Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
MÚOSZ: Törvényellenesen tiltják ki az újságírókat a parlamen
  2018-05-07 12:24:45, hétfő
 
 
Belföld
MÚOSZ: Törvényellenesen tiltják ki az újságírókat a parlamentből

Írta Fuggetlenhirek

Közzétéve 2018-05-05


A Magyar Újságírók Szövetségének elnöke szerint az ilyen rendelkezéseknek semmilyen törvényi alapjuk nincs - számolt be az RTL KLub.



Mint arról korábban hírt adtunk, még meg sem alakult az új Országgyűlés, máris kitiltottak pár újságírót a Parlamentből, köztük a hvg.hu munkatársát, Kauffmann Balázst, aki az RTL Klub alábbi riportjában is megszólal.



A 444.hu, az Index és a hvg.hu egy-egy munkatársa azért nem lehet ott kedden az alakuló ülésen, mert a sajtóiroda szerint korábban megsértette a ház szabályait. Ugyanis olyan helyen kérdezett, ahol nem szabad.


http://hvg.hu/itthon/20180505_Torvenyellenesen_tiltjak_ki_az_ujsagirokat_a_parlam entbol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Világhírű professzor közzé tette a legsúlyosabb pontokat: íg
  2018-05-07 12:21:06, hétfő
 
  Világhírű professzor közzé tette a legsúlyosabb pontokat: így csalhatták el Orbánék a választásokat

Írta Fuggetlenhirek

Közzétéve 2018-05-05
Orbán Viktor

Noam Chomsky világhírű amerikai nyelvész, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) máig előadó professzora. 85 éves korához képest elképesztő szellemi frissességről tesz tanúbizonyságot. Izgalmas élete során számtalan dologgal foglalkozott, a nyelvészet mellett filozófiával, médiaszociológiával, tömeglélektannal, de még a számítástechnikába is beleásta magát.








Chomsky 20 évvel ezelőtt a jövőre vonatkozó megállapításait az akkori hatalmi tendenciák és folyamatok figyelembevételével állította össze. Ezt a 10 pontot nevezik Chomsky Tízparancsolatnak, amit érdekes napjainkban olvasni. 20 évvel ezelőtt egy zseni miképp látta a következő időszak, azaz a napjaink vezetőinek ideológiai irányvonalát.



Ha végig nézzük a következő pontokat akkor világosan látjuk, hogy ezeket a módszereket alkalmazták Orbánék. Aki ilyen eszközökhöz nyúl az nem nem hisz a demokráciában. Aki ilyen eszközöket használ az nem demokrata, tehát fél. Mert tudja, hogy a józan többség nem állna mellé. A kiszolgáltatott embereket megfélemlíteni és rettegésben tartani pedig több mint csalás.

Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.



A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.



A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a ,,fehér" propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a ,,szürkét" (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a ,,feketét" (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.



A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet (,,majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk") évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.








Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.



Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.
Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.



A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.



A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.



Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

forrás: /sciart.eu


http://fuggetlenhirek.info/2018/05/05/vilaghiru-professzor-kozze-tette-a-legsulyo sabb-pontokat-igy-csalhattak-el-orbanek-a-valasztasokat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A lengyelek bohócot csináltak Orbánból: oroszul beszélő Puty
  2018-05-07 12:12:20, hétfő
 
  A lengyelek bohócot csináltak Orbánból: oroszul beszélő Putyin-pincsiként ábrázolták egy sorozatban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 04., 14:09

Vajon Szijjártó Péter most bekéreti a lengyel nagykövetet?

A válasz.hu vette észre a Lengyelországban futó, Az elnök füle (Ucho Prezesa) címet viselő sorozat legújabb epizódját, amelyben Orbán Viktor is feltűnik. A szatíra tavaly indult, és a lengyel belpolitika eseményeit figurázza ki, de néha kitekint a határon túl zajló eseményekre is. Ez történt a múlt heti, a Magyar rulett című epizódban is, amelyben egyszer csak betoppan Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetőjének irodájába Orbán, aki arról beszél, hogy ,,lengyel-magyar két jó barát", illetve az Európai Unió egy szakadék.


https://youtu.be/snl4TvSaCB4

Majd jön az izgalmasabb rész, mert a magyar kormányfőnek megszólal a telefonja, és az egyik legfontosabb szövetségese, Vlagyimir Putyin hívja, akivel kedélyesen el is cseveg, meg még dalol is egy kicsit. Nem magyarul vagy angolul, hanem oroszul.

Itt a részlet az epizódból, amely viszi a hírünket szerte a világban, mert a YouTube-on és egy streaming szolgáltatón keresztül nézhető széria epizódjait van, hogy 10 millió ember is megnézi





http://m.magyarnarancs.hu/interaktiv/a-lengyelek-kemenyen-kigunyoltak-orbant-oros zul-beszelo-putyin-pincsikent-abrazoltak-egy-sorozatban-111025#e.gomc8t.hridp0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A választók elhagyják a lebénult miniszterelnököt – ön
  2018-05-07 11:12:43, hétfő
 
  A választók elhagyják a lebénult miniszterelnököt - öngól lett a Brexit


Káncz Csaba, 2018. május 03., 13:02
Privátbankár.hu



Ma a helyi választásokon Londonban néz ki nagy vereség a kormányzó konzervatívok számára. A brit miniszterelnök teljesen lebénult, hiszen a brit választók többsége nem akar teljes szakítást az EU-val, ahogyan azt a keményvonalas eurószkeptikusok követelik a kormányában. A Brexit tragikomikus folyamata végül egy norvég típusú társult tagsághoz vezethet, amely révén Londonnak tartania kell magát az EU törvénykezéshez, de már nem lesz sem szavazata, sem befolyása az európai törvénykezés alakulására.

Fél éven belül a negyedik minisztere mondott le vasárnap az összeomlás szélén álló brit kormánynak. Amber Rudd - aki Theresa May miniszterelnököt követte a belügyminiszteri tisztségben - abba a belpolitikai botrányba bukott bele, amely az egykori brit gyarmatokról az elmúlt évtizedekben Nagy-Britanniába áttelepült bevándorlókkal szembeni brit kormányzati bánásmód miatt robbant ki. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás kampányában Rudd a bennmaradás mellett érvelő tábor prominens politikai személyisége volt, és többször is nyilvánosan összecsapott Boris Johnsonnal, a jelenlegi brit külügyminiszterrel, a kilépésért kampányoló konzervatív párti szárny frontemberével.

Ma jön a balhorog Londonban

Ha mindez nem lenne elég a megtépázott kormányzó konzervatívoknak, akkor ma egy újabb méretes pofon néz ki számukra. Helyi választásokat tartanak ugyanis London számos kerültében és olyan tradicionálisan konzervatív választókörökben néz ki vereség a Toryk számára, mint Westminster, Kensington, Chelsea és Wandsworth. Ezek a vereségek földrengéssel érnek föl May kormánya számára.

Pedig az már amúgy is a teljes szétesés szélére sodródott. A keményen eurószkeptikus Jacob Rees-Mogg által vezetett 60 konzervatív országgyűlési képviselő csoportja (ERG) múlt héten ultimátumot intézett a miniszterelnökhöz, amely kedden látott napvilágot. A felhívás szerint, ha az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után is fenntartana valamely vámuniós jellegű partneri viszonyt az EU-val, azzal lehetetlenné válna a kereskedelemszabályozási autonómia és a független brit kereskedelempolitika megteremtése. A lázadók amiatt aggódnak, hogy mind az alsó-, mind a felsőházban többségbe kerülhetnek a vámunió valamilyen formájának fenntartását pártoló képviselők, és ebben az esetben ez akár a kilépési törvény kötelező erejű cikkelyévé válhat.

Márpedig David Davis Brexit-ügyi miniszter és Liam Fox kereskedelmi miniszter lemondással fenyegetőzik, ha a vámunió megvalósul. Ha pedig Boris Johnson külügyminiszter és Michael Gove környezetvédelmi miniszter is csatlakozna a May elleni lázadáshoz, akkor a miniszterelnök napjai meg lennének számlálva. May már nincsen abban a helyzetben, hogy kirúgja lázadó - és a párton belül népszerű - külügyminiszterét, mert összeomolhatna a kormány, megrendülne a konzervatív párt, amely előrehozott választásokat és a Brexit-tárgyalások teljes lebénulását hozná magával.


A választók elfordulnak az eurószkeptikusoktól

May mára teljesen lebénult, hiszen a brit választók többsége nem akar teljes szakítást az EU-val, ahogyan azt a keményvonalas eurószkeptikusok követelik a kormányában. A választók már nem akarnak sem egy befelé forduló, protekcionista Angliát (Little England"), sem egy angolszász övezethez tartozást (USA és a volt birodalmi Nemzetközösség), hiszen egyik sem fizetődő ki gazdaságilag. Bár a brit választók csupán 3-4 százaléka vallja be, hogy megváltoztatta a véleményét a Brexitről, a nagy többségük meg akarja tartani a szabadkereskedelem, a gondtalan utazás, a bevándorló munkaerő és az erőteljes környezetvédelmi- fogyasztóvédelmi- és egészségügyi szabályozás előnyeit.

Az ellenzéki Munkáspárt is lassanként arra a következtetésre jutott, hogy bár sok munkásosztálybeli szavazó támogatta a Brexitet, ez az a téma, amivel meg tudják buktatni a May kormányt. Ennek eredményeképpen az ellenzék számos esetben vereséget mért a miniszterelnökre a parlamentben és kierőszakolta, hogy a parlamentnek meg kell szavaznia a kormány bármifajta megállapodását Brüsszellel. Összességében a Brexit tragikomikus folyamata végül egy norvég típusú társult tagsághoz vezethet, amely révén Londonnak tartania kell magát az EU törvénykezéséhez, de már nem lesz sem szavazata, sem befolyása az európai törvénykezés alakulására.

Káncz Csaba jegyzete

https://privatbankar.hu/makro/a-valasztok-elhagyjak-a-lebenult-miniszterelnokot-o ngol-lett-a-brexit-318181
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Üzenet az ellenzéki pártoknak
  2018-05-07 11:10:38, hétfő
 
 
Üzenet az ellenzéki pártoknak: bontsátok már le azt a kib@szott kordont!

2018.05.04. 12:41

A Jobbik képviselői lebontják a kordont!
A többi ellenzéki párt gondolkodik rajta, csatlakozzon-e az akcióhoz. Mert ugye a Jobbik ilyen meg olyan, nem lépett vissza a választáskor, nem demokratikus, szélsőséges, és van több mint egymillió szavazója.
Viszont legalább csinál valamit, ami a többinek nem jutott eszébe. És akkor már inkább nem, vagy csak úgy hogy előtte kéreti magát egy kicsit a többi, mint szűz lány a nászéjszakán. De utána meg lehet nem akarná abbahagyni az aktust, mert qrva jó csinálni a dolgot mint dumálni helyette, ahhoz viszont most kell tökösnek lenni. Kellene. Cselekedni mindig nehezebb, mint beszélni róla.
Most azonban még egyeztetés van, tárgyalás, helyezkedés, mandátum átvétel, bizottsági helyek, frakció némelyik még kilenc emberből is áll. Szemben a Fidesz túlhatalmával ez azért nagy szó.
Három Éhségmenet gyalogolt több száz kilométert, aztán csend lett körülötte. Éhségsztrájk volt a közmédia előtt évekig, ma már alig beszél róla valaki. Több százezres tüntetés volt a netadó eltörléséért, a választás miatt, aztán szépen hazament mindenki kicsit rekedten, és végezte a napi életét.
Orbán Viktor meg szép lassan megveszi a fél országot, beköltözik a Várba, felosztja a maradékot a haverjai között, és mindenki éli az életét szép csendben, igaz a többség elégedetlenül.
Most már kordont is épít maga köré, rajta tábla, lopok ne zavarjatok.
De a kordont akkor is le kell bontani! Megépíteni sem lenne szabad hagyni, már akkor ott kell lenni annak aki nem ért vele egyet. Hogy ez ki és milyen képviselő, esetleg civil, sánta, roma, elempés, dékás, szoci szavazó, az ott nem látszik. Egy a lényeg, legyen nála villáskulcs.
Kerítés, és kordon a gyávák védekezése, a félősök távol tartására szolgák a demokráciában. A Fidesz és Orbán Viktor nyolc éve gyalázza a demokráciát, utána a jogállamba törli a farkát, és épít stadiont, sportcsarnokot, kisvasutat normális egészségügy, meg oktatás helyett.

Nyolc éve nincs ellene fegyver, ne lehet levágni a tökeit, mert a Jobbik ilyen, az ellenzék meg faszául megmondja a választóknak kivel nem csinál semmit, és miért kell a taktikai szavazás, meg van még négy év, hát nyugi!
A választás csalás volt, bár a Fidesz megnyerte volna azt, legfeljebb nem kétharmaddal. Az ellenzék viszont kétszer nem volt képes ezt megakadályozni. Most is bent lesz nagy része, igaz az alaptörvényre köpve nézi végig Orbán Viktor koronázását.
A kordont bontani hasznosabb lenne. Azt már Orbán Viktor is megcsinálta, és hova jutott a cselekedettel. Az ellenzéknek sem jönne rosszul egy ilyen tett, még ha utána nem is követi Orbán Viktor ámokfutását, hanem normális országot épít.
De ez csak egy választói meglátás. Azzal meg nem nagyon szokott foglalkozni a közélet, nincs hozzászokva.
BANDITA.


http://banditapolitika.blog.hu/2018/05/04/uzenet_az_ellenzeki_partoknak_bontsatok _mar_le_azt_a_kib_szott_kordont
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligar
  2018-05-07 11:02:12, hétfő
 
  2018. május 7. hétfő

Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligarcha utánpótlás-válogatottat

Tiborcz István és Hamar Endre - Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs



42 éves, jogot végzett férfi - így fest a NER másodvonalbeli haszonélvezőinek átlagos pedigréje. Akad köztük ibizás party-arc éppúgy, mint második generációs kisvárosi ügyeskedő. Van, aki egykori strómanból emelkedett menedzserré, akad, aki megmaradt a strómanságnál, s olyan is van, akire jó eséllyel az OTP-vel konkuráló gigabank kialakítása vár. Ismerje meg alaposabban a B-kategóriás tenderarisztokratákat!


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

kormanypropaganda_2018_800



Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, bár kapálóznak még a közszereplő titulus ellen is, erős celebek lettek közéleti kapcsolatrendszerük és gazdasági befolyásuk okán. Csakhogy egymagukban ők sem képesek működtetni szerteágazó érdekeltségeiket. Szárnysegédeik egy része szintén jó úton van a hírnév irányába, másokról ellenben alig hallani. Ezt a második vonalat mutatjuk most be, hiszen a maguk módján majdnem olyan fontosak, mint azok, akik a network tetején ülnek. Nélkülük nem működne a Nemzeti Együttműködés.

Egyikük sem eredeti szakterülete ismert kiválósága, a jobbakat is a középszerbe sorolják ismerőik. Az életrevalóbbja pedig inkább ügyeskedett, mint sem maradandót alkotott volna (például bankok lehúzása milliárdos ingatlanhitelekkel). Önmagában a szaktudás tehát aligha oka a csatasorba állításuknak. Leginkább a lojalitáshoz való viszony lehet a rendező elv: van köztük, aki már szárnypróbálgatásai során is oligarcha-utaskísérő volt, mások ellenben két vagy még több úr szolgái. Ők a rugalmasságukat kamatoztatják.

A politikai elemzők hozzáállástól függően sopánkodnak vagy kárörvendenek, hogy a Fidesz elvesztette valahai fiatal bázisát. Ez azonban nem teljesen igaz a Fidesz-közeli oligarcha-segéderőkre. Bár nem karonülők: ahogy említettük, az átlagéletkoruk 42 év, jócskán akad közöttük harminceleje-korú is. Ráadásul a NER nyolcadik évében járunk, a kezdetekkor sokuk papírján éppen csak hogy megszáradt az alma mater pecsétje. Ehhez képest került mit aprítani a tejbe: Gellért-hegyi iroda, Aston Martin, vitorlás kalandozások, bérelt kisrepülők szegélyezik az útjukat.

A valahai fidesz-közeli élcsapathoz képest - ide értve a kiérdemesülteket: Simicska Lajost és Spéder Zoltánt éppúgy, mint a befolyása teljét élvező Mészáros Lőrincet is - szembetűnő változás, hogy eltűntek a magukat mélyről felküzdő üzleti macherok. A kevés nem-értelmiségi csapattag (Paár Attila például) is második generációs ,,gazdag", a legtöbben pedig úgynevezett polgári családból származnak. A pécsi ciszterek gimije az új Teleki Blanka!

Bár természetesen olvastuk, csak jó értelemben inspirálódtunk az Index remek cikkéből, amelyik Mészáros Lőrinc segéderőiből állított össze egy labdarúgó kezdőcsapatra valót Gázszer FC néven. Teljesen véletlenül mi is 11-es keretet számoltunk össze. Viszont nem csak Mészáros-szárnysegédekből, hanem Tiborcz István és a Rogán-Habony-kör kültagjaiból is. Íme, a mi válogattunk:
Antal Kadosa

Kapcsolat az állam és a gazdasági élet között, amennyiben közbeszerzési tanácsadó cégei (Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt., ProvitalZrt.) számtalan kiemelt állami beruházást, például az FTC-stadion építését segítették, s dolgoznak a jegybank Pallas Athéné Alapítványainak is. A Provital legutóbb tavaly ősszel húzott be az EMMI-től egy csaknem félmilliárdos keretszerződést konzorciumban, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó pedig az Állami Egészségügyi Központnak dolgozik százmilliókért.

Antal Kadosa emellett a Mészáros-cégcsoport egyik legfontosabb embere: Konzum, Opus Global, Status Capital, Mátra Energy - csak a legfontosabb vállalatok, ahol az irányító vagy felügyelő testületeket erősíti. Bekerült ezen kívül a Vajna-közeli TV2 igazgatóságába és a beszállító IKO felügyelőbizottságába, a hazugsággyár konszolidált működésében az MKB, mint hitelező révén érdekelt Mészárost képviselve.

A jelenleg 42 éves Antal Kadosa kiterjedt vállalati tevékenysége ellenére büntetőjogászként határozza meg magát, tagja a Magyar Büntetőjogi Társaságnak és a Magyar Kriminalisztikai Társaságnak is. A Pázmány jogi karát 2004-ben végezte el, abban az évben, amikor például a fideszes Gulyás Gergely, a kancelláriaminiszteri poszt várományosa is.

Antal Kadosa büntetőjogi munkásságát egy szombathelyi ügy kapcsán őrzi az internet: a város hírhedt revolverriporterét, Draskovits Drazsé Lászlót képviselte. Draskovitsot azzal gyanúsították, hogy lapját, a Drazsé Szemeket helyi közszereplők, köztük szép számmal fideszes politikusok zsarolására használta. Az ügy kapcsán a védő Kadosa is kapott a jobbos helyi médiától és a helyi Fidesztől is. Fölhánytorgatták neki például, hogy egy olyan ügyvédnél is dolgozott, aki a jelenleg előzetesben ülő helyi erős balos politikus, Czeglédy Csaba cégügyeit is vitte. Antal Kadosa szerint ezek álhírek voltak, bár különös véletlen folytán a nevezett jogásszal irodáik ma is ugyanabban az Andrássy úti épületben működnek, ha másik emeleten is.

Ma már semmi ilyesmit, sőt egyáltalán semmit nem vetnek a szemére ,,Kadának", akiről mindenki, akit illet, tudja, mennyire fontos szereplő lett a NER-ben. Egyetlen kudarcra mégis emlékezhet: bár fiatal kora óta űzte a cselgáncsot, a sportszövetségnek mégsem kellett, amikor az elnökséget célozta meg, bármennyire mögé is álltak az oligarchacégek, mint reménybeli szponzorok.
Csík Zoltán

Voltaképpen az Átlátszónak köszönheti a hírnevét. Először ugyanis mi írtuk meg, hogy Mészáros új intézőt igazolt egy volt BRFK-s gyilkossági nyomozó, a kalandos hátterű Doszpot Péter egykori bizalmas kollégája személyében. Már akkor, 2016 tavaszán számos Mészáros-cégben kapott kulcsszerepet, ezek köre egészen a közelmúltig bővült.

Hallani elméleteket a kapcsolatuk kialakulásáról - ezek szerint volt rendőrként éppen az lenne a szerepe, hogy rajta tartsa a szemét a Mészáros által frontolt hatalmas vagyontömegen. Mi ezt nem hisszük el. A kézenfekvő megoldás is életszerű ugyanis: leszerelése után Csík ügyes követelésfelvásárló lett, jó szemmel és hatékonyan mazsolázott felszámolási vagyonokból. Így figyelt fel rá a feltörekvő Mészáros, aki ekkor még nem dúskált a szakemberekben. Az exzsaru ekképpen válhatott az oligarcha B-válogatott rangidős tagjává a maga 47 évével.

Volt azonban egy pont a Csík-sztoriban, amit, cáfolhatatlan, bíróság előtt is megálló bizonyítékok hiányában mi is kénytelenek voltunk, ha fájó szívvel is, de jegelni. Éspedig ez Csíknak és Horthy Andreának a nexusa - a hölgy a rendőrautóban 2014-ben rosszul lett, majd 41 évesen meghalt Welsz Tamás élettársa volt. A kapcsolat jellege ma is talány, létezése azonban titoknak már nem mondható. Az Index ugyanis megírta, hogy Csík nem csak hogy nyilvános eseményen (kézimeccs) mutatkozott együtt Horthyval, de az asszony pártján beavatkozott a Welsz-hagyatékon marakodó örökösök vitájába is.

Oligarcha-híreink szerint az úgynevezett legfelsőbb körökben is visszatetszést szült a bizalmasnak látszó barátság. Az utóbbi időben Csík mintha háttérbe szorulna: szintén az Index tudósított arról nemrégiben, hogy több vezető is távozott a Mészáros-tulajdonú Echo tévétől, köztük ő is. A cikk szerint leltárhiány állhat az eset hátterében.
Erdei Bálint

Sorozatszereplő lehetne a nagybefolyású bankárcsaládokról szóló moziban: az idősebb családtagokénál középszerűbb talentumot hogyan pótolja az aranybölcső és az ügyes kapcsolatépítés. A sajtóban ,,Tiborcz István volt üzlettársa" állandó jelzővel illetett 40 éves üzletemberről sokan írták, hogy apja Erdei Tamás, aki 2012-ig volt az MKB elnök-vezérigazgatója, s elnökölt a bankszövetségben is.

Azt azonban csak archív hírekből hámozható ki, hogy karrierjét Arie Yom-Tov ingatlanspekuláns szárnysegédjeként kezdte a kétezres években. A cégnyilvántartás szerint éppen az izraeli befektetőt váltotta a Pearl Natural Kft.-ben, 2008-ig tulajdonos is volt a cégben. A ballonos ivóvizeket kínáló cégről egyébként nyilatkozott is a Hetekben közölt X-es reklámanyagban, csupa jót. Egy még izgalmasabb Yom-Tov befektetésben pedig, a Zsámbék és Etyek környékére tervezett Budapest Gate golfpálya-beruházásban az Index 2007-es cikke szerint Erdei Bálint értékesítési és marketing igazgató volt.

A két projektben nem csak Yom-Tov és Erdei a közös, hanem az is, hogy egyik sem volt túlságosan sikeres. A Pearl Natural felszámolás alatt áll - az eljárás jóval azután kezdődött, hogy Erdei leadta az ügyvezetést -, a 300 millió eurós bombaüzletként beharangozott Budapest Gate-ből pedig nem lett semmi.

Mindkettő miatt Erdei Tamás ,,bankja", az MKB aggódhatott, mint hitelező. Érdekes egybeesés, hogy a Pearl Natural üzletrészeire jegyzett MKB-s jelzálog esetében a bank kézbesítési megbízottja ugyanaz az ügyvéd, akit a szombathelyi fideszesek próbáltak annó Antal Kadosával összehozni, amikor még nem szóltak nekik, hogy szüntessék be a baráti tüzet. Fontos azonban, hogy az első MKB-s jelzálog pár hónappal azután került a cégjegyzékbe, hogy ifjabb Erdei kiszállt. A terhek kifejezetten az ilyen-olyan offshore-paradicsomokban jegyzett tulajdonosok üzletrészeit érintették.

A Budapest Gate valaha golfpályának szánt földjei között voltak azok is, amelyeket a Mészáros és Mészáros Kft. megbízásából, a követeléseket felvásárolva szerzett meg egy faktorcég, a szakértő munkát Csík Zoltán végezte (részletek ebben a cikkünkben). A hitelező pedig az MKB Bank volt - hitelnyújtáskor még igen, a faktoráláskor már nem az idősebb Erdei vezetésével.

Ifjabb Erdei 2009-ben már a Budapest Gate ingatlanok szomszédságába, Csabdiba valósi Tiborcz-cal üzletelt - innen a sztori viszonylag ismert: ES Holding, amiből Simicska Lajos és az EU adófizetői segítségével Elios lett.

Oligarchakörökben tudni vélik, hogy Tiborcz és Erdei barátsága már nem a régi. Ez a mondás makacsul tartja magát annak ellenére, hogy gyakorlatilag Erdeinél futnak össze a szerb és a szlovák Elios-leányok ügyei is. Aggodalomra nincsen ok, Erdei így is simán viheti például a Kolosy téri piac üzemeltetését, ahogy nemrégiben a HVG megírta. Az újabb Erdei-projekteket az idősebb családfő bankár-kollégája és vadászbarátja, Csányi Sándor OTP-je finanszírozza, a Rockwood Ingatlan Kft. üzletrészein például már fel is tűnt a bank 3,3 millió eurós jelzáloga. A 24 szerint ez a cég épít luxushotelt az erzsébetvárosi bulinegyedbe.
Fintha-Nagy Ádám + Komonczi Zsolt

Tőzsdecápaként kezdett, de jelenleg a belvárosi ingatlanmutyis kör hatékony segítő partnere Fintha-Nagy Ádám ügyvéd. Annyira fontos háttérember, hogy két éve portrécikket is írtunk róla.

A 44 éves ügyvéd irodája Budapest egyik legszebb épületében, az V. kerületi szecessziós Török Bankház ingatlanában található. Van is benne közvetetett tulajdonrésze, a Ház a Szervita Téren Zrt.-ben közvetve érdekelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t vezető Szivek Norbert is. A cégbíróságra utoljára benyújtott papírok szerint a Ház a Szervita Téren Zrt.-ben legtöbb részvényt jegyző céget azonban nem ő, hanem bizonyos Komonczi Zsolt képviselte.

Fintha-Nagy és Komonczi is azok közé a NER-konform aranyifjak közé tartozik, akiknek életvitelére a köznapi halandók az Index sorozatából láthatnak rá: megmaradt az ibizázás és marbellázás szokása is, de simán belefér egy féléves világkörüli vitorlázás is ejtőzésként. Komonczi háttérbe vonultan él, láthatóan vigyáznak rá, hogy tévés celeb-műsorvezető feleségével se említsék együtt a bulvárban. Munkássága a társasági pletykákon túl leginkább a cégnyilvántartásban követhető le: e szerint ügyes volt ingatlan-projektfinanszírozás leszervezésében még a hitelválság előtti időkben, a legtöbbször olyan projektekben, amelyekben Szivek is érdekelt volt.

Az ingatlan a fő csapás Fintha-Nagynál is. 2010 óta részben övé és lányáé például az az OS17 Kft., amely 2008-2013-ban hét értékes belvárosi ingatlant vásárolhatott meg a 30 százalékos, úgynevezett bérlői kedvezménnyel. Az ingatlanok zömét a DM üzletlánc bérelte, amely az OS17 javára lemondott az elővásárlási jogról. Más V. kerületi irodák is beestek Fintha-Nagy családjához, de neve utoljára a Kulcsár-féle brókerbotrány kapcsán emlegetett Kartonpack Nyrt. részvényei bennfentes felvásárlásakor került a hírekbe.
Hamar Endre

Simán pályázhatna a másodrendű elnevezésre, ha a hatóságok komolyan vennék az Elios-ügy kivizsgálását. A Sistrade Kft. nevű cégén keresztül intézte a pályázatok előkészítését, közvetve pedig tulajdonos volt a nyertes Tiborcz-cégben. Ráadásul van, ahol a Sistrade a közvilágítás karbantartója, akad, ahol pedig üzemeltetője lett.

Tiborcz Istvánnal a pécsi cisztercita elitgimnáziumban voltak iskolatársak, Hamar másfél évvel idősebb barátjánál. Hamar tőzsgyökeres baranyai családból származik, évtizedek óta vendéglátós édesapja jelenleg is panziót működtet Pécsen. A RetroHotel üzemeltetőjének mérlegén nem látszik, hogy a második generációnak mennyire bejött az élet, annak ellenére, hogy az édesapa mellett tulajdonos benne ifjabb Hamar és nővére is. Idősebb Hamar ismerőit nem lepi meg, hogy a tulaj nem használja ki fia parádés kapcsolatrendszerét: világéletében dolgos, tisztességes, bár nem túl szerencsés vállalkozónak ismerték.

Eközben ifjabb Hamar Budapest egyik legpazarabb pontján nyitott ügyvédi irodát. Ezzel együtt jogászberkekben tanácstalanul tárták szét a karjukat, amikor a puccos iroda tényleges referenciáiról, jogi szakmai hírneve felől érdeklődtünk. A céges honlap sem árul el sokat, még az irodában dolgozó ügyvédek nevét sem.

Üzletemberként ifjabb Hamar lehajol a sűrű fillérért is: dohánykereskedelmi cége is van Pécsett, amiben két helyi trafiknyertes-dinasztia tagjai is érdekeltek, Nemeskériék és Czéh-Tóthék. Utóbbi, a felszámolóbiznisztől a nagy volumenű dunántúli ingatlanozásig sok mindenben érdekelt família tagja Czéh-Tóth Márk, akit Hamar barátjának mondanak a pécsiek. Czéh-Tóth a Pécsbánya SE kosarasa és egyben elnöke is, az egyesület hátteréül szolgáló TAO-vadász céget 2014-ig Hamar vezette.
Jászai Gellért

A fél ország azt találgatta a kétezres években, hogy vajon kinek frontol, amikor az SCD ingatlanos cégcsoport első embereként ismertté vált. A korábban ismeretlen SCD gyakorlatilag körbevásárolta a Balatont, százmilliárdos fejlesztést ígért. Ehhez pedig kilobbizta, hogy a törvényhozás úgy módosítsa a Balaton-törvényt, hogy az addigi szabályozásban előírtnál nagyobb területre magasabb épületeket lehessen felhúzni.

Az akkori teljes mágnáspalettát, Leisztinger Tamást, Csányi Sándort, Simicska Lajost is emlegették a titokzatos SCD hátterében, de máig nem tudni, valójában ki állt az utóbb befuccsolt üzlet mögött. Papíron brit tőkebefektető postafiókcímmel, majd a menedzsment.

A tetemes bankhitelekből fújt hatalmas lufi kipukkadt, a projektcégek felszámolás alá kerültek. Jászairól pedig pár évig nem lehetett hallani, míg végül NER-közelben bukkant fel. Édesapja, Jászai Sándor a 2010-es kormányváltás után országos bányakapitány lett. Ő maga egy időben a pécsi Zsolnay porcelán-manufaktúra aktuális megmentőjeként lépett színre, utóbb pedig Mészáros Lőrinc szárnysegédjévé avanzsált. Ma a szárnyaló tőzsdei Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a kereszttulajdonlások révén szinte az egész Mészáros-birodalomra befolyása van.

Több az átfedés a Konzum-portfolió és a valahai SCD-vagyon között annál, hogy puszta véletlennek tűnjön. A Hunguest-szállodalánc annó például volt már Jászai-érdekeltség, a frissen beharangozott gigantikus Balaton-biznisz pedig kifejezett deja-vu érzést kelt.
Paár Attila

,,Paár András a gyermekeit is megfertőzte a vendéglátással és a vállalkozással. Vendéglátó-ipari főiskolát végzett nagyobbik fia édesanyja segítségével a Teátrumot irányítja. Lánya cukrász, másik fia építőipari vállalkozó lett" - írta a Népszabadság 1996-os, egész oldalas riportja, amit ,,A koporsótól a Panorámáig címmel" egy győrújbaráti panziósnak szentelt az újság.

A koporsós utalás arra céloz, hogy a saját közlése szerint ,,mélyről jött" idősebb Paár asztalosként, konkrétan koporsókészítőként kereste meg az induló tőkét, amit a rendszerváltás éveiben a vendéglátásba forgatott. A cikkben emlegetett ,,másik fia", Attila ma az ország egyik leggazdagabb vállalkozója. Cége a West Hungária Bau közbeszerzéslovag, s nem mellékesen pár éve Tiborcz István utóda az Eliosban.

A két esemény közötti éveket építkezéssel töltötte, a szó konkrét és átvitt értelmében is. Cégének az Észak-dunántúli építőipart ismerők szerint jót tett, hogy egymás után dőltek be a poszt-szocialista iparvállalatok, de legalább ennyit segített Borkai Zsolt Győr polgármesterévé választása is: a Figyelő cikke szerint legalábbis ettől fogva a legtöbb fontos beruházásban a WHB is szerephez jutott a megyeszékhelyen.

Paárt joviális szakinak mondják ismerői, olyannak, aki úgy került közel a tűzhöz, hogy közben le is tett valamit az asztalra. Ma már a gazdagemberlisták állandó szereplője, ha ibizás partijairól nem is ír a bulvár, az afrikai vadászat azonban belefér az idejébe. Hobbiügyben tehát mégis csak rezsimkonform, unortodox módon fogalmazott viszont az Építészfórumnak 2016-ban adott interjújában, amikor a munkaerőhiányról kérdezték: ,,ideiglenes megoldásként érdemes lenne Magyarországnak megnyitni a hiányszakmában dolgozó külföldiek számára a munkaerőpiacot".
Puskás András

Kapcsolata mentorával, Rogán Antallal a fidelitasos időkből ered. Puskás az úgynevezett óbudai fideszeslobbinak volt a tagja. Rogánnal érkezett az V. kerületbe, ahová a későbbi polgármestert a helyi Fideszben rendet teremteni vezényelte a pártvezérkar a kétezres évek elején.

Velük tartott Kertész Balázs, a tenderarisztokrácia egyik legrejtőibb figurája, aki III. kerületi Fidesz-elnök és önkormányzati képviselő volt, majd Rogán háttérembere lett az V. kerületben, s akinek különös nemzetközi, főképp orosz és svájci illetőségű kalandjairól az Index és mi is sokat írtunk.

Puskás Rogán alatt - és nem mellékesen az ingatlanmutyik csúcsrajáratásának idején - alpolgármesterként gyakorlatilag vezette a kerületet. Fivére, Puskás Péter jelenleg is alpolgármester Óbudán - fideszes források szerint bő évtizede már, hogy a testvérpár erős befolyással bír a főváros gazdasági ügyeire.

Puskás és Rogán szövetsége túlmutat az üzleti ügyeken, amennyiben a Rogánéval szomszédos (és mint a vagyonbevallási mizériában kiderült, azzal részben egybenyitott) Pasa-parki ingatlan Rogán feleségének és Puskás feleségének közös tulajdona volt.

Politikai elemzők hada hitte, hogy a Rogán-utódként emlegetett Puskás váratlan távozása az V. kerületből éppen a 2014-es választási kampányidőszakban azt jelenti, hogy hátrébb vonják őt a sorozatos botrányok miatt. Ehhez képest szintet lépett: az állami tulajdonú Eximbankban, a kormányközeli mutyisták fejőstehenében lett erős második ember. A vezérigazgató, Urbán Zoltán halálos balesete utáni hetekben ideiglenesen a pénzintézet élére került. Az Eximben töltött pár év alatt összesen 172 millió forintot keresett.

Karrierje megállíthatatlanul ível felfelé, legújabban vezérigazgató-helyettes lett a Budapest Bankban, amit közel 200 milliárd forintért államosítottak, s a hírek szerint nemsokára ismét privatizálnak majd.
Szivek Norbert

Ha Kertész Balázst rejtői jelenségnek mondtuk, akkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő első emberével kapcsolatban elfogytak a szavak. Egy éve megjelent portrécikkünk címében azt kérdeztük: Ön rábízná a vagyonát?

A ma a GDP egyhatodán uralkodó Szivek valaha ingatlanokban utazott, offshore-ozott, az ingatlanprojekteit pedig úgy megfinanszíroztatta, hogy a fal adja a másikat. Ebben partnere volt a fentebb már bemutatott Komonczi Zsolt. A kettejük fémjelezte kemény maghoz lazán kapcsolódik az utóbb (más ügyben) csalásért elítélt egykori labdarúgó klubtulajdonos Tolnai Sándor is. A hitelválságban ezek a kölcsönök jórészt bedőltek. Akadnak projektek, amelyek viszont működni látszanak, például a Várda Drink úgynevezett reorganizációja lehetett Szivek referenciamunkája Kisvárdán, aminek nyomán szárnyai alá vette Seszták László, akinek mentoráltjaként emlegetik.

Szivek szintet lépett ingatlanozásban is, amikor az évek során közel került a Tiborcz-féle csapathoz. Együtt vezénylik például az utóbbi idők egyik legértékesebb belvárosi fejlesztését, a Mahart-székház tömbjének luxusszállodává alakítását.

A valahai kedves, okos jogászember - ahogy ismerői látták korábban - a sikerszéria nyomán hátrányára változott. A sokfelé emlegetett kocsmai duhajkodásra nem került ugyan bizonyíték egyelőre, arra azonban igen, hogyan tárgyalt az MNV alá tartozó egyik céggel. A Magyar Nemzet hangfelvétele szerint megalázó arroganciával, ráadásul jogsértésre (kartellezésre) noszogatta volna a cégvezetőt. Ehhez képest valóban apróbb stikli, hogy már MNV-vezérként százmilliókkal rövidítette meg az államot, amikor a tőzsdei Enefi részvényeire spekulált. Méghozzá arra a pakkra, ami a NER által einstandolt magánnyugdíj-vagyonból származott.
Tóth Judit

Az egyetlen hölgy a csapatban. 34 éves menedzserként vezeti Tiborcz szinte teljes cégbirodalmát, köztük a koronaékszer BDPST Zrt.-t is. Bár milliárdos értékű cégcsoportot irányít, nem szerepel a médiában, akik találkoztak már vele, inkább adminisztrátornak mondják. Mint válogatottunkból sokaknak, neki is vannak pécsi gyökerei, még fellebbviteli bíró is akad a családban. Évek óta Budapesten él, jelenleg a csapat által felkapott Gellért-hegyen.
Vida József

Már jelenleg is kulcsszereplő a Takarékbank 45 éves elnök-vezérigazgatója, pénzügyes körökből származó információk szerint azonban ennél is több vár rá hamarosan. A teljes magyar bankszektor kész tényként kezeli, hogy a Budapest Bank küszöbön álló privatizációja után a BB-t, az FHB-t, a már Mészáros-kézben lévő MKB-t és a takarékszövetkezeteket érintő csúcsbankot, a Csányi-féle OTP versenytársát alakítják majd ki a közreműködésével.

Vagyis befejezik azt, amit a 2016-ban zajos körülmények között lapátra tett FHB-s Spéder Zoltán elkezdett, azaz a takszöv-FHB összefonódást - csak sokkal nagyobban. ,,Ez már erős bankméret lesz" - mondogatják bankárkörökben.

Vida 2001 óta ,,takarékozik", egyre feljebb a ranglétrán, 2006-tól már a Szentgál és Vidéke elnök-ügyvezetője volt. Vezetésével fuzionált 2015-ben tíz takarék, megalakítva a majdan a Mészáros-famíliát is hitelező B3 Takarékszövetkezetet, amelynek Vida az első embere lett. Utóbb bekerült a legmenőbb Mészáros-cégek vezető testületeibe is. A Status Capital Zrt. felügyelőbizottságában például együtt ülnek Antal Kadosával és a ,,család eszének" mondott Balogh Ádám volt jegybanki alelnökkel, az MKB vezérigazgatójával is.

Spéder félreállításáig nem lehetett tapasztalni közöttük a nézetkülönbséget, éppen ellenkezőleg - emlékeznek forrásaink, akik szerint azonban Vida rugalmasan változott az új mentorokra és új koncepcióra. Ezzel együtt ismerői kedvelik, joviális vidéki értelmiséginek tartják, aki leonbergi kutyákat tenyészt, sőt, a tenyésztőszövetség elnöke, és lovakat is tart.

Rádi Antónia



https://atlatszo.hu/2018/05/07/ok-mukodtetik-a-ner-uzleti-hatorszagat-bemutatjuk- az-oligarcha-utanpotlas-valogatottat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rogán a politikai, Palkovics a pénzosztási főnök lesz
  2018-05-07 10:39:32, hétfő
 
  Rogán a politikai, Palkovics a pénzosztási főnök lesz

Magyari Péter
politika
ma 7:58


Nyolc éve Navracsics Tibor, négy éve Lázár János lett az új kormány szuperminisztere. A rendszer hamar megbukott mindkét alkalommal, Orbán feladta a kísérletezést ezzel a poszttal.
A döntések előkészítésében mégis látszik egy kiemelt ember: Rogán Antal. Nem kap szuperhatalmat, de a fontos helyeken az ő emberei lesznek.
Ahol pedig friss pénzt lehet osztani, ott Palkovics Lászlónak lesz a legnagyobb szava.
Orbán úgy osztja most a lapokat, hogy senki se erősödhessen meg túlságosan alatta.

Orbán Viktor negyedszer alakíthat kormányt, zsinórban egymás után pedig harmadszor. A névsor már ismert, és valamennyit lehet tudni arról is, hogy az egyes tárcák között a felelősségi köröket hogyan rendezi át a miniszterelnök, és néhány beszélgetés alapján arról is vannak már benyomásaink, hogy mi lehet az oka a változtatásoknak.
Nem csinál most Orbán óriást, úgyis hamar töpörítené

Strukturálisan a legfontosabb változás, hogy 2010 óta először most nem lesz szuperminiszter és szuperminisztérium. Valószínűleg erre utalt Rogán Antal, amikor azt mondta, hogy Orbán Viktor ezúttal nem vezetni, hanem irányítani akarja a kormányt.

Nyolc éve még úgy kezdődött a kormányzása, hogy Navracsics Tibort jelölte ki Orbán Viktor szuperminiszternek. 2010 tavaszán még ezt mondták erről a Fideszben:

,,Navracsics nemcsak igazságügyi és közigazgatási miniszter, hanem főnöke a többi miniszternek, a teljes törvényalkotást ellenőrzi, hozzá tartozik az összes tárca kommunikációja, és Orbán távollétében ő vezeti a kormányüléseket is. Lényegében ő fog kormányozni."

Aztán ez a rendszer nem működött. Hamar kiderült, hogy nincs meg a bizalom Orbán részéről, hogy átengedje az ügyek irányítását, és fokozatosan háttérbe szorította. 2014-ben pedig Brüsszelbe küldte ki, uniós biztosnak. Úgy hallottuk, hogy szívesen maradna a posztján egy újabb ciklusra 2019 után is, de Orbán Viktor állítólag Trócsányi Lászlónak szánja a helyét, és ebben az esetben Navracsicsnak meg kellene elégednie az EP-képviselőséggel.

2014-ben is egy szuperminiszter kijelölésével indult a kormányalakítás, akkor Lázár János volt a kiválasztott, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszter címet kapta. A munkaköri leírásában szerepelt a többi között a kormány stratégiai irányítása, a kormányzati munka tervezése, az egységes kommunikáció megszervezése, a kormányzati tevékenység összehangolása, a kormányülések napirendjének és munkatervének összeállítása és a kormány törvényalkotási programjának megírása.

Ez hasonlított a Navracsicsnak 2010-ben ígért hatáskörhöz, de Lázár mindezek mellé nagyon komoly egyéb feladatokat is kapott. Annyi minden tartozott még a minisztériumához, hogy felsorolni is lehetetlen, úgyhogy csak jelezzük a portfólió sokszínűségét: műemlékvédelem, polgári hírszerzés, általában az EU-s ügyek, vidékfejlesztés, az EU-s pénzosztások felügyelete, megyei kormányhivatalok felügyelete, Magyar Fejlesztési Bank, posta, takarékszövetkezetek, Paks 2, nemzeti közműholding és a többi. Tizenkilenc államtitkárral indult a Miniszterelnökség, ekkora minisztériumot nem látott korábban Magyarország.

De ez sem működött. Orbán 2015-ben Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek nevezte ki, amivel Lázár legnagyobb pártbeli riválisának adta át a kormányzati kommunikáció megszervezését. Lázár lemondással fenyegetett, azt mondta, hogy lehetetlen egy csomó feladat megkettőzése, és elviselhetetlennek érezte, hogy egy másik miniszter még közelebb legyen Orbán Viktor irodájához. Aztán mégis belenyugodott.

2016-ban jött az újabb hatalmas pofon Lázárnak: Orbán Viktor elvette tőle a postát, a takarékszövetkezeteket és a közműveket, amelyekből egészen addig Spéder Zoltán bankárral és Németh Lászlóné államtitkárral közösen egy új, félállami pénzügyi konglomerátumot építettek, ami akár az OTP riválisává is nőhetett volna, ha minden a terv szerint alakul.

Lázár óriási befolyástól esett el, és egyesek szerint Orbán Viktor már akkor eldöntötte, hogy a következő választás után megszabadul tőle. Azt viszont nem akarta, hogy 2018 előtt esetleg belső ellenzéket szervezzen a Fideszben, úgyhogy maradt a kormányban. Sőt, ő maradt a kormányzat arca, a heti rendszerességgel tartott kormányinfók miatt kifelé továbbra is úgy tűnt, hogy nagyon erősek a pozíciói.

Hogy pontosan mi vezetett Lázár mostani bukásához, arról sokféle pletyka kering a Fideszben, de mindegyiknek az a veleje, hogy ,,a János már túl sok volt". Túl erős lett, és ahogy Navracsicsnál is, ez is zavarta Orbánt. Attól függetlenül, hogy éppen ő rakta ilyen magas posztra.

Nagyon sokan utálták Lázárt a Fideszben és a kormányzatban is, kioktató stílusáért, az ,,én csinálok mindent, és csak én tudom kezelni a sajtót" típusú üzeneteiért. Pintér Sándorral, Seszták Miklóssal, Rogán Antallal és Balog Zoltánnal is rosszban volt az előző kormányból, de nem szívlelte őt a Csányi Sándor OTP-elnök és Hernádi Zsolt Mol-elnök fémjelezte befolyásos gazdasági csoport sem. Egyes híresztelések szerint Simicska Lajos viszont számolt volna vele, ha sikerült volna Orbánt eltávolítani a hatalomból, bár van, aki szerint ez légből kapott vádaskodás, hiszen Lázár rendszeresen tett hűségesküt Orbán Viktornak négyszemközt, amiről aztán mindenkinek beszámolt. Azzal pedig kifejezetten kérkedett, hogy neki csak Orbán a főnöke, mintegy kifejezve ezzel, hogy ő a második legnagyobb ember a magyar politikában.

Miközben a kampány hajrájában Orbán Viktor megaludt egy éjszakát Lázár János házában, a választás után hamar kiderült, hogy ennek ellenére sem lesz Lázár megint miniszter. Hogy ennek a Fideszen belül sokan örültek, arról Lázár maga is beszélt, és végül a leghátsó sorban kért magának helyet az új parlamentben.
Rogán és szövetségesei öröklik a politikai irányítást

Az új kormányzati struktúrában nem látszik, hogy lenne olyan erős felhatalmazással bíró miniszter, mint 2010-ben Navracsics és 2014-ben Lázár volt, a koncepció kétszeres bukása után Orbán most valami mással kísérletezik.

Létrejön a Miniszterelnöki Kormányiroda, egy új intézmény, amivel a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevű minisztériumok mellett egy harmadik intézmény is feláll Orbán mellé, a kormányzati munka koordinálására, tovább aprózva a feladatokat.

Az új irodát nem miniszter, hanem csak államtitkár vezeti majd, Bíró Marcell személyében. Úgy tudjuk, hogy a kormányülések előkészítése lesz Bíró fő feladata, így ő lesz az a szűrő, akin minden miniszternek át kell majd verekednie magát, ha akar valamit. Ez 2010-ben Navracsics, 2014-ben pedig Lázár feladata volt még.

De nem csak az fontos változás, hogy Bíró nem miniszteri bársonyszékből végzi majd ezt a munkát, hanem az is, hogy szemben elődeivel, neki nincs pártkarrierje sem. Világ életében bürokrata volt, sosem viselt választott tisztséget, nincs is módja a Fideszben építkezni, vagyis fel sem merülhet, hogy Orbán fejére nőhet.

Ha viszont informális szempontokat is figyelembe veszünk, akkor a most alakuló kormányzati struktúrában mégis felsejlik egy miniszter, aki első lehet az egyenlők között, akinek politikai befolyása nagyobbnak látszik a többiekénél: ő pedig Rogán Antal, az állami propagandáért felelős miniszter, aki marad a Kabinetiroda élén.

Rogánt ugyan botrányok sorozata tépázta az elmúlt ciklusban, és jó időre szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, de a választási győzelem óta látványosan visszatért, rendszeresen ő nyilatkozik az új kormány struktúrájáról, és ami a legfontosabb: az ő emberei kapták az Orbán körüli kulcspozíciókat. Bíró Marcell ugyanis eddig Rogán minisztériumában volt közigazgatási államtitkár, egyértelműen az ő csapatához sorolják a Fideszben.

A Miniszterelnökséget Lázártól átvevő Gulyás Gergelyt szintén Rogán szövetségesének tartják. Amikor 2015-ben Rogán frakcióvezetőből miniszter lett, akkor Gulyást javasolta utódjául a frakció élére. Lázár akkor kisebb kárpótlásként élte meg, hogy ugyan Rogán miniszteri kinevezését nem tudta megfúrni, de legalább nem Rogán embere, hanem inkább Kósa Lajos lett a frakcióvezető. Aztán amikor tavaly októberben Kósa is miniszter lett, akkor Gulyás már megkapta a frakció vezetését.

Így tehát a kormányzati munka három legfontosabb politikai irányítója mind Rogán csapatához tartozik majd. A portfóliója a turizmussal bővül most, ami első ránézésre nem egy hatalmas terület, de ha tudjuk, hogy ez a miniszterelnök legidősebb lányának a szívügye, akkor már látszik, hogy miért van komoly jelentősége ennek a fejleménynek is.

Rogán pozícióját az is erősíti, hogy Szijjártó Péter és Varga Mihály mellett azon kevés miniszterek egyike az új kormányban, akinek jelentős múltja van a Fideszben, és így nagyon komoly kapcsolatrendszerrel, beágyazottsággal is bír. Vargával csak ők ketten mondhatják el magukról a kormányban, hogy már a 20. században is fideszes parlamenti képviselők voltak. A négy pártpolitikus miniszter (Gulyás, Rogán, Szijjártó, Varga) közül Rogán beágyazottsága a legerősebb a pártban, hiszen a mostani választási kampányt is az általa vezetett propagandagépezet irányította.

Gulyás Gergely a Fidesz egyetlen komoly pártkarriert befutott új arca hosszú évek óta, aki miniszteri pozíciót is kap. 2010-ben lett képviselő, azóta már a párt egyik alelnöke, és a most múló ciklus utolsó hónapjaiban parlamenti frakció-vezetője is volt.

A Lázár Jánostól megörökölt Miniszterelnöksége gyengébb lesz, mint eddig volt. Az EU-s pénzosztó rendszer felügyelete elkerül innen, ahogy a vidékfejlesztés is, és a kormányülések előkészítése is. Esélyes, hogy az Információs Hivatal sem marad itt.

Marad viszont az EU-ügyi államtitkárság - ami 2014-ig még a külügyhöz tartozott -, és rögtön egyről kettőre növelik a területet irányító államtitkárok számát. Gulyás felügyelheti majd a brüsszeli magyar diplomatákat is. Hozzá tartoznak majd az önkormányzati ügyek, illetve a településeknek szánt fejlesztési pénzek elosztása is, ami szintén politikailag érzékeny, és nagy hatalmat ígérő feladat, különösen az önkormányzati választás előtti évben.

A meggyengített, de még így is jelentős bürokráciát felügyelő minisztérium vezetése Gulyásnak nagy feladat lesz, mert még soha életében nem vezetett se állami intézményt, se vállalatot, de még minisztériumban sem dolgozott soha.
A friss pénzt Palkovics oszthatja

Ahogy a politikai hatalmat szétteríti Orbán az új kormányában az előzőhöz képest, úgy a pénzek elosztását sem hagyja már egy kézben.

Két részre bontják az NFM-et, vagyis a fejlesztési minisztériumot, ami 2014-ig teljesen Simicska Lajos befolyása alatt működött (Fellegi Tamás majd Németh Lászlóné irányítása alatt). 2014-ben Seszták Miklós kapta a tárcát, ami a legnagyobb állami beruházásokat és a legtöbb pénzt forgató állami vállalatokat felügyeli.

Az államigazgatásba négy éve teljesen kívülről beeső Seszták teljesítményével Orbán nem volt elégedett. Hogy pontosan miért nem, arról több változat is kering. Azt is hallottuk, hogy Seszták néha Orbánt kihagyva hozott döntéseket, és ez sértette a miniszterelnököt, de olyan magyarázattal is találkoztunk, hogy nem volt képes kezelni azokat a hatalmas lobbikat, amelyek a vagyonkezeléstől az energetikáig, az útépítésektől a vasútig terjedő területeken óriási erőket mozgattak meg. Az MVM-ben például drámai hatalmi harcok dúlnak már legalább két éve, de az EU-pénzes vasúti fejlesztések körül is sok izgalom van.

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként kapja a megszűnő fejlesztési minisztérium feladatainak egy részét. Ő az utóbbi években is az NFM alatt dolgozott, miután a nyugdíjba küldött Németh Lászlónétól átvette a közműholdingot, a postát és a takarékszövetkezeteket. Nagy kérdés, hogy mi lesz Szivek Norberttel, aki eddig a nemzeti vagyonkezelőt (MNV) vezette az NFM felügyelete alatt, hiszen fura lenne a vagyonkezelésre két állami vezetőt is tartani. Szivekről régóta terjed, hogy még nagyobb ambíciói vannak, főleg energetikai területen, de egyelőre semmi hír arról, hogy ebből lehet-e valami.

Az NFM másik, jelentősebb felét, Palkovics László viszi el, akit innovációs és technológiai miniszternek kell majd hívni. Palkovics volt már felsőoktatásért, majd közoktatásért felelős államtitkár is, vagyis olyan területet vitt, ahol különösen sok konfliktusba kellett belemennie, nem utolsósorban a CEU elleni hadjáratot is ő vezényelte le.

Palkovics új minisztériuma nagyon erős lesz: hozzá tartozik majd a vasút, az útépítések és más infrastruktúra-fejlesztések, az energetika MVM-estül, Paksostul, közműholdingostul. Megkapja az EU-s támogatások szétosztásán dolgozó intézmények felügyeletét is, ami eddig a Lázár-féle Miniszterelnökséghez tartozott. Mindezzel Palkovics lesz az az ember, aki a legtöbb szabadon elosztható pénzt kezeli majd az egész kormányban. Paks 2 építése nem lesz csak az övé az óriási állami beruházások közül, azt tárca nélküli miniszterként továbbra is Süli János irányítja majd.

Ő örökli az egykori környezetvédelmi minisztérium helyére létrehozott fenntarthatósági és klímapolitikai államtitkárságokat is, a szintén nagy pénzek elosztását jelentő infokommunikációt, illetve a szakképzést is.

Nem véletlen, hogy ezt a hatalmas falatot nem pártpolitikusra, és nem is valamelyik gazdasági-politikai erőtérhez beágyazott emberre bízta Orbán Viktor, hanem egy olyan valakire, aki kívülállóként került a kormányba, és több nagy konfliktusban mutatta már meg teljes lojalitását a miniszterelnök felé.

Elvben persze minden pénzt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter oszt el, de a költségvetés megtervezése sokkal elvontabb feladat, mint Palkovicsé, aki már konkrét építkezésekre adhat pénzt. Varga szép csendben egészen komoly megszorításokat vitt végbe az elmúlt években. Fő feladata az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása, vagyis a spórolós költségvetések megtervezése.

Mivel a kampányban nagyon elszaladtak a kormányzati kifizetések, ezért komoly kihívás lesz a következő hónapokban a költségvetés rendben tartása. Varga most miniszterelnök-helyettesi címet is kap. Orbán viszont elvette tőle a szakképzés területét, amit Palkovics új minisztériuma kap meg.
Szijjártótól nem szabadulnak nyugati barátaink

Szijjártó Péter viheti tovább a külgazdaságot és a külügyeket. Megtartása a diplomácia élén Orbán részéről egy fricska Magyarország nyugati szövetségesei felé. Úgy tudjuk, hogy több nyugati kormány is jelezte Orbánnak, hogy örülnének, ha Szijjártó inkább csak külgazdasági miniszter lenne, és a külügyeket egy visszafogottabb habitusú, atlantistább elkötelezettségű ember vinné tovább.

Csakhogy Szijjártó Nyugat-ellenes és konfrontatív stílusa nem a személyiségéből fakad, hanem ezzel Orbán Viktor politikáját valósítja meg, és így Orbánnak nem volt oka arra, hogy figyelembe vegye a nyugati igényeket.

Várhatóan Szijjártónál marad egy különlegesen fontos terület is, amelynek jelentőségét az előző ciklusban nem kezelte elég hangsúlyosan a sajtó itthon: ő intézte az orosz-magyar gázkereskedelmi szerződéseket, amelyeket 2015 óta évente kötött újra Budapest és Moszkva. Már csak a rezsi miatt is stratégiai fontosságú kérdés ez, és Szijjártóra sok feladat várhat most, hogy az oroszok ismét politikai alapon kezdték el mozgatni a gáz árát: Lengyelország és Litvánia például a tavalyi 190 helyett már 232 dollárt kénytelen fizetni a földgázért. És miközben Nyugaton nem túlságosan kedvelik Szijjártót, addig remek kapcsolatot alakított ki az oroszokkal, maga is többször elmondta, hogy onnan bezzeg sohasem volt része kioktatásban.
Az EU legnagyobb belső ellensége

Trócsányi László azzal a megkötéssel marad állítólag csak igazságügyi miniszter, hogy jövő ősszel ő lehet Magyarország új biztosa az Európai Bizottságban. Ha így lesz, akkor Trócsányira elég kemény meghallgatások várnak az EP-ben, ugyanis azt intézi éppen, hogy a magyar alkotmányban benne legyen, hogy az EU-s törvények nem minden esetben érvényesek Magyarországra.

Trócsányi a 2016-os kvótanépszavazás kiírása óta szisztematikusan dolgozik azon, hogy a magyar jogrendbe belekerüljön az EU-s jog felülbírálásának lehetősége, és ezzel az igyekezetével jelenleg az EU leghatékonyabb sírásója talán az összes európai politikus közül.

Orbánnak valószínűleg nem lenne ellenére, ha 2019 őszén éppen Trócsányi jelölése miatt nem lenne képes megalakulni az új Európai Bizottság, mondjuk az Európai Parlament vétója miatt, hiszen ezzel világpolitikai jelentőségű szerepet kapna a nyugati rend bomlasztásában.
Pintér örök

Pintér Sándor belügyminiszterről is sokan mondják, hogy nem fogja kitölteni a ciklusát, és 2020-ban esetleg átadhatja a helyét Kocsis Máténak, aki most józsefvárosi polgármesterből lesz frakcióvezető. Csakhogy Pintérről 2010 óta mindig mondják, hogy most már mindjárt kiszáll a politikából. 2014-ben is mondták, és tavaly is ez terjedt róla. Mégsem volt még más belügyminiszter Magyarországon akkor, amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök.

Pedig Pintér a leginkább független miniszter Orbán Viktortól, állam az államban, egy olyan erőtér irányítója, amibe talán még Orbán sem lát bele teljesen. A nyilvánosság semmiképpen sem: Pintér lehúzott két ciklust úgy, hogy rendőrség teljesen kikerült a sajtóból és a politikai vitákból.

2010-ben a Fidesz egyik első törvénye volt a három csapásnak nevezett BTK-szigorítás, mert az akkori kampány egyik fő témája az volt, hogy milyen rossz a közbiztonság. A rendőri vezetők 2010-ig állandóan szerepeltek, nyilatkoztak a sajtónak. Ennek azóta vége. A közbiztonság helyzetéről azóta nem is nagyon hallunk.

Pintér hiába önálló erőtér, nélkülözhetetlen Orbánnak. Teljesen szivárgásmentes, és így botránymentes a rendőrség, Pintérbe még az ellenzék se kötött bele komolyabban soha. Hosszú évek óta az egyetlen új pletyka róla az, hogy Gyárfás Tamás fejét kérhette esetleg azért, hogy maradjon.

Pintér minden ciklusban egy kicsit erősebb lesz. 2014-ben a tárcájához csapták az elektronikus közigazgatás és a vízügyek felügyeletét, 2016-ban pedig sikerült megcsinálnia a TIBEK nevű szervezetet, ami elvben az összes titkosszolgálat adatait kezelheti, de bekérheti a térfigyelő kamerák, utaslisták és telekommunikációs cégek adatait is. Pintér ugyan nem kapta itt meg azt a teljhatalmat a szervezetnek, amit eredetileg kért, de így is nagyon fontos intézmény került az irányítása alá. Ezt viszont lehet, hogy most elveszik tőle, mert Orbán Viktor azt mondta pénteken, hogy az egységes hírszerzési központ a Bíró Marcell vezette kormányiroda fennhatósága alá kerül majd, márpedig ez a leírás leginkább a TIBEK-re illik.

Pintér azonban más vonalon tovább erősödik, mert a kormányon belül megalakul egy nemzetbiztonsági kabinet, amit ő fog vezetni, ráadásul Vargához hasonlóan miniszterelnök-helyettesi rangot is kap.
Három új ember a politikán kívüli világból

Kásler Miklós a politikán kívülről érkezve kapta meg az EMMI-t, ő eddig az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt. Kásler ideológiai nyitottsága a vallásos-nemzeti ügyek iránt jól ismert, kórházi vezetőként rálátása lehet az egészségügyre is, ám úgy lesz az oktatás irányítója, hogy ehhez a területhez eddig nem volt köze.

A tárcát már hat éve Balog Zoltán vitte, de ő csak akkor folytatta volna, ha Orbán hajlandó lett volna az oktatást és az egészségügyet szétválasztani. Orbán ezt nem akarta, így Kásler lesz minden bizonnyal a legtöbbet támadott minisztere a kormánynak.

A két óriási, mindenkit érintő területen az utóbbi években elképesztő központosítások történtek, és óriási pénzeket vontak ki, nem véletlen, hogy a legnagyobb kormány-ellenes civil mozgalmak éppen a nővérektől, medikusoktól és az iskolákból indultak.

A tanárok voltak az egyetlenek, akik az előző ciklusban országos sztrájkot szerveztek, és a diákok, akik a legtöbb pártfüggetlen tüntetést szervezték, és a KLIK volt az az intézmény, amit a kormánynak át kellett szerveznie menet közben, annyira nyilvánvalóan rosszul működött. Ehhez képest most még az sem biztos, hogy az oktatásnak lesz-e saját államtitkársága. Az EMMI-hez tartozik még a sport is, de az egyházügyek átkerülnek Semjén Zsolthoz, aki a határon túli magyarokért felel majd tárca nélküli miniszterként.

Benkő Tibor aktív katonai vezetőből lesz honvédelmi miniszter, ez egészen szokatlan a demokráciákban. Van, ahol eleve tiltják a törvények ezt az eljárást, hogy így is jelezzék a fegyveres erők és a civil felügyeletük formális szétválasztását. A NATO hadügyminiszterei közül csak a horvát és az amerikai védelmi miniszter volt korábban katonai parancsnok, ám mindketten már nyugdíjba mentek évekkel kinevezésük előtt. A kormány tervein látszódik, hogy erősíteni akarja a területet, Orbán többször beszélt az utóbbi években hadiipari beruházásokról, lőterek építéséről és általában a hadsereg fejlesztéséről.

Nyolc év után távozik a földművelésügyi minisztérium éléről Fazekas Sándor, az utódja eddigi első számú államtitkára, Nagy István lesz. Mivel az agrárium az a terület, ahonnan a legtöbb nemzeti hatáskört már elvonta az EU, ez nem volt túl erős minisztérium, a leglátványosabb tevékenysége az volt, hogy a hazai lobbicsoportok közül a Magosz érdekeinek megfelelően járjon el. Mostantól azonban erősebb lesz a tárca, mert a Miniszterelnökségtől visszakerülnek ide a területfejlesztési EU-s pénzek, amit sokkal kreatívabban lehet elkölteni, mint az alanyi jogon járó támogatásokat.


https://444.hu/2018/05/07/rogan-a-politikai-palkovics-a-penzosztasi-fonok-lesz

---------------------------------------------------------------

"A siralyok helyet cserelnek, de a guano marad..."

a kádercserélgetés olyan mint amikor a varjak hirtelen felrebbennek a fáról, majd mindegyik leszáll, mind ugyanarra a fára csak egy másik ágára.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Parragh László nem árulja el, hogy mennyit keres, mert az "i
  2018-05-07 07:29:26, hétfő
 
  Parragh László nem árulja el, hogy mennyit keres, mert az "irritáló lenne"

akiraly
gazdaság
május 6., vasárnap 10:52


Parragh László úgy véli, hogy a statisztikák őt igazolják. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara örökösnek tűnő elnöke az, aki inkább szakmunkást nevelne a magyar fiatalokból, és most abban talált igazolást, hogy egy minap közölt statisztika szerint az egyetemi adjunktusok fizetése még a kezdő építőipari munkásét sem éri el. Vagyis azért kéne szakmunkásnak állni szerinte, mert a kormány alulfinanszírozza a felsőoktatást, ezért ott éheznek az oktatók, viszont már alig van dolgos kéz az országban, mert mindenki lelépett külföldre kulimunkát végezni, így egy kétkezi melós éppen jól kereshet.

Persze Parragh sem véletlenül van ott, ahol, most sem ezzel az egy statisztikával próbálta igazolni magát a HVG-nek adott interjújában. De nem ám! Képzeljék, Parragh László nemrég beszélt egy németországi panzióban dolgozó 15 éves pincérlánnyal, aki egyáltalán nem bánta, hogy este 11-ig is dolgozott. Hát ebből a napnál is világosabb, hogy hagyni kell a tanulást a francba, és szakmunkásnak kell állni.

És még csak nem is ez a legerősebb része az interjúnak, hanem az, ahol saját anyagi helyzetét ecsetelve közli, hogy "az egzisztenciális biztonságot nem lehet elvenni" tőle. "Emiatt tudtam bátran összeveszni bármelyik miniszterelnökkel" - mondja a mindenkori kormányok mindenkori politikáját mindenkor lelkesen támogató Parragh, aki ezek alapján biztos benne, hogy "akkor is Jaguárral fogok járni, ha másik kormány lesz".

Arról viszont nem akart nyilatkozni, hogy mennyit keres, mert az "irritáló lenne".


https://444.hu/2018/05/06/parragh-laszlo-nem-arulja-el-hogy-mennyit-keres-mert-az -irritalo-lenne


-----------------------------------------------------------------------------

A legszebb rész az volt, mikor a felesége 3 milliós fizetésére azt mondta, idézem :

- Ez csak aprópénz otthon.

Ezen kicsit elgondolkodhatnának azon fideszbirkák, akik hónap végén száraz kiflit esznek és mégis ezekre szavaztak.

De úgysem fognak.
legalább nem kell burkában enni a száraz kiflit, Vagy csadorban fizetni a sarga csekket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez az ország saját elcseszett paródiájává vált
  2018-05-07 07:25:14, hétfő
 
  Ez az ország saját elcseszett paródiájává vált

Molnár Bálint | Május 4, Péntek | 8:05

Jóreggelt mindenkinek, aki felébredt! Persze ha alvás közben is lehet olvasni, akkor nem bánom, ha sokan még alszanak. Mivel ez a hét szerencsére szerdán kezdődött (jó, nem nekem, de az mindegy), ma már péntek van. Ez meg azért jó, mert holnap szombat lesz és az jobb, mintha hétfő. Najó, a hülyeséget hagyjuk, foglalkozzunk a fontos dolgokkal.

Kezdjük rögtön a szakállat eresztett, napszemüvegben vagánykodó Lázár Jánossal, akivel az agrarszektor.hu oldal foglalkozik. Az Orbán kegyeiből kizuhant (saját állítása szerint természetesen saját, önálló, szuverén döntésről van szó, és nem arról, hogy lefokozták volna), jelenleg ügyvevezető kancelliáriaminiszterként üzemelő Lázár segge alá egy agrár-csúcstárca létrehozását szorgalmazták egyes fideszes politikusok. A bécsi migránsok és a közmunkások védőszentje azonban a választás után - megerősítve korábbi kijelentéseit - egyértelműsítette, hogy nem lesz tagja az új kormánynak. Egyrészt tök jó, hogy az önálló oktatási, egészségügy csúcstárca létrehozása például nem foglalkoztatja ennyire hevesen a fideszes kollégákat, másrészt tök vicces, hogy Lázár tényleg azt hiszi, hogy bevesszük azt a dumát, hogy a Fideszben bárkinek saját akarata lehet.

A tegnapi nap legmenőbb híre szerintem egyértelműen a nemzeti tudatrepedéssel hozható összefüggésbe, meg azzal, hogy újfent szárnyaira kapta őt a hírnév, és pontosan abba az illusztris társaságba helyezte el, ahová való. Felcsúti büszkeségünk ezúttal a Time címlapjáig kapaszkodott, ahol Putyin, Erdogan és Duterte mellett őt is példának hozzák az erőskezű, autoriter, nem ritkán kegyetlen politikai vezetők jelenkori tündöklésére. A cikk állítása: Orbán elsősorban az általa újra divatba hozott ,,illberális demokráciának", a civilek megfélemlítésének és a bevándorlók elleni hergelésnek köszönheti stabil helyét az újkori despoták között, ahova a cikk szerzője szerint Donald Trump is vágyik, de még messze nem ért oda. Ez ám a dicsőség! Hamarabb odaérni valahova, ahova a legmagasabb világi hely ura is vágyik. Nahát.

És az mekkora már, hogy Kósa Lajos, akit egy közönséges háziasszony, egy szélhámosként futó csaló, vagy csalóként futó szélhámos egy nem létező, 1300 milliárd forintos örökséggel és az abból lenyúlható nettó haszonnal át tud verni és meg tud vezetni, a tegnap megalakult kétharmados Fidesz-frakció döntése nyomán a honvédelmi és rendészeti bizottság élére kerül? Hova jutottunk, édesjóistenem? A fogalmatlan, a politikai stand-up műfaját szinte tökélyre fejlesztő Kósa Kupak Lajos, a családi mangalicatelepek neves szakértője a honvédelmi bizottság élén. Hát ezt még sokáig kell ízlelgetnem, ameddig eljut az agyamig. Persze a probléma nem ez, hanem az, hogy Kósa Lajost Debrecenben a lakosság 50%-a alkalmasnak tartja arra, hogy egyáltalán beüljön a parlamentbe. Ez az ország saját elcseszett paródiájává vált, és ez akkor is így van, ha természetesen tudományos magyarázatok léteznek arra, hogy miért van ez így. Azt már ezek után nem is mondom, hogy Kocsis Nembuzeráns Máté vadonatúj frakcióvezető egyik helyetteseként Selmeczi Gabriellát hasznosítják újra. Miért? Csak. Az egyéb tisztégek és pozíciók tekintetében például ITT lehet szájat nyalogatni. Ja, nem, az miniszterelnöki hatáskör. A Stop Soros törvénycsomag áterőltetéséről, meg az alaptörvény küszöbön álló hetedik férceléséről most inkább nem emlékeznék meg, van elég bajunk így is.

Szintén tegnap hangzott el a fényességes telihold szájából, az európai ügyészséghez való nemcsatlakozásra vonatkozó újságírói kérdés kapcsán, hogy az ügyészség (is, mint annyi minden más) szuverenitási kérdés. Meg az, hogy ettől függetlenül Orbán kész tárgyalni az európai pénzek sorsáról. Igaz, szerintem nem a pénzekről kell tárgyalni, hanem a jogállami feltételek teljesüléséről, amelyek alapját képezhetik az uniós támogatások lehívásának, de mindegy is, itt az újabb kurvajó hír: az Orbán-kormány titkolja az ország korrupciós állapotáról szóló jelentést. Mások mellett, de pláne Fehéroroszország mellett csak Magyarország nem engedélyezte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes testülete közzétegye országértékelését. Az történt, hogy a Korrupció Ellenes Államok Csoportja (GRECO) azt vizsgálta, hogy a Tanács tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében. A korrupcióellenes testület főtitkára, Gianluca Esposito a Népszavának nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar szervek nem járultak hozzá a publikáláshoz. A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország - másik nyolc európai állammal egyetemben - nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől, bár a lap úgy tudja, bármikor meggondolhatják magukat, és közzétehetik a jelentést. Még a választoporzékolás nyomait sehol nem láttam, de gyanítom, hogy Soros állhat ennek a senki által meg nem választott testületnek a hátterében is. Amúgy meg kit érdekel, amikor az ország egy jelentős része nem is érti, mi azzal a probléma, hogy az európai polgárok pénzén stadionok épülnek és az Orbán-dinasztia zsírosodik. Irigykednek a büdöslibsik, osztjónapot!

A tökéletesen jelentéktelen Ónodi-Szűcs Zoltán nevű államtitkár közben Kovács Zoltánná avanzsált, és olvasói levelet küldött a világ egyik legnevesebb orvosi lapjának (The Lancet), amelyben jól megvédte a Fidesz által világszínvonalúra fejlesztett egészségügyi rendszert. Erre nagy szükség is volt, hiszen (a gyaníthatóan Soroshoz köthető lap, höhö) azt a kérdést feszegette, mi történik, ha egy kormánynak a populizmus fontosabb, mint az egészségügy. Hát például az történik, hogy a magyarok várható élettartama öt évvel kevesebb, mint az uniós átlag, az iskolázatlanok átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legjobban képzettek, az egészségügy kiadások pedig visszaesnek. Ónodi-Szűcs ellentmondást nem tűrő érvelése: a rossz adatokról az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc év tehet, a kevesebb pénz valójában több pénzt jelent, különben is napi tesi és trafikrendszer. Egyszerűen TÖ-KÉ-LE-TES.

És végül, a pofátlanság világbajnokait, akiknek azért sírt a szájuk, hogy valójában őket érte a legnagyobb jogsérelem a választás során (a Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint több mint négyezer levélszavazatot nem vettek figyelembe és érvénytelennek nyilvánítottak a voksok összesítésekor arra hivatkozva, hogy azokat hagyományos borítékban küldték vissza, nem pedig az NVI által küldött borítékban) az Alkotmánybíróság rakta helyre, miután óbégatva hozzájuk fordultak. (Ugye, hogy működik a jogállam? Naugye!) A tesület szerint a Fidesz nem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést vetett fel a határon túli magyarok szavazatainak borítékjával kapcsolatban, hanem azon a tényen vitatkozik a Nemzeti Választási Bizottsággal és a Kúriával, hogy miből lehet megállapítani a küldemény sértetlenségét. Ez pedig nem az Alkotmánybíróságra tartozik, ezért a kormánypárt panaszát érdemi vizsgálat nélkül visszautasította a Schanda Balázs vezette öt tagú tanács.

https://kolozsvaros.com/rovidek/ez-az-orszag-sajat-elcseszett-parodiajava-valt/



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A jogsértő hazugok kötik az ebet a karóhoz
  2018-05-07 07:20:51, hétfő
 
  A jogsértő hazugok kötik az ebet a karóhoz

Molnár Bálint | Május 5, Szombat | 14:01

Jogerős bírósági ítélet mondja ki: Rogán Antal, a propaganda felkent minisztériuma és az egész kormány hazudott, amikor a nemzeti konzultációnak nevezett agymosás keretében valótlan állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról.

Rogán Antal, a propaganda és az egész kormány azt hazudta a lakosságnak kiküldött konzultációnak csúfolt kérdőívben, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Az első- és másodfokú bíróság is kimondta, hogy valótlan tartalmú ez az állítás, hamis színben tüntetik fel vele a jogvédőket, és Rogánék jogsértést követtek el.

Rogán Antalt, a propagandát és az egész kormányt 2 000 000 forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezték, a kormany.hu nyitóoldalán pedig 30 napon át kint kell lennie: a hazugok bocsánatot kérnek a Magyar Helsinki Bizottságtól.

Ha valaki azt hitte, hogy Rogán Antal, a propaganda és a kormány képes emelt fővel veszíteni, itt a cáfolat:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

Budapest, 2018. május 5., szombat (OS) - Reagálás a Fővárosi Ítélőtábla döntésére

A kormány tudomásul veszi, de nem ért egyet a Fővárosi Ítélőtábla ítéletével. Fenntartjuk az álláspontunkat, miszerint a külföldről támogatott, bevándorlást támogató szervezetek súlyosan veszélyeztetik Magyarország biztonságát. A kormány ezért a jövőben is minden eszközzel, így többek között a Stop Soros törvénycsomaggal is fel fog lépni az illegális bevándorlást támogató tevékenységek ellen. Az április 8-i választás eredménye is erre kötelez minket.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ (MTI-OS)

Szerintem az van, Rogán (amellett, hogy bírósági ítéleteket ti állítólag nem kommentáltok), hogy aki bírósági ítélet hiányában sem vette be a tényekkel a büdös életben alá nem támasztott hagymázas uszításaitokat, a közönséges összeesküvés-elméleteiteket, azokat egyáltalán nem érdekli az álláspontotok, hogy mit gondoltok ti a Magyarország biztonságáról, hogy azt ki veszélyezteti szerintetek és ki nem, hogy miként erőszakoljátok át a kétharmadotokkal a szintén hazugságokra épülő, világ szégyenét jelképező Stop Soros törvénycsomagot, vagy hogy szerintetek mire kötelez benneteket a választás.

A lényeg, hogy hazug gecik vagytok, hogy ezekkel az ordas, lejárató hazugságokkal kampányoltatok hosszú hónapokig, hogy félrevezettétek és rettegésre ítéltétek a jóhiszemű embereket, és most az ő választásukra hivatkozva bagatellizáljátok, hogy valójában azok vagytok, amik: hazug gecik.

Normálisék ilyenkor legalább mélyen kussolnak és várják, hogy feledésbe merüljön az ügy. Nektek ez sem megy. Igaz, 30 napig ott fog díszelegni a kormany.hu-nak csúfolt, néphülyítést szolgáló oldalatokon, hogy hazudtatok, rágalmaztatok, jogot sértettetek. Szar ügy, mert ha mégsem sikerül beszántani a mostanig el nem fideszesített bíróságokat, akkor kurvára nem ez volt az utolsó ítélet, amit nem a szátok íze szerint hoznak.

https://kolozsvaros.com/rovidek/a-jogserto-hazugok-kotik-az-ebet-a-karohoz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 459
  • e Hónap: 14651
  • e Év: 147568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.