Tállainál, aki kitölthetné a vidildi hagyta űrt. Ő mondjuk nincs kitiltva Amerikából, ez akár előre mutató is lehetne, ha az emberben nem ködlene fel milyen volt, mikor egy Orbán közeli pártkatona irányította z ország adóhivatalát. De ezúttal másképp lesz, istenuccse. Még az is lehet a Horváth András féle dologra is rámegy az új seprő.

Ja, nem. Ez itt Magyarország

http://varanus.blog.hu/2015/09/29/viktorek_megtalaltak_az_ujsimicskat_a_nav_elere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Répássy menesztésének okai:
  2015-09-29 19:44:03, kedd
 
  Répássy menesztésének okai:

"Azt is terhére róják, hogy a bíróságokra ,,nem figyelt eléggé", azok túl sokszor hoztak a kormányoldal számára kedvezőtlen ítéletet. "

Hát komolyan, a pofám szakad le ezektől.

Túl ezen: van olyan ága-boga az életnek, amiben nem a Csúti rém mondja meg a tutit:
"Czombának hírek szerint azért kell mennie, mert ragaszkodott egy olyan megyei szintű munkaügyi struktúrához, amely a miniszterelnök szerint már nem indokolt."




Orbán a hűséget nézi, Répássyt is ezért rúgta ki

Az írás a Népszabadság 2015. 09. 29. számában jelent meg.



Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Mindenkit váratlanul ért Répássy Róbert menesztése. Számos feltételezés kering az 1988 óta a Fideszhez tartozó államtitkár ,,bűneiről". Úgy tudjuk, a válasz egy cseppet sem bonyolult: Répássyt nem gondolja elég hűségesnek Orbán Viktor.


A jelek szerint a kormányban egyetlen mérce létezik: ez az Orbán Viktorhoz való lojalitás. A szakértelem fontos, de a ,,politikai kormányzásban" az első szón van a hangsúly. A miniszterelnöki akaratot végig kell vinni a rendszeren, és pont. Így magyarázta az államtitkárcserék okait lapunknak egy kormánypárti politikus. Aki szakmai aggályok miatt húzódozik, vagy az apparátus ellenállása miatt a miniszterelnöki akaratot nem elég energikusan hajtja végre, megbukott.
Répássy Róbert
Répássy Róbert
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár menesztésének oka információnk szerint az, hogy a fentiek értelmében nem volt elég lojális Orbán Viktorhoz. Állítólag felhozták ellene azt is, hogy Handó Tünde főbíró megválasztásakor nemmel voksolt a parlamentben, holott tudnia kellett, hogy Szájer József felesége Orbán baráti köréhez tartozik. (A neheztelés árulkodik a NER működéséről, mert kétharmadot igénylő személyi döntéseknél a szavazás titkos, tehát nem lehetne tudni, ki hogyan voksolt.) Az államtitkárral minisztere, Trócsányi László azt közölte: azért kell mennie, mert a miniszterelnök nem elégedett a tárca politikai munkájával, azért pedig Répássy a felelős.



Az államtitkár egyik fő bűne az volt, a menekültügyben még júliusban kétségbe vonta, hogy ,,szükséges-e a jelenlegi jogszabályoknál szigorúbban megvédeni az országot". Azt is terhére róják, hogy a bíróságokra ,,nem figyelt eléggé", azok túl sokszor hoztak a kormányoldal számára kedvezőtlen ítéletet. Volt, aki a Budapesti Ügyvédi Kamara körüli zavarokat is említette, ám más forrásunk szerint ezek ürügyek. Répássynak nem azért kell mennie, mert nem volt eléggé ,,aktivista", hanem azért, mert Navracsics Tibor embereként tartották számon.

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár esetében viszont a szakmai koncepció ütközött a miniszterelnökével - mondták lapunknak. A nemzetgazdasági tárca tegnap közleményben jelentette be, hogy távozik Czomba Sándor, valamint Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Tállai András pedig - mint miniszterhelyettes - a jövőben az adóügyekért is felel.


Czombának hírek szerint azért kell mennie, mert ragaszkodott egy olyan megyei szintű munkaügyi struktúrához, amely a miniszterelnök szerint már nem indokolt. Orbán Viktor szűk körben többször beszélt rosszallóan az államtitkárról, akit egy régi fideszes, Cseresnyés Péter vált az államtitkári székben. Cseresnyés 2002 óta tagja az Országgyűlésnek, korábban volt Nagykanizsa polgármestere is.


A miniszterelnök a tavalyi választás után egyértelművé tette, hogy az államtitkárokat a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójából szeretné verbuválni, hiszen így politikai és frakciófegyelem is köti őket. De akadnak kivételek: Palkovics László felsőoktatási államtitkár éppúgy a versenyszférából érkezett, mint Glattfelder utóda, Lepsényi István. A gazdasági mérnök rövid ideig volt a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgatója, majd húsz éven át mostanáig a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott. Orbán Gábor volt államtitkár posztját a jövőben Hornung Ágnes közgazdász tölti be a nemzetgazdasági tárcánál.

http://nol.hu/belfold/repassy-szarvashibaja-156600

--------------------------------------------------------------------------------- ------------------------


Erről egy 1986-os esemény jut eszembe. Egy országos fontosságú nagyvállalatot úgy látogatott meg Ceausescu és Elena, hogy nem volt bejelentve, a szeszély Elenanak jutott eszébe, arrahaladt a konvoj és azt mondta : álljunk meg itt. Szép szeptemberi vasárnapi délután volt, a társaságot a szolgálatos diszpécser és egy részlegvezető fogadta. Természetesen, a munkásokon nem vadiúj munkaruha volt, hanem a szokásos és az udvar sem volt felporszivózva. A vezérigazgatót csak akkorra találták meg, mkor Elena már kifelé tartott, pedig lóhalálában érkezett. Anélkül, hogy közöltek volna vele bármit is, hétfőn reggel hétre villámértekezletet hivott össze a megyei párttitkár, ahol 10 perc alatt leváltotta az igazgatót és mást nevezett ki. Elena elégedetlenségére és csalódottságára hivatkozott ,,egy ekkora vállalat nem engedhet meg magának ilyesmit"

A lehető legrosszabb vezetési stílus, de évtizedekig el lehet vegetálni vele.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
PISA ÉS PÖCs
  2015-09-29 19:40:42, kedd
 
 
2015. szeptember 29., kedd


PISA ÉS PÖCS

Ha a magyar iskolákat nézegetjük, akkor a tanulmányok színvonalát a PISA, a pedagógusokat pedig a PÖCS kifejezéssel lehet jellemezni.
A két betűszó tükröt tart a magyar iskolarendszer, de tágabban véve az egész társadalom elé.
Közös bennük, hogy a jövőre nézvést mindkettő eléggé csúf kilátásokkal kecsegtet, az egyik a funkcionális analfabéták számának növekedésére, a másik a házmesterképzés felvirágzására utal.
Ha ehhez hozzávesszük még az iskolák siralmas anyagi helyzetét, akkor sok okunk nincs a vidámságra a magyar iskolarendszer és leszármazottaink jövőjét tekintve.
Hol van már az az idő, amikor a magyar pedagógusok irányításával magyar tanulók versenyek tucatjait nyerték, amikor a magyar pedagógus a közélet motorja volt?

Kezdjük talán a PISA -val.
Ez egy betűszó, a Programme for International Student Assessment, azaz ,,a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja".
A felmérés, melyet tizenöt éves diákok között végeznek, három területen zajlik, azt vizsgálja, hogy a diákok a tanultakat milyen szinten képesek alkalmazni a hétköznapokban a matematika, a természettudományok és a szövegértés területén.
Minden évben más és más képességet vizsgálnak.
2012-ben a számítógépes információszerzési képességet vizsgálták, nevezetesen, hogy milyen gyorsan és milyen úton tudják a diákok a szükséges információt megszerezni.
A hosszabb idő és a hosszabb út általában szövegértési nehézségeket jelent.
A felmérés eredményét most közölték, Európában tökutolsók vagyunk, ezidáig állítólag azért nem tették ezt közkinccsé, mert az illetékesek egyszerűen nem hittek a szemüknek.

Pedig nincs min csodálkozni, a felmérés ugyanis azt is megállapította, hogy a magyar iskolák számítógép-parkja elöregedett, korlátozott az internet-hozzáférés, kétszáz iskolában egyáltalán nincs központi internet.
Az informatika-oktatás általános színvonala is gyenge, az órákon a gyerekek leginkább csak ,,számítógépeznek" és szerintem sok esetben vak vezet világtalant.
Talán innen kellene közelíteni a kérdéseket, meg kellene vizsgálni a pedagógusok informatikához való iszonyát, mert ha a környezet elutasító, akkor a diák sem fogja ambicionálni a számítógép-használatát.
A Fidesz egyébként is lecsökkentette az informatika-órák számát, ami nem is csoda - itt is fejtől büdösödik a hal - állítólag Orbán sem kedveli a számítógépet, pedig megpróbált már dekázgatni is vele.

A problémát tovább nehezíti, hogy a tanulók otthoni számítógép-használata sem megfelelő, és hogy miért erre a válasz a hajdani pap válasza, akitől, mikor megkérdezték, hogy miért nem harangoznak délben a faluban, azt válaszolta, hogy ezer oka van annak.
Hát mondjon egyet, erősködött a reklamáló.
Hát például nincs harang, mondta a plébános...
Itt is hasonló az ok, a diákok nagy részének nincs otthon számítógépe, nincs internet-hozzáférése, márpedig a számítógép olyan eszköz, melynek használatát csak úgy lehet megtanulni, ha a tanuló odaül mellé és használja.
Könyvből ezt nem lehet megtanulni, a gyakorlatban egy fiatalnak viszont szó szerint gyerekjáték.
Nagy gond ez, mert a társadalom további szétszakadásához fog vezetni, lesznek, akik képesek használni a modern eszközöket és lépést tudnak tartani a fejlődéssel és lesznek azok, akik menthetetlenül leszakadnak, és ők nem a Várnegyed vagy a Rózsadomb iskolásai lesznek.
A diákok egy része ma már teljes természetességgel használja az okostelefonokat információszerzésre, de nincs mindenkinek sem okostelefonja, sem pénze a megfelelő előfizetésre, nincs csatlakozási lehetősége az internethez.

A szocialista kormányok célkitűzései között szerepelt egy országos szélessávú internet gerinchálózat kiépítése. Hasonló célkitűzés ma is érvényben van, vannak eredmények is, a magántőke is részt vesz a fejlesztésekben.
Például a kínai Huawei tíz milliárd forintos beruházással bővíti a szélessávú hálózatot, de ez nem elégséges, hiszen a technikai lehetőség nem jelenti azt, hogy az iskoláknak pénzügyi lehetőségük is lesz a csatlakozásra.
Ha nincs központi akarat, akkor nem lesz színvonalas informatikai oktatás sem, arról nem is szólva, hogy a jövő nem az üzleti alapú, hanem a nyílt hozzáférésű hálózatokat jelentené, ha a megvalósítására szánt pénz nem kerülne más, fontos zsebekbe, a koirmány pedig nem bevételi forrást látna a világhálóban, hanem a nemzet felzárkóztatásának eszközét.
Az a polgármester, aki büszkén lépked a libaúsztatóból kialakított élményfürdő mellett faluja viakolorozott főterén, a gyermekek jövőjén sétál.
Ázsia kistigrisei azzal tudtak felkerülni a világ gazdasági térképére, hogy nem sajnálták a pénzt az oktatásra, képzésre.
Ha ez így folytatódik, akkor még jobban leszakadunk a fejlett országoktól, igaz viszont, hogy lesznek üres stadionjaink, mindennapos testnevelés az iskolafolyosókon, és énekelgetünk vidáman...

A PÖCS szintén betűszó, a Pedagógus Önértékelő Csoport rövidítése, kissé emlékeztet Rákosi ötéves tervére.
Az önértékeléseket öt év alatt kell lebonyolítani - kétévente a pedagógusokat, az intézményvezetőket, de magát az intézményt is értékelni kell, a harmadik és az ötödik évben.
A tanarakat a szülők is értékelik, ami igen érdekes elképzelés, mert a munkájukat nemigen ismeri a szülő, mégis osztályozni fogja.
Egyest adtál Iluskának?
Te is kapsz egyet, elfogult némber!
Aztán a kollegák is egymás ellen fordulhatnak, a tanári szobák klikkjei ellehetetleníthetik magát Pestalozzit is, ha úri kedvük úgy tartja, kinyírhatják a követelménytámasztó igazgatót, hogy most a politikai törésvonalakról ne is beszéljünk.
De lehet ellentét például a porosz hagyományokat követő pedagógusok és liberálisabb kollegáik között is.
A gyerekeknek viszont kuss, vagy leírják százszor: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

Tanszabadság?
Mire jó az?
Te előadod, a tanuló visszaböfögi, ha lehet, szó szerint, így nevelünk jó alattvalókat, nemdebár?
Egy haszna azért lehet a szülőknek kiküldött kérdőíveknek - a hátoldalán lehet üzenni: Kedves szülő, küldjön krétát és nyilatkozzon, hogy részt vesz-e a tanterem kimeszelésében?
Egyszer régen ráültem akkori főnököm íróasztalára és az ezredparancsnoknál feljelentettek.
Kérdezte az Öreg, hogy hogy képzelem, hogy ráülök a feljebbvalóm íróasztalára.
Mondtam neki, hogy ezredes elvtársa, arra az íróasztalra rá lehet ülni.
Elgondolkodott, és azt mondta: Hát igen - ha rá lehet ülni, hát rá kell ülni.
Hozzávetőleg valami ilyesmi a válasz arra is, hogy miért lehet a pedagógusokkal mindent megcsinálni.
Az csak a baj, hogy erre a helyzetre rámehet egy-két generáció.
Hogy tudásalapú társadalom?
Persze, azt nagyon kell tudni, hogy ki a főnök itt, Csicskaországban...


http://www.pupublogja.hu/2015/09/pisa-es-pocs.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3582
  • e Hét: 13849
  • e Hónap: 24960
  • e Év: 178456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.