Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Minden oldalról támad itt az elmebaj, kár lenne az egészet a
  2018-05-02 21:54:19, szerda
 
  Minden oldalról támad itt az elmebaj, kár lenne az egészet a Fideszre fogni

Molnár Bálint | Május 1, Kedd | 20:00

Jó estét kívánok! Nem bánom, hogy ezen is túl vagyunk. Vége a mókának meg a baromihosszú hétvégének, meg a virslis sörbe fulladt munka ünnepének. (Aki nem tudja, hogy tulajdonképpen mi a fenét is ünneplünk mi május 1-jén, az kérem, olvassa el a Blikk nevű tudományos-fantasztikus magazinban, én nem vagyok hajlandó erre szavakat pazarolni.)

Az ünneplés után kezdődnek a dolgos hétköznapok a kétharmados földi mennyországban. Mivel nem vagyok hajlandó elhinni, hogy egy vonat alja frankón beszakadhat, szétrepedhet, összerohadhat, ezért beszéljünk valami másról. Ha szándékos rongálás történt, akkor azért, ha nem szándékos rongálás történt, akkor meg azért gázos ez a történet. Mindegy, a rendőrség majd jól kideríti, mi történt.

Ami a május elsejét illeti: az MSZP majálisánál tökéletesebb úgysem volt, és úgysem lesz, ezt bármilyen vallatáson hajlandó vagyok elismerni. Nincs is annál szebb, mint amikor a választáson csúfosan alulmaradt, szavazói nagy részét elveszítő egykori váltópárt meghirdeti az ellenállást. Akár Kunhalmi Ágnesnek, akár Hiller Istvánnak hívják az embert, aki beszél... abban azért van valami nagyon rossz érzéseket keltő abszurdum, hogy az ellenzéki ellenállást nem szabad feladni, annak egyetlen kritikus feltétele pedig az...... ......... ÖSSZEFOGÁS. Ami nem csodafegyver, de szükséges előfeltétele a változásnak. Ez most a Fidesz kétharmados győzelme után komolyan elhangozhat így? Igen, és el is hangzott, az MTI pedig beszámolt róla. Meg arról is, hogy az MSZP leendő potenciális szépreményű elnöke szerint (őt állítólag elképzelhető, hogy Kunhalmi Ágnesnek fogják hívni; mennyivel jobb, hogy nem Hiller Istvánnak, nem igaz?) nem szabad hagyni, hogy az ellenzéket maga alá temesse a frusztráció, de nem mehetnek úgy a dolgok mint eddig, és ,,ki kell jönni a gödörből". Igen, éppen pontosan most érkezett el az ideje a gödörből való kijövésnek. Sose volt aktuálisabb és sose volt nagyobb esély arra, hogy az MSZP meg az egész ellenzék (amit nevezzünk eztán ellenállásnak, ugye) kijöjjön a gödörből. Azért 3 héttel a csúfosan elbukott választás után azt előadni, hogy a baloldali politikusoknak nemcsak május 1-jén, hanem minden hétvégén az emberek között, az utcán kell lenniük, nem gyenge teljesítmény. Szerintem az önkritika totális hiánya valami ilyesmi lehet.

Ezek után már aligha kellene bármit is írni a mai napról (Gyurcsány Ferenc nélkül milyen már a selseje?), bár a Momentum 500 kötőjel 1000 fős tüntetése azért talán érdemel néhány szót. Még akkor is, ha ez egy nyilvánvalóan szerény szám, és majd holnap megint jöhetnek a tüntikézéssel, gúnyolódássa lakájék. Az tény, hogy a Facebookon gombot nyomogatni, érdeklődni és elméletben jelezni, hogy kimegyünk az utcára egy dolog, és valóban kimenni az utcára az egy másik dolog, Soproni Tamás szavai legalább a helyükön vannak. Még akkor is, ha egy fél ország semmit nem ért ezekből a szavakból (bár majd most ha az ellenzék minden hétvégén az utcán lesz az emberek között, akkor majd most ez tényleg egész biztosan megváltozik):

Nem az elherdált milliárdok miatt vagyok dühös, hanem a milliók miatt, akikkel elhitették, hogy az ország egyik fele nemzetvesztő. Akikkel elhitették, hogy nem a rossz egészségügy, hanem Soros György jelenti nekik a problémát. (...) Könnyebb sorosozni, buzizni, mint vitázni!

Igen, így van. És miért kellene vitázni, amikor sorosozással és buzizással is megy a szekér? Szalad, vágtat, a nyomába nem lehet érni.

A nap legfontosabb, legsúlyosabb, legaljább híre minden kétséget kizáróan az, ahogyan az MTVA az On the spot című dokumentumsorozat készítőit átvágta a palánkon. Jövőre lesz 10 éve, hogy Cseke Eszter és S. Takács András két kiskamerával elkezdték a sorozatot, most éppen New Yorkban tartózkodnak az INPUT nevű nemzetközi fesztiválon, ahol közszolgálati televíziók műsorait mutatják be. Facebook-posztjukban számoltak be arról, hogy amikor a hosszú repülőút után bekapcsolták a telefonjaikat, a sajtóból tudták meg, hogy 2019-től nem tart igényt rájuk az MTVA. Vagyis az MTVA-nak sikerült úgy intéznie a szakítást, hogy mindenki más előbb tudott arról, mint a dokumentumsorozat két ismert arca. Vagyis a közmédia nem tart igényt az értékes munkára, jól is teszi. A propaganda jól elvan így is magának, teszi a dolgát, a többi le van szarva.

Sebaj, mert közben Medgyessy Péter ex-miniszterelnök például jól eszünkbe juttatta, hogy minden oldalról támad itt az elmebaj, kár lenne az egészet a Fideszre fogni. Az azeri állami hírügynökség szerint (via hvg.hu) a tehetséges szocialista politikus tegnap levélben köszöntötte Ilham Alijevet, Azerbajdzsán 15 éve teljhatalommal uralkodó despotáját, Orbán kebelcimboráját. A közzétett dokumentumban az áll, hogy Medgyessy ,,gratulációját szeretné kifejezni az újraválasztás alkalmából". Mert ez lehetővé teszi, hogy az azeri elnök folytassa ,,kitűnő és sikeres" munkáját. Medgyessy magát Azerbajdzsán igaz barátjának titulálja, és emlékezteti az elnököt találkozásukra.

Najó, akkor én itt feladom (pedig Kásler Miklósról egy szót sem szóltam), a józan ész oldaláról szemlélve a helyzet kiábrándító. Ma ez fért a műsorunkba, gyertek holnap is!



https://kolozsvaros.com/rovidek/minden-oldalrol-tamad-itt-az-elmebaj-kar-lenne-az -egeszet-a-fideszre-fogni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sorra mondanak fel a magyar melósok: ki akar így dolgozni?
  2018-05-02 21:44:20, szerda
 
  Sorra mondanak fel a magyar melósok: ki akar így dolgozni?

Veres Dóra
2018. május 1. kedd 07:00



Folyamatosan nő a munkaerőhiány Magyarországon. A Profession.hu 2018 első negyedéves jelentése szerint 17 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek, valamint a feladott hirdetések száma is az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A legtöbb vállalkozás szakmunkásokat és betanított munkásokat keres. Miközben az álláshirdetések száma egyre gyarapszik, a kutatásból az is kiderül, hogy a jelentkezés jóval visszafogottabb, vagyis a vállalatok süket fülekre találnak, miközben megbénítja őket a fluktuáció. Felmerül a kérdés: hogyan lehet vonzóbbá tenni egy munkahelyet egy munkavállaló számára? Mivel lehet elnyerni egy potenciális dolgozó bizalmát és leginkább hogyan lehet megtartani a jó munkaerőt? Ezekre kerestük a választ.

Hónapról hónapra jelennek meg cikkek a sajtóban azzal kapcsolatban, mennyire nehéz helyzetben vannak a cégek, mert nem találnak alkalmazottat. A munkaerőhiány szinte minden iparágat érint, az egyszerű betanított munkástól kezdve az asszisztensi pozíción át a vezető beosztásig. Ugyanakkor a Profession.hu állásportál felmérése szerint leginkább szakmunkásokra és betanított munkásokra lenne szükség. És miközben az álláshirdetések száma egyre gyarapszik, a kutatásból az is kiderül, hogy a jelentkezés jóval visszafogottabb, vagyis a vállalatok süket fülekre találnak, miközben megbénítja őket a fluktuáció. Felmerül a kérdés: hogyan lehet vonzóbbá tenni egy munkahelyet egy munkavállaló számára? Mivel lehet elnyerni egy potenciális dolgozó bizalmát és leginkább hogyan lehet megtartani a jó munkaerőt? Utóbbi szintén kiemelten fontos, hiszen míg három évvel ezelőtt 10-12 százalék, idén már átlag 30-40 százalék az éves fluktuáció. Vannak viszont vállalatok, amelyek jelen munkaerő-piaci helyzet mellett is 10 százalék alatt tudják tartani, és vannak, akik 100 százalék feletti munkaerő elvándorlással küzdenek.
Ezek a kihívások új vezetési szemléletet igényelnek. Ez nem csak a HR felelőssége, hanem a teljes felsővezetésé beleértve a gyárigazgatót, termelésvezetőt, első számú vezetőt is

- mondta Csikós-Nagy Katalin , a HR-Evolution ügyvezetője a HR Fórum 2018 eseményen tartott előadásában, amelyben azt taglalta, öt tényezőre kell figyelnie különösen a cégeknek, ha meg akarják tartani az embereiket. Hangsúlyozta, a hirdetés szövegében és a személyes interjú során is nagyon pontosan kell fogalmazni, és nem szabad olyan dolgot ígérni, amit a cég nem tud betartani. Ha például valaki feltünteti az álláshirdetés szövegében, hogy van fizetéselőleg, majd a munkába állás során a munkavállaló számára kiderül, ennek igénylésére csak a próbaidő lejárta után van lehetőség, máris csalódott lesz az új dolgozó, ezzel együtt pedig kevésbé lojális, és nagyobb eséllyel lép már a próbaidő alatt.

A fogadtatás sem mindegy.
Rossz, ha a beengedés olyan, mintha börtönbe mennél

- jegyezte meg egy a kérdőívet kitöltött dolgozó. Egy másik a következőt írta:
Stresszes, feszült légkör, csapat fogadott. A régiek éreztették, hogy itt nem vár rám sok jó, csak panaszkodtak.

Vagyis a cégnek segítenie kell az új munkavállaló integrációját, beilleszkedését, mert ha nem érzi jól magát, ugyancsak nagyobb eséllyel lép ki a próbaidő alatt.

A megbecsülés is fontos. A HR-Evolution Kft. 6300, termelésben és a kereskedelemben dolgozó munkavállaló részvételével készült reprezentatív felméréséből kiderült, azon válaszadók 56 százaléka, akik legalább két éve dolgoznak egy cégnél, úgy nyilatkozott,
a felmondás első számú oka az embertelen bánásmód és a nem megfelelő körülmények.

"A köszönöm, kérem szavakat be kellene vezetni a vezetőknél" - írta valaki. Más arra panaszkodott, nincs dicséret és visszajelzés. Megint más azt tette szóvá a kérdőív kitöltésekor, hogy a régebben ott dolgozók kevesebb pénzt keresnek, mint az újonnan érkezők.

A negyedik, amire egy munkaadónak figyelnie kell a pénz. A fizetés mellett fontos az is a munkavállalók szempontjából, van-e (a már említett) fizetéselőleg, van-e céges buszjárat, van-e lehetőség elszállásoltatásra és milyen a szállás? Szempont az is a munkahelyválasztásnál, hogy milyen a műszakbeosztás, és hogy mekkora a távolság a munkahely és a lakhely között. Vagyis ha a cégek meg akarják tartani a munkavállalókat, ezekre is gondolniuk kell a fizetés mellett.

Mindezek mellett nagyon fontos a csapat, a környezet. A kutatás szerint egy munkahely legjelentősebb megtartó ereje a jó munkahelyi légkör. A megkérdezettek 67 százaléka szerint például ez lényegesebb, mint a fizetés, ugyanis ha ez adott, még több pénzért sem váltanak az emberek munkahelyet.
"Korábban jó csapatunk volt, akikkel összejártunk meló után is. Most, hogy állandóan jönnek az újak, már nincs csapat

- írta valaki. Más megjegyezte, a főnök a régebben a cégnél dolgozókkal kritikus, az újakkal viszont úgy bánik, mint - ahogy a kérdőívet kitöltő munkás írta - "hímes tojással". Vagyis a vállalatoknak fontos kiépíteni egy stratégiát arra, hogyan segítsék az új kollégák beilleszkedését, és hogyan kovácsoljanak csapatot a munkavállalókból.
Más vezetői szemléletre van szükség

Mindebből körvonalazódik, hogy ahhoz, hogy egy cég jól működjön, és ne okozzon állandó problémát a fluktuáció, a vezetők szemléletváltására van szükség.
A legtöbb cégnél eddig a felsővezetők csapatépítésére koncentráltak leginkább, pedig ez alsóbb szinteken is fontos

- mondta előadásában Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, fontos lenne, hogy a közvetlen vezetők jól ismerjék az embereiket, tudják, ki a húzóerő a csapatban, és mindent meg kell tenni azért, hogy azt az embert megtartsák.
Egy új kolléga érkezése mindig stresszes dolog, a kapcsolatok átrendeződésével jár, szorongást kelt, hiszen mindenkit kibillent a komfortzónájából. Meg kell tanulni kezelni ezt a helyzetet

- mondta.

Ezzel egyetért Tihanyi Attila, az Aptiv műszaki igazgatója is, aki prezentációjában hangsúlyozta, a legtöbb munkavállaló az 1-3 hónap alatt mond fel, 20 százalék pedig a 3-12 hónap során. Ő is kiemelte, hogy a változásokat nehezen viselik a dolgozók, épp ezért nagyon fontos a kommunikáció. "Ha például egy cég a 3 műszakos termelésről átáll 4 műszakosra, figyelni kell, hogy ezt ne úgy tudassa az emberekkel, nekik ez miért jó, mert úgyis felmerül a dolgozókban, hogy a vállalat nyilván nem miattuk lépte ezt meg, hanem mert a cég profitál ebből. Szóval érdemes elmondani, hogy a vállalkozásnak az adott változtatás miért jó, és hogyan profitálnak ebből a munkavállalók. Így ez egy win-win szituáció, és nem érzik az emberek sem átverve magukat" - mondta. A gördülékeny munkavégzéshez szerinte a középvezetők folyamatos szupervíziójára és coachingjára van szükség, mert jó vezetők nem születnek, hanem képezni kell őket, márpedig jó vezetők nélkül nem működik a cég.

Lükő Szilvia, az EuroFamily személyzet- és szervezetfejlesztési vezetője elmondta, a 722 fős kiskereskedelmi vállalat éves fluktuációja 7,76 %-os.
Az aktív dolgozók közel 10 százaléka kismama, pillanatnyilag én is részmunkaidőben dolgozom például, mert van egy egyéves kislányom

- mondta. A cégnél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az új munkavállalókat megfelelően fogadják.
Van például minden új belépő munkatársnak kijelölt mentora, akinek az a feladata, hogy az új embert körbevezesse, megmutassa és betanítsa neki a munkafolyamatokat, bemutassa a többieknek. Ha új ember érkezik, mindig terülj-terülj asztalkámmal fogadjuk, vagyis van egy kis közös sütizés, ez is segíti a beilleszkedést

- mondta. Náluk egyébként egy 11 fős HR-csapat van, és alkalmaznak egy konfliktuskezelési munkatársat is. "Nálunk 2 próbanap van, ezt egyszerűsített munkavállalás keretében alkalmi munkaként kezeljük.. Ha a próbanap jól sikerül, a toborzási munkatársak belépés előtt telefononellenőrzik az előző munkahelyről a referenciát, vagyis felhívják az előző munkaadót" - mondta. A cél az, hogy a cég továbbra is családias legyen: a születésnapokat mindig közösen is megünneplik, a bérlapon is várja egy kis meglepetés és pozitív üzenet a munkavállalókat. Van egy szociális alap, amellyel a nehéz helyzetbe került munkavállalóknak segítenek:
Az egyik raktárosunk felesége szülés utáni depresszióban szenved, nem tudja ellátni a kisgyereket. A kolléga ezért fizetés nélküli szabadságot kért, ehelyett most minimálbért kap és otthon tud maradni ellátni a babát.

Szépkúti László, a Flex Kft. GSS Magarország HR igazgatója szerint is a légkör, a csapat és az emberekhez való hozzáállás a legfontosabb tényező, ha meg akarják tartani az embereket. Náluk 2016-ban volt egy fókuszcsoportos felmérés 113 alkalmazott részvételével. Kiderült, a munkavállalók leginkább a vezetői képességeket és az őket érintő folyamatokat látták fejlesztendőnek. "Mivel több felvett kolléga a próbaidő alatt felmondott, ki kellett találni valamit, hogy megtartsuk az embereket. Bevezettük a "buddy-programot", amikor az egyik régi munkavállaló segíti az újonc beilleszkedését és 2 héttel a munkába állás után van egy elbeszélgetés is, hogy kiderüljön, hogy érzi magát az új munkavállaló a cégnél. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a rekreációra is, vannak pihenőszobák, amiket a kékgalléros munkavállalók a szünetekben használhatnak és van kültéri pihenő is" - sorolta. A változtatásnak meg lett az eredménye, 2015-höz képest, 2016-ban 18 százalékkal kevesebben mondtak fel.

Az előadások alapján tehát úgy tűnik, a vezetők célzott képzése mellett a "morzsákon", az apróságnak tűnő tényezőkön is sok múlik, hogy egy munkahely vonzó legyen a munkavállalók számára és az emberek szeressenek az adott cégnél dolgozni. Ennek érdekében viszont a teljes felsővezetésnek egységben, együttesen szükséges működni, a mindennapi határidős, teljesítmény elvárások mellett az emberi tényezőkre is folyamatosan szükséges figyelni.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/sorra-mondanak-fel-a-magyar-melosok-ki-akar-ig y-dolgozni.1066020.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vészjósló előrejelzés: 300-500 ezer fiatal hagyhatja itt az
  2018-05-02 21:42:39, szerda
 
  Vészjósló előrejelzés: 300-500 ezer fiatal hagyhatja itt az országot

Nagy Bálint
2018. május 2. szerda 05:38



500 ezer munkavállaló hagyta itt eddig az országot, és tekintettel a közállapotokra, még 300-500 ezer fő követheti a példájukat - fejtette ki aggodalmait a Pénzcentrumnak adott interjújában Lukács Zsolt. Mivel a vezető-kiválasztásra szakosodott Telkes Consulting Kft. ügyvezetője szerint a távozók többségét a jó szemléletű, nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű fiatalok teszik ki, így nem véletlen, hogy már nemcsak a munkaerőpiac alsóbb pozícióiban, illetve a mérnökök szintjén tapasztalható kóros munkaerőhiány, hanem a probléma a közép-, és felsővezetői pozíciókban is komolyan korlátozza a cégek lehetőségeit. Arról nem is beszélve, hogy véleménye szerint a klasszikus kapitalizmus történetének elmúlt 100 évében nem volt olyan átalakulás, aminek épp a küszöbén vagyunk.

Pénzcentrum: Iparági visszajelzéseink szerint már nemcsak a munkaerőpiac alsóbb pozícióiban, illetve a mérnökök szintjén tapasztalható kóros munkaerőhiány, hanem a probléma a közép-, és felsővezetői pozíciókban is komolyan korlátozza a cégek lehetőségeit. Ön is megerősíti ezt a tendenciát? Hol kell keresnünk a probléma forrását?

Lukács Zsolt: Ez így van, már a közép-, és felsővezetői pozíciókban is komoly problémákat okoz a munkaerőhiány. A probléma forrásának megismeréséhez viszont távolabbra kell tekintenünk. Egy nagyon ijesztő adattal szeretnék szolgálni: egyes előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia megjelenésének, illetve az információs társadalom további robbanásának következtében a jelenlegi munkaköröknek akár 80 százaléka is megszűnhet. Ez olyan, mintha Stanislav Lem egyik könyvéből idéznénk egy mondatot. Ilyen nem volt a klasszikus kapitalizmus történetében az elmúlt 100 évben. Ahhoz, hogy ezt a munkaerőpiac le tudja követni, rendkívül gyors alkalmazkodás szükséges, amihez az egyének részéről rendkívül jó tanulási képességek szükségesek. Ez nem minden emberben van meg. Ez a közép-, és felsővezetői pozíciókban azt jelenti, hogy a jelenlegi vezetők egy része nem lesz alkalmas arra a vezetői feladatra, amelyet a megváltozott piaci-, és ügyféligények hoznak. Az üzleti modellt úgy kell megváltoztatni, amire nem volt példa. Az emberek, így a vezetők egy része alkalmas lesz ilyen feladatok levezénylésre, egy része pedig nem. Ebből nagyon komoly feszültségekre számítok a jövőben.
A felsőoktatás hogyan tudja felkészíteni a jövő munkavállalóit erre a folyamatra?

Az oktatás ebben nem tud részt venni. Az oktatás lemaradása drámai. Mára olyan hasznos ismeretanyag került előtérbe, amely öt évvel ezelőtt még nem is létezett, és akkor ennek mennyiségéről még nem is beszéltünk. Erre nemhogy tananyag és tanár, de még szándék sincs - nem is lehet. Meglátásom szerint a felsőoktatásban az alapvető változtatásokra lenne szükség; az új paradigma befogadására új oktatási elveket kellene meghatározni. Sokkal inkább a gondolkodás szabadságát kellene megőrizni, és erre tudatosan építeni a hallgatókban az állandó tanulás képességét, úgy, hogy az ne egy stressz, ne egy pluszteher legyen, ne a családtól, barátoktól vegyen el időt.
Azok a vezetők ugyanis, akik ma a felszínen akarnak maradni, szinte mind autodidakta módon sajátítanak el tudást. A munkaerőpiacon ráadásul ma egyre hangsúlyosabb szerepet kap a projektszemlélet, a jövőben pedig még tovább fog ez erősödni; és csak a legmodernebb, összetett vállalati kultúrájú cégeknél van ún. "on the job" tréning, amely reagál az új követelményekre.
A magyar HR vezetők felismerték már ezt a paradigmát, és az "új világ" piaci elvárásai mentén toboroznak, vagy még mindig a régi mechanizmusok működnek?

Döntő többségük még nem ismerte fel. Közép-Európában ennek az elemi átalakulásnak még a híre sem nagyon terjedt el. A digitalizáció persze már itt van, egyre többen dolgoznak a "Big Data"-val, de ezt egyelőre a kényszer szüli és a régi mechanizmusok uralják. A következő rövid időben a mi munkánknak az lesz a kulcsfeladata, hogy megtaláljuk a lehetséges jelöltek közül azt, aki az új típusú képességek közül inkább többel, mint kevesebbel rendelkezik. Ők lehetnek azok, akik nagyobb valószínűséggel tudják majd megugrani a modern elvárásokat. Van persze olyan is, ami nem változik: a mi munkánknak mindig nagyon fontos eleme volt a kulturális illeszkedés, hogy az adott cégbe, az adott méretbe, az adott kultúrába milyen típusú ember működik igazán jól.
Ha már a "Big Data"-nál tartunk, a közép-, és felsővezetők toborzása során alkalmaznak különböző prediktív technológiai módszereket, mint például a közösségi médiára épülő adatelemzés vagy a különféle kognitív elemzési megoldások?

Legtöbbször középvezetőket keresünk, minél feljebb megyünk, annál kisebb az esetszám. Ehhez mi is sokszor használjuk a közösségi médiát, de ennek a mi szakmánkban van egy nagyon jól működő, intézményesült formája, a Linkedin. De az adatelemzésre épülő szűrés nem minden. Ahhoz, hogy jó szakembert találjunk - különösen, ha nem egy standard munkaköri leírással meghatározható pozícióról van szó -, elkerülhetetlen a személyes bizalom kialakítása. Erre pedig csak egy profi fejvadász képes; a HR-nek nincs erre kapacitása. Létfontosságú tehát, hogy eljussunk a potenciális jelöltekhez; konkrétan mindenhova be kell kopogtatni, bemutatni és lehetőség szerint izgalmassá tenni az adott pozíciót, tehát felkelteni iránta az érdeklődést. Ez egyre nehezebb feladat.
A jó vezetők affinitása szükségszerűen csökken annak köszönhetően, hogy a vállalatok egyre nagyobb része ismeri fel, hogy meg kell tartania a megfelelő embereket. Ebből adódóan egyre vonzóbbnak kell lennie egy ajánlatnak ahhoz, hogy valaki azt mondja, hogy nyitott a beszélgetésre.
Egy közép-, illetve felsővezetői pozíció betöltéséhez hány embert kell meghallgatni?

Átlagosan tízet, ebből három kerül a szűkített listára, ez az arány jellemző a közép-, illetve felsővezetők esetében is. A legjobb hármat mutatjuk be a munkaadónak, viszont ahhoz elég komoly kutatási tevékenységet kell csinálnunk, hogy a legjobb tízet tudjuk behívni. Azt látni kell, hogy a mi munkánknak a kutatási része megháromszorozódott (!) az elmúlt öt évben. Háromszor annyi leadet kell generálnunk, hogy ugyanannyi interjúnk legyen, mint korábban.
A 10 potenciális pályázóból 7 teljesen alkalmatlan vezetőnek?

Nem. Ők szinte mind alkalmasak az önéletrajz és a rendelkezésünkre álló információk alapján, de a kulturális illeszkedésben a legjobb hármat visszük tovább, hiszen legvalószínűbben azok fognak megfelelni.
Milyen sikerdíjjal dolgoznak?

Nagyságrendileg az éves bruttó alapjövedelem 25 százaléka. Összehasonításképp, ez Európában, Amerikában 30-35 százalék, Kelet-Európában pedig 20 százalék szokott lenni.
A munkaerőhiány miatt erőteljesen felértékelődött a beillesztési folyamat, illetve a meglévő állomány megtartása a cégeknél. Így van ez a közép- és felsővezetőknél is? Esetükben milyen mechanizmusok működnek ezen a téren?

A vezetők beillesztése némileg eltér a klasszikusnak tekinthető "onboarding" folyamatoktól. Ha van kémia a vezetők, illetve tulajdonosok között, tehát ők el tudják képzelni, hogy egymással dolgozzanak, abból lesz együttműködés, ha pedig nincs, akkor nem szabad belevágni.
Ez azt jelenti, hogy a vezetői pozíciók esetében nem is nagyon lehet fluktuációról beszélni?

A konkrét pozíciókra vonatkozóan nagyon alacsony a fluktuáció. Ugyanakkor jellemző, hogy az új vezető érkezése után egy-egy közvetlen beosztott kicserélődik. Az is előfordul, hogy valaki csak akkor vállalja a pozíciót, ha hozhatja a csapatát. De ez nem nóvum, mindig is így volt.
A főnök titulus a kinevezéssel érkezik, a vezetői rangért viszont meg kell dolgozni - vallják a komoly tapasztalatokkal bíró vezetők, illetve hr-esek. Mennyit fejlődtek e téren a magyar vezetők, korábbi jelentések alapján ugyanis bőven voltak elmaradások a szükséges "skillek-et" illetően?

Minden ott dől el, hogy volt-e valakinek gyerekszobája és önismeretből hol tart. Amennyire közhely, én az elmúlt évtizedekben nem gondolkoztam ezen annyit, mint az elmúlt pár évben, de egy biztos: az első osztályú vezető maga alá csak első osztályú embereket vesz fel. A másodosztályú vezető viszont harmadosztályúakat. Egyértelműen lehet látni, hogy ki az, aki olyan egyensúlyban van a tudása és a tehetsége, valamint a vezetői képesség tekintetében, hogy alatta gyakorlatilag sosincs probléma, és van olyan, aki alatt folyamatos probléma van. Ez lehet egy pozícióharc vagy a kompetenciahiány, amit ő pontosan tud és érez, pont ezért lefelé nyom és felfelé nyal. Ezek is sztereotípiák de mindig a valóságból fakadnak.
Nem vagyok abban a helyzetben, hogy azt mondjam, hogy ennek van egy tipikus közép-európai működése, azt viszont mindenképpen mondom, hogy ahogy látjuk az elvárásokban bekövetkezett változásokat, illetve a tét növekedését: egyértelműen a tehetségesebb és tapasztaltabb vezetőké a jövő.

Mert az a fajta flexibilitás és tehetség csak rájuk lesz jellemző, amivel meg tudják lépni ezeket a változásokat. A gyengébbekre ez szükségszerűen nem lesz igaz, és ez óriási különbség lesz. Csak vigyázni kell, mert ha egy pszichológiai tesztben nézed, a Gauss-görbe közepe 80 százaléknál van. Most nagy valószínűséggel az látszik, hogy ezeket a kihívásokat a 80-100 százalék közötti extra jó figurák fogják tudni kis kockázattal meglépni, és akik alatta vannak, ahogy megyünk lefelé, egyre nehezebben. Ez egy kegyetlen dolog, mert ő nem lesz lustább, csak kevéssé fog válni az, ami eddig elég volt.
Ha már a képességeknél tartunk, tapasztalatai szerint a mai munkaerőpiacon milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie egy versenyképes vezetőnek?

A legtöbbet hangsúlyozott kompetencia a megbízható, stabil és egyenletes teljesítés, ez egy vezetői pozícióval kapcsolatban mindig is elvárás volt. Ennek a legfontosabb eleme, hogy amit elvárnak, azt kvázi folyamatosan tudja hozni.
A Magyarországon működő vállalatok amúgy magyar vezetőket keresnek, vagy ezekre a pozíciókra jellemző a nemzetközi toborzás is?

Többnyire magyarokat keresnek. Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy ennél olcsóbbat nem talál. Az expatok nagyon jelentős fix és mozgó költségekkel rendelkeznek - amerikai iskola, villabérlet, stb. Én nem nagyon emlékszem olyan pozícióra, amit ne tudtak volna egy magyar tehetséggel, józan paraszti ésszel, plusz ambícióval bármilyen szinten lekezelni. Abszolút versenyképes a magyar munkaerő menedzsmentszinten is.
Ez így is marad? Iszonyatos mértékű ugyanis az elvándorlás.

A jó jelöltek száma folyamatosan csökken, én nagyon aggódom ezért, súlyosan jó 500 ezer ember ment el, nem véletlen, hogy a harmadik legnagyobb magyar várost ma úgy hívják, hogy London, az ötödiket pedig úgy, hogy Berlin. Azt gondolom, hogy tekintettel a közállapotokra, még 300-500 ezer ember ki fog menni, és ők a jó szemléletű, nyelvet beszélő, felsőfokú végzettségű fiatalok.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/veszjoslo-elorejelzes-300-500-ezer-fiatal-hagy hatja-itt-az-orszagot.1065922.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail& ;utm_campaign=hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
nagy lehet a család na
  2018-05-02 21:35:44, szerda
 
  a családfenntartó én vagyok. Amit a feleségem keres, az aprópénz a háztartásban.

Parragh László a HVG-nek. A felesége 3 milliót keres. A saját jövedelmét nem árulta el, mert az szerinte irritáló lenne.


-----------------------------------------------------------------------



2018. május. 02. 12:19 2018. május. 02. 13:41 Vállalkozás

Parragh a jövedelméről: "számot nem mondok, mert irritáló lenne"


szerző:
hvg.hu
22

Korrupciómentesnek kell lenni, ezért biztos anyagi háttérre van szükség - mondta az MKIK-elnök arról, hogy a felesége a Monetáris Tanács tagja. Parragh László arról is beszélt a HVG Portré rovatának, hogy irritáló lenne a szám, amennyi pénzt keres.

,,Először igenis szakmát kell tanulni, hiszen ma már az összes szakma keresett. Ha valaki tehetséges, akkor később lépjen tovább" - ezt válaszolta Parragh László, amikor a HVG azt kérdezte tőle, még mindig úgy gondolja-e, hogy egy szakma többet ér, mint egy diploma. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a HVG Portré rovatának azt azért elárulta, hogy előbb járt egyetemre, mint hogy megalapította volt első, csempekereskedő vállalkozását.

Akkoriban a magyar vállalkozó susogós mackónadrágban, makkos cipőben járt, az alaptőke a nyakában lógott aranyláncként, a kezében pedig a dízel Merci kulcsát rázta rókafarokkal. Ehhez képest nekem nyakkendőm és nadrágszíjam volt, sötét cipőm és hozzá illő zoknim

- emlékezett vissza a kezdeti évekre.

Parragh azt is elmesélte: hiába nem ért egyet a politikában Medgyessy Péterrel, a barátságuk újra a régi, amióta Medgyessy nem miniszterelnök, Gyurcsány Ferenccel viszont épp 2006-ban ,,tört el" a személyes jó viszonyuk.

Arra a kérdésre, hogy nincs-e rivalizálás a feleségével, aki az MNB Monetáris Tanácsának tagja, így akár 3 millió forintot is kereshet, azt válaszolta: ,,a családfenntartó én vagyok. Amit a feleségem keres, az aprópénz a háztartásban." Azt viszont, hogy ő maga mennyit tesz be a közös kasszába, azt nem akarta elárulni - ,,nem mondok számot, mert irritáló lenne". Azt is hozzátette: volt otthon vita, amikor a felesége bekerült a Monetáris Tanácsba, mert féltette, hogy ez támadási felület lesz. "Butaság lenne tagadni, hogy a kiválasztásában szerepe volt annak, hogy ő az én feleségem. Bizalmi pozíció, korrupciómentesnek kell lenni, ami feltételez bizonyos anyagi hátteret. És persze azt, hogy értsen a feladathoz" - mondta erről.

http://hvg.hu/kkv/20180502_Parragh_a_fizeteserol_szamot_nem_mondok_mert_irritalo_ lenne
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezer sebből vérzik a közfoglalkoztatás, de kellett a kétharm
  2018-05-02 21:30:41, szerda
 
 
2018. május 1. 11:02

Ezer sebből vérzik a közfoglalkoztatás, de kellett a kétharmadhoz

mfor.hu

A közfoglalkoztatási program átalakítását sürgeti a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Jól jött Orbán Viktoréknak, hogy a sokszor mélyszegénységben élő településeken sokan csak a közmunkában látják az esélyt a túlélésre, akkor is, ha rosszul keresnek - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Hír TV műsorában.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A közmunkások területén még nagyobb a probléma, hiszen ők egy teljesen másodlagos státuszban vannak, hiszen rájuk a munka törvénykönyv egyes rendelkezései sem vonatkoznak, például a szabadság, egyéb ilyen rendelkezések, a bérük sem, ami nem minimálbér, hanem jóval alatta van. Mi ezt folyamatosan napirenden tartjuk egyébként, hogy a közfoglalkoztatottak bére érje el legalább a minimálbér szintjét. Ez a mai közfoglalkoztatási rendszer teljesen elhibázott. Ez inkább gátja ma már a munkaerő piacnak és a gazdasági növekedésnek, mint a segítője lenne. Nem tölti be ma azt a funkciót, amire ez hivatott, hogy a tartós munkanélküliségből egy hidat képezzen az elsődleges munkaerőpiacra - mondta Kordás.


A közmunkások keresete napi 8 órás foglalkoztatásban bruttó 81 500 forint, a teljes munkaidős szakmunkásoké pedig bruttó 106 555 forint.





https://mfor.hu/cikkek/befektetes/ezer-sebbol-verzik-a-kozfoglalkoztatas-de-kelle tt-a-ketharmadhoz.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ÉLJEN mÁJUS ELSEJE!
  2018-05-02 21:25:42, szerda
 
  2018. május 1., kedd

ÉLJEN MÁJUS ELSEJE!


Nagy az iparkodás, hogy elmossák e nap jelentőségét, erős a törekvés arra, hogy a mai fiatal nemzedék már ne is tudja, hogy mit is ünnepel tulajdonképpen - esetleg ez egy búcsú Szent Majális napján?
Nem drága ennek érdekében semmi, van itt csepürágás, kardnyelés, birkapörkölt, kézműves köcsögök - utóbbiak magas kormányzati pozíciókat töltenek be, és azért kézművesek, mert nem igaz, hogy az ilyen trágya népeket anya szülte - leginkább talán a nap keltette ki őket...
Sajnos, a nép vevő erre, jóllehet az elbutulás legutolsó fázisa, mikor a károsult a rablót kéri fel, hogy állapítsa meg: létezik-e ő egyáltalán.
Persze nem létezik, ma már állítólag nincs jobboldal, meg nincs baloldal és tulajdonképpen munkás sincs, hiszen a gépgyárak bezártak, a népek szétszéledtek, többnyire már meg is haltak, aki meg még nem, az mint közmunkás tengeti életét.
Na, talán ez az egy, amiben egyet lehet érteni korunk társadalomtudósaival - a közmunkás szerintem se munkás, hacsak nem kényszermunkás.

Május elsején majális van, a majális az a rendezvény - a multi és multiszerű cég nemmunkása számára event - ahol egészséges életmódot folytatva sétálunk és sört iszunk, mely ősi magyar tradíció, mondhatnánk akár hungarikumnak is.
Régen volt felvonulás, ma legfeljebb kis vonulgatások vannak, de ez is ritka, mint a fehér holló, mert nem jó az senkinek, ha Józsi körülnéz és észreveszi, hogy sokan vannak a hozzá hasonló Józsik, akik ha egyszerre kiabálnak, akkor azt meghallja még talán maga a főméltóságú Orbán Viktor is, még ha nem is történik semmi utána.
Ma nem sikk munkásnak lenni, és azt hiszem, a későbbiekben sem lesz az.
Anno a munkás elmondhatta, hogy egy vesztett háború után felépített egy porig rombolt országot - erre büszke lehetett és öntudatos, hiszen az valódi teljesítmény volt.
Ma mire legyen büszke a munkás?
Arra, hogy felpít féláron negyvenkét stadiont?
Merthogy a fele elszámolt pénzt az elit ellopja?
Vagy arra, hogy ezt csendben eltűri akkor, mikor a bére harmada a nyugati munkás bérének?
Na, de szégyelli is, hogy ő munkás, egy proli, hiszen ő nem munkás, hanem munkavállaló, aki nem hisz apái múltjában, nem is szeret találkozni a múlt bizonyítékaival, méga Népstadiont is földig rombolja, nehogy ne neki köszönhesse az ország a fő-stadiont, ha már ő a főfüttyentő...

Szóval, délelőtt itt legfeljebb a libák vonulnak fel, a munkások, alkalmazottak, a köz és egyéb szolgák nem.
Tulajdonképpen nem is baj, az a néhány baloldali vezető, aki még jelentőséget tulajdonít ennek az ünnepnek, majd szép csendesen kihal, Rasi kronprinzessinnek nem kell aggódnia, mire apja égnek rakja a bakancsot, itt darab munkás nem lesz, a boltokban csupa-csupa számkivetett hercegnő áll majd a pultban, és a műkörmöt sem építgeti grófnőnél alább senki sem...
Nincs már itt sem érték, sem mérték, egy eszetlen társadalom eszetlen gyermekei tapsolnak ahhoz, hogy félművelt és manifeszt elmebeteg senkik hülyét csinálnak belőlük.
A magyar GPS használója körülnéz Szibériában, megrázza busa fejét és kiadja az utasítást: Újratervezés!
Vagy eldobja a készüléket...

http://www.pupublogja.hu/2018/05/eljen-majus-elseje.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Orbán-kabinet kormánybiztosa csaknem 7,4 milliárdot talic
  2018-05-02 21:22:47, szerda
 
  A fidesz birkák meg is tapsolják.
"2010 óta összességében így már 30 milliárd forint hagyta el a magyar gazdaságot" ÉS ez az összeg CSAK amiről tudunk és CSAK ezen ügy kapcsán és mennyi hasonló van még!
Mindezekkel egyidejűleg magyar családok utcára kerülnek százezrével, mert "nincs miből" kimenteni őket a mohó bankárok csapdájából.

--------------------------------------------------------------------------------- -----

2018. 05. 02. 11:18

Az Orbán-kabinet kormánybiztosa csaknem 7,4 milliárdot talicskázott ki offshore cégébe

Andy Vajna kaszinócégének átalakulása miatt már közzé kellett tennie a tavalyi évre szóló beszámolót. A Las Vegas Casino Kft. profitja most is a luxemburgi adóparadicsomban bejegyzett anyacégnél köt ki. Orbán kormánybiztosa így 8 év alatt 30 milliárd forintot pumpált külföldre.

7 milliárd 396 millió 376 ezer forint osztalékot hagyott jóvá Orbán Viktor filmügyi kormánybiztosának, Andy Vajnának cége, a Las Vegas Casino Kft. A pénz az egyetlen tulajdonoshoz, a luxemburgi adóparadicsomban bejegyzett Las Vegas Casino S.á.r.l.-hez kerül.

Érdekes, hogy a tavaly májusban közzétett alapítói határozat szerint 2016-ban 6 milliárd 501 millió forint eredményből ,,csak" 4 milliárd 766 millió 662 ezer osztalékot hagytak jóvá, ezt valószínűleg utólag megemelték, mivel az idei beszámoló szerint a kaszinócég 2016-ban is majdnem 10,1 milliárdos osztalékot fizetett a luxemburgi anyacégnek. 2010 óta összességében így már 30 milliárd forint hagyta el a magyar gazdaságot Orbán Viktor kormánybiztosának offshore érdekeltsége révén.

A Las Vegas Casino Játékkaszinó Üzemeltető Kft. idén januárban alakult át zártkörűen működő részvénytársasággá, így már közzé is kellett tenniük az Igazságügyi Minisztérium honlapján a 2017. évre szóló éves beszámolót. Ebből derült ki, hogy a vállalkozás tavaly 1,5 milliárd forintos forgalom mellett alig 618 millió forint költséget könyvelt el. Emellett csaknem 6,5 milliárd forint pénzügyi bevételt is realizált, amelyből csaknem 6,4 milliárd forint kapott osztalék. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Las Vegas Casino Zrt.-nek két leányvállalata van, az LVC Diamond Kft. és a ,,BÁR-Co-2" Kft., az osztalék zöme ennek a két cégnek a profitjából származik.

Korábban arról is beszámoltunk, a bíróság egyszer már kimondta jogerősen, hogy törvénytelen volt az az állami gyakorlat, mely Vajna online kaszinóinak kedvezve blokkolta a külföldi online kaszinók (konkrétan az Unibet) magyarországi elérését.

https://alfahir.hu/2018/05/02/andy_vajna_kaszinomutyi_offshore_luxemburg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra felbukkant az orosz kémprogram, ami Fidesz nemzeti konz
  2018-05-02 21:19:16, szerda
 
  2018. 05. 02. 20:02

Újra felbukkant az orosz kémprogram, ami Fidesz nemzeti konzultációs oldalán futott

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke írásban szólította fel a Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft.-t, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordítson arra, milyen analitikai szolgáltatásokat futtat a honlapján, és csak olyan megoldásokat vegyen igénybe, melyek összhangban vannak az Európai Unió és Magyarország adatvédelmi követelményeivel - írja a 24.hu.

Péterfalvi Attila erélyes fellépését az indokolta, hogy a nemzetközileg is ismert sárvári luxushotel üzemeltetője az orosz Yandex LLC analitikai programját alkalmazta a honlapján.

Az áprilisban lezárt NAIH-vizsgálat szerint a Spirit azért nem vehette volna igénybe a Yandex.Metrica programot,

mert az alkalmas a látogatók interakcióinak, személyes és bankkártya-adatainak rögzítésére és oroszországi szerverekre való továbbítására, amire azonban a hotelnek nincs engedélye.

A Spirit Hotel az amerikai Princeton Egyetem tavalyi, közel egymillió weboldalt érintő vizsgálatán akadt fenn, amivel azt próbálták kiszűrni, kik és hol használnak olyan speciális programokat, amelyek lehetővé teszik az odalátogatók internetezési szokásainak lekövetését. A világméretű akcióban számos online áruház, pénzügyi szolgáltató és szálloda oldalán találtak hasonló programokat.

Az adatvédelmi biztos szerint a hatósági vizsgálat idején az orosz mérőkód már nem volt jelen a Spirit oldalán, vagyis a cég már "nem folytatta az adatvédelmi szempontból kockázatos adatkezelést".

Mint emlékezetes, a Yandex neve akkor került be a magyar köztudatba (legalábbis a nem állami és nem fideszes médiába - a szerk.), amikor kiderült, hogy a kormány nemzeti konzultációjának honlapján is a cég mérőkódja gyűjtötte szorgosan a magyar választók adatait, még 2017-ben.

A 24.hu emlékeztet, hogy a NAIH akkor ezt az Yandex-ügyet is vizsgálta, és arra jutott, hogy a honlapkészítő cég munkatársának szakmai hibája miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáción, de az elküldött adatokat az orosz szerver állítólag nem fogadta.

https://alfahir.hu/2018/05/02/kibertamadas_naih_spirit_hotel_gyogyszalloda_kft_pe terfalvi_attila_oroszorszag_yandex
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sorozatosan megsértette a törvényt Handó Tünde, az Országos
  2018-05-02 21:17:08, szerda
 
  Sorozatosan megsértette a törvényt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője

Tbg
POLITIKA
ma 19:55


Több esetben is úgy találta az Országos Bírói Tanács (OBT), hogy a Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde nem járt el törvényesen, amikor a feltevések szerint önkényesen döntött a bírói kinevezéseket megelőző pályázatok ügyében.

Az OBT az OBH felügyeleti szerve, tagja többek között Darák Péter, a Kúria elnöke is. A 2012-ben létrehezott OBH gyakorlatilag a magyar igazságszolgáltatás irányító szerve, amelynek vezetője Handó Tünde.

Az OBH-körül nagy most a kavarás, erről a 444 részletes hátteret írt: félő ugyanis, hogy a kormánytól szervezetileg legalábbis független OBH minisztériumi irányítás alá kerül, azaz a klasszikus demokráciákban egymástól jól körülhatárolt hatalmi ágak közül kettő (végrehajtó és igazságügyi) alárendeltségi viszonyba kerül egymáshoz képest.

Az OBT május 2-ai ülésén (összefoglaló) több olyan kérdésben is döntött, amelyről a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Ügyészség összbírói értekezletein felvetődtek. Az ülés legfontosabb témája annak a jelentésnek a tárgyalása volt, ami Handónak a bírói és bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánítására vonatkozó gyakorlatáról szólt.

Így az OBT szerint Handó Tünde nem törvényesen járt el több alkalommal, amikor bírósági vezetői pályázatot érvénytelennek minősített, nem indokolta meg személyi döntéseit, az érvénytelennek nyilvánított pályázatok helyett nem írt ki időben újabbakat, a pályázatok nem voltak átláthatóak, stb.

Az OBT ülésének elején egyébként Handó bejelentette, az OBT a lemondott tagok miatt működésképtelen, ám ezt Darák visszautasította.

https://444.hu/2018/05/02/sorozatosan-megsertette-a-torvenyt-hando-tunde-az-orsza gos-birosagi-hivatal-vezetoje
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jobbik-frakció lebontja a Kossuth téri kordont
  2018-05-02 21:14:16, szerda
 
  A Jobbik-frakció lebontja a Kossuth téri kordont

Tbg
POLITIKA
ma 18:42


,,A Jobbik Magyarországért Mozgalom újonnan megalakult parlamenti képviselőcsoportja meghozta első érdemi döntését: az Országgyűlés alakuló ülésének napján képviselőink lebontják a parlamentet körülvevő kordonokat. Meggyőződésünk, hogy a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem" - közölte a párt Facebook-oldalán.
A Jobbik 2018-ban megalakult parlamenti frakciójaFotó: Facebook/Jobbik

A magyar Országgyűlés alakulóülése május 8-án lesz hétfőn kedden, és azt már korábban bejelentette a kormány, hogy a Kossuth tér reggeltől délutánig zárva lesz a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a diplomáciai küldöttségek és más külföldi védett személyek szabad mozgása érdekében.

17 órakor ellenzéki tüntetés lesz a téren, amikorra a kordont eredetileg is elbontanák. (Közben a Mi vagyunk a többség Fb-csoport által meghirdetett harmadik nagy tüntetés időpontját délutánról délelőttre hozták.)

Kordont utoljára a Fidesz-frakció bontott a Kossuth téren, miután az őszödi beszéd kiszivárgását követő tüntetéshullám után a Gyurcsány-kormány hosszú időre lezárta a Kossuth teret 2007-ben:

https://youtu.be/-8EQmcIgGT4

A lezárás oka hivatalosan az volt, hogy a rendőrség műveleti területté nyilvánította a közteret, ami így mentesült a gyülekezési törvény hatálya alól, és nem lehetett demonstrálni. A bontás idején, amit Orbánék "polgári engedetlenségként" értékeltek, már 100 napja volt a rendőrség által lezárva a tér.

Orbán akkor úgy értelmezte a legkordonozott Kossuth teret, hogy a rendőrség "vasfüggönyt húzott" a nép és választott képviselői közé, és a szocialista blokkot a szabad Európától elzáró vasfüggönyhöz hasonlította .

Akkor üdvözölte a Jobbik is a Fidesz kordonbontását, ,,egy lopakodó diktatúra ellen eréllyel és bátran kell fellépni", reagált a párt.

A február 2-ai akció után néhány órával a rendőrség visszaállította a kordont több száz tüntető tiltakozása közepette, és hétfőn feljelentést tett, ám azt a bíróság visszautasította.

Az akkori államfő, Sólyom László jogellenesnek minősítette a fideszes akciót, egyúttal alkotmányosan kifogásolhatónak nevezte a kordont is: ,,A jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni", ám nem hallgatható el az sem, hogy a ,,Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem."

A kordon 2006. október 23-tól 2007. március 18-ig állt a Kossuth téren.


https://444.hu/2018/05/02/a-jobbik-frakcio-lebontja-a-kossuth-teri-kordont
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3963
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.