Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Eltávolították a Pannon Volán
  2008-12-29 20:02:21, hétfő
 
  2008-12-29 16:57
Eltávolították a Pannon Volán vezérét - szocialista körök állnak a háttérben?

Rendkívüli közgyűlésen felmentette posztjáról Balázs Dezső vezérigazgatót a Pannon Volán Zrt. A cég december 31-től nem tart igény a munkájára. Sajtóinformációk szerint a vezérnek azért kellett távoznia, mert a cég érdekeit védve szembe ment pécsi szocialista körökkel.


Balázs Dezső a Független Hírügynökségnek elmondta: a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselői úgy döntöttek, tovább nincs szükségük a munkájára, menesztését nem indokolták.

Sajtóinformációk szerint a vezérigazgatót azért rúgták ki, mert a Pannon Volán vezetője ellenezte a megyeszékhely autóbusz pályaudvara közelébe tervezett két beruházás kivitelezését. A tervek szerint a távolsági autóbusz pályaudvarról délre eső területen barkácsáruház és bevásárlóközpont épülne.

Balázs Dezső december elején még arról számolt be, hogy a 97 százalékban állami, 3 százalékban dolgozói tulajdonban lévő vállalat tartósan nyereségessé vált. 2005-ben még 140 millió forintos vesztesége volt, 2006-ban már 18 millió, 2007-ben 331 millió forint nyereséget könyvelhettek el.

FH
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kontroll nélkül nyelik el a kö
  2008-12-29 19:56:11, hétfő
 
  Kontroll nélkül nyelik el a közpénzt az amerikai bankok
2008-12-29 11:51 barikád.hu

A Bush-kormányzat regnálásának hátra lévő heteiben nem fogja arra kérni a kongresszust, hogy engedélyezze a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag (TARP) megmaradt felének felhasználását. A helyzet az, hogy ha kérné, valószínűleg akkor sem kapná meg a felhatalmazást, mivel az első 350 milliárd elköltésével nem tudna elfogadhatóan elszámolni.

A múlt héten az Associated Press (AP) felmérést készített a bankok körében arról, mire fordították a kormánytól kapott közpénzt. Az eredmény lesújtónak bizonyult: gyakorlatilag átláthatatlan a segélyek felhasználása. Az AP 21 olyan banknál érdeklődött, amely legalább 1 milliárd dollárt kapott a TARP-ból, ám ezek közül egytől sem kapott érdemi választ arra, mire költötte a pénzt. Néhány pénzintézet PR-osai elsütötték a szokásos közhelyeket, miszerint "megerősítettük a bank pénzügyi egyensúlyát és több hitelt folyósítottunk", mások egyáltalán nem válaszoltak a hírügynökség megkeresésére.

A gond az, hogy a bankokat semmi sem kötelezi arra, hogy elszámoljanak az állami pénzzel. A kormány mellett működő számvevőszék jelentése szerint hiába tett erőfeszítéseket a pénzügyminisztérium és kongresszus, hogy a TARP-ról szóló törvény garanciákat tartalmazzon a kiutalt összegek megfelelő felhasználására vonatkozóan, a jogszabály nem követeli meg a pénzintézetektől a részletes elszámolást.

A törvényhozás persze végezhet ellenőrzéseket, de csak a bankokat megalázó módon. Meghallgatásra berendelheti az érintett intézmények vezetőit, akár már azt követően, hogy januárban újraindul a munka a képviselőházban és a szenátusban.

Több szakértő most ki van akadva, mivel támogatta ugyan a TARP-ot, de csak azzal a feltétellel, hogy a közpénzt teljesen átlátható módon használják fel. Most jönnek rá, hogy a TARP, illetve az egyes országok ahhoz hasonló pénzügyi csomagjai és a világ jegybankjainak nagyvonalú bankmentő lépései nem gyógyították be a pénzügyi rendszer sebeit. Ehelyett jó esetben csak annyit érnek el, hogy kipótolják azt a pénzt, amire a világkereskedelem mozgásban tartásához szükség van.

Napi Online - barikád.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyomor karácsonya
  2008-12-29 19:38:40, hétfő
 
  A nyomor karácsonya
2008-12-29. 15:12


A rendőrautó lassan közelít. A terepjáró lehúzott ablakából a rendőrök szúrós tekintettel pásztázzák a házakat. Bűnjelet keresnek. Egy pillanat alatt néptelenné válik a percekkel korábban még kiabálástól hangos Kossuth utca. Piskón könnyű megjegyezni az utcaneveket, mindössze három van. A főnek számító, szebb időket látott aszfaltcsík akár egy hurok húzódik végig a falun. Hurok. A nyomor és a szegénység éppúgy fonja körül a piskói embereket, mint a halálraítéltet akasztás előtt a kötél. Fojtón és visszavonhatatlanul.

A falu főterén a református templom magasba ívelő tornya a hajdanvolt szebb időket idézi. Impozáns tornyának sipkáját a nyári vihar akarta leemelni. A dühödt szél elmozdította helyéről a torony kupoláját, de nem tudta a mélybe taszítani. Még nem.

Megáll a rendőrautó a kisbolt előtt. Az egyenruhások nem szállnak ki. Várnak egy ideig, majd elmennek, ahogy ebben az évben már vagy negyven esetben. Az elkövetők kézre kerítése nélkül. Az ajtón hatalmas sáros cipőnyomok. Lehet vagy negyvenötös láb, amely a lenyomatot hagyta a vérvörösre kent ajtón. A küszöbön forgácsnyomok, az ajtó végigrepedve.

Eldobott nyalóka

Fiatal, szomorú szemű nő ugrik fel az ajtónyitásra.

- Zárva vagyunk - mondja. Egy fiatal férfit próbál kitessékelni az ajtón velünk együtt. A riasztószerelőt. Végül megenyhül, keserűen felsóhajt: - Nem tudom, mi értelme, de jöjjön. Maguk nézzenek vissza egy óra múlva, addig végzünk a leltárral.

- Hajnal két óra óta itt ülünk. A rendőrök ébresztettek fel bennünket. Kirabolták a boltot - mondja egy harmincöt körüli férfi. Kezét összefonja a mellkasán, székét közelebb húzza a kályhához. Az öntöttvas kályha melletti műanyag ládában kartondobozok, ezzel fűtenek. - Reggel negyed nyolckor hazamentem, hogy a kisfiamat elindítsam az iskolába. Amikor beléptem a szobájába, leizzadva ugrálókötelezett. Felébredt, miután magára hagytuk, órákig ugrált, azt mondta: nagyon félt.

A fiatal pár júniusban vette át a boltot. Ez az első betörés. Elődjüknél minden második héten szemlézett a rendőrség. Hol az ajtón át, máskor a tető megbontásával a padláson keresztül jutottak be.

- Tudták, mikor kell jönni - mondja a nő. - Ne írják le a nevünket, mert nem akarok bajt a bolthálózatnak, amelyben vagyunk. Kipakolták a hűtőt, most kaptunk árut, tele volt hússal. Kenyeret vittek el, öblítőt, mosóport, cukrot, lisztet. Alapvető dolgokat, ami kell az ünnepekre.

A fehér, takaros polcokon érintetlenül maradt a néhány palack bor, pezsgő.

- Az emberek egy része éhezik - mondja a boltosnő. - Dohányárut egyáltalán nem tartunk, mert az luxus, csak a legfontosabb termékeket. A rendőrök a hátsó kertből visszahozták az eldobott nyalókát is, amit elhagytak a betörők. Valószínűleg a gyerekeknek szánták.

Magányos harc az életért

- Egyformán telnek itt a napok - mondja Erzsébet, miközben házába invitál. Kerítés nincs. A tágas kertben a gazt már meg-megcsipkedte a fagy. (Kuruc.info: finom utalás arra, hogy a putriscigányok még arra is lusták, hogy lekaszálják, lenyírják a gazt...) Egy fiatal férfi a ház végénél baltával egy faládát aprít. A lépcső előtt üres babakocsi. A tornácon agyonhasznált iskolatáska, rozsdás biciklik. A konyhában kellemes meleg. A sparhelten hatalmas fazék áll, az asszonyok várják haza a munkából a férfiakat. Erzsébeték szerencsésnek számítanak a faluban. Családjukban két, állandó munkahellyel rendelkező felnőtt van. A háromszáz lelkes faluban mindössze tízen járnak rendszeresen dolgozni. Pécsett megszűnhet a köteggyár, így valószínűleg januártól a faluban mindössze három embernek lesz állandó keresete. A sparhelt fölé feszített madzagon ruhák száradnak. A falak szürkék, dohosak. A tűzhely melletti rekamién fiatal lány ül, karjában kisgyerekkel. A kisfiú teát szürcsöl.

- Nem készülünk különösebben a karácsonyra - mondja Erzsébet, miközben lánya és unokája mellé ül a rekamiéra. - Töltött káposzta lesz és töltött hús szenteste - mondja Erika. - Máskor is szoktunk főzni töltött káposztát, de most több lesz, nálunk ez az ünnep. A faluban mindenki kapott fejenként hét kiló lisztet, így valamilyen sütemény is lesz. Azt beszélik, azért kaptunk lisztet, mert a szomszéd faluban volt osztás, és kimaradt. Ott süteményt, tésztát is adtak, volt, hogy tyúkokat osztottak, nálunk meg csak lisztet.

Ajándékot nem vesznek már évek óta, nem telik rá. Karácsony előtt megünneplik a család legfiatalabb tagjának, Kevinnek a születésnapját. Lesz torta - mondja a büszkén a nagymama. Az utcára néző ablakban csoki-Mikulások sorakoznak. A kisfiút köhögés rázza. A két nő aggódva összenéz. Erika kezét a fiúcska homlokára teszi, próbálja megállapítani, van-e láza.

- Néhány hete belázasodott - mondja gondterhelten Erzsébet -, a falu busza ezer forintért vitt be bennünket az alig hét kilométerre levő Vajszlóra az orvoshoz. Ide csak hetente egyszer, szerdán jár ki, de most szabadságon van.

Anya és lánya lassan feloldódik.

- Kevin dongalábakkal született (Kuruc.info: v.ö. végletesen degenerált génállomány, vérfertőzés, családon belüli közösülés, rokonházasság; esetleg még pluszban egy jó kis húsklopfolós-gyógyszeres magzat-károsítás) - meséli a nagymama -, megoperálták már az egyik lábát, októberben kellett volna a másikat, de mindig elmaradt a műtétje, mert folyamatosan meg van fázva és lázas. Amikor először műtötték, vissza kellett vinni a kórházba, de nem volt annyi pénzünk, hogy buszjegyet vegyünk. Átmentem a polgármesterhez, hogy kérjek előleget tőle a szociális segélyre, de nem adott - panaszolja Erzsébet. - Nem kölcsönt akartam, hanem előleget a nekem utalt pénzből - mondja keserűen. - Többször jelentkeztem már nála, adjon munkát itt a faluban, de nem kaptam. Dolgoznék én szívesen. Az nagyon jó volt, amikor egy alapítvány a romáknak iskolát szervezett. Eljártam, befejeztem a nyolc általánost, mert nekem nem volt meg, levizsgáztam - mondja Erzsébet. - Kaptunk pénzt, de az utolsó havit nem küldték meg. Ha megszerveznék a kilencediket, elmennék, mert jó volt tanulni, sok érdekes dolgot hallottam.

- Nem tartanak össze az emberek - szúrja közbe Erika -, mindenki próbál boldogulni, ahogy tud. A legtöbb családban gondot okoz, hogy kenyér legyen az asztalon. Mi csak a szomszédokkal segítjük egymást, az apósomék laknak mellettünk. Ők szoktak autóval elvinni Pécsre vásárolni, kifizetjük neki a benzint. Van, aki ebből él, van autója, és a piskóiakat viszi, ahova kell. A busz nagyon ritkán jön, kisgyerekkel meg nem indulhatunk gyalog útnak.

Erzsébet születése óta él a faluban. Nem volt mindig ilyen mély szegénység, kutat emlékeiben, amíg a téeszt nem verték szét, az embereknek volt munkája, rendben tudták tartani házaikat.

- Nehezen élünk, de mi nem panaszkodhatunk, két keresőnk van. A férjem és a vejem is dolgozik bejelentettként. Eddig a kék könyvvel csak alkalmi munkájuk volt. Néhány hónapja a közeli sertéstelepen alkalmazzák őket. A fiam, Tamás most fejezi be az iskolát, kőműves lesz. Nyáron már dolgozott Pesten a férjemmel alkalmi munkában, most bejelentik majd - mondja Erzsébet. - Elmennénk innen szívesen, de nagyon drágák a házak - sóhajt vendéglátónk már a küszöbön állva.

Gyógyszer vagy kenyér

Harangszó töri meg a közénk telepedő csendet. Halottat búcsúztatnak. A bolt előtt férfiak álldogálnak. - Hatszáz forintot kértek, hogy a nagyanyámnak harangozzanak - mondja keserűen a fiatal férfi, aki a helyi boltot üzemelteti. - Pénteken halt meg.

Megérkezik az iskolabusz. Hangoskodó fiatalok szállnak le, meglátják az idegeneket, a fényképezőgépet. A nagyobbacska cigány fiúk azonnal hátat fordítanak, figyelmeztetik egymást. A pulóver, a kabát kapucniját rögtön a fejükre húzzák, egészen az arcuk közepéig. Piskón nem szeretik az idegeneket. Ahogy a rendőrautó elől, a jöttmentek elől is inkább a házakba húzódnak. Abból nem lehet baj. Sándor kivétel. Az ötvenhat éves cigány férfi beszédes. Kerítésére támaszkodva nézelődik. Bajsza sárgállik a dohánytól. (Kuruc.info: erre van pénz, mi? Akkor meg mit nyafog arról, hogy éhenhal?!)

- Jöjjenek! Beszélgetek magukkal - magához int. Aztán azonnal szabódni kezd. - Szégyellem behívni magukat az otthonomba, itt kell beszélgetnünk. Három gyermeket neveltem fel tisztességben, szakmát adtam a kezükbe, harminc évig dolgoztam a téeszben, nem engednek nyugdíjba, és most havonta 23 ezer forintból kell élnünk a családdal. - Fátyolos lesz a tekintete. A házfalra bök, pereg a vakolat, elő-előbukkannak a téglák a falból. - Egy élet munkája megy tönkre, nem tudjuk felújítani a házat. (Kuruc.info: v.ö.: cigire persze van pénz) Belül egy szobában még mindig döngölt padlónk van, nincs berendezve sem. Szívbeteg vagyok, a feleségem is nagyon beteges. Magyar asszony. A pécsi dohánygyárban dolgozott, amikor elvettem, megbetegedett, nem tudott dolgozni. Én tartottam el a családot. Traktoros voltam a Rákóczi téeszben, amíg szét nem verték. Mindig volt egy kis háztájink, elboldogultunk.

Kérges kezeit összefonja, egyik kezén a gyűrűsujjából hiányzik egy perc. Nagyokat nyel. - Szégyellem, hogy ilyen szegénységben élünk. Van három unokám. Kettő, a lányommal itt átellenben lakik, a harmadik Bodajkon van, ritkán látom. Tudom, mi az, éhezni, nyomorogni, az ötvenes években megtanultuk, nem hittem, hogy visszaköszönnek ezek az idők. Mindent megteszünk a nejemmel, hogy az unokák semmit ne vegyenek észre. Nekik nem mondhatjuk azt, ha éhesek, nincs. A múlt hónapban olyan helyzetbe kerültünk, hogy el kellett dönteni, kiváltjuk a szívgyógyszereket, vagy kenyeret veszünk. Bármelyikről mondok le, megdöglök.

Szívből beszél Sándor. A nagyszüleiről mesél. A középparaszti sorba küzdötték fel magukat, mindig volt tízholdnyi földjük, amit megműveltek. Munkára nevelték, szigorúan vették az iskoláztatást is. Sándor hasonlóan tett, két fiának és lányának is szakmát adott a kezébe.

- Mindegyiknek van munkája. Az egyik fiam Bodajkon él. Másfél éves a gyerekük, de a feleségének vissza kellett menni dolgozni mellőle, mert egy fizetésből nem tudták a lakáshitelt fizetni. Szegény kis unokámat beadták a bölcsődébe, alig látja anyját-apját.

Félbeszakad a beszélgetés. Megérkezik a postás. Sándor befizeti nála a telefonszámlát. Az egyetlen luxus náluk a telefon. Három ezres és némi apró marad az ötezresből. A hó végéig elégnek kell lenni a kenyérre.

- Sz... le g...! - üvölti a trágár szavakat egy cigány fiú társának az utca túlsó felén. Lökdösődnek. Sándor összeráncolja a homlokát, majd legyint. - Ezek már úgy nőttek fel, hogy nem látták a szüleiket dolgozni. Ők sem nagyon akarnak. Cigányban is van jó meg rossz is. Amikor megérkezik a segély, néhány napig nagy lábon élnek (Kuruc.info: nem mi mondtuk, hanem a szintén cigány Sándor...), aztán meg éheznek, és elveszik a másét. Karácsony közeledtével mindig megszaporodik a lopás. Élelmet lopnak, fát az erdőről, hogy ne fagyjanak meg. A boltot is feltörték, szinte minden héten.

Közeledik a rendőrautó. Sándor tekintete összekapcsolódik az egyenruháséval. - Nem nagyon keresik a betörőt, tudják, hogy helybeli volt, és élelmet vitt el - mondja Sándor. - Sajnálom nagyon a boltost, mert nagyon rendes. Ha hó végére nem jut kenyérre, felírja és meghitelezi.

- Szívbeteg vagyok. Az orvos azt mondta, naponta háromszor kell gyümölcsöt meg zöldséget ennem. - Sándor felnevet. - Van, hogy kenyér sem jut. Ha futja gyümölcsre, a nyomottat, a sérültet hozzuk el olcsóbban. (Kuruc.info: még egyszer: cigire futja, erre nem?)

Hatalmas, csillogó mélyzöld dzsip halad a kátyús úton. A polgármester. Sándor kényszeredetten elmosolyodik.

- Nagy tervem volt a faluval, elindultam a választáson polgármesternek, de hát cigányt nem választanak meg ám!

Nehezen vergődik át egy nő babakocsival a falu főterét jelentő víznyelőn az utca egyik oldaláról a másikra. Sándor lánya és egyik unokája. Kicsivel előttük a nagymama és a kezét szorongató huncut szemű másik unoka. Amikor elérik az utca túloldalát, kitépi kezét a kislány. Rózsaszín kabátkájában rohan nagyapja felé, néhány lépésről a karjaiba veti magát.

- Gyönyörűségem! - mondja meghatottan Sándor. A kislány szorosan átfogja nagyapja lábait, felnéz rá, kedvesen elmosolyodik. A két nő köszön, rögtön eltűnnek a házban. Sándor szeme ismét könnyes lesz. - Itt a karácsony, és nem tudok ajándékot venni nekik. Szedtem diót, kaptunk lisztet, így legalább sütemény lesz az asztalon, meg neveltem egy malacot, hogy legyen mit ennünk. Szenteste átmegyünk a misére. Hát, ilyen a mi ünnepünk. - Unokája kezét szorongatva párás tekintettel hátat fordít. Majd visszanéz: - Áldott karácsonyt! - mondja, és elmennek.

Sándor Csilla

(A Magyar Hírlap egy az egyben átvett cikke)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Stoffán György: Egy nemzeti üg
  2008-12-29 19:28:54, hétfő
 
  Stoffán György: Egy nemzeti ügy nyomában
2008. December 28. 11:49:32


,,Ha valaki kíváncsi Magyarország állapotára, nézze meg a pálos kolostorokat. Ha a pálos rendet hanyatlani, vagy veszélyben látja, tudja meg, hogy az ország végveszélybe került." (Pázmány Péter)




A fenti mondat ma nagyon is aktuális. Hiszen a magyar Pálosrend ma nem, hogy hanyatlik, hanem nincs Magyarországon. Vannak ugyan pálosok fehér ruhában, az ősi kolostorokban, ám ők nem jelentenek többet a magyar egyházban, mint egy lengyel konventet, illetve annak magyarországi részét. Éppen úgy mint más külfödön alapított rend magyar provinciáját. Ők nem a magyar alapítású Pálosrend tagjai, hanem egy olyan rendé, amely 1784-ben elszakadt a magyar fennhatóságú rendtől, és saját közösséget alapított, pápai bullával, saját rendi vezetéseel, teljesen függetlenítve magát attól a pálos közösségtől, amelyet magyar alapítású férfi szerzetesrendként emlegetünk. A történelmi tényeket nem lehet eltagadni, hiszen dokumentumok igazolják és alátámasztják ezt a jelenlegi sajnálatos állapotot. 2005-ben, egy interjúban Árva Vince pálos szerzetes úgy nyilatkozott Bunyevácz Zsuzsa magyarságkutatónak, hogy ha nem lesz hazai egyházi pártfogója az eredeti Pálosrend visszaállításának és újjászervezésének, akkor ő viszi sírba magával a magyar Pálosrendet. Úgy tűnik ma még, hogy Vince atya halálával beláthatatlan időre feledésbe merül ez a probléma, hiszen a magyar egyházi vezetés hallani sem óhajt a kérdés tisztázásáról, a rend újjáalapításáról, ellenben a ma pálosoknak nevezett lengyel konvent vezetői nyilvánosan állítják magukról, hogy ők magyar pálosok, megtévesztve ezzel a hívő tömegeket. Természetesen van helye a lengyel konvent magyar tagjainak is, hiszen papi munkájukra és lelkipásztori erőfeszítéseikre szükség van e paphiányos, és hitében, erkölcsiben leépült társadalomnak, főként, ha a nemzet és a magyar pálos hagyományok ideiglenes életben tartóiként végzik Istentől kapott feladataikat. És ez látszik ma tevékenységük alapján - hála Istennek. Azonban a hitelesség teljes visszaszerzésének tekintetében már vannak komoly elvárások. Szám szerint - alapvetően, és elengedhetetlenül - három.


Elsőként annak elismerése, hogy ők nem az eredeti magyar Pálosrend tagjai, hanem a lengyel konventté, de ezzel együtt vállalják a magyar hagyományok életben tartását, és azok ápolását. Ez az elismerés felmenetné őket ama vád alól, miszerint tévhitben tartják híveiket, de megbecsülésük minden oldalról erősödnék, hiszen becsülendő és szeretetre méltóbb az a rend, amely a magyar hagyományok őrzésében elől jár... s a történelmi távlat, amely a lenygelek leszakadását illeti csaknem léggé válna. Érethetetlen tehát, hogy miért e mellébeszélés és félrevezetés.


Második szempont a rend alapításának 700. évfordulója. Amit 2008-ban ünnepelt a lengyel konvent és a Magyarok Világszövetsége, valamint a Magyar Örökség, az nem valós évszám. Ha valós lenne, akkor el kellene ismerni, hogy a rendet nem Boldog Özséb alapította, hiszen 1308-ban, amikor a pápa - VI. Pius - kiadta a megerősítő decretum-ot, Özséb már 38 évehalott volt. Mi az igazság tehát? Egyes kutatások szerint Özséb már az 1230-as években kezdi szervezni a rendet, többször megfordul a Pilisben, hogy oktassa, tanítsa az ott élő remetéket, akik nem zárkóznak el a keresztény közösségbe való tömörülés elől. Gyöngyösi Gergely generális 1520 körül részletesen leírja a Pálosrend történetét, s ebben 1250-re teszi a rend végleges megalapítását. (Frater Eusebius construi monasterium Sancte Crucis Strigonio anno 1250, regis Belae 4-ti 16) Tehát a rend 2008-ban, 758 esztendős múltra tekint vissza. 1262-ben Özuséb, a rendalapító IV. Orbán pápához megy, hogy rendjét jóváhagyassa. Őszentsége Pál veszprémi püspököt bízza meg egy vizsgálattal, amelyet a püspök elvégez és 1263-ban e vizsgálat eredményeképpen Ladomér esztergomi érsek engedélyezi a rend immár hivatalos működését. 1270-ben Boldog Özséb, egy már megalapított és elismert, hivatalos egyházi működést engedélyező és megerősítő érseki határozattal rendelkező szerzetesrend alapító-vezetőjeként tér meg az egek Urához. Az 1308. december 15-én, valamint 1309. február 15-én, és 1319-ben Károly Róbert kérésére a pápák csupán megerősítették a rendet minden szerzett vagyonában és rendi önállóságában. A rend privilégiumoat VI. Kelemen és V. Orbán pápák is elismerték. A rend korábbi vezetése a 700 éves évfordulót 1935-ben kívánta megünnepelni, de ezt a lengyel rendi előljáróság megakadályozta, s ezzel elkezdődött az évszázados lengyel-magyar pálos konfliktus újabb felvonása. Mindazonáltal meg kell állapítanunk, hogy a 700 éves rendalapítási évforduló és ünnepség 2008-ban minden történelmi alapot nélkülöz, és csak annyira hiteles, mint az 1935-re tervezett, de elmaradt ünnepség. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a pálosok első kolostora 1925-ben ünnepelte fennállásának 700. évfordulóját!


A Pálosrend életében a lengyel összeférhetetlenség és a folyamatos lengyel-magyar ellentét hozott újabb változást, 1784-ban, amikoris a lengyelek a magyar rendi vezetés alól a király, Szaniszló Ágoston, VI. Piushoz fordult annak érdekében, hogy a lengyel pálosok leszakadhassanak a magyar rendi vezetéstől, és önálló konventet hozhassanak létre, saját vezetéssel, rendi előljárósággal, a rend egészéből kiemelten, az általános generális fennhatóságától is leválva. A pápa megadta az erre vonatkozó engedélyt, így ez a kongregáció saját generálissal önálló renddé vált, amely már nem a Boldog Özséb által alapított magyar Pálosrend szabályait követte. (O. Sixtus Szafraniec OSP: Konwent Paulinow Jasnogorskich 1382-1864 - Institut Studiow Koscielnych, Rzym, 1966)

II. József ismert és elszánt magyar-és egyházellenessége azonban 1786. február 7-én megszüntette a rendet Magyarországon, így jogilag a magyar alapítású Pálosrend máig nem létezik/létezhet Magyarországon. (Országos Levéltár kanc. oszt. 1388 sz.) Igaz, a pápai okméányokat egyetlen pápa sem vonta vissza, így ha egy magyar püspök egyházmegyéjében engedélyezné - engedélyzte volna Árva Vincének - a magyar Pálosrend újjászervezését, annak szentszéki akadálya nem lett volna, hiszen Habsburg József tiltórendelkezése többszörösen is megkérdőjelezhető, tekintettel arra, hogy nem volt megkoronázott magyar király, s rendelkezéseit a hagyomány szerint halálos ágyán - 1790-ben - visszavonta.


Az 1934-es úgynevezett visszatérés tehát nem a magyar Pálosrend visszatérése volt Magyarországra, hanem csupán a Pálosrend egy másik ágának betelepedése, egy ürügy, amely a lengyel konvent németek előli megmentését szolgálta. A rend magyar tagjai már akkor is azon munkálkodtak, hogy az eredeti magyar alapítású Pálosrendet helyezzék ismét jogaiba, szervezzék újjá, s a lengyel konventtől elszakadva az egykori magyar alapítású szeretesrendben élhessenek ismét, annak célkitűzéseit valósíthassák meg. A világháború és az utána következő gyilkos szocialista diktatúra viszont minden tervet romba döntött - pálosokat (is) gyilkolt, bezáratta az egyházi iskolákat, százezreket ölt halomra, zárt börtönökbe és megvonta a rendek működési engedélyét...


A hiteleség visszaszerzésének harmadik szempontja az Árva Vince pálos szerzetespap személye körül kialakult, és egyházi volta okán mélyen és súlyosan megbotránkoztató eseménysorozatért való bocsánatkérés elodázhatatlansága. Ez utóbbi követelmény azért is fontos, mert az Árva Vince körül kialakult csoportok egy része, ennek a botrányos egyházi ügynek okán és azzal kapcsolatban egyházellenességre, kusza történelemszemléletük hirdetésére használják a jelen helyzetet, amiért nem e megkérdőjelezhető tudású személyek, hanem az Árva Vincét megalázó lengyel konvent, és a mai magyarországi lengyel pálosok vezetői, volt elöljárói a felelősek. Árva Vince az utóbbi években e sorozatos megaláztatások és kiközösítés - a rendből - miatt szellemileg leépült, de ennek ellenére az egyházmegye vezetői nem akadályozták meg nyilvános szerepléseit, amelyek sem az ő egyéni, sem a rend, sem az egyház ügyeire nem voltak jó hatással. A rendből való 2004-es eltávolítása olyan embertelen, keresztény közösséghez méltatlan tett volt, amelyet nemhogy egyházi, de még világi hatalom sem engedhetett volna meg magának. Egy akkor már segítségre és támogatásra szoruló embert aláztak meg azok, akiknek mellé kellett volna állniuk, segíteniük kellett volna, s akik köszönettel tartoznának a súlyos és Vince atya számára már ép ésszel kibírhatatlan megaláztatás helyett. Hiszen a Sziklatemplomot is Árva Vince szerezte vissza (amiért a lengyel előljárók - nem túlzás - gyűlölték, mert féltették Czestochowa monostora búcsújáró helyének elsőségét. A magyar rendtársak egy része pedig rendi előmenetel - szamárlétra számukra elérhető fokait féltve -, néhányan pedig a még létező kommunista hatalmi parancsra támadták, hisz Árva atya a munkások papja, és a munkásság lelkipásztora volt), de sokat tett a márianosztrai templom és rendház érdekében is, miközben végigpasztorálta az országot a legsötétebb szocialista érában, hirdetve a magyar pálosok jelenlétét.

Vince atya tehát életét áldozta az eredeti magyar alapítású Pálosrendért, amelyet máig nem sikerült jogaiba visszaállítani. Amely ma nem létezik Magyarországon! Bizonyára azonban nem lenne nagy erőfesztítés a lengyel konvent magyar pálos atyáinak, ha krisztusi alázattal halálában - temetésén - megkövetnék Árva Vince atyát, s mert magyar emberek, átvennék örökségét, s újjászerveznék az eredeti magyar alapítású magyar Pálosrendet, hogy a pálosok sorsából egy virágzó és keresztény magyarország tükörképét csodálhassa a hívő magyar nemzet. Mert botor, és értelmetlen mellébeszélésen - ami jelenleg egy lelki és erkölcsi építmény alapjának számít - semmilyen nagy mű nem állhat meg.



http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&kod=4186&rovat=
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sólyom László nem írta alá a m
  2008-12-29 19:25:25, hétfő
 
  Sólyom László nem írta alá a médiatörvény módosítását
2008-12-29


Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, és hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.


Sólyom László az Alkotmánybíróságnak írt levelében emlékeztetett: a hatályos médiatörvény értelmében a műsorszolgáltatási jogosultság nyílt pályázaton szerezhető meg, rádiók esetében hét, televíziók esetében tíz évre. Ennek az időnek a lejártakor újból pályázatot kell kiírni, de ha a műsorszolgáltató bejelenti erre vonatkozó igényét, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy ízben pályázat nélkül is megújíthatja a műsorszolgáltatási szerződést legfeljebb öt évre. Ennek lejártakor viszont mindenképp pályázatot kell kiírni.

Az Országgyűlés által december 8-án elfogadott törvény lehetőséget adna arra, hogy az ORTT egymást követő több esetben is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, ami televíziók esetében 2012-t, rádiók esetében a tervek szerint 2014-et jelenti.

Sólyom László álláspontja szerint ez a módosítás sérti az alkotmánynak a sajtószabadságot biztosító bekezdését. A digitális átállásig ugyanis meghatározó jelentőségű az elektronikus médiapiacon, hogy a frekvenciák korlátozottan állnak rendelkezésre. A jelenlegi pályázati rendszernek garanciális jelentősége van abban, hogy a frekvenciaszűkösség ellenére érvényesülhessen a kiegyensúlyozottság követelménye, hiszen ennek révén lehetőség van új szolgáltatók megjelenésére.

Az államfő szerint a december 8-án elfogadott törvény viszont háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben. Ez pedig ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

A köztársasági elnök az indítványában arra is felhívta a figyelmet: az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította, hogy a műsorszolgáltatási pályázati eljárás szabályaiban súlyos alkotmányossági hiányosságok vannak. A pályázat során alkalmazandó értékelési szempontok törvényben nem szabályozottak, a döntéshozatali eljárás a pályázók és a nyilvánosság számára nem követhető és áttekinthető. Ezt a hiányosságot az Alkotmánybíróság határozata alapján 2007. december 31-ig kellett volna az Országgyűlésnek pótolnia, de ez nem történt meg és az államfő szerint a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja. Sólyom László szerint ez elfogadhatatlan.

Az államfő kitért rá, hogy most elfogadott törvény módosította az ORTT döntéshozatali szabályait is oly módon, hogy az ORTT tagjait az őket jelölő országgyűlési képviselőcsoportok parlamenten belüli mindenkori arányának megfelelő szavazati mérték illeti meg a szolgáltatási szerződés megújításáról szóló döntés során. A köztársasági elnök szerint ez a megoldás kétséget ébreszthet az ORTT-nek a pártoktól független működését illetően, holott a médiatörvény kifejezetten előírja, hogy az ORTT és tagjai csak a törvénynek vannak alárendelve, és tevékenységük körében nem utasíthatók.

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke - aki a törvény elfogadásának másnapján "példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntésről" beszélt, és figyelemre méltónak nevezte, hogy "a közvélemény teljes közönye" mellett hozták meg azt, amely szerinte igen súlyos, a gazdasági és a közjogi alkotmányosságot is érintő kérdéseket vet fel - most annyit mondott az MTI megkeresésére: fenntartja korábban hangoztatott bírálatát.

"A Danubius Rádió tulajdonosai hosszú távon terveznek, ezért felkészültek minden eshetőségre, így készek a hosszabbításról tárgyalni vagy pályázat esetén indulóként azon részt venni." - nyilatkozta László Géza, a Danubius Rádió vezérigazgatója az MTI-nek.

Heal Edina, a Sláger Rádió külföldön tartózkodó vezérigazgatója, aki - mint mondta - nem ismeri a részleteket, későbbre ígért kommentárt.

A parlament 10 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett, 363 igen szavazattal fogadta el december 8-án a törvénymódosítást. A javaslatot az MDF nem szavazta meg. A módosítás lényege, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor egy ízben pályázat nélkül is megújíthassák azt, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést. A meghosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha a műsorszolgáltató szerződéses kötelezettséget vállal arra, hogy közreműködik a digitális átállásban.

Az Országgyűlés elnöke a törvényt december 11-én küldte át az államfő hivatalába kihirdetésre. Az alkotmány értelmében, ha a köztársasági elnök a kihirdetésre nem sürgősséggel megküldött törvény valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja, akkor azt 15 napon belül véleményezésre megküldi az Alkotmánybíróságnak.

Forrás: MTI

http://echotv.hu/index.php?akt_menu=72&newsid=92312
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb 300 millió magyarázkodás
  2008-12-29 19:22:44, hétfő
 
  Újabb 300 millió magyarázkodásra

300 millió forintos pályázatot írt ki a kormány a gazdasági válság hatásainak a lakosság számára ,,közérthető" elmagyarázására.
Édua, h, 2008/12/29 - 16:48

A hibák, a hazugságok kimagyarázására még mindig jut pénz. A lakosság tájékoztatása, magyarán átverése mindent megér ennek a kormánynak, de a rendszer bármely kiszolgálójának is.


A kormány döntése alapján december 30-án mintegy 300 millió forint összegű pályázatot írnak ki a globális gazdasági válság magyarországi hatásainak közérthető, átfogó bemutatására, vagyis a kormány felelőségének elkenésére.

A pályázaton az országos, a regionális és a helyi média, valamint országos civil szervezetek vehetnek részt televíziós és rádiós műsorokkal, magazinokkal, cikkekkel, kiadványokkal és tájékoztató programokkal amelyben majd sok millióért igyekeznek tisztára mosni azt, amin a folyamatos hazudozás, a csalás, átverés már rég végleges foltokat hagyott.

Budai Bernadett kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a 300 millió forint annak a keretnek a még megmaradt része, amelyet az idén a kormány a lakosság tájékoztatására fordíthat. Ez a bejelentés azonban ne ringasson senkit abba az illúzióba, hogy a kormány ennyit megtakarított az idei év hazudozásaira szánt összegből, hanem csupán arról van szó, hogy újabb és újabb összegeket szavaztak meg a ,,kormány kommunikációjára", amiből ezek szerint az év utolsó hetére 300 millió még meg is maradt.

A legújabb pénzszóró hazugságkampány pályázatára a határidő: 2009. január 31.

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2008_12_29_ujabb-300-millio-magyarazkodasra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden csepp kiontott vér a zs
  2008-12-29 19:19:58, hétfő
 
  Minden csepp kiontott vér a zsidókra száll vissza
2008. december 29. 13:40
HunHír.Hu
Kész fegyverszüneti megállapodást aláírni a Hamász, ha Izrael véget vet a támadásoknak és a Gázai övezet zárlatának - közölte hétfőn a szenegáli külügyminisztérium. Az elképzelés szerint mindkét fél azonnali tűzszünetre, Izrael emellett a Gázai övezet blokádjának teljes feloldására tenne ígéretet. Háled Mesaal Hamász vezető aláírná a dokumentumot.

A dakari tájékoztatás szerint Abdoulaye Wade szenegáli államfő, az Iszlám Konferencia Szervezetének elnöke vasárnap este telefonon javaslatot tett a palesztin iszlamista szervezet vezetőjének, Háled Mesaalnak egy fegyverszünetre.


Hozzászólás

miranda - 2008.12.29. 19:09
Nem akarok hinni a szememnek amit látok.
Az USA egyik legmagyobb TV adója / zsidó / azon sír hogy a második izraeli állampolgár vesztette életét a Hamas által kezdeményezett rakétatámadásban.
Egyhangúlag a palesztinokat okolják a történtekért.


betli - 2008.12.29. 15:09
RE:antares - 2008.12.29. 14:49
Sajnos teljesen igazad van a tetüt hiába kéred hogy ne szívja a véred úgy is fogja de ha eltaposod érti nem kellet volna.
UI: ha már mennek azok a rakéták egy pár taktikai nukleáris töltet is mehetne csak hogy jobban értsék hogy kuss van.( úgy is azzal hencegnek hogy ők találták fel az atom bombát. HÁT ÉLVEZZÉK !! )
PARAZITA MENTES SZEBB JÖVŐT!!!


antares - 2008.12.29. 14:49
Miért írná alá Izrael a fegyverszünetet most, amikor felhatalmazást kapott a világtól a palesztinok irtására. Majd, ha hülye lenne, hiszen minden palesztin halálával közelebb az ígéret földje! Mindenki tudja, hogy az eddigi népirtó módszerek, az élelmiszer-blokád, a víz-blokád, az egészségügyi ellátás nehezítése közel sem olyan hatékony, mint a mostani. A zsidók is olyanok, mint a cigányok, csak az erőből értenek. Pár iráni rakétát Tel-aviv-ra, és mindjárt kuss lesz.

http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=15517
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki hitte volna: nyereséggel zá
  2008-12-29 18:50:55, hétfő
 
  Ki hitte volna: nyereséggel zárhat a hazai bankszektor

2008.12.28.-13:21:24

Idén is nyereséges évet zárhat a bankszektor a Bankszövetség elnöke szerint. Felcsuti Péter ugyanakkor úgy látja: a válság miatt a profit 20-30 százalékkal elmaradhat a tavalyitól. (Szegények. De akkor kinek is kellett az IMF segély? A kormánynak ugye nem, hiszen az 2 év után kikerült a rosszból...)


2009-re kisebb profitot, de szintén nyereséges évet vár Felcsuti Péter, nem számít arra, hogy a kereskedelmi bankok bármelyike veszteséges lenne. A kormány devizahiteleseknek szánt csomagjáról azt mondja: a lakosság okosabb volt annál, hogy svájci frankban, vagy euróban felvett hitelét 15-20 százalékos kamatú forintkölcsönre váltsa.

hírTV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A meg nem hunyászkodók felelős
  2008-12-29 18:45:50, hétfő
 
  A meg nem hunyászkodók felelőssége

Eddig és nem tovább!

Gondoljon mindenki el azon, hogy ki szenved több veszteséget: az ezeregyszáz éve meghunyászkodó magyarság, vagy az erőszakos megosztottságot el nem fogadó palesztinok?

Megfélemlít, hogy a palesztinok egy izraeli életért 300 gyermek, nő, férfi életével fizettek? Mi ez ahhoz az áldozathoz képest, amit 55 év alatt 8 millió magzat meggyilkolása jelent? Mi ez ahhoz a tömegmészárláshoz képest, ami a tömeges nyomor, a lelki, szellemi, testi kiszolgáltatottság okoz?

Gondoljon mindenki el azon, hogy a meghunyászkodás milyen "egységet" eredményez: a birkák nyájba húzódását.
Ha netán kétségei lennének e felől, kérdezze meg a budapesti parlament bármelyik képviselőjét: "Ugyan, kedvesem, miért nem járatod most a szád az Izrael által elkövetett népirtás ellen? Ez nem Gyurcsány és nem Orbán, akiket gyalázni az erőszakos megosztottság fenntartása érdekében - a kiosztott szerepek szerint - kötelező. Ez lényegi állásfoglalást kíván, nem öncélú gyűlöletkeltést!"

Gondoljon mindenki el azon, hogy a megosztó erőszakot kik gyakorolják, a neoliberalizmus helytartóit támogatva?
Ha netán nem tudná, kérdezze meg Rostás Lászlót, miért bíztat arra, hogy hunyászkodjunk meg azok akarata előtt, akikre az alábbi kijelentés vonatkozik: "az egyetemes örök érvényű törvények be nem tartásával, azaz törvényen kívüliként bármely érintett fél erővel kényszerítve közmegegyezés nélküli megosztottságot hozna létre". (http://www.nemzetihirhalo.hu/doc/Levelazatyaert.doc)

És kérdezze meg a Magyar Püspöki Konferenciától: "Ugyan, drága püspök uraim, miért hallgatnak, miért nem adnak ki közleményt a keresztény erkölcs nevében a palesztinok elleni népirtás elítélésére, úgy, ahogyan a keresztény erkölcs elleni államszövetségbe történő belépésünk segítésére kiadtak?"

Aki atyai őseink hagyományát, a Teljes Tudást és a Szabadságot tartja a legfontosabb értékeinknek, nem tűri tovább az erőszakosan ránk kényszerített meghunyászkodást és összehangolt munkával tesz az erőszak ellen, a Szent Korona értékrendjének visszaállításáért!

A meg nem hunyászkodók 2009. január 4-én 15 órakor találkoznak Gödöllőn
(http://szksz.hu/Vanmasmegoldas/PlakatGodollo.doc,
szórólap: http://szksz.hu/Vanmasmegoldas/SzorolapGodollo.doc)

Kelt Szegeden, 2008. december 29-én.
A keresztény értékrend szerinti magyar szeretettel:
Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája

Iszmáil Hanije, a Hamász-kormány vezetője leszögezte: az izraeli támadások nem kényszerítik térdre a radikális mozgalmat, még akkor sem, ha megsemmisítik a Gázai övezetet. Kijelentette: ennél visszataszítóbb mészárlást még nem láttak a palesztinok.
Harmadik intifádára szólított föl a Hamász vezetője - mti.hu 2008. december 27. 21:40>

A BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a testület tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai helyzet elharapódzása miatt, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak.

Az ENSZ BT a harcok azonnali beszüntetésére szólított Gázában - mti.hu 2008. december 28. 09:15

A zsidó állam - indoklása szerint - azért kezdett eddig soha nem látott méretű műveletet a Hamász radikális mozgalom ellen, hogy véget vessen az izraeli területek ellen irányuló rakéta- és aknavetős támadásoknak.

Az a tény, hogy a második legnagyobb izraeli kikötőváros, Asdod a palesztinok célkeresztjébe került, megerősíti Izrael azon aggodalmát, miszerint a palesztin fegyveresek képesek a nagyobb izraeli városokat rakétáik hatótávolságába vonni.
Folytatódtak az izraeli légi támadások a Gázai övezetben, több mint 280 halott - mti.hu 2008. december 28. 20:05

Libanontól Iránig Izrael ellenségei arra használták a Hamász palesztin iszlamista mozgalom infrastruktúráját célzó izraeli támadásokat, hogy lármás tüntetésekre tömegeket csődítsenek az utcákra. Izrael térségbeli szövetségesei is rosszallóan reagáltak: Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az emberiség elleni bűnnek nevezte a légi csapásokat, és követelte leállításukat. Ankarában az izraeli nagykövetség előtt Dávid-csillagokat égettek a tüntetők, akik a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték.
Irakban izraeli zászlókat égettek és kalasnyikovokkal a levegőbe lövöldöztek, így követelve erőteljesebb arab fellépést az izraeli támadással szemben.

A radikális síita Hezbollah mozgalom, amely 2006 nyarán több mint egyhónapos háborút vívott Izraellel, népirtásnak és háborús bűnnek nevezte a gázai célpontok elleni izraeli légi támadásokat.
Jordániában, ahol 30 parlamenti képviselő az izraeli nagykövet kiutasítására, illetve Jordánia izraeli nagykövetének visszarendelésére kérte a kormányt, mintegy ötezer jogász vonult a parlament elé az izraeli nagykövet kiutasításának és a nagykövetség bezárásának követelésével.

Ezrek tüntetnek Izrael ellen szerte a Közel-Keleten - mti.hu 2008. december 28. 17:05
A Hamász egyben a Ciszjordániát ellenőrző Palesztin Hatóság tagjait és mindazokat az arab világbeli vezetőket is megfenyegette, akik a szervezet ellen szövetkeznek. A lap szerint ez utóbbi üzenet az egyiptomi vezetésnek szól.

Hétfőn újabb országok (Japán, Kína, Malajzia, Mexikó, Kanada) ítélték el az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzíváját, közülük több felszólította a zsidó államot, hogy azonnal hagyja abba a légitámadásokat.

Izrael újabb légicsapásokat mért a Gázai övezetre - mti.hu 2008. december 29. 08:05
A mostani a legvéresebb támadás, amit fennállása óta Izrael a palesztinok ellen elkövetett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem ítélte el az izraeli büntetőakciót Gáza ellen, csak a harcok beszüntetését kérték. Az Egyesült Államok szerint Izrael csak magát védi meg a palesztin rakétatámadásoktól, ezért joguk van a légicsapásokhoz.

Háború ellenes tüntetőket tartóztattak le Izraelben. A zsidó állam fővárosában több százan követelték az offenzíva leállítását.
ha szükséges, akkor szárazföldi hadműveleteket is indítanak azért, hogy megvédjék az izraeli lakosokat.

Soha nem ölt meg Izrael ennyi palesztint (+videó) - hírTV, FH 2008-12-28 13:50
A hadsereg lebombázta a Gázai Iszlám Egyetemet.
A Hamasz már izraeli kormánytagok megölésével fenyeget: Tzipi Livni külügy és Ehud Barak védelmi minisztert nevezték fő célpontnak.
A palesztin szélsőséges szervezet féléves tűzszünet viszonylagos nyugalma után támadta újra Izraelt. Állításuk szerint azért, mert a zsidó állam nem enyhített az uralmuk alatt álló, csaknem másfél millió lakosú Gázai övezet blokádján.
Nem csitulnak a kedélyek - újabb légicsapás - Hirtv.hu 2008-12-29 09:30

A helyi orvosok szerint a másfél millió lakosú területen humanitárius katasztrófa közeleg.
A zsidó állam kormányfője, Ehud Olmert szerint addig folytatják a támadásokat, amíg annak szükségét érzik. A gázai határon már gyülekeznek az izraeli tankok: a szárazföldi támadás bármikor megindulhat.
Az offenzívában az irányított támadások ellenére mégis sok civil meghalt, köztük gyerekek is.
Háború ellenes tüntetőket tartóztattak le Izraelben. A zsidó állam fővárosában több százan követelték az offenzíva leállítását. A katonai akciót felmérések szerint az izraeliek harmada ellenzi.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem ítélte el az izraeli büntetőakciót Gáza ellen, csak a harcok beszüntetését kérték. Az Egyesült Államok szerint Izrael csak magát védi meg a palesztin rakétatámadásoktól, ezért joguk van a légicsapásokhoz, Irán vallási vezetője pedig háborúra szólította fel a muzulmánokat.
Felsorakozott az izraeli hadsereg Gáza határán - hirtv.hu 2008-12-28 17:44

A Financial Times szerint az izraeli légicsapás mértéke aránytalan válasz volt a Hamasz támadásaira. A lap szerint ráadásul az izraeli akció csak a szélsőségesek, az Izraelt és legfőbb szövetségesét az Egyesült Államokat gyűlölők táborát növeli. A Financial Times szerint a légicsapások megerősítik a szélsőséges Hamaszt - hasonlóan ahhoz, hogy az Izrael és Hezbollah között vívott 2006-os 34 napos háború is csak növelte a Hezbollah népszerűségét.
A francia katolikus napilap, a Le Croix szerint a Hamasz szakított a tűzszünet megállapodással és ezért számolnia kellett a komoly következményekkel.
"A gázai lakosság elleni izraeli légitámadások példa nélkül állnak a regionális konfliktusok történetében, és nem magyarázhatóak a Hamász rakétatámadásaival" - fogalmazott Abdoulaye Wade szenegáli elnök, az OIC soros elnöke.
Palesztin kórházi források szerint a támadásoknak több mint 300 halálos áldozata van, túlnyomó többségük a Hamasz tagja volt, de sok a civil, nő és gyerek is meghalt a bombázásokban. Izraelben egy ember halt meg a Hamasz rakétatámadásai következtében.
Címlapokon a gázai összecsapás - hirado.hu 2008. december 29. 10:48

Nem EU-párti az új pápa a European Voice szerint - mti.hu 2005. április 22. 10:50

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata az Európai Unióhoz való csatlakozásról - eunyet.hu - az eredeti cím, ahol már nem található: kereszteny.hu, most is elérhető címek:
http://www.eu.pecs.hu/Kiadvanyok/Katolikus.doc,
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.03.23/0401.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az öltönyös majmok bolygója
  2008-12-29 17:21:39, hétfő
 
  Az öltönyös majmok bolygója


Bodoky Tamás - bodoky@mail.index..hu
| 2008. 12. 29., 00:17 | Frissítve: 6 órája

Jared Diamond [1], a Kalifornia Egyetem evolúcióbiológusa és Pulitzer-díjas ismeretterjesztő szerint nincs szükség szuperszámítógépes kockázatelemzésekre és komplex klímamodellekre ahhoz, hogy megtudjuk, mi vár ránk a következő évtizedekben. Éppen elég útmutatást adnak ez ügyben a régészeti leletek.

A tudós szerint az emberiség lokálisan már számtalanszor előadta ugyanazt a drámát, amelynek ezúttal a globális fináléja következik. A különbség csak annyi, hogy a túlélőknek most már nem lesz hová továbbvándorolniuk, hogy sokadszor újrajátsszák a mindig ugyanúgy végződő előadást. Nincs több szűz terület.

(Hacsak nem a Mars, de azt talán még a NASA sem gondolja komolyan.)

Nincs több szűz terület, hacsak nem a Mars, de azt talán még a NASA sem gondolja komolyan Diamond kedvenc példája a húsvét-szigeti civilizáció. Amikor nagyjából másfélezer éve a polinézek benépesítették a szigetet, azt még buja őserdő borította. Mikor 1722-ben egy holland felfedező rábukkant, a kopár és elhagyatott tájat több száz monumentális kőszobor díszítette, a szoborfetisista társadalomból viszont már csak mutatóba maradt néhány lepusztult család, akikből senki sem nézte volna ki a szoborállításhoz szükséges fejlett technikai tudást.

Az egész korabeli világ fantáziáját megmozgató rejtélyt a megszállott norvég óceántutajos és néprajzkutató, Thor Heyerdahl [2], majd az őt követő régészek fejtették meg: a bennszülöttek kiirtották az erdőségeket, hogy a helyén haszonnövényeket termesszenek, valamint a kenuépítéshez és a szobrok felállításához szükséges farönkökhöz jussanak.

Ezzel elvoltak vagy ezer évig a húsvét-szigetiek, ám amikor szó szerint az utolsó fát is kivágták, befuccsolt az állandó népesség- és GDP-növekedésre optimalizált társadalmi modell: a bennszülöttek nagyon sokan lettek, az erdőirtás miatt azonban talajerózió, ennek következtében pedig rosszabb terméshozamok jöttek, és kenut sem volt már miből építeni, hogy halászhassanak.

A populáció létszáma így már jóval nagyobb volt, mint a leabált sziget eltartóképessége, a fejlett szoborállítási technológiájukra oly büszke polinéz polgárok pedig frusztrált dühükben egymásnak estek, és gyilkos háborúkban, sőt emberevéssel redukálták a lélekszámot a lepusztított sziget által eltartható szintre. Közben magaskultúrájuk is odalett.

Befuccsolt az állandó népesség-, és GDP-növekedésre optimalizált társadalmi modell Diamond szerint ugyanez történt anno a majákkal, valamint többek között a nyugati civilizációk bölcsőjének számító Közel-Keleten és a Földközi-tenger vidékén is. Az aranykorokról szóló legendákkal ellentétben minden ősi civilizációs központ szisztematikusan tönkretette a természeti erőforrásait.

A mediterráneum sem volt mindig az a kopár, terméketlen, túlsúlyos német turisták kiszolgálására optimalizált vidék, mint manapság. Az ősi Görögország régészeti vizsgálatai a populációk növekedésének és összeomlásának számos egymás után következő ciklusát tárták fel, mígnem az erdős hegyek és termékeny völgyek az erdőirtás, a túllegeltetés és az erózió hatására teljesen tönkrementek, az emberi civilizáció központja pedig korábban érintetlen területekre vándorolt tovább.

És ez a folyamat így zajlik le újra és újra a mai napig, de egyre nagyobb léptékben és egyre több helyen. Diamond 2005-ös, Összeomlás [3] című könyve más megvilágításba helyezi például a ruandai népirtást is, a közismert politikai és etnikai dimenziókon túl környezeti okokat tulajdonítva neki. A genocídum előtt Ruanda népsűrűsége Hollandiáéval vetekedett, de közben az erdőpusztítás és a kimerült talaj miatt évek óta csökkent az egy főre eső élelmiszertermelés.

A tömeggyilkosságot etnikai alapon, és politikusok tervelték ki ugyan, de a nép azért hajtotta végre oly készségesen, mert úgy érezték, túl sokan élnek túl kis területen.

Diamond világhírű könyveiben lényegében újrafogalmazta, és történelmi példák tucatjaival támasztotta alá Thomas Malthus [4] angol közgazdász elhíresült, eredetileg álnéven publikált 1798-as röpiratát, ami már akkor bedobta a köztudatba a túlnépesedés fogalmát, amikor még csak egymilliárd ember élt a bolygón.

Malthus szerint a fenntarthatatlan erőforráshasználat által generált populációs és környezeti problémák mindenképpen megoldódnak: ha az emberiség nem oldja meg őket tudatosan, akkor maguktól, de abban nem lesz sok köszönet. Az esszéista cinikus javaslata szerint a tudatos megoldás az lenne, hogy védekezés helyett hagyni kell a járványokat, a háborúkat (valamint a gyerekgyilkosságot és a homoszexualitást), hogy elvégezzék a piszkos munkát, különben a probléma egyre kezelhetetlenebbé válik. Hadd hulljon a férgese.

A mai társadalmak rendre megismétlik a múltbeliek öngyilkos ökológiai döntéseit Ehhez képest ma már majdnem hétmilliárd ember él a Földön, és bár a növekedés üteme csökken, a demográfiai modellek szerint 2050 körül kilenc-tizenegymilliárdos szinten tetőzik majd az embertermelés. A nagy kérdés az, hogy eltart-e ez a bolygó ennyi lelket fenntartható módon az addigra elérhető műszaki színvonalon?

Erre a nagy kérdésre sokféle, túlnyomórészt nem túl vidám választ ad a tudomány. Jared Diamond optimistán azt mondja, hogy a mai, globalizált civilizációnak - primitívebb elődeitől eltérően - már van választása: időben eldöntheti, hogy összeomlik vagy fennmarad. Választhatunk, mert mi már ki tudjuk számolni, mit bír el a bolygó, és a fejlett technikánkkal alkalmazkodhatunk is hozzá, ha akarunk.

A rossz hír az, hogy a jelek szerint nem akarunk. A végkifejlet ügyében Diamond - számos tudóstársához, köztük a magyar Gyulai Ivánhoz hasonlóan [5] - megbízhatóan pesszimista maradt, úgy látja, hogy az emberiségen az összes múltbéli ökológiai katasztrófa pontos ismerete sem segít, ,,a jelen a szándékos vakság vaskora".

A mai társadalmak rendre megismétlik a múltbeliek öngyilkos ökológiai döntéseit, a különbség csak annyi, hogy egyre nagyobb léptékű és egyre hatékonyabb a környezetpusztítás.

A borúlátók között James Lovelock [6] brit akadémikus, a Gaia-elmélet megalkotója viszi a prímet, szerinte ma már elkerülhetetlen a bukás. Az ember által előidézett klímaváltozás hatására az emberiség túlnyomó többsége ki fog pusztulni [7] a 21. század végére, a nagyjából ötszázmillió túlélő az északi területeken húzza majd meg magát.

A 2008-ban beütött globális pénzügyi és gazdasági válságban is egyre többen ismerik fel az ökológiai katasztrófa előszelét.

Az ökológiai tőkeveszteség mellett eltörpül az agyonhájpolt tőzsdekrach A G8-államok 2007-es heiligendammi csúcstalálkozóján részt vevők megrendeltek egy elemzést, amely a biodiverzitás csökkenését közgazdasági szempontból számszerűsíti. A Deutsche Bank vezette EU-s konzorcium kutatásának első részét idén októberben hozták nyilvánosságra, és az derült ki belőle, hogy csak az erdőirtások externális költsége 2-5 ezer milliárd dollár évente [8] globálisan. Vagyis jóval több, mint amennyi pénz a válság miatt eltűnt a transznacionális bankrendszerből az idén.

Az elemzést készítő közgazdászok szerint az évről évre növekvő, láthatatlan, mert korábban nem forintosított ökológiai tőkeveszteség mellett eltörpül az elmúlt nyolcvan év legnagyobb világgazdasági válságát okozó, agyonhájpolt tőzsdekrach. Ugyanezzel riogatott [9] nemrég Erik Solheim norvég környezetvédelmi miniszter is.

A természeti erőforrások túlhasználatát az erdők, a vizek, a termőföld, a levegő és a biodiverzitás megújítását szolgáló kapacitásokat számszerűsítő ökológiai lábnyommal szokás leírni. A WWF nemzetközi természetvédő szervezet idei Élő bolygó jelentése [10] szerint ezek a kapacitások ma már legalább harminc százalékkal elmaradnak az igények növekedésétől, és ha ez így folytatódik, akkor a 2030-as évek közepére legalább két bolygónyi lesz az emberiség ökológiai lábnyoma.

Ez persze nyilvánvaló képtelenség, az ötmilliárd éves bolygó ezentúl sem fog az emberiség exponenciálisan növekvő igényeihez alkalmazkodni, ahogyan a neoliberális pénzügyi rendszer sem viselte el egy ponton túl a rendszerszintű túlhasználatot. És ahogyan a pénzügyi erőforrásokkal való visszaélést is mindenki megszívta a végén, ugyanígy lesz majd a természeti erőforrások abúzusával is.

(Egyébként van egy olyan ország a Földön, amely a túlfogyasztókat megközelítő várható élettartammal és iskolázottsággal, viszont a bolygó kapacitásán belüli ökológiai lábnyommal rendelkezik. Ezt az országot úgy hívják, hogy Kuba. Persze ők sem önként vállalták az ökológiai ugrást [11], a szovjet olajszállítmányok elmaradása kényszerítette őket zöldítésre tizennyolc évvel ezelőtt.)

A munkahelyek értékesebbek a fáknál? Kiváltjuk a fákat kutatásfejlesztéssel? Jared Diamond az Összeomlásban azon viccelődik, vajon mire gondolhatott az utolsó pálmafát kivágó húsvét-szigeti munkavállaló? Hogy a munkahelyek értékesebbek a fáknál? Hogy a technológia megoldja a problémákat, kiváltjuk a fákat valami ígéretes kutatásfejlesztéssel? Hogy különben sincs perdöntő tudományos bizonyíték arra, hogy nincs több fa valahol másutt a szigeten?

Egyik sem jött be, és a tudomány jelenlegi állása szerint nekünk sincs sok választásunk. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon: kiadós recesszió, míg vissza nem fogyunk az egy glóbusznyi gatyánkba, vagy még több hipermarket, óriáspláza, légitársaság és felhőkarcoló. És aztán a hirtelen halál, mint a Húsvét-szigeten ötszáz évvel ezelőtt.


http://index.hu/velemeny/eheti/ehet5109/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1074 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1921
  • e Hét: 12188
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 176795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.